13 Februari 2018

BAE Proposes UK Government Financing to Malaysia for Typhoon Jet Deal

13 Februari 2018

Eurofighter Typhoon and Su-30 aircraft (photo : xairforces)

KUALA LUMPUR (Reuters) - BAE Systems will provide Malaysia a UK government-backed financing deal if it decides to replace its fleet of combat jets with the Eurofighter Typhoon, senior company officials said.

Malaysia has for several years been weighing France’s Rafale jet and the Eurofighter Typhoon, built by a European consortium including Britain’s BAE, as it looks to buy up to 18 jets to replace its Russian MiG-29s - most of which are grounded.

The contest, potentially worth over $2 billion, is one of the biggest fighter deals under consideration in Asia, although a decision has been delayed due to upcoming national elections and a shift in Malaysia’s focus towards upgrading aerial surveillance capabilities.

“We have an offer on the table...It’s competitively priced and we have offered UK government financing so the Malaysian government can spread the payment over a longer period,” Alan Garwood, the Group Business Development Director for BAE Systems said in an interview in Kuala Lumpur.

“We can offer training, local partnership and lots of jobs,” he added.

Financing would be provided via the UK Export Finance export credit agency.

BAE Systems, which leads the regional sales campaign for the Typhoon, is built jointly by BAE, Italy’s Leonardo and Airbus. The company is looking to further a regional drive with the sale of its multi-role combat jet to Malaysia.

BAE believes Malaysia will arrive at a decision after the elections, which must be held by August.

“I sense there is an appetite to move forward in the next couple of years,” BAE Systems Malaysia & Southeast Asia managing director John Brosnan said.

“We would like to see some progress made in the year after the election....because governments tend to make these kind of decisions slightly earlier in their time in office than later,” he added.

Malaysia’s economy has been on a recovery over the last year, after a few years of slow growth and a currency slide due to weak oil prices.

“We think there is a window of opportunity there with the strengthening economic position,” said Brosnan.

BAE is in competition with France’ Dassault Aviation - makers of the Rafale - which until recently was seen as frontrunner.

Prime Minister Najib Razak said in March last year the Rafale deal was discussed during then-French President Francois Hollande’s visit to the Southeast Asian nation, but that Malaysia was “not ready yet to make a decision”.

Dassault was awarded a contract in 2016 to deliver 36 Rafale jets to India, and the company sass it is still in talks to make additional sales to New Delhi.

(Reuters)

256 komentar:

  1. Cicilan seumur umur ada tak ? Kalo ada bagi lah kat malaysia butuh sangat..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hutang ke british beli jet pejuang nanti bayar guna nyawa beruk2 malon. Keh keh keh malon kena jerat lintah darat karena kejar mrca xixixixi... hutang semakin menggunung

      Hapus
    2. hahahaha


      sukar untuk menerima kecemburuan. ,Lebih banyak ceramah bercakap cemburu.

      Hapus
    3. Jual dadah nya agak banyak sikit tahun ni malaysia bila nak belanja jetpejuang,

      Hapus
    4. Macam indon hutang kredit eksport la ni.aduh.taknak lah.tak nak beli aset utang cam indon

      Hapus
    5. Wkwkwk..malon beli jet pejuang ngutang ke majikannya Wkwkwk

      Hapus
    6. Cakap hutang malon..? Tengok hutang negara ko malon BENGAP wkwkwkwkwk

      Hapus
  2. Persaingan yang kuat antara pihak perancis dan British....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mana mana yg kuatcrasa iba nya antar british dan france,, die yg menang..

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. untuk pemilihan ni agak sukar.... jika saya go for super hornet saja.... tapi mana2 yang dipilih kelak pun OK saja... tapi rasanya untuk keputusan terdekat mustahil benda ni bukan hal kecil pasal ia melibatkan kos yang sangat besar kesilapan pemilihan akan merugikan wang rakyat....

      Hapus
    4. Kalau bener2 beli ya kebangetan. Bakal jadi showroom jet pejuang. Kecuali beli banyak misal 5sq, tinggal dipasangin dengan MKM. Hornet dan Fulcrum dijadiin cadangan.

      Hapus
    5. Rosmah juga merugikan wang rakyat.. .

      #salambuatrosmah

      kehkehkehkeh.. .

      Hapus
  3. mereka akan menjadi cemburu di sini, orang-orang seterusnya yang akan mengulas seterusnya ... (MR, TP RH untuk menamakan beberapa.) tandakan kata-kata saya. ,yang lapar, perut kosong dan miskin yang saya sebutkan di bawah ini akan mempunyai masa yang paling cemburu dalam hidup mereka.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sorry kami tak cemburu...tak macem ko..mau beli silahkan..tak ade masalah..Mau beli Thypoon or Rafale..boleh..boleh..rileks je

      Hapus
    2. Iyakah gem@ apa nak dicemburu barang belum wujud lagi, lagi kalau mau beli, belilah

      Hapus
    3. Malon belum deal dan sign pun dah cakap besar,nantipun AKAN sahaje Wkwkwk

      Hapus
    4. Malon beli ini semakin banyak rakyat malon yang makan kangkung.. ..
      Kehkehkeh.. .

      Rosmah sekarang belenja apa ya lon??

      Hapus
  4. $ 2 Billion Dollar????? adalah perjanjian perolehan terbesar di ASIA? ,itu banyak wang untuk Malaysia. ,tetapi saya tidak bersetuju untuk membelanjakan semua wang itu untuk jet figther dan sebaliknya Malaysia harus menyumbang kepada jiran Asean kita yang memerlukan bantuan besar untuk membiayai kemiskinan mereka terutama kepada rakyat Indonesia. ,$ 2 Billion dollar boleh memberi makan kepada Indon yang menderita kelaparan dan kemiskinan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Baik dana tu untuk bangun sabah serawak tu.. bukan semenanjung je yg di bangun.. kah kah kah

      Hapus
    2. bro sabah dan serawak dalam proses sambungan jalan raya berkembar Pan borneo bro....

      Hapus
    3. Kalau malay banyak wang belinya cash tak credit...uda bayar dulu lah Hibah M 109...kalau tak sanggup biar kami bayar aja..sama case nakhkoda ragam class nak beli dari brunei tapi tak ada wang..akhirnya indonesia beli menjadi bung Tomo class..wwkkwkwk

      Hapus
    4. bro anda silap.... isu kapal nakhoda ragam kapal ini hampir malaysia beli ada dulu cuma beberapa faktor akhirnya ia ditolak... pertama kapal ini sudah lama tersadai dilimbungan yang memerlukan malaysia untuk keluarkan kos selenggara, kedua adalah program pembinaan kapal NGPV sedang berjalan dan ketiga kapal ini tiada garaj khas untuk menempatkan heli didalam kapal seperti yang dimahukan oleh TLDM ini boleh dilihat pada reka bentuk kapal lekiu class dan NGPV selain beberapa faktor lain...

      sebelum indonesia mmebeli kapal ini ada beberapa negara turut tertarik dengan kapal ini kerana haraga kapal yang boleh dikata berpatutan dan ia sudah siap namun beberapa negara menarik diri dan lastnya indonesia yang membeli kapal tersebut...

      Hapus
    5. Faktor tak da uang lon.. panglima TLDM lu juga mau cuma.. lu tak da wang.. muahahahaha

      Hapus
    6. tu la lain kali tanya kerana itu saya kata kos telah digunakan untuk program NGPV kan saya dah sebut faktor faktor lain don....

      Hapus
    7. Kalau takde wang, takde nye beli frigate 6 bijik, kalah pkr yang tni beli dua bijik je, tu pon masih ompong walaupon dah masuk servis
      Pakai pon exocet je, kalau pakai rbs15 ke, nsm ke, bru la mendunia, nie pakai exocet, lulz.. Exocet b3 still gen lama, nsm 5th gen anti ship missile... Radar pkr tak sempat detect, dah hancur dah bridge pkr, wkwkw

      Hapus
    8. @ GW pasal ko cakap ada betol juga...tapi intinya malay tak sanggup keluar cost lagi karena tak ada wang...Padahal ko punya TLDM sangat bersemangat nak punya nie kapal karena setipe dengan lekiu class F 2000 cuma beda hangar aja..seharusnya tak masalah lah..

      Hapus
    9. Tupez, tapi last2 dapat gak kapal yang lagi baru dan besar, siap nsm 5th gen anti ship missile lagi, buat ape f 2000 yang dah agak usang tu... Dapat 6 bijik plak tu, pkr tni bru 2 je

      Hapus
    10. Mym apa nak ko kata Exocet MM 40 block 3..Gen lama..belajAr lah..itu exocet paling new..malay pun hanya pakai block 2..Exocet battle proven...NSM..?? PKR stealth design..minim terdeteksi..ingaat salAm Yakhont 300 km..Boom..!!! sunk

      Hapus
    11. Claim terus.. Exocet begitu juga dah battle proven.. NSM bila? Mau juga hancur jadi besi buruk LCS lu di hajar yakhont yang supersonik wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    12. Gaya nak derma forum militer pun numpang karena tak ada, malaysia malaysia patutlah jadi negara pesakitan kat serantau nih

      Hapus
    13. Bahkan indomiliter situs terpercaya telah menyatakan Indonesia dari 2013 telah kedatangan missile Exocet blok 3 😎😎😎
      http://www.indomiliter.com/exocet-mm40-block-3-rudal-anti-kapal-high-subsonic-andalan-korvet-tni-al/

      Hapus
    14. Mym..NSM tu hanya setara Exocet...NSM range 185-200km,speed 0,9 mach,hulu ledak 125 kg...coba ko tengok Yakhont range 300 km,speed 2,6 mach,hulu ledak 250kg...Amaziing..!! Nak dari jauh launch boom meletup ko punya kapal aka SUNK

      Hapus
    15. Mcm la kapal kami self defence equipment. Kan setiap kapal ade passive ngan active as last defence. Sebelum tu jadi tanggungjawab mica la. Adoi. Semua nak jadi hero

      Hapus
    16. Bro gempur,kapal Nahkoda Ragam Class,sejatinya adalah kapal baru,ia cman tersimpan krn pihak kerajaan brunai enggan megambilnya, dan alhmdulillah Indonesia berhasil mengakusisinya, dlu Malaysia jga berminat dg kapal ini, krn peralatan yg disematkn didlm kapal sdh canggih,tpi pihak kerajaan Brunai menjatuhkan pilihan kpd Indonesia, hal ini dikarenakan hub baik antara Indonesia dan Brunai,dlu jga ada yg meragukan kehandlan kapal ini, tp Indonesia sdh membuktikan kapal ini baik2 saja dan sesuai standar Internasional, terbukti kapal Ini ikut dikrim k Luar negeri sbg pasukan perdamaian dibawah bendera PBB, sekali lagi Indonesia beruntung bisa mengakusisi kapal ini,krn harga yg ditawarkan jauh dibwah harga kapal utk clas spt kapal nahkoda ragam class ini.

      Hapus
    17. Berat lah lon mica saja untuk hadang missile sekelas yakhont supersonik dan mampu sea skiming.. Apa lagi kapal malon tak dilengkapi CIWS wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    18. Kalau semua nak battle proven, su-30mk2 battle proven ke? Chiron battle proven ke?rbs 70 battle proven ke? Indon, sila guna otak skit, please.. Kalau nak battle proven je memanjang, baik ambik m4 sherman je senang, battle proven kat pacific theater, battle of europe dan six-days war.

      Hapus
    19. Exocet battle proven pon sebab kedangkalan UK harapkan teknologi misil yang tak matang lagi waktu tu... Nsm even us pon dah pakai kat lcs diorang,cmon la, nsm ada stealth ability siap boleh jadi cruise missile mengikut kehendak end user, btw random maneuver nsm kat terminal phase membuatkan countermeasures musuh TERMASUK CIWS susah nak tembak nsm jatuh, exocet b3 ade kebolehan ini?

      Hapus
    20. The airframe design and the high thrust to weight ratio gives the NSM extremely good maneuverability. The missile is completely passive, has proven its excellent sea skimming capabilities and with its advance terminal maneuvers it will survive the enemy air defences. The Autonomous Target Recognition (ATR) of the seeker ensures that the correct target is detected, recognised and hit, at sea or on land.
      https://www.kongsberg.com/en/kds/products/missilesystems/navalstrikemissile/

      Hapus
    21. Ha, nak tanya sikit kat mul yono, nak guide yakhnot sampai 300km pakai ape? Tni-al ade ke OTH (over the horizon) targeting helicopter?
      Kalau takde, mimpilah yakhnot nak gi sampai 300km,radar ahmad yani bru berapa km je jarak jangkauan

      Hapus
    22. Malon lu mereka NSM aja yang paling jaguh tapi nyata nya Exocet MM40 Block 3 punya RCS (radar cross section) yang kecil, dipadukan dengan mesin beremisi panas rendah (low IR signature) membuat MM40 Block 3 diklaim sebagai stealth anti ship missile.
      Di lengkapi sistem penuntun terminal pada fase akhir, rudal Exocet Blok 3 juga dilengkapi GPS guidance hingga lebih dari 10 waypoint, sehingga bisa menyerang kapal atau sasaran permukaan, dengan sudut serang yang rumit, agar pergerakan rudal ini susah diantisipasi penangkis rudal dari kapal perang lawan. Selain itu, Exocet MM40 Block 3 juga dibekali laser gyro, GPS (global positioning system), INS (inertial navigation system), radar aktif J band, dan image recognition.

      Hapus
    23. Itu baru Exocet blok 3 lon.. belum yakhont, C802 ,C705, EXO blok 2 sila pilih yang mana mau karam kan LCS ko πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    24. Ini tahun 2018 lon Indonesia sudah punya keupayaan OTH.. masih aja lu berfikir 10 tahun yang lalu wkwkwkwkwk

      Hapus
    25. Gem@ nak derma pula ko lon,hutang ko yg 67% itu yg ko mesti bayar lon,banyak hutang tp cakap sombong Wkwkwk

      Gempur@ eleh banyak cakap ko,bilang sahaje malon tak de wang

      Myms@ NSM tuh blom battle proven lon,ianya masih missile baru jadi,kalo yakhont n exocet tuh dah battle proven di dalam perang

      Hapus
    26. Kalau battle proven jadi kayu pengukur, kenapa tni beli chiron yang tak battle proven? Rbs 70 yang tak battle proven? Starstreak yang tak battleproven?

      Hapus
    27. Mul yono, exocet block 3 bukan stealth anti ship missile,
      #claim

      Hapus
    28. Yang pasti Yakhont lebih baik dari NSM lu.. kalo Exocet blok 3 setarap lah..

      Hapus
    29. Mbda tak pernah klasifikasikan exocet mm40 block 3 sebagai stealth anti ship missile,sekian.

      Hapus
    30. Setaraf? Maaflah, nsm f-35 pakai.. Cmon la, nsm sama taraf dengan exocet design 80-an tu, wkwkwkk

      Hapus
    31. Myms@ RBS 70 ko kata tak battle proven,singapore pun guna RBS70 Wkwkwk...lawak ko nye,Startreak n chiffon tuh hanya missile pertahanan udara short range sahaje,exocet blok 3 dah di modernkan dgn di tambah speed dan di tambah feature halimunnya,design exocet dari thn 80-an,tp setiap masa ia di modernkan dgn mengambil pengalaman perang,example dalam perang malvinas exocet argentina berjaya tewaskan kapal induk british bahkan cina pun ambil lesen exocet france nih dgn membuat missile C705...aq tanya ko perang apa sahaje NSM telah di guna,NSM tuh missile baru jadi yg belum battle proven dalam war,adapun NSM versi F35 ia pun masih di research dan blom jadi,long range NSM cuma 180 km,jd belumlah dikatakan missile nih missile long range,beza dgn yakhont long range mencapai 300 km

      Hapus
    32. NSM owh malay nak beli F 35 keh..haahaaa...MM 40 B 3 & Yakhont..launch success saat exercise..NSM datangkan lah dulu lalu coba test..misile pun tak ade...jangan seperti sea skua nyemplung masuk laut..wkwkwkkk

      Hapus
    33. What Exocet blok 3 tehnologi tahun 80an? πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
      Kata siapa nyata nya Exocet MM40 Block 3 punya RCS (radar cross section) yang kecil, dipadukan dengan enjin beremisi panas rendah (low IR signature) itu menandakan punya kemampuan stealth.. karena ingin promosi product aja NSM yang masih sangat baru itu harus Gembar gembor Stealth missile.
      Banyak banyak lah belajar lon.. Mau di hajar yakhont apa? πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    34. Malon emang benar benar idiot Menggunakan analogikan Exocet versi tahun 80an dengan yang terbaru itu sama saja menyamakan F-16A versi ocu atau F/A 18 awal dengan F-16 blog 70 dan F-18 super hornet πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† gila emang malon kalo dengki sampai hilang akal..πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    35. Bahkan Gua baca di PDF kongsberg tak ada NSM sebagai stealth missile hanya menyatakan very low signature lalu apa beda nya dengan Exocet blok 3 dengan claim yang sama.. Bener bener MALON TUKANG CLAIM MUAHAHAHAHAHA

      Hapus
  5. pihak perancis baru ni datang ke malaysia dan memberi penegasan bahawa mereka tidak senada dengan tindakan EU mengenakan sekatan minyak sawit.... tak lama lepas tu keluar berita ni.... mereka bimbang Malaysia akan memilih Rafale sebagai imbal balas dengan sokongan perancis kepada malaysia berkaitan hal minyak sawit ni...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Emang lu punya duit..? Baru proposal belum kontrak aja udah begaya lu lon wkwkwkwkwk

      Hapus
    2. takde duit tapi kami takdelah paksa firma tu dengan barter kopi dan produk lain... sebagai timbal balas jual beli... hehehehehe

      Hapus
    3. Alah Sukhoi lu aja barter ma sawit mig 29 mau di barter sama sparepart muke gile lu lon muahahahaha

      Hapus
    4. itu betul tapi kami takdelah push sehabisnya hingga ke kropok segala... itu dah tahap hanis habisan tu yang Rusia tak berapa berkenan nak jual Su-35nya.... mungkin kalau minyak sawit dengan getah separuh dan cash separuh dia OK lagi ni sampai kropok segala apa cerita....hehehehe

      Hapus
    5. Krupuk.. kalo mau tak pe lah.. malon mau bartee pakai bubur lambuk juga tak masalah.. kenapa kepanasan lu lon maka nya jangan suka claim muahahahaha..

      Hapus
    6. pulak.....ok la ambil la kamu semuanya claim semua.... hahahahaha

      Hapus
    7. Tengok komen lu di atas katanya tak pernah paksa firma barter kopi DAN PRODUK LAIN..? DASAR MALON BENGAP.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    8. betul la paksa dia hingga ke keropok dan kopi...agak agak la don.... hahahaha

      Hapus
    9. Kata nya ngga pernah paksa barter tau nya Sukhoi barter oh malon2 padan muka ko.. makanya jangan berlagak lu muahahahaha

      Hapus
    10. Barter pakai dadah je malaysia kan punya banyak

      Hapus
    11. Tgh pilih biji kopi terbaik ke tuuuu? Ke tunggu biji dar musang? Maklum la kopi luwak kan famous kt sane. Hikhik

      Hapus
    12. Bro gempur ndak adelah sejarahny Indinesia memaksakan kehendak kpd pihak Russia mengenai imbal balik dagang dlm pembelian pesawat SU35, yg ada pihak Indonesia Menawarkan produk yg bisa dipilih pihak russia , terserah pihak Russia mo pilih yg mana Indonesia byk produk klau mau mulai dari Garmen,Minyak sawit, karet,produk makanan atau sumber alam yg lain baik it gas dll, Indonesia msh byk sumber...tggl pihak Russia pilih sesuka hati aj.....heheheheh

      Hapus
    13. Indon tak mampu beli aset tp nak jugak aset tu.jd nye beli guna utang kredit eksport.kalau kredit eksport dah abis guna sistem barter dan lebih teruk pakse negara yg nak jual aset tu suaya barter jugak tak cukup dgn itu mintak tot dan diskon.lawak la.kah kah kah

      Hapus
    14. Lebih Tak mampu malon lah.. Kami sudah shoping terus.. malon papa kedana meriam hibah saja ngga mampu ambil poor malon wkwkwkwkwk

      Hapus
    15. Bro... knp RMAF tidak mengikuti strategi Angkatan Lautnya dengan menyederhanakan rating pesawat tempur. MKM Bagus, tinggil pilih pendampingnya Hornet atau Mig29. Atau jual keduanya ganti dengan yang 1 rating jet tempur baru. Agak kontradiktif soalnya.

      Hapus
    16. Gempur@ indonesia tak de push rusia dalam pembelian Su35,justru menteri perdagangan rusia datang ke indonesia menanyakan pasal Su35 yg hendak di beli indonesia

      Lihat@ indonesia dah bermacam2 beli weapon,malon setakat ini hanya boleh beli LCS,LMS pun bisingnya dah sampe ujung dunia Wkwkwk

      Hapus
    17. ye le tu Rusia tak nak komuditi mcm keropok, kopi dan sebagainya..dia rugi tu yang dia datang bertanya hal terkini adakah indonesia masih kekal dengan keputusannya... dengarnya Su35 tu harga lebih rendah dari harga versi standard... gosip pertahanan le saya dengar...

      Hapus
    18. Apa ko kata lon 90 Juta Dollar versi standar? Tengok China lon berapa dia beli 24 SU35.. malon benar benar dengki Wkwkwkwkwk..

      Hapus
    19. Gempur@ harga 90 juta US$ ko bilang standard,bilang sahaje ko iri hati kerana ko nak beli typhoon pun mesti hutang dulu ke british Wkwkwk

      Hapus
    20. @GW china pun beli 24 Su 35...2 milyar US$.....Ko hitung je 2M US$ : 24 = 83,3 juta US $.....Lebih mahal lagi kalau kami beli 90 juta US $....C'mon carilah info yang betol bro jangan percaya Gosip.

      Hapus
  6. lebih baik bagi Malaysia untuk membeli berpuluh-puluh indon NC 219 pesawat terbang untuk muhibah ke ASEAN.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iha kah gem @ sebagai balas budi beli produk militer dan dirgantara buatan kami, kami akan balas membeli produk militer malaysia yaitu..yaitu..yaitu..aduh apa ya produk militer kalian malaysia tuh, aku tak tahu lah??

      Hapus
    2. Bro gem...awak kuran knowledge lah..mana ada utk pesawat N219 indnesia join dg casa..it asli ranc indonesia makanya kodenya N219 bukan NC219...awak luculah....qqiqiqiqioq

      Hapus
    3. Silahkan malasia beli NC219, nanti PTDI yang untung, karena negara kamu tak cocok pakai jet pejuang. kah kah kah

      Hapus
    4. Bagus@ Wkwkwk...betul bro,nak guna jet pejuangpun tak reti eject kat hanggar Wkwkwk

      Hapus
  7. Nah gitu Shoping Lon Shoping...wadauww Thypoon Double engine...operasional cost mahal...nanti sanggup keh maintanance nya...Jangan seperti A 400 tak sanggup maintanance habiskan wang..

    BalasHapus
    Balasan
    1. OK je janji boleh dioperasikan semua sudah dibuat kajian sebelum dibeli bukan main beli sahaja tanpa kajian terlebih dahulu don...

      Hapus
    2. Bahasa kampanye sebelum pemilu. Habis pemilu kena tipu najib semua deh mereka wkwkwkw land

      Hapus
    3. Kata siapa kami beli tak ade kajian...ada juga malay kajiannya tak betooll...F 18, Su 30 di tambah mau beli Thypoon..semuanya Double enjin high cost pula...nanti habis wang..nak celaka nanti tak punya wang beli spare part.

      Hapus
    4. Kajian yg betool seharusnya TUDM tiru program TLDM 15 to 5...ganti MIG 29 dengan jenis yg sudah ade..Beli F 18 atau Sukhoi lagi aje.....Seperti indonesia kajian betool sangat ganti F 5 dengan Sukhoi 35 atau F 16 Viper..

      Hapus
    5. saya tak kata kamu saya kata kami... sebelum beli kena buat kajian kos pemilikan, kos latihan, kos selenggara.... kos mahal tapi cukup berbaloi ini boleh dilihat dengan Hornet, MKM dan Mig29N...

      Hapus
    6. sukar untuk menerima kecemburuan. ,Lebih banyak ceramah bercakap cemburu.

      Hapus
    7. Kami tuh maksudnya Indonesia....@ Gap tak cemburu lah.. Indo sangat gembira akhirnya malay shoping..

      Hapus
    8. Apa kata Gem kata cemburu he he he korang memang dari negara dadah, ngetik sambil teler

      Hapus
    9. Ga ad salah nya sih Malon rencana beli thyphoon,cm klo menurut Sy idealnya Malon lebih baik genapin F-18 biar satu skuadron,sesudah itu baru pikir kan pengganti F-5 dan MIG 29 mereka...pengganti dua jenis itu bs lah mereka pilih antara Rafale atau thyphoon...just saran...hehehe

      Hapus
    10. Bro gempur, seandainya pilihan jatuh baik Rafael ataupun Typhon, it semua pesawat berenjin kembar, tentunya cost yg dikeluarkan yg besar,mksud saya klau sebuah pesawat digunakan menggunakan enjin kembar it akan mubazir,bandingkan jika seandainya ruang udara malaysia dimasuki sebuah pesawat ringan,kemudian malaysia mengerahkn pesawat utk mengintersepny tentunya ini akan menyebabkan cost yg dikeluarkn lebih besar, sebalikny Indonesia jika ruang udaranya dimasuki kapal asing, dan apabila kapal yg masuk it tdk menimbulman ancaman yg serius maka Indonesia ckup mengerahkan pesawat F16 yg single enjin, pesawat sukhoi ckup siaga saja, makanny Indonesia jga mengakusisi pesawat super Tucano, yb tdk lebih sbg strategi sbg pesawat patroli yg dipersenjatai tentunya costny rendah namun efektif....

      Hapus
    11. Bro Didi... takde isu pun sebenarnya seperti yang saya maklumkan sebelum pembelian semua sudah di kaji kos pembelian sebelum dan selepas dan kemampuan penyelenggaraan...

      jika dilihat status aktif MKM dan Hornet adalah berada ditahap yang baik maknanya TUDM sudah bersedia untuk pesawat yang mungkin berinjin berkembar untuk mnggantikan MiG-29N...

      Hapus
    12. Sume atau kebanyakan peminat military malaysie tak minat dan tak sokong typhoon dan rafale.kalau bolih mereka mahukan f18 super hornet.tu je.alasanye sbb mahu gunakan aset yg satu jenis je mcm 15 to 5 tldm.

      Hapus
    13. Maaf bro gempur,bukankah ini sdh terjadi pada pesawat Sukhoi MKM Malaysia, dimana pesawat sukhoi malaysia kesulitan spare part,krn spare part yg digunakan gado2byk dr berbagai negara, ini jg yg hrs dikaji kedepan mengenai maintenance, spare part yg gado2 menyebabkan cost yg tinggi,seandainya pihak kerajaan Malaysia mempertimbangkan pesawat single enjin tentu lebih jimat dlm operasional,dan hal ini jga saya dgr sempat menjadi perdebatan diparlemen malaysia, akibat dr pihak kerajaan kurang mengantisipasi hal spt ini.

      Hapus
    14. bro pesawat yang bagus datang dengan kos yang mahal nak pesawat biasa harga pun biasa kerana itu kos dia berbeza dengan Su-30 indonesia....

      berkaitan isu 2 enjin atau satu enjin Malaysia masih melihat kelebihan pesawat juang berenjin berkembar berbanding enjin single.. ia melihat kepada percaturan pertahanan sebuah negara ia tak sama dengan yang lain... mungkin anda melihat single enjin itu bagus mungkin itu anda... kena ingat setiap negara perancangan pertahanan adalah berbeza...

      Hapus
    15. Betol bro,tapi akhirnya Malaysia kesulitan sendiri,perancangan strategi perlu agar, penyelangaraan ttp jln,apa guna nya pesawat mahal tpi ndk ade spare part....

      Hapus
    16. @ GW bro tak ade jaminan double enjin lebih bagus dalam pertempuran udara melawan single enjin....case di vietnam F4 phantom US double enjin habis di hajar MIG 21 single enjin.. Cm nak bilang kalau malay punya banyak pesawat double enjin dan banyak macam...itu pasti akan sulit cost operasional dan maintanance sangat mahal..

      Hapus
  8. Dualah, kasihan ya malon lama gk diberitakan buy asset military, eh berita nya nongol yg Keluar Malon hutang lagi ke UK -_- Kasihan lah beruk-beruk si Najib Botak ini, apa Perlu kami buka Stand khusus di 18'Th Asian Games coin untuk Malon buy asset military , sebab takde wang lagi nak beli spare parts jet pejuangnya, sampai-sampai nak jual F-18 kat India sampai booming beritanya di Indonesia , padahal Najib Botak ini kalau setiap ada pertemuan petinggi kepala negara selalu membuat cerita, ceritanya pun cerita kebodohan ! Seorang kepala negara yang baru kenal technology setiap ada pemimpin diajak selfie terus di upload agar terangkat pamornya wkwk, numpang promosi nih malon, tapi tak apalah beruk kan takde otak saraf malu pun takde jadi biasa malu-maluin, wibawa seorang pejabat kepala negara hancur gara-gara si Najib Botak ini, Jokowi pernah selfie juga kok tapi tak kecanduan seperti bapak kau itu lon, karena technology di Indonesia berkembang pesat, mungkin faktor otak malon stupid kali yah, penemu 4G aja orang Indonesia yg kerja di Canada, Beruk-beruk ASEAN dah terhempas dari bumi

    BalasHapus
    Balasan
    1. jual F-18 kepada india....??? apa ko merepek ni......hahahahha

      makin teruk dah dia ni.... dah makan ubat ke belum bro....???

      Hapus
    2. @ GW mungkin maksudnya MIG 29 bro..salah tulis aje.

      Hapus
    3. saya tahu tapi saya saje je.... ni la dikata komen guna emosi dah la salah maklumat siap kata orang lain bodoh dan beruk....

      Hapus
    4. Mamat atas ni terok dah ni. Tulis panjang2 haram fakta ke laut. Adeh kesian pulak

      Hapus
    5. Kah kah kah.tak tau nk ketawe ke sedih dgn mamat ni.die duduk dalam gua ke?gua pakcik ni takde tv pc dan internet ke?ayoh ramai ramai hibah wang pade pakcik erik supaya boleh mencari maklumat yg bergune.tp kalau pakcik mmg tak reti membace kami tak bolih buat ape la ye pak cik.ko pun utang guna kredit eksport beli aset dr rusia..kah kah kah

      Hapus
    6. Lihat@ indonesia beli Su35 barter pake duit,malon beli typhoon hutang ke british bayar dgn menjadi slaves british seumur hidup Wkwkwk

      Hapus
    7. Britsh juga kondisi ekonomi dalam keadaan merudum mana mau dia back up malon wkwkwkwkwk

      Hapus
  9. Kau cari beritanya di JakartaGreater ada kok, tak perlu aku bagi link, pakai otak kau cari itu berita ! Clue udah aku kasih tergantung otak kau aja sekarang bisa menangkap atau tak wkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. isunya sejak bila malaysia nak jual F-18 kepada india... aku guna otak la ni tengah memikir sampai sejauh itu imaginasi kamu... masalah Malaysia tak pernah nak jual F-18nya... nanti saya kata kamu yang tak guna otak kamu marah saya pula nanti... hahahaha

      Hapus
    2. Mig 29 lu bodo.. ada berita nya di Nurhalim..

      Hapus
    3. bro dia up pasal cerita kononnya F-18 mahu dijual kepada india jadi saya tanya la berkaitan penjualan F-18 tu yang ko ni faham ka tidak bebal ... hahahahaha

      Hapus
    4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    5. semakin bebal hahahahaha....

      Hapus
    6. F-18 8 bijik nak dijual lon πŸ˜„ nak patrol pakai Nuri usang kah πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      Hapus
    7. kesiannnn.... berhalusinasi nampaknya kamu...

      Hapus
    8. Wihihihihi 8 bijik mau dijual πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

      Hapus
    9. Yang mau jual F 18 itu si aussy..yang mau beli canada..bukan malay yg jual F 18..mungkin salah info aje

      Hapus
    10. berita penjualan MiG tu timbul bila perdana menteri Malaysia ke India tempohari tapi tak jadi pun.... sekadar berita sahaja...

      Hapus
    11. @ GW tApi tak apa lah bro jual MIG 29 di tukar spare part sukhoi..daripada MIG 29 ke Muzeum bro..tak ada untung...Cuma jadi etalase

      Hapus
    12. Owh just nk bgtau. Jakartagreater ni bagi kami news yg paling tak boleh pakai. Org baru niat dalam hati teros esok masuk berita. Cmtu la ibarat nye

      Hapus
    13. lebih baik mendermakan sekurang-kurangnya 2 F-18 Hornet kepada Tentera Udara India yang lemah untuk memuji teknologi F-16 yang sangat rendah yang telah dibeli dari sampah USA. ,Cepat atau lambat memastikan mereka akan menjadi kemalangan maut pada menolak mereka F-16 dari Amerika Syarikat. ,Pendapat saya, USA menjual sampah F-16 mereka ke Indons hanya untuk membersihkan sampah mereka dan ini Indoor Miskin membeli F-16 hanya nama ..

      Hapus
    14. Stupid gem bikin malu malon aja lu wkwkwkwkwk

      Hapus
    15. Unknown@ malon jual mig29 untuk dapatkan sparepart sukhoi tuh dah jadi trending topic dunia,bahkan media asing dah hantar berita nih,apa tak ko baca link yg aq hantar

      Gem@ lon lon ko stupid idiot,india ada beratus2 jet pejuang dalam inventorynya,untuk apa pula india hornet usang ko tuh Wkwkwk

      Hapus
    16. kesian mula dah mereka stress.. kita boleh lihat dengan selalu berkata beruk, malon, bodoh dan sebagainya...hahahahahah tertekan tu....

      Hapus
    17. bro Mat Rempit itu maklumat lama Malaysia tak pernah pun jual Mig pada india jadi berita tu dah tak relivan... jangan asyik2 guna hujah yang tak relivan....hahahahaha

      Hapus
    18. Gempur@ aq tak lah marah,ko tengok aq tertawa hahaha...aq tawa baca cakap teman ko Gem tuh tak relevan Wkwkwk...tak relevan ko kata cakap aq Wkwkwk,media ko sendiripun yg hantar malaysia jual mig29 ke india,ko kata pula aq guna hujah yg tak relevan,kalo ko nak marah ko demonstrasi sana ke office media ko tuh,jgn pula aq pula ko salahkan Wkwkwk

      Hapus
    19. @ GW bro ak nak rasa @Gem identity not malay people..Dia nak memperkeruh je..ak pun dah silap selama ini..sorry bro.

      Hapus
    20. Maksud gue Mig29 lon!
      Kasihan lah ya. India tampaknya tak respect asset malon! Kau tak usah hina aku. F-18 kau je versi grounded , kami nak datangkan Boeing F15 sebagai hone base skuadron Natuna , kau nak apa? Berani tanding? Sukhoi mu sudah tak ber quality !
      Kasihan At let Badminton Malay nasuk konisi rasuah wkwk, gobloknya lah ya untuk menang harus soap sampau BWF turub tangan! Dan dunia pun menertawakan malon, jadi terlihat kecurangan di SEA GAMES lepas, dan akhirnya INASGOC + Menpora tak ingin datangkan Referee bekas SEAG lepas karena semua rasuah ! Maklum negara otaknya beruk takde otak!

      Hapus
  10. untuk menghentikan cemburu ini dari negara miskin, saya mungkin mencadangkan Malaysia harus mendermakan 1 pesawat A400 super mahal ke Indons supaya mereka juga boleh menggunakan pesawat pengangkutan mewah sekali dalam seumur hidup. ,Indon berkawan jadi derma kepada negara ini adalah keperluan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Derma.. ambil meriam hibah saja tercirit- cirit lu lon muahahahaha

      Hapus
    2. Baiknya daripada bederma ko cari pesawat malaysia airlines korang yg hilang tuh...kesihan pulak aku waktu tu tengok pejabat malaysia dilempar warga cina pakai sepatu gegara kes tuh

      Hapus
    3. Wadaw..πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘ sakit tuh di lempar kasut (sepatu malon) πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    4. Ada video nya bro harap harap @gem dah tengok juga

      Hapus
    5. Kasih bro rahman..πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    6. Gem@ Cem nih lah lakon malon si miskin burok rupa Wkwkwk...dah bengap dgn utang 67% cakap sombong dan sembang pula Wkwkwk

      Hapus
    7. Rachman@ jgn2 insurance buat mangsa mh370 tuh di songlap pejabat2 malon tuh pulak Wkwkwk

      Hapus
  11. seems like malaysia is still a colony of the brits.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Negara serantau belanja jet tempur semue..malaysia dah war war sejak lama nak beli nak beli.. tapi tak de wang betahun tahun.. mak british jadi last hope.. supaya masih bisa belagak kaya di rantau walau budget utk bayar angsuran tak de... tipikal

      Hapus
    2. This is business. Plus you also purchase vessel from dutch? So is the term consider the same?

      Hapus
    3. wow so deep bro unknown
      *dutch

      Hapus
    4. @ K8KK ... fikiran perniagaan anda sendiri di Filipina. ,Lelaki gila kamu. ,membantu membersihkan Marawi anda. ,Oh, Malaysia menawarkan kerajaan anda untuk memulihkan berita baik Marawi!

      Hapus
    5. Unknown! When philipines purchase vassel From Dutch?.. Are you Crazy wkwkwkwkwk

      Hapus
    6. Ertuiwa@ don't u know that malaysia is one of slaves British Wkwkwk

      Hapus
    7. Mulyono@ biasalah Unknown too,typikal troll n sering bual cem dia tuh lah

      Hapus
    8. Malon memang iri dengki typical bro muhahahaha

      Hapus
  12. Ambik f18 kuwait jela, usia jet tu pun bukannye beza sangat ngan f18 malaysia sekarang, lepas 2030 terus beli 5gen punya fighter,jimat lagi

    BalasHapus
  13. Mig29 pulak jual kat india, dengar cerita diaorang berminat, murah pun jadila

    BalasHapus
  14. Poor Indon dengki sebab UK dan France lansung tak tawarkan pinjaman kepada Indon untuk beli Thyphoon atau Rafale, kerana Indon terlalu miskin!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahahaha... Poor malons karena tak de uang diberi pinjaman yang panjannnnggg dan laaaaammmmmaaaaa ..

      Hapus
    2. Hahaha...lawak kau,kami di tawarin thyphoon dan Rafale ,tp Indonesia sejauh ini belum minat,Krn pilihan user ( TNI AU ) lbh cendrung ke SU-35

      Tawaran Eurofighter Typhoon untuk Indonesia - Radar Militer
      radarmiliter.blogspot.com › 2018/02 › ta...

      Jet Tempur Dassault Rafale Memukau Jakarta – mmINDUSTRI.co.id
      www.mmindustri.co.id › jet-tempur-dass...


      Jng kan Rafale dan thyphoon,viper dan Gripen aja pingin banget di beli sama Indonesia...hehehe

      Indonesia miskin ? Hahaha lawak kau Bagio Malon...masa miskin tiap tahun belanja terus...hahaha

      Hapus
    3. Yang poor itu lu beruk malon goblok tak de otak.. wkwkwkwkwk

      Hapus
    4. Miskin tapi tiap tahun beli weapon,kl malon beli jet pejuangpun mesti butuh masa 20 thn,itu pun british kasi pinjaman baru malon boleh beli jet pejuang

      Hapus
    5. As your information..

      France offers Indonesia Rafale technology transfer

      IHS Jane's Defence Industry
      26 March 2015


      France has pledged to transfer technologies to Indonesia to enable local involvement in the production of the Dassault Rafale multirole combat aircraft if it is selected to meet a requirement in the Indonesian Air Force (TNI-AU).

      The French ambassador to Indonesia Corinne BreuzΓ© said in a statement on 26 March that France intends to be flexible in facilitating Rafale collaboration between manufacturer Dassault and Indonesia's state-owned aerospace company PT Dirgantara (PTDI).

      She added, "With the support of the French government, Dassault is open to any possibility of partnerships and transfer technology." In the statement the ambassador also promoted the Rafale as a "100% French" aircraft that would provide the TNI-AU with operational independence, without the requirement for approval from a third party.

      http://www.janes.com/article/50247/france-offers-indonesia-rafale-technology-transfer

      Hapus
    6. Yup.. for my indonesian fellows :)


      https://www.eurofighter.com/news-and-events/2015/04/eurofighter-showcases-offer-of-indigenous-capability-for-indonesia

      http://www.janes.com/article/45332/typhoon-blows-in-hot-and-fast-id14d1

      http://www.brahmand.com/news/Europe-offers-Typhoon-fighters-to-Indonesia-promises-local-assembly/13835/1/13.html

      Hapus
    7. @Paul Bego..indonesia sudah di tawari thypoon & rafale tapi tak kepilih..indonesia lebih pilih Su 35 karena salah satu faktor kami tak mau tambah lagi tipe pesawat baru...nie rasakan tendangan bayangan...wwwzzzaaa..!!!

      Hapus
  15. Cerita Senatron.... MENDUNIA katanya.... kalau Kalau csemua nya bagus... Komando terhebat seanterio DUNIA... last-last kena tangkap melanun... cerita itu cerita ini... besepah seluruh tempat datang cari makan....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon tak de kuality tak payalah menembak sahaja minta ajar TNI muahahahaha

      Hapus
    2. Baik kamu ajar tni utk lawan bajak laut.tak la gagal dan malu mcm sinar kudus nnt.kah kah kah

      Hapus
    3. Gagal..? Sandera selamat semua itu bukan suatu ke gagalan lon.. bandingan malon dengan nelayan China saja tak berani wkwkwkwkwk

      Hapus
    4. Ari@ besepah jg orang malon jual dadah ke indonesia Wkwkwk


      Lihat@ eleh cakap banyak ko,baik kamu ajar ATM biar ada kuase tangkap nelayan cina Wkwkwk

      Hapus
    5. Org2 ngan tabiat malas.. penjual dadah ni.. cocok sangat ngan karatker malon

      Hapus
  16. Pada ributin apa sich ini, komentar pada konyol semua, malaysia mau beli typhoon kek / rafale kek no problem kalo memang mereka mampu beli ? Rafale keluar dari tender untuk pengadaan 3 skuadron baru karena pihak indonesia menawarkan harga di bawah harga standar rafale sedangkan typhoon bersaing nanti untuk pengadaan air supiority di mef III untuk pengadaan 2 skuadron di natuna , tapi kansy 90% tni au memilih f15 se

    BalasHapus
    Balasan
    1. Waduh untuk 2 Sq di Natuna jangan nambah spesies baru deh. Mengding SU-35 lagi atau Viper. Plus SAM jarak sedang dan Jauh.

      Hapus
    2. Yakin f15 silent agle??? Link pls..

      Hapus
    3. F 15 wkkkwkkk mau seperti malay mas tambah tipe rating pesawat..TNI AU aja lagi kurangi Tipe pesawat..kansnya paling besar ya kalau nggak ke viper atau sukhoi ya miss nya paling jatuh ke FA 50 korea

      Hapus
    4. Doni sugara ni sering mabuk kecubung

      Hapus
  17. "We think there is a window of opportunity there with the [[strengthening economic position]],” said Brosnan."

    Nampak tak don yg aku bracket tu.sejak dr 2013 dan krisis ekonomi terbaru malaysie dah bolih recover ekonomi die.ekonomi malaysie sentiase berkembang dan semakin baik hingga ke hari ini.cume bajet pertahanan dialihkan kpd pembangunan rakyat.tambahan lg bile nk pemilu.malaysie tak hadapi penguncupan ekonomi mcm indon pun.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Alasan saja.. Kebagusan ekonomi pasti ada pengaruh nya ke bujet pertahanan lon !
      Tu menandakan kondisi ekonomi lu tetap Teruk lon parameter nya pertahanan lu terbengkalai jarang shoping.. berbeda waktu malon yang sedang sombong sombong nya 15 tahun lalu! Wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    2. Cakap banyak ko lon,budget pertahanan ko kena cut setiap tahun tandanya economy ko teruk lon Wkwkwk

      Hapus
  18. Aneh.. Indonesia dan Malaysia mau aja diadu domba, musuh sebenarnya adalah negara yg menyembunyikan koruptor dan bersedia menerima uang haramnya untuk ekonomi negaranya.

    BalasHapus
  19. Congrats Malaysia, mudah2an menjadi realiti.

    Tapi hati - hati.. Pemerintah Malaysia harus memnikirkan masak - masak khawatir menjadi tanggungan yang berat nanti, sebabnya adalah Sawit sedang dibanned di EU (emang negara2 eropa iri sama negara2 penghasil sawit terbesar yaitu Indonesia dan Malaysia) dan satu hal lagi berdasarkan analisis ekonomi infonya harga minyak dunia diprediksi (mudah2an tidak benar) anjlok sampai beberapa tahun ke depan karena agresifnya Amerika memproduksi minyak (sampai mengalahkan produksi arab infonya), kemudian dibukanya embargo terhadap Iran sbg penghasil terbesar minyak sekitar 3 tahun kemarin yang menyebabkan minyak membanjiri pasaran menyebabkan harga melemah dan prediksi beralihnya sumber energi dari Minyak ke Gas Alam terkait isu efisiensi dan global environment concern.

    Tahniah,.. mudah2an bisa terbeli dan sama sama menjadi negara kuat di Asia Tenggara untuk menghadapi dominasi China.

    Kan bakalan powefull tuh kalau negara2 Asean kuat.. Thailand dengan Grippen, Malaysia dengan Typhoon dan Indonesia dengan SU35. Aamiin.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Btw 6 hari lalu ada berita bagus... OPEC berencana mereduce output Minyak sehingga negara2 penghasil minyak bisa berharap harga minyak naik, mudah2an bisa berhasil... yang jadi masalah adalah Amerika... sepertinya dia tidak peduli dengan OPEC dan bisa terus berproduksi semaunya.

      Hapus
    2. Komitment dari negara2 OPEC dan Rusia untuk cut produksi oil agar harga tetap tinggi tetapi "diganggu" oleh US yang malah menaikkan produksi shale oilnya... kayane US gak rela negara2 penghasil minyak bisa dapat uang banyak... hikss US memang jahap...

      https://www.fxstreet.com/analysis/crude-oil-price-forecast-2018-rally-likely-to-continue-201712221034

      Hapus
  20. http://portalnegeri.com/14405/eksklusif-honggo-wendratno-buron-koruptor-rp-35-triliun-nongkrong-di-singapura/

    BalasHapus
  21. Ekonomi malaysie semakin baik.bertumbuh pesat.pendapatan malaysie pun semakin naik.dan rizab antarabangsa BNM malaysie pun semakin naik.ko google je.tp knape bajet pertahanan dipotong?sbb nak pemilu don.lumrah trend malaysie don beberapa tahun sebelum pemilu bajet pertahanan akan kurang dan dialihkan kpd pembangunan rakyat.ko faham-faham la ini utk umpan undi.tp ko lihat lepas pemilu.program besar pertahanan akan berjalan.ko tgk lepas beberapa ketika pemilu yg dulu selesai program av8 dilakukan dgn nilai usd3 bilion.juga beberapa ketika lepas pemilu program lcs maharajalela dilancar dgn nilai juga usd3 billion.ko ubah la nilai ni kpd rupiah jd brape.malaysie mmg sanggup belanje besar utk program pertahannye tp kene tgk mase yg sesuai.tp yg bagusnye bile malaysie dah beli dan lancar program pertahanan sudah pasti belinye lengkapppp,buanyakkkk dan modennn ade tot asetnye.

    Salam anoa 260 bijik je.kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dasar bangsa gemar claim.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† project hanya 2 billion ko cakap 3 billion.. Tengok ni
      Malaysia has launched the first of its new littoral combat ships ordered under a $2 billion contract signed in 2011.
      https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2017/08/24/malaysia-launches-its-first-french-designed-lcs-as-navy-moves-to-modernize/

      Hanya anoa,?
      Tengok berapa Indonesia Indonesia belanja aset militer selama 10 tahun terakhir..

      Oh ya sekarang Indonesia 60% untuk program infrastruktur.. hanya 0,8 untuk military coba negara ko bikin masalah lagi di ambalat lihat apa yang terjadi pada perkembangan militer Indonesia wkwkwkwkwk

      Hapus
    2. Kalo economy malon knp mesti hutang ke british beli typhoon,bayar cash lah jgn hutang,cakap banyak ko lon Wkwkwk

      Hapus
    3. Anoa 260 bijik..wwkwkw tak update cari info sana malon...Salam F 18 cuma 8 bijik,Heli Lynx 6 bijik,Heli MD kecik 6 bijik..kapan nambah..wwkkwkk

      Hapus
  22. Dgn perkembangan ekonomi malaysie yg semakin bagus malaysie terus membangunkan infrastruktur bg memacu lg ekonomi dgn lebih berjaya.Bg yg kate malaysie abaikan pembangunan sabah dan sarawak bace ni.malaysie dah lancarkan projek highway pan borneo utk sabah dan sarawak sepanjang 2200km+ bernilai usd 7bilion pd 2015.

    www.agendadaily.com/Nasional/mou-dah-tandatangan-projek-lebuhraya-pan-borneo-jalan-terus.html

    Malaysie juga lancarkan projek pembinaan jalan rel high speed train dr kuala lumpur ke singapore bernilai usd11.5 bilion pada 2016.

    Ko tau knape malaysie buat semue ni?sbb di asean singapore dan malaysie merupakan ekonomi terkuat dan tarikan bg pelabur asing utk dtg ke asean.jd dgn semua kemudahan ini dan perhubungan yg baik ekonomi akan menjadi lg mantap.dan terbaru malaysie dan singapore bersetuju utk mewujudkan market koridor yg mempunyai kapital market bernilai usd 1.2 trilion.bile ekonomi makin bagus.pendapatan negare makin bertambah bnyklah aset pertahanan bolih dibeli.kah kah kah.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ekonomi terkuat tapi hutang sampe 76%,cakap banyak ko lon,kau bangun infrastruktur ko tuh pake wang hutang Wkwkwk

      Hapus
    2. Infrastruktur jalan cuma segitu je serawak sabah nak sombong bukan main...Ko tengok indonesia bangun infrastruktur jalan..Trans sumatera,Trans Kalimantan,Trans sulawesi,Trans papua Ko hitung je berapa ribu Kilometer..rilEks je

      Hapus
  23. Sibuk merepek budak kampong seberang.. ada budget tak utk angsur tu nak beli rafale typhon.. haha sejak dahulu pun lagi cakap besar nak ganti mrca.. last last grounded gak tu mig.. sevab ape.. tak de budget nak beli.. nak angsur tu dah tak de budget anggaran belanja malaysia.. ni pon berita bae yg nak bujuk british supaya kasi kredit lunak sangaaaaat.. hhh poor malon

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kah kah kah..jgn cem tuh lah bro,malon tuh ekonominya terkuat di dunia,malon setaraf dgn jepun ekonominya Wkwkwk

      Hapus
    2. Setaraf jepun kah kah kih kih.. jepun tu negara industry eksport nye tak bergantung hasil alam dan komoditas.. ekonomi nte kuat lah sangat.. nak banding ngan malaysia.. turun harge minyak bumi, turun harga sawit rasa nak bankrupt.. hehehe

      Hapus
    3. Malaysiaaa bangon lah engkau dari tidor.. dah lama pun terbuai mimpi.. tak elok buat masa depan.... Kah kah lah

      Hapus
  24. berita biasa....tki kembali disiksa malaysia sampai mati,.,wanita malang ini tak diberi gaji...tak diberi makan,dan tidurpun dengan anjing majikan....tahniah malaysia

    BalasHapus
  25. Hahaha malay merengek minta bantuan ke emaknya british....biasalah pejabat malon merengek minta bantuan dgn muka manis dan memelas.....negara lain sudah hapal kebiasaan ini

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn gitulah bro,economy malaysia tuh dah maju setaraf jepun Wkwkwk

      Hapus