18 April 2018

Malaysia’s Deftech Unveils Surveillance Variant of AV8 Gempita AFV

18 April 2018


Malaysia's Deftech officially unveiled a surveillance variant of its AV8 Gempita AFV at the DSA 2018 exhibition in Kuala Lumpur. (photo : Jane's)

Named the AV8 Gempita SURV, the vehicle is equipped with a telescopic surveillance (optronic and radar) mast designed to provide battlefield commanders with an enhanced situational awareness. “The platform’s classified onboard radar system is a key enabler in compressing the cycle between acquiring and destroying a target,” a company official told Jane’s .

Jane’s understands that the vehicle, which was first seen a few weeks earlier in images provided by the official Berita Tentera Darat Malaysia (BTDM) news portal, is fitted with the Rheinmetall Vingtaqs II target acquisition system.

“The SURV will be employed by both the armoured regiment and the mechanised infantry units of the Malaysian Army,” said Deftch Group CEO Amril Samsudin, adding that the platform “will provide an organic surveillance capability to detect any aggressor tank or armoured formations”.

Moreover, the company displayed for the first time at DSA an AV8 variant featuring a remote-controlled weapon station (RCWS). Named the AV8 Gempita RCWS, this variant, which is equipped with a 12.7 mm gun, is already in service with the Malaysian Army’s mechanised infantry units.

The recently displayed platforms are two of the 12 variants of the AV8 Gempita that Deftech is delivering to the Malaysian Army under a contract signed in 2011 for 259 units, according to the company.

(Jane's)

61 komentar:

  1. Wah bung mimin lagi hobby beri berita jiran semenanjung nih

    BalasHapus
  2. miahahaha...nie apo?.lawaknyer

    BalasHapus
  3. Nice malaysia πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
  4. Sampai sekarang saya masih bingung kenapa dalam penamaan dan istilah negara itu selalu mengundang tawa cam lawak jer....bahasanya urdu

    BalasHapus
    Balasan
    1. Otak beruk bahasa ya urdu to om. KLOP

      Hapus
    2. bahasa inodn lagi lawak pak...garisan zebra dipanggil polisi senyap.... :)

      Hapus
    3. woi beda. zebra cross garis hitam putih untuk menyeberang.
      polisi senyap yg ko maksud mungkin polis tidur

      Hapus
  5. Namanya gempita... Knpa gag skalian gagap gempita... Atau warungnya ita wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau dengar gempita atau anoa mana lagi gerunπŸ€”

      Hapus
    2. anoa la gerun bai...
      gempita cuma2 ngakak aja....
      anoa, badak
      aware name oo

      Hapus
    3. anoa= kecil.. lincah.. tangguh..
      badak= kuat.
      harimau hitam= garang.. berwibawa.. menakutkan..

      lah kalau gempita?
      orang langsung berfikir ada pesta.. firework / kembang api.
      lah terus varian lainnya nanti disebut apa?
      kemungkinan karnaval.. orkes dangdut.. senang riang

      Hapus
    4. Itu soal bahasa. Bgi kamu rase lawak. Tp tidak bagi kami. Tp terpulang pada masing2

      Hapus
    5. Macam stand uo lah bikin sakit perut....

      Hapus
    6. gempita tu maksud dia menggerunkan,,hai bahasa org pun budak 2 belanda ni sakit hati... :) anoa tu apa... BADAK ke tenuk...:)

      Hapus
    7. ow tu artinya menggerunkan. bilang dong πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    8. Gempita tuh nama lawak2 jer Wkwkwk...badak n anoa tuh nama binatang cem harimo menakutkan

      Hapus
  6. Ini baru sebahagian dari 12 versi Gempita yang bakal diprolehi... Mantap Malaysia...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Menyusul gempita
      Versi delay
      Versi sekap debt collector
      Versi enjine songlap
      Versi eject seat kat hanggar
      Versi halimun
      Versi chanel rosmah gen 7

      Kah kah kah

      Hapus
    2. takpe delay 2 pun dah ada kan.. indon lak sakit hati hahahhaha

      Hapus
    3. jangan sebut veri halimunan dan ternakar tau..nanti budak indon sentap..." KRI Halimunan yg terbakar masa lauch..Salam KMC(Kapal Mau Cirit) medunia tenggelam terlebih muatan... :)

      Hapus
    4. kd pari. perantau. kd mutiara. kd sri indrapura. tengok dululah

      Hapus
    5. Iyelah,bila ada wang lanjut,bolehlah FNSS Turkey eksport 12 varian tuh Wkwkwk

      Hapus
  7. 12 variant antara kebanggaa av8 berbanding pengeluar asal cuma beberapa variant sahaja..
    apa pon orang seberang kata tampal sticker jerkk 😝😝😝πŸ˜ͺπŸ˜ͺ

    BalasHapus
    Balasan
    1. pandur baru ada 5 bijik,lagi mau sembang,kah kah kah..setakat light armed battle taxi pon dah bangga,lol.nama pon adik beradik kerbau,lol

      Hapus
    2. sudah datangkah parts dari turkey buat di rakit di malaysia? apakah ini bagian dsri pembelian 257 unit pars dari turkey atau kontrak baru

      Hapus
    3. anoa= kecil.. lincah.. tangguh..
      badak= kuat.
      harimau hitam= garang.. berwibawa.. menakutkan..

      lah kalau gempita?
      orang langsung berfikir ada pesta.. firework / kembang api.
      lah terus varian lainnya nanti disebut apa?
      kemungkinan karnaval.. orkes dangdut.. senang riang

      Hapus
    4. berbangga la kamu dengan light armed battle taxi,lol

      Hapus
    5. Gempita 257 hanya jadi 118..sisanya kena rasuah...wkkwkkw

      Hapus
    6. @myms walaupun light tapi made in indonesia..daripada gempita cuma ganti stiker..wkkwkkk

      Hapus
    7. Sisa uang buat beli hand bag hermes & plastic surgery for rosmah

      Hapus
    8. @mirul nih ak kasih tau kalau bina tempatan tuh pasti dari prototype dahulu...ini tiba2 instant jadi...wkkwkkk ak dah tengok deftech ko ya..cuma MRO sama ngerakit ganti stiker..heeheeheee

      Hapus
    9. fact paling simple malay bina pistol,senjata,peluru pun tak pandai....wkkwkk

      Hapus
    10. Mims macam lupa dia pake scorpion comel pon...
      Alergi sama light tank...
      Ini MEDIUM tank stupid...not light tank.

      πŸ˜‰

      Hapus
    11. Voltus, light armed battle taxi refer to anoa apc, not the light tank, moron. Brush up your english, please.

      Hapus
    12. Guess u doesnt even know what battle taxi even mean..

      Hapus
    13. Battle taxi refer to apc.. Apc with heavy armaments to cover the troops is called ifv.. Ifv that work together with MBT called as AFV( this is debatable though)

      Hapus
    14. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    15. TUpez..malaysia tak pandai buat peluru dan senjata..biar betul kamu donggg.. semua senjata ringan memang dibuat dimalaysia.. sama macam tank kaplan dan kapal selam nagapasa yg dibuat oleh turki dan korea selatan dikaliam sebagai buatan indon :)

      Hapus
    16. tidak seperti pars malaysia loh.
      buy 257 unit.. produce in turkey.. sudah jelas kan. itu data si supri kemarin.

      Hapus
    17. Myms@ bila nak tunjukkan gempita tuh hasil binaan malon ataupun hasil TOT dari Turkey tunjukkan design asli binaan malon dan local contentnya tuh sebagaian besar binaan malon,SIPRI saja kata malon import seluruhnya gempita ko tuh dari Turkey,jd mn yg percaya sama tipu2 ko tuh lon

      Hapus
    18. Dein@ mn link harimau buatan Turkey dan nagapasa buatan korea,kl cuma cakap ko tuh lon siapa yg percaya lon
      Sejak bila malon bina rifle,VITA BIRAHI tuh keh riflenya Wkwkwk

      Hapus
    19. Tank kaplan tu sah2 buatan turki pakkkkk.. indon hany rakit dan pasang turet je...memang indon ni kaki klaim.ye...hehehehehe

      Hapus
    20. Mat rempit so troller sejati ..ok loe bagi link mana bukti nagapasa dan tank kaplan tu buatan indon 100% anoa dan badak pun gun enjin dari luar tau... indon tukang pasang je...

      Hapus
    21. Rempit.. gempita ada 12 variant.. fnss ada 8 variasi je... malaysia.design kpd 12 jenis guna asas fnss.... gempita lebih besar dari fnss...

      Hapus
  8. the moral of story in this article are....
    our nightbour country never never stick buatan tempatan ma...
    anoa they build by anak tempatan
    badak also build by anak tempatan
    ..
    they born with smart brain πŸ˜‚πŸ˜‚
    pkr,mrss,
    cn235 kepakaran anak tempatan bina sendiri..
    huhu
    #ngakakhabisperutgue

    BalasHapus
    Balasan
    1. I think u wrong dude, we never ever claim buatan tempatan like gempita.

      We licence or ToT, and then build our own design. And some we joint develop or joint venture... 😊😊😊

      Hapus
    2. Nak tanya tank kaplan.. frigate terbaru indon dan kapal selam nagapasa diklaim buatan Indon sedangkan tu jelas dari turki dan korea... :) asal indon je semua calim buatan tempatan.padahal rakit je..

      Hapus
    3. gampang dein. ada data import nya apa tidak? tak perlu ribut kalau ada data import dari negara asal ya berarti bukan tempatan gitu saja lo. ya pa gak?

      Hapus
    4. @aQuaVit
      maybe u didt alert/ noticed about this...
      with proudly mereka2 *(entah dari negara mana)not government
      mengaku buatan tempatan
      gempita already explaine in any website also said from pars turki but had tot to malaysia
      more than 80% build in malaysia

      Hapus
    5. Dein@ lihat di SIPRI n Janes lon,bila import itu berarti bkn buatan indonesia

      Hapus
    6. Mirul@ bila TOT knp ada berita di SIPRI,Janes,army recognation malon import gempita dari Turkey Wkwkwk...katanya TOT tp baca di media asing malon import Wkwkwk...lawaknye jer

      Hapus
    7. So u can say its just political business from industry, but i think u knew it well some of our product is indigenous, and some like i said build our own design.
      Like makassar-> ssv -> mrss ( u can see at SIPRI on this.)

      @Mat, mungkin lisensi gempita sama kaya pkr kita, batch 1 rakit sebagian. Tapi seterusnya mungkin produksi di dalam negeri

      Hapus
    8. aQuaFit@ mereka beli lisen bro,lihat di SIPRI sebagian dah di kirim FNSS Turkey,sisanya di kirim thn ini dan tahun depan,u can look at SIPRI bro

      Hapus
    9. aQuaFit@ ralat: mereka gk lisen,mereka import langsung

      Hapus
    10. Di def.pk ada video fnss mat, disebutkan nanti beberapa dibuat di malaysia

      Hapus
    11. Indon troller dah sentap bila kenderaan tempur yg kononya buatan tempatan hanya ada mesingan dan meriam bersaiz kecil je... badak dan anoa pake senjata apa ye.. buluh runcing ke.. kah kah kah

      Hapus
  9. Tiap dengar nama gempita kayak mau muntah... Kayak ada banci2x.. Huek

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iya bro aq jg mau muntah,ngaku2 negara tipu buatan tempatan tp ternyata semua import dari Turkey ...weekkk,

      Hapus
    2. Nak tanya kapal mpss yg pilipina beli dari indon tu buatan asli indon atau korea selatan ye.. dgr kata indon rakit je dan tukar logo.. pastu claim.. betul ke tu..kah kah kah..

      Hapus
  10. line produksi perakitan sekaligus penjualan untuk kawasan itu memang dimalaysia jadi selamat buat malaysia Indonesia sendiri masih tahap pengembangan

    BalasHapus