30 April 2018

Fungsi ECM EW SAP 518 Knirti pada Su-30MKM

30 April 2018


Su-30MKM TUDM nomor 15 dan 18 pernah muncul ke publik dengan dilengkapi EW pod SAP-518 Knirti pada kedua ujung sayapnya (photos : US Navy)

Fungsi ECM EW (Electronic Counter Measure - Electonic Warfare) SAP 518 Knirti (dibuat oleh KRET-Rusia) ini masih samar-samar di kalangan pembaca.

Secara asasnya ia :
1. Delay aircraft detection SU-30MKM sukar dikesan melalui radar

2. Mask the true subject against false reflections;

Kedudukan SU-30MKM disembunyikan di dalam berpuluh sasaran palsu



3. Cause range finding difficulties, namely in speed and angular positions;

Kelajuan dan kedudukan SU-30MKM sukar dikenal pasti walaupun berjaya di kesan

4. Degrading Maintenance Mode "on the aisle" when scanning antenna beam radar;

Proses track maintenance menjadi sukar. Radar musuh gagal plot track association phase

5. Increase the time and difficulty of capturing an object during real-time active scanning.

Mengesan SU-30MKM akan mengambil masa yang lama mengakibatkan kegagalan mengambil tindakan defensif

(MMP)

280 komentar:

  1. Pasti kat blog nih besepah beruk Malon hantar cakap,pasti di kata jet ini lah paling modern di dunia,pasal jet US dan Rusia yg paling modernpun masih kalah hebat dari jet pejuang malon nih,mari saksikan saudara2 komen2 para beruk Malon nih wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini pesawat yg ktny di bongkar demi kepentingan Asu ya. Sampai Rusia marah besar

      Hapus
    2. ooowww... patutlah banyak Sukhoi malons yg tak mampu terbang gara2 tak ade sparpart..ternyata diembargo rusia gara2 malons membuka rahasia Sukhoi kepada US. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    3. Ceritalah kebodohlan kamu indon f16a/b/c/d akan dikuburkan pada 2025 ok, pesawat kfc masih masih sama2 ok antara nak terus atau tak ok Kerana itu ramai indons mahu kerajaan beli pesawat f16 viper itu Ok

      Pesawat berat kamu hanya tinggal 16 aje pada tahun 2025 ok itu akui oleh indons sendiri ok Jika kegagalan projek atau lambatkan projek dilakukan oleh kosel itu ok

      Hapus
    4. Skrg pun dah bnyk terkubur f16 tu sbb rusak.baca di forum mereka.kasihan amat.😒

      Hapus
    5. kesiiiiaaann.. ternyata selama ini beruk2 malons yg ada disini sering merempat gara2 Sukhoi malon di embargo Rusia.. wkwkkwkwk.. kenyataan memang pahit ya ruk.. beruk.. malons.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Patutlah askar pondan bersarong malon hanya mengirim 1 biji sukhoi ke singapura saat pameran dirgantara, padahal dekat lhoo.. malons-singapura. ternyataa.. ooohh.. ternyata.. banyak sukhoi malons yg tak boleh terbang gara2 diembargo Rusia.. kahkahkahkahkah.. satu lgi rahasia busok malons terbongkar... πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    6. Bagaz@ betol bro...tak boleh terbang kerana tiade sparepart wkwkwk

      Hapus
    7. Kesian beruk2 indon.. belum apa2 dah bukak dgn maki hamun.. nak tanya su30 indon masih pake bom tong ke... radar buatan indon ke russia...katanya indon punya halimnun macam kri klewang tu.. sampe skrg ngak timbul2...keh keh keh

      Hapus
    8. bwahahhahaaa... satu lagi beruk malons turunan bangla kepanasan melihat kenyataan sukhoi mereka kena embargo Rusia dan banyak yg grounded.. kenyataan memang pahit ya ruk.. beruk malons..??? xixixiixixi.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…..

      Kesiiiiiaann askar pondan bersarong malons.. senjata mereka bnyak yg impotent.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    9. Hanya spesies beruk malon kemudikan Sukhoi bisa eject Kat hanggar πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    10. POD GUNA DELAY ???? Pantas sahaje spatepart takde tersedia. Delay selalu jadinya

      Hapus
    11. Ada yg panas lihat sukhoinya jadi penjaga hanggar sahaje....xixixi

      Hapus
    12. Ha. Ha.. Ha.. Bodoh memang anjing british ni

      Hapus
    13. Alamak,jgn dibaca bg yg lemah dan emosional.nnt indon akan kecewa dgn kesiapan su30mkm sbb sukhoi dan f16 indon bnyk bermasalah dan ada yg grounded.πŸ˜…

      https://www.google.com/amp/s/www.ainonline.com/aviation-news/defense/2013-06-17/malaysia-invests-sukhoi-fighter-readiness%3famp

      Hapus
  2. keupayaan Su-30MKM ni sehinggakan US menghantar F-22 Raptor untuk mengadakan latihan bersama di Malaysia beberapa tahun lepas...

    Su-30MKM ni gabungan teknologi Rusia, Perancis dan Afrika Selatan...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini buatan tempatan keh wkwkwk

      Hapus
    2. Alamak,jgn dibaca bg yg lemah dan emosional.nnt indon akan kecewa dgn kesiapan su30mkm sbb sukhoi dan f16 indon bnyk bermasalah dan ada yg grounded.πŸ˜…

      https://www.google.com/amp/s/www.ainonline.com/aviation-news/defense/2013-06-17/malaysia-invests-sukhoi-fighter-readiness%3famp

      Hapus
  3. saya dapat laporan orang dalam.. ternyata SU-35 MKM Malons ternyata hanya 4 biji yg mampu terbang dari 18.. wkwkkwkwk.. lawaakk betoooll askar bersarong malons..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Setelah kepanasan ditambah iri hati dgn berita ini lalu indon hanya mampu reka cerita saja.hahahah.kesian.sbb apa.sbb sukhoi27/30 indon bnyk grounded akibat masalah sucad malah tidak lengkap iaitu ompong tanpa misil dan pod jammer.f16 bnyk rusak lalu ada yg grounded kata pak kasau.kihkihkih.

      Baca nih:
      https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2013-06-17/malaysia-invests-sukhoi-fighter-readiness?amp

      Sukhoi readiness naik drpd 85% hingga 100%,tak mcm fleet sukhoi indon yg gak semua boleh terbang dan bnyk rusak lalu hantar ke belarus utk repair.

      [[In late March, Sukhoi won a three-year contract called “The supply of articles, services and technical assistance for Su-30MKM aircraft” worth RM300 million (more than U.S. $100 million), three times the allocation over the previous three-year period. Respective documents were signed by MOD secretary general Datuk Dr. Haji Ismail Haji Ahmad, with Sukhoi deputy general director for marketing Alexander Klementiev and director for after-sales support Vyacheslav Lozan. The increased spending is meant to boost combat readiness of the Royal Malaysian Air Force (RMAF) Su-30MKM fleet from the current level of 65 to 70 percent to 85 percent in the “near term” and eventually increase this to 100 percent.]]

      😌😌😌😌😌 wow,100% readiness su30mkm

      Hapus
    2. Itukan berita zaman jepun lon wkwkwk..fact sekarang su30mkm malon banyak bengap di hanggar tak boleh terbang kerana tak de sparepart,no sparepart is ompong,no sparepart tak boleh terbang,no sparepart no party wkwkwk

      Hapus
    3. Pakai otak don.setelah kontrak ditandatangani pasti akan ada efektif date nya.ohh itu hanya potongan artikel.efektifnya dlm masa 5 tahun keatas.malah russia sudah bina sukhoi centre (STC) di malaysia sbg sebagian dr kontrak nya jd tiada masalah perawatan dan sucad mcm fleet sukhoi indon.kah kah kah.yg omping dan grounded akibat sucad itu kan sukhoi kamu.πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    4. setuju mat rempit.. ternyata selama ini banyak beruk2 malons yg merempat disini gara2 sukhoi mereka banyak yg tak boleh terbang gara2 kena embargo Rusia.. kahkahkahkah..

      Kesiiiaaan aku tengok askar pondan bersarong malons.. setelah MIG grounded, F-18 hanya 2 biji yg mampu terbang, HAWK grounded.. sekarang ditambah sukhoi malons yg kena embargo gara2 memberikan rahasia ke US... xixixixi.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    5. Tak kisahlah dgn cakap busokmu Malon ada pusat sukhoi centre,yg pasti su30mkm malon tak boleh terbang kerana tak de sparepartnya,it's real no hoaks cem mulut busokmu wkwkwk...service center tuh hal biasa,semua negarapun ada fasiliti service centre,yg jadi masalah adalah sparepart,india sahaje yg guna beratus2 sukhoi rusia tak beri izin bangun kilang sparepart sukhoi di india,konon pula Malon hanya punya sukhoi ciput ada pusat sparepart sukhoi wkwkwk...berak dulu ko lon wkwkwk

      Hapus
    6. Bagaz@ Malon nih nak tipu2,india yg guna beratus2 sukhoi sahajepun rusia tak beri izin bangun kilang sparepart sukhoi di india,konon pula Malon yg guna sukhoi ciput ada sukhoi centre sparepart wkwkwk

      Hapus
    7. tu lah mat.. sebenarnya beruk2 malons hanya menghibur diri setelah melihat getirnya armada pesawat mereka.. xixixi.. itulah kanapaa para maloners sering buat hoax disini untuk menutupi kekurangan teruk mereka.. malon loooseeerrr.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    8. Bagaz@ betol sekali tuh bro,biar tak baper kerana kisah pesawat yg sangat teruk biar menghibur diri mereka selalu cakap mimpi dan hoax bro wkwkwk

      Hapus
    9. Setakat su35 basic indon.. su30mkm boleh main main kan lagi la.. hahahahha. Mesti beruk2 indon marah kan.... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    10. Sukhoi malons pun banyak yg grounded gara2 diembargo Rusia.. mau melaqan sukhoi Indonesia..?? kahkahkahkah.. menghibur diri nih beruk malons turunan bangla.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    11. Sukhoi malons pun banyak yg grounded gara2 diembargo Rusia.. mau melaqan sukhoi Indonesia..?? kahkahkahkah.. menghibur diri nih beruk malons turunan bangla.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    12. Mkm 100% readines tapi nak gadaikan mig29 usang ke India di tukar sparepart.. su30 mkm malon 100% readines jadi hanggar queen saja πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    13. Ada yg panas hati sukhoinya bengap di hanggar tak boleh terbang kerana tiada sparepart wkwkwk

      Hapus
    14. Alamak,jgn dibaca bg yg lemah dan emosional.nnt indon akan kecewa dgn kesiapan su30mkm πŸ˜…

      https://www.google.com/amp/s/www.ainonline.com/aviation-news/defense/2013-06-17/malaysia-invests-sukhoi-fighter-readiness%3famp

      Hapus
  4. Rakaman menunjukkan keupayaan Su30MKM menggunakan persenjataan GBU-12 Paveway II buatan Amerika' ini antara kelebihan pesawat jenis ini...

    https://www.youtube.com/watch?v=WjwOzqJFY20

    BalasHapus
    Balasan
    1. Su30mkm bisa menjatuhkan bom pintar yg digunakan f15,f16 dan f18.wow

      Hapus
    2. tidak bangga tuh..., wong bom hasil beli
      bikin sendiri dong bom pintar seperti indonesia

      Hapus
    3. salut, tapi om, ituw cuman 1x doank ngebomnya, kenafa?πŸ€“πŸ€“πŸ€“

      mao liat bom karpet gak? nich anti jamming beruntun dan banyak, kbetulan buatan lokal, not for sale haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      https://www.youtube.com/watch?v=9GEw7OVEx50

      Hapus
    4. @palu gada? Carpet bombing? Pfff
      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1034418063280176&id=100001359768294

      Hapus
    5. Malaysia pun guna Su30MKM untuk carpet bomb ni...

      Hapus
    6. Malaonesia pun guna Su30MKM untuk pokok sawit bomb ni...

      Hapus
  5. Gambar F-22 Raptor bersama Su-30MKM semasa latihan bersama Di malaysia...

    http://www.rjlee.org/wordpress/wp-content/uploads/2016/03/CT143-1024.jpg

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terusss.... gur harus bilang wow gitu?

      Hapus
    2. saya hanya memberi info sahaja... saya tak suruh pun anda untuk Wow... tapi kalau anda nak wow apa salahnya...hehehehehe

      Hapus
    3. Bilang wew aja deh... su30 mkm terhuibat seasia tapi grounded takde sparepart buat ape

      Hapus
  6. Wow,ada pod sukhoi30 mkm,tak mcm negara mendunia tu.takde pod langsung baik targeting atau jammer.ompong.πŸ˜‚πŸ˜‚

    Tak perlu komen lebih lebih.biar gambar berbicara.yg pasti indon semakin kepanasan dgn berita ini.kenapa.sbb dlm peperangan elektronika ternyata indon paling kebelakang sekali dlm asean.no pod no party..yeahhh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak perlu komen lebih,tak kisahlah dgn cakap sembang ko lon,no sparepart is ompong,no sparepart tak boleh terbang,no sparepart no party wkwkwk

      Hapus
    2. Kihkihkih.bila iri dan panas hanya mampu reka hoax utk menutup.kemaluan tni yg miris dan menghiburkan hati.sabar ok.

      Hapus
    3. Lon,siapa yg panas hati lon,sila ko hantar link bila aq hoax,kl cuma cakap busokmu siapa yg nak percaya lon wkwkwk

      Hapus
    4. missile jgn lupa beli om

      Hapus
    5. @tampa nama malon bengap ini juga biar gambar yang bicara wkwkwk https://www.youtube.com/watch?v=9dvWGaGT9Pc
      https://www.youtube.com/watch?v=Qwi55KW226Y&t=10s
      INI GAMBAR YANG BICARA MEGENAI ENJIN HILANG WWKWKWKW

      Hapus
    6. https://www.youtube.com/watch?v=oPKET7b_7aE&t=62s gambar yang bicara megenai enjin TUDM YANG HILANG

      Hapus
    7. Indon kontol mana tau pasal alat2 elktronik camtu.. yg mwreka tahu ada misil dan tong kosong je... hahahha..tu pun mendunia gile.. ada pesawat canggih tapi sekadar halau pesawat ringan pilot 2 tua je berani la... indon2 πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    8. bwhahahahha.. beruk malons turunan bangla merempat disini. Avionik hawk malons pun yg mengupgrade orang indoensia lewat PT LEN.. laaahh beruk2 malons bisa buat apa..??? kalau merempat, ganti sticker buatan tempatan, painting.. beruk2 malons lah juaranya..xixixiixixi.. para maloners hanya setaraf bangla soal IQ.. kahkahkahkah.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    9. Jgn kata pod malangnya misil pun takde.mcm kapal kri.hahaha.lg parah sukhoi indon mengalami masalah sucad hingga bnyk perlu perawatan berat di belarus.yg tak boleh dirawat digrounded akibat keselamatan.kesian kan.😒

      Hapus
    10. Nyatanya sekarang banyak sukhoi yg sering latihan, parade, dan selalu keliling indonesia.. kalau sukhoi malons tak ada kabarnya hanya mampu mengirim 1 biji sukhoi ke singapura gara2 kena embargo Rusia.. kahkahkahkahkahkah.. kenyataan memang pahit ya ruk.. beruk malon..???

      Tpi kau harus bisa terima, untuk memperbaiki keadaan. Karena aku kasihan tengok askar pondan bersarong malons yg dibully nelayan china takampu balas, di bully TNI di ambalat dan lahad datu tak mampu balas, dibully singapura dengan menceroboh wilaya johor tak mampu buat apa2 gara2 Sukhoi malons grounded diembargo Rusia.. kahkahkahkah..


      Kesiiiiiaann para maloners disini.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜…πŸ˜„

      Hapus
    11. wkwkwk ngamuk kontol ngomong kontol wkwkwkwk malon panas hati wkwkwk ini biar gambar yang bicara
      https://www.youtube.com/watch?v=RFaVBu1WWpk
      https://www.youtube.com/watch?v=sMmYcRtRYvs
      nihh biar gambar yang bicara kalo ada quota bisa liat ya su30mk2 bwa misil
      https://www.youtube.com/watch?v=8___APGPoqw&t=17s
      https://www.youtube.com/watch?v=BgYrbu-0-1E

      Hapus
    12. Aset TUDM banyak yg usang,lapuk dan ompong wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Aset lapuk milik TUDM mendedahkan malaysia pada bahaya/17-03-2017

      Hapus
  7. Sejak aku post bukti dan link yg frigate maharajalela keempat sudah dimulai pembinaannya 2017 silam dan lengkap dgn persenjataan misil dan torpedo yg sudah diteken kontrak ditambah pembinaan 4 lms 70m makin ramai indon yg panas ye.hahaha.makin maju tldm.ada pertambahan 10 kapal major combatant dlm masa singkat (bawah tahun 2020 semua kontrak utk 10 kapal ini sudah diteken) tanpa ada kapal major combatant yg perlu diganti.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bro uknown, jgn samakn sukhoi indonesia pada saat dtg dg ko kondisi skrg, skrg sukhoi indonesia sdh byk mengalami upgrade baik dr peralatan,maupun persenjataannya,bagkan alat jammer elektronik sdh disiapkan pada peswat tempur indonesia

      Hapus
    2. @unknow otak beruk
      Sejak pertama beli mkm pernah diupgrade gak? Kalau hanya sebatas knirti sukhoi tniau pun sdh pakai.

      Yg jadi masalah armada sukhoi mkm tu yg belum pernah di upgrade.
      Mau upgrade rusianya yg tidak mau.
      India mau bantu upgrade mkm ini tapi dengan syarat seluruh mig 29 malon diambil india.

      Ngaku pintar tapi bodoh, mau sombong tapi pecundang. Orang2 yg aneh rakyat beruk malonyet malassia ni

      Hapus
    3. Panas hati lihat Malon cuma ada kepakaran welding,painting n ganti stiker wkwkwk....sementara Indonesia telah berjaya eksport kapal perang ke luar negeri,lawaknye ko lon wkwkwk...Makan dulu tai cina biar ko tersedar lon wkwkwk

      Hapus
    4. Setahu sy hingga saat ini tiada jammer pod digunakan sukhoi indo.

      Hapus
    5. Jgn nk bodohkan diri sendiri don.satu dunia tau,satu malaysia tau,malah satu indon tau hingga saat ini sukro kamu tak dilengkapi sbrg pod jammer atau targeting atau perang elektronik.hahahaha.apatah lg pod knirti.

      Hapus
    6. Hahaha,si unknown nih panas hati aq buka tipu2 sukhoi Malon tak boleh terbang kerana tiada sparepart wkwkwk

      Hapus
    7. Buat apa jammer..?? jika pesawat tak mampu terbang gara2 diembargo Rusia.. kahkahkahkah.. kesiiiiaann aku tengok askar bersarong malons.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚. peswatnya banyak yg grounded ternyata..

      Hapus
    8. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hush hush.kesian.sedih kan.rasa kecewa.rasa seperti si lemah.sentiasa dibawah.tak mampu kata apa apa lg.sbb apa yg dibaca.bukti.fakta menambahkan lg duka lara warga indon.bila melihat kesediaan su30mkm tudm berada 100% dan amat lengkap dgn sensor,misil dan pod dibanding fleet sukhoi indon yg bermasalah su ad dan ompong.disebabkan stress lalu hanya mampu mereka hoax akibat ingin menutup kekecewaan dan menghibur diri yg lara.sabar yah 😘😘.

      Hapus
    9. Unknown@ readiness su30 mkm 100%,berak dulu ko lon wkwkwk...US dan Rusia yg punya beribu2 jet pejuang readinessnya tak sampe 100%,konon pula Malon yg punya jet ciput dan ompong readinessnya 100% wkwkwk...berak dulu ko lon wkwkwk

      Hapus
    10. bwhahahahaa... masih menghibur diri nih baruk malons turunan bangla.. kesedian SU-30MKM 100%.???? kahkahkahkah.. lawak betooll beruk malon nie..

      Kalau kesiapan 100%, knp hanya 1 biji yg dikirim ke singapura saat atraksi..?? padahal korea selatan mengirim 5 biji, indonesia 5 biji. Dari situ saja sudah terlihat ada yg tidak beres dengan kesediaan SU-30 malons.. xixixi.. kenyataan memang pahit ya ruk.. beruk.. malons.??? πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    11. Pesawat ni la yg selalu acah2 f16 indon yg ompong tanpa senjata canggih tu... hahahahha.. kesiannnn. Kalau beruk2 indon tau pasti panas je kan...hahahha

      Hapus
    12. tak terbalik tuh ruk beruk malons..?? F-16 singapura yg sering mengacak2 wilayah malons terutama johor.. kahkahkahkah.. kenyataan memang pahit ya ruk.. beruk malons.??

      Tu akibatnya jika pesawat malons yg grounded tak mampu terbang gara2 embargo Rusia dan kebodohan maloners yg tak pandai merawat.. xixixiixixixi..πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… Malooooonnss loooooooseerrr.. setaraf bangla.

      Hapus
    13. Cukup Hanya dengan pesawat tukano malon bisa tercirit berak merata rata dalam lift πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    14. Kesian Malon punya aset lapuk n ompong wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Aset lapuk milik TUDM mendedahkan malaysia pada bahaya/17-03-2017

      Hapus
  8. Bro..gempur,,,akibat peralatan gado2 ini malaysia mengalami kesulitan dalam pengadaan sucad sukhoi tsb,disebabkan peningkatan harga dr sucad, hal ini sdh terjadi byk sukhoi malaysia tdk layak terbang,menyebabkn tingmat kesiapan tempur malaysia menurun...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul bung @didi
      Kareana itulah rusia tidak mau bantu upgrade su mkm malassia ini.
      Akibatnya fungsi knirti pd mkm pun jadi impoten.

      Sukhoi mkm buatan rusiapun jadi uji coba pertama didunia untuk ejeck kat hanggar, yg membuat malu produsen pesawat sukhoi ini

      Hapus
    2. masalah tu benda biasa mana2 negara pun sama... saya tak pasti pula istilah banyak Su30MKM banyak tak terbang saya lihat OK je yang terbang kalau sebahagian tu servis dan sebahagian terbang tu mmg betul la..

      Hapus
    3. Bro gempur, isu kelangkaan sucad sukhoi ini, sdh menjadi perbincangan yg lama,bahkan byk forumer malaysia sendiri yg mempertnyakan kenapa pibak kerajaan tdk mebyelesaikn segera,...apa lagi dg pensiunnya pesawat mig malaysia, semankin menambah masalah yg ada....

      Hapus
    4. sebenarnya tiada siapa yang tahu keadaan pesawat juang KMK ni kecuali pihak atasan pertahanan TUDM itu sndiri... yang berkata tu pun orang awam jadi jangan terpengaruh dengan maklumat tersebut...

      kecualilah jika maklumat tersebut sendiri keluar dari mulut pihak atasan TUDM yang tu baru boleh percaya.

      Hapus
    5. @gempur
      mudah2an saja TUDM dapat mencari jalan keluar permasalahan pada MKM itu.

      sayang barang sdudah dibeli, harganya mahal tetapi tidak bisa dioperasionalkan

      Hapus
    6. @gempur
      mudah2an saja TUDM dapat mencari jalan keluar permasalahan pada MKM itu.

      sayang barang sdudah dibeli, harganya mahal tetapi tidak bisa dioperasionalkan

      Hapus
    7. Beberapa waktu yang lalu, sempat terjadi kesepakatan antara pihak india dg malaysia, dimana pihak malaysia ingin menukarkan pesawat mig yg sdh digrounded dg india dg imbalan pihak india menyiapkn sucad sukhoi, walaupun kesepakatan it tdk terlaksana, dari cth yv saya sebutkan terlihat kesulitan pihak kerajaan malaysia dlm permasalahan suku cadang sukhoi tsb..

      Hapus
    8. itu hanya cadangan sahaja yang Malaysia nak jual MiG dengan spare part MKM... ada saja MiG ni dalm stok simpanan TUDM...

      walaupun MiG ni sudah di tarik dari perkhidmatan namun jika keadaan memerlukan ia boleh bertugas semula....

      Hapus
    9. gue heran sama komennya si @gempur.

      sepeda motor saja kalau lama tidak dipakai akan rusak dengan sendirinya, apabila akan difungsikan kembali pasti akan diservice atau turun mesin dulu.

      ini pesawat tempur MIG dia bilang sudah lama di tarik dari operasional tapi apabila dalam keadaan mendesak bisa dipakai bertugas seperti semula. pasti yang dipakai adalah ilmu RAJA BOMOH....wah curang nih.

      wkwkwkwkwk

      Hapus
    10. @essen harap di maklum, si gem otaknya setaraf budak tadika je hahaha, muter sana sini, ga jelas sama seperti negaranya uahahahaha

      Hapus
  9. total su30mkm kalah jauh banding su35...mesin su35 jauh lebih power,manuver lebih extreme...payload lebih besar,radar lengkap x band,L band,pesa...jamer,..su35 ada radar hadap belakang yg dapat tembak misile ke belakang...su30mkm tak dapat lakukan itu...engine su35 digunakan pakfa....engine su30mkm dibawah jauh dibanding su35.....su30mkm...total kalah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tp malangnye su35 dibeli ompong akibat diskon besar besaran.kahkahkah.jammer pod pun takde nak bising πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. Unknown@ lon,ko ada linknya su35 di beli ompong,tak de link is hoax lon wkwkwk

      Hapus
    3. dimaklumi saja mat.. beruk2 malons disini suka merempat.. gara2 sukhoi mereka impotent diembargo Rusia.. kahkahkahkah.. kesiiiiaann aku tengok askar pondan bersarong malons.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    4. Bagaz@ iya bro,mereka nak cuba menghibur diri melihat aset mereka yg teruk wkwkwk

      Hapus
  10. Wow...Gempak sih RMAF πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
  11. jadi tak perlu bicarakan su30mkm yang setaraf nuri tu....buang waktu jer....tak sebanding pon....banding je la su30mkm dengan hawk...baru setaraf

    BalasHapus
    Balasan
    1. Panas ye bang hingga tak mampu berbicara secara normal πŸ˜‚πŸ˜‚
      Pasti iri hati kan

      Hapus
    2. Panas hati lihat bengap di hanggar tak boleh terbang kerana tiade sparepart wkwkwk

      Hapus
  12. kalau dog fight su30mkm vs su35....ibarat dogfight yamaha 75 vs ninja 250.....mesin kalah total powernya...mesin su35 sama digunakan mesin pakfa

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betol,engine Su35 dgn Su57 Pakfa sama2 guna engine tipe AL41

      Hapus
  13. maximum top speed pon su30mkm kalah banding sy35 jadi climb rate,manuver pon kalah,,,,,su30mkm.,,,total kalah jauh dibanding su35...kalau gak percaya uji coba saja nanti di natuna,,,,kejar2an.,,,menang mana?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwk...betol,yg cuma boleh tewaskan Su35 cuma PTM halimun generasi 6 lah tuh wkwkwk

      Hapus
    2. Su35 indon kalau beli basic takde yg hebat pun.. kena gelak je nanti... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† malaysia pakai pesawt jenis viper je halau...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    3. kalau SU-35 sudah pasti full spec.. tak seperti sukhoi malons yg gado2 campuran afrika, india, perancis, israel.. ditambah sekarang kena embargo dari rusia. Tambah bengap saja tuh sukhoi malons.. kahkahkahkah πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    4. Tak satupun pesawat Malon yang usang dan sedikit itu mampu menandingi SU 35 indonesia πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    5. www.militermeter.com/Menhan Ryamizard Ryacudu : 11 pesawat sukhoi Su35 complete senjata lengkap/27-10-2017

      Hapus
  14. Ada yg panas hingga mampu beandingkan dgn kekuatan mesin je.hahahah.teka sbb apa?sbb kamu sedar dlm soal lain su30mkm jauh lebih hebat apatah lg lengkap dgn persenjataan dan pod.mcm.mane nk dogfight jika awal awal su35 ompong kamu sudah dikesan dan dijamming lalu ditembak.hahaha.itu la pentingnya persenjataan yg lengkap.πŸ˜‚πŸ˜‚

    Udah.shuh shuh.lengkaoin dulu sukro mu

    BalasHapus
    Balasan
    1. Panas lihat su30mkm banyak yg bengap dihanggar tak boleh terbang kerana tak de sparepartnya wkwkwk


      Ada link su35 di beli ompong lon,kl tak de link sama sahaje dgn hoaks lon,sana pergi dulu tai cina biar ko tersedar wkwkwk

      Hapus
    2. www.militermeter.com/Menhan Ryamizard Ryacudu : 11 pesawat Su35 complete senjata lengkap/27-10-2017

      Hapus
    3. Kepanasan Indons. Biasalah kalau Indons kepanasan. Di Malaysia pun ramai cewek TKI Indon yang buka baju kerana "kepanasan".

      Hapus
    4. Nyata nya Malon kepanasan tak mampu shoping seperti indonesia.. Malon buka celana dan seluar dalam lalu berak dalam lift πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    5. tak usahlah MKM itu dibandingkan dengan SU35. tak level jer.....

      dengan ini sahalah dibandingkannya

      https://jakartagreater.com/indonesia-upgrade-3-su-27skm-menjadi-mirip-dengan-su-35/

      Hapus
  15. cakap su30mkm.itu sama jer bandingkan apache hind vs md530......kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betol,md530 tuh cem little bird nak dibandingkan dgn apache cem gergasi

      Hapus
  16. Su-30MKM dah pernah main kejar kejar dengan F-22 Raptor.... hebat...

    BalasHapus
    Balasan
    1. setelah kejadian Sukhoi malons kena embargo Rusia gara2 memberikan rahasia ke US.. patutlah hanya sedikit sukhoi malons yg terbang.. kahakahkah.. πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    2. bung @bagaz
      baru berita ini gue bilang WOOOOOOW..
      wkwkwkwkwk

      Hapus
  17. Wuiiihhhh...
    Hebat yaa malingsial, ngomong2 enjin masih ada kah..?
    Jangan2 di jual ke arab biar bisa jilat raja arab, dapat deh tambahan 1mdb najib senang rakyat tak berdaya.
    Kwk kwk kwk...
    Ayooo maling....sial, sokong najib seumur hidup

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terbaik najib n the gank wkwkwk

      Hapus
  18. su35s memang generasi terakhir sukhoi....body pun lebih besar dari sukhoi manapun,longrange endurance....infra red untuk deteksi panas jet stealth atau rudal....mesin superstrong power....irbis e radar lebih kuat jarak dibanding buatan eropa atau usa......paling unik adalahhhhhhhhh...su35 punya fitur paling aneh didunia yg tak ada pada jet manapun.....apa itu?yaitu pada body jet ada radar yang menghadap kebelakang.....jadi tak ada lagi perang dogfight..jadi musuh takut mengikuti su35 dari belakang

    BalasHapus
  19. Sudah lah..gak perlu gaduh2,gak kira apa pun berita,fakta atau hoax..alhamdulillah tetep Sukhoi Su30MKM TUDM beroperasi dgn baik dgn kesediaan melebihi 90%..kesemuanya 18 bijik terbang dgn baik,lengkap dgn segala pensil dan pod nya dan ditambah pula Russia mendirikan Sukhoi centre di Malaysia sbg sebahagian drpd kontrak jd alhamdulillah TUDM tidak ada masalah perawatan dan spare parts.Malaysia juga amat mementingkan penjagaan dan kesediaan tempur Su30MKM dan kerna itu pelbagai usaha dilakukan utk memantapkan kesediaan tempur Su30MKM..hasilnya Su30MKM bisa menggunakan smart bomb buatan US iaitu GBU 12 Paveway II yg turut digunakan pespur moden US F series.

    BalasHapus
    Balasan
    1. @tentera tercirit di ambalat
      mudah2an apa yang kau kata itu benar.
      jangan bual2 untuk menghibur diri sahaja.

      Hapus
    2. Panas ke pak essen?πŸ˜‚bukti dah ada,kamu tau dan sedar tp malu nk akui nya.hahaha.jgn lupa scroll dan baca link serta komen komen di atas.pasti kamu akan sedih dgn kemirisan tni kamu terutamanya tni al

      Hapus
    3. Kenyataan sekarang adalah sukhoi malons hanya sedikit yg mampu terbang.. tengok di singapura..!! hanya 1 biji yg dibwa untuk atraksi padahal korea selatan bawa 5 biji, indonesia bawa 5 biji. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      padahal jarak Malons-singapura dekat sahaja.. apakah kau tak merasa ke ada kejanggalan ..?? xixixi..

      Ternyata malons sekarang kena embargo rusia gara2 memberikan rahasia ke US.. kahkahkahkahkah.. bangkai pasti tercium juga lon.. malon... kahkahkahkahkah..

      Hapus
    4. Kebnykakan jet su-30mkm masih beroperasi. Hanya beberapa rutin selenggara utk beberapa jet je takkan terbang. Dan bila detect ada kerosakakan semestinya akan order sparepart baru. Tp russia amat lewat dlm mengirim spare part. Dan hal embargo tidak pernah terjadi. Sbb sampai sekarang russia berharap malaysia upgrade mig-29n dan telah oun tanda tangan dgn local compnany sebgai bukit betapa mereka serius dlm businees ini dgn malaysia

      Hapus
    5. ini apa yaaa w nemuin ini wkwkwkwkw komen dari unknown wkwkwkw
      unknowDecember 10, 2015 at 9:44 PM
      India selama ini selalu mengeluhkan kesulitan dalam penyediaan sparepart SU30MKI. Apalagi SU30 India adalah SU30 yang di customized di tambah dengan bermacam alat yang tidak sepenuhnya produksi Rusia . Hal ini menyebabkan combat readiness pesawat SU30 MKI jadi turun .Jika ada perang maka hanya sebagian yang bisa terbang .
      Masalah ini coba di atasi India dengan mengadakan perjanjian pengiriman express sparepart antara Rusia dan India.Sebelumnya waktu yang di perlukan untuk pemesanan sparepart mulai dari order sampai delivery adalah 12 bulan ,dengan ditandatangani perjanjian ini maka cukup dalam 30 hari,pesanan sparepart akan siap di gunakan.
      Malaysia juga mengalami hal yang sama pastinya ,sama sama mempunyai SU costomized yang sulit dirawat ,Bisa jadi M;sia ikut memanfaatkan perjanjian antara Rusia dan India ini dalam pengadaan sparepart apalagi India juga bisa bikin beberapa sparepart sendiri.

      http://economictimes.indiatimes.com/news/defence/india-russia-to-sign-pact-on-spares-for-su-30-fleet-availability-could-go-up-to-75/articleshow/50075387.cms

      Yah sudah di bina ,tapi nyatanya masih butuh kerjasama dengan India .India saja yang ikut membuat sebagian pesawat kesulitan ,apa lagi Malaysia . Kita pakai logik je lah bro . Mana ada combat readiness bisa 100 % dalam satu jenis pesawat .
      Kenapa saya bilang tidak bisa ?.Coba hitung berapa lama masa time before overhaul(TBO)mESIN sukhoi? . Misal setelah 1000 jam terbang ,apa dilaksanakan dalam waktu bersamaan ,maka pada 1000 jam terbang berikutnya seluruh pesawat harus di grounded .Maka tak satupun bisa terbang dalam masa bersamaan . Biasanya di pecah 3 ,beberapa digunakan untuk terbang ,sebagian dalam perawatan dan sebagian lagi standby.

      Hapus
    6. Dimas Nur@ Terbaik Dimas Nur atas pencerahannya

      Hapus
    7. sama2x mat sabu ehhh mat rempit masih banyak buat bunuhin komen2x bangsa malon yang masih negaranya maju wkwkwkw padahal negaranya mundur maaf ya mat sabu ehhh salah mat rempit w sokong bn biar malysia tambah banyak bli berlian model terbaru wkwkwkw

      Hapus
  20. didunia...ini baru pertama kali ada jet tempur paling aneh dan unik..jet tempur yg dapat tembak rudal kebelakang.....umumnya jet tempur hanya tembak depan dan samping....jadi jangan pernah main2 dengan su35 dari belakang....tetap kena deteksi dan tembak

    BalasHapus
    Balasan
    1. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
      Khayalan indon semakin parah.apa saja asal nmpk menduniaπŸ˜…

      Hapus
    2. bwahahahaa.. khayalan beruk2 malons lebih parah.. cakap SU-30MKM menggerunkan sekawasan padahal banyak yg grounded gara2 diembargo Rusia..πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… . kesiiiiaann aku tengok askar bersarong malons.. kahkah..

      Hapus
    3. Unknown@ indonesia dah tak memgkhayal lg lon,mimpi beli Su35 dah terwujud,Malon yg mimpi dalam MRCA pun cuma onani sahaje setiap tahun tanpa terwujud wkwkwk

      Hapus
    4. Beruk2 indon cepat sentapp... πŸ˜†

      Hapus
    5. beruk2 malons suka merempat gara2 tak bisa menerima kenyataan sukhoi mereka grounded terkena embargo rusia.. kahakhkahkah.. laaaaawak betooooll beruk malons satu nie.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
  21. su35s memang benar2 beda...sistem computer,electronic super modern..,,yg digunakan pada pakfa....ibarat su35 dan pakfa itu sama tapi beda design body saja....makanya rusia cakap...nanti kalau beli pakfa tak perlu latihan...karena system su35s sama saja dengan pakfa

    BalasHapus
    Balasan
    1. Seperti yg org sering kata bro.akhirnya lihat kpd spek yg diminta end user.di atas kertas mmg terbaik tp selalunya kalau indon beli akan jd low spek,ompong dan paket terpisah πŸ˜‚πŸ˜‚

      Contoh.leo 2 adalah tank terbaik dunia tp bila indon beli tanpa alat kendali tembak ia hanya jd omping dan hiasan di garage tni ad.πŸ˜‚
      Apache helikopter serang terbaik dunia tp apabila indon beli tanpa radar ia hanya jd pertunjukan pendaratan cemas di sawah πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. beruk @unknown
      punya fulsa internet gak?
      nih videonya

      https://www.youtube.com/watch?v=xbQO3unpmEY

      https://www.youtube.com/watch?v=7_TETZbEW5s

      Hapus
    3. beruk @unknown
      punya fulsa internet gak?
      nih videonya

      https://www.youtube.com/watch?v=xbQO3unpmEY

      https://www.youtube.com/watch?v=7_TETZbEW5s

      Hapus
    4. Indon sudah kepanasan. Hehehe. Ya di Malaysia ramai cewek Indon yang kepanasan buka baju. Murah-murah.

      Hapus
    5. Unknown@ ruk mn linknya su35,leo n apache di beli ompong,kl aq ada linknya su30mkm tak boleh terbang kerana tak de sparepartnya wkwkwk

      Hapus
    6. Su35,Apache,leoparad2 membuat Malon menggigil ketakutan lalu pura para Tido πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    7. wkwkwkwk unknow iri wkwkwk indo bisa bikin N219

      unknowDecember 11, 2015 at 8:49 PM
      Maaf Out of topic. pesawat N219 rancangan asli PT DI yang kemaren tgl 10/12/15 baru roll out langsung mendapatkan pembeli yaitu sebuah perusahaan M'SIA sebanyak 48 unit ,Thailand juga sudah memesan beberapa unit ,mudah mudahan Philipine menyusul.

      http://bisnis.tempo.co/read/news/2015/12/11/090726822/delapan-unit-pesawat-n219-buatan-ptdi-dipesan-malaysia

      Hapus
  22. Su 30 mkm tak de spare part, tak dapat terbang dan ompong, sekarang di jadikan monumen dan sebahagian di jadikan wahana di pasar malam..

    Xixixixi..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul tu... takde sparepart macam indon punya f16 tu la.. selalu duk kat store je.. su30 indon pun dah lama x nampak.. ada lagi ke tuuuu.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. @ dein beruk
      cam ini kah

      https://www.youtube.com/watch?v=xbQO3unpmEY

      https://www.youtube.com/watch?v=7_TETZb

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. Kebnykakan jet su-30mkm masih beroperasi. Hanya beberapa rutin selenggara utk beberapa jet je takkan terbang. Dan bila detect ada kerosakakan semestinya akan order sparepart baru. Tp russia amat lewat dlm mengirim spare part. Dan hal embargo tidak pernah terjadi. Sbb sampai sekarang russia berharap malaysia upgrade mig-29n dan telah oun tanda tangan dgn local compnany sebgai bukit betapa mereka serius dlm businees ini dgn malaysia

      Hapus
    5. Dein@ kl tak de sparepartnya tak lah f16 boleh terbang dan patroli setiap saat,kl su30mkm tak boleh terbang kerana tiada sparepart itu fact,jgn hoax n troll sahaje kerja ko lon wkwkwk

      Hapus
  23. malingsia sememangnyer bodoh tahap gaban bin melancap henjut atalantuya....indonesia itu ada budget beli 1 skuadron....16 biji tapi paket rudal dan electronik oleh rusia disuruh beli sendiri......atau paket lengkap rudal dan semua electronik kelengkapan tapi cuma dapat 11 biji su35s.....tni lebih memilih dapat 11 paket lengkap

    BalasHapus
    Balasan
    1. Macam su30 indon ke... sampai skrg ompong... nak beli pakej senjata tak.mampu... so pakai je la apa yg ada kan... kesiannnnn.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† harap su35 nanti beli yg full arm la ye.. jangan ompong.. malu dongggg

      Hapus
    2. kahakahkahkah.. beruk maloners memang susah untuk menerima kenyataan bro suwandaru.. tengok banyak pesawat mereka yg grounded.. ditambah sekarang ada fakta baru kalau sukhoi mereka terkena embargo dari rusia.. patutlah hanya sedikit sukhoi malons yg mampu terbang..ternyata oohh ternyataa.. kena embargo.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    3. Dein@ mn linknya sukhoi indonesia ompong,kl sukhoi Malon bengap selalu di hanggar tak boleh terbang kerana tiade sparepart aq ada linknya lon wkwkwk

      Hapus
  24. Yindon negara pecundang...populasi lebih 250juta..tiba giliran mau survey tanah ptojek keretacepat..harus pake pekerja import dari china..kahkahkahkah

    yindon tak berdaya....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Xixixl...yindon negara pecudang, negeri benua apa itu? Kalau Malaysia mau disebut negara apa? Negara altantuya kah...

      Hapus
    2. @andi banci
      negeri benua itu adalah sebutan daerah asal saudara kami di propinsi Kalimantan Selatan.
      kenapa.. ? mau disikat sama orang dari negeri banua

      Hapus
    3. qiqiqi...negara altantuya wkwkwk

      Hapus
  25. jadi kesimpulanyer su30mkm tu syuh...syuh main jauh jauh..tak comel..tak setaraf su35s....macam kampong vs metropolitan....kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak kisah pun hebat atau tidak.. yg pasti indon dah sakit hati dgn kami..hahahhaha.. katanya indon mi ada pesawat hebat tapi tak pernah nampak full arm pun. Sekadar gambar dalam stor je.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† boleh terbang ke tuuuuu.

      Hapus
    2. kahkahkahkag.. beruk malons satu nie masih menghibur diri.. yg penting semua sukhoi indonesia bisa terbang semua. Laaaahh tengok sukhoi askar bersarong malins yg grounded gara2 diembargo rusia.. kahkahkahkahkah.. kesian askar pondan bersarong malons.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    3. Kesian sukhoi Malon banyak bengap dihanggar kerana tiade sparepart wkwkwk

      Hapus
  26. Ok.sudahla.lucu tgk komen komen indon yg kepanasan dan hanya mampu mereka cerita tanpa boleh berdebat dgn waras.itu maknanya mereka sudah kalah dan membenarkan apa yg kita cakapkan.����
    syabas malaysian ����

    So,kesimpulannya kesemuanya 18 bijik su30mkm malaysia lengkap dgn misil,pod,dan 100% ready dan kesemua 18 buah terbang dan beroperasi dgn baik ������

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mereka tak leh terima kenyataan banyak pesawat mereka sitting duck kat stor... tu pun dpt terbang masa parade je nak tunjuk pesawat tu masih duk ada dalam simpanan stok...

      Hapus
    2. beruk malon, coba kau jelaskan mengenai:

      http://www.militaryofmalaysia.net/2010/02/tambahan-maklumat-kepada-kerosakkan-enjin-jet-sukhoi/

      kalian tu bodoh sangat, sombong tapi pecundang wkwkwkwkwk

      Hapus
    3. bercermin diri lah lon monyet beruk malassia, semua bual yang kau cakap tu kembali ke awak diri sendiri lah lon

      wkwkwkwkwkw

      Hapus
    4. bercermin diri lah lon monyet beruk malassia, semua bual yang kau cakap tu kembali ke awak diri sendiri lah lon

      wkwkwkwkwkw

      Hapus
    5. beruk malon, coba kau jelaskan mengenai:

      http://www.militaryofmalaysia.net/2010/02/tambahan-maklumat-kepada-kerosakkan-enjin-jet-sukhoi/

      kalian tu bodoh sangat, sombong tapi pecundang wkwkwkwkwk

      Hapus
    6. Beruk2 malons turunan bangla memang seperti itu bro... suka merempat merasa paling jaguh.. padahal gobloknya amit2.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    7. Aset militer Malon lapuk dan ompong wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Aset lapuk milik TUDM mendedahkan malaysia pada bahaya/17-03-2017

      Hapus
  27. Semoga saja sebagian SU-27/30 dan SU-35 punya TNI AU nantinya juga dilengkapi dengan pod ecm

    BalasHapus
  28. malingsia jangan pingsan ye.,..duta besar rusia dah cakap indonesia tambah 5 bijik lagi diluar 11 su35s....dan jangan tambah pingsan he...tni dah siap budget untuk 60 western jet kah kah

    BalasHapus
  29. Saudara saudaraku sebangsa dan setanah tanah Air Indonesia Raya..

    Biarkan lah para malonte berpikir terus dng pikiran yg sombong dan angkuh..

    Biarkan mereka terus merasa seperti itu. Biarkan mereka membohongi diri sendiri.

    Agar segera satu persatu negara mereka pecah.. dan di kuasai bangsa asing. Mereka masih di buai kepalsuan rezim yg berkuasa sekarang. Dan biarkan terus itu terjadi..

    Karena SESUNGGUHNYA MEREKA BELUM MERDEKA.. PEMiKIRAN MEREKA MASIH TERJAJAH.

    EKONOMI DAN POLITIK MEREKA MASIH TERJAJAH.. JADI SEKALI LAGI BIARKAN LAH MEREKA DENGAN KESOMBONGAN DAN KECONGKAKAN MEREKA..

    MEREKA TIDAK MENIPU KITA.. TAPI MEREKA MENIPU DIRI MEREKA SENDIRI..

    TERUS MERDEKA BERFIKIR, BERSIKAP DAN BERTINDAK BANGSA INDONESIA RAYA!!!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terbaik najib n the gank wkwkwk

      Hapus
  30. Bodoh punya troller indon. Kau orang kerja gaji berapa juta? Juta? Wow...

    Mengutip data Numbeo, Minggu (23/11/2014), rata-rata gaji pekerja per bulan di Indonesia tercatat sebesar Rp 3,67 juta. Pada umumnya, seluruh pegawai di Indonesia menerima gaji di kisaran Rp 2,5 juta - Rp 5 juta per bulan.

    Sementara di Malaysia, pendapatan rata-rata pekerjanya terhitung nyaris empat kali lipat lebih tinggi daripada Indonesia. Para pekerja di Malaysia rata-rata memperoleh gaji sebesar US$ 979,2 atau Rp 11,87 juta per bulan. (kurs: Rp 12.146/US$)

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon gaji hanya cukup makan kangkung selebihnya hanya cukup bayar hutang kereta,sewa rumah,dan hutang yang lainπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. @the gosong
      katak dalam tempurung kau tulah...mainlah kau ke sini....

      yeah.. tak apalah gaji pegawai kecik di indonesia memang Rp. 5juta/bulan, tapi gaji dari hasil kerja halal bukan dari cukai judi cam negara korang tu.

      10per seratus orang indonesia adalah orang terkaya diasia dan termasuk dalam daftar dunia, jumlah penduduk indonesia 250 juta. 10% dari 250 juta adalah 25 juta orang sama dengan seluruh penduduk sial negara korang tuh.... wkwkwkwkwkwk

      mau sombong tapi pencundang tulah watak orang malassia kahkahkah...

      Hapus
    3. dari komentnya, @the goshong ini pasti bocah ingusan banci beruk malassia...
      belajar dulu sana, jangan hisap dadah sahaja..... wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    4. Wkwkwk...gaji besar tuh orang2 cina dan bangla malon,kl bumiputera Malon gajinya sikit dan kerana gaji sikit jd jatuh miskin wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Perkasa :lebih 95% rakyat miskin ialah bumiputera/19-11-2017

      Hapus
  31. Hahaha anjing malaysia kumpul merepek di blog ini....Ngohahaha negara rasis miskin tapi sombong Hahaha anjing dasar....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahaha...mereka kepanasan dan iri bro

      Hapus
  32. syuuuh...syuh su30mkm buruk giler...jangan dekat2 su35s yg hensem....syuhhh main jauh2

    BalasHapus
  33. Salut dah buat TUDM. Ada upaya membuat pembedaan/keunikan dari perpurnya. Pespur saat ini ibarat kata sdh ga beda jauh ama komputer rumahan, bisa dioprek maksimal apa gak dan sesuai kebutuhan tentunya.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. Wkwkwk...praktek rasuah makin mengganas di malon nih,tak hanya engine jet yg di songlap,pembinaan lapangan terbang gong kedak pun di songlap wkwkwk

      Hapus
  34. TAMBAHAN MAKLUMAT KEPADA KEROSAKKAN ENJIN JET SUKHOI MKM TUDM


    1. Terimakasih kepada sahabat saya, Rozimal dari Parti Keadilan Nasional kerana mengingatkan saya mengenai isu “kehilangan” dua buah jet enjin Su-30 MKM pada tahun 2007 lepas.

    2. Isu “kehilangan” enjin Sukhoi itu bagaimanapun tidaklah sama dengan penyeludupan keluar dua buah enjin jet F-5E Tiger Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) yang baru-baru ini dikesan berlaku di Uruguay.

    3. Dua enjin jet Sukhoi jenis NPO Saturn AL-31FP mengalami kerosakan teruk akibat kemasukan objek luar.

    4. Kemasukan objek luar ke dalam enjin menyebabkan enjin jet pesawat terbabit mengalami kerosakkan yang sangat teruk dan pesawat yang mengalaminya tidak dapat terbang.

    5. Sebenarnya saya sudah mengetahui cerita mengenai kerosakkan enjin jet ini pada 2007 yang lalu, jadi di sini saya ingin berkongsi sedikit maklumat yang saya tahu tetapi ia mungkin tidak beberapa tepat.

    6. Umum kita tahu enjin jet Sukhoi ini mempunyai kuasa sedutan yang sangat kuat sehingga batu pun boleh terbang masuk ke dalam enjin.

    7. Landasan atau “Runaway” pengkalan TUDM di Gong Kedak dibuat oleh kontraktor tempatan tetapi saya difahamkan syarikat ini tidak mempunyai pengalaman dalam pembinaan landasan kapal terbang.

    8. Akibatnya landasan yang dibina tidak menepati kualiti yang baik, merekah dan keluar serpihan batu atau konkrit yang akhirnya menyebabkan enjin jet bernilai jutaan ringgit itu rosak teruk.

    9. Masalah kerosakkan enjin jet akibat kemasukan objek luar tidak pernah berlaku di pengkalan TUDM yang lain seperti di Kuantan atau Butterworth.

    10.Pesawat terbabit hanya satu tetapi umum mengetahui Sukhoi menggunakan dua enjin.

    11.Kejadian itu berlaku ketika pertama kali jet Sukhoi mendarat di pengkalan tersebut.

    12.Akibat dari kejadian itu, sejumlah RM200 juta terpaksa dihabiskan untuk membaiki mutu landasan dan struktur lain di pengkalan itu.

    13.Saya secara peribadi berpendapat, SPRM sepatutnya membuka buku kes terhadap pembinaan lapangan terbang di Gong Kedak jika kontraktor yang dipertanggungjawabkan mempunyai kaitan dengan salah guna kuasa seorang pegawai kanan Kementerian Pertahanan ketika itu tetapi sekarang sudah pencen.

    http://www.militaryofmalaysia.net/2010/02/tambahan-maklumat-kepada-kerosakkan-enjin-jet-sukhoi/

    BalasHapus
    Balasan
    1. jadi mesin jet sukhoi MKM malassia hilang juga.....
      wkwkwkwkwkwk BODOH sangatlah ni orang orang malassia

      Hapus
    2. jadi mesin jet sukhoi MKM malassia hilang juga.....
      wkwkwkwkwkwk BODOH sangatlah ni orang orang malassia

      Hapus
    3. Wah kl itu praktek rasuah yg menggerunkan bro,enjin jet pun kena songlap,pembinaan lapangan terbang pun kena songlap wkwkwk

      Hapus
  35. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  36. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  37. Su-30MKM sedang melakukan Cobra Maneuver

    https://www.youtube.com/watch?v=cxCdS217FpY

    BalasHapus
    Balasan
    1. apaan... coba loe di zoom videonya. Sukhoi Rusia pun.

      Hapus
    2. jujurlah... jangan claim sana-sini. malu kalau ketauan

      Hapus
    3. ini lagi rakamannya aksi ini dibuat semasa pameran udara singapura

      https://www.youtube.com/watch?v=IUdve1SU-7Y

      Hapus
    4. ini lagi rakamannya... lihat sampai habis bro

      https://www.youtube.com/watch?v=5PmVHRBoqT8

      Hapus
  38. percuma cobra tapi ompong buat patroli beda sama indo gax perlu cobra tapi tni tau kegunaan su di udara untuk apa.... BIAR GAMBAR YANG BICARA WKWKWKW

    https://www.youtube.com/watch?v=dD9bidqXJQM

    BalasHapus
  39. Aset militer Malon banyak yg lapuk dan ompong wkwkwk

    www.freemalaysiatoday.com/Aset lapuk milik TUDM mendedahkan malaysia pada bahaya/17-03-2017

    BalasHapus
  40. Ramai indon yang kepanasan. Hehe...di Malaysia ramai cewek indon TKI yang kepanasan. Siap buka baju. Murah sih cewek indon

    BalasHapus
  41. Ini baru contoh satu case uda 2x songlap tak tahu case kalo cas3 scorpine...songlap, selingkuh plus pembunuhan ... Sadis. C4 bahan peledah grade militer jd pasti ad campur tangan agen pemerintahan n kerajaan sadis memang malingsial tak ber beri keberukan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon tuh negeri penuh jenayah bro

      Hapus