08 Agustus 2022

Pasgat Dilibatkan dalam Latihan Pra Infiltrasi ke Daerah Sasaran di Pantai Dabo Kepulauan Riau

08 Agustus 2022

Pesawat ISR Beechcraft King Air pendukubf infiltrasi (photos : TNI AU)

TNI AU -- Latihan Bersama Super Garuda Shield 2022 melibatkan 2 personel Kopasgat yang on board dalam Pesawat ISR King Air US SOCPAC. 


Pesawat ISR King Air US SOCPAC melaksanakan misi inteligence, Surveillance and Reconnaissance untuk mendukung infiltrasi personil JTAC Kopasgat, Intai Amfibi Marinir dan US Marine Recon pra operasi amfibi di pantai Dabo singkep Kepulauan Riau (4/8/2022).


Infiltrasi pasukan ke daerah sasaran yang merupakan bagian dari latihan JTAC merupakan tahap lanjutan operasi untuk menguasai dan menduduki daerah kekuasaan musuh.

23 komentar:

 1. Kalo kita bedah bekel nya Kang Air.....disitu lengkap peralatan ISR mulai dari FLIR, C-ESM, antene satelit dan kadang juga ada yg dilengkapi dg radar I-SAR, seperti milik US Army ini 👇

  https://youtu.be/-HCWCZ-CN4w

  BalasHapus
  Balasan
  1. Akan muncul orang yang bilang pesawat WW II ...... Lagi ngumpulin bahan ngetrol

   Hapus
  2. Ini pesawat milik SOCPAC, Kopasgat gak ada pesawat

   Hapus
  3. Kalo personel kospasgat udah naek ke dalam pesawat ISR....ini mah alamat F-16 kita segera bakalan dilengkapi dg sniper POT 😱😱😱

   Hapus
  4. Kru US SOCPAC nyantai, malah pakai baju pantai..tatoo'an pula

   Kih..kih..kih

   Kalo kekinian pake drone, mau 2 hari di langit ya hayuuk..
   Asal yang ngremot betah melek..😁

   Hapus
  5. Sama smart bomb tentunya....🤷🏻

   Moga t-50i dan SUTUC nya segera menyusu.......l

   Hapus
  6. Lhooooo sampeyan kok isih iso komen neng kene Mase ....jare tim advocat, sampeyan wes ndaftar dadi LC 🤔

   Hapus
  7. Wes pirang taun nyetok sniper & smartbom kit...
   Sing di enggo panggah dumbom...😁

   Hapus
  8. Selama DS eksis, panggah tak komeni masszeeeh...😂😂😂

   Kan pengangguran merangkap pengu tangi...😂😁

   Hapus
 2. ANALISIS: LCS kini jadi bahan jenaka, bahkan penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu
  By BORHAN AHMAD / August 7, 2022

  Skandal Kapal Tempur (LCS) untuk Tentera Laut Malaysia kini bukan saja menjadi bahan jenaka untuk perlekehkan Malaysia bahkan menjadi satu penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu.

  Bahan jenaka kerana Malaysia berjaya membina kapal halimunan ketika Amerika membina jet pejuang halimunan manakala ia penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu pula apabila terdedah bahawa kapal yang dilancarkan sebelum ini oleh Raja Permaisuri Perak sebenarnya belum siap.

  Serangan ke atas pentadbiran Datuk Seri Najib Razak dan rakan-rakan ketika kerajaan Barisan Nasional (BN) berkuasa dahulu juga semakin sengit dengan skandal LCS ini.

  Najib pula sehabis mungkin cuba menepisnya dengan meletakkan kesalahan itu ke atas pelbagai pihak.

  Jenaka yang tular di kalangan pengguna media sosial di Malaysia.

  Yang paling sinikal adalah penyebaran jenaka bahawa Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan Tentera Laut Amerika menghantar pasukan perisik mereka ke Malaysia bagi mengkaji bagaimana Malaysia boleh membina kapal halimunan.

  Ini berikutan pendedahan Malaysia membelanjakan RM6 bilion untuk membina kapal perangnya tetapi kapal itu tidak kelihatan.

  “Mereka terkejut dengan teknologi tinggi yang kita gunakan,” kata jenaka yang kini tersebar dengan cepat di laman-laman sosial.

  Ia berlaku apabila Amerika berjaya menghasilkan pesawat pejuang yang tidak dapat dikesan radar tapi Malaysia mampu hasilkan kapal yang hilang terus dari radar.
  Yang lebih tragik lagi adalah pendedahan PAC bahawa Mindef melancarkan kapal tempur tak siap pada 2017 lalu.

  BalasHapus
  Balasan
  1. Menurut Pengerusi PAC, Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, berdasarkan prosiding dijalankan, pihaknya mendapati LCS 1 disahkan siap tidak sampai 44 peratus.
   Justeru, beliau merumuskan bahawa upacara penamaan dan pelancaran LCS terbabit seperti dinyatakan saksi hanya memberi persepsi kepada umum bahawa kapal berkenaan sudah siap.

   “Ketika prosiding, PAC tanya kepada saksi apa sebenarnya penganjuran majlis pelancaran itu sama ada majlis itu kamu memberikan satu persepsi atau gambaran yang mana kapal ini telah siap.

   “Dalam gambar (LCS) nampak cantik tetapi sebenarnya ia belum siap. Penjelasan kontraktor dan Mindef (Kementerian Pertahanan) ialah majlis itu adalah pelancaran (kapal) ke air untuk membuat ujian keseimbangan sama ada okay atau tidak. Kemudian (selepas majlis) kapal itu dimasukkan ke dockyard untuk teruskan pembinaan.

   “Ia (penamaan dan pelancaran kapal) sebahagian daripada institusi yang dipraktikkan oleh mereka termasuk MINDEF. PAC bangkitkan persoalan apa tujuan majlis pelancaran dilaksanakan adalah jelas sekali orang di luar sana akan ingat kapal ini sudah siap,” katanya sebagaimana yang dilaporkan BH 5 Ogos lepas.

   LCS 1 yang hanya siap 44 peratus yang dilancarkan pada tahun 2017 lalu sebagai sebuah kapal perang seolah-olah ia telah siap.
   Pada 24 Ogos 2017, LCS tercanggih pertama milik TLDM dilancarkan pada waktu itu dan diberi nama Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela berlangsung di dermaga Boustead Naval Shipyard (BNS) di Pangkalan TLDM Lumut, Perak.

   Upacara penamaan dan pelancaran kapal bernilai RM1.5 bilion itu disempurnakan oleh Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim sambil disaksikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

   Ia adalah kapal pertama daripada enam LCS bernilai RM9 bilion yang dibina BNS dilepaskan buat pertama kali ke perairan pada majlis berkenaan.

   Mengenai ‘mast’ atau tiang yang dipasang di LCS 1 ketika majlis berkenaan untuk menunjukkan bahawa kapal itu lebih cantik, Kah Woh berkata kos tambahan yang diperlukan untuk tujuan itu sebanyak RM400,000 seperti dinyatakan saksi.

   Jelasnya, tiang berkenaan hanya ‘olok-olok’ yang bukan menjadi sebahagian daripada LCS 1 supaya kapal berkenaan kelihatan lebih ‘cantik’.

   “Upacara itu hanya untuk show (persembahan). Perhatikan juga ‘mast’ itu sememangnya dibuat BNS yang merupakan tambahan yang memang bukan sebahagian daripada LCS untuk nampak ia lebih cantik.
   “Kemudian ‘mast’ itu ditanggalkan dan dibawa masuk ke kilang,” katanya.

   Skandal Kapal tempur(LCS) untuk Tentera Laut Malaysia telah didedahkan di parlimen dalam laporan PAC baru-baru ini.

   “Mereka bukan sekadar melakukan pengkhianatan dengan mencuri wang rakyat dan menggagalkan projek siapkan pertahanan negara tetapi turut derhaka kepada raja dengan mempergunakan Sultan dan Pemaisuri Perak untuk tipu rakyat tutup pengkhianatan mereka,” dakwa Badrul Hisham Shahrin atau Che’GuBard yang kini menjadi orang kuat Bersatu.

   Bagi Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa pula, segala usaha dari PH untuk selamatkan negara dari penyakit rasuah yang sistemik telah dikhianati atas sentimen perkauman dan agama sempit.

   Namun setelah pengkhinatan mereka, satu persatu skandal dari pimpinan politik orang-orang Melayu terus terbongkar, tulis Mujahid menerusi Malaysiakini semalam.

   Katanya, apa yang didedahkan oleh PAC ialah dari legasi era ‘Bossku’ sebagai PM dan Zahid serta Hishamudin sebagai Menhan (2009-2014) ketika itu.

   Hapus
  2. Modus nya malon memang begitu yg penting kesojor, sembang, paling jaguh dan haibat...padahal tin kosong...seperti rudal taming sari, drone nyamuk, kereta terbang wkwkwkwk...

   Hapus
 3. Gempur USA juga pesawat WW 2 juga ya

  Itu kan kata anda

  Jadi penjelasan bagaimana gempur berarti USA juga lemah ya

  BalasHapus
 4. Wakakakak...Sultan Perak pun kena tipu....

  BalasHapus