12 Maret 2023

BAE Systens Completes Upgrade of HMAS Stuart

12 Maret 2023

HMAS Stuart 153 after upgrade (photo : BAE Systems)

HMAS Stuart recently became the sixth Anzac Class to undergo the Anzac Mid-life Capability Assurance Program (AMCAP), and is now back in the water.

Stuart will be back in service later this year and in the meantime, will be busy completing sea trials and testing of new technology and system upgrades.

(BAE Systems)

142 komentar:

  1. Jangan jangan..FA50 nnti juga akan sewa.๐Ÿ˜†

    BalasHapus
  2. Salam dari Angkatan Tentara Menyewa nih boss qu,senggol dong ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  3. Ada yang bisa jelaskan,Kenapa hull kapal kelihatan penyok2 padahal baru

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hull kapal yg mana ni?kapal LCS?

      Hapus
    2. Hampir semua kapal,kecuali kapal induk mungkin ,KLO dilihat angle samping terkena cahaya,akan terlihat seperti penyok

      Hapus
    3. Laskar kemukus kaple mulus" om,,

      Hapus
  4. Kata kunci bualan sebelah ttg "Cash dan Kalis Hutang"
    Kalo bisa beli kenapa harus SEWA

    BalasHapus
  5. Saya kirain foto di atas kapal LCS KD maharajaletih bin lelah heheh

    BalasHapus
  6. Jokowi Meradang, China Kuasai 95 Persen Tambang Nikel


    Jurnaltoday.co – Pengamat Kebijakan Publik Gigin Praginanto, menyentil Presiden Jokowi yang meradang soal posisi China sebagai eksportir panel Surya nomor satu gegara bauksit.”Sudah 9 tahun berkuasa kok baru sekarang sadarnya,” ujar Gigin dikutip dari unggahan twitternya, @giginpraginanto (22/2/2023) lalu.

    Gigin kemudian menyinggung bagaimana Presiden Jokowi kerap bolak-balik ke Beijing. Sampai China menguasai 95 persen tambang nikel.

    “Sudah berulang kali bolak-balik ke Beijing sampai China menguasai 95 persen tambang nikel,” lanjutnya.

    Bukan hanya itu, dituturkan Gigin, China juga sukses memaksa pemerintah memakai APBN untuk melancarkan proyeknya.

    BalasHapus
  7. Ternyata nikel INDON 95% dikuasai China... Hahahahhaha

    Masa Presiden nya tak tahu...? Hahahhahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lha beting petinggi Ali dikuasai China 2 tahun , Malon masa gak tau wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    2. Salam SEWA gunakan HUTANG ngoahahaha

      Hapus
  8. Malon geng kuat hutang dan sewa wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  9. RUSLIIII !!!!!......elo ngetroll pakai masalah TESLA ngak masuk NKRI atau masalah NIKEL......KAMI TIDAK PERDULI !!!!!......karena tanpa TESLA masuk NKRI, kami tetap tidak masalah tuh.......kenapa elo yang ribut dan kepo ?.......jadi mau pakai itu tidak pengaruh buat kami.......KECIAAAN DEH ELOOO ๐Ÿ˜๐Ÿ˜„๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

    BalasHapus
  10. Ngetroll pakai masalah TESLA itu SIA SIA saja ๐Ÿ˜๐Ÿคช๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

    BalasHapus
  11. Hahahaha..malon tidak punya tambang Nickel....Indonesia memiliki salah satu cadangan Nickel terbesar didunia...proyek hilirisasi minerba Indo mengancam malon dan sing...malon hanya punya sawit dan sedikit minyak bumi....miskin

    BalasHapus
  12. Kabar terbaru dari KF/IF-21 BORAMAE bahwa pesawat telah berhasil melaksanakan TERBANG MALAM untuk pertamakali dan sukses ( 9 Maret 2023 ) ๐Ÿ™‚

    BalasHapus
  13. Australia = 6 UPGRADE
    Banglasia = 6 DOWNGRADE dan cut to 5

    Last2 Diresmikan pun = jadi monumen ....... WKWKWKWKWKWK

    BalasHapus
  14. SEWA ... SEWA... HUTANG buat SEWA... Hahahahahahah

    MEMALUKAN...

    BalasHapus
  15. ORANG KAYA shopping versi SEWA.. SEWA... Hahahahahahah

    SEWA malah bangga..?? ANEH si MALON nih... Hahahahah

    BalasHapus
  16. RUSLIIII TOLOL.....kalau cari bahan ngetroll yang terbaru ya, karena kelihatan elo TOLOL.....masalah helikopter yang hanya terbang 24 unit itu tahun 2021 dan saat ini dengan anggaran perawatan 1,6 Triliun maka helikopter bisa beroperasi penuh......elo mau ngetroll pakai apa lagi ?.......WHEEQ ๐Ÿ˜๐Ÿ˜„๐Ÿ˜›๐Ÿคช๐Ÿ˜›

    BalasHapus
  17. Tajuk berita hari ini.. SI MISKIM MALON SEWA heli untuk militer...

    Sebab apa.. budget Ciput dibagi 3 Matra.. hahahahahah

    Kasihan..

    BalasHapus
  18. JIAHAHAHAHA......MALON ceritanya ngak lain dari SEWAAA dan HUTAAANG ๐Ÿ˜๐Ÿ˜„๐Ÿ˜

    BalasHapus
  19. Apa yang mau di banggakan sama geng MALON ... Selain SEWA..SEWA.. NUNGGAK SEWA... Hahahahahah

    Kuat SEWA NUNGGAK bayar... LEMAH.. hahahahah

    BalasHapus
  20. Patutlah heli TELOR AYAM hanya di pakai untuk latihan biasa saja... Takut di DENDA kalau ROSAK ya...

    Heli basic...versi SEWA... Hahahahah

    BalasHapus
  21. Kasian sebelah tuh, dah hutang sampai 80% GDP, shopingnya hanya sewa, dah gitu heli sipil lagi .... hahahaha

    BalasHapus
  22. MEMBUAAAL KAYA.....tapi aset militer barang SEWAA' AAAN.....JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜๐Ÿ˜„๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  23. KUAT MEMBUAL shopping CASH tapi realiti berhutang untuk SEWA alatan militer ngoahahaha

    BalasHapus
  24. Si MALON aset heli saja SEWA... Hahahahahaha

    Bikin lawak lah... Si MALON selalu tertinggal...

    BalasHapus
  25. Apa konon Helikoper Black Hawk beli cash..???...lah teryata hanya SEWA .. hahahahahahah

    Suka membual yah... Hahahahah

    BalasHapus
  26. Kapal ADA CLASS dari TURKI untuk MALON hanya sebatas AKAAAN dan BERKEMUNGKINAAN yaaa.....jadi jangan diklaim sudah ada kontrak pembuatan.....itu mesti ada DUIIT ๐Ÿ’ฐ

    BalasHapus
  27. Ternyata nikel INDON 95% dikuasai China... Hahahahhaha

    Masa Presiden nya tak tahu...? Hahahhahaha
    -----------

    Itu bukti yang X terbantahkan betapa bodohnya Indon .. Hal ini bukan saja akibat IQ yang rendah .. tetapijuga akibat inferiority complex yang akut + pola dasar pikir yang sempit (narrow minded)

    X percaya .. lihatlah comment-comment Indon di sini ... terlihat X logic dan irational ....

    Hal-hal inilah yang banyak pihak meragukan bahwa Indon akan menjadi negara maju di masa hadapan seperti yang mereka bual-bualkan selama ini ...

    Kami, Malaysia,sebagai leader dan preferensi bangsa melayu nusantara secara tulus dan ikhlas memperbaiki semua keburukan itu ... Kami X ingin Indon tersesat dalam kebanggaan virtual sehingga menjadi budak kolonial negara lain lagi...

    Saya kerana kebodohannya itu ... mereka masih x sedar diri ... tetap sembang dan sombong mencealakan dirinya sendiri baiksedar atau x sedar ke jurang kehancuran ....

    Ingat .. Masa hadapan bangsa melayu terletak pada diri kami (Malaysia) ....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kami tidak perduli tuh ๐Ÿ™‚

      Hapus
    2. Masa betinggi Ali dikuasai China Malon gak tau? Malon bodoh apa takut? Wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    3. "Masa hadapan bangsa melayu terletak pada diri kami (Malaysia)"....cina berkampung 316 hari kat BPA malon tak de kuasa untuk halau.... lawak ngoahahaha

      Hapus
    4. Bangsa Melayu Malon bangsa Ter bodoh dan pemalas wkwkwkwkwkwk wkwkwk

      Hapus
    5. MALON itu BODOH dan TAKUT ๐Ÿ™‚

      Hapus
    6. Kami akan terus peduli kerana hal itu adalah juga tanggung jawab kami sebagai pengasas, pemilik dan leader bangsa melayu nusantara ...

      Indon adalah anak asuh dan didik ... jadi kami ingin masa hadapan mereka lebih baik dari masa kini ... Mengingatkan agar Indon lenbi smart dan berpikir dan bertindak di dunia yang sangat buas ini ...

      Jika Indon gagal dan jatuh ke jurang kehancuran ... seluruh bangsa melayu nusantara pasti X menginginkan itu terjadi...

      Hapus
    7. Di kerajaan Malon , Melayu Malon bangsa tak bisa bersaing dengan penduduk etnis lain memang Melayu malon pemalas betul wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    8. HAALAAAH.....elo kaan MABUK SABU yaa.....mau jadi Dukun yang meramal NKRI......JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜๐Ÿ˜„๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    9. Tanpa ada orang GILA seperti Nusa Raya ini......forum DS akan ngak ramai yaaaa ๐Ÿ˜๐Ÿ™‚

      Hapus
    10. Malon = Bangsa SEWAAA wakakakkakakkaka

      Hapus
    11. Indonesia adalah anak asuh dan anak didik malon ngoahahaha... halunisasi si miskin nih woii ngoahahaha

      Hapus
  28. Kami edih melihat nasib Indon sekarang ini.. Akibat kebodohannya itu... mereka x dar akan menhancurkan dirinya sendiri .. menjadi budak jajahan negara luar..

    Indon ini mengingatkan kita pada proverb melayu klasik...

    Lepas dari Mulut Harimau ... Kemudian Masuk ke Mulut Buaya...

    Lepas dari Penindasan Belanda selama 350 tahun .. Tetapi sekarang mask ke penindasan Lahir dan Batin oleh China ..



    BalasHapus
    Balasan
    1. Bunyiii teruuuus......JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Reka2 cerita guna sedapkan hati ngoahahaha...tuh lihat beting ali sekarang dah jadi milik cina dan seramai 110 ribu orang cina telah stay kat malon dan telah perolehi ID Malon ngoahahaha

      Hapus
  29. Sudah cukup kami mengingatkan ... tetapi ingat ayatal quraan ini ...

    Allah X akan merubah nasib bangsa Indon itu .. Jika Allah X merestuinya dan Bangsa itu X sedar diri merubah menjadi lebih baik ...

    Sampai Jumpa lagi di lain masa ....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rubah dulu nasib malon yg sekarang telah dikuasai cina dan bangla ngoahahaha

      Hapus
    2. Udaaaah......PERGI SANAAA !!!!! ๐Ÿ™‚

      Hapus
  30. ATV SEWA
    Motosikal SEWA
    Boat pemintas SEWA
    Kapal oceanografi SEWA
    Tarantula SEWA
    Motosikal BMW polis militer SEWA
    Heli latih colibri SEWA
    Heli AW-139 SEWA
    Heli Black Hawk SEWA
    Tanah kerajaan Sulu SEWA

    Nanti pun PM malon SEWA dari Bangla ngoahahaha ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  31. Saat bangsa malon terpuruk, saat itulah dimunculkan kisah2 penuh halu kejayaan malon masa lalu. Padahal kerajaan2 semenanjung dahulu penuh sejarah kekalahan dan jadi taklukan kerajaan2 asing termasuk kerajaan2 nusantara

    BalasHapus
  32. "...Dengan cadangan dan sokongan dari PUTD, kita telah dapat meyakinkan pihak Kementerian Pertahanan Malaysia untuk mendapatkan 4 buah lagi Blackhawk,”

    ======
    Tampak GAGAH, MEYAKINKAN & BANGGA.

    Ternyata SEWA.

    WUAKAKAKAKAKAKK..KAKAKAKAKA..KAKKKK

    BalasHapus
  33. Lha ada malon KOPLAK LOW IQ....SULA LOMPAT PAGAR MILIK ORANG LAIN.....

    HOIIII....lon malon....URUS TUCH kerajaan elo yang makin MISKIN. TAK USAH URUS ATAU SIBUKKAN DIRI URUS INDONESIA.

    INDONESIA DIURUS OLEH RAKYAT INDONESIA.

    BalasHapus
  34. Lha ada malon KOPLAK LOW IQ....SUKA LOMPAT PAGAR MILIK ORANG LAIN.....

    HOIIII....lon malon....URUS TUCH kerajaan elo yang makin MISKIN. TAK USAH URUS ATAU SIBUKKAN DIRI URUS INDONESIA.

    INDONESIA DIURUS OLEH RAKYAT INDONESIA.

    PAHAM , lon ?

    BalasHapus
  35. FAKTA TAK BISA DIBANTAH kerajanan malom GAGAL DALAM BERPEMERINTAHAN :

    1. Kalah TOTAL DAN HARUS BAYAR KEPADA AHLI WARIS SULTAN SULU UNTUK TUNGGAKAN BAYAR SEWA TANAH SABAH 2013-2022.

    2. Harus BAYAR HIBAH KEMERDEKAAN KEPADA BRITISH 999 TAHUN.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jangan lupa HUTANG AIR KE SINGPOR NGOAAAHAHAHAHAAAA

      Hapus
  36. Sekali INDONESIA tetap INDONESIA !



    Kalo malon ke laut aja....kerajaan MISKIN DAN LEMAH.....BEBAN FPDA....HAHAHAHAHAHA.....

    BalasHapus
  37. .....baca ini lon malon PENGAKUAN ASLI DARI AHLI KERAJAAN malon:

    malon itu KERAJAAN GAGAL TOTAL...DENGAN BAHASA NASIONAL SAJA GAGAL TOTAL....

    HAHAHAHAHAHAHHA.....

    https://dunia.tempo.co/read/1580098/pakar-bahasa-melayu-gagal-satukan-ras-di-malaysia-tak-seperti-bahasa-indonesia

    PAHAM KAN elo , lon ?

    BalasHapus
  38. ....lon malon ....menyatukan suku etnis malon saja GAGAL TOTAL dengan program bahasa melayu.....

    Ini pengakuan pakar Ahli dari kerajaan elo lon ....baca yah lon....biar elo TAMBAH KOPLAK LOW IQ....

    https://dunia.tempo.co/read/1580098/pakar-bahasa-melayu-gagal-satukan-ras-di-malaysia-tak-seperti-bahasa-indonesia

    BalasHapus
  39. Hari gini percaya BUAL BESAR malon di FORUM DS ?

    GAK LAH YAUUUUU....SLEBEWWWW..

    TIDAK ADA NETIZEN INDONESIA YANG PERCAYA BUAL BESAR malon di Forum DS.

    Baca lon malon ini berita baik untuk elo ...biar elo TAMBAH KOPLAK LOW IQ ....

    https://dunia.tempo.co/read/1580098/pakar-bahasa-melayu-gagal-satukan-ras-di-malaysia-tak-seperti-bahasa-indonesia

    BalasHapus
  40. SEWA sebab miskin tak mampu๐Ÿ˜„:

    Ginilah . Apa untung sewa dengan milikan sendiri.. rumah korang ada pasang penapis air Coway tak.. Cockoo ke..?? Konsep dia lebih kurang macam tue ler.. ko sewa bayar bulan²/tahunan atau ikut kontrak. Servis maintenance diuruskan oleh syarikat dilantik.. ianya di panggil GOCOM ( Government Operate ,Company Own and Maintain ) kalau rosak ke apa jadi.. dia ganti baru.. lagipon deal ngan US nie kena G2G.. lahabau mana tah kata "entah kroni siapa yang dapat tender." Cakap guna kepala lutut kaki lutut kaki mata telinga mulut dan hidung kepala bahu lutut kaki lutut kaki hora horey..

    Kalau ko beli baru( pemilikan ), sekiranya apa² jadi dah kurang aset.. dah la kerajaan kita nie nak menambah aset sikit punya susah. Kalau satu heli jatuh jangan mimpi la nak top up ganti baru.. layan jer la apa yang tinggal.. ๐Ÿ™„๐Ÿ™„๐Ÿ™„

    Senang cakap, Kerajaan yang korang pangkah (Orang Politik) tak faham apa fungsi "Pertahanan Adalah Insuran Keamanan Negara". Sebab nak jaga rakyat a.k.a UNDI mereka.. sebab tue si Meth Syabu boleh kata.. "Rakyat boleh hidup tanpa peluru, tapi tak boleh hidup tanpa makanan".. lahabau betul.. kalau perang jangan harap lah ko nak makan Kari Kepala Ikan la musibat.. makan la kau ubi kayu.. kayu betul.!! belum lagi hal "Elephant with Elephant"..

    Dan nak bagitau.. konsep GOCOM nie dah buat lama dah.. sebelum nie 5 ketul helikopter latihan TUDM EC120B. Kemudian yang terbaru heli 4 ketul AW139. Kerajaan terpaksa sewa AW139 bagi mengisi kekosongan setelah Nuri "dipencenkan". Semenjak nuri pencen EC725AP teruk kena lenjan woo... Lepas tue bangga pulak "Pencapaian" Flight Hour tinggi. Tinggi la sebab kena lenjan kaw².. sebenarnya ada lagi aset lain yang kita guna GOCOM. Malas aku nak cerita..

    Pendek kata.. ATM sentiasa memerlukan milikan aset baru untuk di ganti dengan aset lama yang kian usang dan terbeban sebab tak mencukupi. Ikutkan hati memang nak milikan sendiri.. tapi sebab bajet tarak terpaksa la guna pakai konsep sewa dari takder langsung..!! Bercukurlahhh.. ๐Ÿ™„๐Ÿ™„๐Ÿ™„

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wooy usang wooy....kata negara kaya, adoooi....

      Kehkehkeh ๐Ÿ˜ƒ

      Hapus
    2. Kaya gembelnya bung jembut ireng ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  41. Sekali sewa tetap sewa..
    Pembualan punya cash kalis hutang
    Tapi malah sewa..beli lah lon
    Hahahhahaa...bullshit dah๐Ÿ˜€๐Ÿ˜„

    BalasHapus
  42. Si malon cakap agama...tapi didalam darahnya mengalir uang/menikmati cukai dari judi di Genting...๐Ÿ˜

    BalasHapus
  43. Pinoy mah pada gelak tawa jom hahhah

    4 buah helikopter yang akan diterima oleh Tentera Darat Malaysia dalam masa terdekat dimaklumkan berkemungkinan diperolehi secara sewaan.

    BalasHapus
  44. GEMBEL MALON SI JEMBUTWIRA NGUTANG pun tak mampu karena REAL MISKIN

    BalasHapus
  45. hanya negara MISKIN yang gak bisa HUTANG, karena kalo HUTANG pasti gak mampun bayar, kasihan JEMBUTWIRA jadi GEMBEL๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  46. KUAT MEMBUAL shopping CASH tapi realiti berhutang untuk SEWA alatan militer ngoahahaha ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  47. Lah ternyata nikel INDON sebenarnya sudah dipunyai CHINA... hahahahahah

    BalasHapus
  48. Beza MALAYSIA shoping sebahagian besar aset dengan CASH dan hanya sebehagian kecil aset tak penting disewa...

    INDON... Semua aset nya di HUTANG... hahahahha

    Dengar ya SEMUA Asetnya HUTANG... HAHAHAHAHA

    BalasHapus
  49. Guys NIKEL INDON tu punya CHINA ya..? Hahhahahaha

    BalasHapus
  50. Cash kalis hutang
    Taunya mampu sewa
    Cuihh bullshitt

    BalasHapus
  51. Bullshit lon bayar cash kalis hutang gak ada bukti beritanya ..

    Bullshitt ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
    Pinoy pun ketawa๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  52. Bayar cash kalis hutang
    Ngemis hornet kuwait
    Heli black hawk sewa

    Pembualann bullshit ๐Ÿ˜…

    BalasHapus
  53. Ketahuan sewa terus
    Konon punya cash kalis hutang
    Beli lah klo ada cash
    LoL๐Ÿ˜…

    4 buah helikopter yang akan diterima oleh Tentera Darat Malaysia dalam masa terdekat dimaklumkan berkemungkinan diperolehi secara sewaan.

    BalasHapus
  54. Ginilah . Apa untung sewa dengan milikan sendiri.. rumah korang ada pasang penapis air Coway tak.. Cockoo ke..?? Konsep dia lebih kurang macam tue ler.. ko sewa bayar bulan²/tahunan atau ikut kontrak. Servis maintenance diuruskan oleh syarikat dilantik.. ianya di panggil GOCOM ( Government Operate ,Company Own and Maintain ) kalau rosak ke apa jadi.. dia ganti baru.. lagipon deal ngan US nie kena G2G.. lahabau mana tah kata "entah kroni siapa yang dapat tender." Cakap guna kepala lutut kaki lutut kaki mata telinga mulut dan hidung kepala bahu lutut kaki lutut kaki hora horey..

    Kalau ko beli baru( pemilikan ), sekiranya apa² jadi dah kurang aset.. dah la kerajaan kita nie nak menambah aset sikit punya susah. Kalau satu heli jatuh jangan mimpi la nak top up ganti baru.. layan jer la apa yang tinggal.. ๐Ÿ™„๐Ÿ™„๐Ÿ™„

    Senang cakap, Kerajaan yang korang pangkah (Orang Politik) tak faham apa fungsi "Pertahanan Adalah Insuran Keamanan Negara". Sebab nak jaga rakyat a.k.a UNDI mereka.. sebab tue si Meth Syabu boleh kata.. "Rakyat boleh hidup tanpa peluru, tapi tak boleh hidup tanpa makanan".. lahabau betul.. kalau perang jangan harap lah ko nak makan Kari Kepala Ikan la musibat.. makan la kau ubi kayu.. kayu betul.!! belum lagi hal "Elephant with Elephant"..

    Dan nak bagitau.. konsep GOCOM nie dah buat lama dah.. sebelum nie 5 ketul helikopter latihan TUDM EC120B. Kemudian yang terbaru heli 4 ketul AW139. Kerajaan terpaksa sewa AW139 bagi mengisi kekosongan setelah Nuri "dipencenkan". Semenjak nuri pencen EC725AP teruk kena lenjan woo... Lepas tue bangga pulak "Pencapaian" Flight Hour tinggi. Tinggi la sebab kena lenjan kaw².. sebenarnya ada lagi aset lain yang kita guna GOCOM. Malas aku nak cerita..

    Pendek kata.. ATM sentiasa memerlukan milikan aset baru untuk di ganti dengan aset lama yang kian usang dan terbeban sebab tak mencukupi. Ikutkan hati memang nak milikan sendiri.. tapi sebab bajet tarak terpaksa la guna pakai konsep sewa dari takder langsung..!! Bercukurlahhh.. ๐Ÿ™„๐Ÿ™„๐Ÿ™„

    BalasHapus
  55. Ayat basinya mulai keluar sudah

    "Sewa dulu baru beli, untuk nutup gap sambil nunggu pembelian baru"

    Kalau memang mau beli dan nutup gab seharusnya sudah ada kontrak pembelian baru. Contohnya pembelian rafale ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ. Sambil nunggu rafale datang ada rencana beli mirage2000. Itu baru nutup gap sambil nunggu pembelian baru

    Aw139 sewa, motor pengawal sewa, sekarang blackhawk sewa. Ini sah tak punya duit namanya ๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bahagianya syarikat kroni dan juru runding sewa dapat Wang kopi ๐Ÿ˜€

      Hapus
    2. INDON ngutang Rusia beli heli MI-17... NAH tau tau sudah GROUNDED... HAHAHAHAHA

      Hapus
    3. Groundednya sementara atau permanen cem Mig-29 pork ngoahahaha

      Hapus
  56. Guys..... Nikel tu punya CHINA cuma nikelnya ada dalam INDON....HAHAHHAHA

    BalasHapus
  57. Sekadar MEMBUAL tepi sikit.....

    Masa hanya 24 helikopter yang boleh terbang 104 buah lagi GROUNDED... HAHHAAHAHA

    BalasHapus
  58. Philippine ordered 47 blackhawks without leasing, Malon ? Minta derma dari FMS guna bayar sewa pajakan helikopter blackhawk....

    NASIB SI KERAJAAN MISKIN DUAFA DAN RASIS...

    Ngoahahahahahaaa ๐Ÿ˜

    BalasHapus
  59. Pesawat Presiden nya pun dari dana HUTANG... Hahahahha

    BalasHapus
  60. Lalai Bayar Sewa Satelit, Indonesia Didenda Rp 278 Miliar


    Jakarta- Niat hati ingin punya pertahanan yang kuat, apa daya Indonesia malah tak mampu bayar satelit untuk mendukungnya.

    Indonesia dilaporkan harus membayar uang senilai USD 20 juta kepada Avanti, perusahaan operator satelit asal Inggris. Hal tersebut dikarenakan pemerintah lalai dalam melakukan pembayaran pada satelit komunikasi yang dipinjamnya kepada Avanti.

    Jika ditarik mundur ke belakang, Indonesia melalui Kementerian Pertahanan meminjam satelit Artemis milik Avanti pada November 2016 lalu. Peminjaman tersebut dilakukan untuk mencegah hilangnya hak spektrum L-band pada 123 derajat sebelah timur orbit Bumi. Sebelumnya, posisi tersebut diisi oleh Garuda-1, satelit Tanah Air berusia 15 tahun yang sudah tidak beroperasi sejak 2015.

    BalasHapus
  61. Ikut program KFX pula NUNGGAK BAYARAN BERTAHUN TAHUN.... Hahahahaha

    MISKIN...... HAAHAAH

    BalasHapus
  62. Manakala gank negara miskin sebelah kerasukan kalah debat elak ke topik lain ngoahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kasihan INVESTOR tak mahu masuk negara tak jelas... Hahaahahah

      Hapus
  63. INDON NUNGGAK BAYARAN SEWA berbulan bulan...? HAHAHAHHA

    BalasHapus
  64. Link zaman Jepun,case-nya telah selesai ngoahahaha

    BalasHapus
  65. SALAM SEWA.....BERITA BASI ๐Ÿ™‚

    BalasHapus
  66. KFX dan KAPAL selam bertahun tahun NUNGGAK BAYARAN.... HAHAHAHAHAHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Link basi di hantar kerana kalah debat ngoahahaha

      Hapus
    2. SALAM SEWA.....elak topik tanda KALAH DEBAT.....JIAHAHAHAHA ๐Ÿ˜๐Ÿ˜„๐Ÿคฃ

      Hapus
  67. SALAM SEWA.....BERITA BASI ๐Ÿ˜›

    BalasHapus
  68. SEWA pun NUNGGAK BAYARAN...? MISKIN woiiiii hahhahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kasus satelit telah selesai dan telah dibayar, gempork PEMBUAL jadi kejang-kejang...link sahih : www.sindonews.com/kasus satelit kemenhan Mahfud pastikan Indonesia sudah bayar Rp 515 milyar ke Avanti 17-01-2022

      Hapus
    2. SALAM SEWA.....BERITA BASI......tanda kalah debat dan Kebodohan ๐Ÿ™‚

      Hapus
  69. 4 buah helikopter yang akan diterima oleh Tentera Darat Malaysia dalam masa terdekat dimaklumkan berkemungkinan diperolehi secara sewaan.

    Buahahahaha. Konyol
    ATM angkatan tentara menyewa

    BalasHapus
  70. Katanya kaya bisa bayar cash kalis hutang,.
    Kenapa masih sewwa heli.
    Intinya gak ada uang wkwkk

    BalasHapus
  71. Kasus satelit telah selesai dan telah dibayar,gempork kejang-kejang....link sahih : www.sindonews.com/kasus satelit kemenhan, Mahfud pastikan Indonesia sudah bayar Rp 515 milyar ke Avanti/17-01-2022

    BalasHapus
  72. Hutang dah 80%, itupun hanya mampu sewa aset militer
    Heli sipil pun disewa untuk militer hahahaha

    BalasHapus
  73. Malaysia Truly SEWA...... HAHAHAHAHHA

    BalasHapus
  74. Mahfud MD Ungkap Proyek Satelit Kemenhan Rugikan Negara Rp800 Miliar


    Jakarta, CNN Indonesia -- Menteri Koordinator Bidang Politik, Hukum, dan Keamanan (Menko Polhukam) Mahfud MD membeberkan adanya dugaan kerugian negara sekitar Rp800 miliar terkait penyalahgunaan wewenang dalam pengelolaan proyek satelit Kementerian Pertahanan (Kemhan) pada 2015 lalu.

    "Kementerian Pertahanan pada tahun 2015, melakukan kontrak dengan Avanti untuk melakukan sesuatu. Padahal, anggarannya belum ada. Anggarannya belum ada, dia sudah kontrak," kata Mahfud dalam konferensi pers virtual, Kamis (13/1).

    Mahfud menjelaskan duduk perkara masalah ini. Pada 19 Januari 2015 lalu, Satelit Garuda-1 telah keluar orbit dari Slot Orbit 123 derajat Bujur Timur(BT). Sehingga hal itu terjadi kekosongan pengelolaan oleh Indonesia.

    BalasHapus
  75. Aneh yang sewa sebelah gak di bayar bayar malah cakap negara lain๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ, tu Sabah bayar sewanya woyy๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚, tanah cuma sewa malah merasa milik sendiri๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  76. HUTANG SAMPAI 80 % HANYA UNTUK SEWA ASET MILITER VERSI SIPIL
    Hahahaha

    BalasHapus
  77. MALAYSIA
    SEWA-DIBAYAR

    INDON
    SEWA-NUNGGAK


    HAHAHAJAJAHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Link zaman Jepun dihantar ngoahahaha

      Hapus
    2. Apanya yg di bayar, sewa bertahun-tahun g di bayar malah bangga๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚, aneh sebelah tuh

      Hapus
    3. SULTAN SULU siap MEMBANGKRUT KAN MALONSEWA...
      NEGARA SEWA , TANAH SEWA...ASET SEWA , Pemilik BANGLA dan CIPENG !!๐Ÿคฃ

      Hapus
  78. Malaysia Truly SEWA.... HAHAHAHA

    BalasHapus
  79. SEWA tak dibayar.. Ikut program KFX PULA NUNGGAK BAYARAN BERTAHUN.... MISKIN... HAHAHAHHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gank negara miskin sebelah kerasukan guys link tahun 2015 pun dihantar ngoahahaha ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. SALAM SEWA......BERITA BASI tanda kalah debat dan Kebodohan ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

      Hapus
  80. HUTANG SAMPAI 80 % HANYA UNTUK SEWA ASET MILITER VERSI SIPIL

    BalasHapus
  81. HAHAHAHAHAHHA......GIMANA LON MALON ? USD 15 MILYAR PERIODE 2013-2022 saja .....BAYAR LON PADA SULTAN SULU. !

    https://www.voaindonesia.com/a/setelah-menang-15-miliar-di-arbitrase-ahli-waris-sultan-sulu-siap-sita-properti-malaysia-di-paris-/6993011.html

    BalasHapus
  82. Yang punya tanah minta tanahnya di kembalikan karena gak bayar sewa eeeee malah ditembaki dan di bom itupun rekan sendiri yang dibom๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ mang tentara sebelah gak ada kemahiran, aneh kan wong gak bayar sewa mau pakai tuh tanah, ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  83. Malaysia berhutang buat bayar hutang
    Malaysia berhutang buat bayar orang tengah
    Malaysia berhutang buat bayar sewa

    FUNNIEST KINGDOM IN UNIVERSE

    BalasHapus
  84. BISA BERHITUNG BELUM LON BERAPA ITU USD 15 MILYAR ?

    HOEIIIIII.....BAYAR TUCH TUNGGAKAN SEWA TANAH SABAH PERIODE 2013 -2022 !!!

    https://www.voaindonesia.com/a/setelah-menang-15-miliar-di-arbitrase-ahli-waris-sultan-sulu-siap-sita-properti-malaysia-di-paris-/6993011.html

    BalasHapus
  85. Sejak kapan sebelah tuh bayar sewa, nunggak bertahun-tahun ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚, tanah milik orang di aku milik malon๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  86. Mana bayar sewa wong Sulu nunggak pur2 goblok ngetrol ..

    BalasHapus
  87. Lon malon....ini hue kasih link 2023....masih FRESH TENTANG KERAJAAN malon MISKIN DAN LEMAH....

    HOEIIIII....BAYAR TUCH SEWA TANAH SABAH PADA SULTAN SULU periode 2013-2022!!!!

    https://www.voaindonesia.com/a/setelah-menang-15-miliar-di-arbitrase-ahli-waris-sultan-sulu-siap-sita-properti-malaysia-di-paris-/6993011.html

    BalasHapus
  88. Gima lon ? MASIH INGAT TAGIHAN TUNGGAKAN BAYAR SEWA TANAH SULTAN SULU PERIODE 2013-2022 SENILAI USD 15 MILYAR?

    Kalo LUPA...
    NICH GUE INGETIN ELO YACH ....BACA LINK INI

    https://www.voaindonesia.com/a/setelah-menang-15-miliar-di-arbitrase-ahli-waris-sultan-sulu-siap-sita-properti-malaysia-di-paris-/6993011.html

    BalasHapus
  89. LEBIH BESAR MANA MALON ANTARA :

    Indonesia = Sewa Satelit = Rp 800 milyar. >>> dibayar LUNAS DAN SELESAI.

    dengan

    Kerajaan malon = Sewa Tanah Sabah periode 2013-2022 = USD 15 MILYAR = TERTUNGGAK = BELUM DIBAYAR
    = Kalah di Pengadilan Arbitrase Internasional

    https://www.voaindonesia.com/a/setelah-menang-15-miliar-di-arbitrase-ahli-waris-sultan-sulu-siap-sita-properti-malaysia-di-paris-/6993011.html

    BalasHapus
  90. http://garudamiliter.blogspot.com/2023/03/produsen-kapal-selam-scorpene-rangkul.html?m=1


    Kasihan lah NEGARA SEWA bernama MALONSEWA....hanya bisa koar2 TESLA BUKA SHOWROOM ..
    ๐Ÿคช๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  91. 120 ribu wisatawan PRC tak dapat di kesan Pihak imigresen Malon pon bingung, ternyata sudah dapat ICard di Johor Bahru.

    Xixixi...๐Ÿ˜„

    BalasHapus
  92. Oot, sedapkan hati dulu jelah ๐Ÿ˜:

    UZUR TAPI MEMBUNUH

    MIG29N malaysia adalah keluaran terbaik MIG. India sangat bersungguh-sungguh dan kecewa kerana malaysia tidak jadi menjual MIG29N. MIG29N tidak sama dengan MIG29 negara2 lain kerana malaysia adalah negara yang awal membeli MIG29N(promosi) dan semestinya segala kelengkapan dan sistem diberi secara maksimum...๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Negara2 yang terkemudian membeli MIG29 tidak diberi pakej maksimum sebagaimana kepunyaan malaysia. Amerika sendiri membeli (1992) MIG29 pada bekas kesatuan negara rusia... mengapa?? so malaysia harus bertindak bijak agar MIG29N tidak jatuh kepihak lain. MIG29N masih tidak boleh dipandang remeh oleh jet tempur terkini..

    Jika benar MIG29N ni BUKAN pesawat terbaik dlm keluaran MIG, ambo terfikir, kenapa rusia beria2 mau buat pertukaran dengan MALAYSIA serah MIG29N dgn rusia ganti dgn Mig35. Mungkin mereka juga tau apa yang mereka sudah letak pada MIG29N jadi risau takut kalau malaysia jual MIG29N ke negara lain pasti terbongkar teknologi tu. kalau salah maaf ler sebab ni andaian ambo sahaja. ๐Ÿ˜

    Walaupun MiG29n Skuadron TUDM sudah bersara namun jet pejuang itu masih berada di dalam gudang simpanan TUDM dan keadaan MIG29N itu sentiasa berada dalam jagaan baik termasuk peluru berpandu untuk MIG29 di dalam situasi kecemasan. MIG29N TUDM itu siap diatur gerak melakukan operasi Serangan Udara. Kerajaan cuma menutup perkhidmatan MIG29N supaya dapat mengurangkan Kos Kewangan ketenteraan sahaja. Namun mungkin akan di gunakan jika keadaan Malaysia terancam.

    Nampaknya Russia memang nak sangat variasi "MIG" Malaysia sedangkan mereka yang cipta pesawat tersebut.. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜.. Hihihi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Simpanan aktif konon kabarnya.

      Ngoahahahahahaaa ๐Ÿ˜

      Salam dari cinta dari www.rafaleformalaysia.com

      Hapus
  93. KALAU MALON NGAKU KAYA BAYARLAH WANG SEWA KESULTANAN SULU, SANGAT MEMALAUKAN KERAJAAN TAPI TANAHNA MASIH SEWA WKWKWKWKWK

    BalasHapus
  94. LMS 'Ada class' Turki itu nilai kontraknya USD 2 B lon! Serius lah, jangan bual cash lg disaat 4 heli pun sewa

    BalasHapus