18 Desember 2022

F/A-18D Hornet TUDM Telah Genap Mencapai Usia 25 Tahun

18 Desember 2022

F/A-18D Hornet TUDM (photos : TUDM)

BUTTERWORTH -- No 18 Skuadron 16 Disember 2022 lalu ini telah melaksanakan Sambutan Ulang Tahun Ke-25 atau Jubli Perak bertempat di Hangar No 18 Skuadron. Majlis sambutan telah dirasmikan oleh Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM, Panglima Tentera Udara. Majlis turut dihadiri oleh Leftenan Jeneral Dato’ Indera Hj Muhamad Norazlan bin Aris TUDM, Timbalan Panglima Tentera Udara; Leftenan Jeneral Dato’ Indera Hj Yazid bin Hj Arshad TUDM, mantan Panglima Angkatan Bersama; Leftenan Jeneral Dato’ Zahani bin Hj Zainal Abidin TUDM, Panglima Pendidikan dan Latihan Udara; Komander Pangkalan Udara Butterworth, Brigedier Jeneral Norli Hisham bin Alwi TUDM serta warga dan alumni No 18 Skuadron melibatkan kira-kira 500 jemputan.

No 18 Skuadron yang telah mula beroperasi semenjak Julai 1997 kini telah genap mencapai usia 25 tahun perkhidmatannya di dalam organisasi Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dalam menjaga kedaulatan ruang udara negara. Sambutan Ulang Tahun Ke-25 Tahun 2022 berslogankan "Preserving the Legacy” yang membawa maksud No 18 Skuadron memelihara legasi untuk masa hadapan yang lebih baik.

Panglima Tentera Udara di dalam ucapannya berbangga dengan No 18 Skuadron yang mencapai usia 25 tahun telah menunjukkan pencapaian yang cemerlang dalam menjaga kedaulatan ruang udara negara serta membuktikan kemampuan warganya di peringkat anak kapal, juruteknik dan pentadbiran.


Sejak ketibaan pesawat F/A-18D Hornet pada tahun 1997 sehinggalah ke hari ini, pesawat ini masih berdiri megah dalam menonjolkan kemampuan di tahap yang maksimum demi mempertahankan ruang udara negara. Bagi menempatkan pesawat ini sejajar dengan keperluan operasi dan perkembangan teknologi masa kini, pihak TUDM telah mengambil inisiatif dalam melaksanakan program naik taraf pesawat iaitu ke tahap ‘SCS 25X' yang merupakan satu upgrade programme yang dilancarkan pada tahun 2014. Ini membuktikan bahawa pucuk pimpinan begitu serius terhadap keupayaan aset udara TUDM amnya dan pesawat F/A-18D Hornet khususnya, sebagaimana aspirasi pelan pembangunan keupayaan TUDM (CAP55). TUDM berharap program naiktaraf berikutnya iaitu 'SCS 29C' berjalan seperti yang dirancang bagi meningkatkan lagi kemampuan pesawat F/A-18D ini selari dengan kemampuan pesawat hornet dari negara lain.

Menurut Panglima Tentera Udara lagi, jasa semua peringkat warga No 18 Skuadron sejak skuadron ditubuhkan amatlah dikagumi. Komitmen yang tinggi serta semangat “service before self” dalam diri warga No 18 Skuadron seiring dengan keupayaan pesawat F/A-18D dalam menjadikannya sebagai antara tonggak utama pertahanan udara di negara Malaysia yang tercinta.
 
Kejayaan No 18 Skuadron dalam misi ‘Ops Daulat’ pada tahun 2013 telah membuktikan keupayaan pesawat ini dalam menyekat pencerobohan pemberontak Sulu di tanah air. Selain daripada itu, kemampuan sistem pesawat ini juga membolehkan skuadron ini terpilih untuk melaksanakan pelbagai misi dan latihan, sama ada di dalam mahupun luar negara. Antaranya eksesais Pitch Black pada tahun 2008 dan 2018, selain penglibatan di pertunjukan udara Pameran Langkawi International Maritime and Aerospace (LIMA), sambutan Hari Ulang Tahun ATM, Hari Kebangsaan dan lain-lain. Semua kejayaan tersebut adalah hasil dari komitmen tinggi warga No 18 Skuadron dalam melakar kenangan manis sepanjang dalam perkhidmatan. Setiap anugerah dan pencapaian No 18 Skuadron selama 25 tahun perkhidmatannya merupakan satu penanda aras pengorbanan dan perjuangan yang ditunjukkan oleh seluruh warga No 18 Skuadron dalam memastikan kejayaan dalam setiap operasi menjadi tonggak utama yang mengekalkan keutuhan skuadron ini.


Panglima Tentera Udara turut menzahirkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua mantan Pegawai Memerintah No 18 Skuadron sepanjang tempoh 25 tahun kerana telah bertungkus-lumus dalam memastikan No 18 Skuadron sentiasa menjadi skuadron yang disegani di dalam TUDM dan segala jasa warga skuadron tidak akan TUDM lupakan.

Istimewa sebagai simbolik sambutan Jubli Perak No 18 Skuadron, upacara Pelancaran Pesawat disempurnakan oleh Panglima Tentera Udara dengan memasukkan mission card ke dalam slot yang disediakan sebagai simbolik pelancaran dan pesawat F/A-18D Hornet iaitu M45-01 yang diwarnakan dengan skema warna tema sambutan dan lakaran logo sambutan ulang tahun yang ke-25 diperkenalkan buat julung kalinya di majlis ini diikuti dengan menandatangani plak perasmian.

Bagi mengabadikan momen indah, Panglima Tentera Udara, Timbalan Panglima Tentera Udara, Panglima Pendidikan dan Latihan Udara, Komander Pangkalan Udara Butterworth bersama-sama mantan-mantan Pegawai Memerintah dan Pegawai Memerintah No 18 Skuadron memeriahkan acara memotong kek. Sambutan diserikan dengan terbang lintas hormat dua (2) pesawat pejuang F/A-18D Hornet dan berakhir dengan sesi bergambar kenangan bersama semua yang hadir sebelum menunaikan Solat Jumaat di Surau Salahuddin Al-Ayyubi.

89 komentar:

 1. Pertamax , jet hornet meletup dan tersikit di dunia

  BalasHapus
  Balasan
  1. Mantab 25 tahun gak penting dapat upgrade

   Yang penting dapat cat baru ...wkkwwkkkkk

   Hapus
  2. Uzur & lapok, nak lawan china? Mimpi je. Wkwk

   Hapus
 2. Tahniah jet uzur nak guna hingga 70 tahun kehadapan 😁😁😁

  BalasHapus
 3. Pitch back 2022 malon absen....konon 14% tapi tak mampu beli minyak...wkwkwkwkkkkk
  Malon raja bual tiada tanding....

  BalasHapus
 4. Kata MALON akan diperpanjang masa pakai 50 tahun lagi yaaaa......memang lebih murah daripada beli baru tuuuh πŸ™‚

  BalasHapus
 5. Ini pesawat pejuang yang bom pokok pisang itu ke , lawak mendonia wkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
  Balasan
  1. Iyaaa.....pesawat memang diprogram sensitif terhadap PISANG....jadi menyasar ke kebun Pisang πŸ™‚

   Hapus
 6. Kami rakyat NKRI mengerti KESULITAN MALON untuk SHOPING SENJATA MAHAL, sehingga memperpanjang usia pakainya F18 uzur sampai 50 tahun πŸ™‚

  BalasHapus
 7. Pesawat spesialis untuk PARADE di hari khusus MALON πŸ™‚

  BalasHapus
 8. Lah..kok gak jadi ambil hornet bekas emir kuwait lon??
  Eh oh lupa...di tolak not for sale buat malon !
  Cari brosur lagi lon,sapa tahu ada yg jual kornet bekas hahaha

  BalasHapus
 9. MALON untuk patrolinya pakai HAWK 200 yang serba hemat, itupun terkadang HAWK 200 tidak terbang karena tak ada AVTUR.....JIAHAHAHAHA πŸ˜πŸ˜πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜†

  BalasHapus
 10. Pesawat yang dioperasikan saat PARADE dan LATIHAN BERSAMA untuk jaga GENGSI.....Patroli harian pakai HAWK πŸ™‚

  BalasHapus
 11. Manakala si miskin NGUTANG habis habisan... Wkwkkwkwkwkw

  Saya sudah kata apa yang tak di HUTANG sama sebelah... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Bayarlah dulu hutang ke Sultan Sulu dan hutang ke PGN Indonesia tuh pork ngoahahaha

   Hapus
  2. Kornet tinggal satu yg bisa terbang yang 7 lagi dah grounded permanen yah Pork. Kasihan takde jet pengganti.

   Hapus
  3. Kedutaan Malasia udah berhubung ama kedutaan kuwat loh..tpi kan harus nunggu SUPER HORNET msuk ke perkhidmatan kuwait..udah itu kelulusan dari mentri kewangan kywait berapa harga yg harus d minta...sblum itu harus ijin CONGRESS D AMAREK bs jual ke negara sahabat engak..ini bukan kayak anak parkuran..mobil kluar minta wang...klu indon bs bergitu..harus ikut PROSEDURE...kelihat ketololan blogger INDON...🀣🀣🀣

   Hapus
  4. Yang tolol blogger malon yg sudah merasa mau beli wong ngomong sama kuwait aja belum apalagi konggres amerika...

   Hapus
  5. @jony..emang kmu pikir kayak beli permen...terlihat kecetekan ilmu pengetahuan kmu tentang prosedur jual beli persenjataan paman SAM...BNYK LAH MEMBACA...

   Hapus


 12. Alman Helvas
  @AHelvas

  Indonesian government has allocated US$20.7 billion foreign loan for 2020-2024 defense acquisition program. The figure, if fully meet, will be the highest one since 2010. Recently, Minister of Finance has approved US$1.5 billion PSP. It's MoD duty to spend the loan accordingly.

  BalasHapus
  Balasan
  1. Aku minta MAAF SEBESAR BESAR NYA blogger INDON klu tersinggung...tpi apa yg kmu sampai kan salah d ngertikan...jd jgn jd unsur FITNAH..ejek mengejek monggo aja..tpi berita yg d sampaikan engak bener...tentang NO SALES TOALAYSIA...isi nye beda sekalu...aku baca...

   Hapus
 13. USD20 BILLION..... sebelah NGUTANG... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Hutang di malon jadi tas Hermes Rosmah dan modal raja untuk kawin lagi ngoahahaha

   Hapus
 14. Katanya sih sudah terhubung dengan EMIR KUWAIT....tapi hanya terhubung dengan pembantunya Emir Kuwait πŸ™‚

  BalasHapus
 15. Mantap UPGRADE lagi F18 nya... Upgrade SCS 29C....

  BalasHapus
 16. RM2.4 bilion peruntukan tingkat upaya pesawat F/A-18D

  9 October 2022


  KUALA LUMPUR, 9 Okt – Kementerian Pertahanan (MINDEF) memperuntukkan kira-kira RM2.4 bilion dari Bajet 2023 bagi melaksanakan peningkatan keupayaan sistem dan Sustainment Programme pesawat F/A-18D Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

  Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussien memaklumkan, penyelenggaraan pesawat F/A-18D ini penting bagi memastikan pesawat berkenaan terus berkeupayaan melaksanakan penugasan seiring tuntutan keselamatan semasa.

  “Kerja-kerja penyelenggaraan pesawat F/A-18D ini turut akan dilaksanakan menerusi kerjasama hasil hubungan erat Malaysia-Amerika Syarikat,

  BalasHapus
  Balasan
  1. 42 UNIT RAFALE.
   5 UNIT C-130J-30.
   2 UNIT A-140M-180.
   6 UNIT T-50i.
   ETC/DLL


   KL MISKIN GUYS

   Hapus
  2. Setelah itu pemerintah berganti, rencana upgrade hornet ditinjau lagi.... wkwkwkwk

   Hapus
  3. Meletup-letup macam orang BAB,hahaha

   Hapus
  4. @pemburu...mesin yg hilang masalah enjin pesawat F5..udah lama pensiun...thn bila itu berita..? Pasti dari militaryhobby...blogger nye

   Hapus
 17. GEMPURWIRA 15 Desember 2022 pukul 23.29

  Kalau MALON ya seperti biasa SEWA DAN NGUTANG... WKWKKWKWKWKW

  πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  BalasHapus
  Balasan
  1. Apa beda nye indon lgi parah sanggup utang ke UAE hanye utk pamer doang ..beli F15..rafael dll....

   Hapus
 18. GEMPURWIRA 23 Desember 2021 12.33
  Nampaknya MALAYSIA sudah berhubung dengan pihak kuwait.. Semoga BERJAYA...

  Setahun yg lalu sdh terhubung Kuwait konon

  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜³πŸ™„

  BalasHapus
 19. Upppps 🀭......MALON kaan members tetap anggota TIM SULIT SHOPING MAHAL di ASEAN.....bareng TIMOR LESTE πŸ™‚

  BalasHapus
 20. Dari tahun kemarin hornet yang terbang hanya satu jeπŸ˜‚πŸ˜‚, cik SU juga macam tuh satu je yang terbang🀣🀣🀣, si hawk juga sama πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  BalasHapus
  Balasan
  1. @mahas...emang kmu nongkrong d hanger butterworth hitung pesawat nye..? Kmu kan lgi sibuk jaga parkiran

   Hapus
 21. Konon nak upgrade pesawat 🀣🀣, pesawat cuma satu je yang terbang πŸ˜‚πŸ˜‚

  BalasHapus
 22. INILAH KETOLOLAN MALAYSEWA....

  Upgrade pesawat tua usang dengan COST TOTAL RM/MYR 2,4 BILION atau USD 68,4 MILLION/UNIT.  KUWAIT BELI FA-18 SUPER HORNET BARU..... USD 50-58 JUTA/UNIT


  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  BalasHapus
  Balasan
  1. Upgrade cat camo dan ganti oli petronas kaya ganti oli supra x saya...

   Hapus
 23. Hornet bekas kuwait Not for Sale to malon

  Kasihan tak ade bujet mahu bekas
  Upgrade pun hanya CaMo
  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  BalasHapus
 24. Bujet ciput ,yg di upgrade CAMO nya itu aja cuma sirip belakang
  Warna kuning lagi
  🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

  BalasHapus
 25. Buang wang cuma pamer camo kuning aja
  Mending upgrade kyk EMLU gt lon
  Udah jumlah sikit lagiπŸ˜‚πŸ€£

  BalasHapus
 26. Manakala si miskin sebelah masih mempertahankan pesawat usang umur 25 tahun sampai tahun 2040 ngoahahaha

  BalasHapus
 27. Impian si miskin nak perolehi 33 hornet Kuwait ngoahahaha 🀣🀣

  BalasHapus
 28. Sudah terhubung om @mat rempit heeeeee.....

  BalasHapus
 29. F/A-18D Hornet USANG Usia 25 Tahun... Wkwkwkwkwkwkwmwkwk

  BalasHapus
  Balasan
  1. Ia yg penting lgi bs terbang engak ada masalah loh...

   Hapus
 30. Apa jadinya askar tentera Indon ini,,,,,

  Seorang pegawai polis Mlaysia PDRM mengesahkan penglibatan dua anggota tentera di Sumatera Utara dalam penyeludupan 75 kilogram (kg) kristal methamphetamine dan 40,000 pil ekstasi dari Malaysia ke Pelabuhan Tanjungbalai Asahan pada Oktober 2022, lapor agensi berita ANTARA semalam.

  Anggota tentera itu hanya dikenali dengan nama ringkas sebagai Sarjan Pertama YT, 42 dan RH Persendirian Pertama, 25, kata Pengarah Narkotik Polis, Brigadier Jeneral Krisno H. Siregar dalam satu kenyataan kelmarin.

  Suspek ditahan bersama 75kg kristal methamphetamine dan kira-kira 40,000 pil ekstasi yang mereka sembunyikan dalam serbuan dadah yang dilakukan oleh polis pada akhir Oktober 2022, katanya.

  Beliau berkata, sebelum ini dua orang awam dikenali sebagai YSD dan S ditahan di Kota Medan sebelum menerima bungkusan dadah daripada YT dan RH.

  Menurut Siregar, keldai dadah itu ditahan berikutan maklumat yang membawa kepada operasi penyeludupan dadah yang diterima oleh Bahagian Narkotik Polis negara itu.

  YT dan RH kemudian diserahkan kepada polis tentera Sumatera Utara, manakala YSD dan S berada di bawah tahanan polis, tambahnya.

  Sumber: Kosmo

  BalasHapus
  Balasan
  1. Apa jadinya Malon jika dipimpin orang macam ini,,,,,

   =====
   Anwar dipecat secara tidak hormat dan kemudian didakwa melakukan korupsi dan sodomi. Saat itu ia divonis 15 tahun penjara.

   Pada 2008 ia kembali tersangkut kasus sodomi. Setelah persidangan hampir dua tahun, Anwar dinyatakan tidak bersalah pada Januari 2012.

   Namun di tahun 2014, pengadilan Malaysia kembali mendakwa Anwar dalam kasus sodomi. Dan di tahun 2015 dijatuhi hukuman lima tahun penjara...

   Hapus
  2. Kan hobby kurang kerjaan..kerna msuk tentera d byar Rp3jta aja cuman Rm100 mana cukup...

   Hapus
 31. Laah..
  Itu hanya 3 foto, pesawatnya pun hanya 1 itu..?

  Wakakakakkakakakk

  Hornet tinggal 7 bijik, perayaan Jubli Perak 25 tahun yang terbang hanya 1 BIJIK

  MALU woeeiiyy..!

  Wakakakkk

  BalasHapus
  Balasan
  1. Klu betul emang kenapa..iri ya walau ada 1 jet tempur tpi negara bs aman damai..engak ada rusuhan..beda d indon dikit dikit demo...udah abis demo dpt nasi kotak ama Rp100ribu..itu bukan korupsi ye tpi wang hadiah..😜😜😜

   Hapus
 32. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

  BalasHapus
 33. https://fb.watch/huhqL-ajLw/
  BANGKAI / BESI BUROK MIG 29 N TUDM

  BalasHapus
 34. Apa jadinya Malon dipimpin orang macam ini,,,,,

  =====
  Anwar dipecat secara tidak hormat dan kemudian didakwa melakukan korupsi dan sodomi. Saat itu ia divonis 15 tahun penjara.

  Pada 2008 ia kembali tersangkut kasus sodomi. Setelah persidangan hampir dua tahun, Anwar dinyatakan tidak bersalah pada Januari 2012.

  Namun di tahun 2014, pengadilan Malaysia kembali mendakwa Anwar dalam kasus sodomi. Dan di tahun 2015 dijatuhi hukuman lima tahun penjara...

  BalasHapus
  Balasan
  1. Maka tak heran jika Maloners yang ke DS low quality semua.

   Kih..kih..kih

   Hapus
 35. Ada negara Asean ni paling besar but aset military ada 70 tahun masih pakai hahaha

  BalasHapus
 36. Bualan gempork !
  Terhubung Emir Kuwait namun Di tolak Hornet Not for Sale
  Balik lagi cerita lama
  Terhubung BROSUR..hahaha

  BalasHapus
 37. Keren camonya doang (ekor kuning) yg terbang 1 bijik

  BalasHapus
 38. F-18 Corned tersikit didunia....mau naik taraf/up grade uang pon tak ada...HUTANG dan cecah 70% dr GDP...πŸ˜‚πŸ€£

  BalasHapus
 39. Gosip gosip H.Sukri lagi negosiasi dengan menteri pertahanan malaysia

  BalasHapus
 40. Wkwkwkkw... Dalam ekonomi sebelah teruk... Sebelah NGUTANG sehingga USD20 billion buat beli aset... Wkwkkwkwkwkw

  Ironinya kebajikan rakyat sebelah masih tidak terbela... BBM saja MEROKET... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
 41. HUTANG.. HUTANG.. HUTANG SANA SINI... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
 42. Memang sebelah hanya mampu NGUTANG..? WKWKWKKWWKWK

  BalasHapus
 43. Kesian.... Pemerintah sebelah kuat NGUTANG.... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
 44. Ngaca Pur ..MIG-29,MKM hutang DP nya barter sawit....hahaha ...miskin belaga kaya....

  Hutang Jepang buat bayar hutang China....wuahahhaa

  BalasHapus
 45. HUTANG.. HUTANG.. HUTANG.. sebelah makin NGERI

  BalasHapus
 46. USD20 BILLION hanya untuk HUTANG.... kesian rakyat sebelah.... Kehidupan Mereka saja makin susah.... Bantuan pula makin kurang

  BalasHapus
  Balasan
  1. dari mana kau tau kondisi rakyat indonesia setiap harinya? jgn halu lon . pikirin aja kondisi militer negara kau yg paling loyo sekawasan

   Hapus
 47. Hahahhaha pesawat pejuang usang ni guyssss.....tunggu 25 tahun lagi baru AKAN pesan pesawat lagi guysssss.....wkwkwkkwkwk..... tak bisa berhutang karna hutang negara sudah overlimit nomore lender kasih guyssss wkwkwkkwwkwkw

  BalasHapus
 48. Negara termiskin di ASEAN tu malay guysss.....budak budak malay tu halusinasi aje guyssss karna BODOH2 tu mudah dikerjain sama kerajaan dan pejabat2nye.....kasihan guyssss wkwkwkwkwkkwkwk

  BalasHapus
 49. Hanya iri dan dengki je budak budak malay melihat negara se ASEAN lainnya shopping alat perang baru guyssss wkwkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
 50. Lah sekali ada berita aset Malon bikin gelak. Yah ampun

  BalasHapus
 51. Yang sulit shopping karena terlilit hutang dan takde wang silahkan bual dan komen tentang aset tim elit yg rajin shopping.

  BalasHapus
 52. @pwmburu...kmu tahu bahasa ingris dgn fasih engak..
  ...kok org indon TOLOL BESAR ya...judul nye NO SALES TO MALAYSIA...betul...tpi isi nye aku baca beda..
  ... "Such deals are conducted via the assets commissions affiliated to the ministry, as well as in coordination with the Ministry of Finance after approval of the manufacturing country and in line with standing procedures."...arti kata kuwait bs jual tpi harus nunggu approval dari mentri pertahanan nye dan mentri kewangannye...dan sblum itu harus ijin Paman SAM dulu... Kan aku udah bilang dari kemarin bnyk lah MEMBACA dan belajar bahasa Queen ELI ..jgn asal ngomong..kelihatan org INDON TOLOL d asian...

  BalasHapus
 53. Malon miskiiiinnn !!! 🀣🀣🀣

  BalasHapus
 54. Horrid looking livery. Yellow is a poor choice.

  BalasHapus
 55. manakala negara lain shooping pesawat tempur...malon shooping cat ...buat cat ulang pesawat grounded 🀣🀣🀣🀣🀣

  apa ni woiii 🀣🀣🀣🀣

  BalasHapus