21 April 2018

LOI for VL MICA for LCS Signed

21 April 2018


MBDA VL MICA surface-to-air missile (photo : Malaysian Defence)

MICA On The Way

KUALA LUMPUR: One of the three letters of intent (LOI) handed out on Apr. 18 at DSA 2018, was for the VL MICA surface-to-air missiles by MBDA.

The MICAs are being bought to arm the LCS, of course. Unlike the NSM, this was not a contract yet, though it is likely to be awarded soon.

As Malaysian Defence (MD) had posted earlier, MBDA had been contracted by BNS to supply the launchers and associated equipment though not the missiles. All weapons for the LCS – from guns to missiles – are “government furnished equipment” to be supplied directly to BNS once the contracts had been awarded. Hence it is the government (through the Defense Ministry) that signed the contract and LOI for the missiles – NSM and MICA -with Kongsberg and MBDA, respectively.

As for cost and number of MICA missiles to be procured, MD have yet to double confirm them. However as the six LCS each supposedly has 16-launchers each, we can assume at least 100 missiles will be procured. It is likely also that both the RF and IR versions of the missile will be bought.

Anyhow from the schematic of the LCS as shown by BNS at DSA 2018, MD think that they could fit the Aster 15 or 30 missiles for the follow on ships, if funding is available of course. The schematics showed the A-35 launcher on the LCS penetrated only one deck with at least three decks below. Of course they need to redesign the whole bow area if they do this but MD dont think its undoable or expensive. The expensive part is of course the missiles itself!

Converting the first six LCS for Asters however will be quite expensive as they need to modify at least two deck at least.

(Malaysian Defence)

56 komentar:

  1. pop corn.. popcorn.. popcorn..
    1st.. hahaha..

    BalasHapus
  2. #Lasris maniiiss...

    http://militermeter.com/setelah-pesawat-dan-kereta-kini-senegal-pesan-kapal-patroli-dan-kapal-tanker-dari-indonesia/

    BalasHapus
  3. lengkap dah persenjataan LCS TLDM... meriam dah OK, Misil NSM OK dan MICA pun lancar... Rasanya nak kejar masa siapkan kapal LCS pertama... dngar khabar LCS pertama akan diserahkan pada 2019 pada TLDM jika saya tak silap...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Still..i prefer aster over mica ..

      Hapus
    2. jangan risau LCS ada batch 2... kita lengkapkan LCS ni dulu...

      Hapus
    3. NSM ok,MICA ok...dah bolehlah tuh nak halau nelayan cina,ok....Wkwkwk

      Hapus
    4. NSM ok lah, Mica baru cuma LOI ya smoga contract lah...bukan AKAN

      Hapus
    5. Ke iasaan sign LOI mesti LOA masa sbelum atau masa di LIMA nanti. To saya lebih prefer missile hisar-O dari turki dan essm dari kongsberg

      Hapus
  4. Berita minggu ini tentang Malaysia melulu TETAPI setiap minggu pasti ada berita tentang kemajuan RI.

    Kalaupun ada berita yang kelihatannya kemunduran bagi RI pasti segera muncul bantahan dari sumber lain.

    Tunggu nanti bulan November ya, saat Indo Defense 2018 pasti ada berita gempar sehubungan akuisisi alutsista laut dan udara yang berjibun banyaknya untuk Indonesia.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tenang bung TN..sabar..!! adminnya ini sedang mancing2.. pasti nanti ada bantingannya kok.. xixixi..

      Hapus
    2. Kalo berita shopping tuh belum menggerunkan om,yg menggerunkan tuh indonesia berjaya eksport weapon dan berjaya bina kilang drone buatan tempat om

      Hapus
    3. Wajarlh bro, kan disana lgi ada pameran DSA 2018, anteng2 aj, lgi pula ini memang skejule prog mereka...hehehe

      Hapus
    4. Gpp om biar seru kasian Kan indo shoping terus..gantian malay shoping...giliran malay shoping gak taunya indo mau exsport alutsista..wkkwkkk

      Hapus
  5. #Woooowww.. woooowwwww... semakin menggerunkan Indonesia.. menuju 2030 kelas menengah indonesia mengalahkan jerman. Jiran sebelah masih setaraf Bangla.. xixi.

    ttps://garudamiliter.blogspot.co.id/2018/04/video-pabrik-drone-pertama-di-asia.html?m=1

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tahniah...syabas indonesia...indonesia boleh

      Hapus
  6. komisyen lumayan...lepastu ngorat atalantuya2....henjut2...and shopping

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pastilah rosmah pun senang Wkwkwk

      Hapus
    2. Pastilah dapat saweran pon tu si rosmah dri mbda...

      😆😆😆😆😆

      Hapus
  7. kalau dari sumber umum perlindungan pertahanan udara adalah dari 1km-20km untuk versi ini...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ada apa dengan CIWS? omponk jer..

      Hapus
    2. Mica Hanya Loi (letter of intent) belum teken kontrak! Sama saja AKAN beli..

      Pahami dulu apa itu LOI..
      Letter of Intent adalah suatu surat resmi bisnis, yang secara hukum tidak mengikat para pihak tersebut didalamnya, dibuat oleh seorang pemilik bisnis, pengusaha, atau perusahaan, untuk menyampaikan ketertarikan, keinginan, niat, minat,

      wakikikikikik

      Hapus
  8. Kalo hanya beli dan beli malon jaguhnya,tapi tiba untuk bina tuh barang otaknya nyungsep ke dubor Wkwkwk...alamat claim ganti stiker buatan tempatan dan tukang bungkuspun digalakkan supaya dapat nama...lawaknye jer Wkwkwk

    BalasHapus
  9. Janganlah membuat ucapan yg buruk. Bagaimanapun akhlak harus dijaga. Tunnjukkan pada org Malaysia akhlak yg baik.

    BalasHapus
    Balasan
    1. percuma bro.. orang malon dah terlalu banyak hisap dadah/narkoba dan makan duit haram dari cukai judi dan alkohol, jadi otaknya bebal. Blm lagi yg keturunan Bangla, Myanmar, Tamil india.. sudah bebal, degil, bodoh pulak.. xixixi..

      Hapus
    2. teguran anda saya puji...

      Hapus
    3. Baguslah jika sdh sadar

      Hapus
    4. saya puji pasal dia menegur troller indonesia...

      Hapus
    5. Forumer indonesia manis2 brooo...comel2 sopan2 tak macam kawan2 anda tu...


      😆😆😆😆😆

      Hapus
    6. Ye la tuuuuu manis dan comel la sangatttttt....... hahahahaha

      Hapus
    7. Betul-betul-betul,di samping tukar2 pandangan,harus dijaga bahasa,kedua-dua pihak, gk usah saling hina, apalagi mhina pemimpin Negara masing-masing, kita diNusantara ini saling mwmbutuhkan,,,beda pendapat itu wajar,semua ada keistimewaan masing2,,,

      Hapus
    8. itu yang sepatutnya....

      Hapus
    9. nasib takde button like,kalau tidak dah lama aku like

      Hapus
    10. Nyatanya Malon2 disini kalo di baikin malah ngelunjak wakikikikik

      Hapus
    11. Destroyer, kami puji dia lah

      Hapus
    12. Kalau troller Malon yang cakap seperti itu gua pujilah kih kih kih

      Hapus
  10. [Video] pabrik drone pertama di Asia Tenggara/www.garudamiliter.blogspot.co.id/21-04-2018

    BalasHapus
  11. Maklumat berkaitan misil MICA

    http://www.mbda-systems.com/product/vl-mica-sea/

    BalasHapus
  12. rakaman mica berkaitan misil tersebut

    https://www.youtube.com/watch?v=_NR2YaM00JM

    BalasHapus
  13. Nak tanya sikit la...kenapa org hindu ni sial suka berak sembarangan..50 juta lebih berak ber jemaah...tu mmg budaya sana ke...kihkihkih

    BalasHapus
    Balasan
    1. @anak pengisi neroka
      Kau selalu cakap berak, pantaslah mungkin salah satu ketiga pemuda malaysia ini kamu. Baca nih linknya....

      https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://wow.tribunnews.com/amp/2017/08/21/lakukan-hal-jorok-di-rumah-penginapan-jepang-3-pemuda-malaysia-jadi-incaran-hingga-picu-keributan&ved=2ahUKEwjJxcKJ38raAhVKKJQKHcfLA2QQFjAQegQIABAB&usg=AOvVaw0eyw_AbQ9qoOxVJVynxM70&ampcf=1

      Hapus
    2. Essen,blm lg yg buang najis di lift tuh Wkwkwk

      Hapus
    3. @mat rempit
      Itu anak perempuannya anak neraka yg buang najis di lift
      Wkwkwkwk

      Hapus
  14. Indonesia bukan tukang bungkus dan negara tipu2,indonesia boleh..

    www.militermeter.com/Setelah Pesawat dan Kereta,kini Senegal pesan kapal patroli dan kapal tanker dari Indonesia/20-04-2018

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hindu ni sial mmg boleh pun..boleh bungkus & tempel sticker....senegal kata sticker buatan hindu ni sial paling josssss....

      Hapus
    2. Iri hati ya lon kerana malon tak boleh ye Wkwkwk...makanya malon bila nak bangun negara jgn guna otak tai lon Wkwkwk

      Hapus
    3. baru tunjuk minat ...kira AKAN la kan Mat Rempit...heheheheh

      Hapus
    4. Anak ahli noraka Malonsial strees tak mampu terima kenyataan wkwkwkwk

      Sinegal dah beli pesawat lon! Tengok Malon hanya LOi mica jadi Malon hanya AKAN beli mica wakikikiikik

      Hapus
    5. @gempur

      Kata minat adalah suatu proses... tak jadi masalah.

      Kamipun tak masalah pabila malassia minat beli jet JF17 sulfur

      Hapus
  15. Terbaik 👍👍👍

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ya terbaik jet JF17 utk malessia ğŸ‘ŽğŸ‘ŽğŸ‘Ž

      Hapus
  16. AWAS ANAK HARAM JADAH NANTI KUMAT GILANYA ITU MULUT LAYAK JADI TEMPAT SAMPAH

    BalasHapus
  17. Itulah kualitas pendidikan malas sia

    Cuma menghasilkan generasi pemalas.. yg cuma bisa menghayal dan mengklaim..

    Mereka tidak akan bisa bersaing dengan negara negara lain..

    Karena sistem feodal warisan dari penjajah Inggris sudah mendarah daging..

    Tanpa malu malu mereka mendukung kebodohan satu sama lain..

    Dan dianggap sebagai sikap nasionalis.. padahal sudah sangat jelas. Kalau bangsa yang berdaulat punya harga diri dan kebanggaan yang besar kepada negaranya dengan cara ksatria dan jujur..

    Bukan dengan cara berbohong dan menipu diri sendiri hanya untuk memenangkan suatu perdebatan..

    Dari mulut mereka hanya keluar sampah dan kotoran sesuai dengan isi otak dan hati mereka..

    1 atau 2 dekade ke depan nampaknya negara ini akan terpecah belah.. setelah ekonomi dan kedaulatan nya di kuasai pendatang atau negara asing..

    Sungguh ironis, dan membuat bangsa Melayu kehilangan kehormatan nya.. karena kualitas pendidikan bangsa nya yg salah..

    Tidak kalian tidak akan pernah merdeka malas sia

    KASIHAN

    BalasHapus