11 Februari 2018

Russian Helicopters Signed Memorandum on Cooperation in Aftersales with Thai Company Datagate

11 Februari 2018


Mi-17V5 of RTA (photo : Russian Embassy)

Russian Helicopters and the Thai company Datagate Co. Ltd. signed a memorandum of intent on cooperation in organization of the maintenance service center for Russian-made helicopters in the framework of international Singapore Airshow.

The document was signed by Deputy General Director on Aftersales of Russian Helicopters, Igor Chechikov and Director of Datagate Ms. Issary Benjarattanaporn.

Among the areas of cooperation identified in the memorandum is assistance in organization of the center for servicing Russian-made helicopters in the Kingdom of Thailand. It is anticipated that the center will be able to provide all kinds of maintenance and repair, troubleshooting and replacement of components.

Also, the parties identified an opportunity to supply spare parts and provide the repair of components of the civil helicopters under separate contracts. For instance, a contract for repair of components for Russian Mi helicopters was signed at the exhibition.

"This memorandum outlined the basic agenda and those items on which we intend to cooperate with our Thai partners. We agreed to explore all available prospects and opportunities and to develop a joint plan in the future," said General Director of Russian Helicopters, Andrey Boginsky.

The memorandum is effective from the date of its signing by the parties and will be valid for one year. Also, the document provides a possibility of renewal of the memorandum upon mutual agreement of the parties.

(RuAviation)

168 komentar:

  1. Bukan ke indonesia yg banyak beli aset dari russia tapi kenapa thailand yg dapat projek ni...πŸ€”πŸ€”πŸ€”
    Sepatutnya negara G20 yg dapat ... kurang asam betul russia ni.. tau ke mereka indonesia negeri mendunia di asean ni...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Indonesia masih ada kerjasama dengan Airbus dan BELL Textron yg jumlah produknya lebih banyak digunakan di Indonesia. Kalaupun di Thailand masih dekat daripada dibawa kembali ke Rusia atau Belarusia. Kalau malon mau bawa 16 biji MIG ke Rusia pun tak mampu.. jadi deehh berubah menjadi pesawat mayat tinggal discrap.. kahkahkah..

      Hapus
    2. Indonesia masih ada kerjasama dengan Airbus dan BELL Textron yg jumlah produknya lebih banyak digunakan di Indonesia. Kalaupun di Thailand masih dekat daripada dibawa kembali ke Rusia atau Belarusia. Kalau malon mau bawa 16 biji MIG ke Rusia pun tak mampu.. jadi deehh berubah menjadi pesawat mayat tinggal discrap.. kahkahkah..

      Hapus
    3. Dah dapat banyak dah, malaysia dapat apa?? Pisang atau kacang..lekas habiskan pisang dan kacangnya dein lepas tuh panjat lagi batang kelapa tuh dein anak tandas

      Hapus
    4. Malon beli sukhoi rusia tapi ternyata sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart kah kah kah...kasian malon di embargo rusia kah kah kah

      Hapus
    5. Kihkihkih,sekali lg mat rempit kepanasan dan main cakap tanpa bukti.cerite rekaan mat rempit ibarat sinetron yg bolih menghiburkan hati.kesian ko mat rempit,otak agak dungu.kahkahkah.padahal sukjoi indon yg bnyk grounded akibat sucad.overhaul je kat belarus.

      Hapus
    6. Sukhoi malaysia memang lebih unggul karena memiliki varian mode kursi eject kat hanggar

      Hapus
    7. Lihat saja aka tentara kabur@ kepanasan sama malon yg punya budget kecik di bagi 5 kah kah kah...kl sukhoi indonesia di grounded ada link tak,kl tak de link itu namanya ko troll lon Wkwkwk...ada berita sukhoi indonesia di upgrade di belarus datang lihat saja aka tentara kabur hantar cakap sukhoi indonesia di grounded Wkwkwk...Cem ni lah pemikiran semua beruk malon,katanya makan sekolahan tak tahunya bodoh cem beruk...kah kah kah

      Hapus
    8. Ada berita sukhoi indonesia di upgrade di belarusia tp datang si beruk"LIHAT SAJA dan DEIN" si raja troll yg iri hati hantar cakap sukhoi indonesia grounded Wkwkwk...Cem ni lah quality semua forumer beruk malon suka troll,hoax dan iri hati Wkwkwk

      www.defense-studies.blogspot.com/Empat jet tempur sukhoi TNI AU jalani upgrade di belarusia/05-04-2017

      Hapus
    9. Itu bukan upgrade.itu major overhaul.radar dan segala bende dalaman sukhoi ompong indon tak ditukar.hanya overhaul akibat tidak bolih terbang dan lama di grounded.tgk tu.tak payah aku bg link kat ko.dah ade berite sukhoi yg kene overhaul akibat masalah di belarus.kah kah kah.kenyataan kan don

      Hapus
    10. Makin marah troller sekor ni.kesian ko aku tgk.hahahaha

      Hapus
    11. Lihat saja aka tentara@ tak di baca pun link si beruk tentara dah cakap sembang kerana iri hati tak terima kenyataan sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart
      ..kah kah kah...isi link cakap pasal upgrade,si beruk lihat saja cakap cuma over haul Wkwkwk...Cem dia lah Tuhan semesta alam,semua2 pun tahu pasal indonesia upgrade sukhoi si beruk tak percaya cakap sembang kerana iri Wkwkwk

      Hapus
    12. Tak de kata2 major overhaul yg ditemukan,pasal upgrade semua cakap,datang si beruk LIHAT SAJA cakap overhaul,aq maklum sahaje beruk yg satu nih suka buat sensasi dgn troll2 yg penuh iri hati tuh Wkwkwk

      www.militermeter.com/setelah upgrade,2 pesawat Su-27SK TNI AU akan dilengkapi jammer pod/24-04-2017

      Hapus
    13. aiiii panas nampak mat rempit.... hahahahaha

      Hapus
    14. Semua negara Asean shoping besar besaran.. malon ambil meriam hibah aja ngga mampu πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
    15. Gempur@ aq tak panaslah,ko tengok aq tawa2 selalu hahaha...yg panas tuh yg cakap sembang dan troll Wkwkwk...Biasalah budak2 malon nih suka cakap sembang dan troll,bagi budak2 malon tak apa2lah cakap sembang dan troll yg penting boleh eksis dan buat sensasi kat blog nih Wkwkwk

      Hapus
    16. Negara g20 tak nak tolong indonesia ix ix ix ix.
      Indonesia iktiraf sebagai industry penebangan dunia amat buruK terpaksa minta bantuan euro dca Mengiktiraf penebangan nya Tampa dca euro indonesia tak boleh hidup, ini hakikat berlaku pada indonesia ini, perkara pantut ubah oleh jokowi

      Jika lihat pesawat Sukhoi Superjet 100 jatuh tak ketahui Puncanya walau pun bangkai pesawat dah jumpa.
      Perkara menyebab russia kecewa sama indonesia ini

      Hapus
    17. Indon Sukhoi peluru pun takder!! Masa Training hanya mampu tembak SUAR saja!! Poor Indon!!

      Hapus
    18. Mat rempit makin kesian dan kepanasan aku tgk ko.tak reti beza upgrade dan overhaul.media ko yg koar-koar upgrade sedang hakikat hanye overhaul.sukhoi ompong hanye di overhaul dikatekan upgrade.sedangkan isi dalam tak berubah.hanya tukar cat saje dan tukar part yg rusak.hahaha.coba la ko bace sendiri spesifikasi sukhoi ko kat internet lepas overhaul.tak berubah.tak pun ko baca pakej overhaul sukhoi grounded ko kat belarus tu.hanya overhaul kerana dah tak layak terbang.

      Tq atas pemberian link tu lg.tulisnya AKAN dilengkapi jammer pod.maksudnye hingga kini takde pod lg sukhoi tu..??!!kah kah kah.baru tau ni.maksudnye tak boleh perang mcm lopad 2 ompong jugak.misil takde.pod takde. Patutlah hanya grounded dan f16 rusak je patrol

      Hapus
    19. Malon takde belanja jet pejuang. Uang sudah habis guna belanja rosmah buruk rupa belanja tas hermes xixixixi

      Hapus
    20. Pkr ompong.ambik ko don

      www.indomiliter.com/masih-belum-lengkap-dipersenjatai-kri-i-gusti-ngurah-rai-332-resmi-dikukuhkan/

      Pembebasan sinar kudus gagal.ambik lg ko don.jgn bunuh diri sudah lepas bace.pasti kamu sedih dan kecewa.

      https://www.kompasiana.com/penduduk/evaluasi-operasi-pembebasan-sinar-kudus-aib-komando-tni_54f3d73b7455137f2b6c817b

      Kah kah kah.malu total.tak sedia kononnya.last-last kene bayar tebusan.malu don malu.

      Hapus
    21. Hahahaha lame x dtng sini. Panas lagi rupenyer

      Hapus
    22. Ape lg link ko nak don.cakap aje.sbb kemirisan tni jadi topik hangat di malaysie.semua ketawe dgn masalah tni ko.beli aje tp tak bolih gune aset dan takde senjata.kah kah kah.kesian ko .rajin-rajin lah melawat ke blog atau fbp military malaysie.tp ko akan kemurungan dgn masalah tni.. Kah kah kah.satu malaysie dh tau la don masalah tni ko.

      Hapus
    23. Masak sih. Aduuh kasihan bujet kecik di bagi 5 sudah habis nak buat rosmah buruk rupa belanja tas hermes

      Hapus
    24. Nah don.baca ops fajar tldm.operasi tldm dlm menawan bajak laut.tni al pegi lawan bajak laut je tp mcm nk pegi perang dgn jumlah anggota aset dan kapal perang yg banyak tp gagal total.malaysie oegi tawan bajak laut dgn kapal dan nggota yg sikit je tp berjaya.kahnkah kah

      https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Operasi_Fajar_8:_Teluk_Aden

      Hapus
    25. Vat 69 tuh pasukan kenikmatan kah?? 69 posisi sex dan malaysia shemale dungu senang yg luncah

      Hapus
    26. Malaysia malaysia negara dadah je belagak

      Hapus
    27. Jelas aja bajak laut nya lu Tawan lon.. bajak laut nya salah naik kapal lu.. coba kalo kasus nya seperti indonesia.. paling pingsan lu..πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    28. Mahathir,tukang troll bawa2 pasal sukhoi super jet 100 Wkwkwk...artikel cakap heli mi17 thailand,mahathir cakap sukhoi super jet 100,nanti aq cakap mh370 cem mn pula lon Wkwkwk

      Hapus
    29. Paul beruk@ ada link tak,kl sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart aq ada linknya Wkwkwk

      Hapus
    30. Ada paul..ragam macam juga nama nama beruk semenajung malaysia tuh ya

      Hapus
    31. Lihat saja@ nampak ko iri hati dgn upgrade sukhoi indonesia,sila hantar sini pasal overhaul,ko cuma iri Wkwkwk...berita tentang upgrade ko kata cuma overhaul,memangnya ko nih cem Shed apa2pun tahu melebihi menhan indonesia,indonesia upgrade ko kata overhaul Wkwkwk...ko tuh iri ye,mn link cuma ganti cat Wkwkwk

      Mana link f16 banyak rosak dan leopard ompong,kl link scorpene malon tak boleh selam,sukhoi malon tak boleh terbang,kedah class ompong tak de missile aq ada link Wkwkwk

      Wajarlah i gusti ngurah rai belom ada missile kerana ia kapal baru ruk,tapi kan dia dah punya meriam 76mm,dari pada kedah class dari zaman jepun sampe zaman now ompong tak de missile Wkwkwk...ish,ish,ish

      Operasi fajar Wkwkwk...Wajarlah bajak lautnya ko tawan kerana ia salah naik kapal Wkwkwk...coba ko halau nelayan cina dari beting ali itu baru jaguh lon Wkwkwk

      Hapus
    32. @Mak rempit Malon sama nelayan China aja ga berdaya.. ini pakai berlagak pamer bajak laut Somalia salah naik kapal wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    33. Wkwkwk...kah kah kah...hahaha....ATM tak de kuasa dan takut sama 110 kapal cina curi ikan di beting ali,ATM n coast guard malon cuma memandang dari kejauhan sahaje Wkwkwk

      www.jakartagreater.com/110 kapal ikan masuk,menlu malaysia panggil dubes cina/02-04-2016

      Cuma berani panggil dubes cina,sementara ikan dah habis di curi tanpa berani bertindak Wkwkwk...manyak jg malon nih Wkwkwk

      Hapus
    34. Mulyono@ dari case operasi fajar malon,wajarlah ATM berhasil kerana semua crew kapal dah bersembunyi semua di bilik yg di rancang aman dari sergapan pembajak,semua lampu kapal dan engine kapal dimatikan,pembajak somalia tak de tawanan yg di sandera,jd dgn gampanglah ATM menangkap pembajak kerana pembajak gk ada tawanan yg disandera,jd wajarlah ATM lembik berhasil bro Wkwkwk

      Hapus
    35. Lihat saja...nama ko...macam orang yang putus asa..dikasi link malah tak percaya.... ciri2 orang gila...qqiqiaiqiqi

      Hapus
    36. Didi@ si beruk malon"LIHAT SAJA" tuh gk terima kenyataan sukhoi indonesia di upgrade bro sementara sukhoi malon di grounded tak boleh terbang kerana tak de sparepart bro,aq kasi link sukhoi indonesia di upgrade di belarusia si beruk ini kepanasan bro gk percaya sama link yg aq beri,dia lebih percaya sama cakap troll dia,...emang dia stress berat bro Wkwkwk

      Hapus
    37. Gitulah Mak rempit.. malon mau Pamer bajak laut tanpa tawanan malon paling lucu emang untuk masalah kejaguhan.. tapi nembak aja minta ajarin TNI wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    38. Mat lampir banyak perkara perlu dilakukan tni ini
      Sudahlah mat lampir tembak tepat tapi lari dari perang

      Tembak tepat tapi tak tahu stander oparasi Ketika menhadapi lanun laut..

      Dalam islam siapa Yg lari perang harus bertaubat.
      Dalam ketenteraan siapa tak nak ikut cakap ketua kena hukuman Undang2 tentera,

      Hapus
    39. Lari dari perang..? itu aja malon yang selalu di ulang2.. emang Indonesia perang sama siapa lon? Tu ciptaan blog chauvanist malon ya..? Berita tentang kemajuan militer Indonesia selalu di sembunyikan.. isinya hanya kejaguhan malon yang nyata tolol wkwkwkwkwk

      Hapus
    40. Malon kalah debat bawa2 agama.. Urus saja Tentera kau yang gemar Curi enjin pesawat.. Tentara PBB indonesia telah amanah lah Mahatai nyata nya selepas tu dapat Pinggat penghargaan.. wakikikikik

      Hapus
    41. Mahathir@ tembak tepat bila perompak tak de hostages polis indonesiapun can do it Wkwkwk

      Yg dperangin tuh israel,isis bkn yemen Wkwkwk

      Hapus
  2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Minta suaka aja ke thailand bro, mumpung disono ada mahluk idamanmu...ladyboy aka lgbt...yuk mareee

      Hapus
    2. Beli pistol?? Pabrik senjata serbu saja ada disini. Hi hi hi

      Hapus
    3. Smilinghari212@ Madsud suaka bahmu doyan yolong duwit negara...untung jauh kalau dekat badik bisa nancap lehermu !!!

      Hapus
    4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    5. Wah wah benar benar forum militer

      Hapus
    6. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    7. Ada preman nih wuuu serem hahahaha

      Hapus
    8. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    9. sabar om muarifreborn...sabar itu sebagian dari iman..jgn tbawa emosi..

      Hapus
    10. Sabar itu ibadah..
      Kepada siapapun itu.

      Hapus
    11. Muarif lesbong rasah sok jagoan le. Kowe mengko diparani ming mlungker koyo ebi

      Hapus
    12. Lame x dtng. kecoh lagi rupenyer dlm nie....hahahah

      Hapus
    13. Beruk malon mari ramaikan traffic blog ini. Ayo ayo mari sini. Daripada pusing tak bisa belanja jet pejuang. Ketik ketik sahaja disini

      Hapus
    14. Ayo banyak orang malaysia nih..enak untuk di lecehkan

      Hapus
  3. Mungkin Rusia takut.. data sensitif produknya bocor ke barat. Karena Indonesia ada kerjasama dengan Airbus, BELL Textron, dan ada rencana Lockheed Martins bangun bengkel di Indonesia jika Indonesia jadi membeli 46 peaawat F-16 blok 70/72.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yang jelaas Rusiaa sempat marah dg Malaysia akibat ,malaysia sempat meemlerlihatkan kpd US dalaman sukhoi, sewaktu latihan perang dg US .....

      Hapus
  4. Mungkin Rusia takut.. data sensitif produknya bocor ke barat. Karena Indonesia ada kerjasama dengan Airbus, BELL Textron, dan ada rencana Lockheed Martins bangun bengkel di Indonesia jika Indonesia jadi membeli 46 peaawat F-16 blok 70/72.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Alasannya bukan itu mas bagaz...thailand mo beli berbagai produk aviasi dari rusia, mulai dr heli mil-17 sampai dengan sukhoi super jet yg nyangsang digunung salak

      Hapus
    2. Mi-17, Hind, SU-27, Mig-29 sampek Il-76? US punya kok...hwihihi..

      Rusia bisa sebaliknya/gak? :D

      Hapus
  5. Thailand adalah otak yang sama dengan Indons yang menjadi salah satu daripada orang yang paling pelik dan paling gila ketika datang kepada doktrin tentera. ,Ia akan menjadi sakit kepala besar bagi orang-orang gila Bangkok ini dalam pemodenan tentera mereka sendiri. ,Pertama, masalah ketenteraan Thai dengan Leonardo Helicopters, yang menyediakan sokongan dan alat ganti bagi helikopter Thailand AW139. ,kedua, artikel ini jelas mengkritik Kerajaan Thailand dalam pengambilalihan pertahanan mereka untuk tidak menyatukan pengambilalihan mereka di mana mereka memperoleh dari sumber yang berbeza tanpa mempertimbangkan keserasian dan kesalingterdagangan antara sistem. ,Memandangkan sistem senjata kini saling berkaitan dengan komputer dan elektronik. ,Sama seperti Indons, orang pelik, pelik, tentera, pelik Presiden dan pelik pelik mengakibatkan kemalangan ketenteraan yang paling maut di seluruh ASIA jauh lebih buruk daripada negara Afrika.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bahasa mu macam tata bahasa mesin penerjemah....dasar mahluk aneh, koorang pasti sejenis maniak

      Hapus
    2. Perolehan senjata malon sangat pelik,selain masalah scorpene yg tak boleh selam kerana rasuah,ternyata banyak sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart,sukhoi malon tak boleh terbang kerana malon di embargo rusia...kah kah kah

      Hapus
    3. Kesian.duk gua nye mat rempit.aku tahu yg ko dh tgk scorpene beroperasi dgn baik.sudah tembak heavyweight torp dan tembak misil.kapal selam indon takde misil.tak bolih tembak misil.bateri aja rusak.sukhoi ompong dan grounded akibat sucad.hihihi.betul kan mat rempit.ko tau yg malaysie tak menghadapi masalah operasi mcm indon yg aset bnyk rusak.tp sesih nak ngaku.woit woit

      Hapus
    4. Iyakah hebatnya kapal selam malaysia? Bisa tembak laser juga kah ??

      Hapus
    5. Lihat saja@ ada link tak submarine indonesia tak boleh selam,kl scorpene tak boleh selam aq ada banyak link Wkwkwk...ada link tak sukhoi indonesia di grounded dan ompong,kl aq ada link sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk

      Hapus
    6. Kuhkihkih..zaman bila scorpene tak boleh selam.skrg sudah bolih beroperasi dgn baik sekali.sudah lancar torp dan tembak misil.tak seperti nagapasa yg bermasalah bateri.nagapasa juge tak bolih tembak misil.mcm kapal selam zaman wwii je.hahaha..bg link sukhoi mkm tak boleh terbang mat.nk tgk jugak.hahaha.kalau ko nak link sume masalah tni aku boleh je bg ko sbb mmg nyata dan benar tp ko jgn terkejut pulak.

      Hapus
    7. Yang saya pusing.. Malon cakap milter negara lain buruk.. La militer negaranya lebih buruk..

      Hapus
    8. Military indon buruk dan ade masalah=benar
      Military malaysie buruk dan ada masalah=rekaan troller indon yg malu akibat masalah tni die.

      Hapus
    9. Yang saya pusing.. Malon cakap milter negara lain buruk.. La militer negaranya lebih buruk..

      Hapus
    10. Lihat saja@ aq nak tengok link nagapasa tak boleh selam,ada tak,kl link scorpene tak boleh selam aq ada link Wkwkwk

      Hapus
    11. Malaysia jual Mig29 demi suku cadang Su-30/www.jakartagreater.com/06-04-2017

      Wkwkwk...wou,sukhoi malon tak boleh terbang Wkwkwk

      Hapus
    12. Hendriawan@ biasalah beruk2 malon suka cakap sembang dan troll,di hantar link yg benar pun beruk malon tak percaya,yg dia percaya bualan trollnya tuh bro

      Hapus
    13. Kwkwkwkw.. malingsial ni.. kgk pernah mau terima kenyataan.. mereka masih berfikir klw berita indonesia tu.. bohong semuanya..kwkwkw

      Aduhh malingsial.. berita di indonesia klw memberitakan tentang alutsista kami..selalu jujurlah..

      Tapi kenapa berita di malingsial selalu anggap budaya mereka miliknya mereka? Dr kuda lumping.. angklung dan masih bnyk lg deh.. kwkwkkw.. DASAR PENCURI HANDAL..

      OH ya malingsial.. NADA LAGU KEBANGSAAN KALIAN.. TOLONG KEMBALIKAN KE KAMI.. KALIAN HANYA SEBUAH NEGARA PENCURI NADA TAPI LIRIKNYA DIGANTI.. kwkwkwkw..

      SADAR LAH MALINGSIAL..

      Hapus
    14. Pkr ompong.ambik ko don

      www.indomiliter.com/masih-belum-lengkap-dipersenjatai-kri-i-gusti-ngurah-rai-332-resmi-dikukuhkan/

      Pembebasan sinar kudus gagal.ambik lg ko don.jgn bunuh diri sudah lepas bace.pasti kamu sedih dan kecewa.

      https://www.kompasiana.com/penduduk/evaluasi-operasi-pembebasan-sinar-kudus-aib-komando-tni_54f3d73b7455137f2b6c817b

      Kah kah kah.malu total.tak sedia kononnya.last-last kene bayar tebusan.malu don malu.

      Hapus
    15. Hahahaha... bujet kecik habis diguna rosmah first lady buruk rupa belanja tas hermes

      Hapus
    16. Wkwkwkwk Kedah Klass malon aja 6 bijik semua ompong! Apalagi LCS malon ompong semua πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Yang penting sandera selamat semua lon itu yang utama.. πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      Yang lucu malon hanya di bentak 2 orang TNi kabur dari Ambalat itu bikin malu tentara jaguh lahh.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
      https://www.merdeka.com/peristiwa/dibentak-kopaska-tentara-laut-malaysia-kabur-dari-ambalat.html

      Hapus
    17. Lihat saja@ wajarlah i gusti ngurah rai blom ada missile kerana ia kapal baru dari pada kedah class dari zaman jepun sampe zaman now ompong tak de missile Wkwkwk...ish,ish,ish

      Kah kah kah...operasi fajar tak menggerunkan kerana semua crew dah bersembunyi di bilik aman,tentara malon tinggal tangkap perompak somalia yg tak punya sandera...it's chicken operation Wkwkwk

      Hapus
  6. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  7. SALAM BUDGET KECIK DIBAGI 5....kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Salam kapal selam rusak bateri dan lopad ompong tak bolih tembak..kah kah kah.f16 hibah yg rusak macam mane ye?bnyk masalah tu masa penghantaran hingge kene grounded.kesian ko sume

      Hapus
    2. Mana link nagapasa tak boleh selam,mana link F16 banyak yg rosak,mn link leopard ompong,kl cuma cakap sembang dan troll aq jg boleh lon...Wkwkwk

      Hapus
    3. Kapal selam malon macam taik tak boleh selam.. Tank T-72 kw3 Poland yang sudah beralih ke leoparad 2 😸😸😸😸.. malonsial miskin Tentara udara paling kecil di Asean pesawat sedikit banyak usang banyak yang kurang sparepart 😹😹😹😹..

      Hapus
    4. Nah ambik ko mat rempit.

      Lopad ompong tak boleh perang
      defense-studies.blogspot.com/2016/03/menanti-kemampuan-maksimal-leopard.html?m=1

      Kapal selam baru rusak tp menhan tak ngaku sbb malu la tu..kah kah kah

      defense-studies.blogspot.my/2017/11/menhan-kapal-selam-tidak-rusak-tapi.html?m=1

      F16 usang baru keluar kilang dah rusak.belum lg masalah yg dihadapi sebelum ni mcm kanopi retak,enjin masalah dll

      m.solopos.com/2017/12/12/4-pesawat-f-16-tiba-di-lanud-iswahjudi-magetan-2-rusak-di-hawaii-876190


      Bg aku link sukhoi mkm tak boleh terbang?kau tak kan jumpe sbb tu hanya fakta rekaan ko kan akibat malu dgn tni.kah kah kah

      Nah.baca la ko masalah aset tni tu.macam-macam.patut lah hanye guna utk parade

      Hapus
    5. Pkr ompong.ambik ko don

      www.indomiliter.com/masih-belum-lengkap-dipersenjatai-kri-i-gusti-ngurah-rai-332-resmi-dikukuhkan/

      Pembebasan sinar kudus gagal.ambik lg ko don.jgn bunuh diri sudah lepas bace.pasti kamu sedih dan kecewa.

      https://www.kompasiana.com/penduduk/evaluasi-operasi-pembebasan-sinar-kudus-aib-komando-tni_54f3d73b7455137f2b6c817b

      Kah kah kah.malu total.tak sedia kononnya.last-last kene bayar tebusan.malu don malu.

      Hapus
    6. Leopard sudah latihan hebat lah.. banyak videonya kok di YouTube.. TB Hasanudin leoprad hater kok di percaya πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
      Malon jangan samakan dengan kapal selam cam taik yang tak bisa selam.. Nagapasa dalam masa seatrial pun masih bisa selam.. πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ
      Semua Persenjataan Pkr ready on order tinggal tunggu sajaπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

      Ngga ada yang lu lon nyata nya semua sandera bebas.. πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

      Bagaimana nih dengan malon yang mau jual mig buat sparepart sukhoi yang tak bisa terbang πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
      Meriam hibah kok ngga bisa bayar bagaimana ni πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
      Ngga mampu beli Attack heli ingat lon hampir seluruh negara Asean punya Attack heli canggih malon miskin kapan dong πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    7. Lihat saja@ Wkwkwk...ko nih betul2 troll,ko lihat di youtube saat exercise di natuna leopard boleh firing dan lewat jalan lumpur,bkn Cem pendekar cuma berani lewat jalan keras Wkwkwk

      Ada tak disitu menhan indonesia cakap nagapasa tak boleh selam,kl link menhan malon cakap scorpene tak boleh selam aq ada linknya Wkwkwk

      Tadi ko cakap f16 banyak yg rosak,banyak keh yg rosak,f16 yg rosak telah diperbaiki dan boleh terbang bkn cem sukhoi malon dikata baru tapi tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk

      Wajarlah i gusti ngurah rai blm ada missile kerana ia kapal baru bkn Cem kedah class dari zaman jepun sampe zaman now ompong tak de missile Wkwkwk...ish,ish,ish

      Eleh,operasi fajar tuh cuma operation chicken kerana perompak somalia tak de tawanan,jadi wajarlah ATM lembik berhasil lumpuhkan perompak Wkwkwk...ianya hanya melumpuhkan criminal biasa sahaje Wkwkwk

      Hapus
    8. Sukhoi malon tak boleh terbang kerana payah nak dapatkan sparepart Wkwkwk

      www.jakartagreater.com/malaysia jual Mig29 demi suku cadang Su30/06-04-2017

      Hapus
    9. Hahaha...
      Dr tahun 80an Indonesia sdh sering pembebasan Sandra lon
      Operasi Woyla
      Operasi mapaduma
      Operasi MV Sinar Kudus
      Yg terakhir kemarin di Papua

      Malon lawan pejuang sulu aja keteteran...samperin grogi bom pohon pisang...lawak sedunia...hahahha
      Btw ketemu tentara Indonesia aja mundur...sok2 an mau bangun mercusuar di wilayah Indonesia,di samperin TNI pada kabur tuh prajurit jaguh Malon...wajakkakak

      Hapus
    10. Rian@ baca deh operasi fajar ATM dalam menumpas perompak somalia di aden di wikipedia,pasti ko akan gelak terbahak2 deh hahaha...ATM menumpas perompak somalia yang tak punya sandera yg ditawan,ya gampanglah menumpas perompak bila perompaknya gk ada sandera,ya sama seperti menangkap criminal biasa sahaje Wkwkwk

      Hapus
    11. Kapal Selam Baru Malaysia Tak Bisa Menyelam! | Republika Online
      m.republika.co.id › News › Internasional


      https://www.google.co.id/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://militermeter.com/malaysia-berencana-jual-mig-29-untuk-beli-suku-cadang-sukhoi-su-30/&ved=0ahUKEwi0pfntoZ7ZAhVBwI8KHUg1Ai0QFghdMA4&usg=AOvVaw2d77lTvZqHxLbVuK6xvmpl

      Sejumlah polisi Malaysia kehilangan pistol di toilet - Berita Internasional
      https://international.sindonews.com › ...
      Hahhaha....


      Hapus
    12. Bro MP,wuahahhaa...lawak Nih ATM,A memang jaguh...jaguh serang kapal kosong...hahahha

      Hapus
    13. Katanya jaguh...ko mundur,di suruh bongkar nurut lagi...takut ya Ama TNI...wahahhaa
      Saking takutnya pas lagi di bongkar minta jng ad kapal dan pasukan TNI

      Pangkalan Militer Tanjung Datu Beroperasi 2015 - JPNN.com
      https://www.jpnn.com › news

      Baca lon berita nya...hehehe

      Hapus
    14. @ Lihat saja nanti PKR sama Kedah class...pasti lebih dulu PKR dipersenjatai...kalau Kedah Malay nanti dipersenjatai kalau ada Lebaran beruk...baru dipersenjatai...wwkkkkkwkkk

      Hapus
  8. mana ada bagi 5... bagi 3 sahaja...kalau nak menipu pun jgn laa tunjuk sangat BODOH tu... beli barang guna duit sendiri... bukan hutang dari luar..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Indon beli aset utang sbb takde duit.pastu rusak dan downgrade.kosong dan tak bolih digunakan.hanya utk parade.

      Hapus
    2. Ari@ budget 3,4 billion di bagi untuk TUDM,TLDM,TDDM,ESSCOMM, dan untuk pasukan spesial firce malon,jd salam budget kecik di bagi 5 Wkwkwk

      Hapus
    3. Lihat saja@ terus utang malon 67% dari GDP itu bkn utang ya ruk Wkwkwk...ko tuh cuma iri cakap rosak dan downgrade,scorpene ko tuh bkn rusak ye Wkwkwk

      Hapus
    4. Malonsial makin tertinggal kasian.. ambil meriam hibah aja ga mampu.. shoping laa.. ganti pesawat usang biar tidak stress muahahahah πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

      Hapus
    5. Mulyono@ walaupun bro cakap cem tuh kita jg di bilang malon negara penerima barang hibah Wkwkwk

      Hapus
    6. Wow.nice.aku dah jumpe tmpt terbaik utk kaco indon.di sini ramai indon yg kepanasan bila kantoi dan terbongkar aset mereka ade problem.kah kah kah.kesian.jgn mintak hibah aset aje.mintak sekali hibah sucad utk sukhoi.bateri utk kapal selam.misil utk kcr60.dan terbaru aku baru baca sukhoi takde pod jd mintak hibah pod sekali don.hahaha.f16 rusak tu jgn lupe repair.sbb bile sukhoi grounded harapkan f16 rusak tu je nak patrol.

      Hapus
    7. Sucad sukhoi beli lah Indonesia ganyang duit.. Eman malon mig 29 usang mau di jual buat beli sucad sukhoi wkwkwkwk kapal selam Indonesia hebat lon baru beli bisa selam berbeda dengan KS lu yang kayak taik.. kcr makin hebat di upgrade CIWS malon bisa beli ngga? πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….. Pod SU 27/30 Indonesia ready..πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ malon boleh coba di ambalat πŸ˜ƒ.. F-16 Sehat sehat aja lon cukup buat menghanguskan angkatan udara malon yang Kecik itu πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    8. Mak rempit Malon Miskin dan strees kadang lupa ingatan muahahahaha

      Hapus
    9. Kami tak macam mak mu lah ari zan kl diorang ialah tukang tipu

      Hapus
    10. Lihat saja @ ada link tak sukhoi indonesia tak de sparepart dan di grounded,kl sukhoi malon tak boleh terbang aq ada link Wkwkwk

      Ada link tak nagapasa tak boleh selam,kl scorpene tak boleh selam aq ada link Wkwkwk

      Ada link tak f16 banyak rosak dan tak boleh terbang,kk nuri terhempas selalu dan sukhoi malon tak boleh terbang aq ada link Wkwkwk

      Hapus
    11. Mulyono@ si beruk lihat dah stress berat bro,si doi tak terima kenyataan sukhoi indonesia di upgrade sementara sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk

      Hapus
  9. Kwkwkwkw.. malingsial ni.. kgk pernah mau terima kenyataan.. mereka masih berfikir klw berita indonesia tu.. bohong semuanya..kwkwkw

    Aduhh malingsial.. berita di indonesia klw memberitakan tentang alutsista kami..selalu jujurlah..

    Tapi kenapa berita di malingsial selalu anggap budaya mereka miliknya mereka? Dr kuda lumping.. angklung dan masih bnyk lg deh.. kwkwkkw.. DASAR PENCURI HANDAL..

    OH ya malingsial.. NADA LAGU KEBANGSAAN KALIAN.. TOLONG KEMBALIKAN KE KAMI.. KALIAN HANYA SEBUAH NEGARA PENCURI NADA TAPI LIRIKNYA DIGANTI.. kwkwkwkw..

    SADAR LAH MALINGSIAL..

    Kalian menghina alutsista.. sadar diri lah dolo..

    KALIAN DARI ALUTSISTA GK ADA BERKUALITAS APALAGI TENTARA TIDAK KHUSUS SAMA SEKALI..

    VAT-69 = Virgin Army Thief

    GGK = Goblok Goblok Komando

    PGK = Pasukan Goblok Komando

    Suruh belajar menembak dolo ya Malingsial..kwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Warga indonesia sudah jadi gila Kerana sikip dengki ok ix ix ix.

      Kerana budaya kenapa gak berani claim budaya jawa, minang dan suku2 ada di indonesia yg di cliam brunia,thailand pilipina,singapore itu Ok indonesia negara penakut ok, jawab mudah kerana bodoh gak terima suka jawa,minang,bugis, Mana2 suku ada sudah claim budaya di brunia,singapore,malaysia pilipina yg claim budaya mereka ada suku tersebut.

      Japan,Vietnam,korean, aje berani claim budaya china menjadi budaya mereka adakah china marah,Japan dan asian Lain claim budaya diambil dari china. China bermusuhan dengan japan bukan soal budaya tapi soalan wilayah dan soal perdangangan ok

      Lagu terang bulan bukan lagu kamu ia lagu perancis ok..

      Nampak sangat kebodohan warga kamu cuba menbodohkan orang isu budaya dan lagu Seperti gak ada pelajaran ok

      Hapus
    2. Kih kih kih.bro maha die tgh marah dan panas tu.abis die caps lock dan maki hamun.kesian ko dgn mat rempit aku tgk.hahaha.

      Hapus
    3. Kasihan? Seharusnya kau bilang ke negara kau dan tentara mu.. kwkwkw.. sudah menghasilkan prestasi apa di ajang menembak antara negara asean..

      Paham dek.. kwkwkw..

      Saya marah dan maki maki ke kalian.. bisa hidup lah kalian didunia ini.. dasar THIEF MENGKLAIM BUDAYA DAN WILAYAH NEGARA LAIN.. kwkwkw..

      Hapus
    4. Napa malaysia tak cipta lagu kebangsaan dari despacito lagi seronok

      Hapus
    5. Mahathir n lihat sahaje nih betul2 troll sejati,apapun dia cakap walaupun penuh bual dan troll tak pe lah yg penting boleh eksis dan buat sensasi Wkwkwk

      Hapus
    6. Ngapain kami claim budaya negara lain,Krn kami bukan bangsa tukang claim dan bukan bangsa maling,yg suka ambil budaya lain...Indonesia banyak budaya dan adat istiadat...jd ga perlu claim2 atau ambil budaya lain,macam Malon...yg suka ambil budaya lain...xixixi

      Hapus
  10. AKU LEBIH SALUT DENGAN TENTARA BRUNEI DARUSSALAM.. MEDALI DAPAT BNYK DI AJANG MENEMBAK ANTARA TENTARA DI ASIA..

    KWKWKWKKWWK... KASIHAN MALINGSIAL.. SELAMA IKUT MENEMBAK.. POSISI KEBERAPA SIH? PALING TERAKHIR? DAPAT EMAS GK? KLW DAPAT BRONZE SAYA PERCAYA.. KWKWKWKW

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cem mana malon dapat pingat emas bro kalo mulutnya lebih besar dari prestasinya Wkwkwk

      Hapus
    2. Kwkwkwkw.. @mat rempit betul bro..

      Hapus
    3. Padahal sebelum nya jendral malon sangat percaya diri kata nya mereka "AKAN" jadi juara wkwkwkwk

      Hapus
  11. TNI Angkatan Darat kembali mengukir prestasi dalam ajang lomba tembak antar Angkatan Darat Negara-negara ASEAN atau The ASEAN Armies Rifle Meet (AARM) 27 di Singapura, 14-23 November 2017. Kontingen TNI AD berhasil menyabet juara umum dalam ajang ketangkasan menembak tentara se-ASEAN itu.
    Selama AARM di Singapura itu, kontingen TNI AD berhasil memenangi 9 tropi, 31 medali emas, 10 perak, 10 perunggu dari total 15 tropi dan 45 medali yang diperebutkan dalam ajang tersebut.
    Sementara itu, peringkat kedua diraih oleh Thailand dengan perolehan 3 tropi, 7 emas, 12 perak, dan 6 perunggu. Disusul juara tiga diraih tuan rumah Singapura dengan perolehan medali 2 emas, 9 perak, dan 13 perunggu. Malaysia 3 perak dan 2 perunggu , posisi 7..

    "Pada tahun 2017, kontingen TNI AD menjadi juara umum untuk ke-12 kalinya dari 27 kali penyelenggaraan lomba tembak AARM yang diikuti seluruh Angkatan Darat Negara-negara ASEAN," kata Kepala Staf TNI Angkatan Darat, Jenderal Mulyono di kantor Mabes AD, Jakarta Pusat, Selasa, 28 November 2017.

    Setidaknya tiga negara di ASEAN sudah meminta agar bisa dilatih TNI AD. Yakni Brunei Darussalam, Laos, dan Malaysia. Permintaan dari negara jiran itu beralasan, karena pada AARM tahun depan dilaksanakan di Malaysia.
    "Dia (Malaysia) tidak ingin malu negaranya atau kalah atau minimal dapat tropi atau medali," ujarnya.
    Meskipun Malaysia dan negara lainnya minta dilatih TNI AD, Jenderal Mulyono tetap yakin pasukannya tetap mampu tampil sebagai juara umum, dengan memborong medali dalam ajang lomba menembak tersebut.
    "Kalau mengalahkan Indonesia, dia tidak mungkin, tapi sedikit banyak mereka dapat trofi atau medali," tutur Mulyono.

    Kwkwkwkwkwkw.. UDAH SADAR GAK MALINGSIAL?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sebaiknya TNI gk usah melatih ATM lembik bro,malonpun nanti tak akan mengakui tentara nya di latih TNI

      Hapus
    2. Saya ingin kan juga gt bro.. kwkwkw..

      Hapus
    3. Beruk malon dengan 1 emas aja bisa ngerasa paling jaguh sedunia akhirat.. mendingan di latih sirkus aja nih malon muehehehehe..

      Hapus
  12. POSISI 1 DENGAN POSISI 7 JAUH X YA.. WKKWKW

    MASA IYA SIH.. BISA KALAH SAMA MYANMAR DAN BRUNEI DARUSSALAM..

    MYANMAR POSISI 5..

    BRUNEI POSISI 6..

    KASIHAN MALINGSIAL..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn gitu bro,ATM nih telah berhasil tangkap perompak somalia yg tak punya tawanan Wkwkwk

      Hapus
    2. Wkwkwkk.. jgn gt bro.. nnt para malingsial.. mereka bilang.. berita di indonesia banyak ke bohongan.. wkkwkw..

      Rasanya mau ku congkel matanya dan colok kuping para malingsial.. biar tahu mana yg nyata dan mana yg tdk nyata.. kwkwk

      Hapus
  13. ASAL KAU TAHU.. Kami Tidak pernah klaim budaya negara lain.. kami BUKAN THIEF.. TIDAK KAYAK KALIAN.. THIEF HANDAL SANGAT LAH..

    SADAR DIRI LAH SIKIT YA DEK.. KAMI TAHU DIRI BUKAN KYK KALIAN.. GAK TAHU DIRI.. KWKWKW..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ape benda nie ape benda ni... dah makan ubat belum

      Hapus
    2. Benda itu serupa dengan rambut sarang lebah rosmah first lady buruk rupa malon kih kih kih

      Hapus
    3. Minum obat? Haa? Ohh pasti sudah lah dek.. tenang aja.. duduk manis dirumah..

      Obat yang aku minum adalah OBAT KEBANGGAAN TERHADAP TNI AD SELALU MENANG.. KWKWKKWWK..

      KAU DAH MINUM OBAT JUGA GK? PASTI SUDAH LAH YA.. OBAT MELIHAT TENTARA GOBLOK KALAH TERUS HNY BISA MENDAPATKAN BRONZE AND SILVER.. WHEN EMAS NYA KALIAN DAPAT? KWKWKWKW

      AKU PUNYA JAWABANNYA.. KAPAN KAPAN LAH YA KALIAN JUARA 1.. WKKWKWKW.. KASIHAN..

      MAKA NYA KLW DIDIK PRAJURIT JGN DIKASIH SAMBAL CHILI UNTUK MENGESAHKAN JADI PRAJURIT GOBLOK.. MAKANYA TETAP GOBLOK.. KWKW

      BARU X NI AKU LIHAT KALAU MAU JADI PRAJURIT KHUSUS HARUS MAKAN CHILI DOLO.. WKKWKWKW.. OTAKNYA DIMANA PARA JENDERAL MALAYSIA..

      Hapus
    4. Tak mau makan obat harta aku, mau dengan mak mu saja boleh bagi

      Hapus
    5. Harta@ yg perlu makan ubat semua beruk2 malon tuh yg suka troll dan iri Wkwkwk

      Hapus
  14. Pasukan Katak dan Drama Pembebasan Sinar Kudus dari Pembajak Somalia
    https://m.detik.com › news › berita › pas...

    Cb d baca,siapa bilang gagal...hehehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Percuma bro.. kagak akan dibaca smaa malingsial.. wkkwkw

      Hapus
    2. Mana mau malaysia dungu membaca

      Hapus
    3. Buat penat aja bro link itu dihantar,jgn harap para beruk baca bro Wkwkwk

      Hapus
    4. Membaca aja ak sulit..gimana menerima kenyataan pahit...wkkwkkk #Malay oh malay

      Hapus
  15. Indo sahabat as ke russia, cakap pro russia anti as tapi beli f16, banyak lak tu lepastu cakap as ancaman negara indo, ni boleh kira double standart la kan sebab kat youtube kemain lagi kutuk militery as cakap jet pejuang as lemah la bagai, sukhoi lagi power la, last2 beli f16, apekebende ni

    BalasHapus
    Balasan
    1. Suka suka kami lah..macam malingsia tuh lah cakap negara islam, tempat judi pun legal kat sana..jadi napa lah pusing urus urusan orang

      Hapus
    2. Indonesia negara netral lon,bkn cem malon sokong british yg cipta negara israel

      Hapus
    3. Malaysia tak sokong british lah..malaysia anjing nya british lah

      Hapus
    4. Ehhh @eligo13 goblok.. indonesia sama russia bukan sekedar sahabat saja lah dek tapi kami sudah seperti abang dan adik..

      Saat kami di jajah sama inggris.. negara yg beri kau gratis tu lah.. abang kami russia yg beri kami alutsista.. PAHAM KAU.. BUKAN DARI AMERIKA SERIKAT..

      INDONESIA ADALAH POLITIK BEBAS AKTIF JADI KAMI TIDAK BERPIHAK SAMA PIHAK BARAT DAN TIMUR..

      KAU PAHAM GAK BLOK BARAT DAN BLOK TIMUR?

      KALAU GAK TAHU.. BELAJAR LAGI SANA DEK

      Hapus
    5. Rachman,@ iya bro malonkan suka jilat2 dubor british ya Wkwkwk

      Hapus
    6. @ MR cemana rasanya tuh bro..Pasti sedap sangat bagi puan2 dan pak cik malay...xixixiixiii

      Hapus
    7. Tupez@ tanyakan sama beruk malon cem mn rasanya dubor tuan british tuh soalnya malon hobi sangat jilat dubor british bro Wkwkwk

      Hapus
    8. Sedaplah si malaysia tuh jilat dubor british, apalagi kalau dibagi bonus mentega dr dubor tuh

      Hapus
    9. Jadi malaysia 'tanah tumpah darahku' kira masuk blok baratla kan, sebab dalam pakatan ketenteraan FPDA sama ngan uk,nz,aussie(tak kisahla jilat dubor sape pun janji selamat) walaupun pada dasarnya negara neutral, indo ade

      Hapus
    10. Eligo@ ada banyak bukti malon jilat dubor british,pada masa konflik british dgn argentina,malon bantu british dan kirim askar untuk lawan askar argentina....dalam case yemen,malon kirim askar untuk perangin sesama muslim,apa itu yg dinamakan malon netral

      Hapus
    11. Takpela asalkan menang dalam perang falkland, tapi yang kes yemen ni malaysia sokong kerajaan pilihan rakyat yemen ke puak pemisah ala terrorist yang terang2 bunuh sesama islam, nak tahu juga, info barula katakan

      Hapus
    12. EHH @ELIGO13 kalau kau berani.. malaysia lepas dari lingkaran ausie.. singapore.. or anggota FPDA.. GUNAKAN POLITIK BEBAS AKTIF.. TIDAK MIHAK BLOK MANAPUN.. BERANI?

      kwkwkwkwkkw.. BIAR KAMI KARAMKAN MALINGSIAL..

      JANGAN SOMBONG DAN BELAGAK MASUK ANGGOTA FPDA KALIAN MALINGSIAL.. TRUS SEENAKNYA TERHADAP WILAYAH NEGARA LAIN.. MENCURI APAPUN..

      HUKUM KARMA BERLAKU.. KALIAN INGAT ITU MALINGSIAL.. CAM KAN ITU BAIK BAIK..

      JANGAN SUKA MEMBANGUNKAN SINGA LAGI TIDUR YA MALINGSIAL.. KAMI BENAMKAN DIDASAR NERAKA KALIAN NNT..

      Hapus
    13. Eligo@ kah kah kah...tawa aq nak gelak baca comment ko tuh,td ko kata malaysia negara netral dan jilat dubor british,aq kasi bukti tp ko cakap tak apa2lah asal menang perang falkand,ko tuh tahu tak apa sebenarnya hakikat negara netral,bila tak paham jgn meracau pakcik Wkwkwk

      Hapus
    14. Okeyla malaysia bukan negara neutral tapi sama2 ngan blok negara barat, adakah dengan statement ini anda puas, maklumla pakcik dah tua tu la ayat tunggang langgang sikit, tapi takde negara yang berani kacau malaysi rasenye kot kalau ade backup uk, anjing uk la katakan

      Hapus
    15. What what ? Tak de satupun yang berani? Mimpi di siang bolong atau gmn kau dek..

      Asal kau tahu ya dek.. singapore aja dolo prajurit TNI bisa menyusup ke jantung singapore.. membomkan..

      Sangat ez lah bagi TNI mau nyusup.. kau tak percaya? Buka mbah google aja..

      Apa lagi TNI mau nyusup ke malingsial.. waduhh very ez lah..kwkwkw..

      Hapus
  16. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  17. Malay ni baru pintar sikit sudah pongah....nampak di depan mata manis di belakang menikam...bukan teman yg baik...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mereka pintar tipu2 bro dan mereka seperti musang berbulu domba,bila ada perlu sama indonesia mereka cakap dan berperangai manis,bila dah tak perlu ditikamnya lah indonesia dari belakang bro

      Hapus
    2. Mat@ betul banget itu.....klo ada apa apa dgn malay biarin aja ....pla cina masuk malay biarin aja

      Hapus
    3. @mat rempit kwkwkwkw.. ya gt lah bro.. seperti saya bilang..

      JANGAN MEMBANGUNKAN SINGA LAGI TIDUR.. betul gk bro?

      Hapus
    4. Jalak@ aq pun nak tengok malay berani lawan PLA Cina,paling2 malon minta bantuan british Wkwkwk

      Rakyat@ betul bro

      Hapus
  18. @lihat saja, siapa bilang leopard indonesia tak bisa nembak? bnyk videonya di youtube..

    nih salah satunya --> https://youtu.be/q8WZANVIkbo

    BalasHapus
  19. Stake holder yg terlihat dalam pengambil kebijakan dan yang melaksanakan dalam perencanaan serta dalam pengadaan alutsista harus instropeksi diri, mengapa sebelum Rusia memutuskan Thailand menjadi tempat perbaikan dan pemeliharaan helikopter buatan Rusia, beredar isu Indonesia yang akan menjadi pusat layanan perbaikan dan pemeliharaan helikopter buatan Rusia, apa krn Indonesia takut pada tekanan amerika ataukah krn stake holder Indonesia yg suka main tarik ulur sbg Rusia menilai Indonesia tdk serius dalam pengadaan alutsista sbg tdk dapat dipercaya utk menjadi pusat layanan di Asia Tenggara atau asia pasifik pelayanan perbaikan dan pemeliharaan helikopter buatan rusia.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mengatasi hal ini, dan juga sbg bahan pembelajaran dlm pengadaan sukhoi 35 yg sampai sbg saat ini juga belum diteken perjanjian, mendingan dibatalkan sekalian, malu dgn rusia, sering tarik ulur dan tidak jelas apa lagi dalam pengadaan su 35, Rusia bersedia utk imbal balik eng membeli produk indonesia sbg bagian pembayaran atau kompensasi indonesia dalam membeli sukhoi 35, sbg kandidat yg layak utk diperhitungkan saat ini adalah skema pembelian F15 SG, atau pembelian gripen NG atau blok c/d, atau pembelian tambahan su 30 SM,

      Hapus
  20. Terima kasih infonya, bagusan Indonesia kan non blok

    BalasHapus