20 Februari 2018

Transformasi Organisasi Maritim Malaysia

19 Februari 2018


Offshore Patrol Vessel untuk APMM (image : MMEA)

KUALA LUMPUR - Agensi Penguatkuasaan Ma­ritim Malaysia (Mari­tim Malaysia) buat pertama kalinya akan melakukan penstrukturan semula organisasi pasukan itu bagi meningkatkan lagi tahap kecekapan dan ke­selamatan perairan negara.

Transformasi yang bakal dilakukan itu juga bersempena Hari Ulang Tahun Maritim Malaysia ke-13 yang disambut pada hari ini (15 Februari 2018).

Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Maritim Datuk Sri Zulkifili Abu Bakar berkata, melalui penstrukturan tersebut, Maritim Malaysia sudah menyediakan pelan pelaksanaan yang mana Maritim Malaysia akan mewujudkan pejabat operasi ma­ritim di peringkat negeri dan zon bagi menggantikan pejabat pe­ringkat wilayah serta daerah.

Beliau berkata, penstrukturan baharu itu dijangka dapat memberikan perkhidmatan yang le­bih berkesan lebih-lebih lagi dengan wujudnya pejabat operasi ma­ritim sehingga ke peringkat pos hadapan maritim, yang akan dapat mempercepatkan operasi menyelamat dan memintas.

“Sejak ditubuhkan pada ta­hun 2005, Maritim Malaysia tidak pernah melakukan penstrukturan semula dan kini se­­lari dengan 13 tahun penu­buhannya, agensi itu harus ber­ubah dan bersifat lebih dinamik untuk terus kekal sebagai sebuah agensi penguatkuasaan yang bertanggungjawab ke atas keselamatan serta kedaulatan zon maritim Malaysia.


NGPC KM Bagan Datuk (photo : Jerry E)

“Oleh itu, Maritim Malaysia telah menghantar permohonan kepada Bahagian Pembangunan Organisasi, Jabatan Perkhidmat­an Awam untuk melakukan penstrukturan semula organisasi pa­sukan itu dalam tahun ini bagi melancarkan operasinya,” kata Zulkifili.

Maritim Malaysia memulakan operasinya pada 30 November 2005 selaras dengan penguatkuasaan Akta Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia 2004 (Akta 633).

Zulkifili berkata, setakat ini Maritim Malaysia mempunyai 5,369 perjawatan yang mana 87.82 peratus telah diisi dengan pelantikan pegawai dan anggota terdiri dari­pada perkhidmatan penguatkuasaan maritim, gunasama dan pelbagai lagi perkhidmatan.

Bagaimanapun katanya, berpandukan kepada Pelan Perancangan Strategik Maritim Malaysia 2040, agensi itu menyasarkan sebanyak 9,414 perjawatan pada tahun 2040 bagi memastikan aset-aset maritim dapat ber­operasi secara optimum.


AS365N3 Dauphin helicopter (photo : Radzi Desa)

“Antara perkara yang diberi perhatian adalah mewujudkan norma dan perjawatan bagi tiga buah kapal Offshore Petrol Vessel (OPV) yang akan diterima Maritim Malaysia pada tahun 2020.

“Kapal sepanjang 85 meter itu mampu untuk meronda di laut untuk tempoh empat hingga enam minggu dengan kekuatan anggota dianggarkan dalam 70 perjawatan untuk setiap kapal,” kata Zulkifili.

Selain itu katanya, APMM juga memerlukan tenaga kerja baharu bagi mengisi pejabat Pos Hadapan Maritim Batuan Tengah atau lebih dikenali sebagai Abu Bakar Maritime Base yang terletak di Batuan Tengah dan Pos Hadapan Pulau Layang-Layang serta Pos Hadapan Pulau Sipadan.

Jelasnya, penubuhan Pos Hadapan itu perlu diberikan keutamaan kerana ia melibatkan kedaulatan negara.


AW-139 helicopter (photo : Kamaruddin)

Pada masa sama katanya, APMM turut merancang untuk menambah bilangan anggota bot kepada 228 buah bot menjelang 2040 memandangkan aset tersebut penting sebagai kenderaan pemintas bagi mempercepatkan usaha membanteras jenayah di laut atau untuk usaha-usaha menyelamat.

“Memandangkan kini Maritim Malaysia telah diberi fungsi tambahan iaitu tidak hanya menjaga keselamatan di laut tetapi juga di udara di Zon Ekonomi Maritim Malaysia, maka agensi itu merancang untuk memiliki 15 pesawat helikopter dan 12 pesawat fixed wing serta me­ngukuhkan perjawatan di Stesen Udara Maritim Subang (SUMS) dan Cawangan Operasi Udara.

“Untuk memperkasakan lagi fungsi terbaharunya itu, Ma­ritim Malaysia juga telah menghantar empat pegawai penguat kuasa maritim menjalani kursus juruterbang perintis keluaran Maritim Malaysia yang pertama,” katanya.

(Utusan)

126 komentar:

  1. "Memandangkan kini Maritim Malaysia telah diberi fungsi tambahan iaitu tidak hanya menjaga keselamatan di laut tetapi juga di udara di Zon Ekonomi Maritim Malaysia, maka agensi itu merancang untuk memiliki 15 pesawat helikopter dan 12 pesawat fixed wing serta me­ngukuhkan perjawatan di Stesen Udara Maritim Subang (SUMS) dan Cawangan Operasi Udara.

    Iya memastikan Nelayan China Aman saat menangkap Ikan di wilayah Maritime Malon kwak kwak kwak :v Itu Siapa tau ada yang berminat Hibahkan Pesawat Helikopter & pesawat fixed wing boleh langsung Contact Person Kantor Maritime Malon, kasihan mereka menunggu itu semua sampai 2040 loh, lebih baik kasih hibah aja biar bisa jaga wilayahnya masa heli Nuri hibah kat Brunei harus turun tangan Kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. bro bina kapal bukan hari ni bina esok siap... buat perahu pun makan masa bro inikan kapal....

      kesian aku tengok kamu ni nak juga komen tapi penuh emosi.. fakta memang OUT.... MiG di kata F-18 konon dijual pada India dah la salah mengata orang bodoh... kebodohan sendiri tak nak tengok.. manusia mcm ni pun ada....

      Hapus
    2. Jangan Panas Hati lah, salah cakap aku waktu itu, maksud aku Mig 29 kau itu sebab memang India tidak asing lagi dengan Jet Pejuang Made in Russia, sama-sama membutuhkan! Sebab kau takde Wang lagi untuk beli Spare parts Sukhoi ! Karena Cost setiap Sukhoi terbang itu memang cukup mahal, dan kalau kau punya otak sekarang TNI AU sudah punya 16 Sukhoi 27/30 ditambah lagi 11 Su35 jika kau cakap kami POOR iya tidak salah lagi otak kau bebal level Akut! Berapa biaya yg di keluarkan jika Sukhoi TNI AU 16+11 beroperasi? Pasti sangat besar makanya rendahkan hati kau! Memang pembalasan itu lebih menyakitkan! Dulu beruk malon koar-koar menghina kami, sekarang kau rasakan lah sakit kan kalau dihina negara Kau! Iya itulah makanya pintar lah kau sedikit aja. Lagian Buat apa F18 kau yang jumlahnya sikit India beli? Takde untungnya ! Sekarang setiap you komen di sini pasti di bully, jujur aja ya malon memang negara yang terkenal Curang ! SelΓ ma ini AFC bermarkas di Malon jadi piala AFF & AFC malon pasti dapat group stage paling mudah tapi mental kami bukan mental lemah yang menyerah jika dicurangi, mulai dari SEA Games referee pun kau bayar! Memang otak dungu tetap dungu! Padahal pagelaran kami lebih tinggi ASIAN GAMES, ya Rasakan Referee yang kemarin bermain curang di malon tidak akan di pakai di Asian Games! Dan kalian telah berhasil mempermalukan kami di Sea Games, aku akan mewanti kalian sekali lagi, hati-hati pembalasan itu biasanya AKAN LEBIH MENYAKITKAN.

      Hapus
    3. panas tu tidak cuma aku pelik... ko komen ni tiba tiba marah tak tentu pasal ni dah kenapa....???

      Hapus
    4. biarin aja..om erik lagi stress tuch..tenang2 aja deh..

      Hapus
    5. Wkwkwk...Iya bro erick,helikopter,pesawat dan kapal ronda dihantar tuk jaga boat nelayan cina supaya nyaman ambil ikan di laut malon Wkwkwk

      Hapus
    6. Kahkahkahkah mengadu domba ye. Habes afc asean games sea games semua sapu. Curang2. Kelakar2

      Hapus
    7. AFC U-23 : Mas (3) vs Indo (0)
      AFC u-19 : Mas (4) vs Indo (1)
      Sukan SEA : Mas (1) vs Indo (0)

      APMM agensi penguatkuasaan Malaysia nak tambah aset, warga Indonesia yg panas hati?mungkin Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) yang takut tak lepas nak masuk Malaysia la 2..

      Hapus
    8. Iyalah, apa gunanya Uang China banyak dipinjamkan ke Malon, kalau Indonesia sih tegas, you invest dimari ikuti juga hukum Indonesia, kalau macam-macam kami cabut proyek anda. Hahaha :v Lagian Investor yang ingin menanamkan modalnya bukan cuman China beda dengan malon yang sudah bankrupt dan tidak dipercaya tujuan sebagai negara invest yang aman. Think smart lon!

      Hapus
    9. Unknown@ bila nak lihat prestasi,ko tengok prestasi indonesia dgn malaysia ko tengok sahaje perolehan pingat dalam world olimpiade,jgn cakap banyak dan bengap

      Hapus
    10. Shafiq@ itu berita thn berapa ?

      Setakat ini kerajaan indonesia dah lakukan moratorium pengiriman TKI informal ke malaysia artinya pengiriman TKI ke malaysia di stop,kerana moratorium ini kerajaan malaysia tak dapat cukai dari TKI kerana TKI tak de lg,bila pun malay import tenaga kerja dari bangla,philippines,myanmar,thailand,india sangat menyusahkan kerana culture mereka sangat jauh beza dgn malaysia yg melayu dan muslim...jd intinya kerajaan ko butuh TKI kerana bila tak de TKI kerajaan ko tak dapat cukai,paham tak

      Hapus
    11. Panas hati ye, tak dapat masuk Malaysia secara haram lagi? bola sepak pun selalu kalah..lawan Organisasi Papua Merdeka pun kalah..kesian...

      Hapus
    12. Shafiq@ Wkwkwk...panas hati sama malon yg bodoh dan bengap Wkwkwk...ko baca dulu berita lon baru hantar cakap Wkwkwk...pemerintah indonesia yg stop TKI,tapi pemerintah ko yg meminta TKI jgn di stop kerana kerajaan ko tak dapat cukai lg Wkwkwk

      OPM tuh hanya criminal biasa sahaje pakcik,mereka sembunyi di hutan2 yg hadapi OPM tuh polis bkn TNI,bkn Cem malon nak hadapi pengganas sulu pun hantar berpuluh2 jet pejuang dan beratus2 kereta kebal tp yg tewas ribuan pokok pisang Wkwkwk...lawaknye jer Wkwkwk

      Hapus
    13. Wkwk :v Ruk beruk lebih baik kami kalah secara terhormat! Sekarang Thailand, Indonesia, Philippine, and Vietnam yang mempunyai nilai jual Sepak Bolanya termahal! Kami sih biasa dicurangi Malon, lagian juga kapan kami kalah lawan OPM ? Lawak kau tak lucu tapi yang ada Stupid kau wkwk :v Jika kita bandingkan cara Indonesia n Malingsial menghadapi musuh jelas beda jauh kelasnya ! Malon hadapi pengganas Sulu pakai jet pejuang tapi hanya pokok pisang je yang tumbang wkwk, lihat TNI kami hadapi OPM langsung kontak senjata cukup kirim Drone pantau lokasi & keadaan wkwk :v sangat lah beda negara yang berpengalaman dan negara yang belum merdeka apalagi tidak mempunyai sejarah menang di Medan pertempuran. Hahaha ! Lagian kalau masalah TKI kami gΓ k rugi, orang Indonesia yang pandai mana ada yang bekerja kat malon! Yang ada mereka banyak bekerja kat Europe, loe boleh lihat setiap pertandingan Badminton di negara mana saja pasti selalu ada pendukung Indonesia, beda dengan negara kau yang kalah saing dengan kami, apalagi ada China mampuslah malon takde lagi yang dibanggakan!

      Hapus
    14. si keturunan mak dungu @shafiq mau bawa sepakbola , kat forum militer, apa pasal tak ada hal militer yang mau dibanggakan, kalau masalah olahraga, Badminton baru juara Asia 2018 di malaysia kampung koorang, ,

      Hapus
    15. bro tak perlu lah anda berkata beruk dan stupid tu saya lihat anda ni kelihatan agak stress... tiba-tiba marah tanpa sebab musabab, marah terus mengatakan stupid dan beruk... tiba tiba memasukkan isu sukan dalam komen anda yang takde berkaitan dengan topik yang di UP oleh Admin... kihhh.....kihhhh...



      Hapus
    16. Tak baca diatas siapa dulu masuk kan isu sukan, liat juga teman mu tuh, baca lg dari atas..atau mata tuh dah tak bagus

      Hapus
    17. Indon cepat sentap.bro.. jgn cwrita fakta dgn mereka..sebab majoriti indon dalam ni tak sekolah... biasala kejawen... mari kita pakat cerita kapal halimunan mereka yg hilang tak timbul2 sampai skrg.. rasanya budak2 indon pun tercari2 kapal ni... kah kah kah

      Hapus
    18. malaysia tak bicara fakta dah biasa kami lihat, perpaduan gen busuk hati, dengki ditambah kedunguan cam kau tu lah @dein

      Hapus
    19. Dein@ kl tak sekolah manalah indonesia boleh eksport weapon,kl malaysia katanya banyak yg sekolah tp bina apa2pun tak boleh mesti beli semua,uniform askarpun mesti beli dari indonesia,teruk sangatlah cem nih lihat malaysia yg katanya banyak yg sekolah beli uniform askarpun dari indonesia yg tak de sekolah Wkwkwk....hahaha

      Hapus
    20. Kwkwkwk @mat rempit jgn kan baju buat tentara di buat.. senjata pun tidak ada satupun di akui dunia.. kwkwkwkw

      Plus ada lg ni.. TENTARANYA PUN TIDAK DIAKUI DUNIA.. GIMANA TIDAK DIAKUI SEDANGKAN AJA TUK MENSYAHLAN JADI PRAJURIT TIDAK PROFESIONAL AJA MESTI HARUS MAKAN CHILI DOLO..

      DARI MANALAH JENDERAL DAN MENTERI PERTAHANAN MEREKA BELAJAR YA.. WKKWKWW

      DAPAT ILMU DARI MANA?

      ITU LAH YA KALAU NEGARA DIKASIH GRATIS SAMA INGGRIS DAN MELAHIRKAN KETURUNAN GOBLOK SEMUANYA.. wkkwkkw

      Hapus
  2. Betulll....mantap bung erik lanjutkeun...

    BalasHapus
  3. Selamat Hari Ulang Tahun.

    Ternyata CG Malaysia sudah 13 tahun ya, baru tahu.
    Aset helinya bagus tuh, kalau tak salah punya pesawat amfibi juga ya, Bombardier?

    Semoga Bakamla kedepan segera punya aset udara, aamiin.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bakamla juga bakalan dapet kapal segede corvet..moga2 bisa menghadap kapal2 tiongkok yg coba2 main di kawasan natuna...

      Hapus
    2. Nanya beneran bro..

      Kalau gak salah Indonesia juga berencana AKAN mengakuisi Pesawat Amphibi Rusia... Beriev atau apa gitu lah namanya lupa..

      Lebih efektif mana pengadaan peawat amphibi atau heli2 kecil model chopper untuk patroli udara, saya kok lebih merasa lebih banyak kegunaan beli Heli ya ketimbang pesawat amphibi.. coba misal ada kunjungan ke gunung, kan lebih mudal deploy Heli dari parkiran pelabuhan ke lokasi ketimbang punya pesawat amphibi ? belum lagi resiko nya sptnya agak besar.. tiap hari hull depan diantemin ke laut mulu saat mendarat...

      Mohon maaf cuma pendapat wong goblok lan ndeso tenanan... :-)

      Hapus
    3. Bro superstar, menurut saya tergantung keperluan,jika kita menggunakan pesawat ampibi tentunya tuk urusan deploy lebih cepat,misalnya jika ada laporan penyusupan dr arah laut, maka pesawat ampibi lebih cepat deploy utk mengirim pasukan, krn ut hrusan kecepatan dan range jarak maka pesawat ampibi lebih jauh dibanding jika kita menggunakan helikopter yg serba terbatas, selain it di mna ad renc pemerintah utk membeli pesawat ampibi beriev 200 it lebih utk antisipasi kebakaran.

      Hapus
    4. Oke bro @Didi terima kasih atas pencerahannya

      Hapus
    5. artinya om ps blom tau, kalo mmea itu hasil penggabungan. kan perna guwe tulis yg lalu2 waktu ngebom karpet tentra delay haha!😊😊😊

      beda ama kita malah dipisah2 sesuai tupoksinya, antar kebutuhan SAR, Navigasi, perikanan, bea & cukai, CG. dan CG pon kita punya dua haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
      namun bila ada kejadian smuanya saling berintegrasi. di osi & bbrp negara eropa ada yg digabung antara bea cukai & cg.

      buat kebutuhan pesawat & heli, tampaknya KPLP & Bakamla blom jelas akan pakai ato murni kapal sj.

      utk heli biasanya pake dari Basarnas. kalo pon pesawat amfibi jadi diakusisi, tampaknya bakal dibawah Basarnas. knp basarnas? kerna dipakai untuk sar laut & darat, gak mungkin kan cg ngurusin gunung meletus haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… tapi kalo di negara lain hal ini memungkinkan loh

      coba dech om ps tanya, mrk punya badan sar laut gak?

      Hapus
    6. @Palugada

      Bro...penasaran aja, itu MMEA cara mengejanya yg bener gimana sih?

      Takut salah ucap...hhh

      Hapus
    7. Om @PG, kalo basarnas yg di kasih pesawat, and CG murni kapal. Pertanyaannya, Kalo ada accident di ZEE, basarnas boleh ya masuk kesana?

      Emang sih gossipnya dulu beriev di beli buat BNPB karna bisa 'nyerok' air sambil jalan buat kebakaran hutan. And shinmaywa us-2 buat SAR karna bisa stol, tapi masak kasian amat bakamla kita ga dikasih pesawat om?

      Hapus
    8. cara ngejanya, mimi peri om smili haha! πŸ‘―‍♀️πŸ‘―‍♀️πŸ‘―‍♀️

      Hapus
    9. tentu bole donk om Vit, kan basarnas punya kapal "Trimaran" nan jelita haha!😍😍😍

      bakamla urusannya buat smek don ama kapal2 asing haha!πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ
      sich mrk perlu, heli tp utk saat ini, dibelikan Dron Heli tercanggih se asean kabuuurrr aahh haha!πŸ€—πŸ€—πŸ€—

      Hapus
  4. sebenarnye malaysie tak perlu apmm or whatever....malaysie tak perlu kapal....kerena laut sabah sarawak adalah milik cina...malaysie sebaiknya fokus songlap jer

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwk...betul,betul,betul

      Hapus
    2. Alah kesian nye. Statement penarik komen ye bang. Ayuuuh terus kan

      Hapus
    3. Biasa la 2, geng2 almarhum Sukarno yg xpuas hati Sabah & Sarawak pilih Malaysia dari Indonesia.

      Hapus
    4. Shafiq@ sabah sarawak bkn pilih malaysia melainkan sabah sarawak dirampas tanahnya dgn curang dari kuase sultan sulu,ko tengokpun brunei dan singapore pun tak mau gabung dgn kerajaan malaysia

      Hapus
    5. Berbeza dgn Indonesia yg memaksa Acheh (Gabungan Acheh Merdeka) Papua (Organisasi Papua merdeka) & Timor Leste menyertai Indonesia, Malaysia meminta United Nation utk menjalankan pilihanraya secara bebas bagi dlm membolehkan Sabah & Sarawak menyertai Malaysia sebagai rakan. Brunei enggan menyertai Malaysia pun, tiada konfrantasi yg dilakukan Malaysia sebagai mana Sukarno ke ats persekutuan Malaysia yg baru ditubuhkan. Singapura yg dipisahkan dr Malaysia oleh Tunku Abd Rahman pun, tiada ancaman perang dilakukan oleh Malaysia.bezakan malaysia & Indonesia. Malahan Brunei & Singapura pernah menyertai Liga Bola Sepak Malaysia. rapatkan hubungan Malaysia, Brunei & Singapura?

      Hapus
    6. Shafiq@ jgn banyak cakap n troll pakcik,ada tak link indonesia paksa aceh,papua dan timor leste gabung ke indonesia...kl aq ada link dulu british sewa tanah sabah dan sarawak dari sultan sulu,tapi dgn akhirnya malon bersama british merampok tanah sabah sarawak tuh...singapura keluar dari united malaysia dgn tragedi yg penuh darah,tak ingat kah ko ethnic chinese berperang dgn etnik melayu,supaya tak de lg dominasi etnik chinese abdul rachman bolehkan singapore lepas dari malaysia,begitu jg brunei kerana tak suka dgn semenanjung maka bruneipun keluar dari malaysia

      Eleh cakap banyak ko,mereka masuk liga malaysia kerana mereka dulu tak de liga...betuah punya budak Cem ko Wkwkwk...nak rapatkan hubungan apa,nak buat railway pun di johor najib pun mesti permisi kpd malaysia Wkwkwk...blom lg sempadan udara malaysia sering di terobos jet singapore,itu pula dikatakan rapatkan hubungan Wkwkwk

      Hapus
    7. Nak buat railway di johor najib mesti permisi dulu kpd singapura Wkwkwk

      Hapus
    8. @Sapi kau jangan stupid lah! Media di negara kau itu dikekang gak akan memberi tau yg sebenarnya! Buat apa Orang Sulu datang ke Sabah-Serawak? Karena itu wilayahnya! Makanya belajar sejarah jangan di negara kau karena semua pembodohan! Sok mau menghina Soekarno, Sultan kau je gak ada yang sehebat dia! Kau jangan pernah kasih berita rancu terhadap kami! Lihat Gerakan Aceh Merdeka (GAM) & Organisasi Papua Merdeka itu bukan perwakilan dari masyarakat dari daerah tersebut! GAM itu sekelompok Sparatis pengangguran yang menginginkan kehidupan yang layak, mereka ingin punya penghasilan yang mapan, dan kasusnya pun sudah selesai untuk GAM. Beda dengan OPM yang mereka ini di Doktrin oleh Australia bos kau! Tapi akhirnya sebagian warga Papua Barat juga tidak ingin berpisah! Sebab Jokowi sudah membangun Papua menjadi lebih baik! Dan mereka juga belajar Dari Timor Leste yang sekarang tidak lah menjadi negara miskin! Mereka diperbodoh oleh Australia dan akhirnya SDA mereka di eksplor Australia. Gue berani jamin jika Dili kalah jauh tertinggal dengan Kupang!
      Makanya sekali lagi belajar sejarah kau! Jangan langsung percaya media kau itu, sebab di malon dilarang menjelek"an negara sendiri Haha. Rakyat dibuat Stupid Dan kau ini lah @Sapi jadinya.

      Hapus
    9. kata anak dungu si@shafiq gahani tuh sabah sarawah tuh tak ada masalah, apa pasal si kiram tuh kirim pasukannya, ko memang lahir dari dubur lah shafiq

      Hapus
    10. Pertelingkahan kaum di Malaysia berlaku pd thn 1969, Singapura keluar dr Malaysia pd tahun 1965. Indonesia juga ada pertelingkahan kaum, seperti pd thn 1997 (etnik Jawa bantai etnik Cina). British xpernah sewa dr kesultanan Sulu, tapi Kesultanan Sulu serahkan kepada British. Kesultanan Sulu sendiri sudah tidak wujud,malahan tidak mampu langsung mentadbir sebagaimana kesultanan di Indonesia. Suruhanjaya Cobbold membuktikan rakyat Sabah & Sarawak mahu menyertai Malaysia, berbanding mnyertai Indonesia. Sukarno hebat? bukankah dia dijatuhkan dan dibuang dr istana Presiden dgn tidak bermaruah?sudah lupa ya? OPM menentang Indonesia sejak tahun 1965 sehingga sekarang. tapi tidak pernah ada rakyat Sarawak & Sabah mahu memberontak sebagaiman GAM & OPM. Timor Leste sekarang lebih bagus keadaan dr ketika berada di bawah Indonesia. Sukarno menggunakan kekerasan utk memaksa wilayah2 Indonesia lain tunduk kepada penguasaan Jawa, sehingga wujudnya GAM & OPM serta Timor Leste keluar dr Indonesia.

      Hapus
    11. Kalau masalah tenang tenang saja memang mental warga korang memang penakut, maka korut buat operasi inteligen kat malaysia, pesawat penumpang di misil korang santai santai saja

      Hapus
    12. mungkin Mat Rempit tak tahu, laluan keretapi di Malaysia bersambung sehingga ke Singapura. Malaysia & Singapura akn bekerjasama membina High Speed Rail (Keretapi Berkelajuan Tinggi) menghubungkan kedua2 buah negara, dan memendekkan masa perjalanan antara KL & Singapura.bila pula Malaysia minta izin Singapura?cemburu ya Indonesia belum berkemampuan utk bina projek secanggih ini?

      Hapus
    13. Rachman Hakiki, Kiram tu warga Filipina, bukan warga Malaysia. dia cemburu sebab Sabah maju dibawah naungan Persekutuan Malaysia, bukan miskin seperti beliau di Filipina. Korea Utara membunuh warganya di Malaysia (dgn bantuan warga indonesia - sudah ditangkap)namun, malaysia berjaya menyelesaikan perkara ini dgn cepat. Kapal terbang MAS ditembak misil bukan di Malaysia, tapi di Ukraine.Malaysia xsantai2 pun ats perkara ini, malahan anggota beruniform Malaysia yg berjaya mendapatkan kotak hitam dari puak pemberontak di Ukraine.

      Hapus
    14. Koorang nangkap pelaku pembunuhan yg dilakukan agen korut dah cukup dah ??? Terus korut yang memerintahkan melakukan operasi di sana sudah di apakan?? Pesawat di missil kotak hitamnya di ambil dah cukup dah ?? Trus yang meluncurkan missil tuh sudah di apakan ?? Ck ck ini mentality khas kalian tuh

      Hapus
    15. Ko salah bro safig...sekarg indonesia sdh berubah dibanding 10bth yg lalu...ap yg ko sebutkan d atas indonesia jg sdg membangun baik yg menghubungkan kota2 di indonesia dg kereta berkecepatan tinggi,perbatasan2 skrg jg ssh dibangun, shg jgn heran skrg lerbatasan indonesia dan malaysia skrg sama bagusny,jg perbatasan antara indonesia -timor2 dan papua new gueni jg sdh bagus..shg byk warga tetangga yg memamfaatkan pintu perbatasan indonesia sebagai tpt wisata....belum lagi jln2 trans, papua,sulawesi,kalimantan jg a dibangun menyebabkan berkembangny sektor ekonomi,dibid research jg dikembangkan hingga melahirkan produk2 pertahanan hingga diharapkan indonesia bisa mandiri dibid alutsista

      Hapus
    16. Rachman Hakiki - perbicaraan masih berlangsung di mahkamah Malaysia utk kes Kim Jong Nam. kalau tanpa kotak hitam, kes ini tidak akn dpt diselesaikan. malaysia masih bertegas utk menghukum pesalah di pentas antarabangsa.

      Didi Juanidi - Indonesia merdeka lebih awal dr Malaysia, tapi perkembangannya lambat berbanding Malaysia. kalau lihat diperbatasan pun, masih banyak bezanya antara Malaysia & Indonesia. MRT Indonesia macam mana? dah beroperasi?

      Hapus
    17. @shafiq kes korea utara korang bilang penyelesaiannya sedang di mahkamah malaysia. Adohai tapi malaysia punya tentera menggerunkan, balas lah korea utara tuh kirim korang punya tentera tangkap kim jong un, dah jelas dia yang perintah kan, diselesaikan mahkamah malaysia.hi hi hi, mending di selesaikan di kedai kopi cina saja sambil ajak kim jong un minum kopi....pasal pesawat tuh malaysia harap diselesaikan di pentas antar bangsa, tapi negara menggerunkan apa pasal minta tolong ke pentas antar bangsa,kirim korang punya tentera kejar penembak pesawat tuh, dah lama kes pesawat tuh tak ada kelanjutan juga, sekarang negara korang minta tolong saja pada Tuhan buat selesaikan kes pesawat tuh.

      Hapus
    18. Ingat malaysia mcm indonesia yg tak tahu undang2 antarabangsa? Indonesia pun cuma berani dlm negeri, bl berperang lari naik teksi.

      Hapus
    19. eiiitt mana buktinya sapiq piq haha!😀😀😀

      nich guwe kasi smua bukti:
      1.tak ada taksi yg terlibat
      2.tak ada yg lari haha!
      3.Mr Ismael Aril witness for Indobatt soldier(video) baju kuning haha!
      4.kendaraan apc LAF(lebanon armed forces)
      5.ada surat penghargaan dari UNIFILL utk pasukan INDOBATT

      silakan nonton & baca(oiya sedia kuota inet dolo haha!)
      Indobatt

      ini bukti2nya, saksi yg benarπŸ‘πŸ‘πŸ‘ pemilik mobil menawarkan utk mengantar mereka krn kebetulan kenal dgn pasukan

      kutipan kata2 Mr Ismael Aril(pemilik mobil)

      1."saya kenal mereka, saya bekerja dengan mereka di adeise, adhisit.

      2."saya tanya kepada mereka, ingin sy antar?"
      "mobil saya bukan taksi, ini mobil pribadi"

      pertanyaan dari wartawan, Apakah mrk LARI???
      "Tidak, mereka melaksanakan pengunduran, karena mereka tidak memiliki perintah utk membalas tembakan?

      Mr Ismael Aril witness for Indobatt soldier(video)
      https://www.youtube.com/watch?v=UsZuxnwWZEI

      Hapus
    20. 4.hantaman mortir mengenai apc LAF,dan terbakar, ada merkava nangkring, ada pos hancur.

      What 2 UNIFIL troops did before they were ordered to retreatπŸ€—πŸ€—πŸ€—
      https://www.youtube.com/watch?v=3_BEOIrfs2E

      5.surat penghargaan untuk INDOBATT dr UNIFILLπŸ€—πŸ€—πŸ€—
      Blue Line Incident 03 August 2010-UNIFIL

      https://www.youtube.com/watch?v=GDSWny-V4l8

      Dispatch: The Israeli-Lebanese Border Skirmish

      https://www.youtube.com/watch?v=7AazmYhm674

      nach skrg mana buktinya kalo ada naik taksi, coba yu kasi liat tulisan taksi itu ada ato tidak. kalo tidak ada, ahhh seperti biasa piq sapiiqq, mana jidatmuh uda lama nich pingin ke fentung haha!πŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨

      Hapus
    21. Perbatasan, msh terus dibenahi, yg jls sdh ad perubahan,mengenai MRT sdg dlm pembangunan, dibanding dg malaysia pembangunan diindonesia lebih baik, ekonomi malaysia saat ini sdg lesu akibat dari
      penurunan harga oil sedangkan indonesia tdk terllu berpengaruh, krn indonesia tdk terllu bergantung dr oil, justru lebih mengembangkan dr sumber lain,...dan yg jelas kebebasan pendapat dimalaysia msh dikekang akubat dr sistem monarki yg dianut,warga yg berani mengkritik kerajaan maka siap2lah ditangkap, hal ini jga yg menyebabkan pengungkapan kasus rasuah yg melibatkan pejabat tinggi dimalaysia susah utk diselesaikan, belum lagi persaingan antara kaum dimalaysia yg bgaikan bom besar yg siap meledak kapan saja...

      Hapus
    22. Amerika tak gunakan undang undang antar bangsa lah waktu serang irak, china pun tak guna undang2 antar bangsa waktu klaim laut china selatan, rusia tak gunakan undang undang itu waktu ambil wilayah ukraina..atau alasan penakut di samarkan jd taat undang undang

      Hapus
    23. Soal perang kalau malaysia paling jaguh masalah perang mau tanya sama @safiq apa perang paling besar yang dilakukan malaysia, dimana?? Tahun berapa??? Jumlah korban berapa.

      Hapus
    24. Ada juga indon bangang alias donkey suruh malaysia serang russia... bodo sungguh... kenapa indon tak serang australia yg bantu timur leste tu... sembang besar taik pd jubur... πŸ˜†

      Hapus
    25. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    26. Kenapa @dein anak pelacur takut rusia?? Kalau gitu korea utara saja, tp bangsa menggerunkan..korang memang asli lahir dari lobang dubur, penakut sangat

      Hapus
    27. Dein@ australia terlalu kecik bagi indonesia,ko tak pernah lihat dulu zaman sukarno jet pembom Tu16 indonesia pernah terbang di wilayah udara australia dan lancarkan psy war sehingga australia ketakutan dan meminta bantuan majikannya british untuk mengirim jet pembom ke australia

      Malon yg bodoh,bengap dan penakut,sudah jelas2 missile rusia yg tembak MH17 tapi malon nih tenang2 sahaje tak de reaksi atau protes sikitpun kpd rusia,knp hal? Kerana malon nih negara tak de maruah dan penakut Wkwkwk

      Hapus
    28. Malon mau dengan nelayan China aja tercirit cirit wkwkwkwk

      Hapus
    29. Ehh sapi.. KAU JANGAN BACA BERITA NEGARA KAU.. PENIPU SEMUA ISINYA..

      SOAL SABAH ATAU SARAWAK.. KAU SURVEI KE KELUARGA SULTAN SULU..

      CARI INFORMASI ITU YANG BENAR SIKIT BOSS..

      PINTAR SIKIT JADI ORANG BOSS.. JANGAN BODOH BODOH AMAT..

      Hapus
    30. mat rempit.. loe tau tak masa indon ganyang malaysia..pasukan australia juga terlibat dalam operasi rentas sempadan di indon sehinggakan indon tembak c130 mereka sendiri kerana terlampau takut dgn tentera komamwel... tak nak cerita ke... :)

      Hapus
    31. rakyat sedrhana..berita indon banyak hoax pun loe percaya bulat bulat...

      Hapus
  5. Balasan
    1. yach kayak luh lah ituw skrg haha! jgn lufa fulang kamfung scantut, bawa duwit hasil dari sono haha!πŸ˜™πŸ˜™πŸ˜™

      Hapus
    2. Lha malon tuh yg maling,maling tanah sultan sulu,maling budaya,maling hasil karya negara lain,maling duit

      Hapus
    3. malaysia si dungu penjual dadah

      Hapus
    4. Gak sadar maling teriak maling..wwkwkwkkk

      Hapus
    5. indon pencuri ikan malaysia dan pembekal pendatang tanpa haram ke malaysia tak nak cerita ke. :)

      Hapus
  6. tahniah HUT Maritim Malaysia ke-13 hore haha!🀹‍♂️🀹‍♂️🀹‍♂️

    kapal pertamanya cakep, kyk kapal2 jaman now pada umumnya, kliatannya ukrn dibawah 90m.
    kapal kedua, nah ini dia, guwe kok krng sreg disain bagian anjungan, bagian dek bawahnya sich gpp. mungkin kalo lebih panjang ukurannya akan seimbang dgn anjungan dan aman buat dron mendarat di jaring2, yg skrg tampak sempit, kalo kena angin yg ada bisa nabrak dek dronnya. ini hanya opini pribadi lho gak mksd laen2 ok oceh haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kapal pertama nya Cakep..cakeppan aku toh πŸ˜€

      Hapus
    2. muup, cakepan ken dedes om haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    3. Lebih cakepan kapal hibah dari jepun om Wkwkwk

      Hapus
    4. lebih hebat dari kapal halimunan indon yg ngakk kelihatan sampai skrg.. salam halimunan buat kri kelewang... keh keh keh

      Hapus
  7. harusnyer united nation segera bersidang..,hibah kapal kat malaysie....kesian

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. pbb gak perna ngurusin hibah kapal om daru tung tung tunnggπŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨ haha!πŸ™ƒπŸ™ƒπŸ™ƒ

      Hapus
    3. ini bocah lagi stress ya...

      Hapus
    4. hi hi hi cari di ebay aja kapalnya

      Hapus
    5. Sekurng2 indon alias donkey asia pernah dpt barang hibah dari malaysia.. kah kah kah

      Hapus
    6. Dein@ barang hibah dari malon yg mn ya,sabre tuh ya lon,apa yg di cakap commander ko si Shed cem itu pula cakap ko ya lon Wkwkwk

      Hapus
  8. Itu yang gambar nomer 2, yg jaring-jaring gunanya buat nangkep uav/drone yg selesai bertugas krena ketiadaan landasan untuk mendarat...keren juga.

    BalasHapus
  9. nape kapal apmm tak ada layar???kalau enjin hilang kat tengah laut cam mane?...jom sokong pasang layar kat kapal apmm

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ni sekor makhluk bodo indon.. kapal layar dgn kapal moden pun tak leh beza... patutla org kata indon ni donkey asia... ni la contohnya spesis donkey tu..πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. Dein beruk anak haram dia nak kata kualitas kapal hibah korang

      Hapus
    3. Kalo donkey manalah boleh eksport weapon,kl malon cocok dipanggil beruk kerana kerjanya malas dan tak de otak Wkwkwk

      Hapus
  10. Orang-orang Indons miskin di Jakarta cemburu.

    BalasHapus
  11. Indons ini memang bodoh. Sudah lah bodoh tapi mempunyai "inferiority complex" yang acute.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kau yang dungu malaysia, dah dungu merasa kuat pula kat serantau, pake dadah saja pulak kerja nya

      Hapus
    2. Kalo bodoh manalah boleh eksport weapon,kl malon bolehnya cuma eksport dadah dan teroris sahaje kerjanya Wkwkwk

      Hapus
    3. Malon sial bodo macam beruk imperiorty Compleks pula.. tengok ni lonhttps://m.facebook.com/photo.php?fbid=841330252705291&id=100004849716482&set=p.841330252705291&source=47&ref=bookmarks

      Hapus
  12. besi kapal nie harga 2 hengget sekilo

    BalasHapus
  13. Menanggapi saudara2 saya dari Malaysia...kita sadari bola itu bulat dan semua berputar....saya tertarik apa kata mantan PM Mahatir M...sbb:
    1. Dulu kita (malaysia) import guru-guru Indonesia utk mengajar guru-guru dan siswa-siswa kita.
    2. Kita juga ambil tenaga ahli Indonesia utk bekerja di tempat strategis kita seperti PETRONAS dan perkebunan kelapa sawit.
    3. Disaat jaman saya (Mahatir) mereka berhasil membina tenaga2 kita sehingga Malaysia maju.
    4. Tetapi era kepemimpinan sekarang, politik tdk sehat shg berpengaruh ke ekonomi Malaysia bahkan tata krama diplomasi tidak bagus terbukti sering memandang rendah Indonesia
    5. Karena Indonesia merasa dihina dan direndahkan, Indonesia bangkit dalam segala hal yaitu ekonomi, industri, pendidikan, politik, IPTEK dan militer dan dalam waktu 12 tahun ternyata Indonesia meninggalkan malaysia dalam segala bidang karena telah berpikir jauh.

    Silhkan renungkan kata-kata mantan pemimpin Kalian teman2 Malaysia...jangan merendahkan negeri lain sedangkan negeri sendiri banyak persoalan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Percuma sahaje dihantar cakapmu bro,tak akan dibaca budak2 malon tuh

      Hapus
  14. Ini yang aku hairan. Aku jarang-jarang mendengar orang-orang Malaysia membandingkan negara Malaysia dengan Indonesia. Berbanding orang-orang Indonesia yang sangat sering membandingkan negaranya dengan Malaysia. Pelik kan? Adakah orang-orang Indonesia mempunyai "inferiority complex" yang "acute"?

    BalasHapus
    Balasan
    1. sebab malonsia suka menghina bangsa lain saat sedang berjaya.. sekarang terbalik saat malonsia sedanng krisis mau bangkrap, saat itulah bangsa2 yg suka dihina malonsia akan balik menghina malonsia. pahaam..?????

      Hapus
    2. sebab malonsia suka menghina bangsa lain saat sedang berjaya.. sekarang terbalik saat malonsia sedanng krisis mau bangkrap, saat itulah bangsa2 yg suka dihina malonsia akan balik menghina malonsia. pahaam..?????

      Hapus
    3. Karena iklim politik kita berbeda...Iklim di Malaysia masih seperti dijaman maaf era Pak Soeharto dng Partai Golkar-nya..makanya banyak tokoh2 politik yg berpikir besebrangan dg UMNO lsg dibui...contoh udah banyak...walaupun demikian kita tetap hormati "dapur" mereka karena mereka yg memilih sendiri dan kita memilih utk kita sendiri juga

      Hapus
    4. Bukan membandingkan para forumer malaysia sering menjelekan forumer negara lain .....coba you lihat saat malaysia tahun 2003 sampe tahun sekarang... forumernya malaysia pongah merasa paling jaguh kaya ,menjelekan negara lain...
      Makanya forumer negara lain kurang respec sama forumer you orang

      Hapus
    5. Lu aja yang katak dalam tempurung lon dari zaman syah Pascal sampai FB militer malon
      sekarang isi nya menghina Indonesia terus padahal forumer Indonesia di jarang masuk ke sana..

      Hapus
    6. Bukan membandingkan para forumer malaysia sering menjelekan forumer negara lain .....coba you lihat saat malaysia tahun 2003 sampe tahun sekarang... forumernya malaysia pongah merasa paling jaguh kaya ,menjelekan negara lain...
      Makanya forumer negara lain kurang respec sama forumer you orang

      Hapus
    7. Lagi rame tuh di fb sebelah masalah Su 35 wkwkwkwkwk

      Hapus
    8. Ah malaysia tuh sering tak sadar dan beradab lah...tak sadar masuk forum militer negara tetangga, dan tak beradab

      Hapus
  15. Memantapkan aset laut dan Udara APMM... memang terbaik...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau dah terbaik, berarti penceroboh sipil indonesia 1 orang pun, tak akan ada lagi yang bisa masuk lah ya

      Hapus
    2. Indon masuk kot smpdn darat.. tau ke pihak polis marin pernah tangkap komando katak malaysia alias berudu ketika ingi merampok diperairan malaysia... baru2 ni 70 org nelayan indon ditangkap di malaysia... banyak je tangkapan dibuat cuma tidak dihebohkan sahaja.. media indon pun malu nak up bila ada warga indon bodo ni ditangkap....

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. Pasti lebih banyak yang lolos daripada tidak lolos...pasukan katak ya, nanti belum katak masih kecebong

      Hapus
    5. bro kita ambil contoh...US punya banyak kapal kawalan di laut dan udara masih lolos pendatang tanpa izin masuk ke negara tu bro...

      aset aset ini sekurang kurangnya dapat mengurangkan kemasukan pendatang tanpa izin, Perlanunan, penyelamatan laut dan sebagainya...

      masa kebakaran hutan di Indonesia pesawat Maritim Malaysia dikerah untuk membantu memadamkan kebakaran hutan...

      tugas mereka ni bukan hanya mengawal laut saja ada masa perlu aset ini dikerah untuk membantu mangsa bencana juga...

      Hapus
    6. Dein@ Cem mana ATM malon nak tangkap pasukan katak indonesia,nak halau nelayan cina pun ATM malon tak de kuase,takut lari tercirit2 Wkwkwk...cakap banyak ko lon,lebih besar mulutmu dari dubormu Wkwkwk

      Hapus
    7. Malu nak pala hotak ko..
      Yang ada malon curi ikan di perairan Aceh.. tertangkap pula wkwkwkwk
      http://regional.kompas.com/read/2018/01/28/13493501/curi-ikan-di-perairan-laut-aceh-kapal-nelayan-malaysia-ditangkap

      Hapus
    8. ituw ambil air buat siram kebakarannya langsung mendarat di laut ato mendarat di darat baru isi ulang yak.
      titik apinya kan agak jau dari laut, repot kalo bolak balik gt.
      pesawat cakep, tapi mehong haha!πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      Hapus
    9. Pertukaran nelayan Malaysia-Indonesia dijangka 11 Januari, kata APMM
      Dikemaskini satu bulan yang lalu · Diterbitkan pada 7 Jan 2018 2:01PM · 0 komen
      Lagi
      Pertukaran nelayan Malaysia-Indonesia dijangka 11 Januari, kata APMM
      Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Laksamana Maritim Zulkifili Abu Bakar berkata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Ahmad Shabery Cheek dijangka membuat pengumuman berhubung perkara itu. – Gambar fail The Malaysian Insight, 7 Januari, 2018.

      PERTUKARAN nelayan Malaysia yang kini ditahan di Indonesia dan nelayan republik itu yang ditahan di Malaysia bagi kesalahan menceroboh kawasan perairan dijangka dilakukan pada Khamis ini, kata Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Laksamana Maritim Zulkifili Abu Bakar.

      Ketika diminta mengulas lanjut perkara itu, beliau berkata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Ahmad Shabery Cheek dijangka membuat pengumuman berhubung perkara itu.

      Nelayan tempatan dinasihatkan berhati-hati bagi mengelak ditahan pihak berkuasa negara lain atas kesalahan menceroboh perairan, katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas perkara itu dan status terkini nelayan Malaysia yang ditahan oleh pihak berkuasa Indonesia.

      Terdahulu, Zulkifili menyaksikan penyerahan nota serah tugas oleh Pengarah Maritim Wilayah Selatan Laksamana Pertama Maritim Adon Shalan kepada penggantinya Laksamana Pertama Maritim Abu Bakar Idris.


      Adon akan bersara wajib pada 9 Januari ini dan Abu Bakar akan menjawat jawatan itu berkuat kuasa pada tarikh sama.

      Sebelum ini, enam nelayan Malaysia dilaporkan ditahan di Indonesia manakala 70 nelayan Indonesia pula ditahan di Malaysia atas kesalahan menceroboh kawasan perairan masing-masing ketika menangkap ikan.

      Dua hari lepas, Ahmad Shabery dalam satu kenyataan berkata enam nelayan warganegara tempatan itu dijangka dibebaskan dalam tempoh terdekat.

      Beliau berkata persetujuan untuk membebaskan nelayan kedua-dua negara itu dicapai Perdana Menteri Najib Razak dan Presiden Indonesia Joko Widodo semasa Rundingan Tahunan Ke-12 Malaysia-Indonesia pada November lepas. – Bernama, 7 Januari, 2018.

      Hapus
  16. watper malaysie ada apmm?kapal?....sume tu tak perlu....laut sabah sarawak milik cina pon...malaysie tak de laut pon

    BalasHapus
    Balasan
    1. senang nak provoke kapal indon yg pakai ciws tu...hahahaha

      Hapus
  17. Kapal laut APMM yang dilengkapkan dengan UAV membantu melaksanakan kawalan dari udara dan lebih luas.. pendekatan yang cukup bagus...

    BalasHapus
  18. Ini shafiq som tau bngt yahhh,,, hai orng bego kalau kau bandingkan indo dengan monyetsia ya jelas beda negara kau gak lebih dari pulau jawa jlas beda,,, tpi liat skrng dmna mna ada pembangunan kelak negara kau ga akan jdi apaa" lgi

    BalasHapus
  19. Gempur wira and jejakperwira thou both excellent. Sukses untuk appm mu bro.
    We, both nations actually are but share the same region, culture and even the same blood. So if there any different point of view bitween us, i do hope that we look it firstly as we do at home as a family members who see a things on different side.
    Keep calm and let us go ahead

    BalasHapus
  20. Terima kasih banyak kepada teman saya yang di Singapura ..! berkat postingan dia di halaman facebook TKI Sukses saya baca. Saya bisa kenal nama nya Mbah Suroto. saya tidak tau apa ini secara kebetulan saja. Tapi yang jelas saya berani sumpah demi alloh kalau saya tidak menikmati hasil nya bantuan dari mbah.

    waktu itu setelah pikir-pikir kurang lebih 5 tahun kerja jadi Tkw di Saudi Arabia hanya jeritan batin saya alami. Berkat bantuan beliau melalui Pesugihan Dana Gaib nya ini alhamdulillah sekarang kehidupan saya jauh lebih baik dari sebelumnya.

    Tergantung keyakinan dan kepercayaan saja. Banyak pilihan di berikan yaitu Dana Hibah, penglaris usaha dagan, dana gaib, anka gaib togel 3D,4D,5D,6D jampi pelet, ingin cepat dapat pekerjaan, dll....

    Kini saya berbagi pengalaman saja sudah saya rasakan dan buktikan sampai sekarang. Atau mungkin ada teman mau hubungi langsung beliau ini nomer WhatsApp nya 0822 9127 7145 Semoga bermanfaat. aminn...

    Info lebih jelas nya buka saja situs beliau di sini https://pesugihanputihislamia.blogspot.com.

    BalasHapus
  21. Izinkan Saya Mbah Agus Darma Untuk Memberikan Solusi Terbaik Untuk Anda Yang Sangat Membutuhkan.Ada Berbagai Cara Untuk Membantu Mengatasi Masalah Perekonomian,Dengan Jalan ; 1,Melalui Angka Togel Jitu ; Supranatural 2,Pesugihan Serba Bisa 3,Pesugihan Uang Balik/Bank ghaib 4,Ilmu Pengasihan 5,DLL HANYA DENGAN BERMODALKAN KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN,INSYA ALLAH ITU SEMUANYA AKAN BERHASIL SESUAI DENGAN KEINGINAN ANDA... Dunia yang akan mewujudkan impian anda dalam sekejab dan menuntaskan masalah keuangan anda dalam waktu yang singkat. Mungkin tidak pernah terpikir dalam hidup kita untuk menyentuh hal hal seperti ini. Ketika terpikirkan kekuasaan, uang dalam genggaman, semua bisa dikendalikan sesuai keinginan kita.Semua bisa diselesaikan secara logika.Tapi akankah logika selalu bisa menyelesaikan masalah kita. Pesugihan Mbah Agus Darma memiliki ilmu supranatural yang bisa menghasilkan angka angka putaran togel yang sangat mengagumkan, ini sudah di buktikan member bahkan yang sudah merasakan kemenangan(berhasil), baik di indonesia maupun di luar negeri.. ritual khusus di laksanakan di tempat tertentu, hasil ritual bisa menghasilkan angka 2D,3D,4D,5D.6D. sesuai permintaan pasien.Mbah bisa menembus semua jenis putaran togel. baik itu SGP/HK/Malaysia/Sydnei,Dll maupun putaran lainnya. Mbah Akan Membantu Anda Dengan Angka Ghoib Yang Sangat Mengagumkan "Kunci keberhasilan anda adalah harus optimis karena dengan optimis.. angka hasil ritual pasti berhasil !! BERGABUNGLAH DAN RAIH KEMENANGAN ANDA..! Tapi Ingat Kami Hanya Memberikan Angka Ritual Kami Hanya Kepada Anda Yang Benar-benar dengan sangat Membutuhkan Angka Ritual Kami .. Kunci Kami Anda Harus OPTIMIS Angka Bakal Tembus…Hanya dengan Sebuah Optimis Anda bisa Menang…!!! Apakah anda Termasuk dalam Kategori Ini 1. Di Lilit Hutang 2. Selalu kalah Dalam Bermain Togel 3. Barang berharga Anda Sudah Habis Buat Judi Togel 4. Anda Sudah ke mana-mana tapi tidak menghasilkan Solusi yang tepat Jangan Anda Putus Asa…Selama Mentari Masih Bersinar Masih Ada Harapan Untuk Hari Esok.Kami akan membantu anda semua dengan Angka Ritual Kami..Anda Cukup Mengganti Biaya Ritual Angka Nya Saja… Apabila Anda Ingin Mendapatkan Nomor Jitu 2D 3D 4D 6D Dari Mbah Agus Darma Selama Lima Kali Putaran,Silahkan Bergabung dengan Uang Pendaftaran Paket 2D Sebesar Rp. 500.000 Paket 3D Sebesar Rp. 700.000 Paket 4D Sebesar Rp. 1.000.000 Paket 6D Sebesar Rp. 1.500.000 dikirim Ke Rekening BRI.Atas Nama:No Rekening PENDAFTARAN MEMBER FORMAT PENDAFTARAN KETIK: Nama Anda#Kota Anda#Kabupaten#Togel SGP/HKG#DLL LALU kirim ke no HP : ( 0823-8738-4409 ) SILAHKAN HUBUNGI EYANG GURU:0823-8738-4409

    BalasHapus