21 April 2018

Testing Times Ahead for Malaysian SOF Vehicles

21 April 2018


Special Operation Vehicle contenders (photo : Shephard)

The competition is hotting up for new special operations vehicles for special forces and airborne units of the Malaysian Army, with a quartet of companies exhibiting their designs at DSA 2018 in Kuala Lumpur in anticipation of trials later this year.

Three contenders came from Malaysian companies while the fourth heralded from the UAE.

One was the Special Operation Vehicle from Cendana Auto, with the project kicking off two years ago. The company displayed two SOF vehicle variants – a 1.8t light strike vehicle  (pictured bottom left) and a longer 2.2t utility vehicle suitable for carrying up to 12 troops.

Keith Bulman, the vehicle’s designer, said the universal chassis was custom-made for these vehicles and for the Malaysian climate and terrain. He described the advantages of the fit-for-purpose vehicle having a bespoke design for Malaysia.


Nimr Special Operation Vehicle (photo : Army Recognition)

These vehicles have a low centre of gravity, light weight employ a 2.8-litre Mercedes-Benz diesel engine and ZF transmission to obtain a maximum road speed of 170km/h. The radiator is laid flat to minimise the risk from gunfire, while the engine is mid-mounted.

Development is believed to be around 90% complete, although the latest body panels were not ready for installation in time for the exhibition in the Malaysian capital. The vehicle measures 4.95m long, 1.85m wide and 1.85m high

Cendana is also looking at export potential with other countries in Southeast Asia, such as the Philippines, also in the market for such a vehicle.

The prototypes were seen fitted with M10 and M08 light machine gun mounts from Danish company Rubtec.


Cendana Special Operation Vehicle (photo : Army Recognition)

Another SOF vehicle platform at DSA 2018 came from Kembara Suci (KSSB) (pictured top left), and again it was designed entirely with the Malaysian Army requirement in mind. This 4x4 Special Operation Vehicle’s kerb weight is 2,010kg, plus it possesses a payload capacity of 1,500kg.

Mohd Azfaruddin Fitri B. Mohamad Zaini, an engineer at KSSB, told Shephard that it uses a commercial chassis, 3.2-litre 197hp turbo-diesel engine and six-speed gearbox but he declined to state which company they were from.

Operated by a crew of four, it is suitable for utility, patrol and fast attack missions. The vehicle’s dimensions are listed as 5.362m long, 1.86m wide and 1.815m high.

The prototype was put together in rapid time and Zaini said the vehicle had already attracted interested from several Asian customers.


Kembara Suci Special Operation Vehicle (photo : Sina)

The third contender, again from a Malaysian company, was the GK-M1 from Weststar (pictured top left). The GK-M1 family of vehicles is derived from a 4x4 light tactical vehicle from the CTV Cho company in Thailand and is widely fielded by the Royal Thai Army.

The GKM1-SOV has been in development since 2012. Weighing 3t, it uses either a Toyota 2.5-litre or 2.8-litre turbo-diesel engine coupled to a six-speed automatic transmission. It can carry five soldiers.

A Weststar spokesman noted that the Royal Brunei Land Forces had already tested the GKM1-SOV, with this being one of six vehicle contenders in a competition that is still waiting for a winner to be announced.

The fourth SOF vehicle platform on show came from Nimr in the UAE (pictured bottom right). Last November Nimr announced a tie-up with Malaysian firm DefTech acting as a marketing, sales and logistics partner and potentially a future assembly centre if regional vehicle sales are achieved.


GK-M1 Special Operation Vehicle (photo : Malaysian Defence)

Its Ajban Long Range Special Operations Vehicle (LRSOV) offering, one of which was displayed at the show in Malaysia, is designed for self-sufficient operations lasting up to ten days at a time. It can carry 4-5 soldiers. It has an under-slung capability by CH-47 helicopter and smoke grenade launchers mounted front and aft.

‘Southeast Asia is an important market for us.’ Nimr also had an Ajban 440A light armoured vehicle on display at DSA 2018,' Miles Chambers, Nimr’s senior international business development and sales manager, confirmed to Shephard.

It is unclear when exactly trials of the SOF vehicles will take place in conjunction with the Malaysian Army. Companies that Shephard spoke to provided dates varying from June to October 2018.

With two of the four contenders using commercially available chassis a key factor in deciding a winner may be robustness.

(Shephard)

55 komentar:

  1. TRIBUNWOW.COM - Vitti Lodge & Family Apartment, sebuah penginapan di Osaka, Jepang mengecam tindakan tiga pemuda Malaysia yang menginap di tempatnya.
    Keributan ini viral di jagad maya setelah pihak penginapan menceritakan perilaku ketiga remaja itu di laman Facebook.
    Melansir dari World of Buzz, aksi remaja Malaysia ini terekam oleh kamera CCTV yang ada di dalam ruangan.
    Imbas Bendera Terbalik, Situs Malaysia Diretas, Pesannya Buktikan Dalamnya Sakit Hati Indonesia?
    Di awal video tampak tiga orang laki-laki tengah berbincang hingga kemudian terlibat pertengkaran.
    Lantaran tersulut emosi, dua remaja Malaysia memukul tembok dan menendak kursi sehingga mengakibatkan kerusakan beberapa fasilitas di tempat tersebut.
    Mereka juga sempat melakukan kekerasan terhadap pria berbaju biru dalam video tersebut.

    Tak sampai di situ, pihak Vitti Lodge & Family juga mengatakan, ketiga remaja tersebut buang air tidak pada tempatnya.
    Mereka sempat buang air besar di lubang drainase kamar mandi sebelum meninggalkan tempat tersebut.

    Bahkan mereka sempat menaruh pesan di kamar mandi bertuliskan 'selamat tinggal'.
    Peristiwa ini rupanya bukan pertama kalinya terjadi Vitti Lodge & Family.
    Pasalnya, pihak penginapan telah tiga kali mendapat perilaku tak mengenakan dari tamu Malaysia.

    Geram berulangkali mendapat perlakuan demikian, pihak Vitti Lodge & Family memasukan Malaysia ke daftar hitam bersama Korea dan Cina yang sebelumnya juga sempat bermasalah.
    Melalui unggahan akun Vitti Lodge & Family di Facebook, penginapan ini menyatakan tidak bersedia menerima tamu dari Malaysia.
    Mengetahui hal tersebut, warga Malaysia turut mengecam perilaku ketiga remaja yang tidak diketahui namanya itu.
    Seketika wajahnya menjadi incaran warganet Malaysia.
    Namun, akhirnya ketiga remaja ini mengajukan permohonan maaf secara resmi kepada pihak penginapan dan bersedia membayar ganti rugi atas kerusakan yang mereka buat.
    Dengan segala pertimbangan, pihak Vitti Lodge & Family kemudian mencabut keputusannya memasukan Malaysia ke dalam daftar hitam.


    Buat yang dulu komen buang air besar sembarangan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bung @faktanya, terimakasih anda sudah membantu memperjelaskannya

      Hahahahaha

      Hapus
    2. Hahaha...beruk AP jg berak sembarangan

      Hapus
  2. nampaknya persaingan kenderaan untuk pasukan khas malaysia begitu sengit....

    BalasHapus
  3. kandidat kereta kebal yg "AKAN" dipakai oleh askar pondan malon semisal, GGK(Garuk-garuk Kont*l) dan VAT 69(namnya kek perkumpulan HOMO/LGBT). xixixi...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Anwar,Dein,AP,Unknown masuk gank kunyit malon Wkwkwk

      Hapus
  4. trend malaysia mengikuti indonesia 3 - 4 tahun lampau.

    BalasHapus
  5. SOF vehicles ???? Hahaha kalau berhadapan dgn yg seperti ini...hindu ni sial cukup hantar 4-5 org komandul pasukan kodok...abis kenderaan ini di curi mereka...komandul hindu ni sial maling proven...sgt mendunia...kihkihkih

    sungai mana sungai..nak berak ar...

    BalasHapus
    Balasan
    1. ☝️ngomong apaan siihπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. bwahahhaa.. askar pondan bersarong malonsial pun lari tercirit2 dari ambalat setelah diancam KOPASKA.. lawaknyerr... anak haram malonshiit turunan Bangla nie... kahkahkahkah..

      Hapus
    3. agung prastyo@ tanda2 stres dia bro... biasalah mental beruk2 malonsial gampang down jika dibully rame2.πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….

      Hapus
    4. Awaaaas malon berak dalam lift wakikikikik
      http://www.asalasah.com/2015/08/foto-wanita-malaysia-tertangkap-kamera.html?m=1

      Hapus
    5. @anak pengisi neroka
      Kau selalu cakap berak, pantaslah mungkin salah satu ketiga pemuda malaysia ini kamu. Baca nih linknya....

      https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://wow.tribunnews.com/amp/2017/08/21/lakukan-hal-jorok-di-rumah-penginapan-jepang-3-pemuda-malaysia-jadi-incaran-hingga-picu-keributan&ved=2ahUKEwjJxcKJ38raAhVKKJQKHcfLA2QQFjAQegQIABAB&usg=AOvVaw0eyw_AbQ9qoOxVJVynxM70&ampcf=1

      Hapus
    6. Tak ada 3 pemuda tak berak dekat rumah tupangan itu ia ia bergaduh pecah diding ada Macam ini kamu faham peri bahasa Melayu tinggal taik bermaksud Bikin masalah tempat tersebut, lain kali belajar macam Orang malaysia viralKan cerita ok Cara pengunaan bahasa ok

      Indon dan malu ok, video diatas itu wanita china berak lif ok, disingapore penah berlaku wanita china berak di taman ditangkap polis singapore ok,

      Lupa pesan orang indonesia berak dalam bas ok

      Hapus
    7. Bukan hanya di lift tapi di depan kedai pon orang Malon berak sembarangan tongok la ni wakikikikik
      https://m.youtube.com/watch?v=qP8o_0wrrzk

      Hapus
    8. Buat anak peneroka dan maha tai, pasal 3 org pemuda malaysia yang buat air besar sembarangan sdh viral d dunia maya, skrg ko mo bantah ap lagi,ini mungkin pepatah " Mendulang Air tepercik di muka sendiri...

      Hapus
    9. Pasal bina kereta cem nih malon dah sembang Wkwkwk...kl bina cem nih puluhan tahun indonesia dah berjaya lon Wkwkwk

      Hapus
  6. Nimr Special Operation Vehicle pun nampak lebih garang...

    BalasHapus
  7. Brama "kembara" hahahaπŸ™Š

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tuwir detected mas bro... :D

      Xixixi...

      Hapus
  8. Yg dipamerin kok hanya rantis doang.... kecik kecik tidak menarik πŸ‘Ž

    BalasHapus
  9. tes doank, beli hmmn kagak..haha!🀣🀣🀣

    cabuuutttsss

    BalasHapus
  10. VITA BERAPI konon senjata alien yg dibuat malessia tidak dipamerkan juga lon?

    Malu ya

    BalasHapus
  11. Tu nyata pa cm di angan angan ja?

    BalasHapus
  12. Kembara Suci Special Operation Vehicle pun nampak hebat....

    puas hati komando tahun ni banyak mainan baru dapat...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kecik kecik tidak menarik
      Tak de daya deterent
      πŸ‘Ž

      Hapus
    2. Lumayan untuk angkut kelapa kih kih kih

      Hapus
    3. Tahniah lah ...Indonesia jga byk prduksi Rantis lokal, yang sudah digunakan berbagai satuan komando...

      Hapus
    4. Kwnderaan tempur indon.haahahha buatan asing yg diclaim buatan indon ke..

      Hapus
    5. Malon kendaraan produk Turkey dan Thailand di claim buatan tempatanπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† anoa di daulat sebagai asli buatan Indonesia Malon makin tertinggal jauhπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    6. Malon kendaraan produk Turkey dan Thailand di claim buatan tempatanπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† anoa di daulat sebagai asli buatan Indonesia Malon makin tertinggal jauhπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  13. Salut buat bro @gempur, tidak terprovikasi trol dan hoax

    BalasHapus
  14. https://lancerdefense.com/2018/04/21/indonesia-science-day-2018-menristekdikti-kunjungi-stand-litbang-tni/

    BalasHapus
  15. Itulah kualitas pendidikan malas sia

    Cuma menghasilkan generasi pemalas.. yg cuma bisa menghayal dan mengklaim..

    Mereka tidak akan bisa bersaing dengan negara negara lain..

    Karena sistem feodal warisan dari penjajah Inggris sudah mendarah daging..

    Tanpa malu malu mereka mendukung kebodohan satu sama lain..

    Dan dianggap sebagai sikap nasionalis.. padahal sudah sangat jelas. Kalau bangsa yang berdaulat punya harga diri dan kebanggaan yang besar kepada negaranya dengan cara ksatria dan jujur..

    Bukan dengan cara berbohong dan menipu diri sendiri hanya untuk memenangkan suatu perdebatan..

    Dari mulut mereka hanya keluar sampah dan kotoran sesuai dengan isi otak dan hati mereka..

    1 atau 2 dekade ke depan nampaknya negara ini akan terpecah belah.. setelah ekonomi dan kedaulatan nya di kuasai pendatang atau negara asing..

    Sungguh ironis, dan membuat bangsa Melayu kehilangan kehormatan nya.. karena kualitas pendidikan bangsa nya yg salah..

    Tidak kalian tidak akan pernah merdeka malas sia

    KASIHAN

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kita malaysia jatuh tak dalam 5-10 tahun nie.. Kalau tak jatuh, alu nak gelak kat koramgk.. Sebab ape? Dulu punya ratib kata malaysia jatuh, tapi sekarang? Mrt dah ada, highway banyak(no toll hoghway pon ade), klia 2 ade, erl dan ade tinggal high speed rail jelah

      Hapus
    2. The best part is, infrastructure di bandar2 di seluruh malaysia stabil. Sekarang nie infrastructure banyak fokus di sabah dah sarawak

      Hapus
    3. Tolak ukur bukan hanya dari insfrastruktur bodoh....
      kau macam katak dalam tempurung, menyombongkan diri dan selalu melihat dirinya selalu lebih hebat dr yg lain....ckckck

      Bahkan rusiapun dianggap tertinggal oleh malon dalam hal MKM

      Hapus
    4. TKI pon banyak masuk ke malaysia setiap tahun, siap sanggup jadi illegal immigrants semata2 mau kerja di malaysia...so, kat sini bangsa indonesia ke bangsa malaysia yang mundur selama ini?
      Bangsa indonesia macam kau banyak bermimpi, wake up,GDP per capita sahaja malaysia dah mengalahkan indonesia

      Hapus
    5. Infrastructure ambil kira untuk menentukan taraf sesebuah negara, kalau infrastructure teruk, negara itu dikira mundur..

      Hapus
    6. Infrastruktur yg kau bangun tu adalah proyek fatamorgana tak ada manfaat hanya utk sombong diri, hasil berhutang. Tenaga kerja ahli ataupun buruh kasar dari tenaga kerja asing. GdP perkapita pun dari subsidi pemerintah.
      Tenaga kerja asli malon melayu tdk punya keahlian, pemalas dan manja pengen hidup serba instan

      Hapus
    7. Bahkan utk pekerjaan pekerjaan dasarpun malassia malas sehingga diambil oleh tenaga kerja asing. Lihatlah beberapa tahun mendatang dgn hutang negara malassia yg semakin menumpuk, sumber daya manusianya yg tdk bisa bersaing...akan semakin terpuruk apalagi pemimpin malassia yg suka korups, hukum yg tdk adil terhadap ras selain ras melayu. Tunggu kehancuran negara kau tu lon

      Hapus
    8. @Myms (monyet malassia stupid)

      Baca tu pemaparan bung teddy zifrans....
      Kecuali kau tidak bisa baca

      Hapus
    9. Setuju dengan myms, walaupun pertahanan penting tapi infrastruktur pembangunan rakyat lebih penting, walaubagaimanapun indonesia di bawah pimpinan jokowi semakin pesat membangun dengan banyak projek mega dilaksanakan, syabas indonesia, maju jaya negara2 asean

      Hapus
    10. Myms@ pembangunan infrastruktur ko tuh banyak ambil utang dari cina,najib dah gadaikan malay ke cina,walaupun banyak infrastruktur bila banyak utang di tanggung rakyat apa gunanya

      Hapus
    11. Indon menilai kemajuan negara indon dgn banyaknya aset2 ketenteraan...malaysia menilai kemajuan dgn kemudahan infrastruktur. Perubatan yg baik. Sistem pendidikan dan keamananan... pendidikan rakyat malaysia sudah jauh didepan indon.. kenapa rakyat malaysia perlu bersusah payah bekerja kategori 3D sedangkan kerja tu kami boleh bagi kpd babu asing khususnya dari indon..

      Hapus
    12. Malonsial miskin ganti aset usang saja tak mampu.. insfrastruktur pun najib pinjam Wang dari china.. Najib rela jual aset negara ke China demi dapat hutang.. pendidikan malonsial hanya menghasilkan pemalas, kaki rasuah,perogol, dan penjudi.. tapi dalam hal technologi malonsial tertinggal jauh dari Indonesia yang dah mampu ekspor kapal dan pesawat.. malonsial hanya cocok jadi anjing penjaga istana britshπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  16. nih tak banyak cakap, rudal buatan malaysia.
    https://www.youtube.com/watch?v=IQ8Htwpd3EE

    BalasHapus