14 Maret 2018

SIPRI : Impor Alutsista Indonesia 2017

14 Maret 2018

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), lembaga yang didirikan tahun 1966 dan bermarkas di Solna, Swedia untuk penelitian konflik, persenjataan, pengawasan senjata dan perlucutan senjata ini menerbitkan laporannya mengenai transfer persenjataan yang diterbitkan pada triwulan pertama tahun 2018.

Berikut ini adalah impor alutsista Indonesia selama tahun 2017.

(SIPRI)

210 komentar:

  1. Admin emang tokcer...
    kehkehkeh....

    BalasHapus
    Balasan
    1. ahh awewe 101 semata wayang dari halim, kesayangan kita smuahh gak ada di daptar, ah fayah si sipri bukan supri sich, babehnya om smilikitiy haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      radar weibel 2 biji, radar mlaad, pesawat latih grob, beechcraft jugak gak ada bah fayah ini tak lengkap datanya haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. Mungkin admin SIPRI pening bung palu.. karena saking banyaknya list belanja yg dibeli TNI.. πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    3. ohh hiya mereka bule, gak percaya kalo kita itu "pasti" bukan "akan" haha!πŸ€—πŸ€—πŸ€—

      dan dianggep tak berpunya oleh tetangga kesayangan.
      gpp dech tp kok nonstop shoping soping terussssss. nah kan ada lagi..lagii..dan lagii..chen lung manaa eh wingloon deng ama tawon item tiba2 hadiiir haha!πŸ€—πŸ€—πŸ€—

      salam shopping soping 3 MATRA tempur se ASEAN: Vietnam, Myanmar, Singapur, Indonesia, Thailand dan Filipina, Xlalu shoping bersama okeh oceh πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

      Hapus
  2. Jangan lupa ganti bot tentera (1 Unit Kapal KMC AD-16-05) yang tenggelam di Pulau Pramuka dua hari lepas yea..

    https://www.youtube.com/watch?v=JRfgr0VvnJ8

    BalasHapus
    Balasan
    1. malon jealous.. xixi.. boleh tak admin malaysia defence review uplod list belanja ini ke FB-nya.??? πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. malaysie bina boat maximum guna pohon pisang or kelapa....jom songlap

      Hapus
    3. Indon tahu buat bot dari buluh sahaja.. Ramai WNI yang tenggelam naik bot buluh buatan PT Indon sebelum sampai Malaysia.. Tu yang TNI buat kapal KCR banyak-banyak.. Nak kutip WNI yang tenggelam naik bot buluh kat Selat Melaka.. Sian..

      Hapus
    4. dari buluh tak pe....kemarin rusia pon beli 7 boat kuality tinggi dari indonesia...korang mampu?lumayan punyer,,,jom songlap

      Hapus
    5. Eleh cakap banyak ko lon,scorpene ko tuh yg tak boleh selam tak boleh ko ganti Wkwkwk

      Hapus
    6. anak watan@ ko ni ngomong kah. malon tuh pembeli pertama rib pt lundin. malon kagum produksi indonesia rupanya

      Hapus
    7. batre dah siap. ni project berkembang terus. pabrik dah ada. riset berjalan. solusi terus ada. tak seperti malon takde keupayaan kreatif

      Hapus
    8. Beruk kreatifitynya hanya di maling, songlap dan rasuah... Ntu kepakaran beruk malonsial...
      kehkehkeh.....

      Hapus
  3. Sipri ni tak dapat di percaya, project mrca tak ada di data sipri.. mentality zaman baru sipri ni ~ malasya logic

    BalasHapus
  4. Jadi fix nih PKR udah ga 'kosongan'? Tuh status misil udah delivered.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Fix lah broo.. SIPRI bukan media propaganda UMNO yg sering membodokan rakyatnya.. πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    2. Bagaz@ betul lah tuh,kl budak2 malon tak percaya sama media indonesia dan SIPRI,budak2 malon lebih percaya kpd media propaganda UMNOlah tuh

      Hapus
  5. poin yg paling penting.. VL MICA 40 unit, Exocet blok3 30 unit, Rudal starstrek 500 unit woooww menggeeunkan, Rudal C-702 100 unit, rudal hellfire 180 unit 70 sudah dikirim. hahahahaa.. ternyata tidak ompong seperti yg tetangga sirik bilang... Dan ada kontrak 5 unit A-400 sebesar $2 bilion.. hayoooo.. ternyata bukan hoax. shooopiing.. shooopiingg.... πŸ˜†πŸ˜†

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dan ternyata IFV Badak baru order 50 meriam dan 50 mesin.. hahahha, Bushmaster 50 unit dibuat di PINDAD, dan targeting pod 24 unit untuk F-16.. ada yg panas ati nih.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. Bushmaster buat di PINDAD..? Mimpi siang bolong yea.. Import Bushmaster dari Australia, sampai Indon tukar nama Sanca.. Tak malu claim buatan anak tempatan.. Bila digelar maling, marah..

      Hapus
    3. ko tu kalau bodoh simpan sikit...nanti orang cakap ko tu mangkuk.,,,ko reti namanya tot tak?...transfer technology...ko datang kat pindad sana tengok bushmaster sedang produksi kat pindad atau kat australia?

      Hapus
    4. Beruk malonsia sudah gila nih.. hahahaaa... kan PINDAD dapat lisensi dari Australia dan namanya di ubah menjadi Sanca.. sabar ye.. jngan sakit ati..!! apalagi sampai bunuh diri.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    5. Budak2 malon nih lebih percaya media UMNO yg hantar berita malon telah berjaya bina gowind,gempita dan jet pejuang halimun generasi 6 PTM buatan tempatan Wkwkwk
      ...UMNO dan beruk malon bodoh dan bengap pisah tiada Wkwkwk

      Hapus
    6. anak watan nih sudah biasa mencuri hak orang jadi tak melihat kesepakatan tentang bushmaster. baca dulu hal kerjasama bushmaster itu baru komentar

      Hapus
    7. SiTua@ biasalah anak watan nih bisanya cuma troll dan iri bro,artikel tak dibaca dah hantar cakap bushmaster di import dari australia,cem tuh quality beruk malon bro

      Hapus
    8. In October 2016 it was announced that Australia and Indonesia would jointly develop a vehicle based on the Bushmaster for used by the Indonesian military.[16] The vehicle, known as the Sanca, is manufactured by PT Pindad in collaboration with Thales.[17]

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bushmaster_Protected_Mobility_Vehicle

      Budayakan membaca.. jangan menunjuk orang buta huruf kalau yg nunjuk malas membaca.

      Hapus
    9. jadi ferlu difentung gak mahluk ituw om super, soalnya rada2 haha!πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

      Hapus
    10. kelas macam anak watan ni di bina di grup PHI (pusat humor indonesia) dulu biar cerdas dikit

      Hapus
    11. Baca lagi kalimat sok pinternya :

      "Bushmaster buat di PINDAD..? Mimpi siang bolong yea.. Import Bushmaster dari Australia, sampai Indon tukar nama Sanca.. Tak malu claim buatan anak tempatan.. Bila digelar maling, marah.. "

      Kayane dia yang masih mimpi gak terima kalau Pindad sudah licensi Bushmaster... atau malah baru tahu karena tidak pernah membaca ?

      Hapus
    12. macam anak wataniah nih kalo komentar di grub semacam alutsista indonesia sudah di banned permanen. itulah beda grup yang mendidik dengan yang membodohkan member

      Hapus
    13. Maklum lah bro...jgn kejam2 sm mereka. Kesian aq 😒😒😒😒😒
      Ga smpe hati bacanya komeng2 kat mari.
      Bisa gila mereka nanti...kasian isinya malon ntr orang gila smua brooo...

      Udah broooo...ampuni mereka
      πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Klo dh g bisa bru bantai sj mereka


      Hahahahahaha

      Hapus
    14. Memang media disana di kontrol oleh najib umno...jd rakyatnya kayak katak dlm tempurung gak tau kemajuan negara tetangganya udah jauh meninggalkan malangsial

      Hapus
  6. Khabarnya yang tenggelam itu kapal KMC (Kapal Motor Cepat) buatan Indonesia.. Ciplak design dari Sweden, tapi mengaku rekaan anak bangsa..

    Kapal ciplak tu yang jadi tenggelam.. Tak reti nak buat.. Tahu meniru sahaja..

    BalasHapus
    Balasan
    1. sipri juga dah tulis project mrca malaysia dna beli submarine start 2040....deal kontrak 2050...kah kah lah

      Hapus
    2. Kalau beli tahun 2040, baru keluar report tahun 2040 nanti.. Nampak sangat Agung Suwandaru tak baca habis report SIPRI.. Atau sebenarnya buta huruf.. tak reti membaca.. Sian..

      Hapus
    3. Sipri ni tak boleh percaya krupayan malasya.. dasar mentality zaman batu sipri ni.. ~ malasya logic
      Hahahahha

      Hapus
    4. Budak malon nih lebih percaya media propaganda UMNO yg hantar berita malon dah berjaya bina gowind,gempita dan jet PTM halimun generasi 6 buatan tempatan Wkwkwk

      Hapus
    5. itulah yang kata temannya angkat bakul dalam kuali. ternyata orang mereka sendiri

      Hapus
  7. https://www.youtube.com/watch?v=YJTqkQvshkQ

    BalasHapus
    Balasan
    1. tenggelem 1 ini tak masalah, tinggal diangkat masuk bengkel beres haha!πŸ˜™πŸ˜™πŸ˜™
      kita masi bikin terus buat 18 kodam.

      jadi 18x2=36-10=26 bijik lagi asiek haha!😊😊😊

      itu blom dihitung punya angkatan laut, puluhan jugak haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      makanya kapan2 om anak II(anak I lg ilang haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†) ikutan tamasya donk, ntar kalo tenggelem lg kita tinggalin kok, soalnya masi mayan banyak haha!πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

      Hapus
  8. yg aneh projeck kfx ifx..,.,,dulu kan dealnya....korea dapat 120....indonesia dapat 80..,itu kok jadi 50???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yang 50 buah tu pun, tak tentu Indon mampu bayar..

      Hapus
    2. apanye tak mampu? ko ingat gdp indonesia macam malaysie yg ciput tu ke?...project nie pembayaran bukan sekali langsung....tapi multi years 10~15 tahun....kesian malaysie jom songlap

      Hapus
    3. Eleh banyak cakap ko anak watan malon,nak beli jet pejuang dan submarine pun malon mesti butuh masa 20 thn Wkwkwk

      Hapus
    4. Sebetulnya tetep dapet 80 unit yg 50 diambik TNI dan yg 30 dihibahken ke atm malon.
      kehkehkeh....

      Hapus
    5. O gt brooo....

      Gpp lah biar mereka bs rasa jet halimun

      Hapus
    6. Malon miskin tak de wang .. The king of songlap

      Hapus
  9. Jadi kalau masih ada yang bully kita negara miskin ya tinggal kasih link data pembelian setahun 2017 ini, gak perlu tarik mundur 2013 - 2017, cukup setahun saja biar mereka pada mengerti dan paham... Sukur2 mereka juga berani kasih link pembelian Sipri 2017 versi mereka sendiri...Hehehehehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. sudah biarkan saja bro.. takutnya banyak beruk2 malon gantung diri lihat list ini.. πŸ˜†πŸ˜† .. panas ati dah.. hhhaa..

      Hapus
    2. Semua itu tergantung niatnya mas.

      Link ga akan ada artinya kalau niatnya dah 'sak lek'.

      Yang ada sekarang dinikmati aja, Selamat menikmati...

      :)

      Hapus
    3. - Yang bikin heran disitu tertulis turboprop for 5 A400M from Spain, sementara dibawahnya ada data 2 A400M dealed. Seng bener piye yaa ?

      - 500 Starstreak delivered ? damn..

      - 4 Longbow Radar Apache status order tapi belum delivered mungkin sekali batch ke 2 sisa 5 Apache bulan May nanti ?

      - 24 F16Block 52 dan "ditambah" 6 F16 block 25 sbg Sparepart.. jadi total sebenarnya 30 unit gitu ya ?

      - Rudal Hellfire untuk Apache, order 140 buah baru delivered 70 unit

      - 11 ASW Sonar anti submarine yg sudah diorder untuk 11 Heli Panther TNI, baru 2 unit yg delivered.

      - 24 unit Sniper Pod for F16

      - 36 unit Aim 120 AAMRAAM for F16

      - 14 unit Sidewinder for F16

      Hapus
    4. Tambahan ada order 18 unit Caesar 155mm juga.. selain 36 unit RM70 Vampire edun..

      Hapus
    5. di list nomer 3 malah sudah order 20 mesin A400 bung.. piye jal..???

      Hapus
    6. Mesin cadangan buat sparepart kali om...

      Hapus
    7. Percuma sahaje SIPRI hantar link tuh bro,nanti2pun mahairi,Dein,Gem,anak watan,paul dll akan hantar cakap PKR ompong,f16 indon ompong,leopard ompong dan tak de night vision,bung tomo cacat produksi dll...Kl menghadapi mental troll cem mereka kudu sabar selalu bro Wkwkwk

      Hapus
    8. Luthfi Arya.. kayaknya bukan mesin cadangan itu.. kalau ditotal satu pesawat A400 bermesin 4, jika beli 5 A400 berarti.. 4×5=20 unit mesin. Kan masuk akal juga.. hehehe..

      Hapus
    9. Hahahaha inget kata bro Maha dia bilang dia punya sumber resmi kalau Heli Panther TNI dari 11 unit cuma 1 yg dipakein radar ASW, sisanya cuma buat angkut pasukan sahaja.. ampuunnn

      Ampe data resmi dari produsennya pun dibantah wakakakakaka

      Hapus
    10. hhahahaa.. orang malonsia disini sudah stres semua.. jngan didengarkan.

      Hapus
    11. Hati hati aj nyimpen mesin a400 20biji ntr dcuri sama malon

      Hapus
  10. kesian malaysia...tak mampu beli weapon...kena songlap 1mdb...songlap sinan sinun....budak malaysie huduh kepala bana cuma dapat gst...gst kih...kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak mampu balas dengan fakta, Agung Suwandaru mula mencarut.. Dasar otak Indon memang begitu.. Malas membaca, malas buat analisis, rajin menciplak..

      Hapus
    2. faktanya malaysia tak mampu beli senjata...lawak punyer...kah kah kah..,ngok..,jom songlap

      Hapus
    3. Faktanya budget pertahanan malon setiap thn kena cut selalu dan beli jet pejuang dan beli submarine mesti tunggu masa 20 thn lg Wkwkwk...lawaknye jer

      Hapus
    4. Memang bajet pertahanan kena potong..

      Pemerintah kami lebih penting pembinaan fasiliti untuk jana ekonomi (nak bagi Indon dapat kerja kat Malaysia jadi buruh binaan) dan juga untuk pendidikan..

      Kadar celik huruf di Malaysia adalah 100%.. Bukan sekadar celik, huruf, warga Malaysia rajin membaca dan buat analisis.. Menulis dengan fakta..

      Warga Indon kadar buta harufnya tinggi - https://nasional.tempo.co/read/906771/23-juta-perempuan-indonesia-masih-buta-huruf..

      23 juta perempuan Indon buta huruf..
      Yang lelaki, tak tau berapa ramai.. Kalau ramai yang celik huruf takde la masuk Malaysia secara haram sampai 2.8 juta orang.. Tu semua tak reti membaca..

      Yang reti membaca sikit-sikit tapi pemalas dan tunjuk lagak pandai adalah Mat Rempit, Agung (Agung sangat kea) Suwandaru Anak Lelaki Songlap, Warbyazah dan lain-lain..

      Hapus
    5. malon udah mulai miring otaknya....
      kehkehkeh....

      Hapus
    6. Anak watan,kl bodoh manalah indonesia telah berjaya eksport weapon,kl malon hantar sini senjata apa yg telah di eksport,katanya malon makan sekolah,jom hantar sini Wkwkwk

      Hapus
    7. Yg bodoh sebenarx siapa... Yg membangun gedung2 tinggi di malon siapa pula klo bkn pekerja dari luar... Tandanya kalian bodoh bikin gedung aja tdk mampu.. Dan harus pekerja dari luar yg kerjakan dasar otak beruk.. Coba kalian yg kerja pasti gedung di situ pada miring2 semua.. Kah kah kah

      Hapus
    8. jelas sudah malon tak ada kepakaran bina sesuatu. perlu bantuan tenaga profesional.dari luar negeri

      Hapus
    9. 23 juta pala hotak ko dasar Malon buta huruf dan buta angka wkwkwkwkwk.. beruk Malon itu gemar claim link kosong yang dia kasih.. yang benar hanya "Sekitar dua per tiga dari 3,4 juta masyarakat yang buta huruf adalah kaum perempuan. Kecil lah itu dari 262 juta penduduk Indonesia.. wakikikikikik
      https://news.okezone.com/read/2017/09/07/65/1771245/duh-angka-buta-huruf-di-indonesia-masih-2-07-persen-kebanyakan-kaum-perempuan#lastread

      Hapus
    10. MENJIPLAK ? oh oke
      MENCLAIM MALAHAN INI GIMANA YAK
      http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/06/21/malaysia-has-claimed-seven-indonesian-cultures/
      SEVEN wow
      AMBALAT PUN DI CLAIM BUT YAH MALAY CLAIM DI SAAT KAGA TEPAT SI JADI KEOK KAN
      http://www.tribunnews.com/nasional/2015/06/18/menhan-kalau-malaysia-masih-terobos-ambalat-kami-serang

      Hapus
  11. Disitu ditulis 50 KFX

    Malaysia juga bikin pesawat tempur sendiri:

    Pesawat Tempur Malaysia (PTM) Generasi ke-6
    Generasi: ke-6
    Buatan : 100% buatan Malaysia
    Kelas Pesawat: MRCA (Superior Fighter Jet)
    Fully Stealth
    Senjata: Laser, drone, Peluru Berpandu Termaju
    Sistem Avionik buatan Malaysia
    Radar AESA buatan Malaysia
    Electronic Warefare (EW) buatan Malaysia
    Sistem kawalan penerbangan buatan Malaysia
    Enjin buatan Malaysia untuk Mk 2 dan generasi seterusnya
    Fasiliti pembuatan di Malaysia
    Paling penting harga adalah lebih rendah dari pesawat gen 4.5 Eurofighter Typoon iaitu sekitar RM 55 juta hingga RM 100 juta

    Kita harus saling mendukung kemajuan industri militer di kawasan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ehh... Malaysia tak pernah claim pun semua di atas.. yang sebut semuanya orang Indon.. Sebab apa..

      Org Indon MALAS.. malas membaca, kurang bahan bacaan, malas buat analisis, malas berfikir..

      Orang Indon RAJIN - rajin memfitnah, rajin mencuri, rajin menciplak, rajin berlagak bagus tapi goblok, rajin dengki dan iri hati..

      Hapus
    2. Itu saya ambil disini:

      https://mobile.facebook.com/khairul.warhead1980/?_rdc=1&_rdr

      Itu punya budak malaysia, coba pak cik tengok kesana

      Hapus
    3. Faktanya.. bro.. ada lg ni yg ente kurang sebut..

      LAGU NASIONAL MALINGSIA.. LIRIK PUNYA MALAYSIA TAPI NADANYA PUNYA INDONESIA..

      PULAU INDONESIA PUNYA MALINGSIA..

      IKAN INDONESIA PUNYA MALINGSIA..

      PATOK BATAS PERBATASAN INDONESIA DIGESER MENJADI MALAYSIA..

      BUDAYA INDONESIA PUNYA MALINGSIA..

      ALAT MUSIK INDONESIA PUNYA MALINGSIA..

      RUANG UDARA INDONESIA PUNYA MALINGSIA..

      PASANG MERCUSUAR DI INDONESIA TAPI PUNYA MALINGSIA..

      wkkwwkkwkwkwk.. mau berapa bnyk saya sebutkan kgk ada habis habisnya.. kwkwkw..

      Gak tahu diri atau gimananya.. dimanalah harga diri para rakyat malingsia..

      THIEF... AND...THIEFF..AND... THIEF..THIEF..

      Hapus
    4. Hahahaha.. dan banyak sangat yg percaya disana bermodal silogisme meleset admin di bumbu sedikit premis agama.. bodoh nya keterlaluan tu rakyat malasya.. logic tarok kat kaki.. hahah

      Hapus
    5. Kalau dengan Indon tak habis isu kain, alat musik, budaya, pulau, ikan .. Itu sahaja mentaliti warga Indon.. Orang dah sibuk dengan Industrial Revolution 4.0, Indon masih sibuk nak bergaduh soal murahan seperti diatas..

      Indon berotak udang dan goblok sahaja masih tinggal dalam negeri Indon yang miskin ilmu pengetahuan..

      Yang celik otak sikit ramai yang lari ke Malaysia.. Tu pun ramai tenggelam kat Selat Melaka..

      Dasar negara berwarganegara PEMALAS..

      Hapus
    6. Udah tengok belum link di atas pak cik, punya budak malaysia itu

      Hapus
    7. Anak watan,kl indonesia bodoh manalah boleh indonesia eksport senjata dan shopping selalu,kl malon hantar sini weapon apa yg telah di eksport Wkwkwk...ko tengok besepah orang malon jadi bandar dadah dan teroris di indonesia

      Hapus
    8. Faktanya @ anak watan pura2 bodohlah tuh bro,tak dibaca pun cakapnya dah sembang dan troll Wkwkwk

      Hapus
    9. WNI yang masuk secara halal di Malaysia - 1.5 juta orang..

      WNI yang masuk secara haram di Malaysia - 2.8 juta orang..

      Yang mati tenggelam tengah Selat Melaka tah tahu pulak berapa ramai..

      WNI di Malaysia, cerdik sikit tapi tamak.. Ramai yang jadi perompak, pencuri, penyamun , amalkan ilmu hitam..

      Yang WNI, kalau tak jadi babu di rumah orang, akan jadi pelacur..

      Itu sahaja kemampuan otak orang Indon..

      Tak ada harga diri..

      Hapus
    10. Transfers of major weapons: Deals with deliveries or orders made for 2010 to 2017
      Note: The ‘No. delivered’ and the ‘Year(s) of deliveries’ columns refer to all deliveries since the beginning of the contract. The ‘Comments’ column includes publicly reported information on the value of the deal. Information on the sources and methods used in the collection of the data, and explanations of the conventions, abbreviations and acronyms, can be found at URL .
      Source: SIPRI Arms Transfers Database
      Information generated: 14 March 2018
      Year(s)
      Supplier/ No. Weapon Weapon Year of No.
      recipient (R) ordered designation description of order delivery delivered Comments


      Indonesia

      R: Nepal 1 CN-235 Transport aircraft 2017 CN-235-220M version

      Philippines 2 C-212 Transport aircraft 2014 2017 2 PHP814 m ($18 m) deal; NC-212i version
      2 LPD-122m AALS 2014 2016-2017 2 PHP3.9 b ($90 m) 'SSV' programme; Philippine designation Tarlac

      Senegal 2 CN-235 Transport aircraft 2011 2011 2 Second-hand; $13 m deal; incl 1 for VIP transport
      2 CN-235 Transport aircraft (2013) 2016-2017 2



      Hapus
    11. Anak watan nih dah panas n get stroke Wkwkwk..besepah orang malon jadi bandar dan jd teroris,itu sahaje kemampuan orang malon merosak dunia Wkwkwk

      Hapus
    12. Mat Rempit dan rakan-rakan Indonnya seangkatan dengannya yang bengap, bangang, malas membaca dan malas buat analisis..

      Di atas adalah data SIPRI, laman web sama yang dibangga-banggakan oleh sekelian netizen Indon yang pemalas tetapi tahu berlagak..

      Data eksport senjata Indon (dari tahun 2010 sampai 2017) adalah:

      1 buah CN 235 (Tahun 2017) ke Nepal..
      2 buah C-212 (Tahun 2014 - 2017)ke Filipina..
      2 buah LPD (Tahun 2016 - 2017) ke Filipina..
      2 buah CN 235 (Tahun 2011) (jual second hand) dan 2 buah CN 235 (2013) ke Senegal..

      Senjata lain..?
      Tak laku..
      Siapa yang nak beli senjata Indon..

      Buat kapal KMC (Kapal Motor Cepat) ciplak design Sweden pun boleh tenggelam..

      Nak jual senjata konon..

      Hapus
    13. Apasal tak ade nama Thailand, Korea Selatan, Nigeria, UEA, Turki, dan yg paling penting Malonsia yg order CN-235 6 unit ke PT DI..?? malu ke..?? kahkahkah.. protol yg mau bangkrap itupun tak laku di Indonesia. Lawaknyer beruk malonsia ni.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.

      Itu blm produk PINDAD yg sudah diekspor ke Qatar, UEA, Laos, Kamboja, Amerika serikat. Dan produk Sritex yg sudah dipakai 35 negara termasuk negara2 NATO. kehkehkeh... Malon jual produk dadah dan kondom lagi dikenal dunia.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    14. Kami tak malu beli CN 235 Indon..Tiada masalah..

      Cuma yang malu adalah bila claim banyak produk PINDAD dijual di sana sini.. Qatar la, UAE, Laos la , Amerika Syarikat (paling tak lojik).. Tapi bila keluar data SIPRI - kosong telur ayam..

      Orang cakap kena ada fakta yea Bagaz Amrie.. Jika tak orang lihat Bagaz Amrie dan beruk di hutan, tiada bezanya..

      Hapus
    15. Owh lupa.. SRITEX memang banyak eksportnya.. Dimana ada pendatang Indon disitu la ada export Sritex, untuk kain pakaian WNI..

      Ertinya WNI dieksport ke 35 negara sebagai buruh dan babu yea Bagaz Amrie.. Hebat Indonesia..

      Hapus
    16. Kl aq kasi link pastilah anak watan nih get stroke Wkwkwk..Kl malon hantar sini weapon apa yg telah di eksport Wkwkwk

      Hapus
    17. hahahaa.. Makanya ruk.. beruk malon jngan sering2 baca media propaganda UMNO..otak kamu jadi ngambang gitu ngk bisa berkembang. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜…. PT PINDAD sudah mengekspor 100-300 juta peluru kepada Amerika Serikat. Dan akan menyusul UEA yg sudah mengorder 100 juta peluru dan senjata dari PT PINDAD.

      Malonsial ekspor jho low lgi terkenal seantero bumi dan jagat raya.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜…

      Hapus
    18. Artikel di defense studies tgl 13 march 2018 indonesia berjaya eksport 7 kapal RHIB kecepatan 75 knot ke rusia,malon yg satu nih cuma troll sahaje kerjanya,tak baca beritapun cakap sembang dan selangit Wkwkwk

      Hapus
    19. Malon mulai lelah rupanya komennya ngaco. .
      mabuk dadah kehkehkeh...

      Hapus
    20. kepanasan malon satu ni obral trol tak jelas

      Hapus
  12. MALYSA 2030 baru masuk daftar haahahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Membaca dan buat analis kena rajin yea.. Menulis seperti tulisan sampah, Indon memang RAJIN dan PANDAI..

      Hapus
    2. Panas keh?? Sensi amat kahkahkahkah

      Hapus
    3. Cem mana nak alisa dan malon masuk daftar SIPRI bila malon nak shopping weapon mesti tunggu masa 20 thn lg Wkwkwk

      Hapus
    4. Mat Rempit PEMALAS.. Daftar SIPRI dah baca habis2 ke.. Atau dok nampak perkataan INDON aje..

      elgarif - Panas..? Indon yang kepanasan.. Bila beri fakta sahaja Indon dah mula mencarut, mengejek, claim sana dan sini.. Macam beruk..

      Hapus
    5. Anak watan,beruk yg satu ini hantar cakap indonesia panas Wkwkwk...indonesia lihat malon beli weapon yg tunggu masa 20 thn lg Wkwkwk...lawaknye jer

      Hapus
    6. Tandanya orang malaysia malas pekerjaan di rumah sendiri tdk bisa di kerjakan makanya ambil pekerja dari luar jgn bilang krn banyak duit.. Tetapi karena mereka malas bekerja

      Hapus
    7. Bukan malas bekerja di rumah.. Kami kesian tengok muka WNI bersepah kat luar rumah kami jadi pengemis..

      Jika tak ditolong yea Agoest Shalim, mereka akan diupgrade diri mereka jadi perompak, pembegal, pencuri dan perogol..

      Kesian warga Indon..

      Hapus
    8. karena otak kamu cuma sedikit lon malon askar rasuah. mahu kau kerja nyamaan sahaja. habis dah kewangan kerajaan kamu kerana subsidi hidup kamu. baik ko cari pokok jagung terus kau gantung diri di situ. biar negeri kau tak terbebani

      Hapus
    9. Hahaha,cabaranku tak dijawab beruk watan...besepah aq lihat orang malon jadi bandar dadah dan teroris di indonesia,merosak dunia sahaje kerja orang malon nih

      Hapus
    10. Anakwatang.. Kasian apa.. Kami lah yg kasian sama kamu tdk bisa urus diri makax kami urus kamu.. Krn ganti baju dan popok pun kau tdk mampu klo tdk sdh jadi gembel kalian semua kayak orang gila.. Oya.. Kau pasti pribumi asli malon ya yg tdk kebagian pekerjaaan di pemerintahan malon.. Tengok pekerja2 di pemerintahan semua keturunan luar tdk ada pribumi mu

      Hapus
  13. Malaysia terlalu banyak sampah melayu

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kepaladuren - Indon berlambak sampah Cina & Parti Komunis.. Itu yang semuanya berotak udang dan berperangai macam beruk..

      Hapus
    2. Anak watan nih cakap pun dah meracau dan sembang Wkwkwk...pasal negaranya pun dah bangkrup tak dipikirkannya lg Wkwkwk

      Hapus
    3. @kepaladuren.. itu sampah2 di malsya akibat otak nya masi terbelenggu pola pemerintahan penjajahbritish di semenanjung hingga saat ini.. kesian jer..

      Hapus
    4. South east asian trash thats what you are anak setan

      Hapus
    5. Malon tuh kebanyakan makan nasi lemak dan kangkung... otaknya jadi idiot.. .
      kehkehkehkeh....

      Salam budget kecik dibagi 5 ya lon. ..
      kesian si miskin malon. kehkehkehkeh...

      Hapus
    6. Kepaladuren - Indon berlambak sampah Cina & Parti Komunis.. Itu yang semuanya berotak udang dan berperangai macam beruk..

      iya lah KAMI TIDAK RASIS BTW
      https://www.merdeka.com/dunia/malaysia-negeri-rasis-berwajah-manis.html
      UDAH RASIS SOK IMUT

      Namun, ada satu kemelut dalam masyarakat mereka tidak bisa dipungkiri. Pemerintah negeri jiran itu ternyata mempraktekkan pembedaan etnis secara tajam. Bangsa Melayu bersikap rasis dan diskriminatif terhadap etnis lainnya, yakni China dan India. Ternyata sikap itu sudah dipelihara kaum bumiputera, julukan Malaysia bagi ras melayu, sejak lama. HALAH MASIH AJA

      Hapus
  14. Jom lah masukin gem ataliah (a.k.a ling) ke kandang beruk kahkahkah

    BalasHapus
  15. Guys.. please stop bullying our malasian fellows.
    Sometimes i feel pity on them. :D


    Cheers :))

    BalasHapus
  16. Mat Rempit dan rakan-rakan Indonnya seangkatan dengannya yang bengap, bangang, malas membaca dan malas buat analisis..

    Di atas adalah data SIPRI, laman web sama yang dibangga-banggakan oleh sekelian netizen Indon yang pemalas tetapi tahu berlagak..

    Data eksport senjata Indon (dari tahun 2010 sampai 2017) adalah:

    1 buah CN 235 (Tahun 2017) ke Nepal..
    2 buah C-212 (Tahun 2014 - 2017)ke Filipina..
    2 buah LPD (Tahun 2016 - 2017) ke Filipina..
    2 buah CN 235 (Tahun 2011) (jual second hand) dan 2 buah CN 235 (2013) ke Senegal..

    Senjata lain..?
    Tak laku..
    Siapa yang nak beli senjata Indon..

    Buat kapal KMC (Kapal Motor Cepat) ciplak design Sweden pun boleh tenggelam..

    Nak jual senjata konon..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terus mana export malaysia? Kebanyakan nonton pornografi anak anak....

      Hapus
    2. Anak tempatan terbaik dibkawasan dala soalab pornography anak..

      Hapus
    3. Yang suka tengok porno adalah kepaladuren dan warbyazah.. Itu la sebenarnya mentaliti dan kemampuan berfikir kalian berdua..

      Hapus
    4. Kalo malon cuma boleh eksport dadah,teroris,minah tudung Wkwkwk...komoditi yg malon eksport adalah barang yg merosak dunia Wkwkwk

      Hapus
    5. Ada lagi pakar songlap dan rasuah iaitu si rosmah dan si najib botak.. .
      kehkehkehkeh....

      Hapus
    6. Kepaladuren, Warbyazah, Mat Rempit dan forumer Indon yang PEMALAS sekalian..

      Sila baca berita dibawah dan baca keluh kesah bapa Presiden Indonesia..

      Berita bertarikh 31 Januari 2018

      https://finance.detik.com/berita-ekonomi-bisnis/d-3842503/kesalnya-jokowi-ekspor-ri-kalah-dari-malaysia-hingga-vietnam

      http://bisnis.liputan6.com/read/3244421/jokowi-ekspor-ri-jauh-tertinggal-dari-malaysia-dan-thailand

      http://makassar.tribunnews.com/2018/02/01/memalukan-ada-datanya-kalah-dari-malaysia-pantas-presiden-jokowi-marah-besar

      https://www.suara.com/bisnis/2018/02/12/144345/jokowi-masak-indonesia-ekspornya-kalah-dengan-malaysiathailand

      Hapus
    7. Bila kalah eksport tak de masalah kerana masih boleh hidup,kl hutang lebih 60% cem malon cem mana pula Wkwkwk...alamat batupun di sentap malon Wkwkwk

      Hapus
    8. Masuk G20 kah malaysia ? Export senjata apa malaysia ? Isi otak org malaysia cuma sperma saja....

      Hapus
    9. ni anak watan ni punya kerja keamanan di lokasi judi genting island. kurang piknik dia. tolong dibina

      dibinasakan hahahaha

      Hapus
    10. APA CUMA SEGITU ?
      NC-212 BUAT VIETNAM https://lancercell.com/2016/10/19/pt-di-siapkan-pesawat-nc-212i-pesanan-vietnam-foto/
      RIB di beli RUSSIA https://lancercell.com/2018/03/12/rib-carbotech-pt-lundin-industry-dibeli-oleh-militer-rusia/
      di beli belgia
      https://ekonomi.kompas.com/read/2014/11/07/032230426/Belgia.Beli.Satu.Lagi.Pesawat.CN-235.Buatan.PT.Dirgantara.Indonesia
      di pake uae sejak tahun 93
      https://lancercell.com/2016/10/28/pesawat-buatan-pt-di-dipakai-thailand-senegal-hingga-arab-saudi/
      Dari data ekspor PTDI, tercatat pesawat jenis CN235 sebagai produk yang paling laris. PTDI telah mengekspor sebanyak 35 unit pesawat CN235 kepada pemesannya di luar negeri, sisanya adalah NC212.
      Dari catatan PTDI, total pengiriman pesawat PTDI untuk pasar lokal dan internasional mencapai 134 unit, sedangkan helikopter PTDI telah mengirimkan 219 unit kepada pemesannya. BEM https://finance.detik.com/industri/d-3135372/ptdi-ekspor-40-unit-pesawat-terlaris-cn235

      Hapus
    11. itu baru pesawat ama heli
      PINDAD ?
      https://www.pindad.com/merdeka-ekspor-senjata LANGSUNG DARI WEB PINDAD
      Direktur Utama Pindad Silmy Karim mengungkapkan, yang terakhir, Pindad telah memasok ribuan senjata ke Laos pada 2015. Senjata yang diekspor mulai dari Pistol G2 Combat dan Senapan Serbu SS2.

      "Laos sudah kami delivery, ada G2 dan SS2, tapi jumlahnya saya lupa, yang saya ingat G2 kita itu bisa bawa pasukan Laos juara tembak se-ASEAN," kata Silmy saat berbincang dengan wartawan, Jumat (10/6/2016).
      Untuk Filipina, kepolisian Filipina mayoritas sudah menggunakan senjata G2 dalam setiap tugasnya. Sementara di Vietnam digunakan para pasukan militer.

      Silmy mengaku G2 Combat merupakan salah satu produk pistol unggulan yang diproduksi Pindad. G2 Combat selain digunakan militer Laos, juga digunakan pasukan Philipina dan Vietnam.

      http://bisnis.liputan6.com/read/2527693/negara-negara-asean-ini-gunakan-senjata-buatan-pindad

      TIMOR LESTE ?
      http://radarmiliter.blogspot.co.id/2017/09/water-canon-pwc-25tl-kesuksesan-perdana.html

      DAH DIKIT AJA CAPE CARINYA -_- INI MASI PINDAD

      Hapus
    12. KAPAL ? STAR 50 WOYOYO

      Salah satu produk unggulan yang yang terkenal adalah Kapal Kargo Star 50. Kapal raksasa berjenis box shape bulk carrier (double hull) tersebut memiliki bobot 50.000 dead weight tonnage (DWT). Kapal Kargo 50 Star buatan PAL ini telah dijual ke Jerman, Hong Kong hingga Turki.

      https://finance.detik.com/industri/2587100/pt-pal-ekspor-kapal-raksasa-ke-jerman-hingga-hong-kong

      ssv pinoy BEM
      https://nasional.tempo.co/read/871522/pt-pal-kirim-kapal-perang-ssv-kedua-pesanan-filipina

      BERITA LAMA KAPAL PATROL EKSPOR KE TIMOR
      http://defense-studies.blogspot.co.id/2011/03/indonesia-jual-2-kapal-patroli-ke-timor.html

      MALAYSIA ? kok di cari di google kaga ketemu yak heran gua . hina hina indo tapi kaga pernah ekspor sama SEKALI . dah dikit aja yak BTW STAR 50 DI BUAT LHD MANTAP JIWA EMANG https://abarky.blogspot.co.id/2010/01/star-50-pal.html tuh kan LHD udah ada rancangannya TINGGAL BUAT KALAU MAU

      Hapus
    13. makasi om DhimZ, om anak II kena bom karpet dr ente salut haha!πŸ™πŸ™πŸ™

      ngomong2 soal bom, itu negara tetangga kesayangan kepingin nyicipin "BOM" buatan kita, tapi "NO" kata menhan sale kita haha!kesian dechπŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

      Hapus
  17. Ehh.. Siapa buli siapa Bagus P..
    Saya rasa seronok membuli netizen Indon yang amat kepanasan hari ni..

    Bila bagi fakta, kalian mencarut..
    Bila bagi fakta, kalian mengejek..

    Kalian yang wajar dikasihani, sebab kalian bangsa PEMALAS... Tahu meniru, lepas tu claim buatan anak bangsa..

    BalasHapus
    Balasan
    1. sudah gila dan panas hati beruk malonsia satu ni, setelah melihat list belanja TNI dari SIPRI. kahkahkah.. sabar ruk.. beruk malon.. !! berdoa saja semoga Rosmah binti Najib ditangkap polis malonsia, agar askar bersarong kau dapat aset militer baru.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜…

      Hapus
    2. Masa sih indonesia panas dan iri lihat malon yg bodoh,senjata yg di eksport pun malon tak de Wkwkwk...nak beli jet pejuang dan submarine pun malon mesti butuh masa 20 thn lg,liat malon cem tuh indonesia panas dan iri Wkwkwk...lawaknye ko lon Wkwkwk

      Hapus
    3. Bagaz Amrie.. Kami dah baca Laporan SIPRI untuk Malaysia.. Well..

      At least Malaysia beli barang baru..

      Baca data SIPRI Indon baik-baik Bagaz Amrie..

      1. Pandur (4 buah - mampu beli 4 buah untuk HUT TNI parade agaknye).

      2. MLRS RM 70 Second Hand ( 8 buah - mampu beli 8 buah untuk HUT TNI parade agaknye)..

      3. Beli SPH M109 - Second Hand

      4. Beli M113 Second Hand Converted Jadi Arisgator (5 Buah - mampu beli 5 buah untuk HUT TNI parade sahaja)

      5. Beli 125 M113 second hand (orang dah tak pakai M113 nie..teknologi perang Vietnam)..

      6. Beli 64 Leopard - Second hand..

      7. Beli 24 F16 - Second hand..

      8. Beli NASAM jenis baru,tapi kesian mampu 1 unit sahaja.. buat pameran dan parade..

      Indon memang beli banyak senjata tapi second hand.. Sebab itu otak forumer Indon di Defense Studies pun taraf otak second hand..

      Hapus
    4. Anak watan@ beli second hand pake wang,dari pada malon minta hibah gratis 4 black hawk bekas dari brunei,hibah kapal ronda dari jepun dan australia,setakat nih malon nak dapatkan hibah cuma2 orion jepun,hornet kuwait Wkwkwk...Katanya kaya Wkwkwk

      Hapus
    5. Malonsial ada list belanja tak..?? ambil barang SPH second hand pun Malonsial tak mampu.. miskin sangat negara malonsial.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.

      Hapus
    6. Yang bangsa pemalas itu ya malon jer, dari nama sahaja MALASial sukanya MALINGsial...
      kehkehkehkeh....

      Salam rosmah n najib botak ya loon.. ..

      Hapus
    7. Maaf yea Mat Rempit..

      4 Black Hawk dari RBAF - cadangan mahu dibeli second hand tetapi dibatalkan.. Air frame berada dalam keadaan usang..

      Tiada maklumat rasmi tentang cadangan pembelian Hornet second hand dari Kuwait begitu juga PC3 Orion dari Jepun.

      Kapal ronda dari Jepun dan Australia telah selamat tiba dan digunakan..

      Gunakan fakta..
      Buka auta..

      Hapus
    8. Jadi black hawk yg guna punya siapa lon Wkwkwk...eleh guna barang bekas cuma2 pun cakap sembang Wkwkwk

      Hapus
    9. Luthfi Arya..

      Sila baca..

      https://www.suara.com/news/2015/10/28/140213/91-persen-penduduk-indonesia-malas-membaca

      https://www.rappler.com/indonesia/111832-masyarakat-indonesia-tak-suka-membaca

      https://regional.kompas.com/read/2013/12/03/2127454/Gubernur.Jabar.Warga.Indonesia.Paling.Malas.Membaca

      http://entertainment.analisadaily.com/read/studi-warga-indonesia-malas-membaca/222064/2016/03/15

      http://jateng.metrotvnews.com/peristiwa/yKX5VR4N-90-persen-penduduk-indonesia-malas-membaca

      Bukan Orang Malaysia yang cakap.. Analisis, artikel akademik mahupun soroton berita dari Indonesia memang akui warga Indonesia malas membaca..

      Sebab itu forumer kalian jadi begitu.. PEMALAS..

      Hapus
    10. malonsial mulai berasap kepalanya cem kereta protol yg bankrap dijual ke china.. ..
      kehkehkeh..

      Hapus
    11. Anak watan@ malas membaca tapi dah berjaya eksport senjata dari pada malon katanya rajin dan pandai tapi tak pernah eksport senjata,malon cuma boleh eksport dadah,teroris dan eksport minah tudung Wkwkwk...komoditi yg malon eksport adalah komoditi yg merosak dunia Wkwkwk

      Hapus
    12. biasalah dia anak askar wataniah yang tak ada minat pandai kali

      Hapus
    13. http://www.republika.co.id/berita/breaking-news/ekonomi/10/12/13/151819-ratusan-ahli-minyak-indonesia-ngantor-di-malaysia

      Menara Kembar Petronas ternyata dirancang bukan oleh anak bangsanya, namun oleh perusahaan asing yaitu Adamson Associates Architects, dari Kanada bersama dengan Cesar Pelli dari Cesar Pelli of Cesar Pelli & Associates Architects Amerika Serikat dengan desain Interior yang merefleksikan budaya Islam yang mengakar di Malaysia.

      Ternyata pula, Menara Kembar Petronas bukanlah sebuah desain yang memiliki keunikan tersendiri atau satu-satunya di dunia. Cesar Pelli (asal Argentina) juga merancang gedung Miglin-Beitler Skyneedle (atau disebut pula Miglin-Beitler Tower) setinggi 609,58 m di Chicago, Amerika Serikat, yang selesai pada tahun 1998 yang tampak mempunyai kemiripan dengan Menara Petronas.

      Dan ternyata pula Menara Kembar Petronas bukanlah dibangun/dikerjakan oleh perusahaan bangsa sendiri (Malaysia) namun dibangun oleh perusahaan konstruksi Internasional dimana Tower I dibangun oleh Hazama Corporation dari Jepang dan Tower ke II dibangun oleh dua perusahaan Korea Selatan yaitu : Samsung Engineering & Construction dan Kukdong Engineering & Construction.

      https://www.boombastis.com/malaysia-darah-indonesia/89198
      http://www.republika.co.id/berita/internasional/global/13/09/03/msirf0-wah-lebih-dari-separuh-menteri-malaysia-keturunan-indonesia

      https://www.brilio.net/selebritis/tak-disangka-5-artis-populer-malaysia-ini-keturunan-indonesia-170601f.html

      Ternyata orang2 top malaysia keturanan Indonesia...masak disebut pemalas?????lha orang Malaysia tidak laku di Indonesia karenan kemampuan asli Malaysia masih dibawah orang2 Indonesia

      Hapus
    14. Yang penting Twin Tower itu jadi sasaran wisata pelancong Indon yang mulut ternganga macam monyet dihutan..

      Bagi bagi bangunan skycraper di Kuala Lumpur adalah pemandangan biasa, tapi bagi wisatawan di Indon sampai ternganga mulut..

      Mulut dah la bau busuk sebab datang dari hati yang busuk..

      Indon berhati busuk tiada terpisah dengan Indon bermulut busuk..

      Hapus
    15. Anak watan@ tak sampe ternganga lah lon,ko tengok ratusan ribu pelancong malon sampe berminggu2 bila melancong ke bali,raja ampat,lombok...kl tempat pelancongan di malon tuh cuma twin tower dan genting tempat judi tuh lah Wkwkwk...tak ada yg seronok tempat pelancongan di malon,banyak dosa sahaje bila melancong ke malon tuh cem genting island

      Hapus
    16. anak jelalatan nih dah bego bangangnya gak ketulungan. malon otak malas tiada berpisah

      Hapus
    17. Malon 60% aset negara telah di jual Kat china masih menyombong wakikikikik
      https://m.youtube.com/watch?v=F1199E2YL1M

      Hapus
    18. Nasam2 1 batterai lumayan lah.. Malon beli pun tak mampu wkwkwkwkwk
      Belum lagi apache, Su 35, hellfire.. senjata itu hanya di angan2 Malon yang miskin tegar dan banyak hutang wakikikikik

      Hapus
    19. bangsa PEMALAS ? situ IPHONE DI BANGGAIN . KITA MAH APA ATUH PUNYA POLYTRON . KAGA PERNAH EXPORT SENJATA DAN KATANYA INDONESIA EXPORT SENJATA DIKIT PADAHAL BANYAK

      Hapus
    20. Walaupun indonesia malas membaca ternyata perdana menterinya malangsial orang bugis dan wakil perdana menterinya orang jawa..piye to

      Hapus
    21. oh yg trakhir ituw, tepatnya tetangganya om smilikity loh, om ptm 6 haha!😎😎😎

      mana nich om smiliy, tiap ada brita ginian ngumpet mlolo, kan tetangganya tuch calon pm kalo si botak tumbang haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    22. mulai lagi dech sejenis tentra delay weleh weleeehh haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      1. Pandur (4 buah - mampu beli 4 buah untuk HUT TNI parade agaknye).

      -itu blom termasuk 5 bijik BTR 4M baru punya marinir loh.
      dan blom termasuk 54 bijik BMP-3f baru punya marinir loh.


      2. MLRS RM 70 Second Hand ( 8 buah - mampu beli 8 buah untuk HUT TNI parade agaknye)..

      -itu baruw tong, makanya makan pisank dolo sblom komeng haha!🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌
      nich biar bisa hidup senang:
      https://www.armyrecognition.com/czech_army_artillery_vehicle_weapon_systems_uk/rm-70_vampir_122mm_mlrs_multiple_launch_rocket_system_technical_data_sheet_specifications_pictures_video_10608162.html

      3. Beli SPH M109 - Second Hand
      -emang, kan sama ama luh, seken. bedanya luh dpt hibah, kami shoping soping haha!nich pisank lagi🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

      4. Beli M113 Second Hand Converted Jadi Arisgator (5 Buah - mampu beli 5 buah untuk HUT TNI parade sahaja)

      -wah ktinggalan brita, maren baru dateng 5 lagi tong. om tentra delay aje ampe kaburrrrr, makin byk soalnye haha!nich telen lagi 🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

      5. Beli 125 M113 second hand (orang dah tak pakai M113 nie..teknologi perang Vietnam)..

      -filipin masi pake, malah baru dikirim lagi dari amrik. napa?situ jeles ama filipin, katanya kaya haha!🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌
      nich baca lagi lihat & itung brp operator yg ada, coba bandingin ama pacar luh, banyakan manah haha!🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌
      https://en.wikipedia.org/wiki/M113_armored_personnel_carrier#Current_operators

      6. Beli 64 Leopard - Second hand..

      -salah, 103 tepatnya, sini setor jidat dolo tung tung tung πŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨.

      jgn lupa tetangga diselatanmuh singapur jg beli seken, padahal lebih beduwit dibanding muh haha!🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

      7. Beli 24 F16 - Second hand..

      -kata siapa beli itu hibah tepatnya haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ nape, luh jeles ape maluw dpt kadow dr amrik cmn rada kecilan dr kami haha!😁😁😁


      8. Beli NASAM jenis baru,tapi kesian mampu 1 unit sahaja.. buat pameran dan parade..

      -kok satu???kata sapa, kan ada 2 unit tong. situ sihat? haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      Hapus
  18. Laporan ini tidak masuk akal dan saya percaya bahawa Indons people of Jakarta merosakkan perkakasan ketenteraan mereka sendiri dan dengan bangga menyatakan jet IFX mereka yang lebih unggul daripada Amerika F-35.PT PAL mereka tidak lama lagi akan menghasilkan Aircraft Carrier yang lebih berkuasa yang lima kali lebih kuat daripada Amerika.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betol itu mas gem blung...
      Ifx much beter than f35. Bahkan dri ptm korang gen 6. Takde apa2 pon.

      Hapus
    2. ohh bukannya PTM GEN 6 Punya Malay yak kan senjata nya udah laser
      Kaji selidik PTM2017

      Kalau diberi pilihan bagi kedua calon pilihan pesawat pejuang di bawah ini, pesawat mana yang akan dipilih untuk pesawat MRCA Malaysia yang akan datang.

      1) Pesawat Tempur Malaysia (PTM) Generasi ke-6

      Generasi: ke-6

      Buatan : 100% buatan Malaysia

      Kelas Pesawat: MRCA (Superior Fighter Jet)

      Fully Stealth

      Senjata: Laser, drone, Peluru Berpandu Termaju

      Sistem Avionik buatan Malaysia

      Radar AESA buatan Malaysia

      Electronic Warefare (EW) buatan Malaysia

      Sistem kawalan penerbangan buatan Malaysia

      Enjin buatan Malaysia untuk Mk 2 dan generasi seterusnya

      Fasiliti pembuatan di Malaysia

      Paling penting harga adalah lebih rendah dari pesawat gen 4.5 Eurofighter Typoon iaitu sekitar RM 55 juta hingga RM 100 juta

      2) Eurofighter Typoon

      Generasi ke-4.5

      Buatan konsortium Eurofighter negara Eropah barat yang kebanyakkan memboikot produk minyak sawit Malaysia seperti UK, Jerman, Sepanyol dan Itali.

      Kelas pesawat: MRCA

      Rekabentuk konvesional dan not stealth jets fighter

      Senjata: senjata konvesional

      Sistem avionik buatan negara Eropah

      Radar AESA CAPTOR buatan negara Eropah

      Sistem kawalan penerbangan buatan negara Eropah

      Enjin Eurojet EJ200 buatan negara Eropah

      Fasiliti pembuatan di negara Eropah

      Harga RM 1.51 billion sebuah bedasarkan petukaran semasa

      https://www.facebook.com/khairul.warhead1980/?hc_ref=ART4pcG6vOIPZiuOtYjmEiTZ1Duixrur3wrhFbHhzr6bKTG45eJ9AfQAHVBQB4naMmg&fref=nf

      Hapus
  19. Saya tidak bersetuju dengan anda @Anakwatan bahawa Indons people of Jakarta membeli perkakasan tentera tangan kedua dari negara lain. Sebaliknya mereka menghasilkan jet cepat mereka sendiri IFX yang boleh menghancurkan seluruh Asia dalam sehari.Thats bagaimana kuat Indons. ,F-16 mereka adalah jenama baru dan itulah fakta-fakta.xixixixi.Versi paling terkini dan paling berkuasa daripada rakyat Amerika dan negara Eropah dengan F-16.

    BalasHapus
    Balasan
    1. ohh bukannya PTM GEN 6 Punya Malay yak kan senjata nya udah laser
      Kaji selidik PTM2017

      Kalau diberi pilihan bagi kedua calon pilihan pesawat pejuang di bawah ini, pesawat mana yang akan dipilih untuk pesawat MRCA Malaysia yang akan datang.

      1) Pesawat Tempur Malaysia (PTM) Generasi ke-6

      Generasi: ke-6

      Buatan : 100% buatan Malaysia

      Kelas Pesawat: MRCA (Superior Fighter Jet)

      Fully Stealth

      Senjata: Laser, drone, Peluru Berpandu Termaju

      Sistem Avionik buatan Malaysia

      Radar AESA buatan Malaysia

      Electronic Warefare (EW) buatan Malaysia

      Sistem kawalan penerbangan buatan Malaysia

      Enjin buatan Malaysia untuk Mk 2 dan generasi seterusnya

      Fasiliti pembuatan di Malaysia

      Paling penting harga adalah lebih rendah dari pesawat gen 4.5 Eurofighter Typoon iaitu sekitar RM 55 juta hingga RM 100 juta

      2) Eurofighter Typoon

      Generasi ke-4.5

      Buatan konsortium Eurofighter negara Eropah barat yang kebanyakkan memboikot produk minyak sawit Malaysia seperti UK, Jerman, Sepanyol dan Itali.

      Kelas pesawat: MRCA

      Rekabentuk konvesional dan not stealth jets fighter

      Senjata: senjata konvesional

      Sistem avionik buatan negara Eropah

      Radar AESA CAPTOR buatan negara Eropah

      Sistem kawalan penerbangan buatan negara Eropah

      Enjin Eurojet EJ200 buatan negara Eropah

      Fasiliti pembuatan di negara Eropah

      Harga RM 1.51 billion sebuah bedasarkan petukaran semasa

      https://www.facebook.com/khairul.warhead1980/?hc_ref=ART4pcG6vOIPZiuOtYjmEiTZ1Duixrur3wrhFbHhzr6bKTG45eJ9AfQAHVBQB4naMmg&fref=nf

      Hapus
    2. GEM MUNGKIN ANDA BELOM TAHU
      https://www.cnnindonesia.com/teknologi/20160622123152-199-140063/satelit-buatan-indonesia-berhasil-meluncur-ke-antariksa
      SATELIT BUATAN LAPAN MALAYSIA ?

      Hapus
  20. Kenapa makin banyak troller dari negara lemah masuk blog ini dan jadi kesurupan ya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Itulah kerana efek dari propaganda media UMNO bro...media UMNO tuh selalu hantar kejayaan pemerintah walaupun kenyataannya hasil kerja pemerintahnya burok sangat,mereka di cuci otaknya bro sehingga banyak forumer malon cem katak dibawah tempurung

      Hapus
    2. malon seperti cacing kepanasan kalo dijelaskan fakta. kita lihat saja dan sirami air sikit sikit. kasihan

      Hapus
    3. Betul bro...hasil pendidikan negara lemah ya cem itu jadinya generasi sampah hahaha

      Hapus
    4. ntahlah bro ngomong ngelantur semua dan mereka pun bangga in produk luar dan kita di bilang malas kan tai

      Hapus
    5. Biarkan saja kasihan mereka...disanakan gak ada kebebasan bersuara

      Hapus
  21. Hahaha.. Gem Athaliah Pasco..

    Rudal RHAN 122 yang dibuat Indon akan berjaya menghancurkan sawah-sawah yang ada di Malaysia serupa dengan keadaan masa uji kaji dahulu..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon iri hati dan troll kerana malon tiada kepakaran bina missile dan rocket Wkwkwk...malon hanya boleh bina dadah sahaje Wkwkwk

      Hapus
    2. masih mending kami ada program experimental. daripada kamu orang puas hati di bilik termenung. coba lihat snapang vita berapi tuh.. mau tembak ultraman apa bagaimana. pintar dikit desain lon. katanya graduan university. bikin senjata apa bikin lawak hahaha

      Hapus
    3. Manusia dungu dari negara lemah...anak watan bin setan hahaha

      Hapus
    4. Betul-betul ?? sekarang saya tahu betapa kuatnya diperbuat daripada indons. Dan pasti roket lain akan dibangunkan oleh Indons people of Jakarta untuk meniup gunung dan kolam.

      Hapus
    5. Hus sampah dari negara terlemah se asia jgn komen disini

      Hapus
    6. Buat roket RHAN 122mm.. Heboh la disana-sini macam roket tu teknologi yang terbaru sangat..

      Nak lancar RHAN guna apa.. So cari la pelancar RM 70..

      Tengok data SIPRI 2016 - 2017, Indon mampu beli 8 buah sahaja pelancar RM 70 untuk diisi dengan Roket RHAN 122.. Itu pun second hand..

      Diulangi sekali lagi - SECOND HAND..
      (Beli aje.. tak tentu boleh dioperasikan lagi)..

      Hapus
    7. Oleh itu, pada suatu hari, Malaysia juga akan mendermakan satu unit pesawat berat A400 kepada Indons people of Jakarta supaya mereka juga dapat menggunakan pesawat pengangkutan tinggi.Masih TNI menggunakan C-130 tangan kedua dari Amerika Syarikat dan sumbangan masa depan pesawat A400 dari Malaysia akan membantu dan memberi sumbangan besar kepada masalah pengangkutan TNI.

      Hapus
    8. Dua sampah diatas ngobrol pakai bahasa beruk...bahasa yg paling annoying utk dibaca atau didengarkan itu

      Hapus
    9. Anak watan aka Gem a@ troll sahaje kerja ko,mana link Rhan tuh second hand,kl malon guna barang hibah rongsokan second hand aq ada linknya lon Wkwkwk

      Makanya banyak baca lon,syarikat negara indonesia sahaje dah deal beli 5 biji A400,militer ko pun beli A400 ko dah sembang,ini civil society indonesia yg beli A400 indonesia tak sembang cem beruk malon Wkwkwk

      Hapus
    10. makanya malon otak lu di upgred sana di kilang genting gambling island. biar nyambung kalo diajak ngomong. kalo kamu pandai mbuat sendiri.. aku tak akan tahu jumlah berapa yang kamu punya. sebaliknya. kalo aku bikin 1000 pelancar roket di kilangku sendiri. kamu tak tahu jumlah pastinya. makanya kamu upgred polo kamu sama android marsmalow biar kamu nisa buat senjata sendiri. punya banyak pun orang tak tahu.

      Hapus
    11. Angkatan darat Indonesia punya 36 Astros mk2 yang lebih canggih dari malon.. belum lagi puluhan Rhan 122mm & 70mm buatan dalam negeri..
      Peluncur roket korps marinir Grad/vampir/type90 mencapai 21..
      Malon miskin hanya mengandalkan 36 Astros lama dan tak punya corps marine.. lemah sekali nyatanya Malon tu wakikikikik

      Hapus
    12. RM 70 ? HMRAS + ANOA = http://radarmiliter.blogspot.co.id/2018/02/prototipe-self-propelled-mlrs-desain.html kaga usah RM 70 ntar ganti HMAR+ANOA = ?

      Hapus
  22. Kesian Indon.. Takde kedai Iphone rupanya..

    Apple pun tak percaya nak invest dan bukak kedai di Indon.. Takut dirompak warganya..

    Kalau bukak pun ada risiko rugi.. Nanti masa nak beli, warga Indon akan letakkan syarat untuk bayar Iphone pakai kopi, teh, dan minyak kelapa sawit..

    Nampaknya yang betul-betul diyakini mampu dieksport ke Indonesia oleh Rusia selain dari Sukhoi adalah daging babi..

    http://www.dw.com/id/ternyata-rusia-serius-jual-daging-babi-ke-indonesia/a-41497980

    http://www.satuharapan.com/read-detail/read/rusia-ekspor-babi-ke-indonesia-ternyata-bukan-lelucon

    https://tirto.id/tawa-putin-dan-ekspor-impor-daging-babi-indonesia-cyBp

    Kesian..
    Dah nak sangat berimport - eksport dengan Rusia, daging babi pun jadi taruhan..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hush sampah sana masuk trash bin...nanti boleh komen kalo negara ko tak jd negara lemah lagi

      Hapus
    2. Di malon banyak orang cina malon jual daging babi,knp pula ko yg panas lon Wkwkwk...ko tengok malon hidup dari cukai judi haram jadah genting island,katanya malon negara muslim yg taat tapi halalkan judi Wkwkwk

      Hapus
    3. Ahaa hahaha Baca komen ko tuh macam lawak je @ anakanakwatan

      Hapus
    4. Nyatanya Malon pengekspor babi terbesar di Asean ini wakikikik

      Hapus
    5. iphone ? KITA PUNYA POLYTRON KOK BANGGA PRODUK INDO https://www.lazada.co.id/polytron/
      KALAU MAU CARI POLYTRON MUNGKIN

      https://id.wikipedia.org/wiki/Polytron

      READ
      REPEAT ORDER
      “Saat ini kami telah berada di 32 negara. Namun negara yang repeat order adalah India, Pakistan, Srilangka, Republik Dominika, Thaliand, Fhilipina, Vietnam, Myanmar, Bahrain, dan UEA,” kata Santo.

      https://marketing.co.id/strategi-polytron-menaklukan-dunia/ LEBIH BANGGA POLYTRON KETIMBANG IPHONE
      KAGA KAYA MALAY APA APA HARUS IMPOR

      Hapus
    6. LoL, that's funny. How a stupid ass guy claim that Apple store has been opened in their country.. Really?? Tell me, where's it, where's this place. Don't tell the HOAX. And, are all Malay really dilligent?? I believe of there're Chinese or Indian Malaysia, but their Melayu Malaysia are stupid ass scum People ini ASEAN.

      Hapus
    7. Agreed Mr Sugimoto Agato..πŸ‘

      Hapus
    8. Hahaha iphone... Hp gitu mah gue banting2 aja tdk bermutu.. Kko mau saya kirim lho ke malon buat anakwatang.. Kirim aja alamatx

      Hapus
  23. oh my oh my.Kasihan kepada mereka yang tinggal di Jakarta.Saya hanya berharap bahawa Presiden Jokowi akan menangani isu ini supaya pelabur akan mencari tempat untuk melabur di Jakarta dan kumpulan Apple adalah salah satu daripada ini.

    BalasHapus
    Balasan
    1. iphone ? KITA PUNYA POLYTRON KOK BANGGA PRODUK INDO https://www.lazada.co.id/polytron/
      KALAU MAU CARI POLYTRON MUNGKIN

      https://id.wikipedia.org/wiki/Polytron

      READ
      REPEAT ORDER
      “Saat ini kami telah berada di 32 negara. Namun negara yang repeat order adalah India, Pakistan, Srilangka, Republik Dominika, Thaliand, Fhilipina, Vietnam, Myanmar, Bahrain, dan UEA,” kata Santo.

      https://marketing.co.id/strategi-polytron-menaklukan-dunia/ LEBIH BANGGA POLYTRON KETIMBANG IPHONE
      KAGA KAYA MALAY APA APA HARUS IMPOR

      Hapus
  24. Baru nyadar gue RM grad versi vampire sejumlah 36 unit dlu ktanya cuma 6... D jejer d ujung kalimantan rata tu malingsial

    BalasHapus
  25. Okay all Malay, Shut The Fuck up. Don't tell the HOAX. It make me sick and annoyed

    BalasHapus
  26. Btw sepertinya SIPRI juga ga akurat, "KLEWANG" kok suppliernya New Zealand?
    Indonesia - Malaysia masih setidaknya serumpum, sebaiknya kita jadi rakyat Indonesia yang maju dan dewasa, tidak terpancing pernyataan2 bodoh.

    BalasHapus
  27. Thn 2012 ada pembelian 4 AN/APG-78 Radar buat apa ya ? Beli spare part saja, disimpan dan beberapa tahun kemudian baru beli helinya

    BalasHapus
    Balasan
    1. bukan, itu salah tulis haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹
      kite mulai minat tahun segitu tp blom kontrak.
      data sipri bukan supri blom tentu benar & lengkap. sama seperti beberapa situs laen.

      seperti diatas tertulis rm 70 vampir kita beli bekas???
      Lah varian ini baru tahun "2015 muncul", bekas dari hongkong haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† pentung jugak si sipri haha!tung tung tungggπŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨

      buktinya adalah:
      rm 70 vampir memakai casis Tatra T-815-7 8x8

      sedangkan yg lama rm 70 pake Tatra T-813

      kebetulan kita punya kedua varian ini. dan guwe pon uda naek keduanya, emang beda, kabin kemudi grad beda ama vampir yg uda moderen baik interior maupun peralatan tembaknya haha!πŸ€—πŸ€—πŸ€—

      dan korps marinir tni al adalah pengguna "pertamax" jenis Vampir di duniya hore haha!πŸ€‘πŸ€‘πŸ€‘

      sila baca2 dan tengok2:
      https://www.armyrecognition.com/czech_army_artillery_vehicle_weapon_systems_uk/rm-70_vampir_122mm_mlrs_multiple_launch_rocket_system_technical_data_sheet_specifications_pictures_video_10608162.html

      Hapus
    2. soal apache yg mnarik dari pemberitaan tempo ini:

      "Komisi Pertahanan DPR RI menilai pemerintah melanggar kesepakatan dengan PT Dirgantara Indonesia jika jadi membeli delapan unit helikopter Apache asal Amerika Serikat. Pasalnya, Kementerian Pertahanan saat ini sudah terikat kontrak dengan perusahaan pelat merah itu."

      "Sudah sepakat terkait pengadaan delapan unit heli serang dan 16 unit heli serbu dari PT DI," ujar Wakil Ketua Komisi Pertahanan Tubagus Hasanudin saat dihubungi Tempo, Senin, 24 September 2012. Nilai kontrak untuk dua kegiatan pengadaan tersebut, kata Hasanudin, mencapai US$ 90 juta dan US$ 170 juta."

      https://nasional.tempo.co/read/431564/beli-apache-pemerintah-dinilai-langgar-kontrak

      Nah loh, kira2 heli2 apa aje tuch yg dibatalin tni-ad ke fete rindu order haha!πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡
      pasti heli2 punyak erbas kena tikung buing haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
      tp mana brani fete rindu order komplen ke tni-ad, nasib nasibbb haha!πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

      ntar adalagi nich perseteruan erbas vs buing jilid 2, mana kira2 yg menang yak, antara mrtt ama pegasus haha!🀠🀠🀠
      guwe ngalah dech, pegang pegasus aje haha!🀝🀝🀝

      Hapus
    3. Beli aja dari 2 sumber :
      Yang untuk si pete rindu order jadikan ordernya.
      Yang untuk buing juga dijadikan ordernya.
      Lumayan khan ?

      Tuh barusan ada berita di sebelah kalau pak tito kepala pulisi dapat bintang kehormatan dari 3 matra karena telah berjasa besar bagi kemajuan 3 matra itu.

      Kira2 apa yg pak tito sumbangkan untuk 3 matra itu ya ? Beli rantiskah, beli panserkah, beli helikopter kah ? Anggaran pulisi khan gede tuh 95 triliun, kalau dibagi kurs 13,75 maka anggarannya jadi 95 / 13,75 = usd 6,9 miliar lho.

      Hapus
    4. Ck...ck..ck..

      Polisi Indonesia budget segede itu ?
      $ 6.9 Billion ? Buat Polisi doang ?
      Wow.. Emejing Gan...

      Buat comparasi Budget Tentara negeri2 jiran se asean :

      - Budget Philipina $ 2.8 Bill
      - Budget Thailand $ 6.5 Bill
      - Budget Brunai $ 451 Mill
      - Budget Vietnam $ 5 Bill
      - Budget Myanmar $ 1 Bill
      - Budget Malaysia $ 3.75 Bill
      - Budget Sing $ 10 Bill

      Kayane kalau digabung Budget pak pulisi sama TNI yang figurnya mirip bisa kesalip tuh espore gan.. nembus minimal $ 14 Bill..

      Hihihihi

      Hapus