02 Maret 2018

MD-530G Helicopter for Malaysia Unveiled

02 Maret 2018


MD-530G for Malaysian Army Aviation (all photos : justhelicopters)

MD Helicopters Features Police Helicopter At Heli-Expo

At the 2018 HAI Heli-Expo in Las Vegas, Nevada, MD Helicopters, Inc. (MDHI) is displaying two of its most beloved single-engine helicopter models, each featuring an advanced all-glass cockpit. The cornerstones of MDHI’s booth (N5505) will be the Virginia Beach Police Department’s new MD 530F alongside one of six (6) MD 530G Attack Helicopters ordered by the Malaysian Ministry of Defence. The glass cockpit solutions featured in these aircraft will be FAA Certified and available to all MD 530 airframe operators.

“I have long believed that this industry’s customers – like all others – covet only two attributes from product - design and disruption,” said Lynn Tilton, Chief Executive Officer of MD Helicopters. “The aircraft on display at Heli-Expo this year reflects well that this philosophy has been embraced by our company. MDHI has demonstrated it is equally committed to delivering the elegance of design and disruptive technologies as excellence in product performance and customer support.”



Feature Displays Following MDHI’s 2017 commitment to deliver Block Changes to all MDHI-branded helicopter models– specifically glass cockpits, the 2018 MD Helicopters booth is a testament to the company’s ability to integrate next-generation technologies into their fleet of proven airframes.

Virginia Beach Police Department MD 530F The Virginia Beach Police Department Aviation Unit will welcome their first MD 530F helicopter in June of this year. The right-hand command F-model features a glass cockpit configuration that includes: Howell Instruments Engine Instruments Displays Garmin 500TXi MFD/PFD Garmin GTN650 Coms/Navigation Display L-3 ESI-500 Electronic Standby Indicator.



This aircraft, powered by the Rolls-Royce 250-C30 650shp turbine engine, also features extended landing gear, a Fargo 21 gallon auxiliary fuel tank, wire strike protection system, high-contrast main rotor blades, the FLIR Star SAFIRE 380HDc EOIR system, a new TrakkaBeam A800 searchlight, and an NVISB interior to provide enhanced visibility for officers during low-light operations.

“Law enforcement operators are an important facet of this company’s history, present and future,” Tilton continues. “We are excited to welcome Virginia Beach to our family and look forward to this, and future MD 530F additions to their fleet.”



MD530G for Malaysian Army

MD 530G Attack Helicopter for Malaysian Army Aviation As one of six (6) MD 530G helicopters ordered by Malaysia’s Ministry of Defence for delivery to Malaysian Army Aviation, the MD 530G-glass cockpit features: Two (2) Genesys Aerosystems IDU-680 6” x 9” LCD primary displays Tek Fusion Global’s PATHFINDER™ Mission Management System (MMS) and “ARES” Weapons

Management System (WMS) on Dual Side-Mounted Mission Displays. The MD 530G is purpose-built for agile deployment with any rotary wing unit. The aircraft features increased capacity landing gear to support the 3,950 MGTOW (max gross takeoff weight); allowing increased useful load for additional range, endurance, and weapons. “This aircraft is perfectly suited for Malaysia’s operational environment,” commented Tilton. “We are proud of the advanced systems and improved capabilities offered by the 530G and eager to announce additional customers for this highly capable platform.”



In addition to expanding a number of customer support capabilities, MD Helicopters’ Aftermarket and Customer Support organization continued to see improvements in performance throughout 2017. Enhancements to the MyMD.aero portal will provide MDHI customers with a wide range of additional features, including Software as a Service solution and mobile access as examples.

"I am, as always, indelibly proud of my team and our accomplishments,” Tilton concludes. “We have indeed revitalized this company into a major player in our industry, both among military and commercial customers.”

(AeroNews)

181 komentar:

  1. Bolehla untuk sambut kedatangan pengganas dari selatan Filipina...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iya pak,jgn robohkan pokok pisang pake heli ini ya

      Hapus
    2. Musuh terbesar indonesia dan malaysia adalah cina. Mrk komunis jahat, perampok, penyuplai terbesar narkoba, agresor. Org2 cina yg jadi warga negara indonesia dan malaysia menjadi garong2 yg merampok ratusan triliun rupiah dan milyarn ringgit. Waspada, waspada, waspada dengan garong2 cina

      Hapus
    3. Jangan pake horny lagi buat sikat pengganas...

      LOL

      Hapus
    4. Ops Daulat ATM dpt singkirkan pengganas Sulu, tp TNI sampai sekarang gagal kekang OPM.mungkin kena sediakan teksi, br semangat sikit anggota TNI.

      Hapus
    5. TNI...jangan tembak kebun papaya

      https://www.facebook.com/MajalahMiliterOnline/photos/pcb.1567828643302635/1567828129969353/?type=3&theater

      Hapus
    6. @Shafiq bukan gagal..tapi bagaimana merubah mindset OPM agar kembali bergabung ke indonesia...karena OPM suka mendapatkan provoke dari negara lain....Kalau TNI mau menghancurkan OPM mungkin gampang..tapi bagaimanapun anggota OPM rakyat indonesia yg salah jalan...jadi perlu diluruskan bukan di hancurkan.....Kalau pengganas Sulu mereka kan ingin hak tanah kembali...solusinya gampang malay kembalikan tanah yg bukan haknya..pasti selesai masalahnya..

      Hapus
    7. piq piq, antara di invasi sama pemberontakan dalam negeri, itu beda jauh haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹. coba situ tanya dech ama om gempur

      suatu negara kalo sampai di invasi sampai ke daratannya tanpa diketahui, itu artinya pertahanan 3 Matranya gagal dan kedaulataannya telah jebol. kalo kata "bang oma, sungguh terlaluw" haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
      apalagi kalo punya kapal selam, pespur, kapal kombatan, radar anti stealth dan alat canggih lainnya. artinya ada celah yg bisa diinfiltrasi.

      beruntung hanya kelompok kecil bkn negara musuh yang tak siap secara taktik mititer & logistik panjang. kebayangkan kalo yg melakukan invasi itu musuh negaramuh yg punya pasukan ratusan ribu & perlengkapan 3 matra lengkap, bisa perang panjang, bahkan dijajah haha!😊😊😊

      gegara hal ini makanya ada negara yg berambisi menguasai LCS, mereka tidak takut kerna kelian aja bisa infiltrasi yg artinya lemah.
      bisa saja suatu saat penginvasi itu kembali & bersekutu dgn negara besar tersebut maka bersiyap2lah piq piq sapiq, ente kena wajib militer haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    8. Wah menggerunkan ini penampakan Nuri yang mampu melibas Apache tu...sumber wikimahat

      Hapus
    9. @izzul.. itu uji coba roket tempatan. bukannya missile mahal punya negara kaya buat tembak sarang semut hahahhaa

      Hapus
    10. Angota OPM disokong isreal mahukan emas indonesia seperti puak kurds disokong isreal Mahukan minyak syria macam mana tni mahu beli helmat hmd itu ix ix ix..

      Missile tni hellfire gak sampai lagi ix ix ix

      Hapus
    11. Nanti misile hellfirw tni akan d ujicoba d selat malaka buat belasah kpal nelayan malon yg maling ikan...

      Hahahahaha

      Tunggu ja kabarnya

      Hapus
    12. Nuri vs apache mimpi ibarat burung gereja lawan elang.. Wkwkk aduh adu du aduh

      Hapus
    13. Gereja Amerika dan euro dah beli gologan satan dari isreal ok, ramai warga pilipina dah sodom Pemimpin pilipina itu kita lihat itu berlaku dipilipina malah duterte penah disodom paderi amerika yg beli oleh yahudi itu Ix ix ix itu kebenaran belaku di pilipina itu ok

      Hapus
    14. Mahataik ngomong apaan...zzzzzz

      Hapus
    15. biasalah om mahat kena efek deterennya target kasel kita 12 bijik yg sakses bikin getar2 vibrator haha! ama demam su 35 yg bikin efek parnoid haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      pdhl kitanya sich asek asek aja prasaan

      salam shopping soping 3 MATRA tempur se ASEAN: Vietnam, Myanmar, Singapur, Indonesia, Filipina dan Thailand, Xlalu shoping bersama okeh oceh πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

      Hapus
  2. Mantap... kamo nya cakep juga tuh...!

    BalasHapus
  3. wow cumelnyer....nie beli kat pasar ka?guna 1mdb ke?

    BalasHapus
  4. Setakat nih malaysia teruk sangat dalam kewangan,semua budget kena cut untuk cukup kan budget pilihan raya yg kurang...beli A400 tp budget operatenya pun kurang,nak bawa balik hibah Paladin USApun tak de wang,nak ganti submarinepun mesti tunggu masa 20 tahun...bisa2pun malaysia nih angkut bakul sendiri nantinya Wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. bro mana ko dapat sumber operate A400M tu kurang...??? ko jaga A400M malaysia ke...??? hehehehe... jadi yang terbang ke hulu ke hilir tu apa UFO...??? lagi satu Malaysia ada C130 bro terbang ikut keadaan la takan hantar 30 orang anggota ko nak guna A400M...??? logik la skit...

      Hapus
    2. baca link ni bro

      http://www.malaysiandefence.com/105mm-light-guns-going-airborne/

      ni statment dari pihak atasan ATM

      "Zulkiple also said that the M109 155M Paladin SPH procurement was on schedule and these were currently being upgraded in the US. Asked whether the Army will raise a new regiment to operate the SPH, Zulkiple says not as an existing unit will be taking over the vehicles"...

      Hapus
    3. Ini mat rempit bro. Semua inside details malaysia die tau. Pakar la katekan. Die lg pakar dari askar malaysia sendiri. Kudos mat rempit. Dah jadi pm or jeneral tni jangan asik komen kt sini tau. Bukan level ko ni. Hikhik

      Hapus
    4. @mat rempit tak usahlah ko jabar pasal terperinci..
      ini level troll hahahha

      Hapus
    5. Miskin ya miskin

      Tak sah mengelak pake alesan pemilu pula.

      Hahahaha

      Hapus
    6. Gempur@ Paladin ko tuh beritanya dari dulu itu2 sahaje,zulkipli always cakap on schedule n on the track,tapi bila pun tiba Paladin tuh tak tahu aka AKAN Wkwkwk

      Malaysia boleh 4 beli A400 tapi tak memikirkan cost operasionalnya hahaha : www.defense-studies.blogspot.co.id/Malaysia's A400Ms work,but they cost/07-02-2018...so Wkwkwk...angkut bakul sendiri Wkwkwk

      Hapus
    7. Unknown@ Unknown nih panas hati bila nak debat dgn aq Wkwkwk...aq hantar cakap dgn bukti kuat,Unknown cuma boleh cakap troll,hoax dan penuh bual,pasal Su30mkm setaraf Su35 Unknown lah yg hantar cakap mula2 Wkwkwk...jadi kita cem mn credibility dia tuh Wkwkwk

      Hapus
    8. Si tua@ kl nak lawan cakap troll cem Unknown kita hantar cakap dgn bukti yg kuat bro

      Hapus
    9. @mat rempit kamu punya hati sungguh mulia bro. mencerdaskan mereka. sebenarnya sulit sebab mereka tak ada sense of crysis. emotional intelectual rendah. selalu merasa inferior. aku sih senang dengan kondisi itu sebenarnya πŸ˜€πŸ˜€

      Hapus
    10. betul lah kos tapi ada dia kata masalah besar hingga masalah operasi.. agak2 la nak komen tu ikut suka ko je... dah la kata T-72 bukan MBT merepek tak sudah... kata je le ko dengki pasal ko takdekan kihhh...kihhh... A400M terbang mcm biasa bro siap p hantar bekalan bantuan ke Filipina lagi bro... sudah2 la ko nak merapu tu...

      Hapus
    11. dari 10 ko berhujah satu pun tak boleh pakai Mat Rempit T-72/Pt-91M bykan MBT... kapal kena ada CIWS baru kuat apa la hehehehehe... sedih aku dengan kamu ni... nak berdebat maaf la baik kamu berdebat dengan kanak2 kecil senang kamu nak merepek...

      Hapus
    12. pasal paladin Mat Rempit betul tu... dia saja cakap tu benda takde... pasal kamu lagi tahu hal pertahanan malaysia ni...A400M masalah operasi...??? Pt-91m bukan MBT kamu memang pakar hal pertahanan Malaysia...hehehehehe

      Hapus
    13. Gempur@ gempur mulai panas bila nak debat dgn aq,bila nak debat dgn aq mestilah hantar bukti yg kuat dan logic pakcik Wkwkwk....aq tak de kata kapal yg punya CIWS baru kuat,yg aq protes tuh teman2 ko yg kata canon 57mm dah boleh jd CIWS Wkwkwk...teman2 ko tuh tak tahu apa hakikat CIWS yg sebenarnya Wkwkwk,just troll teman2 ko tuh Wkwkwk

      Bila tak paham masalah MBT jgn troll dan meracau pakcik,mana lah boleh pt91 setaraf dgn leopard,challenger,abram or lecrec,dari segi capacity engine sahaje pt91 dah kalah teruk,dari segi berat(weight)pun pt91 41 ton kalah jauh dari leopard 61 ton,dari segi endurance/jangkauan sahajepun pt91 pendekarpun kalah...example,dicontohkan misal capacity engine pt91 600 HP dan capacity engine leopard 1000 HP,manalah boleh dan kuat engine pt91 boleh menjangkau jarak 1000 km dgn engine leopard yg punya kuase 1000 HP Wkwkwk,think smart pakcik...dari segi lapisan armour,dgn berat 61 ton leopard boleh dipasang armour 4 lapis,kl pt91 pendekar yg punya berat 41 ton dgn capacity engine kecik dipasang lapisan armour 4 lapis maka pt91 tuh jadi lembab(lambat) mobilityny,maka dari perbandingan2 tadi PT91 pendekar di masukkan ke dalam medium tank seperti CV90,harimau hitam pindad,sekarang dah paham pakcik

      Setakat nih A400 bolehlah sekali atau 2x flight hantar bantuan ke philippines,bila dah berpuluh2 flight dihantar maka TUDM ko pun berfikir Wkwkwk...high cost or jimat,apalagi budget pertahanan setiap tahun pun kena cut Wkwkwk...automaticly,TUDM ko akan pilih C130 untuk sering terbang kerana jimat dan tak memberatkan budget dari pada terbangkan A400,ko tengok nanti C130 ko yg sering terbang dibandingkan dgn A400 ko tuh

      Hapus
    14. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    15. Oh bru aku tahu. Selama ini russia sebesar2 wilayah tiada mbt. Cuma ade medium tank....hahahaha

      Klu kereta besar pakai enjin kecik mampu kan kereta itu Berjalan jauh seperti kereta kecil yg enjinnya juga kecik. Thing logic and psychic la mat rempit. Tp klu kereta kecil engine besar itu bkn kereta. Itu formula 1.... hahahah

      Kami tak pernah ckp meriam canon 57 itu ciws. Canon is cannon. Ciws is ciws. Tp Kami kata meriam tersebut mampu memberi perlindungan seperti ciws. Kamu Cuba lihat besar meriam 35mm dgn 57mm. Adakah begitu bsr perbezaan. Lihat commercial Video kat youtube dh la....

      Kapasiti cargo a400m besar, that why hantar kurng. Knp nk samekan dgn c-130 jugak nie. Tak paham betul aku. Klu dpt hntr lagi bnyk dlm 1 masa lagi jimat dari ulang bnyk kali. Maintenance pun kurng.... Klu dlu c-130 kna ulang 10 kali until hntr bantuan. Tp a400m cuma perlu 4 kali. Jadi mane lebih jimat nie mat rempit

      Hapus
    16. Harta@ harta nih dah panas bila aq cakap Wkwkwk...rusia setakat nih ada MBT Armata dan T90SM,apa pasal rupanya,ko ada Armata rupanya Wkwkwk

      Hahaha,ko bawa2 pasal kereta formula pula Wkwkwk...itukan hanya untuk sukan sahaje dipakai,kereta kebal tuh untuk perang pakcik,emang pendekar ko dipakai waktu sukan formula 1 ye,tak nyambung ko tuh...ko baca dan simak cakap yg aq hantar tadi biar ko paham Wkwkwk

      Hahaha,ini budak tak paham hakikat canon biasa dgn hakikat canon CIWS,banyak2 baca pakcik biar tak panas hati Wkwkwk

      Emang capacity A400 besar tapi cost mahal,di link yg aq hantar ada pakar aeronautica cakap cem tuh,dah aq hantar linkpun ko pun tak paham2 aq pun tak tahu lg,example 1 pesawat A400 load factor 40 ton tapi pesawat ini habiskan cost US$ 3 million sekali flight bandingkan 2 pesawat C130 masing2 punya load factor 25 ton (2x25=50 ton) dgn cost sekali flight cuma US$ 2 million,mn yg jimat dan boleh bawa cargo lebih banyak

      Hapus
    17. Hahahaha... ye ke aku panas.... ke ko yg panas. Armata berat pun bawah 50t. Kamu sendiri yg bgi tau bawah 50t bkn mbt... kan... hahaha dh habis pusing belum nie

      Maksud aku. Klu tank besar haruslah enjin besar. Sbb berΓ€t yg haris dibawa juga besar. Klu tank sederhana. Kenapa harus engine besar. Mesti lah engine sederhana. Tank utk bertempur. Bukan lumba. Jadi maksud aku Klu Kamu mau engine tank besar dari body. Adakah Kamu mau menbawa tank utk balapan....hahaha paham tidak

      Hahaha. Come on mat rempit. Meriam tu manufacture sendiri sudah buat Demo dan dijadikan cormercial. So what the point actually?

      Jika perbandingan begitu. Kamu harus pandai memakai pesawat apa yg bersesuaian Klu cuma 50t. Tp kalah berat cargo Kamu perlu bawa adalah 200t. Maka... Mana 1 pesawat yg lebih bnyk ulang alik?. Itu kalau 50t Klu Cargo Kamu 40t berapa kali c-130 dan a400m harus ulang alik. Mau aku terangkan pulak mana 1 lagi jimat....hahahahah

      Come on mat. Cuba lagi. Ade sbb Knp malaysia kejap pakai c-130 walaupun a400m sudah ada. Bkn sbb cost semata2

      Hapus
    18. Harta@ mn link Armata berat dibawah 50 ton,Armata tuh punya berat di atas 50 ton kerana ia guna steel composite yg tak dpt ditembus ATGM

      Jadi conclution pt91 bkn MBT kerana ia punya capacity engine yg kecik dibandingkan dgn leopard,abram,challenger,Armata,kl body kecik capacity enginepun kecik cem mana ia di sebut MBT

      Hadech,penat aq explain beza canon biasa cem 57 n 76mm dibandingkan canon CIWS,canon biasa firing ratenya cuma 200 amunition perminute,kl canon CIWS firing ratenya 1000 amunition perminute,amunition untuk CIWSpun telah dibina dan di design khusus untuk membakar (burn) target yg kena amunition nih

      Yg cakap A400 tuh high cost bkn aq sahaje,tp para pakar di link aq hantarpun cakap cem tuh,ko baca lg link yg aq hantar tuh biar ko lebih paham

      Hapus
    19. Kamu kan suka baca Wikipedia... jdi cari lah....

      Mat Kamu tahu tak mcm mane mahu mengkelaskan mbt dan light tank. Tlng tunjuk segala spec. Jgn kira berΓ€t je. Light tank berΓ€t dlm lingkungan berapa mat?

      Ko cari link yg ckp mahal. Memng la. Kereta mpv dgn kereta biase mana biaya lagi mahal. Pikir la. Dan mana data angkut lebih ramai. Mat if you like to compare please compare apple to apple la. 1 pesawat besar mahu compare sama pesawat kecil. Tros Klu gitu cn235 biaya lagi murah dari c-130. Knp mahu pakai jugak c-130. Semuanya tukar la pakai cn235 Klu mahu biaya murah

      Hapus
    20. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    21. Mat. Ciws memng ade Kesan tembakan yg tinggi. Tp hanya berkesan pada jrk dekat. Sekiranya kapal Musuh lncarkan missile. Akan Discounter oleh missile. Apa bila tak dpt baru masuk ciws or cannon utk tangkis. Oleh sebab itu malaysia pilih meriam caliber 57mm.tetapi bkn bermaksud tldm tidak mahu pakai ciws. Ciws mungkin akan Di install akan dtng. Sbb masih ada rumah utk ciws. Dan stakat ini malaysia masih meliki 1 phalanx ciws Di simpan. Bole di install bila2 masa. sekiran ya memerlukan kerana itu bkn 1 brng yg begitu complex seperti meriam Atau missile jika mahu dipsng. Dan juga sistem tersebut bole Diletak pada kapal tanpa perlu dimatikan pada bahagian bdn kapal. Seperti phalanx ciws dan oerlikon

      Hapus
    22. Harta@ penat aq layan ko hahaha..beza mbt dgn light tank ko pun tak tahu,tak tahu pun tapi berkicau lah tuh Wkwkwk

      Aq compare C130 dgn A400 sama2 heavy light transportation,aq tak de cakap CN235,ko yg tak paham link yg aq hantar tuh

      So ko tuh dah paham hakikat canon biasa dgn canon CIWS,jgn ko contoh kawan ko tuh lg ye

      Hapus
    23. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    24. Tros ko dh jumpe belum berΓ€t armata brape... wkwkwkw ke sudah Check Tp tidak mau megaku slah.... wkwkwkw betul nk aku bilang . Klu kamu menganggap bwh 50t bkn mbt. Russian Klu begitu tidak pernah punya mbt....
      Wkwkwkw.... mat rempit mau menang lagi.... wkwkwkw

      Tlng Di hntr itu link... a400m yg sebenar nya harus di Compare sama c-17 itu bru pesawat sama jenis. Memng Kamu tidak ckp pasal pesawat cn. Tp aku memberi contoh Kamu compare a400m serupa Kamu compare c-130 dgn cn 235. Mau jimat2 pakai cn235 lah sane

      Hapus
    25. Harta@ harta nak meracau Wkwkwk...ada ko link berat Armata tuh,kl ada sila hantar emang selama nih aq blom jumpa link berat Armata,tapi yg aq tahu berat Armata diatas 50 ton kerana ia guna komposit yg berlapis2

      Link tuh dah aq dihantar di atas ko bacalah...Hahaha,nak troll,bila tak paham class transportation jgn troll lon Wkwkwk...C130,A400,C17 tuh masuk heavy craft transportation,CN235,C295 ect masuk medium,CN212,N219,Twin otter masuk light transportation lon...jgn meracau ye Wkwkwk

      Hapus
    26. Wkwkwkw... Kamu suka ikut logic kamu. Bila kah aku sudah bilang. Wikipedia pun ada menyatakan berΓ€t armata... Dicari sana.... kata nya malaysia ini orng layak bawah tempurung. Fakta semudah itu pun ngak bisa dicari Mat... siapa yg katak bawah tempurung.... wkwkwkwkw

      Wkwkwk yeah... c130,a400m,c17 telah disebut. Terus ketiga3 kapal mana lebih ideal?wkwkwkw
      Tp sudah kita bercanda panjang. Klu Kamu mau bandingkan berat Transport 40t ayoh kita bandingkan berΓ€t lebih 100t. Pesawat mana lebih jimat? Wkwkwkwk siapa yg meracau skrng.... wkwkwkw. Mat klu Kamu bkn katak bawah tempurung. Kamu tau biasanya paling mudah bantuan kemanusiaan berapa kali setiap pesawat ulang alik mau menghangar bantuan.

      Well aku tau Kamu tidak bole terima. Dan terus kebakaran jenggot. Keluar kan lagi fakta2 mu. Tp Kamu tau kan jwpn nya.... panas terus yah Mat rempit....wkwkwkwk

      Hapus
    27. Di wikipedia tak de di sebut berat Armata Wkwkwk...ko nih suka mereka2 dan meracau lah Wkwkwk

      Kan dah aq kata pesawat transportasi di class berat tuh C130 lebih jimat Wkwkwk...think smart lon,kalo lebih besar engine cem engine A400 lebih jimat ya Wkwkwk

      Hapus
  5. kesemua heli ini akan menguatkan kawalan di timur sabah...

    bersaiz kecil amat sesuai untuk mendarat di tempat2 atau ruang yang kecil/sederhana.

    kos maintain yang efisyen/murah..

    walaupun ia kecil namun kuasa persenjataan agak padu jika dilihat ia mampu melancarkan misil Hellfire jadi apa yang saya lihat disini heli ni pelbagai peranan walaupun ia kelihatan CUTE/kecil... hehehehehe

    dan yang utama heli ni untuk memantapkan kawalan untuk memusnahkan pengganas...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bisa beli kah tuh hellfire...

      Apa cm optional klo da wang.?
      Paling banter yg d ambil cm minigun, M2 HB, FFAR.
      Tolong d koreksi y

      Hapus
    2. emmm.. rasanya jelas saya katakan ia mampu ada saya kata Malaysia beli Hellfire...??? lagi satu jika ia mampu melancarkan ATGM adakah anda pasti hanya versi hellfire boleh dilancarkan..???

      Hapus
    3. Pak Gempur,
      Ane rasa kalau buat counter pengganas terlalu wah pakai Hellfire, overkill buat soft target.
      Minigun & FFAR cukup buat mereka ko'it.
      Kalo dimari, kdepannya cukup ditumpas pakai UCAV, baru dibersihin ama heli serbu.

      Hihihi...ane ngayal kayaknya nih..

      :D

      Hapus
    4. tak salah kalau nak ye tak... jika tak sekarang mungkin dimasa akan datang pasal jika dilihat heli ni luas juga kegunaannya... rasanya jika ia boleh lancarkan misil ATGM maknanya versi lain ATGM mungkin ia mampu lancarkan...

      Hapus
    5. Heli kecik macamni hanya mampu angkut 2 hellfire dan mobilitasnya rendah tapi gesit.

      Hapus
    6. Betul pakk cik..

      Heli ini dimungkinkan untuk banyak peran, jika saat ini belum, masih bisa diupgrade sesuai fungsi&kebutuhannya, sampai batas maksimal tentunya.

      Selamat.. :D

      Hapus
    7. @ GW tahniah malay buy MD530G walaupun hanya 6 bijik tak apalah yg penting malay shoping...

      Hapus
    8. bukan tu je ada saya bagi link tu... meriam 105mm dan M109 155mm...

      Hapus
    9. Pak Gempur,
      Sebelumnya, ATM sudah punya/pernah operasikan SPH kah?

      Hapus
    10. Heli nie bkn jadi heli tempur. Pada masa yg sama senjata bole dibuka dan bole jdi heli angkut personel atau brng resupply dlm hutan or penempatan padat. Glass cockpit yg full tu jugak bole jdi peninjau Klu pakai ucav. Mcm mane nk angkut orng. Klu pakai ucav utk tinjau. Still kna hntr orng jugak lepas tu.

      Hapus
    11. Boleh angkut rosmah shopping juga tak??

      Hapus
    12. Rosmah shopping naik drone dong broo. ..
      kehkehkeh.. .

      Hapus
    13. Boleh angkut rosmah tak shopping around europe

      Hapus
    14. panas ke bang....??? kihhh...kihhh

      Hapus
    15. Kipasin ja terus...biar makin betasap

      Hapus
    16. pqyload kecik si litle bird ni. gak effectif buat cas di hutan.kena tongkat orang cari rambutan, runtuh pasti πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    17. Hahahah.... takde hujat yg professional ke nk balas.... come on, Jgn Tanya soalan budak2, Malu la mat rempit pakar military

      Hapus
    18. Aduh... situa bangang ni bole tahan bangang reply comment. Sudah nama pun resupply

      Hapus
    19. Harta@ kalah debat dgn ku ye Wkwkwk

      Hapus
    20. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    21. Loh kok bisa kalah.... part yg dimana? Adoi....hahahaha jem Aku dgn ko nie

      Hapus
    22. Harta@ kalah lah ko,troll sahaje kerja ko tuh Wkwkwk

      Hapus
    23. Kalah troll.... Kamu yg troll kata aku. Tub aku bgi fakta bukan troll. Md mampu jadi heli combat dan passenger ape yg troll dlm fakta tu?

      Hapus
    24. Harta,@ aq tak troll,bila ko cabar aq hantar bukti kuat

      Hapus
    25. Bukti ape? Mane bukti ya?

      Hapus
    26. Buktinya Btr80 produk ukraina yg gagal Wkwkwk

      Hapus
    27. Mat rempit. Dari atas td aku membaca kan perihal md500. Knp bertukar kepada btr. Kita bincang btr di komen lain disini komen psl md. Klu mau btr ayoh kita ke komen btr yg lain tadih...

      Owh yah... panas hati ya...wkwkwkwkwk

      Hapus
  6. teruk malaysia... sana kurang sini kurang... jalan sana jumpa Bangla... jalan sini jumpa tetangga... ramai betul warga asing mencari REZEKI... di bumi yang b'tuah ini... Sudu banyak Kuah tak habis2..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gagal paham sy...

      Artinya apa nih

      Hapus
    2. Artinya si Ari zan ini jualan kuah, dua seringgit, udah ngerti bro?

      Hapus
    3. Kuah Bakso atau kuah soto

      Hapus
    4. Kuah sayur kangkung sama nasi lemak jer...
      kehkehkeh....

      Hapus
    5. dia bilang negerinya kaya tapi banyak yang maen songlap hahaha

      Hapus
    6. Tak, sepatutnya nampak bot illegal immigrants dari indon, sambut dengan kanon 20mm. Itu je nak ajar indon tak sedar diri. Bagi makan pon bukan dia terima kasih. Bagi makan 20mm bru puas hati. Takpon panggil tldm rempuh kapal pendatang haram indon.

      Hapus
    7. Ke nak lagi syok, kasi test 76mm kat kelas kedah. Indon nje dia tak perasan ke, pendatang haram dari negara dia semua dah kene target masa masuk, tapi pihak atasan je tak bagi tembak. Kalau ikutkan, dah lama mampus indon2 yang nak masuk malaysia secara haram nie.

      Hapus
    8. Sampah asia ini kok belum dikarungin....orang super kaya di indonesia jumlahnya 1% dr total penduduk indonesia ya sekitar 90% total warga malaysia...udah sampah bodoh pula.....

      Hapus
    9. Ini ni myms tipikal malasya otak masi kelas kampong..
      Kasi tembak lah.. jangan tak kasi tembak.. berani? Sedar diri kalo nak sembang besoo.. hahaha.. berani tak? Buat la.. suruh najib tu buat.. jangan tak buat.. beso tai dari pado duboo.. hahaha suai?

      Hapus
    10. Ari n Myms@ korang berdua budak bodoh,ada juta2 orang asing kerja di malaysia korang berdua bangga sangat Wkwkwk..dari kerja level terendah sampe level tertinggi cem CEO MAS pun dipegang orang german Wkwkwk...sebentar lg prime minister ko pun orang asing Wkwkwk....kenapa orang german boleh jd CEO MAS,knp tak orang malaysia,knp hal syarikat negara CEOnya orang asing Wkwkwk....ini kerana orang2 malaysia tak punya human resources yg tinggi,orang malaysia cuma cakap banyak tp skill n knowledge tak de Wkwkwk

      Hapus
    11. @mat rempit tugas berat menanti mu broo selamat bertugas mencerdaskan mereka πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    12. @mat rempit tugas berat menanti mu broo selamat bertugas mencerdaskan mereka πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    13. PARAHHHH....

      baru tau ada ceo bumn orang asing

      Hapus
    14. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    15. Mat rempit... ceo mas orng german tu tahun bila punya cerita. Baca atau tidak? Klu maju recycle pasti kan brng recycle ade nilai, Jgn tiada nilai mcm kamu. Terus menjadi situa banging yg hanya mampu menyokong. Sesuai lah dgn nickname

      http://www.pikiran-rakyat.com/ekonomi/2017/01/03/jokowi-tidak-apa-apa-bumn-dipimpin-bule-asal-389564

      Ini link dari negara Kamu psl ceo orng luar

      https://www.dennysiregar.com/2017/01/ceo-asing-di-bumn-kenapa-emangnya.html?m=1

      Jdi kepada situa bangang. Jgn terus menjadi bangang. Maka otak Kamu yg harus dicerdaskan. Dan bukan kami

      Hapus
    16. Harta@ itu kan baru sebuah wacana,hanya cakap dan tak nyata,jokowi hantar cakap tuh biar memacu orang2 indonesia punya skill dan knowledge cem orang europe dan amerika...sekarang ada ko tengok CEO syarikat negara kami orang asing,ada tak...mau tahun lepas mau recycle,yg penting CEO MAS pernah orang german...malulah pakcik bila cakap banyak Wkwkwk

      Hapus
    17. Hahaha.... baca la rencana ko tu. Walaupun tiada skrng kami tak kisah. Tp baca betul2 ape yg dia sampaikan.... ramai lagi orng negara luar pernah jdi ceo di malaysia. Tp setelah tamat contract itu siapa pula yg diganti

      Hapus
    18. Harta@ setakat nih tak de satu pun orang asing jd CEO syarikat negara indonesia,kl di malaysia ada cem CEO MAS Wkwkwk...knp ramai sangat banyak sangat orang asing jd CEO Syarikat negara malaysia kerana orang malaysia tak de skill n knowledge Wkwkwk...knp saat MAS jatuh teruk sangat selepas case MH370 CEOnya orang german,apa pasal CEOnya orang german,kerana orang german tuh boleh dan dapat membawa MAS tuh naik dan beruntung kembali selepas jatuh teruk,knp tak orang malaysia di guna saat MAS jatuh teruk saat itu,apa pasal ? Kerana orang malaysia tak de skill dan knowledge bila pimpin syarikat jatuh teruk dan menghidupkannya kembali Wkwkwk

      Hapus
    19. Yes... kami tiada knowledge mcm mane nk handle. Ape salah belajar dari orng german itu. Lihat background orng german itu. Malaysia tidak pernah rasa Malu dlm menimba ilmu. Kerana bisa membawa kebaikan. Justeru setelah itu ceo mas bkn lagi orng german.

      Kami bkn mcm Kamu. Berlagak pandai Padahal hakikatnya bodoh.

      Mat baca sendiri Artikel Kamu itu. Jokowi sndiri kata begitu. Knp Kamu begitu sombong...hahaha panas hati lah dgn fakta yg ada dlm Link tu

      Hapus
    20. Harta@ baguslah kl dah sedar ko tuh bodoh Wkwkwk

      Aq bknnya pandai,tapi setiap yg aq cakap ada bukti kuat dan penuh logic

      Aq dah baca artikel tuh,why ? Aq tak sombong,tp zaman sekarang mesti lihat fact dari pada berita dan cakap,ko tengok fact setakat nih tak de satu orang asingpun yg menjadi CEO syarikat negara,knp ko pula yg panas bila tak de seorangpun asingpun yg jadi CEO syarikat negara indonesia

      Hapus
    21. Hahahaha.....Eh sejak bila aku panas ni....hahaha. Kamu yakin negara luar tiada ceo orng luar. Sila lihat Singapura yah. Di Europe lebih bnyk. Jgn Kamu tidak tahu.

      Mesti SΓ©dar diri nie tidak pandai. Dari situ kita belajar. Bukan becakal pandai ckp ikut logic. Jgn baca saja tanpa berfikir. Ikut fakta Mat... hahaha

      Hapus
    22. eleh human resource rendahan pantas ambik ceo orang luar. tak mampu pikir cerdas ke πŸ˜€

      Hapus
    23. Pak tua bangang yg sesuai dgn diri mu. Baca link tersebut. Dari negara kami sndiri.Ade 1 fakta yg menarik yg Kamu rasa kami nie bodoh....hahahaha

      Hapus
    24. Harta@ siapa kata di singapura n europe tak de CEO dari luar,yg aq tanya knp syarikat negara ko ambil CEO orang asing,knp tak ambil orang malon,jawab cabaranku
      ..ST Kinetic syarikat kerajaan singapore pun tak pernah pake CEO orang asing,knp malon pakai CEO asing

      Kerana logic tuh kita boleh bercakap pandai,tak seperti ko yg logic pun ko kata hoax dan bual

      Hapus
    25. Kamu kata td tiada syarikat Milik negara tiada tiada orng luar yg jdi ceo. Trus aku kata pergi lihat singapura dan Europe. Kan Kamu kata td

      Aku jawab. Orng german itu adalah seirngh ceo yg berjaya. Kerana biodatanya orng yg bagus. Jdi malaysia mahu belajar. Kami tidak bodoh sombong. Kami tau membezakan keuntungan dgn kesombongan yg biar miskin asl kan orng sndiri. Terus menerima miskin sana...

      Mat rempit. Syarikat negara ini bnyk. Tidak pkai sana. Pakai Di sini. ST tak pakai. Temasik pakai. Terus napa. Kamu mau berkata pasal 1 syarikat atau byk syarikat... hadoi....

      Klu panas hati Jgn goblok Mat..... wkwkwkwkw

      Hapus
    26. Harta@ kl indonesia goblok kenapa lah malon guna CEO orang german,katanya malon lebih pandai dari indonesia tp MASnya pake orang malon,knp tak guna orang tempatan Wkwkwk...sakitnya tuh di sini Wkwkwk

      Hapus
  7. sebenarnye malaysie rugi kalau untuk patrole and attack guna little bird....lebih baik guna supertucano...yg punya senjata lebih banyak...dapat mission slow manuver...juga dapat dogfight kalau ada lawan mendekat....supertucano juga range jauh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sy setuju juga..amerika pun menggunakan pesawat seperti ini utk tugasan ini..kalau gak salah bawah program Light Air Support or LAS..

      Hapus
    2. Heli nie bkn utk gempur je. At the same time bole bawak trop.bole hntr brng utk resupply. Klu pakai Tucano nk angkut mcm mane

      Hapus
    3. Kalo bawa barang or orang nendingan pake Bell 412 lah broo... Mobilitasnya lebih bagus.

      Hapus
    4. angkut gimane sih, cuman buat dua orang gitu. emang payload berapa. heli mini macam capung

      Hapus
    5. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    6. Md adalah salah 1 multirole helicopteryg dh diketahui prestasinya sejak kes somalia. Malaysia mencari heli tempur ringan menjadi angkut dan tinjau. Bkn mencari heli angkut menjadi tempur. Bell helicopter sama kapasiti seperti ec725. Klu gitu baik tambah ec725.

      Nope. Bole angkut lagi 4 orng

      Hapus
  8. Hahaa mana bisa malaysia beli super tukino...beli sekenan f 18 aja gk kuat..πŸ˜…πŸ˜… uangnya dii bawa najib di buat beli kapal pesiar yg sekarang lagi main2 di bali dan ketangkep ama polisi iyndonesia itu..πŸ˜…πŸ˜… di negara asalnya polisinya tidak berani nangkep yg namanya korupsi mega besar jadi main2 ke indinesia kena tangkeo deh...πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwkkkk,,, parah yak 3 triliun bro

      Hapus
  9. Wah selamat buat malaysia..!! Tdk usah lah kita saling menghina kawan..!! Kita harus saling support antara negara asean.
    Selama negara asean itu masih menghargai kedaulatan negara kita jadi buat kita saling menghina..!! Jika menghina itu di bayar maka saya orang pertama yg akan menghinanya tapi itu tidak,kita malah menambah dosa..!! Kalau orang malaysia mau menghina kita yaa silahkan..calem aja broo.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tidak sesuai isi tulisan dengan id nya.. wkwkw

      Hapus
    2. hahaha id menggerunkan komentar comel hahaha peace brooo hahaha

      Hapus
    3. Mabok Aibon rupanya dia nih kehkehkeh.. .

      Hapus
    4. Hahaha..sorry2 bro lupa ganti nama ini..!!
      Piss yaaaa.. Hahaha

      Hapus
  10. harusnya malaysia beli supertucano dulu daripada littlesonglap macam nie

    BalasHapus
    Balasan
    1. mereka nak naik taraf jadi delta kesiangan hahahaha

      Hapus
  11. Comelnye helly ni, tembak AK47 pon meletup.. muehehehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apache pun meletop jugak klu kene ak.

      Hapus
    2. kerana banyak tanyangan film holiwood macam blekhakdon sabab belanja helicoptr ni hahaha

      Hapus
    3. Situa bangang dan panjull, Jgn lah jadi bangang. Cari link orng kampung tembak juruterbang Apache pakai ak-47, lagi mahal dari dari md. Pun kalah juga

      Hapus
  12. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  13. selamat buat heli serbunya, smoga cepat sampai. babehnya king kju jg punyak telor terbang gini.

    guwe uda liat aksinya dipilem dulu. kalo buat lawan infantri ringan bolelah hny ati2 kalo ada musuh masuk lg bawa rpg 7 ato bahkan qw3 ngeri2 sedap ituw haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

    gimana om tentra delay suka gak kamonya haha!😊😊😊

    BalasHapus
    Balasan
    1. cukup pake spr2 pake amonision pisang ambon nak jatohkan ni perkakas broo hahahaha

      Hapus
    2. Haalaah dilempar bulu runcing juga jatuh ni heli...
      kehkehkeh....

      Hapus
    3. Wakakakakaka

      Bambu runcing pun bisa belasah ni heli

      Hapus
  14. Ini heli sesuai sangat macam karakter malasya.. suka memaksa diri.. tak sedar kemampuan.. nak di beri tugas macam2.. hellfire pun mesti bisa tembak.. kuat berapa lama airframe capung kecik ni kasi tugas macam tembak hellfire ? Hahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. yang kamu risau sangat pasal airframe dia tu dah kenapa... heli tu Malaysia punya dah yang kamu plak risau... patutnya saya yang timbulkan isu ni pasal sy org malaysia... dah duduk diam2 baca saja info tu...

      Hapus
    2. Broo...ada info ga tu kokpit sm body helo d beri lapisan baja anti peluru tak? Terutama lantai samb depan kokpit

      Hapus
    3. Hahaha.. hahaha.. lanjutkan.. biar gaya...

      Hapus
    4. biar gaya apa bro... rileks je pihak pembina dia tahu apa dia buat kamu apa tahu...??? hehehehehe airframe hahahahaha... lawak beb...

      Hapus
    5. Beli lah tu hellfire.. biar gaya.. haha haha nak lawan siapa tu missile.. heli tak de selfdefense warwar sembang nak bawa hellfire.. kena sengat manpad.. 100% to be musnah.. haha

      Hapus
    6. Dalam misi barangkali heli serbu yg lucu ni akan dapat kawalan oleh heli tua nuri sebagai bumper kalo diserang manpad.. haha

      Hapus
    7. bro pernah baca tak malaysia ada 12 buah EC725 helikopter support NURI...??? hehehehehe... pasal manpads Apache pun hancur bro kalau kena....

      Hapus
    8. Klu tak bagus. Tidak akan dijual. Ckup cerita sampai situ. Klu Kamu kata hanya malaysia yg beli. Rajin2 la cari maklumat

      Hapus
    9. Tak reti2 juga bung gw ni.. Apache tu ada keupayan mengeluarkan chaff flare.. sehingga lebih survive dalam menghadapi misile anti aircraft.. blm kita bicara sensor2 lainya..

      Hapus
    10. Bisa dibaca disini spec nya pada bahagian survibality

      https://fas.org/man/dod-101/sys/ac/oh-6.htm

      Hapus
    11. Warbyazah. Kami mencari multi role helicopter atau light attack helicopter. Bukan mencari attack helicopter

      Hapus
  15. Apasal duit indon makin jatuh ya..RM 1 =rp 3499.9 hmm..sembang langit boleh runtuh tapi wang main rendah nilai...ya ampunnnn

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tok,1 ringgit tuk tak berharga di indonesia Wkwkwk,beli nasi pun tak dapat Wkwkwk

      Hapus
    2. 1 RM cm dpat permen lolypop 2biji

      Hahahaha
      Dh bangga

      Masya allah

      Hapus
    3. Cara menghitungnya bukan begitu bro.
      Bukan berarti makin besar nilainya artinya negaranya makin miskin.. nominal itu bisa dibuat sesuai kebijakan pemerintah.. makanya Indonesia thn 2020 berencana memotong 300 rupiah menjadi 3 rupiah..(sudah dikaji pihak BI).
      Artinya bila berjalan bisa jadi 1 Ringgit adalah 35 Rupiah.. apakah negara Indonesia jadi kuat setelah dipotong nominalnya ? Belum tentu..

      Di tempatku kerja banyak staff yg kita kirim ke Malaysia..
      Saat di Indonesia dia sarapan pagi satu porsi dengan minum habisnya 20,000 Rupiah... pindah ke Malaysia kalau pagi sarapan dia habis 3 Ringgit.. jadi sama saja beda tipis.

      Gak ada bedanya... dia dari Indonesia bawa 1 juta rupiah sampai malaysia ditukarkan 287 Ringgit.

      Kalau orang Malaysia beli mekdi satu paket 10 Ringgit kurleb 35ribu rupiah... itu sama dengan harga disini, orang Malaysia datang ke Indonesia bawa 100 Ringgit sama dengan bawa uang 350ribu.

      Justru yg repot itu bila transaksi bisnisnya dollar (dan umumnya memang dollar).. mata uang asia itu rentan thd dollar... saat Indonesia dan Malaysia bisnis pakai dollar itu efeknya ngeri banget..

      Makanya standar International itu berapa konversi dollar yang bisa dibeli untuk membeli 1 porsi makanan, beli KFC di Malaysia 6 Ringgit, di Indonesia 1 porsi 20ribuan, gak ada bedanya. Uangmu yang 6 ringgit saat ke Indonesia harus ditukar menjadi 20ribu, dan bisa sama2 dipakai makan KFC.

      Coba dilihat ketahanan Rupiah vs Ringgit terhadap Dollar 3 tahun terakhir bro.. pasti kaget.

      Hapus
    4. Biasalah kalau dari malaysia ni dungu mesti banyak diajar sama orang Indonesia, kalau perkara mata uang coba cek yen jepang nilai mata uangnya juga rendah dari mata uang mu, tapi kalau ekonomi negara kau tu tak ada apa apanya jepang

      Hapus
    5. Rachman Hakiki tanya pada menteri perdagangan Indonesia kamu kenapa export kamu ditinggalkan oleh vietnam dan bakal kebelakang oleh mymanmar itu, jadi berkawan lagi pada puak sodom Yg menyodom kamu itu, sebarkan cerita bohong kamu itu ok, jokowi amat marah apabila export indonesia jatuh kebalakang sama vietnam dan bakal tinggalkan oleh mymanmar itu dilaporkan oleh media2 indonesia sendiri ok

      Hapus
    6. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    7. Klu 1 ringgit hanya dpt beli 2 lollipop dan tak rapat beli nasi. Mahal betul brng2 Di indonesia. Susah sungguh. Di malaysia dpt beli nasi. Dan beli 5 biji lollipop. Sblm tu. Phm ke tak ni psl ekonomi Mat rempit? Mcm tak reti je. Jgn tunjuk pandai Tp bodo

      Hapus
    8. Superstar. Adakah perbandingan itu pada makanan atau minuman yg sama atau hanya menunjukkan persamaan Harga saja. Tp brng tersebut berlainan. Cthnya kamu membeli kfc pada Harga 20 ribu. Tp itu Harga set snack plate/ 2 ketul ayam. Manakala kami 6 ringgit dpt dinner plate/3 ketul ayam.

      Perbezaan sedikit pada kuantiti kecil sememngnya tiada bnyk beza. Terasa hanya sedikt saja mahal. Terutama Klu membeli secara retail atau individu. Namun perbezaan yg amat ketara adalah pada kuantit yg besar. Itu yg selalu diambil kira dlm Import Export. Serta penjualan.

      Itu belum masuk Di tukar kepada percent gaji / ongkos yg dibelanja kan setiap bulan oleh setiap pekerja

      Hapus
    9. @ mahat otak dungu anak hasil gangbang british, yang lahir lewat dubur...tentu kalau eksport jatuh presiden marah, memang si tun najis tu ekonomi malaysia sakit, dia tenang saja

      Hapus
    10. Apa pasal bahas nilai mata uang malonsial ni...m

      Klo bahas mata uang tp nega miskin takde wang kobilangbkorang kaya raya...
      Kopikir cuma kau yg pandai disni...
      Korang mavam alien ja d sini


      Hahahahahaaaaaa

      Fakir miskin negara telantar

      Hapus
    11. So panggil la kawan2 ko yg cari makan kat negara nie, simple. Pangggil la. Sampai skrng ade lagi yg masuk. Suruh stop. Sini miskin. Ade sape2 bole bgi tau knp ade orng indon still nk masuk sini

      Hapus
    12. Harta@ besepah orang cina cari makan kami tak pernah hinakan mereka,yg kami hinakan banyak orang malon besepah jual dadah dan jadi teroris di indonesia

      Hapus
    13. Ckp2 orng nie. Orng Kamu yg masuk sini pun banyak bawak dadah. Bnyk jadi pencuri di malaysia. Sila oanggil saja lah... tak payah ckp bnyk.... panggil balik. Sini miskin, panggil...

      Hapus
    14. memang di tugaskan masuk buat rusuh kat malasnya sana

      Hapus
    15. Harta@ di malaysia orang indonesia hanya jd penjual kecik,kl di indonesia besepah orang malaysia jd bandar dadah dan big bossnya bisnis dadah cem mafia dadah colombia,apa di malaysia tak de kerja rupanya Wkwkwk

      Hapus
    16. Bukan bajingan, cuma kalian orang malasnya pantas memang untuk di rampok,

      Hapus
    17. Ye ke mat. Ke jadi tauke ladang sawit...Jgn igt aku tak tau la mat. Pengusaha sawit negara ko bnyk dari mana.

      Malaysia tidak ada kerja... wkwkwkwk, Tanya saja pada saudara2 Kamu disini yg jadi babu


      Hahahahah.... rachman tidak sngka yahudi di asean adalah orng indonesia. Hingga bole berkata begitu....hahahah

      Hapus
    18. Harta@ setakat nih investor sawit terbesar di indonesia adalah jepun,korsel,singapore n british yg punya sawit berjuta2 hektar,adapun investor malaysia cuma punya sikit sawit di sini,banyak baca pakcik

      Yg kerja di negara ko banyak dari etnis cina dan india,adapun kaki tangan kerajaan,polis dan ATM di dominasi melayu,jd siapa yg punya kerja di sana Wkwkwk

      Hapus
    19. Time jerebu. Pandai cakap semua ladang Investor malaysia. Time kat sini ckp investor malaysia kecik. Punya nk pusing.

      Maaf ye. Tidak pernah kerja sini Jgn pandai ckp. Siapa kata didominasi oleh cina india. Kelompok pecahan adalah sama rata sahaja. Ke bnyk kan engineer2 adalah kalangan melayu. Tp Kerana majoriti kaki tangan kerajaan adalah orng melayu. Pecahan pekerja swasta hanya sama rata...

      Hapus
    20. Harta@ beruk yg satu sok tahu pasal indonesia,pasal negaranya pun dia tak paham...lon,lon,otak tuh jgn di jubor Wkwkwk...ko pusing2 kebun sawit di indonesia kebun siapa yg punya banyak,jgn troller pakcik

      Saya pernah lama jd konsultan di malon,cuma sikit engineer melayu yg aq tengok,yg banyak tuh engineer bangla n china

      Hapus
    21. Wkwkwkw... Media mu yg kata masa jerebu yg bakar hutan itu ladang Mimik orng malaysia terus....

      Wkwkwkw consultan....ramai engineer bangla wkwkwkw consultan ikat bata bata Kamu ini kan.... hahahahaha baru ku tau

      Jgn mau menipu lagi Klu kamu sudah dtng sini.... wkwkwkw patut la. Rupanya panas hati lihat kemajuan Di malaysia

      Hapus
    22. Harta@ jadi Jerabu tuh datang dari ladang milik malon,jadi semua ladang sawit di indonesia tuh semua milik malon Wkwkwk..
      Lawaknye jer Wkwkwk

      Hahaha,panas hati melihat malon yg telah import weapon dari indonesia Wkwkwk...knp aq tipu aq fact bkn tipu cem ko tuh Wkwkwk

      Hapus
    23. Wkwkwkwk... orng Kamu yg kata VergΓΌtung kok salah kan aku... wkwkwkwk

      Ke Kamu yg panas hati tidak bole terima ladang Kamu Di invest orng orng malaysia yg Kamu kata miskin dan bodoh ini.... wkwkwkwkw

      Kamu lah yg menipu. Memutar Belit kan fakta biar bodoh asal nmpk Jaguh.... wkwkwkwk

      Hapus
    24. Aq tak panaslah,cuma aq gelak tawa baca komen ko malon investor terbesar ladang sawit di indonesia Wkwkwk

      Hapus
  16. ni rakaman pasal heli MD530G yang Malaysia order...jurucakap dari pihak MD helikopter...

    https://vimeo.com/258124502

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dilawan sama ini heli pasti modar

      https://lancercell.com/2018/03/02/uji-tembak-fennec-tni-ad/

      Kehkehkehkeh...

      Hapus
  17. lol us multicam camo for heli

    BalasHapus
  18. Assalamualaikum siapa tau bisa membantu anda. Dan aku mau cerita kisah nyata dalam kesuksesan aku selama ini. Aku dulu anak petani 3 bersaudara aku anak ke 3, 3tahun lalu orang tuaku pusing karna banyak hutangnya gara-gara aku di sekolahkan sampai lulus kuliah, tapi aku diam2 mencari cara supaya semua hutang orang tuaku bisa terlunasi. Waktu itu aku buka-buka facebook aku dapat website https://pesugihanputihislamia.blogspot.com. aku buka di google. Alhamdulillah sekarang orang tuaku tidak punya beban lagi sama orang. Awalnya memang takut hubungi nomer beliau karna kata orang larangan agama. Setelah dengar arahan mbah suroto ternyata bukan juga jalan sesat. Tergantung keyakinan dan kepercayaan saja. Banyak pilihan di berikan yaitu Dana Hibah, penglaris usaha dagan, dana ghaib, anka ghaib togel, jampi pelet, dll tergantung dari keyakinan kita juga dan tidak ada namanya tumbal. Mungkin ada teman mau hubungi langsung beliau ini nomer WhatsApp nya 0822 9127 7145 terima kasih..




    BalasHapus
  19. MD530G nggak ada istimewanya, hanya beda branding aja dengan NBO-105.

    Bentuk dan ukurannya pun hampir sama dengan NBO-105.

    Seperti Avanza dengan Xenia. Beda tipis aja.

    BalasHapus
  20. Izinkan Saya Mbah Agus Darma Untuk Memberikan Solusi Terbaik Untuk Anda Yang Sangat Membutuhkan.Ada Berbagai Cara Untuk Membantu Mengatasi Masalah Perekonomian,Dengan Jalan ; 1,Melalui Angka Togel Jitu ; Supranatural 2,Pesugihan Serba Bisa 3,Pesugihan Uang Balik/Bank ghaib 4,Ilmu Pengasihan 5,DLL HANYA DENGAN BERMODALKAN KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN,INSYA ALLAH ITU SEMUANYA AKAN BERHASIL SESUAI DENGAN KEINGINAN ANDA... Dunia yang akan mewujudkan impian anda dalam sekejab dan menuntaskan masalah keuangan anda dalam waktu yang singkat. Mungkin tidak pernah terpikir dalam hidup kita untuk menyentuh hal hal seperti ini. Ketika terpikirkan kekuasaan, uang dalam genggaman, semua bisa dikendalikan sesuai keinginan kita.Semua bisa diselesaikan secara logika.Tapi akankah logika selalu bisa menyelesaikan masalah kita. Pesugihan Mbah Agus Darma memiliki ilmu supranatural yang bisa menghasilkan angka angka putaran togel yang sangat mengagumkan, ini sudah di buktikan member bahkan yang sudah merasakan kemenangan(berhasil), baik di indonesia maupun di luar negeri.. ritual khusus di laksanakan di tempat tertentu, hasil ritual bisa menghasilkan angka 2D,3D,4D,5D.6D. sesuai permintaan pasien.Mbah bisa menembus semua jenis putaran togel. baik itu SGP/HK/Malaysia/Sydnei,Dll maupun putaran lainnya. Mbah Akan Membantu Anda Dengan Angka Ghoib Yang Sangat Mengagumkan "Kunci keberhasilan anda adalah harus optimis karena dengan optimis.. angka hasil ritual pasti berhasil !! BERGABUNGLAH DAN RAIH KEMENANGAN ANDA..! Tapi Ingat Kami Hanya Memberikan Angka Ritual Kami Hanya Kepada Anda Yang Benar-benar dengan sangat Membutuhkan Angka Ritual Kami .. Kunci Kami Anda Harus OPTIMIS Angka Bakal Tembus…Hanya dengan Sebuah Optimis Anda bisa Menang…!!! Apakah anda Termasuk dalam Kategori Ini 1. Di Lilit Hutang 2. Selalu kalah Dalam Bermain Togel 3. Barang berharga Anda Sudah Habis Buat Judi Togel 4. Anda Sudah ke mana-mana tapi tidak menghasilkan Solusi yang tepat Jangan Anda Putus Asa…Selama Mentari Masih Bersinar Masih Ada Harapan Untuk Hari Esok.Kami akan membantu anda semua dengan Angka Ritual Kami..Anda Cukup Mengganti Biaya Ritual Angka Nya Saja… Apabila Anda Ingin Mendapatkan Nomor Jitu 2D 3D 4D 6D Dari Mbah Agus Darma Selama Lima Kali Putaran,Silahkan Bergabung dengan Uang Pendaftaran Paket 2D Sebesar Rp. 500.000 Paket 3D Sebesar Rp. 700.000 Paket 4D Sebesar Rp. 1.000.000 Paket 6D Sebesar Rp. 1.500.000 dikirim Ke Rekening BRI.Atas Nama:No Rekening PENDAFTARAN MEMBER FORMAT PENDAFTARAN KETIK: Nama Anda#Kota Anda#Kabupaten#Togel SGP/HKG#DLL LALU kirim ke no HP : ( 0823-8738-4409 ) SILAHKAN HUBUNGI EYANG GURU:0823-8738-4409

    BalasHapus