19 April 2018

Malaysia's Deftech Showcases Aludra Camar Surveillance UAV

19 April 2018


Malaysia’s Deftech unveiled at DSA 2018 a 1:2 scale model of the Aludra Camar surveillance UAV it is developing jointly with Universiti Teknologi Malaysia. (photo : Jane's)

Malaysia’s DRB-HICOM Defence Technologies (Deftech) unveiled at the 16-19 April Defence Services Asia 2018 (DSA 2018) exhibition in Kuala Lumpur a 1:2 scale model of the Aludra Camar unmanned aerial vehicle (UAV) it is developing with Universiti Teknologi Malaysia.

Development of the 40 kg platform, which made its maiden flight in July 2017, is expected to be completed by 2019, a company official told Jane’s .

The UAV, which has a 4 m wingspan, is designed to carry out surveillance and mapping missions.

Made of composite reinforced materials, the platform has a stated range of up to 80 km and a maximum cruise speed of 80 km/h, can fly for 6 h, and reach an altitude of up to 5,000 ft, according to the company.

While the prototype is powered by an electrical motor, the finalised version is set to feature a petrol engine, said the official.

(Jane's)

75 komentar:

  1. Balasan
    1. Boleh jadi cuma pajangan

      Hapus
    2. Rame dsa doang real nya entah lah

      Hapus
    3. jadi inget pramuniaga di roxy:

      boleh oom...boleh..

      Hapus
  2. Bolehlah semoga bukan display aj

    BalasHapus
  3. ok la tu usaha buat dah ada berbanding tak buat langsung... display atau tidak tu cerita lain..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalo hanya display tak boleh lah pakcik,kl hanya di pajang saat kenduri selepas tuh bengap di bilik mana lah boleh tuh

      Hapus
    2. Ya bedalah gempurgila kalo usaha ad wujud kl tak da usaha halimun ky mimpi basah seperti kau lah

      Hapus
    3. aludra uav already use,
      just this new model ooo in progress

      Hapus
  4. Ga punya duit cuma mimpi sahaja.. jadinya cuma nyampah di blog ini saja..

    Setelah china menguasai lautan mu, Sebentar lagi daratan kau di kuasai China. Apa sebutan partai China resmi di negara mu???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sekarang pun malon dah di kuasai cina bro,banyak aset negara dah di kuasai cina,sebentar lg malon nih jd hamba cina cem srilanka,vanuatu,laos,kirgystan

      Hapus
    2. Cermin diri mat don..jgn buat2 lupa pasal freeport,tambang migas,lahan sawit mu yg dikuasai asing..kihkihkih... Lebih 30 tahun dah tu...kesian...

      Hapus
    3. AP@ Bezalah,Freeport dapat cukai,sawit dapat cukai,kl beting ali malon dapat najis cina lah tuh Wkwkwk

      Hapus
    4. AP@ dgn arti lain,cina berak di malon,malon yg makan tai cina tuh Wkwkwk...cina yg makan sedap2,malon yg makan najis/tai orang cina tuh Wkwkwk

      Hapus
    5. Cukai jer...pencuri dtg ambil emas ambil permata..ko kenakan cukai plak..ye la aku faham...ko tpaksa..nak melawan tak berani..ye tak?? Kihkihkihkih...

      Takut wooo US datang bawa aircraft carrier...bang kodok lgsg tandatangan kontrak sampai 2100...kihkihkih...

      Hapus
    6. AP@ Panas hati beruk nih aq cakap cukai Wkwkwk...Mana link AS datang mencuri lon,kl aq ada link nelayan cina curi ikan di malon dan malon tak de kuase nak halau,jgn mereka2 sahaje kerja ko Wkwkwk

      Eleh cakap banyak ko lon bawa US datang aircraft carrier,majikan britishmu yg punya nuklirpun dan jenderalnya tewas di indonesia,british tak berani macam2 sama indonesia Wkwkwk

      Hapus
    7. duk ulang2 cerita pasal bunuh jeneral british..padahal jeneral tu dibunuh dgn cara pengecut oleh indon indon budak belanda... biasala negara pembuli...setakat halau kapal nelayan china pun kecoh..china pergi training dgn 40 buah kapal kenapa indio mendunia tak pergi kacau....opppsss lupa indon kan berani dikandang sendiri aja... :)

      Hapus
    8. Dein@ tak kisahlah jenderal british tewas pasal apa,tapi yg penting british tak berani bom indonesia Wkwkwk...jenderal yg konon berjaya kalahkan pasukan jepun di burma dan NAZI bisa tewas di indonesia Wkwkwk


      Knp pula indonesia harus kacau cina yg exercise di LCS dekat sempadan ko tuh,seharusnya malon yg halau kerana cina exercise dekat sempadan malon di LCS,lawaknye ko nih,ko yg punya sempadan knp pula indonesia harus kacau exercise cina kat sempadan ko tuh,takut cina keh malon tuh Wkwkwk

      Hapus
    9. China training dilaut dia la wahai indon goblok.. loe cakap berdekatan bukan masuk zon malaysia pun.. china exercise dkt dgn taiwan..kenapa.pula malaysia nak campur tangan.. nampaknya loe tak baca sejarah negara lain... bom.nuklear sudah disiapkan di butterworth... jeneral indonesia sudah sedar berkenaan perkara ini.. jika indon menghantar tentera rasmi secara besar2 an.. senjata ini akan digugurkan.. sebab tu loe tgk pegawai tinggi tentera indon keberatan utk lancarkan serangan.. natijahnya ramai jeneral.ni dibunuh oleh pki atas arahan sukarnoporno...

      Hapus
    10. Malon lawan nelayan China saja tak berani apa lagi lawan Tentera laut China.. wkwkwkwkwk
      Indonesia tak pernah takut bom nuklir britsh di Butterworth bukan macam Malon yang di ganyang lalu sembunyi dalam bontot britsh.. jadilah tun Abdul rosak menangis minta bantuan britsh.. kalau bukan peristiwa g 30 s PKI habis sudah malon di hancurkan pasukan reguler Indonesia wakikikikik

      Hapus
    11. Dein,jgn kan nak hadapi askar cina,nak hadapi nelayan cinapun ATM lari tercirit2 Wkwkwk

      Bila nuklir british kenapa lah british tak bom indonesia walaupun jenderalnya dah ditewaskan askar indonesia lon

      Hapus
  5. camar ni Kesinambungan dari program UAV Malaysia yang sebelumnya...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pak cik,
      Ini pakai engine hybrid ya..? Electric & piston?

      Hapus
    2. Atau opsional?
      Versi electric & piston?

      Hapus
    3. Ni pake mini turbojet juga bisa..mesin nya tunggu riset pt di..kihkihkih

      Hapus
    4. Mesinnya guna BBM tai orang cina kih kih kih

      Hapus
    5. setakat ini pake pompa angin kahkahkah

      Hapus
    6. UAV indonesia jg berkembang cpt,PT DI malah mo buat UAV Male yg puny durasi lama dan bisa bawa bobot lenih besar

      Hapus
    7. Didi@ bro kalo buat UAV nih engineer indonesia piece of cake lah pokoknya,anak STM kita pun bisa buat cem nih,setakat ni PT DI sedang membuat UCAV yg bisa bawa missile dan bom dgn ketinggian terbang di atas 30 km dan durasi terbang 48 jam

      Hapus
    8. Piece of cake ker piece of shit??? Buat toilet yg cukup pun xmampu..kihkihkih...dah gi berak kat sungai sana...

      Hapus
    9. Cie,Cie AP beruk iri hati dan panas hati lihat PT DI lg bina UCAV yg boleh bawa missile dan bom Wkwkwk

      Hapus
    10. Indon masih berak disungai ke... bukan ke bangsa indon ni cerdik pandai sampai boleh buat anoa. Badak dan kapal mau cirit (kmc) .takan nak buat pun masih x retiπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    11. Malon kalau kalah debat pasti cakap berhubungan dengan taik.. maklum otak mereka hanya setaraf taik kih kih kih

      Hapus
    12. haha kan....
      sembang kehebatan pasti babi boleh terbang kukukiki πŸ˜‚πŸ˜‚
      negara born people with smart brain
      #perutbisangekek

      Hapus
    13. Malon tu babi terbang yang punya banyak tegekan kah kah kah

      Hapus
    14. Malon tu babi terbang yang punya banyak tegekan kah kah kah

      Hapus
    15. Mirul,Dein dan AP@ budak2 malon nih bila dah kalah debat pasti ia bawa pasal tai dan babi...knp korang bawa pasal tai dan babi lon,apa korang tak cukup keh makan tai dan babi dari cina tuh keh Wkwkwk

      Hapus
    16. meaning babi yang aku nak maksud kan, cara korang ler pikir, mesti nak banding kan dengan kehebatan negara mana ntah bulih biner sendirien...
      born with smart brain...
      no stick tempatan

      Hapus
  6. cuba tengok pakar ahli?jangan kokesen or import terus cakap tempatan.....sejarah merdeka pon palsu ada hati bina tempatan kah.kah....

    BalasHapus
  7. scale model jual kat pasar malam banyak....budak tadika pon main model...korang dengar melayu boleh.....percaya jangan..kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. percaya malon = musrik kih..kih..kih..

      Hapus
  8. scale model jual kat pasar malam banyak....budak tadika pon main model...korang dengar melayu boleh.....percaya jangan..kih kih

    BalasHapus
  9. Uda panas hati ya anak2 indon disini

    BalasHapus
    Balasan
    1. Panas hati lihat UAV kecik n comel cem nih Wkwkwk

      Hapus
    2. ah malon ini gimana indo dari dulu bisa buat UPDATE Pengetahuan anda https://news.indotrading.com/sukses-buat-pesawat-tanpa-awak-ipcd-jadi-langganan-mabes-tni-hingga-kemenhan-ri/

      Hapus
    3. KALAU SAMA UAV PUNA SAYA AKUI UAV INDONESIA KALAH,
      TAPI KALAU SAMA UAV LAPAN JAUH LEBIH BAGUS UAV LAPAN .
      DAN SUDAH JADI SEKARANG SUDAH TERBANG.
      SPESIFIKASI LSU 05 LAPAN



      Spesifikasi LAPAN LSU-05
      Dimensi luar
      Span (rentang sayap) : 5,5 m
      Lenght (panjang) : 4.1 m
      Height (tinggi) : 1,13 m

      Berat dan payload
      MTOW (Max Take Off Weight) : 120 kg
      Berat kosong : 31 kg
      Berat payload : 30 kg
      Berat fuel : 16 kg

      Prestasi terbang
      TOG (take off ground run) : 60 m
      RoC (climb rate) : 182 meter/menit
      Range : 240 – 800 km
      Endurance : 8 jam
      LG (landing ground run) : 83 meter
      Ketinggian terbang max : 3.657 meter
      Ketinggian jelajah : 1.000 meter
      Kecepatan jelajah : 100 km/h

      http://www.indomiliter.com/lapan-lsu-05-uav-dengan-kemampuan-terbang-8-jam-dan-jarak-jangkau-800-km/

      Hapus
  10. KALAU SAMA UAV PUNA SAYA AKUI UAV INDONESIA KALAH,
    TAPI KALAU SAMA UAV LAPAN JAUH LEBIH BAGUS UAV LAPAN .
    DAN SUDAH JADI SEKARANG SUDAH TERBANG.
    SPESIFIKASI LSU 05 LAPAN



    Spesifikasi LAPAN LSU-05
    Dimensi luar
    Span (rentang sayap) : 5,5 m
    Lenght (panjang) : 4.1 m
    Height (tinggi) : 1,13 m

    Berat dan payload
    MTOW (Max Take Off Weight) : 120 kg
    Berat kosong : 31 kg
    Berat payload : 30 kg
    Berat fuel : 16 kg

    Prestasi terbang
    TOG (take off ground run) : 60 m
    RoC (climb rate) : 182 meter/menit
    Range : 240 – 800 km
    Endurance : 8 jam
    LG (landing ground run) : 83 meter
    Ketinggian terbang max : 3.657 meter
    Ketinggian jelajah : 1.000 meter
    Kecepatan jelajah : 100 km/h

    http://www.indomiliter.com/lapan-lsu-05-uav-dengan-kemampuan-terbang-8-jam-dan-jarak-jangkau-800-km/

    BalasHapus
    Balasan
    1. UAV MALAYSIA KELIHATANYA BODYNYA BESAR TAPI MASIH KALAH DENGAN LSU 03 LAPAN. APALAGI SAMA LSU 05 JAUH.
      SPESIFIKASI LSU 03
      https://en.wikipedia.org/wiki/LAPAN_LSU-03

      Hapus
    2. FOTO LSU 05 DENGAN SEBLAHNYA ADA LSA/PESWAT INTAI RINGAN BUATAN LAPAN.
      https://www.goodnewsfromindonesia.id/uploads/post/large-lsu-05-2--7d8c80bef71af14d76881faf494c7bae.jpg

      Hapus
  11. Cakep nih.. great job bro..

    BalasHapus
  12. Cool πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
  13. Lol as usual. Mat rempit and the gang seems unhappy with news something like this. All making up story just to see they are superior compare in all aspects.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bkn nak compare pakcik,aq nak buka borok2 negara ko dan teman2 ko termasuk yg suka tipu2 dan mereka2 pakcik Wkwkwk

      Hapus
    2. Biasala la tugas troller indon... mudah sentap dan irihati...

      Hapus
    3. Apapon di songlap Malon menjadi barang buatan tempatan wakikikikik

      Hapus
  14. percaya malaysia macam percaya 1mdb....amunition buatan cina pon cakap tempatan kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak pernah pulak malaysia claim peluru china buatan malaysia.. peluru apa tu ye..?πŸ˜†

      Hapus
    2. Apapon bisa di songlap Malon ni.. peluru pon boleh di songlap jadi hand bag Rosmah wakikikikkk

      Hapus
    3. ish ish...creatifnyer..peluru jadi handbag? amazing

      Hapus
  15. Kalau iya malon yg buat, tp gue gak percaya search and enggineeringnya asli org malon.
    Paling juga dosen indonesia yg bekerja mengajar di university tu

    BalasHapus
    Balasan
    1. Indon jadi lecturer dimalaysia hahahhaha.. yg jadi babu ramai la pak... tu pun kuli ladang sawit...cer bagi bukti ada lecturer indon yg mengajar dimalaysia. berapa ramai????

      Hapus
    2. Malon hanya boleh buat seluar dalam wakikikikk

      Hapus
    3. Makanya baca beruk Dein supaya ko tak bengap

      Hapus
  16. Stop arguing being superior or not or being an Indonesians or Malaysians. We both a losser if we continue fighting here. What we need is unity. Anyway Congrats to RMN! We as Indonesians support your initiative.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Negara malon inisiatifnya hanya buat sticker made in tempatan bro...

      Hapus
  17. ok malaysian congrat tetap optimis tapi jangan juga chauvist cinta boleh tapi jangan gila apalagi buta peace your soul and mind

    BalasHapus
  18. Astaghfirullah komentar2 yang penuh dengan ucapan sia2 dan tiada langsung perbincangan ilmiah. Ini site defense studies ke apa.

    BalasHapus
  19. Indonesia negara kedua di dunia bermasalah berak dan kencing merata di dunia

    Eeerwwwww

    BalasHapus