29 Maret 2018

Skuadron 330 Pertahanan Udara TUDM

29 Maret 2018


Radar GM-400 miniatur (photo : TUDM)

Bagi memenuhi kekosongan liputan pengawasan radar di Malaysia Timur, dua unit pertahanan udara telah ditubuhkan iaitu Skuadron 340 Bukit Kubong, Labuan dan Skuadron 330 Kota Samarahan, Kuching. Kewujudan skuadron ini berperanan sebagai unit Control and Reporting Centre (CRC) di dalam menjalankan tugas-tugas pengawasan ruang udara Malaysia Timur  demi menjaga kedaulatan negara.

Sejarah penubuhan skuadron pertahanan udara di Sarawak telah bermula pada tahun 2000. Pada peringkat awal penubuhan, penempatan sementara Skn 331 telah ditubuhkan di  Pangkalan Udara Kuching sebagai sebuah unit Control Reporting Post (CRP). Pada awal penubuhan, Mej Alias bin Hassan TUDM telah dilantik sebagai Ketua Tim pendahulu Skn 331 dan skuadron ini beroperasi menggunakan radar S605H yang diterima dari Skn 340 TUDM Bukit Kubong pada 20 Jan 2000.

Proses pemasangan radar telah dilaksanakan di Pangkalan Udara Kuching dan pada 27 Jan 2000 Skn 331 telah beroperasi secara rasminya. Semua pembaikan serta senggaraan peralatan keseluruhan sistem radar S605H telah diserah serta dipertanggungjawabkan sepenuhnya kepada Bahagian Kejuruteraan, Tim Pendahuluan Skn 331, Pangkalan Udara Kuching.


Radar GM-400 (photo : Thales)

Perkembangan teknologi merupakan aspek yang penting di dalam sistem pertahanan dan Skn 331 juga tidak terlepas dari program permodenan aset sistem pertahanan udara negara. Pada 12 Okt 2010, perkhidmatan sistem radar S605H telah ditamatkan secara rasminya dan sistem radar GM 403 telah mengantikan sistem tersebut. Penubuhan Sistem Pertahanan Udara Nasional (SPUN) dibawah RMK-9 (2006-2010) telah memberi kesan yang positif kepada sistem pertahanan udara negara.

Melalui RMK-9, Kerajaan Malaysia telah meluluskan pelancaran Projek SOC 3, Kuching, Sarawak. Projek SOC 3 terdiri daripada 3 fasa merangkumi kompleks CRC, kawalan keselamatan, mess penempatan dan unit sokongan serta kompleks radar. Melalui Projek SOC 3, perolehan sistem Command & Control (C2) Sentry dan sebuah radar Ground Master 403 (GM 403) telah diperolehi melalui pembekal Thales Raytheon System (TRS) USA/FRA. Perolehan kedua – dua sistem telah ditandatangani pada 31 Jan 08 secara rundingan terus. Kedua-dua sistem C2 Sentry dan radar GM 403 berupaya untuk diintegrasikan dengan beberapa sensor radar TUDM, radar Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (JPAM), penerimaan data AFTN (JPAM), Cross Tell MARDIS Skn 340 Bukit Kubong dan Forward Tell ADOC 1 Kuala Lumpur. Dibawah projek ini juga, kerajaan telah meluluskan perolehan radio baru (Rohde & Schwars) melalui syarikat Pembekal Alaf Baru.


Radar GM-400 (photo : Thales)

Selain itu, melalui RMK-9 pihak kerajaan telah meluluskan penyediaan talian data komunikasi radar dan Aerounautical Fixed Telecomunication Network (AFTN) dengan syarikat Telekom Malaysia Bhd. Permohonan dan pengambilan tanah dengan Kerajaan Negeri Sarawak untuk tapak infrastruktur bagi mendirikan Kompleks SOC 3 di Kota Samarahan dan Kompleks Radar TUDM di Gunung Ngili telah bermula pada 27 Mei 07 dan selesai dilaksanakan pada 30 Sep 09. Kontrak penyediaan  infrastruktur Fasa 1 telah dimeterai dengan Syarikat Wekajaya Sdn Bhd (WJSB) yang diberi tanggungjawab untuk membangunkan infrastruktur Fasa 1 Kota Samarahan.

Pelbagai cabaran dan rintangan telah dilalui di dalam mendirikan kompleks radar di Gunung Ngili dan ini memaksa pihak TUDM membuat keputusan untuk meletakkan sementara radar GM403 di Kompleks SOC 3 Kota Samarahan. Keputusan ini dibuat bersandarkan kepada keperluan operasi semasa yang mendesak dan pihak TUDM tidak lagi dapat menanggung kelewatan pengoperasian radar GM 403 ini.


Radar GM-400 (photo : Thales)

Pada 17 Mei 12, Sistem SENTRY Command and Control (C2)  telah selamat tiba di banggunan Operasi SOC 3. Sistem SENTRY C2 ini merupakan set sistem  pembelian kali kedua dimana sistem asal SENTRY C2 ini telah dipasang kekal di Skn 320 PU Kuantan. Sistem SENTRY C2 yang terdapat di bangunan operasi Kompleks SOC 3 Kota Samarahan ini secara rasminya mula beroperasi sepenuhnya pada 20 Feb 13.

Selain itu, Intergrasi data radar, radio, AFTN dan peralatan komunikasi lain menjadikan sistem SENTRY C2 serba lengkap di dalam melaksanakan tugas-tugas pengawasan ruang udara Wilayah Udara Timur. Perolehan peralatan-peralatan yang baru membolehkan SENTRY C2 mengekalkan tahap serviceability 100 peratus dari mula beroperasi sehingga sekarang.  Keupayaan sistem SENTRY C2 dan peralatan sokongan yang ada membolehkan Skn 330 melaksanakan pemantauan di Kawasan Tanggungjawab serta mampu terlibat secara langsung sebagai unit Control Reporting Centre  (CRC) di dalam eksesais-eksesais  yang diadakan di Wilayah Udara II seperti Eksesais Angsa 2014 dan Eksesais PARADISE 2015.

(AirTimes)

123 komentar:

  1. Aduh...aku gak paham bahasanya...tolong ditranslate ke bahasa dong

    BalasHapus
    Balasan
    1. iyah om ruly , syg om anak lg ngambek. guwe mao nanya seratus peratus itu apaan yak? haha!😊😊😊
      om pit mana nich, om pit masyuk, dirojer gitu gante haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      Hapus
    2. Bahasa melayu gak faham ix ix ix, faham tak bahasa melayu Kerana bahasa indonesia sudah rosakan bahasa melayu dengan bahasa campur dari jawa minang dan suku lain masuk kedalam bahasa indonesia kerana itu bahasa indonesia hanya ada pada tahun 1947 ,Kami gunakan bahasa melayu dimalaysia..

      Hapus
    3. Seratus Peratus maksutnya mungkin Seratus Persen.. imho cmiiw

      Hapus
    4. Bahasa indonesia,akarnya berasal dari bahasa melayu riau, dlm perkembangannya bahasa melayu riau tsb mengalami perubahan dan disempurnakan dari segi tata bahasa sehingga mudah dipakai sampai saat ini, sehingga seluruh rakyat indonesia paham dan mengertu wlau indonesia diisi dg berbagai suku, hebatnya indonesia bahasa asli ttp ada dan dipkai berkomonikasi bagi sesama suku saja,tdk mengalami genoisida spt yg terjadi di malaysia, dimna semua org selain cina dan india dirangkum jdi org melayu walau mrk dr berbagai suku,diindonesia bahasa ibu ttp ada,tpi sebagai bahasa antar sesama suku digunakan bahasa indonesia....dan yg penting Bahasa Indonesia dipelajari dr berbagai universitas didunia hal ini menunjukan bargaining bahasa indonesia lebih, jika dibandingkan dg malaysia,mngkin krn kosakata bahasa malaysia ribet,susah dimengerti shg tdk menjual dlm pergaulan ...

      Hapus
    5. @maha mahatair bahasa Indonesia itu bahasa persatuan, menyatukan banyak suku ada ratusan suku, di malaysia ada berapa suku asli cuma satu itupon kerajaan Malaysia sudah kewalahan/kelimpungan/kelelahan/kekhawatiran/kesenjangan/keberatan buat mengatur satu suku sahaja

      Hapus
    6. Ini ada tulisan bagus untuk belajar :

      http://kenallinguistik.com/bahasa-indonesia-bahasa-melayu/

      Hapus
    7. yg benong om super?ribet euy.
      kalo disini misal seratus per seratus = 1 donk yach haha!😊😊😊

      Hapus
    8. Palu@ di roger om palu...86,86 masuk om

      Hapus
    9. Bahasa indonesia gak layak digelar bahasa asli kerana banyak ambil bahasa jawa minang dan lain suku Tak istilah bahasa Gaul dalam bahasa melayu ok hanya ada tahun 1947 bahasa persatuan Jadi bahasa indonesia bukan asli ambil suka2 ada ok Menjadikan ia bahasa gaul dengan sambal Ok

      Al Quran terpelihara kerana bahasanya dalam Bahasa arab, kamu lihat kitab Suci lain semua dirosakan kerana campur aduk bahasa yg ada dunia ini sehinggakan menjadi kitab suci seluruh dunia menjadi rosak..

      Perbezaan bahasa melayu akan ambil bahasa lain jika tak maksud dalam bahasa itu ada dalam bahasa melayu itu..

      Bahasa melayu di indonesia menjadi rosak kerana suka ambil bahasa gaul dari suku suku ada di indonesia ini ini menyebab bahasa indonesia bahasa gaul dengan sambil..

      Indonesia tak boleh gelaran bahasa indonesia kerana ada Tahun 1947 kerana itu bahasa indonesia kena bilang sebagai "bahasa gaul" Ok

      Hapus
    10. indonesian language itu mengakomodasi berbagai bahasa dari suku bangsa indonesia. memanglah campuran bahasa daerah yang ada di indonesia.
      kalau bahasa malaysia memanglah bahannya dari bahasa melayu plus inggris sebagai penyedap rasa. esampel.. motosikal.. motor= kenderaan beroda dua.. sikal= kaki. nah.. itu.

      Hapus
    11. 100 peratus = 100 per 100 = 100/100 = 100% = 1...ada yg salah??

      80 peratus = 80 per 100 = 80/100 = 0.8

      yg ribet tu bahasa indonesia..

      tak percaya cuba translate cable car & mercedes car...

      Hapus
    12. Yang jelas,Bahasa indonesia lebih memiliki bargaining power dibanding bahasa malaysia,dan lebih parah lgi org malaysia senang bicara campur2dg bahasa inggris shg bahasany jdi ancur
      ....dan spt saya sebutkn diatas kosakata bahasa indonesia enak,dan mudah dimengerti dibanding bahasa malaysia...

      Hapus
    13. AP@ dah lama tak jumpa om,masih kutip cukai judituh keh om

      Hapus
    14. Dalam bahasa indonesia jika ada pertanyaan 100% maka dlm benak org indonesia psti menjawab 100/100 jadi tdk perlu ribet menjawab 100 perseratus atau ada pertanyaan 80% maka it sama dg 80/100 simple kan anak peneroka bahasa indonesia

      Hapus
    15. Motosikal adalah perkataan bahasa pinjam ada faham tak merujuk pada pembuatan di euro ok

      Kederanan beroda dua kereta pun ada kenderaan beroda dua ok.

      Jadi Bahasa indonesia aka bahasa gaul yg merosakan bahasa melayu itu ok, bahasa indonesia tak bahasa pinjaman setelah maksud tak ada dalam bahasa melayu itu,

      Jadi bahasa indonesia harus ditukar sabagai bahasa gaul dengan sambal ok.. Kerana indonesia selalu gunakan "bahasa gaul" jadi indonesia harus akuinya bahasa gunakan bahasa gaul ok

      Di indonesia mereka bertutur bahasa gaul sebagai bahasa utama negara indonesia itu, tak ada bahasa indonesia di negara indonesia kerana bahasa gaul ada 1947 Di indonesia sendiri ok

      Hapus
    16. @Maha, pernahkah ke Saudi Arabia? jika pernah, coba bicara dg pedagang2 sana dengan bahasa melayu, mereka pasti bingung tetapi dengan bahasa Indonesia, mereka lebih paham...bahkan mereka lebih fasih bahasa Indonesia dari pada bahasa British

      Hapus
    17. Maha@ iya dah gan lanjuut

      Hapus
    18. wah jin botol guwe uda dateng, pdhl baru gosok sekali haha!πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      pis om anak haha!πŸ˜‰✌✌
      gak ada yg salah, cuman lutu aje haha!

      om pit, rojer disini aman kumendan, lapan nam haha!😊😊😊

      Hapus
    19. Jadi bgaimana dg statement bro maha bahasa malaysia byk pakai pinjam bahasa lain betol tak...qiqqiqi..motosikal...wkwwk

      Hapus
    20. peratus itu terjemahan dari kata percent..itu bhs melayi malaysia..

      klu bhs indonesia tak tau lah..mungkin percen.bhs indonesia kan cuma bhs pinjaman dari bhs melayu.jadi campur aduknya lebih parah..sejarah xkan berubah..itu fakta...

      soal popular mana...bhs indonesia itu akan selamanya membawa nama melayu dlm sejarahnya..tanpa susah payah..bhs melayu akan ikut terkenal..walau hakikatnya melayu semakin hilang di indonesia.....

      memang tak ada indonesian y mau bantu translate cable car ke bhs indonesia??

      Hapus
    21. Perseratus kalau di bahasa Indonesia ya Persen..

      Malasia tidak bisa mengclaim Melayu sebagai pemilik utama.. karena Indonesia punya akar Melayu sendiri yaitu di Riau..

      Cable car di translate Indonesia kan ya langsung ke objek utamanya nya yaitu kereta gantung.. emang ada yang aneh apa? Wakikikikikik

      Hapus
    22. oh persen...pinjam dari kata percent ya om..tu asal inggeris atau apa om??

      yg mengklaim bhs melayu jadi hak ekslusif itu bukan malaysia..tapi indonesia..di malaysia,singapore & brunei..bhs melayu masih kekal bhs resmi..

      ya lucu lah om...gimana CAR di terjemah jadi KERETA...seharusnya kalau bhs indonesia jadinya MOBIL kan....hahahaha....CAR itu mobil @ kereta om???..hahaha...ribet bhs indonesia....maklum..bhs pinjaman...di faham se enak perutnya...hahaha...

      Hapus
    23. Hahaha... maslah bahasa memng memeningkan. Tp kebnykan bajasa baru cenderung diubah ejaan tp memiliki bunyi ayat hampir sama. Masih igt liburan di indonesia nonton cerita atromen. Kaget juga ya indonesia menyebut monster. Kerana malaysai menyebut raksasa. Tp kadang kala kebaikannya mudah difahami tanpa perlu merujuk kamus

      Hapus
    24. Kenapa mesti hairan AP.. sama sahaja jika malasia guna kata tayar sebagai serapan bahasa Inggeris kih kih kih

      BHS Indonesia tak bisa di samakan dengan BHS Melayu 100% Kerana banyak kata serapan dari bahasa daerah dan asing makanya berdiri otonom menjadi bahasa indonesia.. Tapi tetap Indonesia punya akar Melayu yang sangat kuat dari Riau kih kih kih

      Kenapa ko mesti merepek.. bahasa Indonesia bukan 100% Melayu setiap negara punya pribahasa masing2 kenapa masih bersikeras.. kereta sebagai mobil itu untuk malasia sahaja.. lalu kenapa malasia juga sebut TANK jadi kereta kebal.. padahal di bahasa Indonesia tak ada perubahan kata wakikikikikik

      Hapus
    25. @ harta.. term raksasa masih umum di gunakan di bahasa Indonesia berkonotasi mahluk atau benda yang besar.. kalau monster itu bermakna mahluk aneh mistis/mitologi tak harus besar juga.. itu pun pengunaan nya terbatas pada cerita2 atau film.

      Hapus
    26. Owh begitu. Igtkan indonesia tidak mengunakan perkataan raksasa. Ok noted

      Hapus
    27. mestilah heran bro..indonesian slalu kata bhs melayu selalu menyerap bhs inggeris..padahal bhs indonesia lebih parah...wakikikiki

      jgn permasalahkan bhs malaysia bro..yg jadi pertanyaan bhs indonesia...org indonesia kan selalu kata bhs indonesia tu mudah dipahami..skrg anda sdiri bingung... car itu kalau diterjemah ke bhs indonesia jadinya mobil..tapi knpa terjemahan cable car jadinya kereta gantung...bukan mobil gantung...wakikkkiki...

      sebenarnya bhs indonesia resmi itu bhs melayu..paling cuma layak di klaim versi indonesia..bukan diubah jadi bhs indonesia..itu bukti ketamakan & kerakusan mahu menutup kekuatan bhs melayu sbg lingua franca para pedagang sejak ratusan tahun dulu di rantau ini...








      Hapus
    28. Inggris dari mana? Indonesia persen itu dari bahasa Belanda yang berarti Procent.. justru yang merusak bahasa melayu itu para malasia sendiri karena adanya stigma penggunaan bahasa melayu lebih terkesan ketinggalan jaman/kampungan dan tidak ada kelasnya. Makanya jangan heran kalau bahasa melayu Malaysia sudah terkontaminasi dan distorsi dengan bahasa lain nih contoh nya:

      U tau tak? i sebenarnya dan naik confius tengok dia orang betelagah di padang besa tu!, padahal u knowlah dari tadi i dah cakap ape betol boyfriend die beri i warning supaye tak ambik rungsing die punye problem sudah-sudah"

      (Apa begini bahasa Melayu Malaysia???)

      Lho kenapa bingung? Car di Inggris sana kata secondary nya automobile kok.. kereta di Indonesia lebih spesifik contoh kereta kuda, kereta api, kereta gantung.. tapi yang aneh TANK di Malasia itu kereta kebal.. wakikikikik

      Kenapa malasia claim Melayu.. Indonesia sebagai asal dari Melayu santai aja kok bahasa Indonesia yang lebih lugas dan tetap ikut perkembangan zaman harus tetap otonom karena tidak sama 100% dengan bahasa Melayu, tetapi BHS Melayu tetap tingkatan nya sebagai bahasa daerah di indo.. bukan seperti di malasia yang di hancurkan oleh bahasa Rojak wakikikikikik

      Hapus
    29. Jadi mau claim bahasa melayu eksklusif milik malaysia om AP? Gapapa ambil om..

      emang bahasa indonesia = bahasa melayu + daerah + belanda + inggris koq, maka jadi bahasa persatuan di sumpah pemuda πŸ˜‹πŸ˜‹

      Yang menarik, kami jarang yang bisa bahasa melayu, (kecuali saudara yang di sumatra). Namun malaysia, singapura, brunei, timor leste pandai bahasa indonesia 😁😁😁

      http://makassar.tribunnews.com/2013/11/02/penutur-bahasa-indonesia-terbesar-ke-4-dunia

      Diartikel diatas bahasa indonesia dipelajari di 45 negara di dunia loh... 😁😁😎

      Hapus
    30. Ga klu gitu samaan aja kita setiap bahasa dipengaruhi bahasa penjajah masing2. Malaysia juga campuran bahasa melayu daerah + british + ade 6,7 perkataan dari belanda dan seingt saya antaranya almari dan arial tv...hahaha. Bahasa malaysia tidak tau sya berapa negara yg mempelajari namum orng malaysia memng lebih gemar mempelajari bahasa luar. Dan rata2 orng luar juga yg berada di malaysia mengatakan mempelajari bahsa malaysia tidak sukar dan menunat kepada dialek setempat. Dan kerana malaysia juga lebih cenderung bnyk menguasai bahasa2 luar.

      Seperti om desroyer udah pening kan melihat campuran bahasa malaysia dan inggeris kerana pertuturan disini sudah 50% mengunakan bahasa inggeris dan melayu disekolah, universiti dan kanyoran yg lebih tamai expatriat. Kini rata2 rakyat malaysia lebih memilih bahasa 3,4 dari negara2 seperti korea, jepun, german, france, russia atau lebih kepada negara rakan dagangan malaysia yg rapat yg tidak dipeljari di sekolah seperti bahasa inggiris

      Hapus
    31. dan kadang2 klu dilihat website2 atau manual book kereta atau motor atau mana2 alatan electronic pastinya kku negara asia Bahsa yg die beri sebagai rujukan adalah bahasa inggeris...hahaha contihnya website lg dan honda utk page malaysia

      Hapus
    32. Bro AP,itulah kekuatan bahasa indonesia bahasa indonesia dimengerti olh seluruh suku diindonesia kosakatanya enak didengar dan diucapkan, ia menyerap berbagai kata baik dr suku2 diindonesia, arab ,inggris ataupun belanda,namun ia berdiri sendiri dan mempunyai identitas,yaitu bahasa indonesia,yg terjadi skrg dimalaysia bahasany campur2, separuh inggris separuhny lgi bahasa malaysia, sehingga lama2 malaysia kehilangan identitas bahasa aslinya ini yg ditakutkan suatu bangsa bisa kehilangan identitas...

      Hapus
    33. kembali ke topik. wajar kalau kami tdak paham bahasa malaysia karena ini situs dari indonesia. beda lagi kalo buka website malaysia. ya otomatis harus ikut bahasa lokal. memang terasa aneh baca tulisan bahasa malaysia. menurut saya. soalnya biasanya pakai bahasa indonesia disini. nah itu masalahnya.

      selain itu bahasa indonesia berkembang dinamis. menyerap idiom dari sumber bahasa daerah dan bahasa asing.
      sepertinya bahasa malaysia tidak disempurnakan lagi dari dulu. mengingat banyak penduduk etnis bangla india china seharusnya diperbanyak idiom dan kata dari indiahe dan lainnya.

      soal kata kable kar di indonesia langsung menunjukkan alat transportasi yang umum disebut kable kar. ya itu kereta gantung.

      bahasa malaysia sekarang ini malah berasal dari suku melayu indonesia tapi terkena limbah british

      Hapus
    34. Bahasa indonesia lagi teruk tercemar dengan bahasa inggeris pakkk contoh management-manajemen (indonesia)-malaysia (pengurusan). kamu kata bahasa kami pelik tapi kami pun kata bahasa kamu pelik...

      Paling lucu bonggol jalan.. diindonesia dipanggil polisi senyap (kenapa bonggol dipanggil polisi)...

      Hapus
    35. Bro didi dan bangang, Sebenarnya ane juga binggung ini blog dari indoensia atau malaysia. Klu mau buka dimalaysia harus ada .com.my di belakang. Klu di indonesia harus ada .com.id malahan. Masa ane ke us pula harus .com/us dan japan .com.jp. Tp ane yakin ini mungkin blog dari malaysia atau indonesia...atau admin dari ke2 negara. hahaha kerana artikel2 nya jelas nyata ade bnyk 2 bahasa ini. Tp tidak kisahlah dari mana asl nya dlu blog ini pun tidak ramai pembacanya saat ane jumpa dari tahun 2009. Senang skali membacanya saat tahun2 itu...hahahaha

      Hapus
    36. yalah soalan bahasa lakum dinukum waliyadin aja deh. soalan website ini asal dari mana pun tak penting yang penting pembaca nyaman dan bisa dapat berita yang benar.

      Hapus
    37. inggris:car, automobile
      melayu: kereta

      inggris: train
      melayu: kereta api

      inggris: tramway
      amerika: cable car
      melayu: kereta kabel

      inggris: car, automobile
      belanda: auto
      indonesia: mobil, oto

      inggris: train, locomotive
      indonesia: kereta api, lokomotif

      inggris: tramway
      amerika
      indonesia: kereta gantung, trem


      cable car/tramway/gondola/train

      kereta gantung di taman mini
      http://2.bp.blogspot.com/-4iil4IG-J9E/UsDh7sZlJPI/AAAAAAAACSg/936dbeNbK_k/s1600/Foto1631.jpg

      kereta gantung/gondola di ancol
      https://www.ancol.com/sites/default/files/styles/1400x710/public/gondola1.jpg?itok=b1012vPM

      https://s3-ap-southeast-1.amazonaws.com/sg-awan-s3.lakupon.com/cdn/600/dl-7337-201801051002401935_600.jpg

      kereta api
      https://3.bp.blogspot.com/-_Npq4q8Le_M/WTjQhfelACI/AAAAAAAAA7M/PEx9noolau0xQ1GZzilwM0-8_FSZdFcQACPcBGAYYCw/s1600/Tiket-KA-Ekonomi-Terbaru.jpg

      kereta api tempoe doeloe haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://i1023.photobucket.com/albums/af357/Mrawan_jr/adalokoBBini.jpg

      kereta rel listrik(KRL)
      https://cdn0-a.production.images.static6.com/R-0xrw4QlQbXyXGnpnrQw2pM1Us=/640x360/smart/filters:quality(75):strip_icc():format(jpeg)/liputan6-media-production/medias/1652226/original/028594700_1500379068-_DSC3359.jpeg

      tramway di indonesia
      trem disurabaya haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://historia.id/img/foto_berita/x205TremSurabaya.jpg.pagespeed.ic.Lks_pfV1gL.jpg

      trem jogja
      http://beritadaerah.co.id/wp-content/uploads/2015/03/291-620x330.jpg

      trem oslo
      https://c1.staticflickr.com/9/8638/16809820842_83c49143f9_b.jpg

      Hapus
    38. Ya bener bung... harus kembali tenang aja udah deh.... hahahah

      Hapus
    39. gondola lift
      https://en.wikipedia.org/wiki/Gondola_lift

      san francisco cablecar
      https://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_cable_car_system

      tram
      https://en.wikipedia.org/wiki/Tram#Asia

      Aerial tramway
      https://en.wikipedia.org/wiki/Aerial_tramway

      cable car
      https://en.wikipedia.org/wiki/Cable_car

      jangankan kita yg saling mentertawakan.
      lah bule amrik ama bule inggris & eropa aja bisa beda pengertian haha!🀣🀣🀣

      ini malah satu kata artinya mayan banyak haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      train=kereta api
      train= melatih


      om dein, indonesia ini terdiri dari ratusan suku. bahasanya juga ratusan.

      bahkan 1 pulau jawa saja lebih dari 5 bahasa bkn hanya dialek. itu blom terhitung bhs slang.

      polisi senyap? apaan tuch baru denger.
      kalo polisi tidur guwe tau haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
      tp itu bkn bahasa indonesia resmi awalnya, hanya idiom/slang.

      tiap daerah sebutnya beda2 gundukan, jeglongan, jeglokan namun maknanya sama.
      ktnya itu aseli dr inglis, mungkin idom/slang sana yg kebawa kesini.
      lucu kan haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      kalo kata "management" di indonesia bahasa resminya: pengelolaan, pengaturan. tergantung org mau pake mana, ato langsung manajemen tak masalah, kayak luh aja bhs dicampur2, gitu aja kok refot haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘


      Hapus
    40. Lah wong bahasa ajah kok diributin. Yg penting komunikasinya nyambung. Lah bahasa isarat sja boleh asal nyambung.
      Gitu ajah kok repoot. kehkehkeh...

      Repot kalo ada bahasa beruk dipake manusia ke manusia lain. itu baru kasus. kehkehkeh.. .

      Hapus
    41. Sudah ia Bahasa Negara indonesia sebenar bahasa gaul dengan sambal ok Kerana ada 1947 ok

      Hapus
    42. Bahasa indonesia sah sejak tahun 1928 mahatai bukan seperti Malon guna bahasa Rojak bebek.. wakikikikikik

      Hapus
    43. lucu...org di sini yg justru selalu mentertawakan bhs orang lain..skrg malah mengajak utk tidak ribut2 soal perbezaan bhs...mmg begini kah budaya org indonesia???

      bhs indonesia difahami semua suku di sana??

      ini lagi kelucuan melampau...bhs indonesia itu bhs kedua sebahagian besar org indonesia..masih baru itu..

      sedang bhs melayu di malaysia sudah ratusan tahun jadi bhs utama..dari perlis-sabah punya loghat melayu nya masing2...

      bhs melayu modern di kembangkan dari bhs melayu klasik.. sedang bukti2 bertulis di indonesia itu bhs 'melayu' yg sgt jauh utk disamakan dgn bhs melayu..entah bhs melayu entah sanskrit..

      bhs melayu takkan hilang selagi ras melayu masih hidup andai malaysia pecah sekalipun..

      tapi kalau indonesia y pecah..bangsa indonesia juga pecah..apalagi bhs nya..

      kita lihat saja...apakah mentaliti org indonesia 20 tahun kedepan..masih punya jati diri & kesedaran yg sama soal budaya & adat tradisi sperti skrg...



      Hapus
    44. rojak bebek???

      mmg gila bhs indonesia..campur aduk tak tentu hala...

      Hapus
    45. Ya lucu lah.. karena bukan bahasa yang di pakai..
      Ya pasti di pahami lah bahasa negara nya sendiri.. lucu banget ente itu..

      Kenapa harus jadi bahasa ke2 sedangkan Indonesia bahasa resmi.. untuk hal pendidikan dan birokrasi warga negara Indonesia harus paham.. mengenai mereka menggunakan bahasa daerah dalam pergaulan sehari hari itu hak mereka.. jadi ngga ada yang lucu..

      Bahasa Indonesia sudah otonom dan bukan bahasa Melayu lagi kalau ente mau ekslusifkan dan claim untuk Versi malasia sendiri ya ambil aja .. yang pasti bahasa melayu tetap jadi bahasa daerah di Indonesia..

      Ya tergantung kalau orang cina dan bangla di malasia lebih suka bahasa nya sendiri ente mau paksa apa.. Bahasa itu hak azasi orang kenapa ente juga yang ambil pusing wakikikikikik

      Ngga usah berandai andai cakap masa depan ente emang tok bomoh kelapa..Wkwkwkwkwkwk

      Bahasa Rojak bebek.. bahasa campur aduk malasia lucu emang..
      Bahasa Indonesia memang campuran makanya bukan bahasa Melayu lagi.. tapi yang aneh bahasa Melayu malasia yang di campur aduk tak tentu hala.. jadi bahasa Rojak bebek wakikikikikik

      Hapus
    46. Bro maha anda ini lucu sekali emaang ada di th 1947,sodara meracau dan ngetrol aj, Indonesia sblum merdeka saja di th 1945, sdh menetapkan bahasa persatuan kami yaitu Bahasa Indonesia yaitu melalui Kongres Pemuda 1928,knapa kami menetapkn bahasa persatuan kami bahasa indonesia krn bukan menyebutkan bahasa persatuan kami bahsa Melayu, krn kami terdiri dr berbagai suku (minang,bugis,batak,papua dll)kami tdk ingin sodara kami tersinggung dg menyebut bahasa resmi dg sebutan bahasa melayu, TAPI KAMI SADAR Kami perlu bahasa penghubung yaitu bahasa Indonesia, yg diambil dr diserap dr bahsa suku yg ada diIndonesia sehingga kami punya identitas sendiri,walau pun akar dr bahasa resmi kami yaitu bahasa melayu Riau, krn kebanyakan penutur bahasa melayu riau ini banyak dan dimengerti, namun kami tdk membunuh bahasa daerah yg ada diIndonesia, jadi jika diperhatikan, setiap bahasa daerah diindonesia ttp terpelihara, Skrg bagaimana dg Melaysia, Malaysia sendiri semuanya dirangkum jadi org melayu, tak perduli dia org bugis,org minang,orang Aceh dll,akibatnya org2 tsb tdk tau lagi identitas aslinya krn sisitim yg dibangun kerajaan malaysia hanya utk megimbangi populasi org cina dan India, akibatnya org2 malaysia yg berasal dr berbagai suku tsb tdk bisa lagi bahasa ibunya, dan perlu sodara tau DiIndonesia utk melestarikan bahasa daerah di Tingkat sekolah SD saja sdh diajarkan kurikulum Mulok atau muatan lokal disitu anak2 SD tsb diajarkan ttg budaya sukunya serta bahasa daerahny sehingga penutur bahasa daerah diIndonesia ttp ada

      Hapus
    47. Wkwkwk om AP ternyata juga punya pikiran malaysia bisa pecah ya? Makanya jangan begaduh antar etnis om... 😁

      NKRI or bahasa indonesia pecah ? Yang beneer, tak kau baca link yang aku kasih kah? 45 negara loh belajar bahasa indonesia.. 😎😎😎

      Dan asal tahu saja, kesekretariatan ASEAN itu guna bahasa indonesia sebagai bahasa kedua setelah bahasa inggris. Jadi, diplomat ASEAN harus pandai bahasa indonesia...

      Bro AP pelawak ya? Lucu om joke mu πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      Hapus
    48. walah ini soalan bahasa dilanjut kah. saya pikir dah selesai.
      bahasa indonesia itu di ambil dari beragam suku bangsa di indonesia. juga tak hanya melayu yang hidup.di indonesia.

      bahkan bahasa melayu pun masuk bahasa daerah. bahasa daerah ya. di indonesia.

      jadi bahasa melayu adalah bahasa daerah..

      bahasa indonesia adalah pemersatu bangsa. paham.

      jadi jangan berharap bahasa melayu jadi bahasa naaional indonesia.

      bahasa melayu adalah bahasa daerah di indonesia.
      beda ya bahsa melayu sama bahasa indonesia. jadi kami harus main ke daerah kalimantan.. sumatra.. baru ketemu bahasa melayu. wajar lah kalau yang rumahnya jauh belum pernah ke sumatra dan kalimantan. jadi mereka tak.tahu bahasa melayu.
      paham ya.

      Hapus
    49. Tahniah semua. perbincangan yang menarik

      Hapus
  2. Akhirnya belanja juga, bung palu bisa diikutkan juga negara ini di program Ok Oce, kalau bung palu mau sih, oke Oce slalu

    BalasHapus
    Balasan
    1. ohh program guwe 3 matra om fakta. jika masing2 shoping terbaik 3 matra cem, pespur, kapal kombatan & tank pst diajak dlm tim elit shoping soping oke ocehπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

      wah guwe gak perna bilang tetangga kesayangan gak belanja, hanya krng lengkap aza loh, upps haha!😢😢😢
      gpp, tinggal tunggu bakalan terlaksana dlm wkt dekat, soal seberapa dekat, guwe gak tao, coba tanya ke tim ahli prediksi haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      Hapus
    2. oiya, ttg radar diatas uda cukup lama dimiliki tetangga, guwe pikir pembelian terbaru haha!πŸ€—πŸ€—πŸ€—

      gm 400 tentu radar bagus. kita juga punya beberapa yg satu merek beda jenis kluaran Thales/raytheon ini.
      dan masing2 dimiliki oleh
      TNI AU:
      Master –T
      merek lain yg baru datang & dipesan:
      Weibel, kombo dgn
      MSSR 2000-I
      MLAAD-SR
      Vera-NG

      TNI AD:
      GM 200- radar hanud buat 48 satbak dgn 500 bijik rudal starstreak haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      merek lain tni ad punya yg baru jg:

      Sola MMSR-Kobra Air Defence System
      Mistral Coordination Post-Mistral Atltas Arhanud TNI AD
      SR-74-TD-2000B Arhanud TNI AD

      kalo yg lama2 kita ada, tp males ngepostingnya, tambah panjang sangat nanti haha!🀣🀣🀣

      Hapus
  3. pop corn.. pop corn.. i need pop corn now.. hahahaha..

    BalasHapus
  4. Mantap malaysia kalau belanja barangnya ajib2

    BalasHapus
  5. Tahniah TUDM, dengan peningkatan kapasitas skuadron 330 pertahanan udara,semoga berjalan dg lancar...

    BalasHapus
  6. dengan weibel sangar mana ya.??

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sangaran Jindalee mas..

      Hwekekekekeek... :D

      Hapus
    2. #Masih sangaran ini mas... 😲😲

      https://cdni.rt.com/files/opinionpost/3c/56/10/00/000_was206173.si.jpg

      Hapus
    3. Byuuung, barang apaan tu mas..?
      Kek pesawat alien menclok gitu, segede gaban.. :D

      Hwekeekekek..

      Hapus
    4. punya amriki om.. radar x-band, SBX.

      Hapus
  7. Sama - sama kita menjaga ruang udara antara Msia, Indonesia serta Filipina daripada pencerobohan kuasa besar diluar. Kuasa militer kita perlu bersatu dibawah bumbung ASEAN dan bekerjasama secara rapat dan muhibah.

    BalasHapus
  8. adakah sistem ini dapat halang nelayan cina kuasai laut sabah sarawak?

    BalasHapus
    Balasan
    1. tak boleh kerana hanya untuk mengesan halimunan object gan

      Hapus
    2. anda rasa bagaimana?? udara dan laut sama function untuk radar itu?

      Hapus
  9. radar nie untuk kuatkan sinyal tok bomoh kelapa super yg sedang sakit...kesian

    BalasHapus
  10. Apakah part radar nih yg pernah kena songlap kat port

    BalasHapus
    Balasan
    1. bukan kena songlap gan. hanya parts nya di upgrade supaye boleh semi halimun

      Hapus
    2. SiTua@ oh i see,supaya dapat wang kopi2 keh ?

      Hapus
    3. iya gan mat rempit@ wang kopi ade pulak maybe. tapi halimun pulak wang kopi tuh hahahaha

      Hapus
    4. Nggak usahlah saling hina lg... Apa nggak capek

      Hapus
    5. capek ya istirahat lah bro. nanti maen hina hinaan lagi hahahahaha

      Hapus
  11. saya newbie nak tanya gan. apakah radar ini bisa mengesan jet halimun dan missile.?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Radar ini pun nampaknya halimun. Sekejap sahaja pasti songlap engine radar ni

      Hapus
    2. wow memanglah menggerunkan sangat. tabik gan 😁😁😁 halimun everywhere hahahaha

      Hapus
    3. Utk mengesan pesawat halimunan kan dah ada sistem vera e...

      Hapus
    4. ok siap gan. nah gitu donk gan ikut komentar.

      Hapus
  12. radar nie tiada guna...lagipon malaysie kekurangan jet...so watper ada radar?...radar pon tak kuasa hadang beratus nelayan cina mendarat kat sabah sarawak....membazir jer radar nie.cukup tok bomoh kelapa super

    BalasHapus
    Balasan
    1. Si troller sentap dah sampai... πŸ˜†

      Hapus
    2. 😁😁😁😁

      Hapus
    3. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    4. Watpe ade beli jet kalau paket senjata beli asing, ye dak?

      Hapus
    5. itulah kenapa indonesia ade keupayaan membina daripada bomb p250.. roket ffar.. dan satu lagi rancangan missile pengancur planet mars iyalah rudal petir 2 yang enjin turbojetnya dibina anak tempatan.
      kerana missile adalah senjata strategis harus dimulakan membina sendiri. juga ada masa expired nya..

      so bila malaysia nak mulakan bina??

      Hapus
    6. malaysia aero angkasa agak kurng berbanding automotif, monorail, perkapalan utk civil dan kargo dan machine kilang dan cervice spt petronas dan airasia dan angkasa kebnykkan hnya utk mro shj. Mungkin lambat lagi utk rnd senjata. Ataupun permulaan hnya pada jv

      Hapus
    7. Malaysia tak bagi top priority kat senjata, instead bagi banyak tumpuan ke arah automotive seperti kereta dan lori, kereta api, composite parts untuk pesawat civil mahupon military dan jugak electronic manufacturing.

      Hapus
    8. Yelah, kalau pandai buat senjata, tapi part2 kecil still kena import, tak guna gak. Sekali kena embargo, habis senjata apa pon takleh buat

      Hapus
    9. Market weapon pun bnyk persaingan walaupun kecik je. Jdi malaysia bab defence more to jv and support local dlu.

      Hapus
    10. Beli jet paket senjata
      beli asing ..? Apa yang nak di hairankan banyak negara yang bergelar maju pun import senjata utamanya macam missile.. Kalau bom dan roket Indonesia dah mampu buat lah.. wakikikikik

      Hapus
    11. Automotive n kereta api pula Wkwkwk....lawaknye jer

      Hapus
    12. Betul tu destroyer... bnyk jugak negara2 bsr masih beli missile dan tak jadi pengeluar senjata utama. Cuma bahagian2 tertentu shj. Sbb tu malaysi pun fokus begitu shj. Dan lebih tumpukan automotive bila lihat sales volvo besar selepas duduk bawah geely. Jdi malaysia percaya dgn kemampuan geely dgn menjual 40% pegangan saham. Mcm tu jgk dgn monorail buatan scomi malaysia yg skrng dh dpt market di india dan brazil dgn project pertambahan fasa2 di sana

      Hapus
    13. Harta tak lah 40perseratus tapi saham proton tu di jual Kat Geely China sebesar 49,9% macam mana pula la tu..

      Hapus
    14. Maaf ya betul 49.9% 50.1 peratus milik drb hicom. Syarikat sama memiliki deftech. Tapi volvo pula 100% milik geely. Tetapi volvo memiliki 51% tak silap saham dongfeng. Ini sumber wikipedia geely yg saya baca

      Hapus
    15. Aku dengar ni Mahatir sangat marah ketika sebagian saham proton tu dijual Kat China.. tapi ada Khabar proton akan ganti nama jadi menjadi Teng Bao.. tak payalah tak ada lagi kereta malasia kalau begitu laa..

      Hapus
    16. Menjual saham lebih kurng sama seperti joint venture. Asalkan pemilik saham malaysia lebih tinggi, maka keputusan lebih memihak kepada malaysia. Mungkin maha marah kerana forumer lain igt proton dijual 100% volvo. Kerana malaysia masih owner dgn saham terbsar. Dan sekiranya geely ingin menjual saham tersebut semula kelak harus dijual kepada malaysia atau atas kelulusan malaysia. Namun rasanya potensial market ygbluas mungkin bkn dlm masa 10 tahun mendatang

      Hapus
    17. Tapi ada benar nya alasan Datuk Johari kenapa Proton di jual saham nya kat china dari pada harus bangkraps dan menimbulkan masalah pengangguran.. kah kah kah
      http://m.utusan.com.my/rencana/utama/demi-menyelamatkan-proton-1.486887

      Hapus
    18. Melihat persaingan dlm automobil. Malaysia mengikut jejak langkah seperti wolkvegen toyota gm motor. Malahan porche dimiliki oleh 2 syarikat. Wolkvagen dan daimler. Faktor suvival memmainkan peranan. Betul bung. Dari bangkrup baik cari share partner mcm volvo dan porche. Lihat saja di google image dan type car family tree. Begitu bnyk syarikat kenderaan bergabung menjual saham. Lebih menguntungkan

      Hapus
    19. proton itu adalah cermin projek kemalangan. terseok karena tidak mampu mengikuti model.di pasaran yang berubah dalam hitungan minggu. indonesia banyak tempat produksi mobil toyota mithsubhisi tapi tak tertarik melanjutkan projek mobnas. proton mungkin banyak tertolong karna di subsidi kerajaan untuk kredit murah rumah tangga. dan sperti ni bukan bisnis yang bagus. tapi sarang korupsi saja

      Hapus
    20. Proton ada subsidi.. biar betul kamu ni...kereta proton pun kena bayar cukai juga pakkk. cuma rendah sikit dari kereta import je...

      Hapus
    21. Pertolonngan subsidi itu tiada mas bangang. Kerana kami pun membayar cukai kereta. Tetapi seperti dein ckp. Cukai lebih murah berbanding kereta import. Penjualan proton dan perodua sememngnya laku di malaysia. Hanya package2 yg die tawarakan seperti diskaun loyal dan harga kereta untuk student universitas yg rendah shja di tawarkan itu pun lebih kepada rebat shj. Sbb itu malaysia saat ini sudah ada lambakan kereta dari umur 18 tahun lagi sudah membeli kereta. Ane dlu juga 18 tahun masih membonceng sama rakan naik motor pergi ke kelas....hahahaha

      Hapus
    22. Cem ni lah proton tuh,cuma ganti stiker menjadi buatan tempatan Wkwkwk....www.semisena.com/Eksport ke malaysia,suzuki ertiga bawa nama proton/27-06-16

      Hapus
    23. Ertiga bukan buatan tempatan. Sudah dimaklumkan di khabar berita. Ertiga hnya di pasng di malaysia dan dijual bawah nama proton kerana klu fully import harganya amat mahal. Jadi suzuki offer ke mana2 car maker di malaysia utk market pasaran dan proton mengambilnya. Sedangan proton sudah ada exora. Ertiga Tiada 1 pun bahagian di ubah dlm engine mahupun sistem. Sumanya fully import dan hnya assemble di kilang proton shj. Malaysia cuma menjadi proksi. Dan cormercial ke market domestik shj. Suzuki swift juga laris di sini tp kemahalan kereta dan sparepart. Masih kurng sambutannya...hahaha. Bgaimana ertiga di indonesia. Bnykkah sambutan nya? Sbb saya ke thailand dan philipine pun seperti tidak bnyk yg memakai Ertiga. Tp itu cuma dari pandangan mata kasar saya di sana. Tp rekod jualan tidak pula saya tau

      Hapus
    24. Pandailah ko cakap tuh,jd knp merk diganti jd proton,kl proton laris kenapa ambil ertiga Wkwkwk...example cem toyota bila dah laris knp pula ambil produk suzuki dan diganti merk jd toyota Wkwkwk...setakat nih proton tuh tak banyak di minati lg di negerinya sendiri,kerana sepi membeli sehingga syarikat proton krisis keuangan sehingga 50 per ratus sahamnya di jual ke geely china...Hahaha...lagak dan cakap hebohkan dunia,ikan busok yg di simpan rapat2 akan tercium kg Wkwkwk

      Hapus
    25. Dalam banyak2 kereta buatan malaysia mangkuk ni nampak ertiga je.. preve. Blm . Persona.waja dan banyak lagi tak nak pulak ambil tau... betula kata kalau bercakap dgn org jahil ni kita tak akan menang sebab otak mereka dipenuhi dgn kejahilan yg teramat tinggi..πŸ˜†.

      Hapus
    26. Ngga laku ya lon makanya di jual ke chinaπŸ™„ πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
    27. Dein@ tak kisahlah ko hantar cakap panjang lebar,semua dunia tahu proton tuh syarikat cem apa,kl cuma welding dan painting senior high school indonesia pun boleh Wkwkwk...ko kata aq jahil,ko tanya dunia tuh,jgn cakap sama aq Wkwkwk

      Hapus
    28. tidak sanggup proton atau produa tuh jadi trend setter otomotiv. kalau join venture bikin bodi atau rakit sasis boleh jadi.
      tapi ingat persaingan otomotif berat.
      model dan tknologi itu satu bulan sudah ganti ada baru. tidak mampu malaysia riset dalam waktu singkat.
      jualan mobil tanpa membuat pabrik spare parts di negara pasar pun membuat mobil tak laku. mana mau beli tanpa.ada spar part. kalo rusak mahal belinyA.

      masih mendingan kalau usaha truk dan alat berat. paling model itu itu saja.

      tapi kalau mobil... mobil keluarga... sedan... proton kalah sama swasta.
      paling hanya kredit ke keluarga dan harga murah. mana dapat untung.

      itu bukan bisnis.
      itu membebani keuangan negeri.
      hanya buat gengsi.
      projek tidak ada nilai ekonomisnya.

      Hapus
    29. tidak sanggup proton atau produa tuh jadi trend setter otomotiv. kalau join venture bikin bodi atau rakit sasis boleh jadi.
      tapi ingat persaingan otomotif berat.
      model dan tknologi itu satu bulan sudah ganti ada baru. tidak mampu malaysia riset dalam waktu singkat.
      jualan mobil tanpa membuat pabrik spare parts di negara pasar pun membuat mobil tak laku. mana mau beli tanpa.ada spar part. kalo rusak mahal belinyA.

      masih mendingan kalau usaha truk dan alat berat. paling model itu itu saja.

      tapi kalau mobil... mobil keluarga... sedan... proton kalah sama swasta.
      paling hanya kredit ke keluarga dan harga murah. mana dapat untung.

      itu bukan bisnis.
      itu membebani keuangan negeri.
      hanya buat gengsi.
      projek tidak ada nilai ekonomisnya.

      Hapus
  13. kejap lagi part radar and besi akan hilang...tukar ring and handbag

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sodrun....😁😁😁😁😁

      Hapus
    2. Hahaha...ajib nih benda gan

      Hapus
    3. Haibat sangat la tu kih kih kih

      Hapus
    4. Blom capek jg ini om daru...

      Hapus
    5. Indon dah dengki la tuuuuu..hahahahha

      Hapus
    6. Malon makin kepanasan dan berasap πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

      Hapus
    7. Iri pula sama malasnya yg tak boleh bina apa2 Wkwkwk

      Hapus
  14. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus