09 April 2018

Navy’s Assets at Highest Level of Preparedness, not Abandoned, Says RMN Chief

09 April 2018


RMN Lekiu class frigates (photo : Malaysian Defence)

PORT KLANG — Royal Malaysian Navy (RMN) chief Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin today refuted the allegations by certain quarters that the RMN assets were mostly abandoned and incapable of being deployed.

In fact, he said he would like to invite those involved to visit the RMN Base in Lumut, Perak, and to see for themselves the truth behind their allegations.

RMN Kasturi class corvettes (photo : bp1)

He said the RMN would also provide first class service to the accusers during their visit.

“The whole of RMN citizens, myself included, are really offended by the false and baseless statement made by certain quarters who used us as their part of their political game.


RMN Kedah class Offshore Patrol Vessel (photo : Avia Nautica)

“Yes, we do have two 50-year-old vessels, but they are still on their highest level of preparedness and are still capable of carrying out patrol in the Sulu Sea to safeguard the national waters,” he told reporters after the conferment of ranks to 16 RMN, Army and RMN Volunteer Reserve Unit officers, here.

He said the RMN had always strived to ensure all of its assets were properly maintained and be in their full state of preparedness at all time.


Mahamiru/Lerici class MCMV (photo : cmano)

As such, he also warned all quarters not to include the RMN in their baseless allegations or political game as such a move would only bring about negative impact to the navy.

Last Sunday, a local news portal, Air Times News Network, reported the allegation made by a Selangor state executive councillor during a talk in Kuala Lumpur, that the preparedness and quality of the national defence forces were currently at critical level.


RMN Scorpene class submarine (photo : NavyRecognition)

The councillor also claimed that most of the Royal Malaysian Air Force-owned aircraft were abandoned, while vessels owned by RMN were either smaller than those owned by other countries or abandoned and incapable of being deployed.


RMN Naval bases (image : Wiki)

Earlier, Ahmad Kamarulzaman also witnessed the handover of duties as National Hydrographic Centre director-general to First Admiral Hanafiah Hassan from Rear Admiral Datuk Fadzilah Mohd Salleh, who is going on mandatory retirement from today.

(MalayMail)

75 komentar:


  1. jangankan troller malon. kepala rmn pun sentap pula ada tuduhan kapal mereka ompong.
    ya anggota dewan malaysia yang tuduh. bukan komentator indonesia.
    anggota dewan kan juga tahu bagaimana keadaan yang miris. kritikal at rmn katanya πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    mudah mudahan kepala rmn benar.. kalau pernyataan hanya untuk pembodohan dari umno.. haahhh that was disaster for malaysian navy with antique boat

    BalasHapus
    Balasan
    1. ehemmm... kapal TLDM saja yang antique... yang hampir karam senget sebelah tempohari kapal siapa...??? bila bercakap tu tengok cermin...heheheheh

      Hapus
    2. lagi satu utuk pengetahuan kamu itu adalah statment dari pihak parti pembangkang yang selalu merendahkan pihak ATM untuk dijadikan isu politik...

      Hapus
    3. Partei oposisi lontarkan statemen juga pake data lon. Gak mungkin juga mereka asal ngomong,
      Jadi ini bukti kenapa atm tldm ko tak berdaya hadapi costguard china yg kawal nelayannya.
      Dan itu fakta yg sudah mendunia kan.
      kehkehkeeh...

      Hapus
    4. Gak mendunia la,itu hanya ciptaan kamu..kerna coast guard china masih di luar kawasan malaysia,berbeza dgn kasus yg lari dari medan pbb,kalau itu ya sudah mendunia

      Hapus
    5. Kehkehkeh.. . lebih mendunia lagi pingsan saat upacara dan digotong oleh TNI.
      Berita yg cetar membahana... kehkehkeh...

      Haibat malon nih.

      Hapus
    6. Kalau komando ditangkap polis gimana mas?memdunia atau tidak..hehe,gurau aja la,jgn ambil hati

      Hapus
    7. Udah2..malas mau ngetrol..ane sudah berubah :)

      Hapus
    8. perhatikan saja kritikan dewan biarpun dia bukan umno.
      supaya keselamatan askar terjamin.
      mengingat kd indrapura dan kd perantau menemui nahas.
      juga diselidiki dulu darimana data si anggota dewan itu. kalau benar patutlah tldm perbaiki.
      apa sebab nelayan tiongkok masuk wilayah malaysia. apa karna mesin tak mampu kejar apa bagaimana

      Hapus
    9. kasus pendapat anggota dewan ini harap membuat malaysia bercermin bahwasanya tldm masih banyak kekurangan

      Hapus
    10. Kekurangan itu ada mas walaupun utk navy terhebat seperti german....sebab itu program 15 to 5 dilancarkan dan alhamdulillah berjalan seperti yg dirancang.

      Hapus
    11. Klo berita sdh lintas negara ya sdh mendunia lah mas.
      Sama aja kan atm ditangkap jg sering, karena memang terkadang melewati batas wilayah tanpa disengaja. Itu ajah kok masalahnya.

      Yg lebih mendunia lagi kasus pembelian scorpung, nah loh gimana tuh mas..??
      kehkehkeh.. .

      Hapus
    12. @Situa... seharusnya itu yg mereka pikirkan, kritik bila pake data itu bisa dikatakan cambuk agar lebih care pada masalah anggaran pada atm dan tldm. Ini malah dianggap sebagai pihak yg sentimen. Kacau nih malon.

      Hapus
    13. Scorpene mmg mendunia mas,kerna ia adalah kasel pertama di asean yg bisa dan telah melancarkan missile dari bawah laut..ia juga kasel pertama di asean yg melancarkan heavyweight torpedo dlm ujicoba dan kalau gak salah satu satunya kasel di asean yg telah menyelam ke kedalaman yg jrg diselami kasel diesel lestrik iaitu di kedalaman 350m

      Hapus
    14. itulah bro lutfi yang saya maksud. jangan buru buru kasih label oposisi itu jelek.
      dia juga rakyat yang tujuannya memajukan negeri.
      ada kemajuan kalau ada kritikan. kan begitu.

      Hapus
    15. pihak oposisi ini sebenarnya ingin bilang..
      janganlah masok bakul angkat diri.
      diri siapa? dirita elo lah. masak derita guee πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      Hapus
    16. @tentara.. zaman now apa sih yg gak bisa mendunia? Semua berita yg ada di dalam suatu negara sdh bisa diakses lgsg. Termasuk bubarnya parlemen malon saat ini.
      Jadi jgn lebay broo... ini ZAMAN NOW...
      kehkwhkeh... .

      Hapus
    17. No comment lah... Podo ae jebule

      Hapus
    18. Gempur@ yg kemalangan tuh cuma boat kecik dari pada submarine besar tp tak boleh selam cem mn pula tuh Wkwkwk...memalukan Wkwkwk

      Hapus
    19. Tentara@ scorpene mendunia kerana pasal tak boleh selam dan pasal rasuahnya Wkwkwk

      Hapus
    20. Tentara@ Scorpung apa kabar..?
      Apa sudah bisa menyelam apa masih projek bananabootπŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      Hapus
  2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  3. yang berkata tu rasanya ahli politik pihak pembangkang di Malaysia dan yang menjawab tu pula adalah pihak tertinggi TLDM yang memang tahu pasal aset mereka rasanya mana yang kamu rasa lebih betul...???

    tu pun tak boleh fikir ke...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pak cik, jadi itu yang bicara pihak oposisi..?
      I see, politis kayak beberapa orang dimari..

      Jadi ingat Leo yg diserang secara politis..hehehe

      Hapus
    2. Leo diserang dimari sebelom barangnya dateng mas bro. Tapi setelah lihat manuvernya mereka diam seribu bahasa.

      Beda kasus sama malon, bknkah anggaran dan penggunaanya harus diketahui parlemen yg bubar saat itu?? Yang jelas anggaran malon memang kecik untuk militer.

      Hapus
    3. Leo pernah diserang secara politis juga kah?

      Hapus
    4. Dibilang ambles, ngrusak jalan, ga bisa lewat jembatan...

      Barangnya dateng, beraksi, langsung pada diem..

      Hwekekekek.. :D

      Hapus
    5. Itu mmg biasa mas..bila Pemilu sudah hampir oposisi akan melakukan apa saja utk menyerang pihak kerajaan skrg..sudah tentu yg menjadi bahan adalah angkatam tentera malaysia..tuduhan aset atm sebegini oleh oposisi adalah biasa bila Pemilu sudah hampir yg lg satu selalu dituduh kpd angkatan tentera malaysia menjelang Pemilu adalah pengaruh undian pihak tentera yg dikatakan diseleweng

      Hapus
    6. Yup, sekarang tergantung para pemilihnya, mau mikir pakai logika atau mau aja digiring ke opini yg gak benar.

      Kalau tau bahwa itu gak bener tapi tetep mau digiring ya simpulkan sendiri laah..

      Hwehehe.. :D

      Hapus
    7. Tp pilihan kian sukar utk rakyat malaysia kerna mahathir turut serta dlm pemilu sbg oposisi XD

      Hapus
    8. Intinya ga db malon GA d sini Sama saja brooo. So mari diskusi dgn bijak. Wong sama2 ada yg ompong 😁😁😁😁😁

      Hapus
    9. Gempur nih budak bodohlah,parlemen ko tuh jelas tahulah semua aset2 tentara ko kerana budget shopping,maintenance ect ATM ko tuh sebelumnya budgetnya turun ia mesti di sign parlemen ko tuh termasuk oposisi

      Hapus
    10. Gakdakah yang lebih muda dari mahathir...91 tahun masih disuruh turun gunung...ayolah...mana pemudanya ??

      Hapus
  4. Siap popcorn nih...bakal ramai...asek

    BalasHapus
  5. Out off topic..dgn perjalanan program 15 to 5 TLDM yg lancar insyaAlalh pemilihan MRSS/LPD akan dimuktamatkan tidak lama lg..ini masanya PT PAL kencangkan promosi..calon terakhir adalah Makassar class,Damen Enforcer dan Type 071.

    BalasHapus
    Balasan
    1. tahniah semoga lancar pak

      karena anda sudah tdak suka ngetrol
      ☺☺

      Hapus
    2. Yup, good move on bro.
      Selamat!

      Hapus
    3. Menurut ane, Enforcer & Tipe 071 kelasnya udah diatas Makassar class..
      Tergantung RMN butuh yg kelas berapa ton/meter.

      Kalo Makassar vs type 71 ya jauh banget, dah beda kelas..

      :)

      Hapus
    4. Gak juga mas,melalui berita public yg sy baca kalau jd makassar class ia adalah makassar versi stretch iaitu sepanjang 150m,dan kalau jd damen enforcer ia mungkin damen enforcer versi 10000/13000 yg juga panjang kurang lebih 157m dan kalau jd type 071 pula ia adalah versi downsized yg mungkin di bawah 180m..kebutuhan tldm adalah mrss/lpd yg panjang kurang lebih 160m dan bobot 10000-13000 ton.jd masing2 ada peluang.

      Hapus
    5. Klo ente beli lpd pal... Wes tak anggep sedulur lah...


      Hahahahaha

      Hapus
    6. Jadi khusus buat MRSS itu bakal special edition design semua ya oom..

      Menarik untuk dinantikan..sip!

      :)

      Hapus
    7. Gak special la om..sekadar membutuhkan apa yg mampu dan fit dgn poket..kayak philipine yg butuhkan improve design utk ssv/tarlac nya seperti itulah malaysia mahu sedikit perubahan pd mrss,hasilnya philipine dpt ssv yg lebih panjang dan menarik dr design asal kalau gak salah..dan produk damen memang sudah tersedia yg variant 10,000 dan 13,0000 nya dan bukan special utk malaysia..manakala kalau type 071 yg dipilih ya memang perlu di custom kan utk malaysia..tp bukan custom apa hanya mengecilkan saiz nya memandangkan type 071 sudah sepanjang lhd canberra class aussie mas,250m tuh..namun kalau beli type 071 dgn panjang 250m itu tanpa dikecilkan satu bonus bg sy..hehe

      Hapus
    8. yg ditawarkan pt pal bukan 150 meter....tapi 163 meter.,,,tapi kemungkinan besar batal...pt pal sadar atm budget kecik...,tapi nak kapal 163 meter?tak de win win solution,,.atm cukup kapal 130 meter dengan budget macam sekarang

      Hapus
    9. Maksudnya tni berbajet kecil la memandangkan lpd makassar milik tni hanya sepanjang 123m...dan kalau jd tldm mengambil lpd sepanjang 160m nnt bermakna tldm mempunyai bajet yg besar la?hmmm..menarik utk dinantikan nnt jika ukuran kapal menjadi indikator budget dan kehebatan sesebuah navy.

      Hapus
    10. Sekadar nasehat sy sbg bekas troller utk troller yg baru nk up..hehehe..jika mau komen as a troller pastikan ia komen yg berfakta,logik dan paling penting dikemudian hari tidak memalukan diri sendiri.

      Hapus
    11. Nasehat yg bagus master.. :)

      Hapus
    12. Tentara@ bkn budget TNI kecik pakcik,cuma TNI AL hanya berminat pada kapal cem LPD,LST bkn MRSS...ko tengok setakat nih TNI AL ada puluhan LPD dan LST yg boleh hantar beribu2 askar dan beratus2 kereta kebal dan perisai,jd buat apa beli MRSS kl yg dah ade pun sudah cukup

      Hapus
    13. Damn... jadi newbie jarus jadi troller dulu biar nk up, setelah dikenal, baru insaf..?

      LoL

      Hapus
  6. budget malaysie dalam defense yg ciput tak dapat dibohongi akan kesiapan alatan perang.,,,tu la alasan malaysia sangat kurang berlatih military.,,,kesiapan operasional submarine mereka juga diragui kerena faktor cost budget operasional yg kecik....budget kecik belum kena orang tengah dan duit kopi...makin menggerunkan budget malaysie

    BalasHapus
  7. kes sabah membuktikan
    lemahnya fast responsibility atm dalam hadapi situasi perang...padahal yg dihadapi cuma gerombolan yg senjata tiada kuality....bagaimana kalau atm hadapi batalyon dengan persenjataan modern?...alutsista bagi malaysia bukanlah patriotisme....melainkan project duit orang tengah,duit kopi dan songlap

    BalasHapus
    Balasan
    1. Masalahnya adalah apakah mereka mau menerima kritikan spt itu.??

      Sys rase..... AH sudahlah....

      Hapus
    2. ya saya harap mereka mau terima kritikan dan pelajari data objektif.
      tak perlu anggap oposisi itu negatif dan merusak.

      Hapus
    3. Malaysia only take 3 weeks to wipe out all of the sulu terrorist after negotiation denied by them,philipine only take 5 month to settled their marawi crisis,
      but indon cant settled their opm problems until now?

      Ohhh,i forgot with the sinar kudus case,ran way from un mission,kopaska busted as bajak laut,tni busted as maling,bawean scenario,sukhois lock on by ufo and many more,all of that the prove that indons sdm was impotent,weak and banci πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    4. ini nih troller sejati

      Hapus
    5. Unknown@ siapa nak percaya berita media ko tuh yg hantar berita kopaska ditangkap polis malon,yg percaya cuma 30 beruk malon Wkwkwk...aq cabar ko ada tak berita di media internasional yg terpercaya cem CNN,ABC NEWS or media internasional lain yg hantar kopaska ditangkap polis malon,cuma media propaganda UMNO si pembual yg selalu rekayasa dan mereka2 berita cem tuh Wkwkwk...only 3 weeks tp ia tewaskan ribuan pokok pisang Wkwkwk

      Hapus
    6. betul mat saya cari beritanya gax ada kalo saya cari di cnn usa yang muncul berita hoot malah sekandal 1mbd ini bukan troller
      https://www.youtube.com/watch?v=6sFM6H_Qic0 ini dari the world
      https://www.youtube.com/watch?v=nAgpjEnE3Hs in media asing lo

      Hapus
    7. Dimas@ betul bro media malasnya terkenal suka rekayasa dan tebar berita hoax

      Hapus
  8. makanya kenapa singapura punya asset deeping strike?...karena titik pertahanan vital malaysia sangat sedikit..,,tak perlu hancurkan semua wilayah,,,,bombing karpet lapangan terbang...pelabuhan...kilang minyak...malaysia sudah game over

    BalasHapus
  9. gdp adalah aset kekayaan negara setiap tahunnya....gdp malaysie cukup kecil berbanding kadar hutang selalu dekat 60 peratus...dikurangi budget orang tengah dan duit kopi....sure agak mustahil malaysie dapat bershoping military

    BalasHapus
    Balasan
    1. Skrg sudah menurun ke 50.1% mas (2017)..baru diumumkan..hehe

      Hapus
    2. Betul om,bila nak shopping mesti tunggu masa 20 thn lg Wkwkwk

      Hapus
  10. Kondisi AL Malaysia juga sama dengan Indonesia.. Malaysia masih mengoperasikan kapal berumur setengah abad (50 thn), Indonesia masih mengoperasikan VanSpeick Class yang sempet wacana tahun ini akan dipensiunkan ternyata diperpanjang, mungkin menunggu PKR Sigma ke 3 dan ke 4 jadi atau saat Destroyer (Iver Forever) masuk ke inventory TNI AL.

    Mengenai MRSS ini cukup menarik, bila pengadaannya sekitar 6 atau 8 thn lalu jauh sebelum Malaysia terkena krisis budget militernya, saya yakin TLDM akan mengambil varian Damen atau bisa jadi Korean ship.

    Untuk kondisi yg berat spt saat ini (ingat Malaysia masih ada payment untuk kelanjutan Gempita dan A400M) dan harus punya secepat mungkin, saya prediksi 60 persen PT.PAL yang akan memenangkan tender apalagi PAL sudah bekerja sama dengan Nav Bousted Malaysia. Model MRSSnya mungkin mirip yang dibeli Philipina atau ada modifikasi panjang sedikit. Demikian pula paket pengadaan MPA... prediksi saya tinggal 2 kandidat yg berpeluang besar, CN-235MPA atau C-295MPA, dengan Malaysia sudah membeli CN-235 sebelumnya saya pikir kans nya akan besar kesini.

    To get Damen MRSS Class or ATR MPA is sumthin dat sound luxuries rather than money effectiveness.

    But Who Knows ?... I guess we should be patience to wait until DSA 2018.

    BalasHapus
  11. Wkwkwk...unknown,AP n mahairi si troller sejati mn suaramu lihat aset TLDM mu ompong Wkwkwk...kl sengsara cem tuh bagus TLDM ko tuh mati sahajelah Wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Waduh syg ku mat rempit,kamu sudah ketinggalan lah..sudah dibicara diatas...ini pasti baca tajuk lalu komen tanpa baca isi..namun tiada keompongan yg dikata baik dlm berita atau komen kerana alhamdulillah aset tldm lengkap semuanya..hehehe..lama juga gak berbual..rindu kamu la.

      Hapus
    2. Cie..cie..dikangenin tuh mat.

      Hwihihi..

      Hapus
    3. Tentara@ makanya setelah dibaca baru diresapi pakcik,apa pasal oposisi ko cakap cem tuh,itu kerana kerajaan ko tak cukup budget untuk membangun navy yg menggerunkan,kerana budget kecik dan kena cut setiap tahun lama operasional,exercise,maintenance,pembelian aset baharu pun jadi lembab,bila lembab terus cem ni kapal ko tuh jadi ompong

      Hapus
  12. Selama Maintenance lancar semua alutsista bisa dioperasikan kok... yang penting ada kerusakan diperbaiki... Untuk Alutsista seperti Tank, Panser, Kapal gak terlalu khawatir lah meski pakai yg berumur tua karena resiko tidak terlalu besar ketimbang Alutsista udara.

    Ini ada pukulan berat lagi bagi US baru satu hari lalu dan kasus ini adalah rentetan kecelakaan yg keempat berturut turut di minggu ini dari sebuah Angkatan Perang sekelas US.

    http://www.nbc-2.com/story/37902510/fort-campbell-says-2-soldiers-killed-in-helicopter-crash

    FYI : Apache US terakhir yg jatuh adalah di January 2018 lalu saat latihan di Amerika. Belum termasuk Apache Saudi yg infonya juga banyak yg jatuh... Budget besar, Maintenance harus jadi prioritas.

    BalasHapus
  13. hayoo semangat Malaysia...
    Kritikan bisa dari manapun, yg penting jangan dilihat siapa yg mengkritik

    Kami juga belajar dari ejekan dan bully dari forumer Malay saat kami kena embargo dan krismon dulu

    dan kami komitmen utk bangkit.

    BalasHapus
  14. Ayo AP,Mahairi dan Unknown aq cabar ko Wkwkwk...aset TLDM ko ompong Wkwkwk

    BalasHapus