22 Maret 2018

KM Tok Bali NGPC Perkukuh Keselamatan Pantai Timur

21 Maret 2018


KAPAL Maritim Km Tok Bali yang sedang dalam pembinaan bakal digunakan untuk memantau perairan negara di Pantai Timur Semenanjung Malaysia mulai April depan. (photo : Berita Harian)

KUANTAN: Keupayaan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) dalam menjaga perairan pantai timur Semenanjung

Malaysia akan diperkuatkan dengan kehadiran kapal maritim baharu iaitu KM Tok Bali pada penghujung April depan.

Pengarah Maritim Wilayah Timur, Laksamana Pertama Maritim Datuk Zulkarnain Mohd Omar, berkata kapal ronda generasi baru dengan teknologi terkini itu adalah kapal buatan tempatan dan akan ditempatkan di Markas Maritim, Tok Bali, Kelantan.

Beliau berkata, kapal dilengkapi dengan pesawat tanpa juruterbang (UAV) berperanan dalam melakukan tugas rondaan dan pemantauan di kawasan operasi selain dilengkapi dengan selaras meriam Aselsan SMASH 30mm dari jenis Remote Controlled Stabilised Weapon Station.

"KM Tok Bali adalah kapal besar yang mampu berada di kawasan perairan dalam jangka 10 hari dan mampu membawa lebih muatan seperti bahan api dan makanan untuk kegunaan ketika operasi di kawasan perairan wilayah timur.

"Kita yakin dengan kemampuan aset baharu ini terutama dalam menjalankan tugas rondaan kerana ia boleh membawa 41 kru dalam satu masa sekali gus menjadikannya aset terkini dalam mengawal perairan negara," katanya ketika ditemui NSTP, di sini, baru-baru ini.

Zulkarnain berkata, kapal yang dibina di Limbungan Destini Berhad di Pelabuhan Klang adalah satu daripada enam kapal yang dibina bagi mengukuhkan lagi kemampuan aset sedia ada dalam inventori APMM serta Wilayah Maritim Timur.

Katanya, kapal pertama bagi kelas itu sudah dirasmikan pada sambutan LIMA 2017 di Pulau Langkawi, Kedah dan setakat ini sudah ada tiga kapal iaitu KM Bagan Datuk di Daerah Maritim Klang, KM Sri Aman di Daerah Maritim Kuching, KM Kota Belud di Daerah Maritim Sandakan.

Difahamkan, dua lagi kapal dari jenis sama iaitu KM Kota Kinabalu di Daerah Maritim Kota Kinabalu dan KM Lahad Datu di Daerah Maritim Tawau bakal dilancarkan sebaik proses pembinaannya selesai.

Zulkarnain berkata, penggunaan aset lebih canggih itu mampu menangani masalah pencerobohan nelayan asing terutama dari Vietnam pihaknya kerana ia membolehkan pihaknyamelakukan tugas merisik dan menyalurkan maklumat seperti dimiliki KM Tok Bali.

"KM Tok Bali mempunyai dron yang akan kita terbangkan di kawasan operasi, melalui maklumat pemantauan dilakukan kita boleh menghantar bot peronda dalam jangka masa singkat.

"Secara tidak langsung keberkesanan operasi mampu dipertingkatkan kerana kawasan perairan wilayah timur sangat luas, jadi ketibaan aset ini memang tepat pada waktunya," katanya.

Beliau berkata, buat masa ini APMM Wilayah Timur mempunyai 16 bot dan 12 kapal untuk melakukan tugas pengawasan

perairan di wilayah itu dengan sekurang-kurangnya enam kapal akan belayar setiap hari.

Info KM Tok Bali

* Kapal KM Tok Bali dilengkapi dengan sistem Automatic Identification System (AIS) dan Foward Looking Infrared (FLIR) System bagi memastikan tugasan penguatkuasaan secara 3 dimensi di sektor rondaan lebih berkesan.

* Ukuran panjang keseluruhan 45 meter dengan lebar 7.7 meter serta berat 297 tan.

* Mampu belayar sehingga 2,000 batu nautika dengan kelajuan 24knot.

(Berita Harian)

199 komentar:

  1. bali?
    KW lg haha!πŸ˜™πŸ˜™πŸ˜™

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahaha...bknnya Bli Bali Wkwkwk

      Hapus
    2. Itu maksudnya Bali apakah pulau Bali yg di Indonesia?. Atau malon skrg punya pulau dinama Bali????

      Malon kalo mau klaim gak usah setengah2 dong kami masih punya setyo novanto. Ambil aja tuh. Gratis

      Hapus
    3. bukan bli, nama daerah disono agak mirip sini. samalah kyk Subang, disini teh ada jugak haha!😊😊😊

      kalo ketik gps jgn ampe salah negara haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      maklum tetangga kesayangan kan haha!πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡


      bujet bli setnov mao diekspot keh, jangan ntar pada kehilangan papah donk haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    4. Tok Bali is small fishing port at Kelantan

      Hapus
  2. "Mampu membawa lebih muatan seperti bahan api dan makanan"...patutlah kapal2 malay nih sering terbakar wong yg dibawanya"bahan api" pula Wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. beda bahasa kadang bikin tersenyum. tp kalo om mahat batuw punya tulisan, bikin bingung kita semua, termasuk pasukan tetangga seberang om pit, jadi heran darimana itu mahluk muncul, ciyus haha!🀣🀣🀣

      Hapus
    2. Kapal Tanker KRI Arun 903 Kandas Di Dermaga Ujung...
      Apa cerita KMC Komando..katanya udah tenggelam di pulau seribu..kesian..mesti ada indon bocorkan kapal kan.. :)

      Hapus
    3. Lebih bahan api maksudnya lebih banyak minyak bisa Di bawa. Jgn kerana. Benda bahasa sudah mau Di troll

      Hapus
    4. Dein@ jgn troll pakcik,ada link keh bocorkan kapal Wkwkwk...Kl aq ada link kapal malon lg di bina pun boleh terbakar Wkwkwk

      Hapus
    5. ow gitu, klo disini bahan bakar, 11, 12 lah ternyata haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    6. kalo ada yg kecelakaan dalam tugas rutin ituw biasalah. artinya kapal2 tersebut masih terus aktif.

      kalo kapal aktif artinya takde bajet kat kan haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      eitt jgn lufa tanker kita baru2 terus nerdatangan. setelah kri tarakan 905, bentar lagi masuk yg lg dikerjakan pt batamec 122m

      https://lancercell.com/2017/04/03/pt-batamec-bangun-kapal-tanker-untuk-tni-al/

      kapal tanker arun 903
      harrier bisa mendarat haha!😱😱😱

      https://indomiliter.files.wordpress.com/2009/09/green-harrier.jpg

      Hapus
    7. Mat rempit.. boleh bagi link kapal malaysia yg baru launch terbakar ye.. nak tgk juga ni..mungkin loe ada sumber sahih..

      Hapus
    8. Dein bodoh,teguh samudera baru2 dilancarkan dah terbakar Wkwkwk : www.militarystory.blogspot.com/kapal latih teguh samudera TLDM terbakar/19-01-2016

      Hapus
    9. Hahahha.. biar betul kamu ni...

      Hapus
    10. Terbakar hangus masa launch lagi memalukan ..pasukan anti api indon buat apa ye.. mesti tengah goyang telur kan masa tu... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  3. popcorn.. popcorn.. popcorn..

    BalasHapus
  4. Sy lihat spesifikasi teknisnya KM Tok Bali kurang lebih seperti KCR 60 ya..yg beda hanya panjang, bobot dan persenjataan...namun agk syg endurance nya skejap sgt..hanya 9-10 hari dilaut dan perlu pulang ke base utk ulang bekal sedangkan pada masa kini endurance sesebuah kapal perang dilaut amat penting..

    KM TOK Bali:Panjang 45m,bobot 300ton,speed 24knot,endurance 10 hari

    KCR 60:Panjang 60m,bobot 460 ton
    ,speed 28knot,endurance 9 hari

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mirip pak cik

      Cuma kayaknya mesinnya lebih besar KCR.

      Coba compare bobot selisih 160 Ton tapi power bisa lebih cepat selisih 4 Knot. Mungkin relevan dengan endurance yg beda 1 hari.

      Hapus
    2. 1 Knot kurleb 1.8 Kpj

      4 Knot yaah somewhere around 7 - 8 Kpj more faster lah..

      Hapus
    3. Tak miriplah,dari segi bobot,panjang dan speed KCR jauh mengalahkan Tok Bali,dari segi weapon KCR 60 guna missile C705 dan CIWS 57mm,apalagi KCR Batch II ia dah guna weapon anti kapal selam,sedangkan Tok Bali guna gun 30mm dan drone,dari segi fungsi dan faedah KCR selain untuk patrol ia jg berguna lawan kapal perang musuh in battle,Tok Bali hanya guna lawan lanun sahaje di laut,ia tak de kuase nak hadapi kapal perang musuh,apanya yg sama

      Hapus
    4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    5. KCR tidak didesain buat lama di laut/long endurance..
      Pernah diulas, misinya : menyerang, menghindar, balik base.

      Misi yg lebih dari itu serahkan ke korvet/fregat.

      Buat patroli yg long endurance ya serahkan OPV.

      Masing-masing ada peruntukannya laah...

      Hapus
    6. Superstar@ sakarepmulah om,aq gak ambil pusing Wkwkwk

      Hapus
    7. Hahahaha... yo wis lah saya hapus komen saya.. padahal kan buat belajar bareng mas Rempit hihihi

      Hapus
    8. Aku takut Juga beli kapal buatan indonesia ini Berbohong Tentang Keselamatan berat bebanan yg boleh bawa pada kapal,Mungkin kes sama boleh Belaku macam boat kmc terjadi kapal krc Kadang2 bukan boleh percaya engineer Indonesia Boleh berbohong Boat kmc di boleh disumbat 31 tni pintar sumbat sampai 65orang Macam tin sadin lepas tengelam ix ix ix, cb hanya boleh sumbat 19-20 orang je lebih Kalau sumbat lebihan bebanan tergelam boat itu..

      Hapus
    9. Mahairi@ itu2 sahaje cakap yg ko hantar,pasal kmc dah basi pun masih ko hantar...nanti aq hantar cakap kapal ko banyak kemalangan ko pun bengap n marah,nak troll selalu keh ko tuh...bila nak troll cukup di blog militer negara ko tuh yg selalu mati suri Wkwkwk

      Hapus
    10. Kes Malon bakar dan tenggelamkan kapal nya sendiri lagi banyak dari Indonesia tak usah berperang pon Malon bakar & tenggelamkan kapal nya sendiri wakikikikikik

      Hapus
    11. Mat lapir itu kebenaran Terjadi Boat kmc kamu itu.. kalau kamu naik mobil Paling koman hanya 5 orang masuk tapi Kalau sumbat sampai 10 orang kamu letak Orang 5 kemana atas bunbung ke..

      Kamu sendiri gagal jawab sebab tergelam boat kmc itu, saya lihat kes belaku itu suka letak lebihan bebanan pada boat kmc itu, kamu ingat kamu bisa letak manusia seperti kamu naik kerata api Manusia letak atas bunbung kereta api disumbat sampai sampai tak mahu Macam tin sadin ok

      Hapus
    12. Apa dasarny simaha tai it blg indonesia berbohong msalah keselamatan,tenggelamnya KMC milik TNI AD kmarin, kebih disebabkan kesalaham human error, dimana muatannu melebihi kapasitas dari kapal KMC, jdi bukan kesalahn dr desainnya,harap klau komen guna fakta...oh y berdasarkn data SIPRI kmrin,Pars Gempita ekspor langsung dr Turkey, jadi siape yg kuat bohongnye, yg cakap Gempita produksi Tempatan...wkwwkwk

      Hapus
    13. mat rempit..kapal atas tu utk apmm je bukan utk Tentera Laut..takan nak bawa misil dan ciws bagai.. kapal bakamla kamu yg sebsar korvet tu pun bawa senjata penuh ke.. aduyai...

      Hapus
    14. indon destroyer..pakk camana dgn kri kelewang yg dibakar indon masa launch tu..his his his..malu donggg..kapal baru tuuuu :)dah ghaib sampe skrg..

      Hapus
    15. om tentra lebay bingit disamain kcr 60m haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      kalo ama KCR/PC 40m setara lah, makanya CG kita juga pake panjang dikit 48m.
      disain kapal tok bali ini, hull bawah uda okeh, tp hull keatas, khusus anjungan guwe no lah.

      tapi guwe salut senjatanya, disana CG bole yach pake 30mm.
      di kami tak bisa kcuali tni al. makanya pc 40 kami pake otmel ws marlin haha!😊😊😊

      kebayang kalo otmel dipasang ke CG ato kapal bu susi, begh, habis kapal maling ikan diberondong haha!πŸ€—πŸ€—πŸ€—

      disain bakamla
      http://beritatrans.com/cms/wp-content/uploads/2015/02/TNI-AL-TANGGUNG-BIAYA-PEMBELIAN-KAPAL-BAKAMLA.jpg

      bakamla 4801
      https://1.bp.blogspot.com/-uvn41c-KgSE/Vryi_BQgehI/AAAAAAAAbJc/aFIBJKH7SEU/s1600/kapal%2BBakamla.jpg

      bakamla 4803 beda disain
      http://haluannews.com/assets/gambar/haluannews_20171213104514.jpg

      kn tj datu super CG haha!πŸ’€πŸ’€πŸ’€
      https://i.ytimg.com/vi/wqxFFxD_vxU/maxresdefault.jpg

      tinggal tunggu 80m dibangun ciamikk lagi haha!πŸ˜™πŸ˜™πŸ˜™

      Hapus
    16. hilang satu tumbuh seribu om deinding & om mahat...

      uda belanja blom pesawat tempurnya haha!🀣🀣🀣

      salam shopping soping 3 MATRA tempur dari kami mitra se ASEAN: Vietnam, Myanmar, Singapur, Indonesia, Thailand dan Filipina, Xlalu shoping bersama okeh oceh πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

      Hapus
    17. Superstar ini kerana kapal ini hanyalah agensi penguatkuasa. Lebih kepada civil. Jadi tidak perlu endurance yg lama. Lagi pun kawansan yg dia jaga hanya dlm sempadan dlm 200 nautika shaja. Jdi sekiranya berhadapan dgn kapal tentera. Yg itu akan diserahkan kepada tldm

      Hapus
    18. kapal ukuran segini pasti enduran tidak lama om harta & om super.

      cara siasati enduran agar tahan lama, diperhemat, gak jalan2 alias lego jangkar dan awaknya cuman 5 orang, bisa tahan lama, kira2 sebulan dilaut mereka haha!πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡

      Hapus
    19. Mahairi@ dah di jawab didi,apa lg nak ko cakap,nak troll lg keh

      Hapus
    20. Didi@ tak lah dibaca SIPRI tuh bro,tetap sahaje dikata oleh forumer malaysia bila gempita tuh 100% buatan tempatan Wkwkwk...Kl typikalnya suka tipu2 dan suka claim susah ngilanginnya bro,dah dari orok sifatnya Wkwkwk

      Hapus
    21. Dein@ tak lah takut nelayan cina sama kapal apmm ko yg comel tuh Wkwkwk...sama gowind ko pun nelayan cina pun tak takut apalagi sama kapal comel apmm ko tuh Wkwkwk

      Klewang terbakar ada gantinya,tak mesti tunggu masa 20 thn ada gantinya,beza dgn malon 1 sahaje kapal yg terbakar mesti tunggu masa 20 thn buat di ganti Wkwkwk

      Hapus
    22. Hahahhaha..ganti pun tetap rekod kapal baru terbakar dipegang oleh indon... kami tunggu kapal versi baru.. baru best ..boleh buat indon sakit hati bila tgk malaysia beli aset lagi canggih dari indon..hahaha

      Hapus
    23. Didi Junaidi banyak fakta data SIPRI Tak ada contoh boat kmc ambil dari mana dan anoa 6x6 Saya sendiri lihat anoa design dari perancis ok, saya Penah lihat berapa warga bule orang putih sweden berbohang sama kamu itu boat boleh kapisiti sampai 35orang Ok lagi data SIPRI dari sweden gak boleh percayai contoh data senjata indonesi beli dari sweden gak ada, apa sedang dirahsia akan sweden itu .


      http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/year-2014-news/april-2014-navy-naval-forces-maritime-industry-technology-security-global-news/1776-indonesian-army-tni-ad-unveils-its-new-qkmc-komandoq-fast-assault-craft.html

      Setengah Gempita di buat malaysia buatkan buat turkey ok

      Lepas menkaji indonesia ini banyak berbohong ok

      Hapus
    24. ngomonk apa sich tak jelas dech, om mahat batuw ngibul mulu.

      kalo takde di sipri itu artinya buatan sendiriiii haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      cem anoa,
      cn-235,
      badak,
      tanker kri tarakan,
      komodo,
      atav 6 dan masih banyak laennyah.

      ituw artinya om mahat batuw tukang bohooooonngggg

      ..uh uhh CANGKEM MUH haha!🀣🀣🀣
      https://www.youtube.com/watch?v=S0uCB-vLeEc

      Hapus
    25. uda dech om mahat batuw, nyerah sahaje dari kemarin gak ktemu2 kan

      blom lagi

      n219
      n250
      tj datu
      kmc komando
      ss 2
      bom p100L, 250L, 500L
      P2
      SSV tarlac

      dan yg paling gres, harimo item/kaplan mt.
      sipri tak akan perna catat walo sudah dikirim prototaip 1 ke sini. kerna apa?

      kerna kami "kerjasama" disain dan produksi tank medium yg takde diduniya sblomnya haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      daripada ngibul molo, mending kepojokan ntar guwe kirim ini nich🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

      sambil nonton ini yach biar tnang bersama enjelali...uh uhhh
      ..uh uhh CANGKEM MUH haha!🀣🀣🀣
      https://www.youtube.com/watch?v=S0uCB-vLeEc


      Hapus
    26. kelas duniya cem sipri pon mengakui, masa kelas tk cem om mahat batuw dipercaya haha!😊😊😊

      nich sambil nonton maenan kesayangaMUH! haha!🍑🍑🍑

      https://www.youtube.com/watch?v=b2VOwPydPn4

      Hapus
    27. Dein@ mesti aq hantar berpuluh2 link kl kapal ko kemalangan terus Wkwkwk

      Aset canggih apa lon,merajalela mula dilancarkan ompong tak de missile dan canon,bila pun di install hanya canon 57mm Wkwkwk...nelayan cina pun tak takut Wkwkwk...scorpene lembikpun sering sakit2an tak boleh selam,su30mkm malon banyak yg tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk...itu yg di kata canggih Wkwkwk...lawaknye jer

      Hapus
    28. Kasihan Si Maha bingung saya baca coment ko....ngelantur gak jelas,...yg lebih parah lagi masa data SIPRI yg yg mempunyai rekord internasional, ko ragukan....abis jurus ngeles y maha.....iqiqqiqi

      Hapus
    29. Mahairi@ hahaha...Wkwkwk...Kl mahairi dah loose jadi meracau lah dia Wkwkwk..cakap design anoa diberi perancis Wkwkwk...SIPRI SWEDEN tuh bohong sama indonesia Wkwkwk...lon,lon ko nih dah jadi korban mangsa UMNO...Kl SIPRI tuh bohong berarti bohong jg dong malaysia pernah beli 48 pendekar dan bohong jg dong malaysia beli 18 su30mkm Wkwkwk...udah ngaku aja lon gempita semua beli dari Turkey Wkwkwk jgn banyak bacot dan ngeles,jgn malu lon...Kl gk malu nanti gk disayang Tuhan Wkwkwk

      Hapus
    30. Didi@ biasalah bro kl maha dah tersudut pasti ngaco cakapnya,suka ngarang2 Wkwkwk...malah dia cakap design anoa diberi perancis,SIPRI tuh tukang bohong,kl SIPRI bohong,berarti malaysia bohong dong beli 48 pendekar dan beli 18 su30mkm Wkwkwk

      Hapus
    31. Malon ni kaya sangat kapal TLDM dengan berat 9000 ton di bakar sampai habis wakikikkkikik

      Hapus
    32. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    33. Palu@ hahaha...kata om mahat SIPRI tuh media ngibul om,yg benar tuh hanya media propaganda UMNO Wkwkwk...Kl SIPRI media ngibul n suka bohong,berarti berita SIPRI tentang malaysia beli 48 biji pendekar dan malaysia beli 18 su30mkm berarti beritanya bohong dong Wkwkwk

      Hapus
    34. MD@ ko nih salah bro...malon kerana sangkin kayanya nak ganti kapal TLDM 9000 ton yg terbakar mesti tunggu masa 20 thn bro Wkwkwk

      Hapus
    35. Tak pela lah Mak rempit untuk sementara Mase 20 tahun ni perairan malon di jaga oleh nelayan China kih kih kih

      Hapus
    36. MD@ Wkwkwk...terbaik untuk nelayan cina hahaha

      Hapus
    37. data SIPRI kamu lihat data nya ok daripada mana kenapa senjata buatan boat kmc sweden Kerjasama dng indonesia gak masuk data dan anoa 6x6 perancis gak masukkan data ok dalam data SIPRI itu nampak ia tak langkap ok Jadi data itu hanya tak lenkap ok..
      Swedent pandai berselindung data penjualnya senjatanya dan gagal mendapat data secara lengkap ok

      Hapus
    38. Mahairi# tak masuk SIPRI kerana KMC n Anoa tuh 100% binaan indonesia,bilang sahaje ko iri hati Wkwkwk...Kl cakap hoax aq pun boleh cakap hoax cem ko Wkwkwk...bila ada link kmc buatan sweden dan anoa 6x6 binaan france,sila hantar,kl gempita 100% buatan turki SIPRI dah buktikan Wkwkwk

      Hapus
    39. Bro maha, spt yg dibahas diatas, produk didlm negeri sendiri,maka tdk dicantumkan di dlm SIPRI,Anoa tdk ad dlm SIPRI krn produksi di dlm negeri sendiri, krn kami punya pabrik sendiri,sebagian spare parts buat sendiri dan sebagian lagi beli dari luar....bagitu bro maha

      Hapus
    40. Susah menyadarkan bro @Maha itu memang mas... harus dirukyah..

      Colek mat Rempit sapa tahu bisa ngerukyah bro Maha 😁😁😁😁

      Hapus
    41. Bro @Maha itu susah percaya kalau Link negeri Indonesia dianggap bakul angkat diri sendiri.

      Coba sekarang kalau kita kasih link dari luar negeri...? Kalau masih ngeyel juga berarti bener yg dibilang bro Mat Rempit.. ada kelainan dikit otaknya.. kudu dispooring dulu biar lurus πŸ˜…

      https://www.armyrecognition.com/indodefence_2014_official_show_daily_news_coverage/pindad_of_indonesia_unveils_anoa-2_6x6_armored_personnel_carrier_with_lct20_turret_20mm_cannon_05111.html

      https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/Anoa_(armoured_personnel_carrier).html

      http://tanknutdave.com/the-indonesian-aps-3-qanoaq-6x6-apc/

      https://www.globalsecurity.org/military/world/indonesia/aps-3-anoa.htm

      http://www.army-guide.com/eng/product4360.html

      https://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id=510

      http://www.janes.com/article/65196/badak-charges-indodef16-d2

      http://www.janes.com/article/60264/indonesian-export-drive-sofex16d3

      https://www.army-technology.com/projects/pindadpanzer/

      Gile gw kasih rujukan international semua tuh.. sampai Janes segala.. kalau Maha masih keukeuh juga padahal di Janes dll sdh nyebutin Anoa ini made in Indonesia artinya tinggal dua kemungkinannya.. Janes dkk yg goblok atau.... ??? πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    42. @maha kamu itu bodoh bego atau idiot kah udh d blng brkali kali kalo sipri itu data yng impor nya ajh,,,klo snjata buatan lokal ga akan d masukan oleh sipri.. Sekolah dlu yng tnggi sampai kamu pintar biar ga bodoh terus"n bodoh ko bangga.. Wkwkwk

      Hapus
    43. Superstar@ percuma sahaje bro hantar link internasional tuh,besok2 pun si mahat masih tetap cakap anoa binaan france ,percaya deh sama ku bro....Kl om mahat dah di ruqiyah dan dapat hidayah pasti Janes dan SIPRI yg dikata benar oleh om mahat bro...selama om mahat belum dapat hidayah om mahat akan selalu cakap anoa tuh binaan france bro Wkwkwk

      Hapus
    44. Kesian ramai budak indon sentap.. nak.jadi troller sgtkan.. skrg dah kena balik.kah kah kah..

      Hapus
    45. Mat rempit.. betul kata loe..malaysia mana pakai 48 buah pt91m.. pakai sebuah dua je.. utk parade.. malaysia tak pakai 18 su30mkm.. just sewa je dari indon dua buah.. malaysia tak beli pun pars di turki tu.. tu semua berita palsu.. jgn percaya ye.. tapi kalau loe tgk aset tu banyak anggap je la malaysia sewa... low profile not mean you weak... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    46. Mat rempit. Confirm bodo kan...mana ada kapal yg baru lancar dah dipasang dgn senjata.. kapal belum masuk laut lagi pun... aduss betul la kalau dah indon memang bodo kan... kapal indon yg dah lama kat laut pun ompong pak.. tengok frigate baru indon tu.. dah lama lancar pun masih pakai gun utama je... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    47. Palu gada... kmc komando dah tenggelam kan.. produk buatan indon ke tu...patut la tenggelam... no kualiti...

      Hapus
    48. Dein@ yg troll ko tuh Wkwkwk...di kasi link pun tak dibaca tetap cakap sembang dan troll Wkwkwk...makanya guna otak lon kl baca,kawan ko cakap SIPRI tuh media bual,jd aq hantar cakap SIPRI yg hantar berita malon beli 48 pendekar dan malon beli 18 su30mkm berarti bual dan bohonglah,jadi media mana yg ko percaya tuh lon,SIPRI tuh bkn media sembarangan lon,ia bkn media propaganda UMNO yg sering hantar berita bual dan hoax

      Ada keh 10 tahun PKR tuh dah dilancarkan,kl 2 ato 3 tahun masih wajar blom ada missile kerana ia dalam masa proses integrasi CMS dgn weapon,bila kedah class dan laksamana class malon dah berpuluh2 tahun dilancarkan tapi masih ompong tak de missile Wkwkwk...ish,ish

      KCR komando rosak dan ditarik dan telah diperbaiki dari pada malon nak bina sampan buluhpun tak de kepakaran Wkwkwk...ish,ish...gempita dibeli langsung dari Turkey pun diclaim malon buatan tempatan Wkwkwk...ish,ish,ish malunye jer Wkwkwk

      Hapus
    49. Mahatai itu sememang budak Malon yang bebal dan dungu.. product senjata buatan sendiri tak tercatat dalam SIPRI kecuali untuk yang impor baru tercatat bahkan sekelas negara amerika & Russia pun tak tercatat.. wakikikikik

      Hapus
    50. Kalo masalah kmc tni ad tenggelam karna mati mesin dan kena hempas ombak krna kapal smacam kmc komando pun rentan kesapu ombak krna ukuran dan bobot yng kecil,, ,sma hal nya kmc cb90 buatan saab pnya tldm pun prnah tnggelam kesapu ombak krna pnyebab yng sma lonn, ,,kami msih bsa Bina sndri kapal sekelas kmc tnpa harus impor coba tengok kalian bisa kah bina kapal sendiri , ,kasian kasian

      Hapus
    51. anoa & kmc komando aseli rancang bangun kami lho.

      perhatikan baik2 bentuk & rupanya secara detail, dijamin beda.
      kalo sama pasti akan ada klaim paten dari swedia & prancis. kleian bole donk om mahat batuw en de geng hantar beritanya kesini haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      sekelas SIPRI bukan SUPRI aja tak mencatat klaim2 tersebut haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      jangan lupa cn 235 mana, ada tak diSIPRI? bahkan nanti harimo item/kaplan MT, n219, n246, r80, IFX tak bakalan tercatat disana. kerna mereka tau kami bukan lisensi wuee haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… tp join disain & production. lepelnya lebih tinggi daripada lisensi bokkk, hayo blajar lg sana baru bobok haha!😴😴😴

      Hapus
  5. nie varian kapal KD TOK HENJUT dan KD TOK BOMOH....best nie kapal

    BalasHapus
    Balasan
    1. Banyak tgk filem porno ye..hahahah..patutla otak macam sapi je..hahahhah

      Hapus
    2. Dan juga KD tok sodomi..wkwkwkkkk

      Hapus
    3. Minang tudung dan sodomi tuh merajalela di malon Wkwkwk

      Hapus
    4. Nelayan cina pun takut di sodomi Malon wkwkwkwkwk

      Hapus
    5. Kesian budak2 indon.. dah SENTAP..kah kah kah...

      Hapus
    6. Dubor Dein kena sentap anwar ibrahim Wkwkwk

      Hapus
  6. adakah kapal maritime tok henjut nie berani lawan nelayan cina?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Beranilah pakcik,kan dah guna gun 30mm

      Hapus
    2. itu kapal apmmm pakkk bukan kapal tentera laut....

      Hapus
    3. Eleh,cakap ko lon tak guna negara ko hantar kapal apmm ko tuh,Jgnkan kapal apmm,kapal gowind ko tuh nelayan cina pun tak takut Wkwkwk

      Hapus
    4. China tak takut takpe.. janji boleh kami gertak kapal 2 indon yg ompong tu..hahaahah

      Hapus
    5. Malon gertak pake apa lon... pake balon kuning tralala....
      kacau ko lon... kehkehkeh....

      Hapus
    6. Malah nelayan cina yg takut...takut kena sodomi

      Hapus
    7. Dein@ jgn hoax ko ruk,mana linknya kapal indonesia ompong,kl aq ada link merajalela ompong saat di lancarkan dan kedah class ompong tak de missile

      Hapus
    8. Nelayan cina hanya takut di sodomi Malon.. wakikikik

      Hapus
    9. Mat rempit..kalau aku bg link bukan ko paham pun....πŸ˜† dan nmpk cara loe menulis pun mcm org malas membaca je.... cari sendiri sourcenya

      Hapus
    10. Malon ni gemar mengarang bebas.. tapi kalau di kasi bukti kapal Indonesia full combat pasti dia merepek dan nangis tak percaya wakikikikik

      Hapus
    11. Dein,banyak cakap ko lon,kalah debat pun ko banyak reason Wkwkwk...bilang sahaje ko tuh hoax Wkwkwk

      Hapus
    12. Mat rempit ulang tayang ayat org je.. hahahaha.. tak kreatif langsung.. ni mesti masa sekolah cikgu mengajar
      .dia naik pokok belajar dgn beruk kan..hahhaha

      Hapus
    13. Dein,banyak lagak ko lon,bilang sahaje ko nak tipu2 dan suka hoax

      Hapus
    14. Malon tak terima kenyataan Senjata PKR,kcr fix ada semua.. Malon harus belajar membaca supaya tak bodo cam beruk.. wakikikikik

      Hapus
    15. Hahahhahaa.. maaf kami x berapa berita kamu... pkr dan kcr fix.hahhahahaha... fix ke fit.... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† indon kan taksub mudah percaya dgn berita perdana yg banyak hoax...

      Hapus
    16. Dein busok,fix indonesia tdk mesti tunggu masa 20 thn,beza dgn fix malon mesti tunggu masa 20 thn Wkwkwk

      Hapus
    17. Padahal artikel di SIPRI sudah memperlihatkan Fakta.. tapi tulah dungu nya Malon macam dein yang dengki dan tak bisa baca kecuali tonton film luncah wakikikikik

      Hapus
    18. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  7. design macam kapal pancing tuna fish....kat mana posisi layar kapal nie?

    BalasHapus
    Balasan
    1. setakat nak gertak kapal2 indon dekat natuna tu takde hal laaaa :) dgn kapal nelayan berani la nak gertak...dgn kami..tak heran punnn :) kapal indon banyak lebih muatan..belum apa2 dah tengelam..

      Hapus
    2. Dein,KMC itu bkn kapal lah lon,tuh boat kecik...bila hal pula sri indrapura ko yg konon kapalnya besar sangat tp boleh terbakar dan tenggelam pula Wkwkwk

      Hapus
    3. Kapal terbakar nie kita serah kepada kri klewang, ok? Ckckckkc

      Hapus
    4. Calon yg menang udah pasti kri klewang... terbakar dan terus halimunan sampai skrg... mesti guna teknologi alien kan...πŸ˜†

      Hapus
    5. Dein@ klewang ada ganti,sedangkan malon bila ganti 1 sahaje kapal yg terbakar mesti butuh masa 20 thn Wkwkwk

      Hapus
    6. Malon punya kapal halimunan terbesar Kat Asia ni kd sriinderapura 9000 ton di bakar malon sampai tak terlihat lagi kih kih kih

      Hapus
    7. Indon destroyer..kami x pernah claim kapal inderaputra tu halimunan spt indon klaim kri klewang tu... malu nyer ..kpl tu dah halimunan terus ye..πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    8. Tapi Malon dah upgrade kapal tu jadi halimunan yang tak terlihat dan terbesar Kat Asia ni.. 9000 Tan besar nyee haibat sangat malon ni wakikikikikik

      Hapus
    9. Dein,emang ko tak cakap halimun,tp sri inderapura di upgrade halimun tak terlihat selama2nya Wkwkwk

      Hapus
    10. Ok la inderapura servis fengan tldm bertahun sebelum terbakar. Ini belum masuk servis dah terbakar si klewang tu,dasyat ya ampun siluman bangat itu klewang.

      Hapus
    11. Sekurangnya malaysia puas pakai kapal tu.. tak macam indon masa launch dah terbakar... ni mesti engineer indon hisap rokok kretek masa launch tu...kesiannnnnn πŸ˜†

      Hapus
    12. Tapi kapal besar halimunan malon ni tak tampak teros.. harga pun lebih mahal dari klewang dengan keupayaan halimunan sampai sekarang tak terlihat lagi sampai sekarang haibat sangat lon.. kih kih kih

      Hapus
    13. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    14. Dein,tak ko ingat keh kapal ko teguh samudera selama dibina dah terbakar,itu di kata puas Wkwkwk...belum apa2 dah disentap api Wkwkwk

      Hapus
    15. Kapal terbangpun bisa jd halimunan klu di tangan malagsial..udah bermacam2 teknologi digunakan gak juga ketemu memang haibat malangsial...

      Hapus
    16. Ptm6.. insyaallah doa kan projek tu berjaya...

      Hapus
    17. Berjaya dalam mimpi Wkwkwk

      Hapus
    18. Skrg sapa yg dengki ni.. ternyata indon cam loe je kan.. πŸ˜†

      Hapus
  8. Di Indonesia UAV disebut pesawat udara nirawak (PUNA)

    Di Malaysia UAV disebut pesawat tanpa juruterbang (PETJ....)

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lha kl gk ada juruterbang,UAV nih cem mana boleh terbang Wkwkwk

      Hapus
    2. nirawak tu apa pak..bahasa belanda ke...:)

      Hapus
    3. hah bahasa blande???
      nirawak.

      nir itu tidak ada/tanpa
      awak: ya cem kaulah ituw om deindeng, manusia bukan haha!🀣🀣🀣

      Hapus
    4. Kalau tanpa awak camana leh terbang tuu.. πŸ˜†

      Hapus
    5. uav itu pilotnya di darat om. blom perna pesawat uav ada orangnye.

      emang di malaysie uav bawa orang ape?
      aneh tapi nyata itu mah, uav ape odong2, fikir haha!🀣🀣🀣

      11, 12 nich ama om mahat batuw. hadeuhh lulusan tk mana sich haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    6. oiye ktinggalan, tung tung tungπŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨ haha!kitu wae teh nyahoπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    7. Palu@ percuma sahaje di layan Dein tuh om,otaknya cuma 1 cc isinya Wkwkwk

      Hapus
    8. Itu je la budak2 indon mampu kata..kalah berdebat mula la nak sentap..kah kah kah.. ku ingatkan indon ni pendekar tapi balaci alias babu je...πŸ˜†

      Hapus
    9. Malon bodo kalah debat pasti merepek babu.. itu pasti dah wakikikikikik

      Hapus
    10. Dein,siapa yg kalah debat lon,kl forumer indonesia debat hantar link,kl beruk malon bila debat hantar hoax dan cerita2 mereka2 Wkwkwk

      Hapus
    11. Kalah debat mula nak maki.. itu namanya sentap la pakkk.. mula jadi gila bila kalah..hahahhaha.. kalau dah namanya indon pastikan bodo kan... khususnya mat rempit dan indon donkey destroyer tu... hahahha

      Hapus
    12. Tau kan.. beruk malon benama Dien dah strees kalah debat mulai lompat lompat beruk lalu kepala berasap sambil memaki hamun wakikikikkk

      Hapus
    13. Dein,ko yg gila malondog Wkwkwk...dihantar linkpun tak di baca,tetap sahaje cakap sembang,apa itu bkn ko gila namanya lon

      Hapus
    14. Kesian budak2 indo dah sentap..kah kah kah

      Hapus
    15. Kesian Dein malon bila kalah debat pasti meracau cem orang gila,pasal batangpun di sebut Dein gila nih bila dah kalah debat Wkwkwk

      Hapus
    16. bule aja bilang unmanned av, bukan pilot kan?
      jd klo nirawak=unmanned, lojik sangat haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    17. Nirawak tu bahasa belanda ke pakkk.. πŸ˜†... dalam kamus kami takde maksud nirawak ni.. kamus indon je kot.. biasa la syok sendiri

      Hapus
  9. kapal nie dapat kalahkan destroyer cina kat laut cina selatan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahaha...ada2 aja om daru

      Hapus
    2. setakat kapal indon dan bakamla (batu karang laut) tu no hal la...celah gigi je...

      Hapus
    3. Dein,sumber rujukan mana pak,bila kena maki sentap pulakk

      Hapus
    4. Destroyer US navy pon takut dengan kapal malon ni wakikikik

      Hapus
    5. Kami tak buat kapal utk lawan china atau usa.. tapi utk gertak kapal2 indon yg lompong tu..pakai misil fake je..hahahahha

      Hapus
    6. Tak payalah gertak kami lon.. armada Malon di kirim 2 Kopaska saja sudah tercirit.. dengan nelayan China saja dah tercirit.. kalau anak kapal Malon ko strees bisa di bakar atau tenggelamkan kapal nya sendiri laa.. wakikikikikik

      Hapus
    7. Tak Payahlah gertak askar malon manyak tuh,cukup kirim nelayan cina dah lari tercirit2lah askar malon tuh Wkwkwk

      Hapus
    8. Hahahha.. indon lupa kot.. baru je polis marin malaysia tangkap komanda katak alias berudu ketika melanun diperairan malaysia... ingatkan hebat sangat.. rupanya berudu je... hahaha..malunyerrr😎

      Hapus
    9. Tak ada bukti pun.. yang terbukti malon kabur waktu ketahuan bikin mercusuar di Tanjung datu langsung tercirit bongkar sendiri..
      Di ambalat Hanya Dengan 2 orang Kopaska di bentak langsung tercirit..
      Perairan sabah di masuki nelayan China TLDM Malon tak melakukan tindakan apapun cam pondan.. tu lebih bikin malu malon sedunia Tentera jaguh ternyata tak ada telor bahkan dengan nelayan sekalipun wakikikikkkik

      Hapus
    10. Dein,tak de bukti pun lon,ko hanya cakap sembang Wkwkwk...Kl aq ada bukti askar malon takut tak kuase nak halau nelayan cina Wkwkwk

      Hapus
    11. Bukti..hahahha loe ingat media indon akan up ke berita yg memalukan indon.. mimpi la.. tukaran nelayan indon yg mencuri ikan seramai 70 org dgn nelayan malaysia 6 org pun pasti tak de kan.. kami x berani nak lawan china tapi setakat bot dan kapal indon tu takde masalah sgt....πŸ˜†

      Hapus
    12. Hahaha,Dein2 busok,pasal itu yg ko hantar,pasal mercusuar di tanjung datu malon langsung bongkar setelah dibentak indonesia Wkwkwk...malu ko lon

      Hapus
    13. Askar pondan Malon tak perlu keluar missile atau peluru.. hanya cukup di bentak oleh TNI langsung kabur tercirit dan terberak.. wakikikikik

      Hapus
    14. Mercusuar tu kami berundur sebab menghormati tetangga sahaja sebab rundingan pihak tertinggi tak mahu memanjangkan isu ini.. itu sahaja.. kalau kami kekal macam di ligitan dan sipadan loe indon kata kami mencuri hak indon donkey.. bila kami berundur... indon bodo cam.loe kata kami penakut pulak.. pelik kan dgn perangai budak2 indon ni...πŸ˜†

      Hapus
  10. dengar citer malaysie nak bina 80 bijik kapal macam nie

    BalasHapus
    Balasan
    1. sumber rujukan mana ni pakkk..jgn sebar fitnah..yg nyata hanya 6 sahaja..memng org sana kaki fitnah ye..bila kena maki sentap pulakkk .. :)

      Hapus
    2. Sumber rujukan dari media propaganda UMNO Wkwkwk

      Hapus
    3. Patut la loe bodo.. πŸ˜†

      Hapus
    4. Patutlah semua beruk malon dibodohkan media propaganda UMNO Wkwkwk

      Hapus
    5. Indon pun baca media umno... ingatkan baca media pki je..ptutla nampk bangang je.. contoh mat rempit la..hahahhaha

      Hapus
    6. Kata media umno Malon selalu harus jaguh dunia dan akhirat.. wakikikikik

      Hapus
    7. Kalo media indonesia berani hantar berita pejabat indonesia makan duit,tp media UMNO tak berani beritakan pejabat malon makan duit Wkwkwk

      Hapus
    8. Beritq indon banyak hoax pakk.. ligitan dan sipadan dapat kat malaysia kerana mereka pakai data hoax utk berhujah.. masaklaaa.. hahahhaha

      Hapus
    9. Malon tu pencuri kerana pulau sengketa pon di buat resort.. sayang TNI tak ada sana.. tapi ketika Malon nak mencuri Kat Ambalat dan Tanjung datu malah lari tercirit terberak di kejar TNI wakikikikikiik

      Hapus
    10. Hahahahah.. tni pergi mana pakk masa tu...indon curi natuna ko tak kata apa2 lak ye...skrg tunggu kami ambil.ambalat pula..baru adil...

      Hapus
    11. Cem mn ko nak curi ambalat lon sedangkan beting ali ko tuh ko tak de kuase ko nak jaga,jgn NATO lon Wkwkwk

      Hapus
    12. Claim lagi ke? kapan pernah Natuna milik Malon dungu.. ambil Ambalat? Di bentak dengan 2 orang Kopaska saja tercirit Askar pondan ko wakikikikik

      Hapus
    13. Indon destroyer... malaysia dah tangkap pun pasukan katak alias berudu indon yg merompak diperairan malaysia.. dgn polis malaysia je kena gertak.. tu pun dah terberak... anggota tni kena tangkap dgn polis malaysia disarawak kerana menceroboh dan mencuri motosikal... rilek je pakk kami tangkap..πŸ˜†

      Hapus
  11. 6 bijik apanye?ko jangan terlalu rendah diri....80 puluh nie first batch...second batch 114 kapal

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kapal malon cucoknya buat mancing ikan. .
      Disainnya jelek amat model kapal jaman dulu kehkehkeh....
      Eh itu ada mesin dan baling2 tak om daru..?

      Hapus
    2. Woww,sangat banyak lah tuh,menggerunkan Wkwkwk

      Hapus
    3. Kesian budak2 indon dah sentap hahahhah

      Hapus
    4. Kesian Dein beruk malon suka meracau dan troll

      Hapus
    5. Mat rempit si troller tegar indon.. hahahahah

      Hapus
  12. dengar citer kapal nie guna jet....kelajuan 150 knot

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahaha...ia pun dah guna energy plasma Wkwkwk

      Hapus
    2. Boleh jadi kerena kapal ni dapat power dari tok bomoh kelapa super kih kih kih

      Hapus
    3. Macam kmc komando tu ke... boat laju terlebih muatan sampai tenggelam.. memang org indon gagal bab matematik ye.hahahha

      Hapus
    4. Dein@ ada link lon,kl malon kerana bodohnya sehingga claim gempita buatan tempatan aq ada linknya lon Wkwkwk

      Hapus
  13. Mantap Maritim Malaysia... nampaknya pembinaan semua 6 buah kapal NGPC berjalan dengan lancar... kini menunggu 3 buah OPV pula yang sekarang tengah dibina...

    penggunaan UAV meluaskan lagi kawalan.

    BalasHapus
  14. Kita membina tampa perlu heboh 1 dunia... kita tahu kemampuan kita...kita bukan tahap MENDUNIA®... kita hanya biasa2.. kapal X polis akan di upgrade.. pasti lebih berbisa nanti....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Biasa aja tak perlu heboh..? itu hanya komen malon yang menghibur diri karena tak ada kepakaran.. tapi sekali ko buat suatu yang tak biasa.. sombongnya Malon ni sampai dunia akhirat wkwkwkwkwk

      Hapus
    2. Yg heboh media indon.. lebih2..hahhaah yg paling kelakar ada yg kata kapal KRI PATI UNUS tengelam kena torpedo...heboh media sana.. padahal langgar batu karang je... haahahaha.. mesti kapal dipantu oleh juragan mabuk... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    3. Dein@ media heboh tapi ko sering main kat media indonesia lon,knp ko tak main ke mediamu yg penuh bual dan propaganda tuh Wkwkwk

      Hapus
    4. Ah itu hanya karangan ko saja dein.. tapi Yang paling kelakar dari Malon tu cari pesawat hilang dengan tok bomoh kelapa wakikikikik

      Hapus
  15. Bro@semuanya...bisik2 tetangga sebelah ni mau buat jet tempur gen6,protypenya thun 2020 udah bisa terbang ini orang lgi mimpi apa gila,gila karena tetangga pada shopping 3matra...????????

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahaha...itu namanya orang gila yg lg mimpi bro Wkwkwk

      Hapus
    2. Ada yg sentap ke.. kah kah kah

      Hapus
    3. Kesian Dein beruk suka bual dan troll

      Hapus
    4. Yg beruk tu loe.. mat rempit.. start buat troll lepas tu sentap.. kalau hati tisu baca je.. jgn komen cam haram...πŸ˜†

      Hapus
    5. Dein busok,aq cakap dgn link,ko cakap troll dan hoax selalu

      Hapus
  16. DUA LELAKI DISYAKI ANGGOTA TENTERA NASIONAL INDONESIA (TNI) DITANGKAP OLEH POLIS SARAWAK DI RASO, LUNDU KERANA DISYAKI TERLIBAT DALAM KECURIAN KENDERAAN*

    23 Mac - LUNDU : Pada 23/3/18 jam 3.00 pagi, Task Force Op Lejang terdiri dari 3 pegawai dan 19 anggota diketuai ASP Tuan Abdullah bin Tuan Hassan telah membuat serang hendap di satu laluan di Ladang Raso, Lundu, Sarawak.

    Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Polis Sarawak Dato' Dev Kumar, Semasa membuat serang hendap, pasukan polis ternampak satu motosikal datang dari arah sempadan Lundu/Indonesia. Pasukan polis berjaya menyekat motosikal ini dan menahan 2 lelaki Indonesia yang memakai seluar TNI. Salah seorang suspek membawa rifle jenis SS 1 bersama 1 kelopak dan 15 butir peluru. Motosikal yang digunakan oleh 2 suspek ini didapati telah dilaporkan hilang di Sekama, Kuching tahun lepas. Semakan dokumen pengenalan diri menunjukkan bahawa kedua-dua suspek ini adalah anggota TNI.

    Semasa soal siasat dijalankan ke atas 2 suspek ini, tiba-tiba datang sebuah kenderaan jenis Mitsubishi Pajero dipandu laju dari arah Lundu menuju ke arah sempadan Indonesia. Kenderaan tersebut terus berhenti apabila melihat pasukan polis dan 2 suspek keluar dari kenderaan itu dan melarikan diri ke dalam ladang sawit. Pasukan polis berjaya mengejar dan menangkap salah seorang suspek yang sedang bersembunyi dalam semak manakala seorang lagi berjaya melarikan diri. Semakan mendapati bahawa Mitsubishi Pajero telah dilaporkan hilang di Sg. Maong, Kuching pada malam 22/3/18. Sebuah motosikal yang dilaporkan hilang di Kota Samarahan tahun ini dijumpai dalam kenderaan Mitsubishi Pajero.

    Ketiga-tiga suspek kini ditahan di IPD Lundu untuk siasatan lanjut. Kes disiasat di bawah Kanun Keseksaan, Akta Senjatapi 1960 dan Akta Imigresen.

    *DATO' DEV KUMAR*

    RTM

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apa yg istimewa dgn berita nih,biasa2 sahaje,bila salah dihukum lah Wkwkwk...yg jadi masalah yaitu malon konon katanya punya scorpene paling canggih di kawasan dan sukhoi paling canggih dikawasan tp tak de kuase nak halau nelayan cina di sabah Wkwkwk

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. Mudah nya masuk Malon nelayan China pun boleh berjaya wakikikkik

      Hapus
    4. Mudah nya masuk Malon nelayan China pun boleh berjaya wakikikkik

      Hapus
    5. Mat rempit kata mencuri itu biasa bagi rakyat indon.. haaa mengaku pun... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† dasar kontol tul kan...

      Hapus
    6. Malon dah biasa mencuri enjin pesawat.. wakikikik

      Hapus
    7. Pencuri pun dah kena tangkap pakkk

      Hapus
  17. Indon destroyer.. tni pun kami boleh tangkap siap dgn uniform.dan senjata lagi.. his his.. mencuri dgn bawa lambang negara.. skrg sapa.maling ni ye.. hahahhaha indon dah maluuuu.. senjata kami bukan utk melawan china tapi khas untuk indon je... kami tahu indon pengecut... πŸ˜†

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak ada berita pun.. kemungkinan itu hanya Malon pencuri yang menyamar jadi TNI.. Malon terkenal maling enjin pesawat pun hilang di curi.. Dengan nelayan China pun takut apa lagi lawan TNI di bentak pun kabur malon2 pondan ni wakikikikik

      Hapus
    2. Hahahhaha.. betul la org kata indon memang bodo dan jenis tak boleh terima kenyataan mereka bangsa taksub... dia ingat malaysia pakai ke senjata indon tu... menyamar jadi indon.. hebat sgt ke jadi tni ni...hahahahahahah... hanya indon bodo je percaya yg maling tu org malaysia menyamar...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus