30 Mei 2018

Malbat Finally Taken Delivery of 9 Guardian 4x4

30 Mei 2018


IAG Guardians of Malbatt 850-5 (photo : Malaysian Defence)

SHAH ALAM: Guardians in Lebanon. The Malaysian contingent in Lebanon – Malbat 850-5 – has finally taken delivery of the nine IAG Guardian 4X4 APC ordered last year. The APCs were delivered to the Malbat 850-5 camp, near the port city of Tyre early on May 29 according to a tweet by the Joint Force headquarters.

The white coloured vehicles were transported to the Marakah UN camp on low loaders. As reported previously the Guardians had been shipped to Lebanon earlier this year but their release were pending clearance from the Lebanese authorities.

From the pictures released by Joint Force, the Guardians are fitted with turrets likely to be armed with GPMGs. Malbatt experience in Lebanon had shown that the local population were more comfortable with lightly armed APCs especially those not fitted with cameras or any types of recording system.

See full article Malaysian Defence

33 komentar:

  1. nach IAG guardian ini baruw pake casis ford.
    kalo yg IAG JAWS pake casis toyota, kita ada pake haha!👍👍👍

    tim densus maren unjuk gigi haha!👊👊👊

    http://indopos.co.id/assets/images/photo/2018/05/5afbf76d1075d1526462317-tim.jpg

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn lupa om walaupun masuk SIPRI ini adalah buatan tempatan ompal....wkwkwk

      Hapus
    2. klo buat pbb(UN) polisi beli lapis baja dr "Yordania" saja, beres khan haha!🤗🤗🤗

      http://www.indomiliter.com/wp-content/uploads/2017/01/DSC_0206.jpg

      http://www.indomiliter.com/wp-content/uploads/2017/01/DSC_0198.jpg

      Hapus
    3. ampe skrg pertanyaan guwe soal IAG guardian gak dijawab2 ama seberang om pit haha!😇😇😇

      padahal guwe cuman nanya bae2 lho, westar itu perusahaan apa haha!😋😋😋

      Hapus
    4. Westar itu syarikat tempatan om wkwkwk

      Hapus
    5. IAG Guardian. Syarikat dari UAE. Klu search internet pun pasti dari uae

      Hapus
    6. alo om harta apa kbr.
      tentu iag dr uae haha!😀😀😀
      yg ingin guwe tau ituw iag knp gak langsung, tp lewat global komited-westar grup. nach westar ituw perusahaan apa yach?

      trus knp iag tak kerjasama ama deftech. kan lebih pas, sebagai penyedia kendaraan lapis baja.

      uda perna tanya sama om anakerokan yg lg ilang, tp gak kaburr doi haha!😋😋😋

      Hapus
    7. bos tempel lg ilang om pit haha!😅😅😅

      Hapus
    8. Deftech lebih kepada binaan dlm negeri. Yg mempunyai spec dari atm. Berbanding weststar yg biasa supply import kenderaan luar. Naim crew technical adalah dari syarikat itu sndiri. Justeru maintenance crew lebih terlatih dari syarikat sana. Utk support kenderaan semasa dlm warranty period atau latihan crew technical atm. Kenderaan ini dibeli tanpa perlu produksi local. Dgn kuantiti yg sedikit. Lebih berbaloi membeli dari luar.

      Weststar syarikat yg menyediakan sewa beli helicopter kebiasaan utk oil and gas, kenderaan2 dan truck import. Auto sales honda dan property. Kebiasaan nya klu kenderaan atm yg tidak perlu dibina secara local atau sedikit. Memng beli dari weststar. Pembelian yg tidak perlu Deal G to G.

      Hapus
  2. "As reported previously the Guardians had been shipped to Lebanon earlier this year but their release were pending clearance from the Lebanese authorities"

    lha kok malah dipending ama penguasa lebanon, ini kan barang PBB, ada afa gerangan? haha!🤔🤔🤔

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn2 guardian itu buatan israel kale sehingga dipending libanon wkwkwk

      Hapus
    2. @Mat rempit
      luar biasa ente bang pit, YTH mentri pertahanan aka Mat sabu bisa berdiskusi bersama d blog ini:)

      Hapus
    3. om pit bentar lagi ketemu mattis, mo bukber bareng haha!😎😎😎

      Hapus
  3. Beli dimana ?
    Bukannya ngakunya tempatan ???
    SIPRI mana SIPRI
    bisa baca tak?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia tak pernah claim ini buatan malasyia Pakkk.. jangan main tembak je..buat malu org2 indon je loe ni...

      Hapus
  4. Guardian sudah lebih kurang mcm anoa malah ada perkara yg lg bagus dprd anoa ni.guardian sudah seberat 12 ton manakala anoa 13 tan.guardian sudah v-hull shape anoa belum lg.😂😂.level stanag guardian sudah level 3 mcm anoa,persenjataan sama mcm anoa iaitu senapang berat 12mm.enjin lebih kurang mcm anoa iaitu 300++hp.speed pun lebih kurang.anoa ni mmg light amored car ke.mrap pun lg bagus.hahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. ga ush banyak cerita deh.. sebut mana buatan tempatan kamu yg d bawa k UN? katanya ada westars, punya lipanbara, punya gempita. tapi tak satupun terpilih. eke jadi ragu ama kebanggaan kalian. takutnya asli tukang las doang yaa om:)

      Hapus
    2. Unknown bukannya ente sedang menggembala sape ?

      Kenapa masih muncul disin...

      Hapus
    3. Guardian macam anoa pala hotak ko..
      Guardian ni hanyalah truck pickup Ford super duty yang di tambah besi perisai dasar Malon bengap 😆😆😆😆😆

      Hapus
    4. Beli dari dana UN dan ura2 mengatakan bakal diaerah kepada keajaan lebanon setelah selesai. Dan UAE dgn lebanon muka buminya sama dan tak perlu bnyk pengubahsuaian. Berbeda dgn lipan bara dan gempita yg khas dibina mengikut spec malaysia. Jdi kku mau buat kena ubah balik. Lagi pun dgn kuantiti yg sedikit. Kos ubah suai , Kos transpotation dan ditambah dgn berita belum tentu menjadi milik malaysia amat tidak berbaloi utk mengunakan mrap buatan negeri

      Hapus
    5. unknown.. eleh negeri elu lagi bangkrap jadi tak de wang untuk beli anoa.
      jom ramai donate malaysia

      nasib bagus banyak TKI di situ.. jadi kenyang dah makan pajak kerja dari TKI. bahkan pekerja asing pon ikut donasi ke negeri elu.
      malu lah itu taksi ford guardian itu dari wang TKI yang kau kutip pulak hhhh malu lah malu lah malu lah

      https://www.channelnewsasia.com/news/asia/malaysia-sets-up-fund-for-public-donations-to-reduce-national-10289658?cid=fbcna

      Hapus
    6. Unknown@ siapa kata anoa tak de v hull shape,kl tak de v hull shape mana mungkin anoa boleh berkhidmat di mission PBB di lubnan...indonesia sangat bangga kerana anoa buatan tempatan dipercaya PBB untuk misinya di lubnan..Kl Malon guna produk negara lain dalam mission PBB,Malon tak de kepakaran dalam bina kereta perisai untuk mission PBB

      Hapus
    7. tipu lagi om tentera delay alias unknown haha!😛😛😛

      berat iag guardian ituw 6-8ton haha!😎😎😎

      nich data teknisnye:
      http://www.armyrecognition.com/united_arab_emirates_wheeled_armoured_vehicles_uk/guardian_iag_4x4_apc_armoured_personnel_carrier_technical_data_sheet_specification_description_intelligence_pictures_video.html

      anoa pake mesin Renault MIDR 062045, 450 hp. lebih besar dan lebih mahal tau haha!🤣🤣🤣

      ditambah lagi bodi monokok yg uda pasti lebih baik, dan dasarnya uda tahan jebakan betmen,jd gak perlu v hull haha!😎😎😎

      http://www.army-guide.com/eng/product3913.html

      http://defense-studies.blogspot.com/2018/05/malaysia-pilih-guardian-apc-gantikan.html

      uda dech om tentera gau usah ngibul terus, emg gak cape ape haha!😀😀😀

      Hapus
    8. Pembelian kenderaan guardian adalah dana dari PBB dan bukan dari malaysia. Seperti dinyatakan kemungkinan akan diserahkan kepada kerajaan lebanon seteleah selesai misi

      Hapus
  5. Guardian yang malaysia pilih ini adalah dari versi GUARDIAN XTREME MRAP... amat sesuai digunakan untuk misi pengaman di Lubnan...

    http://www.interarmored.com/products/guardian-xtreme/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Anoa menggerunkan,buatan tempatan yg punya quality di pilih PBB untuk berkhidmat dalam mission PBB di lubnan

      Hapus
  6. prolehan kenderaan armor dari firma IAG ini bukanlah pertama kali namun ini adalah kali kedua..kali pertama adalah prolehan kenderaan perisai untuk Polis Diraja Malaysia dari jenis IAG JAWS...

    http://defense-studies.blogspot.com/2015/10/global-komited-pasok-8-kenderaan-tempur.html

    BalasHapus
  7. Sanca mrap rencana 30 biji belum jd dikirim buat Indobatt? Penasaran pengen liat mana yg lebih tahan banting.

    BalasHapus
    Balasan
    1. sanca pst dikirim , kan uda dicat kemaren, tp jumlahnya blom ketahuan.
      buat mrap yg uda dikirim kita pake yg ban serepnya nongol si Vigor sperti link guwe diatas om ali haha!😎😎😎 tp itu buat polri.

      bedanya sama sanca, om bisa liat pasukan yg pake sanca aka bushmaster, aman setausa dech, apalagi dgn bodi monokok dijamin lbh tegar haha!👍👍👍
      kerna basis mobil ini khusus mrap bkn kendaraan umum yg dilapis baja, begitchu kira2

      Hapus

  8. Thanks for the useful information. Right on. It's more informative and easy to understand. Please help me suggest The Best School in Moolakadai The Best School in Vyasarpadi

    BalasHapus