17 Februari 2018

Pangkalan Baharu Maritim Malaysia di Pahang

17 Februari 2018


Kapal patroli APMM dari Jepang (photo : APMM)

KUANTAN: Sebuah pangkalan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Wilayah Timur akan dibina di Pahang, bagi memastikan kawalan keselamatan di perairan negara berada pada tahap optimum.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim, berkata pangkalan berkenaan bakal meliputi penempatan warga Maritim Malaysia.

Katanya, peruntukan untuk tujuan itu sudah diluluskan pada Julai tahun lalu tetapi enggan mendedahkan nilainya.

"Pangkalan berkenaan akan meliputi pentadbiran di Pantai Timur termasuk sebahagian Johor dan kita mencari lokasi sesuai untuk tujuan itu.

"Kontraktor sudah dilantik dan apabila lokasi dikenal pasti, kerja pembersihan kawasan dilakukan sebelum pembinaan dimulakan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Ulang Tahun Maritim Malaysia ke-13 dan Perbarisan Tamat Latihan di Akademi Maritim Sultan Ahmad Shah (AMSAS), di sini, hari ini.

Hadir sama, Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Maritim Datuk Seri Zulkifli Abu Bakar.

Seramai 383 pelatih menamatkan latihan asas Leftenan Muda Maritim dan Bintara Muda.

Maritim Malaysia mencatat sejarah apabila Leftenan Maritim Aida Arzahri, 35, menjadi wanita pertama dilantik sebagai pegawai memerintah kapal kerajaan di Malaysia dan akan meneraju KM Nyalau yang berpangkalan di Lumut, Perak.

Shahidan berkata, selari pembangunan Rancangan Malaysia ke-11 (RMKe-11), pihaknya meneruskan perolehan dan penggantian aset bagi memperkasakan keupayaan penguatkuasaan dan carilamat.

Katanya, Maritim Malaysia kini memiliki empat kapal jenis New Generation Patrol Craft (NGPC) manakala baki dua unit lagi akan diterima Jun depan.

"Kita juga merancang memperoleh kapal induk bagi melaksanakan pelbagai tugas dan misi dalam tempoh 21 hari di laut, sekali gus dapat meningkatkan prestasi penguatkuasaan dan carilamat.

"Antara perolehan lain adalah sistem C4ISR (Command, Control, Communication, Computer, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), bot laju, helikopter dan pesawat pemantauan maritim," katanya.

Dalam perkembangan lain, Shahidan berkata, Maritim Malaysia berjaya mengurangkan kadar jenayah kepada kurang tiga peratus tahun lalu berbanding 48.08 peratus pada 2006.

"Kita turut memungut kira-kira RM307 juta hasil denda terhadap nelayan asing, pelupusan kapal, kompaun dan lelongan ikan dari 2006 hingga 2017," katanya.

(Berita Harian)

134 komentar:

  1. Ck ck ck keren pake kapal Induk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Keren hibah nya, ini kes hibah hasil mengemis

      Hapus
  2. itu kapal kyk perna liat, dimana yach?🤔🤔🤔

    BalasHapus
    Balasan
    1. http://internasional.kompas.com/read/2016/11/16/22255811/jepang.beri.malaysia.dua.kapal.patroli.siap.awasi.laut.china.selatan.

      Hapus
    2. Buat lawan China mas... 😊

      Hapus
    3. Negara kaya ga canggung terima hibah..

      Hapus
    4. Di jepun om,kl di jepun sekarang cem kapal nih dah dibesituakan,tp jepun baik hati boleh hibahkan kapal tua nih kpd negaranya paul om Wkwkwk

      Hapus
    5. owwh fantesan kyk perna kenal gt haha!😇😇😇

      slamat2..yg fenting catnya baru, om pol takde masalah oke oceh haha!👌👌👌

      Hapus
    6. Hahahahaha oom paul gak bakalan dibaca kalo mbahas ginian mas.. padahal kita mah asik asik aja.. dikasih hibah alhamdulillah gak dikasih ya udah gak masalah... wong negara kita masih miskin kok.. dan masih pantes dapet hibah kecuali bila sebelumnya sering stated negara kaya.. nah bakal bingung narok muka dimana 😂😂😂😂

      Hapus
    7. Kami dapat hibah sbb APMM ni masih baru dan masih belajar. Itu pun berapa bijik je. Tapi kan TNIAU dapat berape bijik ye F16 dari US. Dengar kate spec die lagi bagus dari ape yg indon beli sebelum ni.

      Hai harapkan hibah je ke utk upgrade your airforce. Hikhikhik

      Hapus
    8. Sebelumnya kapal Coast guard OKI namanya mas.. dibuat thn 1988 alias 30 tahun umurnya... masih cukup muda lah ketimbang keluar duit hehehehehe

      Hapus
    9. Dapat hibah 24 bijik f16 dengan biaya upgrade $750million,tentulah berbeda dengan kapal ex jepun,malon hanya mengeluarkan cost untuk cat kapal sahaje.. Kahkahkah

      Sian negara kaya nihh

      Hapus
    10. Israel akan hibah jetpejuang LAVI malaysia mau tak ???

      Hapus
    11. @ unknown upgrade F-16 750$ juta jika di belikan pesawat SU 30 MKM dapat lumayan lah apa lagi beli sparepart nya kih kih kih

      Hapus
    12. Janji hibah dapat percuma, kamu kena f16 beli yg bekas ix ix ix

      Hapus
    13. Indonesia Beli bekas lalu upgrade pun boleh beli baru pun bisa.. malon tak mampu tak?..nyatanya malon makin ketinggalan wakikikikik

      Hapus
    14. Tapi indon pernah terima aset hibah malaysia.. benci dgn malaysia tapi still terima barang malaysia.. malu dong.. mana maruah indon sbg bangsa besar... banyak aset2 moden yg indon terima spt f16. C130 serta banyak lagi. Negara g20 yg konon2 kaya pun masih terima barang hibah ke... 😆

      Hapus
    15. Terima hibah malon bila..? Tunjukan 10 tahun terakhir ini? Indonesia Negara G20 mampu beli SU 35ğŸ˜Ž mampu upgrade pesawat yang mahal.. ini malon konon kaya beli sparepart sukhoi dan ambil meriam hibah pun tak mampu wkwkwkwkwk

      Hapus
    16. haizzz, om deindeng itu 18 sabre kleian mana beli, bole dapet hasil pemberian ostralia jg kok haha!😅😅😅

      5 diantaranya diminta kembali utk dikirim kekami atas permintaan ostrali, begitchu critanya haha!😊😊😊

      http://www.adf-serials.com.au/Sabre-Indonesia.htm

      Hapus
    17. Wah muncul juga @dein anak pelacur

      Hapus
    18. eiitt jgn lufa c 130H sisanya kami beli, dan smua di upgrade + cat di ostrali haha!ğŸ˜ŽğŸ˜ŽğŸ˜Ž

      yoi om super, ompol pura2 merem lgs pencet (x) haha!😊😊😊

      Hapus
    19. Still hibah is hibah. Korang kan kaya. Masih terima hibah ye. Hakhakhak. Tu pun satu terbakar sbb poor runaway. Adoi. Hantar gi sawah padi jela. Hikhik

      Klu nak compare dengan pesawat baru means korang masih save byk sbb hanya focus dekat upgrades. Part tu tak yah eksen sgt la okay. Klu takde hibah tu korang masih biasa2. Takde yg luar biasa pun. Hikhik. F16 hibah Charlie hibah. Kate kaye ye. Hikhik

      Hapus
    20. HAHAHAHA ada uang kah tidak malon untuk beli cat kapal bekas ni???

      kasihan kalo bujet kecik habis nak beli cat kapal sahaje

      Hapus
    21. jangan dengki saja ko Malon.. meriam hibah bisa ambil tak?..
      Ada Wang tak lon buat ganti pesawat usang dan beli sparepart jangan dengki saja wkwkwkwkwk

      Hapus
    22. Malon cukup dapat hibah sahaja.. Indonesia boleh dapat Su 35.. kesian ni banyak malon yang berasap kih kih kih

      Hapus
    23. Unknown goblok@ kami dapat hibah tp terus di upgrade bkn cem malon dapat hibah barang rongsokan tetap sahaje rongsokan kerana tak de wang buat upgrade Wkwkwk...kapal ronda jepun pake engine jerabupun tetap diterima tanpa di upgrade Wkwkwk

      Hapus
    24. Palu gada@ aq ingat salah satu forumer malaysia Dr Tan Sri Shed Anuar cakap bila malaysia dulu hibahkan 5 pesawat sabre kpd indonesia,sudah aq jelaskan pun kalo sabre itu di beri ke indonesia atas permintaan australia bkn kerana di beri malaysia,setelah aq jelaskan seperti itu tetap aja dia kepala batu om,susah sangat bila nak layan Shed anuar si kepala batu itu om

      Hapus
    25. Lol, 24 f-16 hibah pon dah bangga, lol. Kalau f-16 hibah tu mampu berkhidmat dengan tni-au lebih dari 10 tahun, gua respek.. Nie tak sampai 5 tahun pon dah ade yang crash.

      Hapus
    26. Hibah tak perlu dibanggakan @myms dari gen bangsa dungu malaysia, yang perlu dibanggakan tuh pesawat tidak bisa terbang karena kekurangan suku cadang

      Hapus
  3. Tahniah Malon dapat kapal bekas dari jepun Haibat yer \^_^/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tahniah,semoga enginenya tak lari kat amerika pula Wkwkwk

      Hapus
    2. Tahniah indon dapat fighter bekas US. Kamu lagi haibat

      Hapus
    3. Sian nye negara kaya nih,dapat barang hibah jepun tua..

      Haibat

      Hapus
    4. Daripada negara sombong dr seberang jangankan jetpejuang beli baru, hibah pun tak dapat

      Hapus
    5. Tapi ingat la hang Upgrade nya mencapai 750$ juta Kalau di belikan SU 30 Mkm dapat berapa la tu.. malon ada Wang tak buat beli sparepart nya wakikikikik

      Hapus
    6. Negeri indon juara dalam penerimaan barang hibah.. katanya negeri g20.. tapi still.mengemis.. camana tu... tak malu ke... 😆😆😆😆😆😆😆😆

      Hapus
    7. Dari pada juara AKAN.. Malon yang konon nya kaya ngga mampu beli pesawat baru, tak mampu beli sparepart, ambil hibah meriam.. malu lah Jiran nya shoping SU 35, apache, nasam dll.. Negara G20 tu lah lon wakikikikik

      Hapus
    8. M 109 hibah US jadi nggak malay terima...kalau tidak biar indonesia yang ambil....heeheheee

      Hapus
    9. @dein Wah hibah itu kok dari hasil mengemis, hibah itu kan bisa negara pemberi menawarkan, apa karna malaysia dapat barang hibah dari mengemis maka awak rasa semua hasil hibah dari mengemis

      Hapus
    10. Si @dein kau tu bilang sapa yang sombong? Apa tidak salah kau cakap tu? Wkkwkw

      Kami sombong tapi prestasi TNI dalam menembak.. tapi malingsial sombong juara nembak gak di asean? Kwkwkkwk..

      Juara umum gak malingsial? Dapat trofi apa gak? Kwkwkwkwkw..

      Lain kali bos kalau mau bilang negara sombong tunjukan dolo prestasi PRAJURIT DAN PARA JENDRAL GOBLOK KALIAN TU..

      KALAU INGIN JADI KAN PRAJURIT TIDAK PROFESIONAL JANGAN SURUH MAKAN CHILI.. BELAJAR DARI MANA SIH? DAPAT ILMU DARI MANA?

      TENTARA DI SELURUH DUNIA TIDAK ADA SATUPUN YANG MENYURUH PRAJURITNYA UNTUK MAKAN CHILI SUPAYA JADI TENTARA PROFESIONAL..

      HANYA DI MALAYSIA LAH YG PARA JENDERAL DAN KOMANDANNYA YANG GOBLOK SANGAT.. WKKWKW

      Hapus
    11. Dein n malon bodohnya besepah Wkwkwk...setakat nih indonesia tak terima barang hibah lg,dulu ye,tp sekarang NO,kami tak cem malon terima barang hibah rongsokan sampe bila2 Wkwkwk

      Hapus
    12. Lol, f-16 pon HIBAH, ingatkan kaya sangat, g20 konon, kah kah kah.. Selagi hibah, selagi tulah aku kira tni-au nie miskin pakai pesawat tempur hibahan usa dari stok gurun arizona.. Entah2 semua airframe yang dihibah ke indonesia semuanya nak habis dah tempoh airframe.. Tu dah ade yang crash sebelum nie..

      Hapus
    13. Kalau kaya, buat ape ambik f-16 hibahan usa, kata sekutu russia la, kah kah kah.. 24 f-16 barang rongsokan jugak yang ambik sebab tak cukup pesawat nak jaga seluruh wilayah indonesia. Kaya la konon, kah kah kah, memang miskin suka berlagak kaya pon, padahal sendiri pakai barang rongsokan.

      Hapus
    14. F-16 hibah tu layak duduk kat aircraft graveyard je, us pon buat drone jadikan sebagai target practice je. Helmet jhmcs pon takde lagi,lol. Kata kaya, beli la helmet jhmcs untuk 24 f-16 rongsokan. Ke tni-au cuma nak pakai buang je f-16 tu, kah kah kah

      Hapus
    15. Bro myms.. coba ingat2 siapa dulu yg mengatakan kami adalah negara suka hibah sementara negara kamu adalah negara kaya anti hibah. Dulu pula kamu bully negara kami miskin karena mau beli alutsista China.

      Sekarang bagaimana kamu harus menghadapi realita hibah kapal umur 30 thn, belum lagi keinginan dapat orion bekas atau blackhawk bekas atau paladin bekas..? Atau coba kau kasih alasan mengapa akhirnya malaysia (yg dulu bully Indonesia) akhirnya nyerah dan bikin kapal di China ?

      Jadi sebetulnya lebih malu siapa yah broh ? Kenapa bisa berbeda antara kesombongan forumernya dengan realiti di pemerintahannya ?

      Hapus
    16. Oh tentu dengan tidak percuma lon Dengan upgrade 750 juta us ada peningkatan lifetime Airframe disitu include Missile, JHCMS & other.. belum tentu malon mampu bayar dengan harga segitu..
      Indonesia bisa beli SU 35 malon bila..?
      Jika IRI dengki membuat ko tak rasional sila menangis Kat bilik termenung lon kih kih kih

      Hapus
    17. Is is malu kali lah kalau jadi warganegara malaysia, apa yg mereka kutuk dan hina, akhirnya di tempuh juga oleh pemerintahnya macam hibah, beli weapon dari china, tp tak malu juga tampil di forum, bangsa hina muka tembok

      Hapus
  4. Balasan
    1. Penambahan kapal Induk yang sedang dibina menguatkan lagi tahap kawalan dan kesediaan APMM... TERBAIK..

      Hapus
    2. Pak Gempur,
      Kalau boleh tahu, rencana jenis kapal induknya apa?

      Hapus
    3. "Kita juga merancang memperoleh kapal induk bagi melaksanakan pelbagai tugas dan misi dalam tempoh 21 hari di laut, sekali gus dapat meningkatkan prestasi penguatkuasaan dan carilamat.

      ini antara sebahagian fungsinya... kejap...

      Hapus
    4. Gimana kalau program MRSS salah satu pesanannya dibuat kapal induk coast guard Malaysia ? Bisa jadi markas utama di laut sekaligus menjaga agresivitas China ?

      Hapus
    5. Destini & Damen Showcasing the Future OPV of the Malaysian Coast Guard MMEA

      http://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2017/lima-2017-show-daily-news/5013-lima-2017-destini-damen-showcasing-the-future-opv-of-the-malaysian-coast-guard-mmea.html

      Hapus
    6. rasanya kalau MRSS terlalu besar pula kalau OPV rasanya masih sesuai... kos pembelian dan kos penyelenggaraan...

      Hapus
    7. Wah mantap tuh Damen modelnya..
      Sudah mulai dibuat ?

      Hapus
    8. sudah bermula pembinaan kapal yang pertama.

      Construction of three offshore patrol boats to boost MMEA's performance.

      http://www.thesundaily.my/news/2017/12/20/construction-three-offshore-patrol-boats-boost-mmeas-performance

      Hapus
    9. Mantap pak cik.. mudah2an lancar

      Hapus
    10. KALAU INGIN JADI KAN PRAJURIT TIDAK PROFESIONAL JANGAN SURUH MAKAN CHILI.. BELAJAR DARI MANA SIH? DAPAT ILMU DARI MANA?

      TENTARA DI SELURUH DUNIA TIDAK ADA SATUPUN YANG MENYURUH PRAJURITNYA UNTUK MAKAN CHILI SUPAYA JADI TENTARA PROFESIONAL..

      HANYA DI MALAYSIA LAH YG PARA JENDERAL DAN KOMANDANNYA YANG GOBLOK SANGAT.. WKKWKW

      Hapus
    11. Cem itu dikata kapal induk Wkwkwk

      Hapus
    12. kapal induk nya macam kapal berburu tongkol

      Hapus
  5. Indonesia Coast Guard mah sudah punya kapal Induk -_-

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalo kapal induk malon nanti cem ni lah bro,kata om daru nanti dikayuh pake dayung Wkwkwk

      Hapus
    2. Kesian nye. Jawapan ko melambangkan iq ko. Terus kan usaha mu. Ayuhhh

      Hapus
    3. Oh jadi ini kapal beruk yang mau dijadikan penghalau nelayan China ? Wkwk yang ada di senggol sikit langsung tenggelam mah ini sama Coast Guard China -_-
      Gelar HIBAH dah pindah kat MALON !

      Hapus
    4. Ah macam iq korang hebat @unknown

      Hapus
    5. Karena tak mampu beli meriam nanti kapal hibah jepun ni di instal meriam abad 18 yang lagi murah ke lon.. wakikikikikik

      Hapus
    6. Indon bodo dah sentap.. takleh beza kapal induk dgn kapal pengangkut pesawat... betul la pepatah kejawen kata.. kalau tak goblok bukan indon namanya.. kah kah kah... teruskan usaha menjadi warga bodo alias goblok... 😆

      Hapus
    7. Tu lah bodo malon seperti lu setiap negara punya peribahasa nya sendiri.. Kenapa juga TANK ko sebut kereta kebal..? itu lawak sangat lah lon.. terus kan jadi malon bodo bin goblok.. wakikikikik

      Hapus
    8. Kereta kebal..?kena RPG pun meletup berarti tak kebal...wkkwkwkwkk

      Hapus
    9. Wah @dein sering unjuk kedunguan, mak dan abah mu pasti sangat dungu, dah wajar ada perbedaan bahasa orang kita 2 negara yang berbeda jadi penyebutan kapal pembawa pesawat ya beda, cobalah pelihara ikan, atau sapi lagi baik untuk @dein jangan dungu tuh juga di pelihara

      Hapus
    10. Tgk la jawapan korang bg. Itu lah lambang iq korang. Org komen baik2 ko jawab baik2 la. Kan dah kene iq rendah. Tp die pulak sentap. Adoi hati tisu betul.

      Btw ape maksud kapal beruk don? Hikhikhik

      Hapus
    11. Iq lu juga setaraf beruk lon alias bodo..
      Duh Malu nya Jiran dan sign contract Su 35 kih kih kih
      Kemhan RI Sudah Meneken Kontrak Pembelian 11 Sukhoi SU-35
      https://m.cnnindonesia.com/nasional/20180217011623-20-276773/kemhan-ri-sudah-meneken-kontrak-pembelian-11-sukhoi-su-35

      Hapus
    12. KALAU INGIN JADI KAN PRAJURIT TIDAK PROFESIONAL JANGAN SURUH MAKAN CHILI.. BELAJAR DARI MANA SIH? DAPAT ILMU DARI MANA?

      TENTARA DI SELURUH DUNIA TIDAK ADA SATUPUN YANG MENYURUH PRAJURITNYA UNTUK MAKAN CHILI SUPAYA JADI TENTARA PROFESIONAL..

      HANYA DI MALAYSIA LAH YG PARA JENDERAL DAN KOMANDANNYA YANG GOBLOK SANGAT.. WKKWKW

      Hapus
    13. Kapal beruk tuh code nato utk kapal diraja malingsia

      Hapus
    14. Dein@ ko yg tak paham pasal kapal induk,aq cabar ko apa beza LST,LPD,LHD dgn kapal induk,sila ko jawab lon bila ko pintar

      Unknown@ ko pun aq jongkok jg,diexplain pun tak paham,ngetroll sahaje kerja ko,mulutku dah berbuih explain beza Su35 dgn Su30mkm,datang ko hantar cakap bual n troll selalu,cakap banyak ko tuh

      Hapus
  6. Cem kapal nelayan cina Wkwkwk...boros BBM,Jerabunya pun banyak sangat,jd polusi sahajepun kapal rongsokan hibah dari jepun nih

    BalasHapus
    Balasan
    1. iya tampilan na seperti itu kya kapal nelayan penangkap ikan paus

      Hapus
    2. Wooooooppp. Ape ko ckp. Jerabu ke jerebu? Setahu aku jerebu ni berasal dari indon. Takmo claim keee? Polusi jugak tu jerebu tu. Hakhakhak

      Hapus
    3. Bukan kau yg biasa jd tukang klaim @Unknown

      Hapus
    4. Malon kepala berjerebu Tengok Indonesia shoping SU 35.. kih kih kih

      Hapus
    5. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    6. perasaan ko je tu kepala berjerebu..Malaysia Ok je pun...kihhhh....kihhhh....

      Hapus
    7. Bukan perasaan gempur.. Tengok kawan ko banyak yang berjerebu tu.. kalau ko memang tak berjerebu tak usah lah cari pasal dengan gua wakikikikik

      Hapus
    8. Kapal jepun tu buat buli kapal2 indon je.. kapal indon pake bateri je.. apa nak takut...😆😆😆😆😆😆😆

      Hapus
    9. Malon dapat hibah kapal jepun mampu ambil tak? Bisa beli sparepart nya tak? Wakikikikik

      Hapus
    10. Kapal korang canggih @dein ?? Tapi apa pasal tak bisa halau nelayan cina

      Hapus
    11. Selalu je halau kapal diorg. Cume takde la nk bgtau korang selalu. Even kapal peronda korang pun kiteorg halau. Tak bgtau sape2 pun. Maklum la bergema surat khabar korang nnt. Hikhikhik

      Shopping Su35 ye. Please la make sure menhan korang kuar statement rasmi. Ini masing2 senyap. Malu la don. Kuar artikel pastu tarik balik. 11 bijik je pun pun kecoh dah. Bukan 111 bijik pun. Hakhakhak

      Hapus
    12. Kasihan kerajaan beruk takde uang beli kapal baru, kerajaan jepang pun jatuh iba dan hibahkan kapal rosak nya ke beruk malon

      Hapus
    13. Duh Malu nyee Jiran dah sign contract Su 35.. malon bila? Ada Wang tak?
      kih kih kih
      Kemhan RI Sudah Meneken Kontrak Pembelian 11 Sukhoi SU-35
      https://m.cnnindonesia.com/nasional/20180217011623-20-276773/kemhan-ri-sudah-meneken-kontrak-pembelian-11-sukhoi-su-35

      Hapus
    14. KALAU INGIN JADI KAN PRAJURIT TIDAK PROFESIONAL JANGAN SURUH MAKAN CHILI.. BELAJAR DARI MANA SIH? DAPAT ILMU DARI MANA?

      TENTARA DI SELURUH DUNIA TIDAK ADA SATUPUN YANG MENYURUH PRAJURITNYA UNTUK MAKAN CHILI SUPAYA JADI TENTARA PROFESIONAL..

      HANYA DI MALAYSIA LAH YG PARA JENDERAL DAN KOMANDANNYA YANG GOBLOK SANGAT.. WKKWKW

      Hapus
    15. Aq nak tengok sikit kapal nih ada kuase keh halau kapal nelayan cina,power kapal nih guna kuase angin or guna kuasa Jerabu keh Wkwkwk

      Hapus
  7. kerena tak de wang...ada negara kesian beri hibah...jom hulur bantuan yg sedang kebuluran

    BalasHapus
    Balasan
    1. Negeri indon lagi banyak terima barang hibah pakkkkk... malu dong negara g20 pun masih mengemis... beli su35 tu siap pakej senjata atau basic aje...malu dong 😆😆😆😆😆😆

      Hapus
    2. Jangan nangis lon..ğŸ˜Ž
      Kasian malon makin ketinggalan SU 35 lebih unggul dari SU 30 mkm
      Melihat fitur nya pasti malon ngeces.. wakikikik

      Su 35:
      Maximum internal fuel - 11,500kgs
      Max Range(without mid-air refueling, without external fuel tanks) - 3600kms
      Max ceiling - 18km
      Max Speed - Mach 2.25
      Canards - No (since radar isn't heavy)
      Crew - 1
      Max Afterburner Thrust - 14500kgf(gives a massive boost to TWR compared to Su-30MKI)
      External Fuel Tanks - Yes (can carry 2 drop tanks of 1400kgs fuel in each of them)
      Composites - Yes. Extensive use of Titanium Alloys.
      Empty Weight - Unknown. Estimated to be around 18800kgs.
      Airframe life - 6,000hrs or 30 years(at 200 hours flight time each year)
      Internal Jammer - Yes
      RCS - unofficial estimate between 1-3m2
      Airbrake - No. Powerful modified rudders act as Airbrakes.
      Supercruise - Yes

      Radar-
      This deserves a separate mention. Because this is where the difference is at its max.
      Su-30MKI has a N-011M BARS Radar
      Transmitter peak power - 5kw
      Transmitter average power - 1.2kw
      Can Track- 15 Targets
      Can Simultaneously Engage - 4 Targets
      Max Detection for 5 sqm RCS - 140 km(Upgraded Radar with upgraded transmitter power, if any in service, its range is unknown.)

      Su-35S has N-035 IRBIS-E. The most powerful Fighter Plane mounted X Band radar in the world. Specs are as follows.
      Transmitter peak power - 20kw
      Transmitter average power - 5kw
      Can Track - 30 Targets
      Can Simultaneously Engage - 8 Targets
      Max Detection for 5 sqm RCS - 426 km
      Max Detection for 3 sqm RCS - 375 km
      Max Detection for 1 sqm RCS - 285 km
      Max Detection for 0.01 sqm RCS - 90 km

      👏👏👏💪💪💪💪💪

      Hapus
    3. SUKHOI 35 Super Flanker memang terbaiklah....

      Hapus
    4. Betul tupez mkm malon jadi kayak kesiram air wihihihi

      Hapus
    5. @dein ko dapat barang hibah berarti memang dari hasil ngemis, kalian malaysia kurasa negara yang sedia jilat pantat negara penderma...negara hina kasihaaaaan

      Hapus
    6. Malu nye claim diorg punye. Deal pun belom lg. Hakhakhakhak

      Hapus
    7. Duh Malu nyee Jiran nya deal Su 35.. malon beli sparepart saja tak mampu.. kih kih kih

      Hapus
    8. Malon mampu beli tak? Tengok ni 😆😆😆
      Kemhan RI Sudah Meneken Kontrak Pembelian 11 Sukhoi SU-35
      https://m.cnnindonesia.com/nasional/20180217011623-20-276773/kemhan-ri-sudah-meneken-kontrak-pembelian-11-sukhoi-su-35

      Kah kah kah

      Hapus
    9. KALAU INGIN JADI KAN PRAJURIT TIDAK PROFESIONAL JANGAN SURUH MAKAN CHILI.. BELAJAR DARI MANA SIH? DAPAT ILMU DARI MANA?

      TENTARA DI SELURUH DUNIA TIDAK ADA SATUPUN YANG MENYURUH PRAJURITNYA UNTUK MAKAN CHILI SUPAYA JADI TENTARA PROFESIONAL..

      HANYA DI MALAYSIA LAH YG PARA JENDERAL DAN KOMANDANNYA YANG GOBLOK SANGAT.. WKKWKW

      Hapus
    10. Unknown# beruk yg nih punya IQ jongkoklah,di hantar linkpun tetap bengap dan kepala batu Wkwkwk

      Hapus
  8. Nie kapal patroli atau kapal penangkap ikan ya soalnya mirip...heeeheheheee

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahaha
      Cem kapal penangkap ikan ya bro Wkwkwk

      Hapus
  9. Hibah eaaaaa... Katanya kaya eaaaaa....Tak bisa bikin eeeeaaa Kahkahkahkah

    BalasHapus
  10. Ktanya negara kaya.. Tp terima hibah... Mngkin pas nya negara kere... Bacot doanv malingsial

    BalasHapus
    Balasan
    1. Biasalah bro malingsial tuh lebih besar mulot dari pada dubor Wkwkwk

      Hapus
  11. M...Kalau tak ade wang...jujur aje lah...terima hibah pun tak masalah bukan suatu yang hina....tapi kalau masih ngaku tetap kaya dan banyak wang maka...?Buktikanlah...buktikanlah....Shoping wooyy shoping diem2 bae....wwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gengsi dong bro kl negara kaya ngaku terima barang hibah Wkwkwk

      Hapus
  12. KALAU INGIN JADI KAN PRAJURIT TIDAK PROFESIONAL JANGAN SURUH MAKAN CHILI.. BELAJAR DARI MANA SIH? DAPAT ILMU DARI MANA?

    TENTARA DI SELURUH DUNIA TIDAK ADA SATUPUN YANG MENYURUH PRAJURITNYA UNTUK MAKAN CHILI SUPAYA JADI TENTARA PROFESIONAL..

    HANYA DI MALAYSIA LAH YG PARA JENDERAL DAN KOMANDANNYA YANG GOBLOK SANGAT.. WKKWKW

    BalasHapus
  13. Kasihan malay (no maney ) kapal bekas dari jepang hampir 2 tahun di parkir di port in okinawa japan ...singkat cerita kapal rongsokan tidak jadi di potong di besituakan tapi di hibahkan ke negara kerajaan malaysia .

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn gitu bro,kapal nih dah setaraf destroyer zumwalt amerika bro Wkwkwk

      Hapus
  14. kalau banyak wang tak semestinya beli kapl perang banyak2... beli pesawat banyak2... berjuta rakyat seberang datang mencari kerja hinggakan tukang cuci pejabat pun dr seberang... makmur aman damai NEGARAKU.... orang kami pun beribu kesana habis kan wang untuk istirehat.. melihat keindahan alam... berita ada sahaja warga seberang ceroboh masuk secara HARAM JADAH kerana ingin mencari wang...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Baca sejarah lagi bro awal mula TKI di Indonesia sejak ada huru hara Melayu melawan etnis China.. China saat itu meski sedikit populasinya karena sebagian memilih ke Singapura lumayan powerfull di Malaysia dan adanya operasi senyap antara pemerintah Malaysia dan Indonesia. Harusnya kamu berterima kasih pada kami bro... tanpa jasa tenaga TKI kami mungkin saat ini etnis China sudah menguasai negaramu layaknya Singapura.

      http://historia.id/mondial/ketika-malaysia-meminta-tenaga-kerja-kepada-indonesia

      Hapus
    2. Kalo ngga mampu beli SU 35 jangan IRi dengki lon.. hanya ayat itu aja kau ulang2 Makanya jangan sombong Kan negara miskin ko yang banyak hutang itu.. wkwkwkwkwk

      Hapus
    3. Jumlah Total TKI diseluruh dunia saat ini 245ribu jiwa tersebar di berbagai negara dgn Malaysia sbg negara terbesar yg menampung 82ribu jiwa disusul Taiwan dengan 77ribu jiwa Sing 12ibu Arab 13ribu Korea 5000 dll termasuk di eropa dan amerika. Jadi kalem aja bro... taiwan aja yg beda dikit gak pernah protes 😊😊😊😊😊

      Hapus
    4. Malon selalu menggeneralisir masalah TKI untuk masalah2 yang ngga ada hubungan nya dengan militer, tapi mindset dia Indonesia harus selalu di bawah malon.. itulah Tolol nya malon wakikikikik

      Hapus
    5. Kalo militer Indonesia lemah malon mau ceroboh Ambalat lagi,tanjung datu, mungkin nanti natuna pun di claim nya.. Tabiat malon lah selalu menusuk dari belakang waktu Indonesia lagi lemah 😑😑😑

      Hapus
    6. Ingat kunjungan SBY di ambalat dulu sampai geram liat polah tingkah malon di sana.. sampai dia mencanangkan Program MEF yang hasil nya di rasa sekarang wakikikiikik

      Hapus
    7. Haha...malay boleh jumawa di saman dr mahathir tapi jangan salah itu tempo daholoo ....sekarang malay gak ubah mirip kapal mati mesin di tengah lautan bebas terombang ambing tampa tujuan ..masalah utama malay merasa di atas terus aslinya NO MANEY broo .

      Hapus
    8. Malon memang No Money makanya mereka harus sadar diri kih kih kih

      Hapus
    9. Dubes RI untuk Malaysia Rusdi kirana yang punya Lion Air, akan mengusulkan adanya moratorium TKI ke malaysia. sedap sedap ngeri juga kalau dijemputnya pakai hercules dan KRI jenis LPD. terbengong bengong mereka, bahwa negara kita bisa tegas. seperti tahun 2014 terulang lagi. denger2 semenjak saat itu orang malaysia lebih sungkan terhadap TKI. lihat diskusi di TV Astro awani, para juga perlu disiapkan langkah antisipasi jika Indonesia Moratorium TKi. Dan perekonomian Malaysia juga banyak sumbangsih dari TKI. Emang presiden yang sekarang bisa lebih tegas terhadap perbatasan dan perlindungan WNI di luar negeri. China aja dibuat terbengong jokowi langsung ke Natuna. dan sekarang pelanggaran batas wilayah Indonesia juga jarang terdengar. nggak pakai Million Friends, Zero Enemy lagi, sekali senggol terbelalak. hihihih. tapi ko postur apbn kemenhan nggak naik2 ya!!!

      Hapus
  15. dengar citer....kipas kapal nie dah hilang seminggu

    BalasHapus
  16. memang kami tidak punya wang.. sehinggakan berjuta tenaga kerja seberang yg masuk secara halal fan HARAM JADAH sihingga kan pekan tawau penuh dengan warga seberang yg datang mencari nikmat dunia fi negara yangbtidak punya wang...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Manapula tak punya wang, hasil jualan dadah negara awak tuh di kemanakan si rosmah ??? He he he

      Hapus
    2. Waduh bro...itu lah berarti masy indo itu cerdas.
      Kurs uangmu lebih tinggi makanya krj di sana.
      Dan klu gak ada pekerja dri indo negaramu gak bakalan maju...orng indo di malay juga lebih sukses aku lihat dripda orng mly sendiri..krena orng indo itu pekerja keras..bukan pemalas.

      Hapus