18 April 2018

Norway's Kongsberg Signs Contract with RMN for NSM Delivery

18 April 2018


Kongsberg NSM surface-to-surface missile (all photos : Kongsberg)

Contract worth Euro 124M for NSM missiles to the Royal Malaysian Navy

Kongsberg Defence & Aerospace AS (KONGSBERG) has entered into contract worth Euro 124M with the Royal Malaysian Navy for delivery of the Naval Strike Missile (NSM) to their six new Littoral Combat Ships.



Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd is building the ships based on Naval Group’s Gowind Class design. This contract is a follow-on to the agreement announced 9 April 2015 for NSM shipboard equipment.



The NSM will be deck mounted and integrated to the SETIS combat management system provided by Naval Group.



“This contract provides the Royal Malaysian Navy with an important surface-to-surface-missile capability and confirms NSM’s very strong position in the international market. NSM is currently chosen by Norway, Poland, Germany and Malaysia”, says Eirik Lie, President of Kongsberg Defence & Aerospace AS.

(Kongsberg)

113 komentar:

  1. Misile delay lagi kah ? Jangan2 nanti ditahan debt collector bank lagi, jadi another missile halimun... keh keh keh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn gitu mas...
      Ini barang bagus lo...
      Semoga tni jg bisa segera miliki


      Amin😍😍😍

      Hapus
    2. jangan jadi macam misil jiran kita.. misil buatan china delay masa launch....kesiannnnn :)

      Hapus
    3. Awas engine missile kena songlap Wkwkwk

      Hapus
    4. percuma di kasih rudal bagus2x kalo yang oprasikan negara malon gax bakaln berguna juga tuh rudal
      https://www.youtube.com/watch?v=xTk2n7zqBco
      lagi di uji bersama target nyaa

      https://www.youtube.com/watch?v=6v3QNDniCGQ
      vidio hasil target nya



      Hapus
  2. akhirnya...... ini taring utama untuk program LCS TLDM...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Congrats bro..akhirnya tidak ompong...bisa lah buat lawan china kalau masuk ke malay...heehee

      Hapus
    2. Kita tngk kongberg bagi tak pakai kat sukhoi pulak utk jsm. Lepas kita beli utk laut. Version udara pun bole tahan. Bole pakai kat fa-18. So kku bole psng kat sukhoi. Jimatkan kos

      Hapus
    3. kongrats.. semoga ada manfaatnya

      Hapus
    4. Moganya begitu. Prestasi missile udara penguin kongsberg pun amat bagus. Sbb tu US snggup jv utk buat jsm. Skrng kongberg tgh tumpu utk missile dari kapal selam pula

      Hapus
    5. Sst...sub NSM itu yg diincar TNI AL, jalan masih panjang..entah kapan tuh kesampaian

      Selamat buat TLDM, good deal.

      :)

      Hapus
    6. http://www.navyrecognition.com/index.php/focus-analysis/naval-technology/2862-exclusive-latest-details-on-kongsberg-nsm-sl-submarine-launch-weapon-system.html

      Ikut berita sudah start dari 2015, tp masih tidak tahu developmentnya success atau tidak. Masih menunggu dari kongberg. Laman web rasmi nya pun belum ada lagi pasal missile nsm-sl

      Hapus
    7. @PS kalau buat KS Nagapasa n friend om sistemnya cocoknya sub harpoon...hayo gmn donk..hehehee

      Hapus
    8. TF..KRI NAGAPASA TU DAH BOLEH NYELAM KE...MASIH PAKE POWERBANK LAGI KE?????

      Hapus
    9. Mas TF,
      CMS kan MSI-90U dari Kongsberg juga, dioprek buat Exocet aja bisa, apalagi ama sesama pabrikan..

      Tinggal fulusnya ada/gak..hwihihi..

      Hapus
    10. Dein@ scorpene malon ada kuase baterai penuh tp tak boleh selam Wkwkwk

      Hapus
    11. salam satu powerbank...

      Hapus
    12. ah masak πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    13. Jangan lupa kapal mau cirit (KMC) tenggelam sebab lebih muatan..

      Hapus
    14. Salam budget di bagi 5 Wkwkwk

      Hapus
  3. Wow mantap!!! steady malaysia πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
  4. bravo malay, syabas!! skalian beli versi air launch bwt your hornet. klo bise lahh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dari mana aja mat?
      Baru nongol..

      :D

      Hapus
    2. PS@ biasalah bro q baru pulang memantau nelayan cina kat james shoal tuh

      Hapus
    3. Mat,
      Ente punya tugas tetap disini, kalo pigi jangan kelamaan laah...

      Qiqiqiqi..

      Hapus
    4. PS@ siap ndan,86 ndan...kih kih kih

      Hapus
  5. Congrats our Asean neighbor. Let's unite as a team.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Whattttt....????

      😴😴😴😴

      Hapus
    2. Gmn mw nyatu...sudah ada FPDA...hapuskan dulu tu baru di pikir lg asean unite...

      Hapus
    3. kemarin kan bang kodok udag ngadu ke ausie..berarti sudah gak musuhan sama FPDA...tinggal nanti latihan fpda tinggal join aja... kasi nama excercise bsama lima + ngadu...ok oceh..kihlihkih

      Hapus
    4. Yang mabuk itu yg ga punya duit.. pura pura punya duit..

      Lihat tetangga kiri kanan atas bawahnya pada belanja.. akhirnya menghayal bikin pesawat jaguh dunia akhirat..

      Forum militer nya sepi cuma di isi matsurbasi berjamaah..

      Politik nya kacau. Korupsi presiden nya terang benderang. Tapi tetap ga bisa apa apa..

      Negara yg lihat wilayah lautnya di klaim dan di rampas dan di masuki beramai ramai. Tapi diam saja ketakutan..

      Akhirnya forumer nya masuk ke blog negara lain.. nyampah dan bicara ga pake logika dan pikiran sehat lagi.

      Kita tau negara mana itu?

      Yg pemimpin nya juga mengakui pribumi nya malas

      Ironis!!

      Hapus
    5. Ngadu ke aussy...kayanya ke balik aussy yg ngadu mau ikut ke asean...aussy tuh takut di serbu china makanya dy merapat ke asean...biasa politik

      Hapus
    6. jadinya ausie ngadu ke asian nih...waduhhhh luarbiasa...baru tau asean ni haibat..kihkihkih

      Hapus
    7. @AP Iya memang Asean hebat lah gak sadar...dasar org isroil suka ngadu domba aja luh..1 negara aja vietnam vs US....US balik kampong...wkkwkwkk ...Indonesia vs Belanda & Jepang....Belanda & Jepang balik kampong...apa tak hebat tuh...

      Hapus
    8. @AP ngomong jgn asal jeplak mcm Najib Rujak. Itu Ausi mw msk Asean tp kbanyakan anggotanya gk setuju. Nah skr LG usaha ngelobby Indonesia. Gk ad urusan ngadu k Ausi.

      Hapus
    9. Indonesia vs Inggris pun pernah menang...ingat Indonesia tuh tak pernah perang dengan Malaysia...Yg ada perangnya dengan Gurkha,SAS dari inggris,aussy,NZ....

      Hapus
    10. Yg ada dulu Malaya mau sabah & serawak masuk ke dalam negara baru namanya malaysia...dimana penduduk sipil sabah & sarawak tak mau gabung dngn Wilayah malaya setelah itu S&S itu memberontak buat namanya TNKU ( tentara nasional kalimantan utara ) dimana tentara malaya cukup sulit menghadapinya..kemudian minta lah bantuan ke inggris dkk...TNKU pun minta bantuan ke indonesia....terakhir yg saling berhadapan tentara Gurkha & SAS inggris,aussy,NZ yg berhadapan dngn TNI....jadi indonesia tuh tak berperang dengan malaysia....makanya malaysia jangan lah terlalu benci dengan indonesia....sebaliknya indonesia pun tak ada benci dengan malaysia.

      Hapus
    11. Sudahlah stop om tupez, si AP sensitif kalo baca kata sabah & serawak. 😁😁😁 Biarkan dia begaduh, kita nikmati saja

      Hapus
    12. pembetulan tu infonya...

      pertama sekali semasa penubuhan Malaysia ada undian penduduk yang di kelola di bawah PBB untuk melihat sabah dan sarawak adakah mahu bergabung membentuk Malaysia... namun dalam undian tersebut MAJORITI penduduk sabah dan sarawak mahukan Malaysia jadi itu bukan satu paksaan... boleh baca dalam fakta penubuhan persekutuan malaysia...cuma apa yang saya faham ada beberapa tempat di indonesia terutama yang bersempadan di kalimantan mengugut mahu masuk Malaysia siap ada yang kibar bendera malaysia sekiranya kerajaan indonesia terus meminggirkan mereka...

      berkaitan isu konfrantasi pula Malaysia masa itu baru terbentuk dan masih belum memiliki kekuatan ketenteraan maka pihak british bersedia untuk melindungi Malaysia masa itu dari sebarang ancaman...

      berkaitan benci tu takdelah pula saya lihat sepanjang sejarah bencana alam di indonesia rakyat/kerajaan Malaysia antara yang awal turun membantu ke indonesia seperti kebakaran hutan, tsunami di acheh... rasanya boleh saja Malaysia buat tak tahu semasa jirannya didalam kesusahan...

      Hapus
    13. indon kata kita benci dia ..padahal indon la negara pertama yg meneyrang kita ketika masih merangkak mmebina negara dan kita tgk sibuk lawan PKM...kita sibuk halau ingeris sepenuhnya dan PKM..mereka sibuk ngan ganyang malaysia..

      Hapus
    14. Stop arguing between Indonesia and Malaysia and the buttomline here, no win win solution if we continue to argue here instead we work together as one team as Asean not enemy.

      Hapus
    15. AP@ mn linknya indonesia ngadu lon,jgn mereka2 sahaje kerja ko ruk

      Hapus
    16. Dein@ sejak bila malon ko halau inggris lon

      Hapus
    17. Sabah & Sarawak nak masuk Indonesia? Timor Leste , Papua , & Acheh pun nak keluar dari Indonesia.

      Hapus
    18. Shafiq@ ada links papua n aceh nak keluar sekarang...kl aq ada links tanah sabah serawak tuh milik sultan sulu yg di sewa british sejak dulu

      Hapus
    19. Wilayah sulu pun tak terjaga ada hati nak rampas sabah, sarawak tak termasuk dalam kesultanan sulu kan? lagi satu keputusan memilih terletak kepada rakyat sabah, sebagai orang luar jangan masuk campur kalau tak tahu perkembangan semasa sabah

      Hapus
    20. Eligo@ eleh cakap banyak,banyak2 baca pakcik...itu kan kata media propaganda UMNO ko tuh,pasal kelemahan,kekurangan dan kebohongan kerajaan ko manalah di share media UMNO ko tuh

      Hapus
    21. Setelah Jepang kalah dan angkat kaki dari Malaysia, tuntutan buat merdeka makin terdengar. Akhirnya Inggris memutuskan agar seluruh warga dari tiap etnis diberi kesempatan sama. Tetapi etnis melayu tidak sepakat. Mereka hanya mau jika para pejabat negara itu didominasi oleh mereka.
      Sikap bangsa melayu yang dinyatakan oleh UMNO itu menjadi ironi lantaran mereka bukanlah golongan yang angkat senjata buat melawan penjajah. Sementara golongan China dan India harus tersingkir akibat ambisi politik buta itu.

      Hapus
    22. https://en.wikipedia.org/wiki/Free_Papua_Movement

      https://en.wikipedia.org/wiki/Free_Aceh_Movement

      https://gsp.yale.edu/sites/default/files/files/UN%20verdict%20on%20East%20Timor.pdf

      Hapus
    23. Setelah Datuk Onn bin Jaafar membentuk Organisasi Nasional Persatuan Melayu (UMNO), bangsa melayu malah berteman dengan Inggris notabene adalah penjajah, dan berbalik melawan pemberontakan golongan China terhadap penjajah.
      Lantaran dianggap berjasa menyelamatkan pemerintahan koloni di Malaya, Inggris menghadiahkan kemerdekaan kepada rakyat Melayu pada 31 Agustus 1957, dengan Tuanku Abdul Rahman sebagai perdana menteri pertama. Melayu pun merdeka tanpa susah payah.

      Hapus
    24. saya sudah perkirakan komentar bro Dodi ini akan jadi mangsa empuk troler troler sebelah dan penjenayah penjenayah terbabit.
      soalnya postingan belanja rudal nsm malasya ini pastilah membuat mereka kembali tinggi hati angkuh lagi.
      dan komentar bro Dodi pastilah dianggap penjenayah sebelah sebagai mengemis pada malaysia.
      dasar troler penjenayah

      Hapus
    25. Kalau pru ni umno kalah nak salahkan sape pulak lepasni, bagi situa pulak nak bagitahu satu info top 10,50,100 terkaya malaysia banyak kaum bukan melayu, kalau berusaha adalah hasilnya

      Hapus
    26. Ramai juga yang tahu sejarah kemerdekaan malaysia, sebab sejujurnya saya tak tahupun macammane indonesia mencapai kemerdekaan, malah tak kisah pun sejarah indonesia, biarlah ianya untuk warganya sendiri, tapi prihatin jugak warga indonesia mempelajari sejarah malaysia

      Hapus
    27. Eligo@ bkn pasal sejarah tuh yg kutanya,pasal sekarang kasi lah link cem mn papua n aceh minta keluar

      Pakcik,sejarah british rampok tanah raja sulu dah diketahui dunia pakcik,sila jgn baca media propaganda UMNO terus ye

      Hapus
    28. Tapi dunia kan iktiraf sabah dan sarawak masuk malaysia kat pbb, rasanya indonesia dan filipina sahaja yang bangkang masatu, majoriti penduduk pribumi sabah sarawak pun setuju, jadi takkanla sudah lebih 50 tahun orang sabah hidup harmoni nak kembali semula kepada kerajaan sulu yang sememangnya mempunyai konflik perang saudara,

      Hapus
    29. Eligo@ bila pun masuk pbb kerana ada kuase british,bila di protes dunia british akan keluarkan VETO

      Hapus
    30. Ade aje alasannya, dah rakyat sabah sarawak pilih malaysia, bukannya sulu, filipina mahupun indonesia, terima jelah, benda dah 50 tahun pun tak puas hati lagike

      Hapus
    31. Wow eligo, nak mau tanya. U said like that, Curiculum pendidikan di malaysia tak pernah belajar sejarah negara lain kah?

      Tak pernah belajar world war 1, or WW2. Or ASEAN and KAA?

      Kalo ia berarti sistem isolasi seperti jepun sebelum restorasi meiji nih malaysia kalo begitu.(bahasa kerennya chauvinist) or METAL (melayu total). Hidup UMNO. :D

      Hapus
    32. Ade belajar, tapi belajar sejarah dunia setakat untuk exam jela, lepas exam satu hapakpun tak ingat (kecuali berkaitan malaysia), malaysia terlibat kot masa ww2 mahupun penubuhan asean, tapi sistem pendidikan malaysia tak masuk kot sejarah kemerdekaan indonesia kot rasenyela , maklumla dah lama tinggalkan subjek sejarah dah lupa😜, tapi tarikh penting berkaitan malaysia mestilah ingat

      Hapus
    33. Eligo@ bkn alasan pakcik,it's fact...saat israel di tubuhkan british tak de satu negarapun yg ada kuase nak protes bahkan semua negara islam pun tak de kuase kerana british ada kuase hak VETO

      Hapus
    34. Masalahnye sekarang sabah sarawak pilih malaysia, ni cerita sabah sarawak bukan israel, mengaku jelah yang majoriti sabah sarawak lebih sukakan gabungan malaysia, ni cerita britishla, vetola, duniala. aduhai penatla macamni, keras kepala betulla

      Hapus
    35. Gua respect sama mereka yg tidak terpancing jadi troller...

      Hapus
  6. Sejarah ditulis oleh pemenang..yg kalah boro2 nulis sejarah, masih idup dh bagus.
    Kita bilang menang lawan belanda..itu betul, sbb belanda angkat kaki dr hindia belanda ( skrg indonesia )..jd kita bisa nulis sejarah sesuai keinginan kita cz kita pemenang.
    Konfrontasi indonesia- malon..malon menang itu fakta ( meski ingris, ausy, nz lbh byk peran ), indonesia kalah krn abri setengah hati..terutama jend a.yani ( pangad ) menolak perang melawan inggris ..( ga percaya beli buku di gramedia πŸ˜€ )

    BalasHapus
    Balasan
    1. seba dia tahu..inggeris dah meneydiakan senjata nuklear utk menyerang Indon... tunggu masa..nasib baik PM pertama malasyia menghalang niat2 inggeris ni..kalau tak dah tentu Indon maju macam jepun kan:)

      Hapus
    2. Dein@ menyelamatkan malon dari jajahan inggris PM ko tak de kuase konon pula PM ko halang niat inggris,mereka2 cerita sahaje kerja ko tuh lon

      Hapus
    3. Malon..ingris mau bom nuklir indonesia cm isapan jempol. Ingris, uasy, nz cm bertahan dismenanjung. Kl indonesia niat perang...kapal induk ingris dh pasti tenggelam lon, sblm ingris bom jkt..smenanjung, ausy jg nz bisa hilang dr peta di bom atom tupolev 16 indonesia.

      Yg bikin indonesia kalah, cz angkatan darat indonesia MENOLAK perintah..
      yg pergi perang melawan ingris, ausy juga nz itu rakyat sipil indonesia...catat itu lon

      Hapus
    4. kahkahkah...negara ko nak bom atom ausie & nz pakai ape?? ko nak sembang ko ada bom atom ke??? kahkahkah... indon klu dah nak kalah mula meng hoaxxxx..



      Hapus
    5. Indonesia bisa bikin bom atom dr tahun 1950an lon...diberi link pun ga bakal kau baca.

      Hapus
    6. khkahkah..aduh sakit perut aku..nasib baik kat malaysia cukup toilet...dah cukup la don..jgn karang2 cerita..malu don...

      AD xmau ikut perintah bukan kerna 1/2 hati..tapi petinggi2 nya sudah dibeli US...dari nafsution,ahmad dani sampai la susahto..smuanya agen2 US...

      british tau hal ni..sebab tu britiah cuma letak pasukan bertahan saja...

      sebab tu bila susahno lengser & susahto naik jadi pres..negara muh dijual ke US sampai skrg..dari situ bermulanya kekuasaan asing mengeruk kekayaan alam negara muh...

      Hapus
    7. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    8. AP@ ruk,bila di beli link pun ko pura2 buta dan pura2 bodoh lon...ada link dan tak de di beri linkpun ko tetap troll,mn link indonesia ngadu ke australia tuh

      Kenapa majikan ko british tak bom saat jenderalnya tewas di indonesia lon,jenderal yg punya nama boleh kalahkan pasukan NAZI tp tewas di indonesia,knp lah british ko tuh lon tak bom indonesia

      Sejak mahairi letak jawatan kpd najib botak yg telah gadaikan malon ke cina sehingga malon jd sengsara sekarang,utangpun dah bengap jd 67% ...ish,ish

      Hapus
    9. https://www.youtube.com/watch?v=svFlA3I58ZI kasian sabah coba 1mbd gax di songlap pasti buat bangun sabah dan sekitarnya

      Hapus
    10. Masa indon bunuh jeneral british tu.. indon belum ganyang malaysia lagi pakkk.. camana british nak.pergi bom indon..

      Hapus
    11. Masa itu Malon masih tinggal di dalam hutan Indonesia dah berjaya bunuh tuan britsh sampai tak berani lagi datang ke Indonesia kah kah kah

      Hapus
  7. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  8. Tumben si mat belum nongol.. :D

    BalasHapus
  9. dengar citer duit kopi project nie sangat best

    BalasHapus
  10. Awas engine missile nih kena songlap

    BalasHapus
    Balasan
    1. Songlap macam kapal mpss yg indon jual kat pinoy tu ke...belum apa2 dah songlap ye..

      Hapus
    2. Di songlap dan kena tangkap dan di bawa ke mahkamah,tak cem scorpene n engine hilang,najib n the gank makin makmur Wkwkwk

      Hapus
    3. Kenap nak tangkap kalau x salah... yg pasal enjin tu nampaknya loe budak indon tertinggal kereta api... kes dah lama selesai. Pesalah dah lama masuk dalam.. tau la info sana lembab tapi jangan sampai terlalu bodo utk baca akhbar indon.. ops lupa.. akhbar indon banyak hoax mqcam org2nya juga. :).

      Hapus
    4. Dein,sila hantar ..jgn hoax

      Hapus
  11. prlu brp yakhont untuk lawan nsm ini

    BalasHapus
    Balasan
    1. @pedang dah lama saya tanya, asyik troller kat sini main pusing2 je, heheheh

      Hapus
    2. Yakhnot indon dah expired kot.. tu yg lama halimunan tu.. mungkin disimpan ditempat rahsia.. kat jamban..hahahhaha

      Hapus
    3. Dein,malon cuma ada missile sea skua dan jernas zaman jepun Wkwkwk

      Hapus
  12. komisyen project nie dapat wat henjut atalantuya2

    BalasHapus
  13. Misil NSM...fuhhhhhh..... best..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lebih best lah lon bila ada kuase halau nelayan cina tuh Wkwkwk

      Hapus
    2. biar je die senang senang bro rempit. ni koment die nak pancing saje. kita lihat apa dapat meningkatkan kualiti dari tentara dia.
      kahkah kah

      Hapus
    3. betullah pemilihan misil NSM ni cukup padu...

      Hapus
    4. Khas utk halau navy indon heheheheehe

      Hapus
    5. halau saja bro πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    6. Halau pun indon dan tercirit kabur minta tolong sama tni al...

      Hapus
    7. Malon tercirit hanya dengan 2 Askar Kopaska kah kah kah

      Hapus
  14. Katanya kapal yg indon tangkap pasal imdb tu dah lepas.. kenapa tu..???? Sapa bodoh skrg ni.. hahahhaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Itu hukum yg bicara bodoh...

      Hapus
    2. Nampak sgt undang2 indon pun takleh pakai... mesti ikut undang2 belanda kan... tangkap kapal nelayan boleh la... kah kah kah.. indon dan bangang berpisah tiada...

      Hapus
  15. to malaysian people you're to chauvist oh my God

    BalasHapus
    Balasan
    1. To malassian people you're stupid no.1 in the world... omg

      Hapus