12 Maret 2018

TDM Sukses Ujian Tembakan Misil INGWE M1312A

12 Maret 2018


Ujian tembakan misil Ingwe dari jendaraan AV8 Gempita (all photos : BTDM)

Tentera Darat Malaysia pada 8 Mac 2018 telah menjalani ujian tembakan misil anti kereta kebal INGWE M1312A di Lapang Sasar Asahan, Kem Syed Sirajuddin, Gemas, Negeri Sembilan.



Ujian disempurnakan oleh Panglima Medan Barat Lefternan Jeneral Datuk Azizan Md Delin dengan melibatkan 2 unit AV8 Gempita varian LCT30 ATGW. Turut terlibat dalam ujian termasuk varian 30mm, 25mm dan RWS 12.7mm HMG.



Misil Anti Kereta Kebal Ingwe dikeluarkan oleh Denel Land System dari Afrika Selatan. Ia merupakan sistem misil panduan laser pelbagai guna.



Ia mampu dilancarkan dengan jarak sasaran 250 ke 5000 meter. Ia juga mempunyai ciri-ciri stealth kerana sukar dikesan.



TD akan memiliki 54 unit varian ini dengan 4 pelancar pada setiap kenderaan berserta meriam Denel 30mm.

(Malaysia Defence Review)

111 komentar:

  1. Balasan
    1. JAKARTA - Indonesia tercatat sebagai importir senjata nomor 10 terbesar di dunia. India berada di urutan pertama, sedangkan Arab Saudi di urutan kedua.

      Sedangkan negara pengekspor senjata terbesar di dunia masih ditempat Amerika Serikat (AS). Eksportir kedua terbesar ditempati Rusia.

      Data negara pengekspor dan pengimpor senjata terbesar di dunia ini telah dirilis The Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) hari Senin (12/3/2018). Data ekspor dan impor senjata ini merupakan hasil riset periode tahun 2013-2017 dan perbandingannya dengan periode 2008-2013.

      Temuan baru dalam penelitian tersebut adalah hampir setengah dari ekspor senjata AS selama lima tahun terakhir mengalir ke Timur Tengah, kawasan yang dilanda perang

      Hapus
  2. Missile nih adalah missile halimun generasi 6 binaan malaysia sama cem jet pejuang halimun PTM generasi 6 binaan malaysia jg Wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Maaf kenyataan tersebut tidak pernah di keluarkan... bole share link dari mana anda dpt

      Hapus
    2. Jgn layan mamat ni bro. Sakit jiwa org ni hakhak

      Hapus
    3. Pura2 tak tahu lah tuh Wkwkwk

      Hapus
    4. Ada sebuah kapal buatan indoensia jenis halimunan. KRI Kelewang namanya.. smpai skrg masih halimunan sebab tak tau belayar kat mana.. radar us pun tak dapat kesan keberadaanya... :)

      Hapus
    5. Dein# dah mabuk ketum budak malon satu nih Wkwkwk...ish,ish,ish...Iri hati tanpa boleh rupanya Wkwkwk

      Hapus
    6. Misile ini nak letupkan pesawat klingon yang bermanuver di atas kuala lumpur. Bahkan kabar beritanya mampu hancurkan death star keupayaan empire

      Hapus
    7. eleh kapal kena terbakar jelas ada barangnya. lah ini engine hilang kena songlap.. hahahaa enjin je yang halimunan.. airframenya tak.. tak de bayar halimunan ke modif lagi hahaha

      Hapus
    8. so kapal indon tu terbakar la ye..keh keh keh..ingatkan halimunan :) kesiannnnn

      Hapus
    9. nama juga new project experiment bro. kalo kamu kena jage tu kd perantau jangan salah push tombol sink.. sama kd inderapura dont push "" BURN""/key. padahal mereka kapal aktif. belum juga halimunan. kualiti besi burok macam tu mane bise mulakan brown water navy.. ade juga dry water navy hahaha broo

      Hapus
    10. Itu hal biasalah dalam masa eksperimen ada sahaje kemalangan,kapal US pun pernah kemalangan saat lancarkan missile eksperimen

      Hapus
    11. huhu pandai pulak mat rempit nak hujah pasal us... huhu
      ##kemalangan

      Hapus
    12. ptm gen6 di lengkapi cannon laser bro... ish..ish..ish.. amat menggerunkan....

      Hapus
  3. Ramai iri hati dengan malaysia ix ix ix Mat lampir itu ix ix

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iri pula bila lihat cem nih Wkwkwk...kl malaysia boleh bina ATGM buatan tempatan baru boleh iri...Katanya malaysia boleh bina jet pejuang halimun generasi 6 buatan tempatan Wkwkwk

      Hapus
    2. Indonesia Punya Javelin, Nlaw,hellfire.. Malon mampu beli tak?

      Hapus
    3. hitung saja atgm malaysia punya brrapa banyak. kalau dibandingkan punya indonesia. paling cuma setengah jumlah atgm indonesia. baik hal kuantiti atau brand(merk). beli saja yang banyak sebelum rhan122 kami ada guided(pemandu) nya hahaha. mana ada iri lah bro

      Hapus
    4. Indonesia pasti iri karena malangsial sudah bs buat jet tempur gen 6, dgn biaya hanya 1milyar ringgit saja sudah bisa buat 20 buah PTM gen6 najib botak

      Hapus
    5. Arms imports by African states decreased by 22 per cent between 2008–12 and 2013–17.

      Algeria accounted for 52 per cent of all African imports in 2013–17.
      Nigeria’s arms imports grew by 42 per cent between 2008–12 and 2013–17.

      Total arms imports by states in the Americas decreased by 29 per cent in 2013–17 compared with 2008–12.

      Venezuela’s arms imports fell by 40 per cent between the two periods.

      Imports by states in Europe decreased by 22 per cent between 2008–12 and 2013–17. Deliveries of advanced combat aircraft from the USA will drive import volumes up during the next few years.

      In 2013–17 China accounted for 68 per cent of arms imports by Myanmar, followed by Russia (15 per cent).

      Indonesia increased its arms imports by 193 per cent between 2008–12 and 2013–17.

      Australia was the sixth largest arms importer globally in 2013–17.

      Hapus
  4. Sebahagian dari package pembelian turrent. Klu prestasi lebih bagus kita tambah lagi

    BalasHapus
  5. Bagus tu.. sukses.. boleh tambah lagi..

    BalasHapus
  6. video nya ---> https://www.facebook.com/MalaysiaMilitaryPower/videos/1726534394036236/?t=18

    BalasHapus
  7. kebohongan dan lawak malaysie
    1. katanya punya senjata laser and plasma
    2.ada simpanan emas sebesar gunung
    3.comando malaysia pernah bunuh kopassus dan rebut pisau..,padahal beli pisau kat pasar
    4.malaysie bina jet gen 6
    5.katanya melayu asli semenanjung bukan dari riau
    6. bina kapal tempatan.,,padahal pekerja dan ahli dari luar
    7.cakap merdeka tapi tak punya bukti proklamasi letter of fredom
    8.semua sejarah yg diajarkan di sekolah malaysia semua palsu dan lawak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul,betul ,betul Wkwkwk

      Hapus
    2. kebohongan dan lawak malaysie
      1. katanya punya senjata laser and plasma – Malaysia tidak pernah declare tapi forummer indon sahaja yang tuduh
      2.ada simpanan emas sebesar gunung – emas ada dimalaysia tapi tak pernah pun claim sebesar gunung.. still tuduhan indon
      3.comando malaysia pernah bunuh kopassus dan rebut pisau..,padahal beli pisau kat pasar – lantak la ko nak percaya atau tidak yang pasti rekod tu dah ada.. sarung pisau boleh dibuat tapi pisau komando bukan boleh dibeli di pasar macam tu je… 
      4.malaysie bina jet gen 6 – Insyaallah.. doakan kami Berjaya…
      5.katanya melayu asli semenanjung bukan dari riau – perpindahan manusia dari tanah besar ke tanah pulau..bukan dari pulau ke tanah besar.. indon tanah pulau bukan tanah besar… jawa pun asal dari tanah besar…
      6. bina kapal tempatan.,,padahal pekerja dan ahli dari luar – pekerja mahir memang anak tempatan sebab perlu sijil dan kelulusan khas.. kalau tukang sapu dan tukang cuci jamban mungkin kami guna budak2 indon…
      7.cakap merdeka tapi tak punya bukti proklamasi letter of freedom – hahahaha…sebab tak tunjuk surat terus dituduh tak merdeka…habis yg indon takde dokumen rasmi tu boleh dikira bangsa tak merdeka la… mana surat kemerdekaan indon pulak ye…
      8.semua sejarah yg diajarkan di sekolah malaysia semua palsu dan lawak – apa pulak bukti sejarah indon tu benar… paling takleh blah..sejarah indon kata mereka berjuang bermati matian menentang penjajah padahal jawa la pegkhianat terbesar negara indon..masa penjajah datang jawa jadi talibarut dan budak2 belanda sehingga sanggup membunuh sesama bangsa….belanda kalah dgn jerman dan jepun.. jepun kalah dgn usa…. Mana perjuangan yg jawa banggakan tu…membunuh musuh yang sedang berundur.. tak gentlemen laaaa guna cara jijik tu…

      Hapus
    3. Dein,konon pula pernah berjaya bunuh kopassus,nak halau nelayan cinapun tak de kuase aka takut Wkwkwk...konon pula malon akan berjaya bina jet pejuang generasi 6,uniform askarpun malon tak boleh bina masih import dari indonesia Wkwkwk....ish,ish,ish malunya aq Wkwkwk

      Hapus
    4. eleh itu kan istilah diambil dari bahasa blog malaysia yang lebay melebih lebihkan. biar pembaca senang saja. ciri khas blog malon

      Hapus
    5. Tapi takde la cerita hoak cam media indon... mat rempit setakat buat baju je pun indon dah kecoh...patutnya kamu bersyukur sebab industri kamu ada orang berminat... nelayan china tu tak berbahaya sangat pun..bukan bawa senjata.. yg pasti pasukan katak alias berudu jawa ditangkap ketika melanun diperairan malaysia oleh polis marin malaysia :)

      Hapus
    6. la emang pt. sritex terkenal bikin baju army bro. jangan kan atm malaysia. nato pun mau pake. jadi kalo kualiti atm mau naik taraf, baguslah kena pake produk pt sritex. ape mau aku hantar alamat kilangnya bro??? biar kamu pesan sendiri tak lewat broker kok. tapi jendral kamu kena jage supaya duit tak di songlap je

      Hapus
    7. ada situs indonesia kalau hoax pun kita tidak pakai buat sumber berita. ada memang tapi tahulah kita mana yang benar mana yang tak. coba tengok blog malon tuh. bersepah hoax di amini admin grup nya. kualiti begitu cocoklah jadi lagu tidur pembacanya yang suka berkhayal

      Hapus
    8. Dein@ ko kata media indonesia hoax tp itu yg sering ko baca dan sering ko hantar jadi bukti dan fakta,lawaknya jer ko lon Wkwkwk..kl media indonesia hantar indonesia lg bina IFX,Medium tank,submarine,frigate,roket,rifle,missile ada bukti dan fakta yg kuat,beza dgn media malon hantar berita malon telah berjaya bina gowind n jet pejuang halimun generasi 6 buatan tempatan Wkwkwk...buat perut aq nak muntah sahaje Wkwkwk...tak berbahaya tp ia habiskan ikan ko bodoh Wkwkwk...sama civil tak de senjatapun ATM takut apalagi sama askar negara lain pasti ATM lari tercirit2 Wkwkwk

      Hapus
  8. Mantap... boleh menjadi pemburu MBT... jarak membunuh pun jauh...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mantap.. boleh jadi yg diburu apache dan mi35


      Kehkehkeh


      Juskiding

      Hapus
    2. mangsa spr2 kalo ingwy dibawa infantry. apa gempitanya yang jadi mangsa rpg infantry kalo tanpa perlindungan

      Hapus
  9. saya perasan kedua kenderaan tersebut masih belum berwarna camo ATM ini menunjukkkan ia baru dikeluarkan...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mas gem...camo tu dh bagus pun

      Tak apalah

      Hapus
  10. gempita dapat hancurkan apache dan mi35 ......kih..kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. bro meriam 25mm dan 30mm pun boleh dijadikan meriam anti pesawat aras rendah secara sendirinya jika keadaan memerlukan... kerana dongakan laras boleh dinaikkan... TQ

      Hapus
    2. Gempur@ canon 25 & 30mm sebagai pertahanan udara beza hakekatnya dgn canon 25 atau 30 mm sebagai pertahanan darat

      Hapus
    3. seperti saya katakan jika keadaan memerlukan...

      Hapus
    4. memang betul meriam 25mm dan 30mm yang digunakan bukan berfungsi untuk meriam pertahanan udara namun dongakan turret tadi ke atas membolehkan ia melaksanakan tembakan ke udara jika ada ancaman udara yang masuk dalam radius dongakan meriam di turet..

      Hapus
    5. Semua meriam 25 & 30 di apc dpt d gunakan sebagai PSU terbatas. Asalkan sudut dongaknya memungkinkan.

      Tu bmp-2 punya marinir yg dfungsikan sbgai ranour PSU.

      Terserah operatornya modbikin buat psu atau tdk...bebas aja lah.
      Flexibel bro

      Hapus
  11. apache,hind dapat lock target dari jarak 8~10 km....boom...gempita jadi keropok lekor....kanon 25/30 mm jarak tembak berapa dengan posisi dongak keatas? kalau apache datang lebih baik baca mantra tok bomoh kelapa je la

    BalasHapus
    Balasan
    1. bro sarangan mendakap dari udara rendah bro dia bukan mcm pesawat pejuang terbng tinggi...

      bro kawasan tropika bro banyak halangan pokok dan bangunan tak semudah itu nak mendapatkan sasaran...

      Hapus
    2. suwangaru versi baru siluman ni..hahahahh

      Hapus
    3. overkill kalo pake apache lah. cukop atgm sebijik kendor tuh besi

      Hapus
  12. Cuma 54 yg di punya, di hajar 10 yakhont missile jg hancur lebur smua 😂😂😂

    BalasHapus
    Balasan
    1. yahkont kemahalen.. bom pakai produk PT DAHANA, P-250.. kan bisa crpet bombing. xixi..

      Hapus
    2. Buset dah nembak gempita pake yakhont....gila lo ndro

      Hapus
    3. Buset dah nembak gempita pake yakhont....gila lo ndro

      Hapus
    4. Benar..gak bnyk pun gempita yg dilengkapi atgm ingwe..hanya 54 buah yg dilengkapi dgn atgm ingwe dimana setiap sebuah gempita hanya dipasang 4 launcher atgm ingwe..jd 54 x 4 = 216..hanya 216 atgm ingwe dlm fleet gempita batch pertama..masih berharap agar ada batch seterusnya dgn kanon 105mm dan anti udara..insyaAllah.

      Setahu sy Yakhont tni al mana bisa menembak sasaran darat..pelik la statement kamu ni..hehe

      Hapus
    5. lepas ni konfirm indon akan tiru cara kita..

      Hapus
    6. Dein@ hahaha...lon,lon makanya banyak baca lon,indonesia dah guna ATGM sejak thn 60-an lon,ko lihat BMP2 marine indonesia dah guna missile ATGM Rusia saat thn 60-an dulu Wkwkwk

      Hapus
    7. eleh berapa banyak jumlah afgm malaysia.berbanding indonesia. paling separuh je

      Hapus
    8. Bmp3 dan tank medium Laras juga bisa meluncurkan ATGM.. Malon baru punya aja dah riuh sekampung wakikikikikik

      Hapus
    9. tentara kabur p800 oniks/yakhont platform ny bkn hny antiship missile tp jg bisa surfe to surface missile

      Hapus
  13. gempurwira@....nak buat lawak ke? apache varian guardian itu punya sensor pencari panas tubuh manusia atau hewan.....jadi percuma sembunyi dibalik bangunan atau bawah pokok.....tetap terdeteksi

    BalasHapus
    Balasan
    1. kat padang pasir boleh la..kat negara asean ni jangan harap apache nak jalan2 itik... manpads pun banyak apache nak kena hadap..

      Hapus
    2. Eleh cakap banyak ko lon,manpads ko tuh cuma boleh tembak burung iprit sahaje Wkwkwk

      Hapus
    3. itu mangsa situs malaysia yang lebay. atgm biasa dibilang stealth. iyalah tidak bisa ditangkap tangan. hahaha.siapa nak susah bawa manpads resiko musnah kena sniper

      Hapus
  14. lagian kanon 25 atau 30 mm...cuma dapat tembak max 10 km posisi horizontal...dan kalau tembak ke atas max cuma 2,5 km....

    BalasHapus
  15. Kumat lagi daah..

    Khayalan perang RI-Malaysia ala forumer.

    Hwakakakak..

    BalasHapus
  16. UJI COBA ATGM, biasa aja tidak ada yang wah, di inventori tni ad pun banyak jenis atgm bahkan aset terbaru atgm tni ad atgm javelin buatan amerika , dan tak lama lagi pembelian atgm kornet E oleh marinir serta sph vena

    BalasHapus
    Balasan
    1. Set dah...serius beli venis...eh vena ?
      😨😨😨

      Hapus
    2. Betul bro,budak malon nih sahaje yg ndeso,udik Wkwkwk

      Hapus
    3. Biase begitu lah mas sini. Mana2 tentera akan mempelbagaikan atgm utk melawat semua tank mengikut kesesuian. Lagian itu option antidot yg murah... kebiasaanya. Atgm tidak memerlukan kajian mendapat yg bnyk utk memilih

      Hapus
  17. Seronok membaca komennya namun kdg agak lucu..seperti yg pernah dikatakan oleh seorg forumer indo bahawa perbandingan head to head adalah 'absurd'..kenapa?dlm perang atau konflik bukan mbt vs mbt,bukan attack heli vs attack heli,bukan ifv vs ifv bahkan bukan juga mbt vs atgm, bukan mbt/ifv vs attack heli dll..sudah pasti akan ada elemen sokongan atau dukungan dlm sebuah operasi..kalau tiada boleh saja sy katakan mbt leo bisa dihancurkan oleh atgm ifv gempita..kemudian ifv gempita bisa dihancurkan atgm heli apache..kemudian heli apache bisa dihancurkan olah manpads tdm..takkan semudah itu..takkan lah tdm bodoh mahu menghantar hanya ifv gempita tanpa sokongan infantry yg mempunyai manpad,begitu juga tni ad..takkan lah tni ad bodoh mahu menghantar hanya leo tanpa dukungan infantry..jd akhirnya berbalik kpd perancangan dan kebijakan masing2..Dan atm juga mempunyai bnyk atgm dlm inventory baik dr segi jenis dan kuantiti :)

    Ini sekadar pendapat sy,pengoperasian helikopter baik apache milik tni atau little bird milik atm di kawasan berhutan dan bergunung seperti asean agk bahaya kerana bisa menjadi mangsa mudah manpad..benar kata seorg forumer di atas bahawa thermal dan sensor di apache bisa menembusi lapisan hutan namun cuba fikir..adakah misil hellfire yg ditembak dr heli di udara bisa menembusi dahan dan ranting pokok atau lapisan hutan?jika tembakan mengenai benda lain sebelum target ia bisa mengubah projektil misil dan bisa menjadi miss target atau bisa aja meletup sebelum mengenai target..ini kawasan hutan bukan padang pasir seperti perang di timur tengah yg menjadikan attack heli sbg berkesan dlm memburu sasaran darat..namun ini hanya pendapat sy saja...hehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Benar mas. Mampand adalah ancaman utama bagi attack heli. Sudah di confirm kan sendiri oleh Amerika kebanyakkan heli mereka musnah akibat mampads Di kawasan terbina dan penempatan. Atas sbb itu is hanya sebagai tank killer atau pembuli utk lawan yg tidak mempunyai keupayaan melawan yg tinggi. Namun atas Faktor pembawa senjata yg mempunyai kemampuan bantuan yg tinggi atas sbb itu is tidak pernah di tolak akan pembangunan dan pembinaannya.

      Hapus
    2. Budak indon mana boleh terima fakta...diorg kan suka pusing..😆

      Hapus
  18. Kwkwwkwkkw.. ni malingsia gk tahu diri atau gimana ya..

    Sudah tahu kualitas tentaranya tidak ada satupun bisa menembak.. masih juga dibelikan alutsista..

    Senjata manual aja tidak tepat sasaran apalagi senjata automatis..

    Pasti kalau ikut pertandingan lagi pakai senjata automatis.. 100% tidak akan juara ataupun mendapat mendali.. kwkwwkwkkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. merrka juara propaganda lewat situs lebay pakai majas metamorfosa. melebih lebihkan je

      Hapus
    2. kesian indon jawa dan sentap... :) apapun nanti boelh la beli atau tiru cara kami pulak ye... pakai senjata kecil je ke.... anoa tu pun pakai senjata cap ayam je kan...

      Hapus
    3. ape pulak tiru cara kau. sukanye angkat bakol dalam kenduri. kahkahkah

      Hapus
    4. Kasian malon MBT cuma 48 bijik.. gempita saja di tembak AMX 13 pasti hancur jadi besi lapuk wakikikikikik

      Hapus
    5. Amx dah jadi besi buruk pakkk.. buat tembak indon2 bodo cam.loe je la... aset dah boleh masuk.muzium dah tu... kesian indon guna sampai hancur ye 😆😆😆😆 aset dah buleh buat target pun masih dipakai lagi...

      Hapus
    6. Kami tak pandai menembak sebab tu beli senjata canggih.. sekali tembak berterabur indon bodo lari... kat malaysia belum tembak.lagi dah tercirit pendatang haram kabur tak cukup tanah...

      Hapus
  19. nie malaysie hidup jaman dinosaurus...infantery bawa manpad...jarak tembak berapa?..sensor deteksi apache dari berpuluh km sudah deteksi...sebelum manpad korang meluncur....infantery dah habis kena rudal termobarik atau ffar....ingatkan apache guardian macam heli nuri korang yg lawak tu ke???kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn mendabik dada sawan. Setiap senjata ada kelemahan. Israel sudah bertahun2 berlawan dgn taliban dan hizbullah Di Iraq dan afghan. Tp sering saja ada heli yg kecundang. Itu menanda kan setiap senjata ada cara mengalahkannya. Hanya masa dan cara shj.

      Saya tidak menafikan akan kecanggihan heli guardian. Tetapi saya masih menunggu prestasi heli tersebut Di negara bergolak atau berperang.

      Penaik taraf satu senjata itu adalah hasil dari pengalaman perang. Guardian juga antara yg lahir hasil dari kajian peperangan Di Iraq dan afghan. Namun penaiktaf tersebut pasti menjadi kan setiap negara yg mengimpikan heli tersebut lebih yakin utk membeli atau menambah dlm iventori

      Hapus
    2. Bodo juga suwagaru ni.. loe ingat meriam gempita lebih besar kaliber berbanding apache.. 20mm dan gempita 30mm ..boleh tembak sehingga 5 km.. manpads modern pun boleh tembak sehingga 5 km pakk..ni kawasan bukan padang pasir.... ingat heli boleh tembak dari jarak jauh ke.. mimpi je la..

      Hapus
  20. Tahniah...!!
    Apakah ATGM ini akan diproduksi di Malaysia...?
    Ada berapa varian senjata di Gempita...?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Buatan afrika selatan. Gempita ada 12 varian. Tp khas senjata berat tak salah dari 25mm,30mm busmaster dan crws

      Hapus
  21. 1. Ingwe di ats bkn MANPADS, tapi Anti-Tank Guided Missile (Laser Guided).

    2. MANPADS adalah Man Portable AIR Defense System, semua negara adopt benda ni utk protection againts low-level flying aircraft.

    3. Bawah adalah link kepada berita jatuhnya Apache ditembak oleh MANPADS :

    http://abcnews.go.com/WNT/International/story?id=1515168

    BalasHapus
  22. new apache mampu terbang 6,5 km sampai 7 km diatas tanah....jarak tembak manpad berapa?sangat rendah....apache tak akan bodoh mau manuver rendah....buat apa punya sensor canggih...kalau masih terbang rendah? dari ketinggian 6,5 km...apache akan habisi semua malaysie yg penipu itu....kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. habiskan la dulu OPM 2, dah berpuluh-puluh tahun pun belum selesai..

      Hapus
    2. blm lg klo mi35 ikut turun bisa habis gempita 1 malasia

      Hapus
    3. Konfrantasi dulu pun kalah teruk. ada hati lagi nak try?

      Hapus
    4. @shafiq hahahaha yg lawan TNI waktu konfrontasi tu pasukan british!! askar malon cuma bisa sembunyi di bilik termenung minta bantuan MAMI ELI kahkahkah

      Hapus
    5. British? Rejimen Askar Melayu DiRaja barisan hadapan menghadapi TNI :

      http://konflikdanmiliter.blogspot.my/2015/02/konfrontasi-indonesia-malaysia.html

      Hapus
    6. eleh paling akhir panggil trntara gurkha dan sas iggris sebagai juru selamat. lagu lama. tak ada kepakaran.asik saja dijajah inggris buat pos judi di genting island kahkahkah

      Hapus
    7. Shafiq@ bila nak troll balik ke blog negaramu sana yg sering hantar berita malaysia berjaya bina jet pejuang halimun generasi 6 Wkwkwk

      Hapus
    8. Elgarif... semasa konfrontasi askar malaysia hanya 28k sahaja berbanding indon berkekuatan 280k army... tak sepadan sgt.. adakah iti dikita gentlemen bagi indon.. dalam.keadan malaysia merangkat membina negara.. dan masa sama menghalau pengawai inggeris supaya balik negera asal...indon membantai kami.. skrg melalak pulak... mana maruah loe org jawa yg bersepakat dgn penjajah belanda menyerang acheh... bila merdeka loe kata jawa yg jadi hero... puihhhh malu ar.😆

      Hapus
    9. Budak2 indon ni ingat kita akan lawan dia dgn tangan terikat kot sekrg ni.. masa kat bosnia pun usa tak berani nak terbangkan apache mereka kerana takut jadi mangsa manpads serbia . Ni kan malaysia...

      Hapus
  23. Malaysial ujicoba amunisi pokok pisang..kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. jeles la 2, Pandur Indonesia cuma basic saja, xda upgraded version.

      Hapus
    2. itu pun sudah overkill buat menghancurkan gempita

      Hapus
    3. itu pun sudah overkill buat menghancurkan gempita

      Hapus
    4. Pandur dah battle proven in war,gempita baru sahaje di bina blom battle proven Wkwkwk

      Hapus
    5. Badak anoa pun belum battle proven lagi pakkk

      Hapus
  24. kalau dilihat ini pertama kali ditunjukkan uji cuba Misil Ingwe ATGW dengan Gempita secara umum...

    BalasHapus
  25. Maaf keluar tajuk

    Apapun tumpang bersimpati dengan tragedi tersebut.

    BREAKING NEWS: Tank TNI Tenggelam di Purworejo, Dua Orang Meninggal Dunia


    http://jateng.tribunnews.com/2018/03/10/breakingnews-tank-mengangkut-anak-tk-tergelincir-ke-sungai-bogowonto-dua-orang-meninggal-dunia

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ok Bro, kemalangan yang tak diharap...
      Sebaiknya tidak dijadikan bahan ejekan...

      Hapus
    2. Begitu juga dgn kecelakaan kapal Ronda. Alhamdulliah semuanya ok saja. Moga terus sukses saja
      https://jakartagreater.com/kapal-motor-cepat-tni-tenggelam-di-perairan-kepulauan-seribu/

      Hapus
    3. nah ini komentar bijak. trims

      Hapus
    4. nah ini komentar bijak. trims

      Hapus
    5. JAKARTA - Indonesia tercatat sebagai importir senjata nomor 10 terbesar di dunia. India berada di urutan pertama, sedangkan Arab Saudi di urutan kedua.

      Sedangkan negara pengekspor senjata terbesar di dunia masih ditempat Amerika Serikat (AS). Eksportir kedua terbesar ditempati Rusia.

      Data negara pengekspor dan pengimpor senjata terbesar di dunia ini telah dirilis The Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) hari Senin (12/3/2018). Data ekspor dan impor senjata ini merupakan hasil riset periode tahun 2013-2017 dan perbandingannya dengan periode 2008-2013.

      Temuan baru dalam penelitian tersebut adalah hampir setengah dari ekspor senjata AS selama lima tahun terakhir mengalir ke Timur Tengah, kawasan yang dilanda perang

      Hapus