09 Agustus 2022

Exercise Teak Action Returns to New South Wales Skies

09 Agustus 2022

United States Air Force 353rd Special Operations Group MC-130J Commando II aircraft on the RAAF Base Richmond flightline during Exercise Teak Action 21 (photos : Aus DoD)

United States Air Force (USAF) MC-130J Commando II aircraft will conduct training across New South Wales from August 1 to 26 for Exercise Teak Action 22.

The exercise will be based at RAAF Base Richmond, and will focus its flying activity in Western Sydney, the Blue Mountains, RAAF Base Williamtown and parts of central New South Wales.

For local communities, flying activity will be similar to that conducted by RAAF Hercules aircraft training at regional airfields throughout the year, which includes day and night-time flying at low level.


Due to the dynamic nature of the exercise, prior notice of flying times and routes for Exercise Teak Action cannot be publicised.

The MC-130J Commando II aircraft is similar to the C-130J Hercules transport aircraft operated by the RAAF, with exercise participants training to deliver people and equipment in challenging scenarios.

This includes preparations to ensure both Australia and the United States can support humanitarian assistance and disaster relief operations at short notice.


This training will strengthen the close ties between the RAAF and the USAF’s 353rd Special Operations Wing, which has deployed from Kadena Air Force Base in Okinawa for the exercise.

This will be the fourth time Exercise Teak Action has been conducted from RAAF Base Richmond since 2018.

Both the USAF and RAAF frequently conduct training exercises in each other’s countries, exposing personnel to a range of environments and challenges when deployed away from home.

16 komentar:

 1. ANALISIS: LCS kini jadi bahan jenaka, bahkan penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu
  By BORHAN AHMAD / August 7, 2022

  Skandal Kapal Tempur (LCS) untuk Tentera Laut Malaysia kini bukan saja menjadi bahan jenaka untuk perlekehkan Malaysia bahkan menjadi satu penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu.

  Bahan jenaka kerana Malaysia berjaya membina kapal halimunan ketika Amerika membina jet pejuang halimunan manakala ia penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu pula apabila terdedah bahawa kapal yang dilancarkan sebelum ini oleh Raja Permaisuri Perak sebenarnya belum siap.

  Serangan ke atas pentadbiran Datuk Seri Najib Razak dan rakan-rakan ketika kerajaan Barisan Nasional (BN) berkuasa dahulu juga semakin sengit dengan skandal LCS ini.

  Najib pula sehabis mungkin cuba menepisnya dengan meletakkan kesalahan itu ke atas pelbagai pihak.

  Jenaka yang tular di kalangan pengguna media sosial di Malaysia.

  Yang paling sinikal adalah penyebaran jenaka bahawa Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan Tentera Laut Amerika menghantar pasukan perisik mereka ke Malaysia bagi mengkaji bagaimana Malaysia boleh membina kapal halimunan.

  Ini berikutan pendedahan Malaysia membelanjakan RM6 bilion untuk membina kapal perangnya tetapi kapal itu tidak kelihatan.

  “Mereka terkejut dengan teknologi tinggi yang kita gunakan,” kata jenaka yang kini tersebar dengan cepat di laman-laman sosial.

  Ia berlaku apabila Amerika berjaya menghasilkan pesawat pejuang yang tidak dapat dikesan radar tapi Malaysia mampu hasilkan kapal yang hilang terus dari radar.
  Yang lebih tragik lagi adalah pendedahan PAC bahawa Mindef melancarkan kapal tempur tak siap pada 2017 lalu.

  BalasHapus
  Balasan
  1. Menurut Pengerusi PAC, Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, berdasarkan prosiding dijalankan, pihaknya mendapati LCS 1 disahkan siap tidak sampai 44 peratus.
   Justeru, beliau merumuskan bahawa upacara penamaan dan pelancaran LCS terbabit seperti dinyatakan saksi hanya memberi persepsi kepada umum bahawa kapal berkenaan sudah siap.

   “Ketika prosiding, PAC tanya kepada saksi apa sebenarnya penganjuran majlis pelancaran itu sama ada majlis itu kamu memberikan satu persepsi atau gambaran yang mana kapal ini telah siap.

   “Dalam gambar (LCS) nampak cantik tetapi sebenarnya ia belum siap. Penjelasan kontraktor dan Mindef (Kementerian Pertahanan) ialah majlis itu adalah pelancaran (kapal) ke air untuk membuat ujian keseimbangan sama ada okay atau tidak. Kemudian (selepas majlis) kapal itu dimasukkan ke dockyard untuk teruskan pembinaan.

   “Ia (penamaan dan pelancaran kapal) sebahagian daripada institusi yang dipraktikkan oleh mereka termasuk MINDEF. PAC bangkitkan persoalan apa tujuan majlis pelancaran dilaksanakan adalah jelas sekali orang di luar sana akan ingat kapal ini sudah siap,” katanya sebagaimana yang dilaporkan BH 5 Ogos lepas.

   LCS 1 yang hanya siap 44 peratus yang dilancarkan pada tahun 2017 lalu sebagai sebuah kapal perang seolah-olah ia telah siap.
   Pada 24 Ogos 2017, LCS tercanggih pertama milik TLDM dilancarkan pada waktu itu dan diberi nama Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela berlangsung di dermaga Boustead Naval Shipyard (BNS) di Pangkalan TLDM Lumut, Perak.

   Upacara penamaan dan pelancaran kapal bernilai RM1.5 bilion itu disempurnakan oleh Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim sambil disaksikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

   Ia adalah kapal pertama daripada enam LCS bernilai RM9 bilion yang dibina BNS dilepaskan buat pertama kali ke perairan pada majlis berkenaan.

   Mengenai ‘mast’ atau tiang yang dipasang di LCS 1 ketika majlis berkenaan untuk menunjukkan bahawa kapal itu lebih cantik, Kah Woh berkata kos tambahan yang diperlukan untuk tujuan itu sebanyak RM400,000 seperti dinyatakan saksi.

   Jelasnya, tiang berkenaan hanya ‘olok-olok’ yang bukan menjadi sebahagian daripada LCS 1 supaya kapal berkenaan kelihatan lebih ‘cantik’.

   “Upacara itu hanya untuk show (persembahan). Perhatikan juga ‘mast’ itu sememangnya dibuat BNS yang merupakan tambahan yang memang bukan sebahagian daripada LCS untuk nampak ia lebih cantik.
   “Kemudian ‘mast’ itu ditanggalkan dan dibawa masuk ke kilang,” katanya.

   Skandal Kapal tempur(LCS) untuk Tentera Laut Malaysia telah didedahkan di parlimen dalam laporan PAC baru-baru ini.

   “Mereka bukan sekadar melakukan pengkhianatan dengan mencuri wang rakyat dan menggagalkan projek siapkan pertahanan negara tetapi turut derhaka kepada raja dengan mempergunakan Sultan dan Pemaisuri Perak untuk tipu rakyat tutup pengkhianatan mereka,” dakwa Badrul Hisham Shahrin atau Che’GuBard yang kini menjadi orang kuat Bersatu.

   Bagi Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa pula, segala usaha dari PH untuk selamatkan negara dari penyakit rasuah yang sistemik telah dikhianati atas sentimen perkauman dan agama sempit.

   Namun setelah pengkhinatan mereka, satu persatu skandal dari pimpinan politik orang-orang Melayu terus terbongkar, tulis Mujahid menerusi Malaysiakini semalam.

   Katanya, apa yang didedahkan oleh PAC ialah dari legasi era ‘Bossku’ sebagai PM dan Zahid serta Hishamudin sebagai Menhan (2009-2014) ketika itu.

   Hapus
 2. 1. INDONESIA - USA = SUPER GARUDA SHIELD
  2. THAILAND - USA = COBRA GOLD
  3. SINGAPURA - USA = CARAT
  4. AUSTRALIA - USA = TALISMAN SABRE
  5. MALINGSIAL = HARIMAU JADI CUCOK MEONGGGGGG.....
  LAWAKKKKKKKKK

  BalasHapus
 3. Kalo diliat dari samping, moncong Herky emang ugly...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  BalasHapus
  Balasan
  1. Tapi coba dilihat moncongnya dari samping yg satu lagi, pasti Mase akan bilang........iiiiliiiiiih gemesin πŸ€—

   https://youtu.be/T1gLljwXzvU

   Hapus
 4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

  BalasHapus
 5. Kapal angkut tank baru buatan dalam negeri KRI TELUK CALANG telah resmi memperkuat jajaran armada TNI AL πŸ™‚

  BalasHapus
 6. Peresmian kapal perang angkut tank KRI Teluk Calang-524

  https://kalteng.antaranews.com/berita/581769/peresmian-kapal-perang-angkut-tank-kri-teluk-calang-524

  BalasHapus
 7. Malon mang dasarnya maling ya tetap maling
  Baca pur,, punya orang pun malon klaim🀣🀣🀣, dasar maling kah.. kah.. πŸ˜‚πŸ˜‚


  https://sosok.grid.id/amp/413416934/memang-dasarnya-suka-renggut-milik-orang-lain-malaysia-diklaim-filipina-rebut-sabah-dari-negara-tersebut

  BalasHapus
 8. C130 J TNI AU Dah jadi belum Gempurwaria mau tanya aja?

  BalasHapus
 9. TERNYATA NEWBIEEE BARU 2X IKUT 2018 DAN 2022 KALAHHHHH TNI AL SEJAK 2008......PURRR LEMAHHHHHHHH FARMINGMU GAGALLLLLLLLL

  TNI AL telah mengikuti Latma Rimpac sejak 2008.....

  https://koarmada2.tnial.mil.id/2022/08/06/rimpac-2022-resmi-ditutup-tni-al-sukses-laksanakan-seluruh-kegiatan-latihan/#:~:text=Dansatgas%20juga%20berharap%20bahwa%20TNI,tersebut%20untuk%20semakin%20meningkatkan%20kemampuannya.

  Malaysia sudah dua kali mengikuti Rimpac, sebelumnya pada 2018 menggunakan kapal perang KD Lekiu. Namun saat itu tak ada penembakan rudal.

  https://www.inews.id/news/internasional/kapal-perang-malaysia-untuk-pertama-kali-tembakkan-rudal-di-luar-perairan-sendiri

  BalasHapus