25 Juni 2022

Army Activates New Unit to Operate Israel-made Howitzers

25 Juni 2022

ATMOS 2000 self propelled howitzer of Philippine Army (photos : PA)

MANILA – The Army Artillery Regiment (AAR) has activated a new unit, the 10th Field Artillery, which will operate the 12 newly-acquired 155mm self-propelled howitzers from Israel.

Philippine Army (PA) spokesperson Col. Xerxes Trinidad, in a statement Friday, said the 10th Field Artillery was activated during the AAR's 15th founding anniversary in Fort Magsaysay, Nueva Ecija on June 22.

PA Inspector General, Maj. Gen. Roy M. Galido, who represented Army commander Lt. Gen. Romeo S. Brawner Jr., headed the activation ceremonies.

”This newly activated unit will surely contribute to our continuing victory in the conduct of combined arms operations," he said in his speech.

The 10th Field Artillery will be led by Lt. Col. Chamberlain A. Esmino.

”As Artilyeros, let us not forget the characteristics that make you the best—speed and accuracy. Speed in providing the much-needed fire support to troops and accuracy in hitting only designated targets and avoiding collateral damage,” Galido added.

Earlier, the AAR announced that it had test-fired for the first time its newly-acquired Autonomous Truck Mounted Howitzer System (ATMOS) 155mm/52 caliber self-propelled artillery pieces.

Trinidad said the ATMOS 155mm howitzer system is a "shoot-and-scoot" weapon that can be rapidly deployed in rugged terrain.

"The weapon incorporates an 'inertial navigation system' (INS)-based gun-laying method and an automatic loader," he added.

The Army received 12 ATMOS howitzer units in December 2021 from Israeli defense company Elbit Systems.

As this developed, the Philippine Marine Corps (PMC) announced that it has activated its Shore-Based Air Defense System (SBADS) Battalion last June 22.

The event was headed by PMC Commandant, Maj. Gen. Nestor C. Herico.

“The shore-based air defense system is considered a significant part of all reliable coastal defense systems that protect strategic assets and infrastructures. This is to address the military’s gap relative to our capacity to defend our bases and new equipment against aggressors from the air. The SBADS will complement the efforts for sea lines of communications’ control, anti-access/area-denial, and coastal and island defense operations under our archipelagic coastal defense strategy," he added.

The SBADS Battalion is the second unit under the Coastal Defense Regiment after the Shore Based Anti-Ship Missile (SBASM) Battalion. 

(PNA)

78 komentar:

  1. Balasan
    1. Pastinya untuk marinir Malon

      Ngoahahahahahaaa 🀣

      Hapus
    2. Tapi dalam mimpi om mbut wkwkwk....

      Hapus
    3. Sebelah tu, guna meriam tarik lembu je, tapi happy sangat, wkwkwkw

      Hapus
  2. Kirain sph punya malon ternyata punya pinoy, sebelah masih kajian sampai sekarang belum sign2 lawak kena prank malon wkskwk...

    BalasHapus
  3. Kok ada ya negara kaya yg gak punya SPH

    BalasHapus
  4. Kembarnya yang ada SPH minta damai sama pejuang yang hanya senjata sederhana..... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Takde power dan kuasa, 16 pesawat militer panda kuasai langit malay, kapal CG nya pun bebas hilir mudik guys wkwkwkwkwkwk......nelayan malay tak bisa melaut lapak pon dah penuh oleh nelayan panda

      https://medan.tribunnews.com/2021/06/08/setelah-kerahkan-16-pesawat-militer-kini-kapal-coast-guard-china-duduki-laut-malaysia

      Hapus
    2. Pinoy Neg sahabat makin kuat, yg gak punya SPH Malon makin melarat.sepi shopping.lol

      Hapus
  5. Apa bukti ada SPH itu kuat.....? Wkwkwkkwwkwk

    Jumpa sama pejuang senjata sederhana malah dibuli... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Satu pucuk peluru SPH bisa meredam mulut busuk pengkhianatanmu Pur (kw)

      Hapus
    2. Mw bukti?? Belilah dulu baru bisa rase....oh ya lupa jiran tak da wang tuk shopping2.....bikin malu negara se ASEAN je ni negara tak mampu beli SPH...helipun sewa...marinirpun tak punya wkwkwkwkwk.....si mahatir bual mw ambil kepri pulak....memang malay tu berani omong karna mereka tu budak motherland british je....makanya bodoh sangat warganye wkwkwkwkkwkwk

      Hapus
    3. Terlalu berat jika dilawan SPH , semua sudah di urus dengan yang sebanding .

      Hapus
  6. Cuma negara miskin yg gak punya. Atau tdk mampu mengoperasikan. Maklum otak dan budget sama2 ciput

    BalasHapus
  7. Ada SPH Pun tau tau ajak damai sama pejuang senjata sederhana.... Wkwkkwkwkwkw

    LEMAH.....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahaha masa sama nelayan kabur wkwkwk beting patinggi ali nelayan sebelah bebas lego jangkar.

      Hapus
    2. 110 kapal nelayan Guys TLDM tak berkutik wkwkwkwkwkwk
      https://www.republika.co.id/berita/o4xt4f366/network

      LEMAH SANGAT GUYS

      Hapus
  8. Malon miskin tak punya SPH kerana kekangan Kewangan , lawak wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk

    BalasHapus
  9. Akibat kekangan Kewangan ingin beli aset ini itu sampai tega nge prank France wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk

    BalasHapus
  10. SPH sebenernya barang murah, perbiji gk sampe usd 3 juta. Beli aja 20 total jadi usd 60 juta

    Kalo pengen murah beli punya cina, pasti hisamudin setuju

    Wakakakaka

    BalasHapus
    Balasan
    1. Murahpun Malon tak de duit om

      Hapus
    2. Aku masih muda belum pernah merasakan ena ena, plis jangan bilang om 😁

      Hapus
    3. Wang kopinya minta 25 Prosen untuk orang tengah, jatuh nya tetap mahal bila di jual ke Malon

      Hapus
    4. SPH CHINA SEKARANG YANG TERJAUH LHO ,DENGAN MILIK INDIA > 50KM
      Ha ....ha kwkwkwkwkwkwkw kw

      Hapus
  11. Hanya Malon aset militarynya yang downgrade semua manakala negara jirannya upgrade asetnya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kata Malon makin tua makin berbisa seperti hornet dan mkm, buat bual sedapkan diri

      Hapus
  12. Wow....
    Bayangkan...

    Beli SPH, terus dibawa kelapangan tanah abang kuasa tembakan
    Blarrr.....tepuk tangan
    Blarrrr....tepuk tangan

    Wajah zamrose sumringah
    Rakyat ikut senang

    Jimat bukan ?

    Wakakkakakak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kenyataannya..

      Zamrose bingung
      Kalo bawa G5 mmg suaranya best, tapi bisa jadi candaan se asean
      Kalo bawa LG105....SUARA tak best

      Tapi untunglah ada littlebird
      2 bijik yang bisa bawa 12.000 peluru
      Wajah zamrose sumringah
      Rakyat ikut senang

      Wakakakkaakka

      Hapus
  13. Bwahahahaaaa...ada yang masih mimpi basah nak SPH tapi bajet pertahanan kerajaan kedekut 😁

    BalasHapus
  14. Sebelah memang tak punya SPH sebab tak sanggup beli. Kenapa tak sanggup beli? Sebab negaranya nak bangkrut....wkkkkkk

    BalasHapus
  15. MALON mau beli SPH tu mesti Cari iyuran duit dari rakyat dulu... Wkwkwk

    Bayar UTANG aja rakyat harus di peras dan dibuat sengsara guys...

    Semakin parah geng MALON ...wkwkwk

    BalasHapus
  16. GEMPURWIRA 25 Juni 2022 17.23
    Apa bukti ada SPH itu kuat.....? Wkwkwkkwwkwk

    Jumpa sama pejuang senjata sederhana malah dibuli... Wkwkkwkwkwkw
    __________________________________
    SPH tak kuat purrr... Yg kuat VAGINA mamak kau purrr, mampu masukan 3 batang peler

    Ngoahahahahah

    BalasHapus
  17. Gempur tanya APA SPH kuat..??


    Suruh lah ATM beli.. Baru boleh kesan kaut ke tak...


    Eh maap.... MALASiya tak de wang.. Maklum nakal bangrkrups.. Wkwwkwk

    BalasHapus
  18. Semakin parah guys...
    Kasihan sebelah rakyat makin menderita....wkwkwk

    Warga Malaysia ramai-ramai diajak untuk menggalang dana menalangi utang negara yang sudah menembus 1 triliun RM (Ringgit Malaysia) atau sekitar Rp 3.570 triliun.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rakyat S.Pore pasti bersyukur lepas dari semenanjung.

      Hapus
  19. Ada kerajaan yang minta damai dgn pemberontak partai komunis Malaya dengan di fasilitasi oleh thailand je. Sebab tentera nya sudah babak belur kewalahan lawan gerilya PKM di perbatasan Thailand πŸ€ͺ

    BalasHapus
  20. SPH for Malon ? Sudah tes Drive tiga kali ternyata masih di kaji dan di bincang sahaja sebab tak ku ku dengan harganya yang mahal 😁 hingga personil yang uji coba sdh sampai pensiun tetap ga kebeli tuch SPH Caesar

    BalasHapus
  21. Semenanjung tinggal kenangan, mimpi ketinggalan jaman.wk.wk.wk.

    BalasHapus
  22. PRANK SPH PALADIN FOR MALON 🀣:

    Semoga cpt smpai malaysia dan boleh guna lama..with artylerry war is made!

    Raymie Ray
    SPH second kira ok ler.... wak kejawen borong m113 secondhand pon dia dah bangga... jiran tetangga semua terketar ketir...

    Chairul Anwar
    Nak tgk demo shoot n scoot kat lapang sasar nanti

    Hans Muhammad
    Lesen M4 dah, SPH second hand dah, lagi apa akan dapat dari US


    Hairil Azuin Md Akil
    Dah sampai ke M109A6 kita??

    Hairil Azuin Md Akil
    A6.......same as the US.

    Luqman Al-Hakim
    Kita akan dpt A5 bukan A6

    Hairil Azuin Md Akil
    Lor.......outdated punya model le tu....takpe la.....janji ada

    Najib Ibrahim
    Paladin nie dah sampai ka admin

    Mohamad Amir MS
    Sekehen pun sekehen lah. At least kita upgrade. Syukur

    Ariev Firdausky
    Welcome to Malaysia,baby!

    Agip Sidek
    22 artilry paladin

    Mohd Kuzairie Noor
    : beli 2nd hand dulu. Pakai sampai jadi pakar. Dah pakar baru beli yang baru. Terbaik!!

    Azam K Jaya
    us bg percuma

    Azam K Jaya
    yer ke...dgr citer free je

    Fakhrul Naufal
    Version kita sama nan america x silap...

    Muhammad Haniff
    Nampak gayanya USA mungkin akan lebih banyak beri lagi lepas ini kepada Malaysia. Sebab Duterte dah 'tak mahu' mereka. Anda faham maksud saya. Jeng jeng jeng..hehe. Apa-apapun kita orang awam sokong apa sahaja yang terbaik untuk ATM.

    Hairil Azuin Md Akil
    Singapura x ada paladin.....sebab mereka ada SSPH1Primus......sejenis SPH buatan mereka sendiri...

    Abu Han Alixe
    Singapore Ada lepoard 2

    Azim Azmi
    Singapore ada 48 biji SPH

    Malaysia Military Power
    lalalalalaa

    Nazrul Muhammad
    Asl ko admin? Ni msti ade rhsia bes xnk cite kt kitaorg... Siap nyanyi lg....

    Ujang Karejo
    Paladin A5 ni kalo upgrade jd A6 pun ok dah...kalo bes lg upgrade spek Firtina ato K9 Thunder...kalo nk pelik lg letak AGM module KMW atas chasis paladin ni

    Eddie Zaidi
    Paladin tank is coming ???

    KESIAAAAN ☝️☝️πŸ˜„

    BalasHapus
    Balasan
    1. ya ampyun palidin palapeyang om but haha!πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

      Hapus
  23. PADANG TERAP: Saranan bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Rafidah Aziz agar gaji menteri dipotong sebanyak 20 peratus tidak akan membantu menyelesaikan kos sara hidup rakyat, sebaliknya ia memerlukan alternatif lain yang lebih berkesan.

    Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, berkata ini kerana kerajaan sentiasa berusaha untuk membantu rakyat dalam menghadapi krisis peningkatan harga barang sejak akhir-akhir ini.


    Ha...ha...ha..... Malon jatuh miskin

    BalasHapus
    Balasan
    1. Inflasi meroket je....,tapi subsidi terus di gelontorkan guna keperluan pilihan raya oleh ahli politik partai πŸ€ͺ

      Hapus
  24. DARUL KAJIAN πŸ˜…:

    Najib Ibrahim Negara kita akan sentiasa mengkaji hal2 keperluan seperti ini supaya kajian untuk mengunakan heli jenis nie terus d kaji sampai abg jamil mampos

    Mohd Misai Man .x pa..malaysia kna kaji sampai mak limah mampos abis kiamat hidup balik..kaji balik...mampos balik..mmg sampai mampos la kaji mngkaji.

    MGain Xcix Malaysia mcm biasa kena kaji. Lepas tu kaji lagi sampai tak nampak apa

    Hazim Adam Malaysia patut ada,,,tapi tak pa,, kita kaji dulu,,

    Kurt Sebastian Malaysia mungkin masih diperingkat kajian yg mendalam kot utk perolehan helikopter penyerang berat sebegini...heli attack yg ringan pun belum sampai..katanya maybe tahun depan kot...

    Ridz Wan Rahim malaysia masih dalam kajian

    Haziq Ali malaysia? takde hal lah..kita kaji dulu..ambil flyers dulu tengok macam mana..kaji sampai mampus

    Muhammad Azlannoor Chemat kita kaji dulu

    Mohd Sanusi ade 1 negara tu kan, kerjaan dia bodoh dri azali lagi walaupun dh tukar2 org.. konsep kerjaan negara tu, kita kena kaji dlu secara terperinci...

    Rembau Azman Filipina xpayah kaji lama2 tau2 dah sampai je.. Malaysia puluhan tahun mengkaji last2 xjadi atau ghoib terus.


    Jewawut29 November 2021 03.26
    Cumie Suhaimi Kite kene bersaing dlm asia, jgn hanye kaji3x sampai kesudah

    Muhammad Aqlan Busuri Joe Lepas kaji, brain storming, lepas tu taklimat, lepas tu meeting, lepas tu mesyuarat pegawai pegawai kanan , lepas tu dialog pegawai pegawai kanan lepas tu kaji semula

    Rzone Said Xpayah,baik kita buat kajian mendalam dulu

    Shahrany Shah Harap semuanya bukan lagi diperingkat kajian oleh Kerajaan

    KAHKAHKAH πŸ˜ƒ

    BalasHapus
  25. WOW ,ISRAEL EQUIPMENT MULAI DI INTEGRASIKAN , KALAU RI PASANG CAESAR .

    BalasHapus
  26. Mantap sph filipin


    Eitt ada satuw tuuuw disebelah
    yg gak punyak SPH modern haha!🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. PM nya sdh angkat bendera putih tanda menyerah gak akan pernah shopping. Sebab negaranya dah bangkrut. Bank Dunia sdh ambil alih Bank Centra negaranya. Bahan pangan sdh disubsidi PBB.

      Hapus
    2. Punya oom, banyak..

      Sapi Penarik Howitzer

      Wakakakakakakak

      Hapus
  27. SPH versi Malon :
    Sembang-Prank-Halu

    Ahahahhhahahhhaaaiiyy

    BalasHapus
  28. Pejuang OPM tiada SPH pun mampu buli lawan hingga lawan ajak damai... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  29. ATM identik dgn kajian dan sewa

    πŸ˜…

    BalasHapus
  30. Pinoy beli SPH, nak tembak Sabah dari Davao JD tak perlu libatkan tentera utk ke Sabah. Yakin tetangga kismin tak sanggup balas, sebab tak mampu beli SPH....wkkkkkkkk

    BalasHapus
  31. Sebaiknya Sultan Sulu segera serang Sabah skrng. Takde jet pejuang Malon yg nak halau. Sebab jet pejuang dia orang dah grounded semua sebab dah jatuh miskin....wkkkkkkkkk

    BalasHapus
  32. Heli Kecik ogost yg kata dia org lebih comel dari Apache TNI pun dah di grounded. Sebab tak mampu bayar cicilan hutangnya.....wkkkkkkk

    BalasHapus
  33. BANDAR KINRARA, KOMPAS.com - Foto lama tentang surat inspeksi alat kelamin laki-laki yang diduga berasal dari Kementerian Pendidikan Malaysia dan dewan SMK Seksyen 4 Bandar Kinrara sempat membuat para siswa cemas.
    Di dalam surat tertulis bahwa para siswa laki-laki wajib menjalani pemeriksaan alat kelamin, dan kondisi kemaluan harus bersih.

    Kalau gempork tititnya kecil gimana periksanya ya...
    Kacau juga nih malon

    BalasHapus
  34. Menyedihkan....di ASEAN hanya atm yg belum punya SPH 155mm....wkwkwkwk

    BalasHapus
  35. https://www.google.com/amp/s/m.bisnis.com/amp/read/20220625/19/1547838/update-perang-rusia-vs-ukraina-hari-ke-122-rusia-kepung-2000-tentara-ukraina

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bisnis.com, JAKARTA - Rusia mengklaim telah mengepung sebanyak 2.000 tentara Ukraina, termasuk unit militer Ukraina, formasi Nazi dan sekelompok tentara bayaran asing di sekitar Gorskoye dan Zolotoye di daerah Lugansk dalam operasi khusus di Ukraina.

      Hal tersebut disampaikanJuru Bicara Kementerian Pertahanan Rusia Letnan Jenderal Igor Konashenkov dalam laporannya pada Jumat (24/6/2022).

      Dalam pengepungan terbaru di sekitar Gorskoye, empat batalyon telah terperangkap: batalyon mekanik ke-3 dari brigade mekanik ke-24, batalyon serangan gunung ke-15 dari brigade penyerangan gunung ke 128, batalyon infanteri bermotor ke-42 dari brigade infanteri bermotor ke-57, dan batalyon ke-70 dari brigade pertahanan teritorial ke-101,

      Juga, kelompok artileri brigade dari brigade infanteri bermotor ke-57, formasi Nazi dari Sektor Kanan - dilarang di Rusia sebagai organisasi ekstremis - dan sekelompok tentara bayaran asing.
      Konashenkov mengatakan, tim militer Ukraina telah sepenuhnya dikepung.

      "Secara keseluruhan, hingga 2.000 tentara Ukraina telah terperangkap," katanya, melansir TASS, Sabtu (25/6/2022).

      Ini terdiri dari sekitar 1.800 personel militer, 120 Nazi Sektor Kanan, hingga 80 tentara bayaran asing dan juga lebih dari 40 kendaraan lapis baja tempur dan sekitar 80 senjata dan mortir.

      Sebanyak 41 tentara Ukraina juga dilaporkan telah menyerah secara sukarela di daerah itu dalam waktu 24 jam saja.

      Pasukan tempur Ukraina yang telah terkepung oleh tentara Rusia di Gorskoye dan Zolotoye di daerah Lugansk kelelahan dan kurang dari 40 persen berawak.

      "Seperti yang dikatakan tawanan perang, kelompok tempur Ukraina yang dikepung kelelahan dan kurang dari 40 persen berawak. Komando militer Ukraina yang lebih tinggi telah kehilangan komando dan kendali atas pasukan. Pasokan senjata, amunisi, bahan bakar, dan inventaris lainnya telah sepenuhnya dihentikan," jelasnya.

      Pasukan Rusia terus memperkuat cengkeraman mereka di sekitar komunitas Gorskoye dan Zolotoye, dengan terus menggempur wilayah tersebut. Hingga Kamis (23/6/2022), pasukan Rusia telah berhasil menguasai setengah dari komunitas Zolotoye

      Hapus
  36. Si gempoor itu harus di bom kepalanya.. Smg terjadi Ganyang malaysial jilid 2,pelabuhan port klang, pangkalan TLDM, TUDM, pusat komunikasi, pusat energi/pembangkit listrik, kilang minyak, depot BBM, pangkalan militer, dan pusat komando, dipastikan akan hancur di 1-3 hari perang dimulai.. TNI sdh siap tempur utk lenyapkan malingsial..siap siap aja poor...

    BalasHapus
  37. Jangan cuma berani klaim kep riau, ambil klu berani... Ditunggu ya...

    BalasHapus
  38. Jika terjadi perang dgn malingsial, dipastikan, philipine akan lgs eksekusi take over sabah, dan dipastikan malingsial, nggak akan mampu perang di 2 front..satu front aja nggak akan menang, apalagi 2 front...

    BalasHapus
  39. Kita liat dan kita tunggu, smg Singapore action segera.. Krn china nggak mkn bela malaysial, begitu juga Indonesia, akan jd penonton, dan intelijen akan bergerak utk gerakan perlawanan sabah utk merdeka, dan philipine akan senang hati bantu Kesultanan sulu

    BalasHapus
  40. Jika malaysial minta bantuan FPDA, dipastikan, rusia dan china akan berada di pihak Indonesia. Dan negara yg akan hancur, dipastikan Singapore, krn dia terikat dgn FPDA, itupun klu singapore mau.. Kemungkinan nya 50-50 utk Singapore bisa netral... Seandainya FPDA tdk terlibat, dan china serta rusia tdk memdukungmemdukung Indonesia, maka dng mudah Indonesia bisa menghancurkan KL.. Utamanya kita hancurkan saja supporting economi cap ability mrk, dgn sendirinya mrk akan hancur, dan di pastikan, feodalisme dan monarki di malingsial akan hancur dan tinggal sejarah...

    BalasHapus
  41. Yg buat malingsial tdk bisa bangkit adalah masalah pemahaman soal kebangsaan, dimana rakyat banyak di tipu, dan di bius dgn jargon alam melayu, yg sebetulnya propaganda pihak kerajaan utk mempertahankan sistem feodalisme dan monarki.itulah yg membuat masyarakat malingsial over proud, dan rasis, dengan menganggap bangsa lain lebih rendah dari bangsa melayu.. Padahal faktanya, rakyat hidup dalam kebodohan dan tipu muslihat, sehingga tdk biasa utk melihat kelebihan dari negara lain, yg pada akhirnya justru, menjadikan bangsa malingsial, menjadi bangsa yg terbelakang dan bodoh...

    BalasHapus
  42. Logik geng PEMBUAL... Ada SPH tu kuat...wkwkkwkwkwkw

    jadi yang kalah malah dibuli sama pejuang yang hanya bersenjata sederhana hingga ajak damai tu siapa...? Wkwkwkkwwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Negara tukang klaim tak usah byk cakap kau hhaha
      Aset2 cuma sewa
      Buat kapal mangkrak

      Hapus
  43. Tahun.

    berapa pork kwrajaan KL kajian SPH

    Test drive terus...tapi tak beli
    Sekarang ATM mau kerjasama dgn PTDI.

    Pork pork..negara malin dari dulu suka jilat ludah sendri

    BalasHapus
  44. Pembual itu lah kerjaaan mu pork.
    Selalu jilat ludah sendri itu lah KL.

    Malu malu

    BalasHapus
  45. Apa nih woyyy,,
    lah Konon katanya negara grade A negara kaya lah tapi nunggak bayar ke sultan suluh wkwkwkwkwkwkwk🀣🀣🀣🀣🀣


    “Malaysia Diarah Bayar RM63 Bilion Kepada Waris Sultan Sulu’
    Semalam, laman web berita Sepanyol La InformaciΓ³n melaporkan bahawa penimbang tara Sepanyol Gonzalo Stampa mengarahkan pembayaran itu semasa perbicaraan di mahkamah arbitrasi di Paris, Perancis.

    (DEFENCE SECURITY ASIA) — Kerajaan Malaysia dilaporkan telah diarah membayar sekurang-kurangnya AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) kepada waris sultan Sulu yang terakhir.

    Ini akibat pelanggaran perjanjian 1878 yang ditandatangani oleh Sultan Jamal Al Alam, Baron de Overbeck dan Alfred Dent milik syarikat British Utara Borneo

    Malaysia dilaporkan telah berhenti membayar wang pemisahan tahunan RM5,300 kepada waris sultan Sulu sejak 2013 berikutan pencerobohan bersenjata di Lahad Datu.

    Semalam, laman web berita Sepanyol La InformaciΓ³n melaporkan bahawa penimbang tara Sepanyol Gonzalo Stampa mengarahkan pembayaran itu semasa perbicaraan di mahkamah arbitrasi di Paris, Perancis.

    Menggelarnya sebagai “arbitrasi terbesar di Sepanyol”, artikel itu berkata Stampa memutuskan bahawa perjanjian 1878 adalah satu “perjanjian pajakan swasta antarabangsa” komersial.

    Dengan tidak membayar wang pemisahan sejak 2013, dia berkata Malaysia telah melanggar perjanjian itu.

    Melainkan anugerah itu dibatalkan, Malaysia kini mempunyai tiga bulan untuk membayar atau berisiko membayar faedah.

    Waris sultan Sulu pada mulanya mahu menuntut AS$32.2 bilion (RM135.08 bilion) daripada Malaysia. Ini adalah untuk mendapatkan semula wang pemisahan yang belum dibayar bersama-sama dengan jumlah yang mereka percaya sepatutnya dibayar untuk hasil minyak dan gas yang ditemui di rantau ini.

    Mereka diwakili oleh firma guaman Sepanyol B Cremades & Asociados bersama Paul Cohen dan Elisabeth Mason dari 4-5 Gray’s Inn Square di London.

    “Penimbang tara (Stampa) mematuhi mandatnya dengan teliti dan sah, memutuskan pertikaian kontrak antara pihak,” kata portal yang memetik Bernardo Cremades Jr.

    Malaysia tidak diwakili semasa timbang tara

    Waris berkenaan telah memulakan kes di Sepanyol kerana perjanjian 1878 ditandatangani di bumi Sepanyol.

    Kes itu pada asalnya dibicarakan di Madrid sehingga Mahkamah Tinggi Madrid (Tribunal Superior de Justica de Madrid) membatalkan pelantikan Stampa atas alasan bahawa Malaysia tidak dimaklumkan dengan betul mengenai kes berkenaan dan dengan itu “tidak dapat membela diri”.

    Kes itu kemudiannya dipindahkan ke ibu negara Perancis.

    Menurut laman web Global Arbitration Review, Malaysia tidak hadir semasa perbicaraan timbang tara di Paris

    MEMBUAL kaya helli aja SEWA,,,hak sultan sulu aja di TUNGGAK rm 63 billion wkwkwkwkw🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
  46. Luar biasa..

    Bahkan wilayah negarapun sewa ke Sultan Sulu. Patutlah Pejuang Sulu tak takut mati..

    Wakakakaakakakakakak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Klo gak dibayar..sulu siap tagih donk ya haha

      KL di plorotin sama sulu

      Hapus
  47. Menyedihkan....di ASEAN hanya atm yg belum punya SPH 155mm....wkwkwkwk miskiin

    BalasHapus
  48. TNI cukup jadi penonton maseh, yg akan ganyang Malon Pinoy dan Thai.wk.wk.wk

    BalasHapus