09 Agustus 2022

Prajurit Kopasgat dan USPACOM Laksanakan Night Austere Airfield Operation

09 Agustus 2022

Latihan dilaksanakan dengan take off dari Bandung, kemudian pasukan Kopasgat dan USPACOM melakukan perebutan Pangkalan Udara di Palembang (all photos : TNI AU)

Latihan Super Garuda Shield 2022 memasuki tahap lanjut yaitu latihan Night Austere Airfield Operation yang melibatkan prajurit Komando Pasukan Gerak Cepat (Kopasgat) TNI AU dan United State Pacific Command (USPACOM) dalam rangka mengoperasionalkan landasan udara yang sudah lama tidak pernah dipergunakan untuk pelaksanaan operasi udara militer.


Operasi ini di lingkungan TNI dikenal dengan Operasi Perebutan dan Pengoperasian Pangkalan Udara (OP3U) yang merupakan bagian dari Operasi Udara Khusus (OUK).Latihan Airlanded Night Austere Airfield Operation dilaksanakan oleh Pesawat MC-130 J Hercules US PACAF yang take off dari Lanud Husein Sastranegara Bandung menuju sasaran di kawasan Lanud Srimulyono Herlambang, Palembang, Senin (8/8/2022).


Pesawat tersebut membawa personel JTAC, ADG, FPU dan dua rantis P-6 ATAV V3 dari Kopasgat, serta personel ARP 31st Marine Expeditionary Unit (MEU) dan HQ EL dari US PACOM.Sesuai dengan skenario latihan, setelah airlanded Tim JTAC, ADG, dan ARP melaksanakan perebutan dan menguasai Tower ATC Bandara.  Sementara Tim FPU dengan dua rantis P-6 ATAV V3 melaksanakan patroli keamanan di runway dan ring dalam Bandara Sultan Mahmud Badaruddin II Palembang.


Alutsista yang digunakan dalam latihan ini diantaranya, Pesawat Hercules MC-130 J US PACAF, Rantis P-6 ATAV V3 Satbravo 90 Kopasgat,  Night Vision Googles, Radio Ground to Air dan Alkom perorangan Denmatra 1 dan Satbravo 90.

16 komentar:

 1. Kasihan....malon gak diajak latihan ??
  Mungkin latihan masak ???

  BalasHapus
 2. ya ampunnnnn.... ini yang sebelah klaim latihan besar besaran....??? wkwkwkwkwkwkkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Ya ampunnnn.......
   Tentara malon disuruh bertani.

   Hapus
  2. Sebelah latihan besar2an tanam sayuran.

   Sayur..mayur

   Hapus
 3. 1. INDONESIA - USA = SUPER GARUDA SHIELD
  2. THAILAND - USA = COBRA GOLD
  3. SINGAPURA - USA = CARAT
  4. AUSTRALIA - USA = TALISMAN SABRE
  5. MALINGSIAL = HARIMAU JADI CUCOK MEONGGGGGG.....
  LAWAKKKKKKKKK

  BalasHapus
 4. FARMING HEBAT GAGAL KARENA Malaysia impor :
  1. Seragam Made in Indonesia
  2. Rompi tempur Made in Indonesia
  3. Helm tempur Made in Indonesia
  4. SS2 V5 Made in Indonesia
  5. CN 235 Made in Indonesia
  6. Peluru Made in Indonesia
  7. Granat Made in Indonesia
  8. RHIB Made in Indonesia
  9. Parasut Made in Indonesia
  Gempurwaria OTAK PAKE.....TOLOLLLLLLLL

  BalasHapus
 5. GEMPURWIRA 9 Agustus 2022 15.25
  ya ampunnnnn.... ini yang sebelah klaim latihan besar besaran....??? wkwkwkwkwkwkkw

  ________________________________
  DATANG KE SUMATERA SELATAN BKALAU MAU NOY PURRR..


  UPS LUPA BABI TAK BOSA NAIK PESAWAT

  😂😂😂😂😂😂

  BalasHapus
 6. Kasihan askar malon tidak diajak Latihan tempur.......PASKAL latihan tanam sayuran saja purr....😅🤣

  BalasHapus
 7. ANALISIS: LCS kini jadi bahan jenaka, bahkan penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu
  By BORHAN AHMAD / August 7, 2022

  Skandal Kapal Tempur (LCS) untuk Tentera Laut Malaysia kini bukan saja menjadi bahan jenaka untuk perlekehkan Malaysia bahkan menjadi satu penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu.

  Bahan jenaka kerana Malaysia berjaya membina kapal halimunan ketika Amerika membina jet pejuang halimunan manakala ia penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu pula apabila terdedah bahawa kapal yang dilancarkan sebelum ini oleh Raja Permaisuri Perak sebenarnya belum siap.

  Serangan ke atas pentadbiran Datuk Seri Najib Razak dan rakan-rakan ketika kerajaan Barisan Nasional (BN) berkuasa dahulu juga semakin sengit dengan skandal LCS ini.

  Najib pula sehabis mungkin cuba menepisnya dengan meletakkan kesalahan itu ke atas pelbagai pihak.

  Jenaka yang tular di kalangan pengguna media sosial di Malaysia.

  Yang paling sinikal adalah penyebaran jenaka bahawa Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan Tentera Laut Amerika menghantar pasukan perisik mereka ke Malaysia bagi mengkaji bagaimana Malaysia boleh membina kapal halimunan.

  Ini berikutan pendedahan Malaysia membelanjakan RM6 bilion untuk membina kapal perangnya tetapi kapal itu tidak kelihatan.

  “Mereka terkejut dengan teknologi tinggi yang kita gunakan,” kata jenaka yang kini tersebar dengan cepat di laman-laman sosial.

  Ia berlaku apabila Amerika berjaya menghasilkan pesawat pejuang yang tidak dapat dikesan radar tapi Malaysia mampu hasilkan kapal yang hilang terus dari radar.
  Yang lebih tragik lagi adalah pendedahan PAC bahawa Mindef melancarkan kapal tempur tak siap pada 2017 lalu.

  BalasHapus
  Balasan
  1. Menurut Pengerusi PAC, Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, berdasarkan prosiding dijalankan, pihaknya mendapati LCS 1 disahkan siap tidak sampai 44 peratus.
   Justeru, beliau merumuskan bahawa upacara penamaan dan pelancaran LCS terbabit seperti dinyatakan saksi hanya memberi persepsi kepada umum bahawa kapal berkenaan sudah siap.

   “Ketika prosiding, PAC tanya kepada saksi apa sebenarnya penganjuran majlis pelancaran itu sama ada majlis itu kamu memberikan satu persepsi atau gambaran yang mana kapal ini telah siap.

   “Dalam gambar (LCS) nampak cantik tetapi sebenarnya ia belum siap. Penjelasan kontraktor dan Mindef (Kementerian Pertahanan) ialah majlis itu adalah pelancaran (kapal) ke air untuk membuat ujian keseimbangan sama ada okay atau tidak. Kemudian (selepas majlis) kapal itu dimasukkan ke dockyard untuk teruskan pembinaan.

   “Ia (penamaan dan pelancaran kapal) sebahagian daripada institusi yang dipraktikkan oleh mereka termasuk MINDEF. PAC bangkitkan persoalan apa tujuan majlis pelancaran dilaksanakan adalah jelas sekali orang di luar sana akan ingat kapal ini sudah siap,” katanya sebagaimana yang dilaporkan BH 5 Ogos lepas.

   LCS 1 yang hanya siap 44 peratus yang dilancarkan pada tahun 2017 lalu sebagai sebuah kapal perang seolah-olah ia telah siap.
   Pada 24 Ogos 2017, LCS tercanggih pertama milik TLDM dilancarkan pada waktu itu dan diberi nama Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela berlangsung di dermaga Boustead Naval Shipyard (BNS) di Pangkalan TLDM Lumut, Perak.

   Upacara penamaan dan pelancaran kapal bernilai RM1.5 bilion itu disempurnakan oleh Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim sambil disaksikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

   Ia adalah kapal pertama daripada enam LCS bernilai RM9 bilion yang dibina BNS dilepaskan buat pertama kali ke perairan pada majlis berkenaan.

   Mengenai ‘mast’ atau tiang yang dipasang di LCS 1 ketika majlis berkenaan untuk menunjukkan bahawa kapal itu lebih cantik, Kah Woh berkata kos tambahan yang diperlukan untuk tujuan itu sebanyak RM400,000 seperti dinyatakan saksi.

   Jelasnya, tiang berkenaan hanya ‘olok-olok’ yang bukan menjadi sebahagian daripada LCS 1 supaya kapal berkenaan kelihatan lebih ‘cantik’.

   “Upacara itu hanya untuk show (persembahan). Perhatikan juga ‘mast’ itu sememangnya dibuat BNS yang merupakan tambahan yang memang bukan sebahagian daripada LCS untuk nampak ia lebih cantik.
   “Kemudian ‘mast’ itu ditanggalkan dan dibawa masuk ke kilang,” katanya.

   Skandal Kapal tempur(LCS) untuk Tentera Laut Malaysia telah didedahkan di parlimen dalam laporan PAC baru-baru ini.

   “Mereka bukan sekadar melakukan pengkhianatan dengan mencuri wang rakyat dan menggagalkan projek siapkan pertahanan negara tetapi turut derhaka kepada raja dengan mempergunakan Sultan dan Pemaisuri Perak untuk tipu rakyat tutup pengkhianatan mereka,” dakwa Badrul Hisham Shahrin atau Che’GuBard yang kini menjadi orang kuat Bersatu.

   Bagi Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa pula, segala usaha dari PH untuk selamatkan negara dari penyakit rasuah yang sistemik telah dikhianati atas sentimen perkauman dan agama sempit.

   Namun setelah pengkhinatan mereka, satu persatu skandal dari pimpinan politik orang-orang Melayu terus terbongkar, tulis Mujahid menerusi Malaysiakini semalam.

   Katanya, apa yang didedahkan oleh PAC ialah dari legasi era ‘Bossku’ sebagai PM dan Zahid serta Hishamudin sebagai Menhan (2009-2014) ketika itu.

   Hapus
  2. Satu lagi Penghinaan terhadap Maharejalela walaupun Malaysia takde pahlawan

   Hapus
 8. Ya latihan besar besaran lah yg ikut 14 negara beberapa negara jd pengamatan salah satu ya Negari kau gempur Malon hanya kirim 2 personil aja dan hanya jd pengamat karena ga punya aset

  Hahaha...

  Bodoh dan sidik di pelihara dasar gempur bodoh

  BalasHapus