26 April 2018

PTDI Offered Convertion of 3 RMAF's CN-235 into MPA

26 April 2018


RMAF CN-235 transport aircraft (photo : Stephen Fox)

MPA and Upgrades

KUALA LUMPUR: No contracts for the upgrades of the Nuri, Hawks and Hercules were signed at the recently concluded DSA 2018 although it was promised ahead of the show. However Indonesian Aerospace the manufacturer of RMAF CN-235s was awarded a three year MRO contract by the government.

What’s interesting is that the MRO contract provided for the conversion of three out of the six CN-235 transporters in service into MPAs. The seventh CN-235 is configured for VIP transport. The eight aircraft was written off after it ditched near Kuala Selangor in Dec. 2016.

However the conversion program will depend on the availibility of funds and the government has yet to indicate when money will be allocated. Indonesian Aerospace says that it will fit the Thales AMASCOS system on the CN-235s. No word however whether this will be brand new ones or the ones fitted on the King Airs.

Indonesian Aerospace has marketed new built CN-235 MPAs to Malaysia for some time now. The conversion program might well be the second prize.

(Malaysian Defence)

55 komentar:

  1. Balasan
    1. Eh, belum ya, masih penawaran konversi?

      Hapus
    2. guwe baru tau disana cn235 jadi vip transpor, byk jugak yach 8 bijik vip. sama dgn bbrp milik korea.
      disini pesawat vip malah jet, kcuali tni al yak haha!😅😅😅

      kayaknya wajar kalo ditawari konversi mpa. soalnya dulu pihak tudm, ada mau modif cn235 pake alat amascos dari pesawat beechcraft mreka.
      itung2 klien servis gitchu dech om pedang, kali aja setelah ini dapat kontrak pesawat baru haha!😉😉😉

      Hapus
    3. Palu@ ngak semua jadi VIP ompal,sisanya untuk transportasi dan angkut medium om

      Hapus
    4. oke oceh👌👌👌 om pit

      Hapus
  2. masak kalah dengan Senegal yg membeli baru pesawat CN-235 MPA.??? xixixi..

    BalasHapus
    Balasan
    1. wooowww.. foto profilmu sekarang ganti mat... xixixi.. si pembangkang mat sabu lah tu..haha. Hiduuupp mat sabu tumbangkan Najib ngan Rosmah..!!!! 😅😅😅😅😅

      Hapus
    2. Pakatan Harapan akan menang di pilihan raya,junjungan AP dan Mahairi si Najib bangang akan letak jawatan selepas pilihan raya wkwkwk

      Hapus
    3. Sejarah bagi malonsial kalo benar terjadi untuk pertama kali UMNO n BN tumbang sejak 1946 berkuasa. Semoga tidak terjadi perang saudara

      Hapus
    4. Macai dah mula dah politik dekat sini Mengadu pada budak2 indon kasihan betul dia ini ok

      Hapus
    5. Mahairi@ Kesian Mahairi di negaranya tak bebas mengeluarkan pendapat wkwkwk

      Hapus
    6. Negara para pecundang brooo
      Negara oara pengganas
      Negara para sodom
      Negara para PEMBUNUH SADIS jerrrr


      😆😆😆😆😆

      Ptuiiii

      Sampah

      Hapus
  3. NOPE.. NOT INTERESTED,MADE IN INDON.. KAT SINI BERSEPAH MAT INDON..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Not interested,tapi dah beli 8 biji wkwkwk...Malon angkut bakul sendiri wkwkwk

      Hapus
    2. Sudah beli 8 bijik MOOORRRROOOONNNNNNNNNN

      IDIOT
      PICAK
      BUNGANG
      TOLOLLLLLLL
      SINTING
      😆😆😆😆😆😆😆😆

      Hapus
    3. 8 bijik ingat lon 8 bijik kalau punya otak di gunakan lah lon ,😄😄😄😄😄

      Hapus
  4. Tak tau malu lah tuh kahkahkah,

    bakalan rame nih, nonton ah :)

    BalasHapus
  5. Apa yang saya faham menaik taraf CN235 menjadi MPA adalah bersifat stop gap/Latihan sahaja sebelum penerimaan pesawat MPA yang sekarang sedang dibuat pemilihan oleh TUDM.. ini bertujuan untuk membiasakan krew TUDM dengan pesawat MPA kelak...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau familiarisasinya pakai CN series, artinya kandidat MPA barunya CN series pun ya pak cik...? :)

      Hapus
    2. itu saya tak pasti... kita tunggu sahaja pasal yang menjadi sebutan ni adalah pesawat ATR... tapi mungkin juga CN...

      Hapus
    3. Kalo stop gap berarti pengadaan MPA malon 10 thn lagi aka lagi ga punya duit ya lon ...jangan harap ad pembelian MPA dalam 5 tahun kedepan... Kasian

      Hapus
    4. Memng utk stop gap. Klu malaysia beli mpa bln bole dpt terus esok. Makan masa sampai 3 tahun. Jadi convert pesawat cn yg ade skrng lebih berbaloidan cepat masanya. Klu nk berlatih ou. Take time. Takkan dh 3 tahun lebih tunggu moa bru time tu bru nk berlatih. Berapa lama masa nk tunggu. Buat mcm kapal selam malaysia. Sementara tunggu kapal selam siap malaysia berlatih kat kapal selam pemberian france. Bila siap kapal selam terus bole operate

      Hapus
    5. bukan dah beli baru nak berlatih.... hehehehe... jika begitu cara indonesia saya tak tahu la pula... lagi pun memang jelas TUDM sedang mencari pesawat MPA yang baru...

      lagi satu order hari ni bukan esok sampai hehehehe... jadi buat masa ni CN235 dilihat amat sesuai takan nak guna C130 pula kan atau A400M jadi MPA... jadi buat stop gap ni CN235 dilihat lebih relivan...

      Hapus
  6. Pilihan yang realistis malon tetangga sok jaguh harus terima kenyataan ini. Tak ada pengadaan MPA baru malon seperti yg digembor2 dulu. Sehubungan tak de duit terpaksa konvert aj cn235 yang ad. Untuk urusan angkut pasukan ya diganti a400 (siap2 tekor bbm lagi). Semoga cepat sadar jiran sebelah.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalo otak bengap mah begitu bro wkwkwk

      Hapus
  7. aaah.. sudahlah dukung saja.

    Mau beli CN235 baru juga tidak apa2, silahkan saja.

    mau beli CASH ok, mau kredit ADIRA ok, mau leasing OTO, CS FINANCE ok atau mau kredit syariah
    3 tahun
    5 tahun
    10 tahun
    OK

    BalasHapus
    Balasan
    1. Koyo beli motor aja bro bawa2 perusahaan leasing wekekeke...kalo malon nak beli weapon pasti akan ngutang ke cina wkwkwk

      Hapus
  8. Inilah fakta khidupan rakyat di yindon ni sial..rakyat nya tak terdidik utk mengurus diri dgn benar.63 juta org meng amalkan BABS di seluruh negara...pemerintah hanya bminat mengalokasi kan dana demi pembangunan fizikal yg impaknya hanya dirasakan golongan elit yg mguasai 90% kekayaan yindon ni sial..begitu pun rata2 pembiayaan prmbangunan fizikal di sana lebih byk di modalkan oleh investor asing kerna liberal nya ekonomi yindon hingga tiada bumn yg punya modal besar utk di andalkan..sangat berbeda dgn cara china membangun ekonomi dimana bumn memainkan role besar dalam pembangunan ekonomi...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Laku tak jualan pampersnya anak penghuni neraka....

      Hapus
    2. Cermin dulu long,aset negara 60% dah dikuasai cina,belum lg utang negara ko dah hampir 60%,sekarang Malon diberakin cina dan lebih 95% bumiputera Malon miskin termasuk AP nih wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Perkasa: lebih 95% rakyat miskin ialah bumiputera/19-11-2017

      Hapus
    3. Tuuu 95% putrajaya kisminnn

      Beresin dolo ntuuuu
      😆😆😆😆😆

      Hapus
  9. Ni bukti budaya Berak sembarangan BABS di yindon sgt masif di lakukan..

    ada lagi yg mau bikin alasan pelaku BABS di yindon ni sial tuh orang tua sakit & anak kecil umur 4 tahun yg masih pakai pampers???? kihkihkih

    http://banjarmasin.tribunnews.com/2016/06/06/sudah-17-desa-bebas-babs-di-balangan

    https://gagasan.id/nusantara/buang-air-besar-sembarangan-masih-membudaya-di-sumbar

    http://manadoberita.com/berita/detail/2421/stop-buang-air-besar-sembarangan---

    https://pujamandela.wordpress.com/tag/babs/

    jujur deh...setiap gambar2 di link yg sy kasih di atas..bener bikin ngakak...kahkahakahkah..sgt asing di mata sy.

    Pemerintah yindon yg silih berganti sgt efektif melebarkan jurang generasi antara yindon & negara tetangga..begitu pun masih byk yg belum sedar...kihkihkihkih....



    BalasHapus
    Balasan
    1. Berak kerana makanan yg di beli pake wang,kl Malon cuma bisa diberakin cina wkwkwk...nak beli makanan pun tak de wang kerana miskin wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Perkasa: lebih 95% rakyat miskin ialah Bumiputera/19-11-2017

      Hapus
    2. Biasa mat lampir berak seberangan dekat sungai ix ix ix ix ix

      Hapus
    3. Maha,dari pada diberakin cina,mending berak di sungai wkwkwk

      Hapus
    4. Msh mending berak d sungai dari pada berak di lift hehe..

      Hapus
    5. AP nih bila dah kalah debat pasti out of topiclah

      Hapus
    6. Si ap ini selalu tai aja pikirannya.. Mungkin dia tukang sedot wc.. Yg merasa rugi krn rakyat indonesia.. Membuang rejekix.. Di sungai.. Makanya anak peneroka ayo investasi di Indonesia bikin wc.. Biar tainya bisa kamu sedot.. Ok

      Hapus
    7. 95% kismin

      Lawak jerrrrr

      😆😆😆😆😆😆

      Hapus
  10. tak de wang la tu....jom sedekah kesian

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cn bukan buatan indon pun ia beli stikar tampal buatan anak bangsa yg Kami beli itu buatan casa ok, al yuh cepat stikar siapkan pesawat kami itu ok Dan pesang Skur Thales AMASCOS system ok 😁😁😁😁😁

      Hapus
    2. Jadi CN235 tuh buatan malaysia keh wkwkwk

      Hapus
    3. Kenapa tak beli di Casa aja kalo bukan buatan Indonesia, tolol kok depelihara

      Hapus
    4. Sinegal beli brand new! Malon hanya convertion kasian betol Malon ni kalah dari sinegal 😄😄😄😄

      Hapus
  11. 1."However Indonesian Aerospace the manufacturer of RMAF CN-235s was awarded a three year MRO contract by the government."

    2."Malaysia Extends Airbus Support Contract for A400M "

    http://defense-studies.blogspot.com/2018/04/malaysia-extends-airbus-support.html

    3."Kemhan Perbaiki Lima Pesawat Hercules TNI AU"

    https://defense-studies.blogspot.com/2016/09/kemhan-perbaiki-lima-pesawat-hercules.html


    jalur serpisnya tetep tak bisa berbagi antara erbas & LM.
    nampaknya dugaanku bner om harta, dimalaysia & indo sama aje haha!😇😇😇

    BalasHapus
    Balasan
    1. oh pasti ituw om pit haha!👍👍👍
      dan trims buat airod haha!👍👍👍

      fetedei gak bisa bantu, soalnye spesial jalur erbas dia, edan haha!😅😅😅

      Hapus
    2. Hahahaha... biasa la palu. Teknologi sering berkembang. Dan pasti akan ada brng bru walaupun pesawat yg sama. Mcm kereta tahun 2010 dan 2017 waalupun model sama pasti ada benda dlm sudah di ubah dan upgrade. Mau belajar bukan mudah. Nasib kita negara pengguna. Tp yg penting sifat ini belajar dan mahu buat sndiri tu yg penting. Tak kisah cepat atau lambat yg penting akhirnya berjaya

      Hapus
    3. Edisi ngeles...jaya rasuah... Jaya 1mbdb...jaya gst...jaya cukai judi...jaya najib

      Hapus
    4. Cam proton 2010 milik malonsial 2017 milik china ....

      Hapus
    5. yep, hanya soal waktu aja om harta, trims haha!🤝🤝🤝

      Hapus