01 Agustus 2018

Exercise Pitch Black 18 Takes Off

01 Agustus 2018

Exercise Pitch Black 18 kicked off in Darwin on Monday with more than 60 aircraft from eight nations taking to the skies in under 90 minutes. (all photos : RAAF)

Aircraft from Australia, India, Malaysia, Indonesia, Thailand, Singapore, France and the United States took off for the first week of the exercise, known to participants as Force Integration Training (FIT) week.

Commander Task Unit Headquarters for Exercise Pitch Black, Group Captain (GPCAPT) Rob Denney said FIT week is designed to prepare RAAF and international aircrew to operate safely as an integrated force throughout the exercise.

“The missions are based largely around familiarisation training on the basics like radio calls, local Darwin airspace and airfield procedures as well as those of any airfields they may need to divert to.”


“It’s also about getting comfortable with flying as part of larger missions that will include aircraft and aircrew from other participating nations,” he said.

For this first week of familiarisation participating nations will conduct a range of missions including ‘dogfighting’, air-to-air refuelling, beyond-visual-range engagements, and even high-explosive missions utilising the Delamere Weapons Range where aircrew will have the chance to practice coordinating live-fires with a multinational Combat Controller force on the ground.

“A typical mission will differ depending on the aircraft type but for the fighter aircraft it would include coordinating with air traffic control, getting out into the airspace, conducting some air-to-air-refuelling, and then carrying out some basic fighter manoeuvring missions,” GPCAPT Denney said.

“This week prepares everyone for the last two weeks of the exercise where we’ll see the launch of large packages of up to 50 and even 60 aircraft flying together.”

GPCAPT Denney said the airspace in Darwin is potentially the biggest to exercise in anywhere the world offering a unique draw card for Exercise Pitch Black. 


Being less densely populated than most other airspaces in the world, access to the Darwin airspace allows participating nations to operate their aircraft without many of the usual constraints they would otherwise have.

“We’re lucky in Australia to have airspace like this; other countries don’t have that luxury,” GPCAPT Denney said.

“Coming along to Exercise Pitch Black provides them with an excellent opportunity to operate in this unique airspace and gives the Royal Australian Air Force the chance to exercise with our partner air forces, from all around the world, right in our own backyard.” 

The Flying Program for Exercise Pitch Black runs for three weeks from Monday, 30 July to Friday, 17 August.

(RAAF)

33 komentar:

  1. Hasilnya ga akan di publish siapa yg menang/kalah...πŸ˜›

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yang jelas pesawat yang fit siap tempur adalah pesawat yang spare part nya terjamin ada dan mampu beli. Buat apa beli pesawat custom tapi hanya mampu eject kat hanggar sahaje kah kah kah

      Hapus
    2. Aq nak cakap salam 4 ekor je pagi ni

      Hapus
    3. Salam 4 jari emkaem...xiixiixii

      Hapus
    4. Di PB kan bukan siapa lawan siapa mas....tapi menonjolkan kerjasama tim, taktik dan teknik operasi.

      Jadi disana itu latihannya antar tim....nah yg paling serunya nanti bisa bertukar pasangan, bisa maen 3, maen 4 dst, tergantung banyaknya jumlah peserta

      Hapus
  2. Balasan
    1. Iya toh ...ini dalang nya aseng antek ausi singapore sampai sekarang merasa jadi tamu hidup nya gak menentu merasa terancam karna ulah sendiri kalau di kasih ke sempatan kurang ajar broo .

      Hapus
    2. Beruk malon kenarok nih kurang ajar betul,suka kacau indonesia,lakon teroris ko gk laku di indonesia lon

      Hapus
    3. HahakwkwkwπŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€ kita tidak asal bicara tapi yata para gembong ausi singapore kalau bangsa ku lengah bakal mangis panjang .

      Hapus
    4. Iya lah lon negara ko malon tuh lg bangkrup

      Hapus
    5. Mangsa ini bangsa pejuang Ken Arok
      Dak kayak bangsamu
      Disini ada TNI polri dan santri
      Mangkane tenang
      TNI bek polri bagian for
      Santri bagian dungo
      Entok berkat pas molene

      Hapus
    6. Iya ken katrok Bangsa Malon nangis karena hanya 4 biji pesawat yang bisa terbang πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  3. jadikan forum ini untuk bertukar wawasan yg baik,jangan saling menghina sesama serum entar gampang diadu domba...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gue gak ada serumpun dengan mereka.
      Tapi kalau budak2 dari negara itu ngehina bangsa gue.
      Gue gak nerima dan bakal gue balas

      Hapus
  4. Para tepok soray nya ausi singapore koar koar toh...mereka penghianat pendukung pembrontak di papua aturannyq di sapu bersih tumpas sampai akar akar nya .

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ken Arok Indonesia tu dermawan
      Biar sudah Papua di urus pak Joko
      Toh masih banyak gunung mas di indo
      Salah satunya di kota sebelah timur daerah ku
      Yaitu banyuangi
      Tebak kotaku kota apa ayo

      Hapus
  5. Kapan blog ini hilang dari para troll ?, hanya admin yg bisa melakukannya , apa mungkin pelakunya si admint sendiri mulai sendiri sebagai pemelihara troller ,tujuannya yg penting blog y rame, dan kantong penuh duit

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gak da troll gak rame...heeheehee....

      Hapus
    2. Mending ngebully malon lah emang bener otaknye mendem ,dibanding rame bowo n jokowi

      Hapus
    3. Aku juga ga sreg kalo rame bowo n jokowi....karena aku sukanya rame "anyis manja" grup kok

      #inikan yg komplin kemarin

      Hapus
    4. Aah....
      bung doni suka gara gara bikin troll saja disini.
      Ntar dibuli loh...

      Hapus
  6. Pesawat akehe sakmono po ra kuatir yen kejolan....f-16id ketuker karo rafale, umpamaneπŸ€”

    BalasHapus
  7. https://www.jejaktapak.com/2018/08/02/amerika-blokir-penjualan-rafale-dan-rudal-scalp-ke-mesir-prancis-tidak-berdaya/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rudal scalp nya itu yg bikin "temennya amrik" ketar-ketir bro

      Hapus
    2. negara manapun yang bertentangan dengan AS tidak akan bisa mendapatkan senjata dari manapun kecuali membeli dari Russia atau China.

      para pecinta alutsista Indonesia ada yang berharap f16 viper/Rafale/typhoon/gripen? sebaiknya tidak....😁😁😁

      Hapus
    3. Lhoh...justru malah harus beli dari amrik, karena kali beli sama rusia dan cina bisa disangsi

      Hapus
    4. Dan tentang mesir ini kan kasuistis....karena selama berpuluh tahun militer mesir ditopang oleh amrik, shg ia tidak mau keseimbangan ini berubah ke lain kutub

      Hapus
    5. sama Amerika kok takut....

      Hapus
  8. Ini menunjukkan bagaimana TNI sekarang sebagai pemimpin dunia dalam hal kerja sama pertahanan mengirim sejumlah F-16 ke negara Idiot Australia ini? Tidak buruk.

    BalasHapus