14 Maret 2018

Lanud Balikpapan Jadi Pangkalan Strategis yang Dimiliki TNI AU

14 Maret 2018


F-16 di lanud Balikpapapan (photo : TNI AU)

TRIBUNKALTIM.CO, BALIKPAPAN - Pangkosek Hanudnas II Marsekal Pertama Ir Tedi Rizalihadi mengatakan bahwa Lanud Balikpapan jadi pangkalan operasi strategis yang dimiliki TNI AU.

"Lanud Balikpapan jadi pangkalan strategis. Cocok untuk penggelaran operasi," tuturnya.

Lebih lanjut, letak geografis jadi faktor mengapa dirinya menyebut Lanud Balikpapan jadi pangkalan strategis. Dari sisi pertahanan udara wilayah hukumnya melintasi Alur Laut Kepulauan Indonesia (ALKI) II.

"Dimana jalur udara memotong dari udara ke selatan. Adanya ALKI II jadi koridor pesawat tempur yang melintas," ungkapnya.


Selain itu, dari segi jarak jangkau pesawat tempur, dari Lanud Balikpapan masih bisa menjangkau daerah perbatasan ke wilayah utara.

"Bila ada kontijensi di daerah perbatasan, Lanud Balikpapan strategis untuk dijadikan pangkalan penggelaran operasi," katanya.

Sebabnya, latihan Kilat Cakra 2018 diadakan di Balikpapan. Tak lain untuk melatih penggelaran operasi, yang melibatkan sinergitas unsur TNI AU, mulai dari satuan radar, fighter penerbang, dan Lanud. Mereka melakukan simulasi force down pesawat ilegal di base ops Lanud Balikpapan beberapa waktu lalu.

(TribunNews)

45 komentar:

  1. uncle sam would rather sell 3rd generation scrap jets for 3 times more cost than a 3x more powerful russian jet for the same cost.

    BalasHapus
    Balasan
    1. nich duo mahluk pengen bingit diuber ama yg namanya jin Lem1 alias lemot, yg plng atas si uda perna tinggal yg bawah haha!🤣🤣🤣

      Hapus
    2. yang atas kayaknya korban troll yang bawah tuh. dikiranya indonesia menghina filipina. sebenarnya yang komentar kan si gem pita kado tuh

      Hapus
  2. Kelak Kalimantan akan dihuni 3 skuadron tempur. Barat di Pontianak, tengah di Palangkaraya, Timur di Balikpapan/Tarakan. Sulawesi 2 skuadron tempur Makassar dan Manado/Gorontalo.

    BalasHapus
  3. kesian sabah sarawak di kepung...utara ada james shoal...spratley milik cina....selatan berhadapan skuadron indonesia

    BalasHapus
  4. cina akan lakukan serangan dg su 35 dari spratley...diikuti pengiriman fregat dan pendarat amphibi:-)...di selatan su35 hadang su30mkm...f16 lakuakan land attack....ucav wingloon lakukan mata2 dengan aerostar...supertucano lakukan bom ke sabah sarawak....gelombang kedua leopard bergerak bersamaan dengan apache dan hind.....malaysie terus cakap "tuluuuuung....tulungggh"....akhirnya malaysie keluarkan jet ptm generasi 6

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kehkehkeh.... laser mana laser.. .
      Kaaaabuuuurrrrrr.....

      Hapus
    2. Hahaha...jet PTM 6 menggerunkan Wkwkwk

      Hapus
    3. Tak apa kamu doakan kami keluarkan jet ptm generasi 6 walau itu hanya mimpi kami mahu keluarkan jet ptm generasi 6 Mampu pergi angkasa raya itu ok

      Tni bila serang serawak nanti jangan pulak sumbat boat kmc itu sampai 63 orang ok Kalau tak nanti mati katak pula ia , kapisiti boat kmc hanya 21 orang mampu je, Itu nasihat aje ok

      Hapus
    4. Mahairi,salam PTM generasi 6 Wkwkwk...lawaknye jer

      Hapus
    5. Mahatai Tengok kes Ambalat hanya di bentak 2 orang kopaska armada Malon 1 semenanjung lari tercirit wakikikikik

      Hapus
    6. Malon Destroyer kamu jangan lupa pesan itu ia sumbat orang2 tni dalam Boat kmc sampai 63 orang macam tin sadin Laut di Ambalat ok

      Hapus
    7. Mahairi,pasal boat kecik kmc ko dah bising sangat,pasal kapal sri inderapura 9000 ton terbakar dan tenggelam ko langsung bengap,angkut bakul sendiri lah tuh Wkwkwk

      Hapus
    8. Jangan lupa pesan pemadam api untuk kapal kapal malon.. ingat kapal halimunan malon terbesar di Asia ni KD sriindera pura.. pesawat tempur Malon ni lagi haibat kerena punya kemampuan eject Kat hanggar.. Askar malon pun punya keupayaan hilangkan enjin pesawat kih kih kih

      Hapus
    9. Ternyata khayalan bocah Klu berbicara. Di sokong oleh sahabat2 bocah yg lain lucu sekali ya

      Hapus
    10. Bahasa indonesia tak ada sebut sahabat2,aku yg tahu Sebutan teman2 itu biasa disebut oleh bahasa indonesia ini,nampak sangat ketua puak sodom cuba hasut warga indonesia ini,

      Jangan lupa nasihat saya sumbatKan lah tni 63 orang dalam boat kmc itu macam tin sadin ok, boat kmc hanya muatkan 21orang aje, Ok

      inderapura 9000 ton terbakar kapal sudah lama dah buruk, elok kalau terbakar pun, boat kmc baru 2016 dah sumbat 63orang Sebab Itu tergelam ,tak baca ke boat Kmc itu hanya mampu muat 21orang je..

      Sepatutnya warga indonesia patut menyalahkan tni itu sebab sumbat Macam tin sadin sampai 63orang dalam boat itu Nasib baik tak orang mati sebab lemas, kalau tak ramai akan menyalahkan tni sebab sumbat 63 orang dalam boat kmc ok

      Hapus
    11. Kebodohan malon tu setaraf keledai kapal besar 9000 ton macam tu system pemadam api nya lebih lengkap tak seperti kapal kecik yang minim... Tapi tengok kd gagah samudra pun terbakar saat masih tahap pembinaan belum lagi kes lain macam kd mutiara kd kelantan kd jebat... Tak payah malon ni macam otak lembu kapal besar mudah sekali terbakar kih kih kih

      Hapus
    12. Malon Destroyer kalau terbakar inderapura sebab litar pintas eletik jadi dah tentu system pemadam tak berfunsi ok, kapal dah lama dah buruk elok dia terbakar ok,

      boat kmc kamu baru 2016, tengelamnya disebabkan kebodohan rawak tni boat kmc ok sebab menbaw terlebih beban berat, boat kmc hanya mampu muatkan 21orang kamu letakkan sampai 63 orang, jadi itu kebodohan tni sendiri.. Kalau kamu pergi berperang dah Lama tni mati katak sebab kebodohan tni ok

      Hapus
    13. Kapal mudah ix ix ix jangan menipulah ix ix ix Malon Destroyer dari puak sodom ok cuba hasut orang sana sini, kalau betul terbakar dalam Pembinaan Kapal itu Terbakar itu perkara biasa ok kita welding Kapal bermain api ok..

      Hapus
    14. Tapi itulah kebodohan malon sebenar nya kapal besar TLDM 9000 ton System pemadam tak berfungsi lawak sangat lah.. kes lain kapal TLDM telah membuktikan malonsial ni benar2 bodoh tahap gaban belum lagi pesawat eject Kat hanggar.. tak usah berperang armada TLDM habis dengan sendirinya di bakar malon malon dungu wakikikikkk

      Hapus
    15. Ingat mahatai pondan ko tu komen macam tak ada telor hit and run.. beruk malonsial tu banyak yang kaki sodom ingat Mentri ko yang kena kes sodomi wakikikikik

      Hapus
    16. Mahairi@ kapal ko gagah samudera masi masa dalam pembinaanpun dah terbakar,masi masa pembinaanpun dah terbakar konon pula dah dilancarkan jadi abu Wkwkwk

      Hapus
    17. Malon Destroyer Kalau Tak ada eletik ada berfunsi ke system Pemadam api itu ok, Malon Destroyer hasut lagi rakyat indonesia itu ,kami tahu anda ponyokong puak sodom dari isreal, Kami tahu dari percakap anda anda orang malaysia kan, jadi kalau anda tak berbangga dengan malaysia sila jadi rakyat negara indonesia itu, lepas itu boleh anda naik boat mereka sumbat sampai 63orang dalam Boat kmc itu patut hanya mampu muatkan 21orang je, itu cara tentera indonesia Kerana kebodohan rawak boat kmc tni itu Boat mereka tergelam sumbat sampai tak mahu lebihi beban mampu boat tanggung macam tin sadin ok

      Hapus
    18. https://www.youtube.com/watch?v=XLTmJ-l61h4

      https://www.youtube.com/watch?v=JbVEVRu9r-k
      http://news.rakyatku.com/read/43081/2017/03/24/malaysia-beli-kapal-perang-cina-untuk-lindungi-diri-dari-cina-

      https://www.facebook.com/permalink.php?id=461026183939635&story_fbid=666893050019613

      https://www.cnnindonesia.com/internasional/20160325161114-106-119700/100-kapal-china-terdeteksi-melanggar-perairan-malaysia

      Oooo Malaysia tak berdaya dg China

      Hapus
    19. hahaha katanya masa pembinaan kapal biasa terbakar karena kena welding kerana main api. hahaha kalo tak bisa welding baik di lem pipa pvc aja biar semi halimunan. bahan kapal besi semua bisa terbakar ya. jangan jangan lapisan triplek... plywood. hahahaitu pun semi halimunan juga kenanya.. juga putar obeng screwdriver pooonnnn,, enjin jet pejuang jadi halimuun. wah boleh bagi transfer of tolol (tot) nya.. your navy boleh bina dry water ship fleet.. wtf you are talking about.. takde kepakaran angkat bakol dalam kenduri

      Hapus
    20. Mahatai upgrade lah otak ko tu.. Indonesia pun tau Malon tu hanya berlagak jaguh tapi nyata nya bodo.. Malon tak mampu tangani kapal angkatan laut nya sampai banyak terbakar kih kih kih.. Malon itu saudara puak yang sama israel hasil sodomi britsh..
      Kapal TLDM banyak terbakar.. Sukhoi eject Kat hanggar ,kapal selam tak boleh selam, enjin pesawat tempur hilang di curi bodo sangat Malon Malon ni wakikikikikik

      Hapus
  5. smua bidak2 perang kita maju kedepan, dket deket perbatasan asyiikkk haha!😊😊😊

    BalasHapus
  6. setelah sabah sarawak hangus...heli md530 kerja ilegal kat hawai petik kelapa dan mangga....lumayan punyer sebagai bekal mendirikan negara kecil di pulau kecil di laut pasifik dengan nama negara baru "SONGLAPSIA"

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bung agung kejam ...
      '' negara Songlapsia...??
      Ngakakkkk aku bacanya...
      Kejammmm....kwk kwk kwk

      Hapus
    2. Ternyata kyalan bocah2 lucu skali ya

      Hapus
  7. Kapal Selam KRI Ardadedali 404 siap diserahkkan ke Indonesia.

    https://lancercell.com/2018/03/14/peluncuran-kapal-selam-indonesia-wiranto-akan-ke-korea/

    Kehkehkeh. ...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Shoping...shoping....shoping......hihihi

      Hapus
    2. Salam budget kecik dibagi 5 bro Wkwkwk

      Hapus
    3. Kehkehkeh malonjing semakin tenggelam...
      Scorpung tak nampak lagi...
      Kehkehkeh....

      Hapus
  8. tangan kedua menyumbangkan jet dari Amerika Syarikat.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ya, tidak sehebat PTM gen6

      Hahahaha
      PTM ada laser yang mampu membelah bumi

      Hapus
    2. Malon miskin minta derma kapal & pesawat usang Kat Jepun wakikikiikik

      Hapus
    3. Salam shopping 20 thn lg Wkwkwk

      Hapus
  9. Gawat nih USA yg budget 8000 Trilyun dan high maintenance stuffs aja bisa jatuh pesawatnya... gimana negara2 lain kayak di asean ???

    https://edition.cnn.com/2018/03/14/politics/navy-f-a-18-jet-crash/index.html

    BalasHapus