16 Februari 2018

Singapore Confirms it’s Using Apache Helicopters in Air Defense Role

16 Februari 2018


RSAF AH-64D (photo : Tan Jing Heng)

MELBOURNE, Australia ― Singapore has confirmed it is using the Boeing AH-64D Apache attack helicopter in an air defense role, as part of the Southeast Asian island nation’s multilayered, networked air defense system.

In response to queries from Defense News, Singapore’s Defence Ministry said “the AH-64D is one of the platforms the Air Defence Task Force can leverage for air defence to protect Singapore against a wide spectrum of air threats.”

Defense News also spoke to some of the crew of the Republic of Singapore Air Force Apaches that were on the static display at the recent Singapore Airshow, who confirmed the aircraft’s use for air defense.

The decision to utilize the Apache in such a role was driven in part by the advantages that the slower Apache has at certain flight regimes, namely against “low and slow” targets such as light aircraft or UAVs; fast jet interceptors may have difficulty keeping station and maintaining visual contact.

Should the need arise, targets can be engaged with the Apache’s Orbital ATK M230 Chain Gun. The Apache crew declined to confirm if aerial targets could be detected and cued with the Lockheed Martin-Northrop Grumman AN/APG-78 Longbow Fire Control Radar, although the radar product card says that it is able to search, detect, locate, classify and prioritize “multiple moving and stationary targets on land, air, and water in all weather and battlefield conditions.”

The crew did not disclose whether there are Apaches placed on permanent readiness for Singapore’s air defense missions, citing operational security.

The Air Force currently operates 20 AH-64D helicopters, with eight based at the Silverbell Army Heliport in Marana, Arizona, for the Peace Vanguard detachment. The remainder are based in Singapore with the service’s 120 Squadron. The fleet is being upgraded with new satellite communications, believed to the Elta-Israel Aerospace Industries EL/K-1891 Ku-band system and an integrated electronic warfare system, which Defense News has previously identified as being from Elbit.

Singapore set up its air defense task force in 2010 as part of the Singapore military’s high-readiness core to monitor its skies as well as respond swiftly and decisively against potential air threats day and night. It leverages cross-domain and cross-function capabilities, such as the Air Force’s suite of sensors, flying platforms and ground-based air defense systems within a networked, integrated air defense system that operates around the clock.

(DefenseNews)

108 komentar:

  1. indonesia guna apache E...singapura apache d.....malaysio guna nuri tak de enjin..tak de kipas....jom songlap

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apache baru rusak dan mendarat di sawah.kah kah kah.baru je beli dah rusak.downgrade mcm tank lopad ke.kapal selam baru plak takde bateri.kah kah kah.jom selam

      Hapus
    2. Tahniah ye nuri berjaya mendarat di akherat Wkwkwk

      Hapus
    3. Nuri setaraf apache. Jangan kau hina

      Hapus
    4. Salam 1 Apache Club..indonesia & singapore.....Salam 1 Club F 16...indonesia,singapore & thailand...Salam Su 30mkm = Su 35...Haaahaahaaa

      Hapus
    5. Apache rusak mendarat di sawah ix ix ix baru beli udah rusak ix ix ix..

      Hapus
    6. Rancangan apache parade pada orang kampung tiba2 rusak, apa nasib tni ini.
      Itulah kalau pesawat dan helicopter buat biar miskin papa asalkan bergaya ini jadinya

      Hapus
    7. Keberhasilan pendaratan NURI korang kat akhirat tuh luar biasa sangat, amerika syarikat sebagai pengeluar heli tuh kagum dan takjup, kat mana korang upgrade heli tuh hingga mudah saja mendarat di Akherat...kat India pula kah Upgrade nya?,

      Hapus
    8. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    9. Isu bohong Apache rusak di sebar sama malaysia military power Facebook padahal ngga ada masalah apa2 itu sama Apache bahkan bisa terbang terus.. itulah dengki malon kalo berita bagus macam berita sign contract ngga masuk.. wakikikikik

      Hapus
    10. @Lihat saja Mana ada apachenya rusak ya malay beruk ko betul iri hati sangat..ak nak tengok Heli Apache mendarat di lapangan dekat sawah karena di hadang badai cuaca buruk...setelah itu Apachenya kembali terbang...hadeeuhh dengki ko ya beruk..

      Hapus
  2. Dgr citer apache baru indon mendarat cemas di sawah.baru beli dah rusak mcm kapal selam takde bateri.kah kah kah
    Salam anoa 260 bijik je

    BalasHapus
    Balasan
    1. kami dapat Kabar NURI sudah mendarat sukses di Akhirat, selamat ya malaysia

      Hapus
    2. Kah kah kah.setelah malu dgn aset baru yg rusak hanye mampu merepek.nice try.coba lagi don.next

      Hapus
    3. Aduh jangan lah trauma pasal jetpejuang Su-35, tuh sama saje sama Su 30, dan semua Sukhoi Sukhoi lain nya tak ada perbedaan..hi.hi.hi kedunguan terbaik abad ini

      Hapus
    4. Kih kih kih.sape ni.ohh rachman.org yg tak mampu join diskusi sbb takde ilmu.takpe aku maafkan ko yg taktau ape-ape dan ckp tanpe fakta.belajar lg ye dgn sesepuh yg lain.kah kah kah.salam kcr 60 dicopot rudal kerna ciws pak rachman

      Hapus
    5. Forumer indon dan presiden indon dan menhan indon dan tentere indon dan media indon dan lain-lain indon mengatekan f16 hibah yg block 32 rusak setaraf dgn real f16 block 52+ sedang hakikatnye ko sume tau kan.siap official lg designation nye.jd negare mu udah sedunia dungunye.kah kah kah.termakan dgn komen sendiri don.ok next

      Hapus
    6. Oh ya nih @lihat saja yang selalu ditertawakan dan dilecehkan kedunguannya sama forumer Indonesia, kasihan hidup korang hanya penghinaan yang korang terima dari forum ini,, tapi tak apa korang mungkin memang dari keluarga hina..hi.hi.hi

      Hapus
    7. Drpd gaya ko kate seperti ko melalui kehidupan yg sukar bersame keluarge ko.ko mmg berasal dr keluarge hina ke.takpe aku faham.kemiskinan di indon mmg tinggi jike dibandingkan di negare lain.sbb tu ramai rakyat ko bekerje di luar sbg tki.jgn-jgn keluarge ko pun ade merempat di jalanan di malaysie.tp ckp.kat keluarge ko jgn jd maid.nnt kene dera.kah kah kah.jgn risau aku pun menentang penderaan tki ko.itu melepasi batas norma manusia.ok back to military topic.next

      Hapus
    8. Rachman@ nampaknya"lihat saja"malon yg satu ini masih trauma pasal Su30 setaraf Su35 bro,dia tak terima kenyataan rupanya sehingga meracau cem nih,bro rachman kejap call 911 soalnya dah ada yg kena stroke kerana tak terima pasal su35 indonesia dah sign

      Hapus
    9. @lihat saja korang kata macam hidup korang senang entah pun korang punya mak melacur dekat sana

      Hapus
    10. Marahnye.btol la kot ko ni keluarge susah.kah kah kah.sorry pak man.bukan nk menyinggung perasaan ko.sbb tu aku hati-hati dan tak hine org walaupun troll sbb takut mcm ni la.tak tau latar belakang keluarge ko pastu tak sengaje ter singgung perasaan ko.sorry pak man.
      OK.Fact and military stuff pelase.next.
      Jom beralih ke postingan baru.aku tggu kat sane.kah kah.salam amx vci tinggal 75 bijik je

      Hapus
    11. Tak singung lah mana ada orang susah bisa guna Internet tiap saat, hi hi hi korang join terus kat forum nih yang, karena dah ada pembagian tugasnya, korang bagian yang merasa pintar, tapi dihina dan dilecehkan terus, kesiannya mak korang melahirkan korang untuk di hina saja, hi hi tapi memang pantaslah

      Hapus
    12. Lihat saja@ dia kata tak troll Wkwkwk...seronoknya budak malon yg satu nih Wkwkwk...di kasi linkpun malon tak percaya,yg dia percaya cakap trollnya Wkwkwk

      Hapus
    13. Ha ha tak apalah mat rempit@ memang itu aja kerjanya,

      Hapus
    14. HAHAHAHA lebih baik sombong daripada malu bujet kecik dibagi 5. Sudah kepalang tanggung

      Hapus
    15. So bro @ anak.. how about this, is this shit malaysian or not?

      Hapus
    16. Cuci otak blogger dan Facebook militer malon yang chauvanis.. memang merusak otak wkwkwkwkwk

      Hapus
    17. aquavit..

      mungkin dia malaysian shit yg mau ikut bgabung dgn para shit lokal utk merame kan majlis...

      Hapus
    18. Iri hati tanda tak mampu...malay oh malay tobat lah..kasih info isinya fitnah...apache rusak mendarat di sawah...Lawak sangat..

      Hapus
  3. Nak tumpang nyindir bolih.jal ea.nak kate ape ye.ok.singapore gune real frigate formidable yg lengkap dgn misil.malaysie guna real frigate lekiu dan maharajalela yg lengkap dgn misil.thailand gune real frigate dw3000 yg lengkap dgn misil.vietnam gune real frigate gepard yg lengkap dgn misil.indon gune light frigate sigma yg ompong dan ade meriam je.kah kah kah.salam sigma pkr ompomg due bijik je

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iya kah? Kapal di raja malaysia yg guna weapon balon kuning dan meriam buluh tuh memang menggerunkan kat somalia sana taklah dekat asean nih...cek enjin sukhoi korang yang ditukar dekat India tuh, India nih agak kejam pulak, nanti dia tukar enjin sukhoi tu merek BAJAJ

      Hapus
    2. Please.fakta please.ok next.kah kah kah

      Hapus
    3. Jangan jangan yang korang kata misil kat korang punya kapal tuh, adalah suar sos/Darurat, cek lagi ..

      Hapus
    4. Lon,lon Jgnkan PKR,frigate tua van speijk kami sahaje guna missile yakhont,konon pula ko kata PKR kami ompong,cermin diri lon...ko tengok mula merajalela dilancarkan ia tak de missile,Jgnkan missile merajalela pun tak de canon Wkwkwk...belum lg kedah class kapal lama yg ompong terus tak de missile,teruk sangat inventori malon nih,kapal ompong semua Wkwkwk...cakap sembang tanpa cermin diri beruk2 nih Wkwkwk

      Hapus
    5. Yakhont yg gagal uji coba pertame dan uji coba kedue hanye ditembak bawah 200km.kah kah kah.akibat tak praktikal akhirnye pemasangan yakhont utk kapal seterusnye dihentikan.

      Hapus
    6. Lihat saja@ yg penting boleh dilancarkan sampe 200 km,kl missile malon ada tak dilancarkan sampe 200 km,oh ya saya lupa cem mn malon boleh lancarkan missile sampe 200 km kl kedah class ompong tdk de missile dan merajalela mula dilancarkan tak de missile n canon...jadi salam ompong tak de missile Wkwkwk...ish,ish,ish

      Hapus
    7. Malay masih iri hati & dengki move on lah...Haaaahahaaa Salam Sukhoi 35 & Apache Guardian

      Hapus
    8. Stupid malon.. gepard hanya 1600 ton di bilang Real fregate bahkan merajalela belum pernah perlihatkan missile.. wakikikikik

      Hapus
    9. Percuma ngomong Ama dia...jng d anggap...di treat sebelah aja di ajak discus malahan...ud d jawab kabur...hahahha

      Hapus
  4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  5. Aku pelik la.knape ko suke beli aset rusak?
    mule-mule beli f16 hibah gurun yg bnyk kali rusak walau baru regenerasi.baru keluar kilang dah bnyk yg rusak sampai ada yg total lost,rusak kanopi,rusak enjin,rusak dlm pengiriman dan ade kene grounded.
    Pastu beli kapal selam yg old technology yg tak bolih launch misil pun rusak bateri dan tak bolih gune.
    Pastu beli apache baru pun rusak jgk hingge kene mendarat cemas di sawah.
    Lopad baru takyah citer la.amnles teruk dlm lumpur je rusak enjin hingge terpakse digantikan enjinnye.ade gambar die kat forum ko.parade di hut 72 pun rusak di tgh jalan.

    Ape-ape pun salam badak 50 bijik je.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Beli yang bagus Cam kapal selam scorpenis tuh lah hendaknya, asli kapal selam, sekali selam sampai dia takkan pernah muncul muncul ke permukaan lagi

      Hapus
    2. Ok.ni baru bagus komennye.ade isi.pak rachman hakiki.ko dan forumer lain tau scorpene dah lame beroperasi dgn baik tp malu dan iri nak ngaku kan.dgn keadaan kapal selam tni al ko lg yg old teckhnologi dan rusak walau baru dibeli.scorpene dan tembak heavywright torpedo yg tak lernah dilakukan tentere ko.scorpene dah tembak misil yg tak pernah dan tak bolih dilakukan tentere ko.dan scorpene dah pecah rekod dgn menyelam ke kedalaman 350 meter.gerun kan

      Salam komodo 66 bijik je

      Hapus
    3. Napa dikutuk di dalam negeri pasal tak bisa selam tuh,

      Hapus
    4. Pasal catat rekod kapal selam korang siapa yang catat rekod tu?? Guiness book kah atau lembaga pencatat rekod yang lain? Jangan korang bilang yang catat rekod tuh tldm atau media malaysia, tu sama saja korang kasih tau korang dungu

      Hapus
    5. Opssss...

      https://malaysiamilitarypower.blogspot.my/2016/05/royal-malaysian-navy-scorpene-ssk.html?m=1

      Hapus
    6. Rachman@ malon kan bangga bro scorpenenya masuk rekod guiness tuh Wkwkwk

      Hapus
    7. Mana pula yang catat rekod tuh guiness @Mat Rempit, yang catat rekod tuh rosmah lah

      Hapus
    8. Aq peliklah knp inventori malon nih teruk sangat,dah scorpene tak boleh selam,datang pula sukhoi tak boleh terbang kerana tak de sparepart,lepas tuh mig29pun di grounded kerana tak de sparepart,nuri pun sering terhempas,kejap tuh sibmas dan condor tua pun tak de ganti,selepas tuh pula kedah class dari zaman jepun sampe sekarang ompong tak de missile,begitu jg merajalela mula dilancarkan ompong tak de missile dan weapon,kejap tuh lg kereta kebal malon kemalangan terbalik menyebabkan mangsa 2 askar malon tewas,kejap lg handalan class tua pun masih berkhidmat,belum lg bunga lima tua pun dipaksa berkhidmat Wkwkwk

      Hapus
    9. Salam Sukhoi 35 & Apache guardian...# Malay semakin terbelakang

      Hapus
    10. Dan yg paling memalukan kapal selem indon lemah tenaga batin dan terpaksa pake powerbank. πŸ˜† kapal halimunan indon yg pertama terbakar ketika dilancarkan dan terus ghaib sampai skrg... hebat kannn πŸ˜†

      Hapus
  6. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  7. Pasal Dah pecah rekod kapal selam kau tuh siapa yang catat rekodnya, guinnes book kah? Atau kapten kapal selam yuh sendiri kah? Kalau kapten kapal sendiri yang yang catat, aduhai itu cara catat rekod terdungu sedunia

    BalasHapus
    Balasan
    1. Opssss

      https://malaysiamilitarypower.blogspot.my/2016/05/royal-malaysian-navy-scorpene-ssk.html?m=1

      Hapus
    2. Rekod dicatat sendiri oleh malaysia...ck.ck dah dibohongi korang lagi kasihan ck ck ck

      Hapus
    3. Dulu @Mahamahatair kata tak guna kasih link blog militer sendiri, tapi ada juga beruk dungu semenanjun kasih link blog militer diorang sendiri pasal klaim rekod tuh...ck.ck.ck standard ganda

      Hapus
    4. Bro @Lihat

      Coba baca ini bro

      http://themalaysianpatriot.blogspot.co.id/2017/10/pengkajian-semula-program-mrca-malaysia.html?m=1

      Ya ampun bro.. program MRCA sudah dicanangkan semenjak 2003 ??!
      2018 - 2003 = 15 tahun dan masih delay ?!!!... alamak... compare ke project AKAN TNI gak pake nama merica mericaan dalam waktu 3 tahun langsung settle, sekarang malah opsi selanjutnya project AKAN F16 Viper dan F15. Lha trus piye bro ?
      Upomo aku dadi kowe mesti wuisin tenanan, ngelokno wong liyo miskin jebule deweke limolas taun ora tuku babarblass...:-(

      Hapus
    5. Malay F 5 apa penggantinya...? MiG 29 apa penggantinya..? Nuri apa penggantinya..? Condor & sibmas apa penggantinya..? kasturi class apa penggantinya..? Rudal jernas rapier apa penggantinya..? Coba silahkan jawab pertanyaannya # Salam AKAN Project

      Hapus
    6. Rosmah catat rekod first lady terburuk rupa

      Hapus
    7. superstar..

      Program MRCA itu delay kerna kekangan ekonomi..itu kepercayaan anda bukan?

      Mereview smula program pembelian aset militer sesuai kondisi ekonomi supaya tidak bermasalah Di kemudian hari itu juga pendapat/rekomendasi anda sbelum ini bukan?

      jadi kenapa anda skrg mpersoal program MRCA yg delay 15 tahun?

      mana lebih mendesak... Malaysia dgn program MRCA atau Indonesia dgn akusisi su35...




      Hapus
    8. Kekangan ekonomi sampe 15 tahun Wkwkwk...lawaknya jer

      Hapus
    9. Tupez flanker.. kami tak perlu ganti semua aset aset tu lagi.. sebab aset yg ada pun indon masih takut nak gertak kami... setakat nak buli kapal kapal dan jet jet indon yg hanya berani memintas dan mengertak pesawat awam tu takde masalah sgt.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† indon ada aset yg kononnya canggih oleh troller tetapi sekadar buat parade je apa gunanya... baik simpan dalam stor je la... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜—πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  8. Dah ade post baru.gambar pkr lg.jom kesane.yeahhhh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gambar rosmah buruk rupa ade

      Hapus
    2. Aku mau juga gambar rosmah tuh, boleh diguna halau hama

      Hapus
    3. Salam gempita ompong tak de alat bidik commander sight 360 Wkwkwk

      Hapus
    4. Mat rempit.. macam kata kat leopard tni(tentera negeri indon) je.. beli leopard tapi basic je.. nasib baik la leopard tu takde bateri macam kapal selam.. kalau x dah tentu leopard pun pake powerbank kan..kah kah kah

      Hapus
  9. 300 marinir berenang antar pulau jawa menuju sumatera sejauh 39 km ditengah ombak ganas......300 askar atm berenang 50 meter kat kolam renang guna air hangat..dari rebus air

    BalasHapus
    Balasan
    1. Berita hari ini .....Marinir malaysia mampu pamer aksi tidak dapat dikesan oleh musuh, because marinir malaysia memang tak ada

      Hapus
    2. @ Rachman..Marinir malay Gaib..Haaahaaaahaaa

      Hapus
    3. Rachman@ itu namanya halimun bro Wkwkwk

      Hapus
    4. Hai nak cerita pasal halimunan pulak ke... mana kapal halimunan indon kejawen dinamakan kri kelewang tu... katanya sudah dilanacarkan.. tapi tak nampak smpai skrg... ops πŸ˜† lupa.. kapal halimunan memang tak nampak kan... nanti buat banyak2 malaysia nak beli satu buat muzium.. keh keh keh

      Hapus
    5. Rachman.. malaysia memang takde pasukan marin pakk.. seperti mana indon takde pasukan para...kalau marin malaysia cukup dgn polis marin je.. rekod terbaik malaysia setakat ni dpt la tangkap sekor komando indon yg dinamakan sebagai pasukan katak alias berudu. Ditangkap diperairan malaysia kerana merampok nelayan...pasukan berudu pun jahat juga rupanya.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  10. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  11. Nice article from a neighbouring country that also operate the Apache attack helicopter. 

    The Su-35 deal is another Indonesian Armed Forces (TNI) wishlist that have been fulfilled and became a reality.

    Other wishlist that have been fulfilled and became a reality such as AH-64E, NASAMS Medium SAM, Javelin ATGM...etc.

    This year TNI is expecting delivery of new batch of ASTROS MLRS, new batch of Leopard 2 MBTs and many other goodies. 

    Good job TNI. Keep it up.

    BalasHapus
  12. kenapa orang gila jakarta ini bersungguh-sungguh menjadi adikuasa? adakah mereka lapar sudah tidak memberi makanan dan perut mereka?mereka juga tidak mampu membeli A400 dan Airbus 380 untuk negara miskin mereka.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Haduh Malin satu ini..kalau ngetrol kok bodoh kali..sebelum bilang negara lain miskin..lah lihat lah kemampuan negara sendiri..

      Apa yg bisa dibelanjakan Malon skrg..ganti Mig 29 yg udah jongkrok krn ngk pernah beres dari pertama beli..juga blm mampu..

      Ini ksn 'pukul air di dulang..percik muka sendiri'..mau hina org lain..malah nunjukin diri sendiru lebuh terhina..

      Udah sana belajar 'nge-troll' yg bener..pantesan forumers Se ASEAN..paling hina forumers Malon..mulai dari Singapore, Indo, Viet, Myanmar..Udah mau ngetroll tapi troll'nya jeblok..troll tak mutu..

      Haduh..gih sana..turun ke jalan..turunin Najib..sudah tahu jaman Najib..Malon makin mundur..semua Prestasi Dr M..hancur sama Najib..
      Hayo turun ke jalan..turunin Najib..sebelum Malon habis tergadai ke China..

      Hapus
    2. Ingat utangnya lon dah sampe 67% Wkwkwk

      Hapus
    3. Biasa la troller dari indon ni
      . Dia kata negaranya kaya sebab beli apace.. tapi kenapa tak pakai a400m.. negara indon dikatakan negara g20 tapi banyak terima aset hibah.. f16 dan c130 adalah contoh... dia kata troller malaysia teruk tapi lagi teruk troller indon sebab guna bahasa kotor sahaja.. mungkin spesis anak anak haram pki kot dulu... bab kata pepatah kejawen.. kalau x bodo bukan indon namanya... mendunia sampai bontot penuh dgn tahi... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜πŸ€—πŸ€—

      Hapus
  13. Nak tanya, malaysia jadi tak beli mrss buatan indo, berape buah, model standart eksport ke ada perubahan spesifikasi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Belum ada uang lagi pakcik, dadah belum laku lagi

      Hapus
    2. Takde uang. Tunggu roamah jual tas hermes nya dulu keh

      Hapus
    3. Apa kelas beli kapal.indon.. ks pun takde bateri... baik beli dari belanda ..lagi power... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† kapal pun ciplak dari korea selatan..

      Hapus
  14. Bro @lihat kenapa selalu bilang Thailand armynya lebih maju di asean ? Bukannya lebih maju Malaysia ? Coba tengok case Grippen Thailand bbrp bulan kemaren jatuh dan menewaskan pilotnya padahal pesawat baru.

    Harusnya Malaysia lebih hebat bukan Thailand, kamu harus buru2 koreksi pernyataannmu.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lebih hebat jet pejuang malay tak pernah ada yang terhempas...karena cuma berdiam diri di hangar tak ada spare part...haaahaaaahaaa

      Hapus
    2. Aduhai kalau negara pendengki malaysia tuh kita bahas tak lah ada habisnya buat fakta keburukan nya lebih baik kita buat perayaan Su 35, jom bro

      Hapus
    3. Jet pejuang negara asean terhempas di udara kalo jet pejuang malon terhempas di hanggar, pake eject seat. World record fastest jet pejuang terhempas

      Hapus
    4. Ini baru namanya world of record..eject kat Hangar...

      Hapus
    5. Tak di daftar kan kah rekod eject kat hanggar tuh sama guinnes book

      Hapus
    6. Tapi pesawat indon yg terhempas lagi banyak dari malaysia. Kenapa pak.. sebab takde duit beli sparepart ke.. pesawat malaysia selalu diudara pakkk ... bukan macam aset aset indon hanya gah di parade sahaja.. hakikatnya.. yg terbang pun sebuah dua je... tapi kan ada dalam rekod sejarah c130 indon terhempas ditembak pasukan sendiri.. malu dong πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† punya la takut dgn pesawat malaysia sehinggakan tembak org sendiri... su35 tu datang dgn pakej senjata atau basic sahaja macam frigate baru negeri indon tu...yg ada hanya main gun je... kah kah kah mendunia kan..

      Hapus
  15. saya sebelumnya silent redaer, tapi gara2 troler negeri seberang pengin nimbring juga. salam wong ngapak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Monggo mas fatkhur di tunggu komen2 nya...

      Hapus
    2. makasih bro TF. ada kabar bahwa BUMN dapat info Pemerintah Republik Indonesia nampaknya sangat serius untuk bisa memiliki Airbus A400M, pesawat angkut berat buatan Airbus Defense & Space. Seperti dikutip dari koran Investor Daily (13/2), Pemerintah RI melalui Menteri BUMN sampai rela melakukan perombakan jajaran Direksi Pertamina untuk memungkinkan A400M bisa dioperasikan oleh Pertamina.
      Dahulu, Pertamina memang memiliki Pelita Air Service yang ditugaskan menjadi perusahaan sewa pesawat. Namun begitu, PAS saat ini lebih fokus ke penyediaan angkutan pesawat untuk karyawan Pertamina di tempat-tempat eksplorasi dan kilangnya.
      Menteri BUMN kabarnya akan salah satunya memunculkan Direktorat baru untuk urusan Riset dan Teknologi di Pertamina yang salah satu tujuannya adalah melakukan eksekusi pembelian dua buah pesawat A400M dengan spesifikasi militer, yang nantinya akan digunakan sebagai jembatan udara operasi logistik ke Papua. Biaya pengadaan untuk dua pesawat A400M tersebut itu adalah mencapai US$ 500 Juta.
      A400M sendiri adalah pesawat angkut sedang-berat dengan kapabilitas angkut di atas C-130J Hercules yang diminati oleh TNI AU. A400M punya kemampuan gotong beban sampai 37 ton. Secara teoritis, A400M memiliki volume kargo sampai 340m2. Tinggi ruang kargonya mencapai empat meter, jadi kendaraan taktis bisa leluasa masuk ke dalam perutnya.
      A400M sendiri dapat membawa sampai 2 unit Panser sekelas Anoa, dengan selisih ruang tersisa dapat diisi dengan peralatan atau material logistik. Kalau untuk membawa kendaraan berat dan transportasi bahan bakar ke daerah yang terisolir untuk mendukung kinerja Pertamina, jelas tonase yang bisa dibawa akan lebih besar lagi.
      Namun begitu, A400M sendiri belumlah teruji di wilayah yang bergunung-gunung, dan sejauh ini banyak dioperasikan di daerah yang bergurun-gurun. Apakah A400M bisa menaklukkan wilayah pegunungan Papua yang terkenal tidak ramah pada penerbangan? Kita tunggu saja kiprahnya, pesawat yang begitu dipercaya Pemerintah RI sampai harus merombak Direksi Pertamina

      Hapus
  16. Thailand AH-1
    Vietnam MI-24
    Singapore AH-64
    Indonesia MI-35 & AH-64E

    Malaysia...?

    Waduh katanya negara hebat bin jaguh sedunia ko ga punya...xizizi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aset malon tak perlu canggih2 bro,bila pun di beri aset canggih percuma sahaje kerana nanti jg di buat ngebom pokok pisang Wkwkwk

      Hapus
    2. Adusss malaysia pakai md pun budak2 indon sakit hati... masalah tul dgn troller indon ni ye..πŸ˜† tapi apa guna ada aset canggih hanya sekadar buat parade je. Nak lawan pemberontak pun hantar polisi je... kenapa tak hantar aset2 canggih... takut atau memang takde sparepart... malu beli aset utk simpan dalam stor je... kah kah kah

      Hapus
  17. Pemerintah Republik Indonesia nampaknya sangat serius untuk bisa memiliki Airbus A400M, pesawat angkut berat buatan Airbus Defense & Space. Seperti dikutip dari koran Investor Daily (13/2), Pemerintah RI melalui Menteri BUMN sampai rela melakukan perombakan jajaran Direksi Pertamina untuk memungkinkan A400M bisa dioperasikan oleh Pertamina.
    Dahulu, Pertamina memang memiliki Pelita Air Service yang ditugaskan menjadi perusahaan sewa pesawat. Namun begitu, PAS saat ini lebih fokus ke penyediaan angkutan pesawat untuk karyawan Pertamina di tempat-tempat eksplorasi dan kilangnya.
    Menteri BUMN kabarnya akan salah satunya memunculkan Direktorat baru untuk urusan Riset dan Teknologi di Pertamina yang salah satu tujuannya adalah melakukan eksekusi pembelian dua buah pesawat A400M dengan spesifikasi militer, yang nantinya akan digunakan sebagai jembatan udara operasi logistik ke Papua. Biaya pengadaan untuk dua pesawat A400M tersebut itu adalah mencapai US$ 500 Juta.
    A400M sendiri adalah pesawat angkut sedang-berat dengan kapabilitas angkut di atas C-130J Hercules yang diminati oleh TNI AU. A400M punya kemampuan gotong beban sampai 37 ton. Secara teoritis, A400M memiliki volume kargo sampai 340m2. Tinggi ruang kargonya mencapai empat meter, jadi kendaraan taktis bisa leluasa masuk ke dalam perutnya.
    A400M sendiri dapat membawa sampai 2 unit Panser sekelas Anoa, dengan selisih ruang tersisa dapat diisi dengan peralatan atau material logistik. Kalau untuk membawa kendaraan berat dan transportasi bahan bakar ke daerah yang terisolir untuk mendukung kinerja Pertamina, jelas tonase yang bisa dibawa akan lebih besar lagi.
    Namun begitu, A400M sendiri belumlah teruji di wilayah yang bergunung-gunung, dan sejauh ini banyak dioperasikan di daerah yang bergurun-gurun. Apakah A400M bisa menaklukkan wilayah pegunungan Papua yang terkenal tidak ramah pada penerbangan? Kita tunggu saja kiprahnya, pesawat yang begitu dipercaya Pemerintah RI sampai harus merombak Direksi Pertamina

    BalasHapus