17 April 2018

MRSS Contenders have been Showed at DSA 2018

17 April 2018



The MRSS contenders. (photo : Malaysian Defence)

RMN’s MRSS Contenders – DSA 2018 Shorts

KUALA LUMPUR: RMN Chief Adm Kamarulzaman Badaruddin says the service will reveal the MRSS design for its 15 to 5 transformation plan at DSA 2018. Indeed the navy did display the designs of the MRSS at its showcase at the trade show, starting today.

Its “designs of the MRSS” as the RMN is showing three types of MRSS which the service wants the government to choose from based on available funds.


A stern view of all three designs. (photo : Malaysian Defence)

The three designs are a mini-Dokdo, a medium size LPD design and a Makassar class variant. The models of the three designs – likely presented to Adm. Kamarulzaman as souvenirs from shipbuilders – are on display with other ships in the 15-to-5 programme.

The LPH type MRSS like the mini-Dokdo or mini-Mistral are the “high-end cost” design while the medium-size LPD types are the “medium cost ” with the the Makasssar class variant as the low-cost candidate. All three would be a worthy addition to the RMN though its likely the type chosen will be based on “affordability” and involvement of the local shipbuilding industry. (Malaysian Defence)

MRSS Contenders – DSA 2018 Shorts

KUALA LUMPUR: Three contenders for the RMN’s MRSS requirements had been showcased at DSA 2018 at the MITEC, Jalan Duta. There are probably others as well but these were the three that I saw today, the media preview day.


Naval Group Mistral 170 (photo : Malaysian Defence)

Two are the usual suspects, the PT PAL Makassar class variant and the Damen Enforcer 10000. The third is a dark horse, the Naval Group Mistral 170, colloquially call as the mini-Mistral. It is likely that a Chinese contender or two are also around in the halls but as most booths were still being set-up today I have to post these three first.


Damen Enforcer 10000 (photo : Malaysian Defence)

It is interesting to note that Boustead is not displaying a model of its own MRSS contender. They have two models of corvettes which seemed to indicate that they are not going ahead with a newer version of the Kedah class.


PT PAL Makassar class variant (photo : Malaysian Defence)

So which will be the MRSS design to be announced by the RMN as announced by the chief last week? I have no idea so far but I have been told that there is no funds allocated for the program so far. So it is unlikely an LOI will be sign for the MRSS soon. The LOA for the NSM is confirmed though with the LOI to be awarded for the MBDA VL MICA. (Malaysian Defence)

146 komentar:

  1. Najib n the gank senang dgn tender MRSS nih kerana ada wang kopinya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bro jgn provoke bro....rileks...

      Hapus
    2. So sad,4 apaches ompong,no radar,cant shoot missile,just for parade 😒😒

      KARMA

      www.indomiliter.com/seluruh-ah-64e-apache-tni-ad-telah-diterima-hanya-empat-helikopter-dipasangi-radar-anapg-78/

      Hapus
    3. So sad.. Malon tak mampu beli apacheπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    4. hahahah bangsa mundur kan dah di infoin dah lama cuam 4 yang di pasang radar emang masalah daripada nurui ngandalin naluri dan insting ya kalo insting nya bodoh macam atm ya nembak pokok pisasng

      Hapus
    5. Cem Unknown,mahairi,AP,Dein ni lah produk gagal pendidikan malasnya Wkwkwk...apa mereka iri hati maka mereka cem tuh Wkwkwk...ada artikel tp tak dipahamkan artinya Wkwkwk....lon,lon bkn berarti 4 apache ada radar APG78,4 apache lainnya tak de radar Wkwkwk....aq gelak tawa lihat pemahaman ko tuh Wkwkwk...ko tau tak radar APG78 cem sanggul emak2 di atas baling2 heli tuh Wkwkwk...dari 8 apache indonesia 4 yg guna radar APG78,sementara 4 apache lainnya guna radar type lain yg tak di letak di atas rotor baling2,ko pun boleh liat apache korea,usa,jepun,belanda ada guna APG78 ada jg tak pake,makanya bila sekolah dulu jgn suka bolos dan makan dadah lon,jd gini nih lu sekarang jd bego dan bengap Wkwkwk

      Hapus
    6. tentera malon banyak jadi orang tengah sama kutip wang kopi nampaknya πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    7. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    8. hahaha.. kesihan @unk
      bermaksud menghina, malah nunjukin diri lebih terhina

      Hapus
    9. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    10. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    11. percuma dah ngeladenin malon yang penting

      https://www.alamy.com/stock-photo-a-formation-of-us-army-ah-64d-apaches-assigned-to-151-attack-reconnaissance-162958120.html?pv=1&stamp=2&imageid=0B65BF4D-55C7-447D-A07C-F7F2CFBC3651&p=547080&n=0&orientation=0&pn=1&searchtype=0&IsFromSearch=1&srch=foo%3dbar%26st%3d0%26pn%3d1%26ps%3d100%26sortby%3d2%26resultview%3dsortbyPopular%26npgs%3d0%26qt%3du%2520s%2520army%2520ah%252064d%2520attack%2520helicopter%26qt_raw%3du%2520s%2520army%2520ah%252064d%2520attack%2520helicopter%26lic%3d3%26mr%3d0%26pr%3d0%26ot%3d0%26creative%3d%26ag%3d0%26hc%3d0%26pc%3d%26blackwhite%3d%26cutout%3d%26tbar%3d1%26et%3d0x000000000000000000000%26vp%3d0%26loc%3d0%26imgt%3d0%26dtfr%3d%26dtto%3d%26size%3d0xFF%26archive%3d1%26groupid%3d%26pseudoid%3d%26a%3d%26cdid%3d%26cdsrt%3d%26name%3d%26qn%3d%26apalib%3d%26apalic%3d%26lightbox%3d%26gname%3d%26gtype%3d%26xstx%3d0%26simid%3d%26saveQry%3d%26editorial%3d1%26nu%3d%26t%3d%26edoptin%3d%26customgeoip%3d%26cap%3d1%26cbstore%3d1%26vd%3d0%26lb%3d%26fi%3d2%26edrf%3d%26ispremium%3d1%26flip%3d0

      US ARMY FORMASI 1 LONGBOW BUAT 2 APACHE

      Hapus
    12. Takde uwang bujet ciput tapi congkak dan sombong tetap nombor 1

      Hapus
    13. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    14. Sudah dong apache ompong ok missile tak sampai lagi ok.. Kamu kena faham taktik peperangan apache ok ..

      Macam ini mat lampir Kamu kena faham taktik peperangan apache Kenapa apache kena terbang secara berkumpulan dua apache terpaksa diterbangkan contoh 1 apache ada radar dan satu tak ada radar, bagi saya beli apache bukan jimat bbm ok Seperti bilang warga mu itu ok Ha ha ha ix ix ix ...

      Satu Apache ada radar dan apache tak radar itu terpaksa bergantung pada apache ada radar itu Ketahui musuh punya keupayaan radar letak sam jarak tertentu ,kamu sendiri punya apache tak faham taktik peperangan apaceh itu ok, Karena itu kami tak nak beli apache ok..

      Contoh lah kamu terpaksa terbangkan dua atau tiga apache untuk jalani oparasi Satu apache ada radar dan dua lagi tak ada radar, Apache ada radar itu ialah Radar data ling mampu kongsi bersama sama apache lain Ketahui kedudukan musuh..

      Jika Kamu gerakan tiga apache, apache ada radar tembak jatuh maka butalah dua apache lain kerana itu malaysia tak berminat taktik Perperangan seperti itu ok..

      Cuba kamu tengok jika helicopter rusia tak gunakan konsep 1 data Ling radar Kongsi bersama ,jika tembak jatuh lain mampu helicoper rusia lain mampu lihat Radar mereka sendiri ..

      Saya akan bagi video kenapa malaysia tak tertarik beli apache itu ok..

      Apache punya missile hillfire panduan leser jadi kalau radar tak ada Tak apa, tembakan bergantung pada infared optik, paling tak aku suka apache tak ada radar terpaksa bergantung apache ada radar untuk melihat sistem pertahan udara musuh

      https://youtu.be/jkH-VqFbcrc

      Hapus
    15. intinya bukan karena malon gax mau beli okintinya kerena malon gax ada uang baut beli ok makanya beli heli imut ok
      dan uang nya di songlap rosmah ok buat beli berlian ok

      Hapus
    16. tak semua operasi tempur harus pake longbow maha. pandai lah sikit. kalo mangsa hanya gerombolan kamu.. ya tak perlu pake radar longbow. cukop gune jaring

      Hapus
    17. Mahairi...apache yg dibeli indonesia terdiri dua tipe, yaitu tipe longbouw dan guardian, yanh tipe longbouw menggunakan radar diatas spt konde sedangkan yg tipe guardian radarny tdk menggunakan konde....jadi tdk ada sejarahny helikopter apache tdk mempunyai radar....emang sama apche dg helikopyer MD503 malaysia.

      Qiqiqiqiiq

      Hapus
    18. Mahairi@ bila tak paham jenis2 radar pada apache jgn meracau lon Wkwkwk...otak letak kat dubor ko nak di dengar Wkwkwk

      Eleh banyak cakap ko lon,bilang sahaje malon tak de wang sehingga tak boleh beli apache Wkwkwk

      Hapus
    19. Apa guna beli ratus berjuta Us tapi kosep sama seperti md helicoper kalau tak pasangkan radar terpaksa bergantung pada Apache ada radar ok, sebab budak2 mat lampir tak mampu jawab persoalan ini ok..

      Apache ada radar tembaK jatuh Lain menjadi buta, Konon elak ketahui musuh Apache tak radar itu ix ix ix Ia merupakan taktik bodoh Ia mat lampir Musuh punya radar dan optik yg canggih melihat apache tak ada radar itu

      Bila gagal berdebat cakap irihati Itu mat lampir ix ix ix ix

      Hapus
    20. hahahaha mahat otak dungu di jelasin tambah ngaco kebanyakan makan dadah woiiii elo orang bis baca gax ya hahahahah kalo gax ngerti2x juga tanya sama raja bomoh bedanya apc longbouw dan guardian.. hahah kaya nya elo kecewa ya rosmah beli berlian lagi

      Hapus
    21. Ix ix kamu gagal berdebat dengan baik Dimas Nur ok
      Taktik peperang apache pun kamu tak tahu ok, kerana itu puak sodom suka pada kamu itu ix ix ix

      Hapus
    22. om maha iri dengki sila simak perbeZaan daripada spesifikasi kedua dua heli. ape same enjin apache ngan md? ape heli md mampu tembak target ikuti kemana pilot tengok? tu lah. takde kemampuan. sekali tengok juru terbang apache tu boleh diikuti senapang siap tembak. bisa hancur md kena tengok.
      ko ni padankan sesuatu pon tak lihat kelas.
      boleh je aku padankan pt twardy sama amx 13 atw skorpion. ye kah? sama je kedua dua tuh tank

      Hapus
    23. md530G TDM ade helmet cueing system,sama seperti apache,boleh pakai hellfire sama seperti apache.yang membezakan hanya cannon di apache dan minigun di killer egg,jumlah engine dan max weight untuk senjata..

      Hapus
    24. boleh kamu pasang chain gun 30mm ke heli md. tak akan kuat tahan recoil dan mekaniknya. jatuh kena pohon sawit pula.
      myms kamu kata hanya??
      enjin kecik payload kecik ya bawa armament sikit.
      harap maklum beda kelas.
      md mau dikasih apa kalau payloadnya hanya segitu?

      Hapus
  2. mending Makassar class lebih sesuai.. kalau "mini Dokdo" terlalu besar. TLDM pon tak ada marinir.. takutnya nanti jadi sarang hantu.. kahkahkah..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Accutally dokdo dan mistral tu yg terlalu besar. That why malaysia tak minat. Sbb tu skrng 2 negara ni sanggup offer yg saiz lebih kecik dari yg asal

      Hapus
    2. kalau Makassar class sudah battle proven di Marawi dan somalia, sering juga keliling Indonesia dan pernah pergi sampai Amerika serikat untuk ikut latihan gabungan.. πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
    3. Keputusan masih ditangan menhan. Tp klu di ikutkan versi mini tu amat menarik minat. Lagi pun walaupun mini tp yg asli juga sudah battle proven dan sering kali belayar ke negara lain. Malah sudah 2 kali mengadakan lawatan dan latihan si malaysia

      Hapus
    4. kalau Makassar class versi MRSS itu lebih besar, karena memiliki ukuran 150 meter daripada LPD milik TNI AL dan AL Filiphina yg dikisaran 125 meter. Filiphina saja pengen nambah 2 biji karena puas dengan performa saat operasi militer di Marawi. Ditambah beberapa negara Afrika berminat juga. Masak Malaysia ngk mau.?? xixi.. sales dadakan PT PAL... πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    5. Pada permulaan begitu lah. Tetapi dgr khabar tidak bole di buatdi malaysia. Berbanding damen. Bisa dsa berlangsung. France terus tawar mistral. Sesuatu yg tidak di jangka. Berat juga lebih sedikit berbanding damen. Membuatkan ptl dan menhan menilai dlu spec dan harganya

      Hapus
    6. Kalaupun mengambil Makassar class versi ori pun tidak apa2 sama bagusnya. Beli 4 taruh di Lumut 1 biji buat mengawasi selat malaka yg rawan pembajakan, 1 biji di Pahang cover Laut China Selatan, 2 biji di Labuan untuk cover tawau dari pemberontak Filiphina dan perairan serawak dari pencurian ikan oleh nelayan China.

      Hapus
    7. kalau pengen di buat di Malaysia kena bagi duit lebih.. biasalah bisnis... sama seperti dulu saat indonesia belajar ke korea selatan. Atau beli dlm jumlah banyak semisal 6-8 biji mungkin PAL bisa pikir2.. hahahaa..

      Hapus
    8. Ambil MRSS dari PT.PAL bisa Di customed..kebutuhannya TLDM bisa dikerjakan...harganya jg bisa cingcai lah..ntar owe kasih discount...heeheh

      Hapus
    9. Damen juga dilihat berpeluang besar tapi saya suka pada mini Mistral... ASYIK BANGAT (betul ke ayat aku tu)....

      Hapus
    10. Mini mistral atau dokdo sepertinya tidak cocok.. terlalu besar dan tentunya biaya operasional pasti mahal. Lagian TLDM blm mempunyai marinir dan kendaraan serang khusus amfibhi. Jngan2 nanti malah seperti kapal induk Thailand.. ?? xixi..

      Hapus
    11. pasal sedikit dikecilkan la untuk mengurangkan kos operasi.... adoiiii hahahahha apa la

      Hapus
    12. eleh tak de wang je bilang takpe. mahal itu.. level kapal training je kena debt kolektor. apelagi kos operating. boleh berkhayal je di restoran mamak

      Hapus
    13. bro kedua kapal latihan tu dah serah pada TLDM bro... cerita kamu dah tak relivan...hehehehehe

      Hapus
    14. yalah kes lampau. tapi harap tak tinggi cakap supaye enak dibaca.

      Hapus
    15. RMN TEGUH BERSANDAR tuh sudah launch 2013 tapi karena teknologi halimun alien setaraf milenium falcon jadinya baru terkesan 2018.

      nama teknologi halimun made in malon yaitu maybank debt collector cloacking devices

      camkan itu

      Hapus
    16. lucu 1mbd dulu aja di urus dari sekian anak malon lacur rosmah gax ada yang bahas 1mbd ya

      Hapus
  3. Kalau PT.PAL menang tender jangan harap najib botak minta komisien

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bila pak najib minta komisien takutnya nanti pak najib ditangkap KPK Wkwkwk

      Hapus
    2. www.indomiliter.com/seluruh-ah-64e-apache-tni-ad-telah-diterima-hanya-empat-helikopter-dipasangi-radar-anapg-78/

      Hapus
    3. najib kalo gax terima komisi bisa di jewer kak rosmah loo @unknown bangsa mundur ni anak temen nya anak kerokn ya dungu bin tolol masalah nya apa kalo apc cuma punya 4radar lokira singapur 20apc nya punya radar semua. bego bin dungu jagan2x anak bn ato anak umno ato selingkuhan nya rosmah ya

      Hapus
    4. Hahaha,Unknown stupid tak tahu type radar Wkwkwk

      Hapus
    5. unknow geblek memangnya semua apache harus pake longbow?. bego dipiara πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  4. Bung @TN, kira2 bisa dihitung gak malon punya uang utk beli yg mana kandidad calon MRSS ini?
    Biar anak perek merajuk kat bilik termenung

    BalasHapus
    Balasan
    1. mas mas sukanya kok menjelek jelkan terus.
      yang namanya orang jualan ya membujuk pembeli dnegan halus dan sebaik baiknya,
      jangan kamu jelek jelekan mereka nanti gak jadi beli dari kita.
      bisa saja pejabat dari malaysia lihat blog ini dan kecewa terhadap komentar2 kamu yang seperti ini.

      Hapus
    2. Masak pejabat malaysia masuk ke blog ini om..gak muat..mau masuk gimana dong...kihkihkih..

      Lagian klu jadi beli juga gak papa...barang murah om..klu beli yg serupa butan eropah mana dapat semurah itu..bodoh la klu tak di manfaatin...santai yg bro..kihkihkih..

      Hapus
    3. AP@ itulah bodohnya ko tuh ruk,ko terjebak dgn ejekan ko sendiri Wkwkwk

      Emang murah tp qualitynya sama dgn kapal yg di bina europe,lagian mana maulah pejabat ko mau beli MRSS PT PAL kerana tak de wang songlapnya,kalo beli dari eropah cem beli scorpene tuh pastilah ada wang songlapnya Wkwkwk....MRSS PT PAL costnya US$ 30 million satu biji,bila beli di eropah satu biji MRSS US$ 50 million ditambah wang songlap US$ 20 million dah boleh lah tuh Wkwkwk

      Hapus
    4. betul la tu... patutla kes prolehan kapal milik Filipina dulu ada Rasuah...

      Hapus
    5. Gempur@ betul,kerana faktor tuh pejabat ko tak mau beli MRSS kerana tak de wang songlapnya...kerana komisi anti rasuah indonesia bertaring membuat PT PAL tak berani macam2 lg buat rasuah,kl dah cem tuh mana lah pejabat ko mau beli MRSS PT PAL kerana tak de wang songlapnya Wkwkwk...bila beli MRSS cem beli scorpene dari europe pastilah dapat wang songlap Wkwkwk

      Hapus
    6. Isu rasuah memberi kesan negatif...

      Hapus
    7. Gempur,makanya pejabat PT PAL tak berani macam2 lg sekarang bila rasuah...sikit rasuah maka komisi anti rasuah akan sentap dia

      Hapus
    8. Tu la ko mat don..akal letak kat lutut...

      Kalau malaysia jadi beli makasar..malaysia untung 2x..

      1.pertahanan malaysia akan meningkat
      2.malaysia tak terlalu terbeban kos prmbelian & servis ke depan

      kalau aku jadi ko mat don..aku tak mau malaysia dapat semua tu..susah2 bangsa aku bungkus..upah dibayar murah..sedap2 jer negara yg aku benci dapat rasa manfaatnya..tak gitu??

      Tapi aku tau lah tipikal mentaliti bangsa muh..selalu kontra dgn kebiasaan bangsa lain..terlalu taksub dgn kata2 manis...kalau malaysia beli kan bangga...kihkihkih...

      Hapus
    9. Ye lah mentality negara yang suka kutip cukai judi..πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    10. AP@ tu lah ko tu mat lon...akal letak kat dubor Wkwkwk

      1.sampe kapan malasnya tuh hanya boleh beli dan beli terus,bila tak de wang dan kena embargo beli senjata maka mati sahajelah lebih bagus,bila nak bina weapon sendiri kepakaran pun tak de

      2.Sampe kapan malasnya nih suka nak tipu2 terus,weapon binaan negara lain di claim buatan tempatan,tak tahu malu keh,mana maruah malaysia sbg negara mendunia bila suka tipu2

      Kalo aq jadi ko mat lon,aq malu malasnya cem tuh,lebih seronok aq jd warga palestine sahaje,walaupun dijajah israel dan ekonomi susah tp setidaknya palestine ada maruah,tak suka tipu2,walaupun negara tak aman dan kacau tp palestine telah berjaya bina missile dan roket yg senantiasa selalu boleh letupkan israel,malu lah aq jd orang malasnya yg konon katanya negara aman dan makmur tp senantiasa suka tipu2,claim hasil negara lain,cem tak de maruah malasnya bila cem nih,tak apa2lah tipu2 dan claim yg penting malasnya dapat nama

      Tapi aq tahu lah tipikal mentaliti bangsamu yg tak de maruah,pemalas dan tak tahu malu tuh,kontra dgn bangsa lain yg punya maruah,pekerja keras dan rajin...patutlah apa yg dikhawatirkan tun mahathir sejak dulu malasnya nih tak de maruah,penuh rasuah dan pemalas jadi kenyataan sekarang...sabar ya tun mahathir,mat sabu dan orang2 bersih malasnya senantiasa sokong tun mahathir selalu

      Hapus
    11. si gempurwira ni saya suka kerana suka mimpi je. takut jatuh kena batu. depresi.
      apalagi si anak peneroka. kelas malon tuh yang kw 3 jadi biarpun makassar klas nanti pun di downgrade khusus untuk malon

      Hapus
    12. sakitnya tuh di sini ke bro... tak dapat terima Malaysia nak beli kapal MRSS...hahahaha...

      budget untuk kapal ni dah ada untuk tahun 2018 betullah mimpi yang menjadi kenyataan...

      Hapus
    13. kamu ni mat don...

      otak bukan kat lutut..ko ni xde otak rupanya...dalam isu MRSS ni..kalau makasar jadi pilihan..kenapa malaysia nak buat sendiri ? kat indon bungkus murah2..kenapa nak susah susah..negara ko pun tukang bungkus jer kan...alah..berapa rupiah sgt jualan ko tu sebagai tukang bungkus...paling cuma buka peluang kerja..kihkihkih...

      dah la don..ko mimpi byk sgt tu..ko cakap eksport weapon la,eksport tu la..ko sembang kat rakyat papua boleh la...kahkahkah..faktanya negara ko tu jual kayu,ikan,sawit & sumber galian jer...yg lain cuma untung di murahnya gaji buruh..tu pun dah mula kalah dgn vietnam...vietnam skrg lebih murah & skillful...bang kodok dah mula goyang..dia xsangka roket vietnam lagi naik tinggi...kahkahlah

      Hapus
    14. otak bukan kat lutut..ko ni xde otak rupanya...dalam isu MRSS ni..kalau makasar jadi pilihan..kenapa malaysia nak buat sendiri.

      ALAH CUMA MODAL AMBIL DISAIN DARI YANG MENANG TENDER AJA BELAGU INDONESIA LEWAT PT PAL YANG BUAT DISAIN AJA DIEM AJA

      NTAR PASTI KOMEN KAGA BAKALAN SAYA TANGGAPIN UPDATE PENGETAHUAN ANDA . NTAH PENGETAHUAN APA YANG DIA MAKSUD

      JENGKEL GUA LAMA LAMA AMA NIE ORANG SOK BANGET

      Hapus
    15. nah dua orang ni bersatu keliatanlah satu kelas troler mereka.
      takde sakit hati pakcik. beli jf17 sulfur pun tak iri. apelagi kerjasama dengan china bikin perahu. silahkan je.

      ap nih malon otak udang. bikin kapal latih je habis wang kena songlap. apelagi nak bikin mrss. habis duit di songlap yang ada. haha lawak je mental kw3 ni

      Hapus
    16. ye ke....??? hahahahaha.. sakitnya tuh disini...

      Hapus
    17. Qiqiqi..
      Kalem mas bro...:D

      "..dunia (blog) ini, panggung sandiwara, ceritanya mudah berubah.."
      "..ada peran wajah, dan ada PERAN BERPURA-PURA..."

      #God Bless

      :D

      Hapus
    18. gempur.. khayalanmu bina ptm gen6 tak tahunya kw3 sabun mandi jf sulfur kahkahkah menghibur diri kah dirimu πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    19. wahhh... kamu begitu ambil serius pasal pesawat konsep PTM gen6 ni ya dan buat kesimpulan yang itu malaysia nak bina.... hahahahaha... apa la kamu ni....

      Hapus
    20. Kayaknya seru juga yak, kalo TNI AU & TUDM sama-sama ambil nih barang...

      JF-17 Block-III : AESA radar, IRST, HMD/S, wide MFD, Targeting Pod..

      Kurang canggih apa coba?
      Gen 4++ lhoo...cocok ama clue yg dibilang Kasau tentang syarat pengganti Hawk 100/200 kapan hari itu..tuuh.

      Qiqiqiqi..

      Canggih, murah, dapet banyakan..cucok boook :D

      Hapus
    21. kalo ada uang baru bicara proyek akan beli. bujet ciput aja sombongnya nyundul langit

      Hapus
    22. AP@ tukang bungkus apa lon,mn link,kl aq ada bukti malon cuma boleh tipu2

      Indonesia eksport pesawat,kapal,train,rifle,boat RHIB,uniform,kereta perisai,rocket sementara malon sampe sekarang tak de eksport weapon kerana otaknya letak kat dubor tak mampu bina Wkwkwk

      Hapus
  5. tak mustahil juga Mini Mistral boleh dipilih atas dokongan Perancis untuk terus menyokong minyak sawit di blok EU dan itu timbal balasnya...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mimpi basah terus nih beli 2 bj ga cucok biaya redesign

      Hapus
    2. Tiada yang mustahil... malaysia dan Perancis memang sudah lama ada hubungan pertahanan... beberapa aset pertahanan malaysia buatan dari firma pertahanan perancis ia bukan benda baru.

      Hapus
    3. Pastilah perancis senang bro kerana ada wang songlapnya gitu....kih kih kih

      Hapus
    4. wang delay malon ada banyak tuh di maybank

      Hapus
  6. Wow!! Ready to sacrifice πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
  7. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  8. MRSS dari jaman dulu gk kelar kelar

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sangkut di masalah budget sepertinya bro

      Hapus
    2. Tapi kebangetan ini 2010an udah koar koar mau beli lpd korea , tau diri dikit lah kalo gk ada duit mah

      Hapus
    3. dia orang tuh istilah kata MRSS tapi kita sebut je miris.. miris sekali kenyataan dan khayalan maloner

      Hapus
    4. MRCA kita sebut meracau kalo gitu

      Hapus
  9. Balasan
    1. Kayak buku aja bro sampe 2 jilid phpnya Wkwkwk

      Hapus
    2. PHP AKAN BELI tiada akhir. semoga sabar ya korea dan perancis. kalo org indonesia mah udah paham kelakuan malon

      Hapus
  10. Beli pswat aja blom kelar... Mau beli lpd... Pswat halimun aja yg siluman tp nyatanya jf sulfur sabun sunlight...itu lpd jdinya pling beli kapal tongkang d tutup kayu biar heli nuri malingsial mendarat trus tenggelam bersma... Kwkwkwk

    BalasHapus
  11. ada yang kata ada duit ke nak beli kapal MRSS ni...??? jawapannya ada pasal baru ni budget 2018 pertahanan MRSS antara yang mendapat peruntukan... tu je nak britahu TQ..hehehehehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. bujet 2018 sudah habis tuk beli handbag hermes rosmah

      Hapus
  12. OMG!just read this,only 4 from 8 apaches have a radar?so the other 4 ompong?just for parade?cant shoot missile?πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    www.indomiliter.com/seluruh-ah-64e-apache-tni-ad-telah-diterima-hanya-empat-helikopter-dipasangi-radar-anapg-78/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Goblok nya asli made in malasya ni unknown, berita itu soal radar longbow lon.. upgrade dulu otak nya ngan otak manusia unknown biar biar di pahami org ramai

      Hapus
    2. Beruk Malon dengan bahasa inggris pun tetap dungu..πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… radar apg 78 hanya opsi Malon goblok.. tanpa radar apg 78 pun Apache bisa nembak.. lebih dari heli comel Malon yang hanya 6 bijik ituπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    3. Unknown@ itu lah ko akal letak kat dubor Wkwkwk...bila baca bahasa malay ko pun tak paham,baca artikel englishpun ko tak paham jg Wkwkwk...itu bkn ompong dari 8 biji,4 apache guna radar apg78,4 lainnya guna radar bkn type apg78,aq pun maklum sahaje cem ni lah out put pendidikan di malasnya tuh yaitu menghasilkan orang2 bodoh dan sampah cem Unknown nih

      Hapus
    4. Lucu orang malay nih ,ngatain apache tapi dia gak mampu beli ,beli cuma md530 itu pun orang sana muji muji kecil kecil cili padi dll goblok emang

      Hapus
    5. Malon2 ni sememang bebal tahap gaban kih kih kih

      Hapus
    6. dia kata apache harus pakai longbow semua?
      lawak je memangnya md harus banyak tenggekan

      Hapus
  13. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  14. Karena ga ada kerjaan & ga bisa nyelam nyelam
    Akhirnya..
    Markas selampun ikut menilai...kwk kwk kwk.
    Trs buat ap markas selamnya...??????

    BalasHapus
    Balasan
    1. Awas bang jangan main main sama kapal selam malay entar di bom loh kayak altantuya

      Hapus
    2. Markas pun kena songlap buat beli hand bag rosmah bro Wkwkwk

      Hapus
  15. Siapapun pemenang tender akan menjadi LPD terbesar sekawasan.
    LPD 150m up akan jadi trend baru di kawasan kah?
    Menarik buat dinanti... :D

    BalasHapus
    Balasan
    1. saya pun tak sabar nak menunggu siapa yang terpilih kelak...

      Hapus
  16. LPD Makassar class kalo niat bisa ngangkut 6 heli diluar,tapi ntar bentukna kaya pick up..tetep mantap makassar class..

    BalasHapus
  17. KALAU AKU JADI PEJABAT YANG PILIH KAPAL ITU DAN ADA ANGGARAN DARI NEGARA SEBESAR 600M USD UNTUK BELI MRSS DAN HARGA MISTRAL CLASS JUGA 600M(WIKIPEDIA), AKU PILIH KAPAL DARI PT PAL KARENA HARGA KAPAL PT PAL CUMAN 45M TAPI AKU BELI 12 BUAH

    BalasHapus
  18. Jawabannya 1 semoga ke beli ya malon MRSS bukan AKAN project...wkkkwkkk

    BalasHapus
  19. PT PAL is a good choice for RMN.

    BalasHapus
  20. Kayak ada duit nya aja.. koar koar dari kapan tau. Sampai di salip tetangga seperti Philipina.

    Sudah tak usah banyak cakap. Sok sok an mau beli ini beli itu. Uang pun tak ada..

    PT. Pal fokus saja dengan konsumen potensial yang punya uang. Dan perencanaan nya jelas. Dan itu pasti bukan Malas'ia

    Mimpi basah kok berjamaah.. sudah pasti kusut urusan sama negara Gagal!

    BalasHapus
  21. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  22. @artword tuh protes ente sdh dijawab bung teddy zifrans

    BalasHapus
  23. Off topic.

    Looks like the Malaysian Navy NGPV Batch 2 will be a gun ship only.

    "KUALA LUMPUR: BNS NGPV Concept. Boustead Naval Shipyard is displaying a model of its conceptual design for the second batch New Generation Patrol Vessel at DSA 2018. Under the RMN 15-to-5 transformation plan, 12 NGPV Batch 2 will complement the six Kedah class patrol vessel already in service.

    Unlike the original batch, the navy wants the NGPV Batch 2 as a gun ship only to reduce cost hence the concept design displayed by BNS. The Kedah class was wired for missiles under the Fitted for But Not Equipped concept though it will never be armed with them."

    http://www.malaysiandefence.com/bns-ngpv-concept-dsa-2018-shorts/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini nih kalimat yang saya suka :

      The Kedah class was wired for missiles under the Fitted for But Not Equipped concept though it WILL NEVER BE ARMED with them.

      Oh nggak dipasang missile selamanya ?

      Baru tahu saya.

      Maaf ya.

      Hapus
  24. RMN OMPONG CLASS

    SOMBONG & CONGKAK TAPI TAKDE UWANG KEH KEH KEH

    BalasHapus
  25. Ehem,

    Apa sih yang diperdebatkan ?

    Soal 4 radar Longbow itu ya ?

    Apache itu ada 2 varian :
    Yang tak ada radar sanggul konde di atas itu namanya varian Apache Guardian.
    Yang pakai radar sanggul konde di atas itu namanya varian Apache Longbow.

    Tugas Apache Guardian yaitu menjaga (to guard).

    Yang dijaga apa ? Yang punya radar konde itu (Longbow)

    Tugas Apache Longbow adalah sebagai mata bagi guardian.

    1 unit Apache Longbow biasanya terbang bersama 2 atau 3 unit Apache Guardian.

    BalasHapus
    Balasan
    1. percuma mas ngajari munyuk malon. otak e wis kebacut mambu tai

      Hapus
    2. Percuma bro dijelaskan kalo sifat iri dah bawaan orok

      Hapus
    3. Hihihi... Padahal dulu dibilang indonesia ga bakalan beli varian longbow... 😁😁😁

      Hapus
  26. Perang tidur’ - Rafidah pula papar foto Najib sedang lena

    Susulan bidasan Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad, bekas Ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz hari ini memaparkan pula gambar Perdana Menteri, Datuk Najib Razak yang sedang tidur semasa Sidang Kemuncak Asean.

    Rafidah yang juga adalah bekas menteri menghantar laporan berita dari Filipina berkenaan kepada Malaysiakini.

    Bertarikh 22 Nov, 2017, artikel tersebut menyatakan bahawa Najib dirakamkan sedang lena ketika Presiden Filipina Rodrigo Duterte menyampaikan ucaptamanya pada Sidang Kemuncak Asean ke-31.
    Berita
    PRU14
    Pilihan Editor
    Sukan
    Seni & Hiburan
    Global
    Kolum
    Surat
    Laporan Khas
    Ulasan
    Wawancara
    Lensakini
    TV

    ‘Perang tidur’ - Rafidah pula papar foto Najib sedang lena
    17 Apr 2018, 6:25 pm (Dikemaskini 17 Apr 2018, 6:34 pm)

    A A
    Susulan bidasan Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad, bekas Ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz hari ini memaparkan pula gambar Perdana Menteri, Datuk Najib Razak yang sedang tidur semasa Sidang Kemuncak Asean.

    Rafidah yang juga adalah bekas menteri menghantar laporan berita dari Filipina berkenaan kepada Malaysiakini.

    Bertarikh 22 Nov, 2017, artikel tersebut menyatakan bahawa Najib dirakamkan sedang lena ketika Presiden Filipina Rodrigo Duterte menyampaikan ucaptamanya pada Sidang Kemuncak Asean ke-31.

    "Mereka yang dinamakan sebagai pemimpin ini tidak seharusnya menuding jari dan menggunakan perkara-perkara remeh seperti ini menjelang pilihan raya umum. Kita mempunyai isu dan masalah yang sangat serius untuk ditangani.

    "Dan Najib hanya dalam usia 60-an," kata Rafidah.

    Gambar-gambar yang memaparkan Najib tertidur menjadi tular di media sosial manakala video berkenaan juga dipaparkan di YouTube.

    Hari ini, Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa memuat-naikkan gambar Mahathir, 93, yang kepenatan sambil menutup matanya dalam satu acara baru-baru ini.

    Dalam hantaran di Facebook, ahli Parlimen Ketereh itu turut mengimbas kembali kenyataan bekas perdana menteri berkenaan berhubung pengganti pilihannya, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang mempunyai masalah sering terlena atau sleep apnea.

    “Tidak salah beliau. Usia dan tenaga tidak mengenal siapa. Diberitakan beliau sering uzur, sering batuk-batuk, kadang-kadang ingatan lupa, kadang-kadang terlena. Dulu dia mengata Pak Lah, sekarang tengoklah Tuhan maha kaya,” kata Annuar.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hihihi... Mulai rame nih berita kaya gini di share dimari... Klo indonesia nanti ya tunggu 2019 baru rame 😁😁😁

      Hapus
  27. Sementara itu, artikel yang dihantar oleh Rafidah melaporkan bahawa Najib tertidur semasa ucapan pembukaan Duterte pada sidang kemuncak yang diadakan di Manila.

    Najib ketika itu duduk bersama pemimpin dunia lain seperti Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau, Perdana Menteri India Narendra Modi dan Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe.

    Menurut artikel itu lagi, Najib tersedar apabila hadirin bertepuk tangan selepas Duterte mengakhiri ucapannya.

    Tuh, kualitas pemimpin mu.. tidur ketika acara resmi sidang antar negara???

    Negara Gagal..

    BalasHapus
    Balasan
    1. http://www.janes.com/article/79330/dsa-2018-indonesia-considers-pulling-out-of-kfx-ifx-project

      Hapus
    2. hahaha kita liat aja nanti yang jelas su-35 bukan hayal kaya mig tua yang belum ada gantinya sayang kalo rosmah gax belanja berlian pake uang kerajaan dah bisa gantiin mini mal gantiin ban nya mig tuwir lah

      Hapus
    3. Ai, dulu skit punya yakin dengan kfx/ifx. Sekarang kerajaan indonesia sendiri plan nak pull out.. Tulah dah kate dah, tech kfx tu banyak pakai usa punya,taknak dengar....

      Hapus
    4. Mane ntah geng2 yang dok seru2 PTM? sekali negara korang nak pull out dari projek kfx/ifx daaa..military satellite pon problem, lol... http://www.janes.com/article/75512/indonesia-s-military-satellite-project-uncertain-after-missed-payment

      Hapus
    5. hahaha malon totlo emang langsung narik dirik liat dulu kedepan nya tuh berlian yang rosmah beli lumayan buat ganti ban mig

      Hapus
    6. sori ya indoensia bangasa kaya kalo soal keuangan bisa di cari tpi yng di cari keuntungan dari pengembangan buat kita dan banyak isu regional selain as yang kurang menerima kalo saya bukan liat dari satu sudut pandang kaya bansa mundur malysia kau hantar link banyak2x belum tentu kedepan nya itu proyek bubar

      Hapus
    7. bangsa mundur?lol.
      mundur dari segi teknologi?banyak la kau,hahahahah.
      infrastructure?boleh tengok kot beza jakarta dengan kl,tak payah kl la,banding dengan johor bharu pon belum tentu lagi

      Hapus
    8. Myms@ tak perlu tanya infrastruktur lon,tak usah ko datang ke jakarta,datang sahaje ko ke sumatera maka mata ko akan ngences

      Lon,lon bangsa ko yg mundur,indonesia dah berjasa eksport beratus2 weapon sementara setakat nih malon belum ada satupun eksport weapon Wkwkwk...malon hanya boleh eksport dadah dan teroris Wkwkwk

      Hapus
    9. hahaha pantes sabah minta lepas kerajaan karana malysia yang diliat hanya johor baru kl kasian sabah sokong najib biar malyisa mundur... lo liat mana ada sekandal 1mdb di indo di diamkan hinga blik termenung.. hanya di malon yang keparat nya diam bila najib bilang diam untuk 1mbd tidak di teruskan.. hahah lucu gtu di bilang maju... liat johor kereta api listrik jadi kereta api uap keran keluar asap https://www.youtube.com/watch?v=0q8Vr-Ai2NQ&t=85s

      Hapus
    10. kereta sabah kasian sabah

      Hapus
    11. Ssst om @dimas ntar ada cewek yg di bom lagi sama si najib macam cewek mongolia itu

      Hapus
  28. https://www.youtube.com/watch?v=fwffy8OF-wA

    BalasHapus
  29. i read the comments,
    and i found lot of military enthusiast wannabe,
    so many keyboard warrior in here. LOL

    lucky for you, admin. You have high rating blog. xixi.

    :))

    BalasHapus
  30. Congrats Malaysia for GONNA BE choosing The MRSS Class...

    But what about this statement on last paragraph :

    "So which will be the MRSS design to be announced by the RMN as announced by the chief last week? I have no idea so far but I have been told that there is no funds allocated for the program so far. So it is unlikely an LOI will be sign for the MRSS soon."

    Is it gonna be cancelling the MRSS program or what ?

    I still hoping Malaysia will get their MRSS eventhough the budget is tight (even says "No Funds" in the above article), dats why due to tight money concerned its better to picked on one of the "AFFORDABLE ONE", like Indonesia in previous years when we have no "BigBucks" in our pocket, Our TNI-AU choosing the F16s retrofit instead to buying the new and luxury one.
    Because what ? because we need dat quickly, national defense cant wait, if you have tons of money then go ahead acquiring some "high class" ships in your inventories but what you gonna do when you really need those fancy ships but you have no funds at the same time ?

    My suggestion is, go get what you can take for now... you dont need the Fancy and Luxurious MRSS, they just "transporting the war machines" (in my perception). Malaysia is better in spending and put their money upgrading their Gowind or Kedah class and bring some more fregat ships on their shore.

    If Funds is the key factor, go for MRSS PT.PAL... its proven and easy to maintain, in case you have troubles its only take 2 hours for flight among two countries. Spareparts availability also will be in good shape. If you have more money on your pockets then Damen is your option and believe me its gonna take a lot of cash as we have Sigma projects with them (due to TOT), and finally forget The Naval Mistral, its something that we (you and my country) cant affords for recent time.

    So once again, congrats and take precaution during negotiation and tendering, hope it will take the best option from the rest of it.

    BalasHapus
  31. Untung untung buat nambah modal pt pal bakal buat kasel

    BalasHapus