06 Oktober 2023

KDB Al-Faruq and Her First Crew Arrive in Brunei Darussalam

06 Oktober 2023

KDB Al Faruq 99 Royal Brunei Navy patrol vessel (photo : RSN, RBN)

MUARA NAVAL BASE – Following the Handing Over, Taking Over Ceremony held in Changi Naval Base, the newly transferred Patrol Vessel AL-FARUQ has arrived in Brunei Darussalam bringing home her first crew of 8 officers and 30 ratings captained by Lieutenant Commander Pengiran Khairul Anwar bin Pengiran Dr. Haji Abu Bakar, RBN. AL-FARUQ’s arrival was received with a welcoming ceremony attended by Captain Haji Sarif Pudin bin Matserudin, Acting Commander Royal Brunei Navy. Also present were members of the RBN Executive Board, officers, ratings, as well as families of AL-FARUQ’s first crew. 


Upon AL-FARUQ’s arrival, her first crew performed sujud syukur as a form of gratitude to Allah Subhanahu Wata’ala. The welcoming ceremony was followed by a Doa Selamat recital and Doa Khas before concluding with a session between AL-FARUQ’s first crew and the Acting Commander RBN Royal Brunei Navy. 

11 komentar:

 1. Sepertimana diketahui umum, skandal LCS yang menyaksikan projek pembinaan kapal tempur itu gagal disiapkan BNS akhirnya terpaksa diselamatkan oleh kerajaan.
  TLDM sebelum ini terkesan dengan kegagalan projek New Generation Patrol Vessel (NGPV) yang gagal dan lewat disiapkan oleh pembekal.
  Justeru, situasi penjualan kepentingan BHIC kepada kerajaan umpama mengulangi kembali peristiwa 18 tahun lalu pada apa yang berlaku dalam program Kapal Peronda Generasi Baharu (NGPV) TLDM.
  Kerajaan ketika itu melalui syarikat Boustead milik LTAT terpaksa menyelamatkan projek NGPV dengan membeli kepentingan saham majoriti dalam syarikat PSC-Naval Dockyard pada Disember 2005.
  Setelah dibeli syarikat itu dijenamakan semula menjadi Boustead Naval Dockyard Sdn Bhd.
  🤣POLANYA SAMA = MANGKRAK🤣

  BalasHapus
 2. Kenapa bukan Malon ya yg ditawari ? Pasti Karena Malon masih miskin, hutang menggunung. Ha ha ha ha ha ha ha

  https://www.zonajakarta.com/nasional/67310401305/boeing-ingin-jual-jet-tempur-dobel-f-18-growler-dan-f-15-eagle-ii-ke-indonesia?page=2

  BalasHapus
 3. Daripada segi perspektif LTAT, penjualan separa saham ini perlu dilaksanakan dengan segera kerana ia bertujuan untuk membolehkan masalah aliran tunai dan penyelesaian hutang Boustead dilaksanakan sebelum tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023,
  “Ini adalah mustahak bagi mengelakkan daripada Boustead menjadi muflis sekiranya hutang tidak dilangsaikan pada masa yang ditetapkan,” kata Menteri Pertahanan ketika sesi penggulungan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).
  🤣MALANG NASIBMU BOUSTEAD🤣

  BalasHapus
 4. Hanya bisa iri dan dengki, tanpa tindakan apapun. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
  https://www.zonajakarta.com/nasional/67310356335/malaysia-iri-bakamla-indonesia-3-tahun-bisa-punya-4-kapal-patroli-tapi-mereka-nunggu-6-tahun-satupun-tak-jadi

  BalasHapus
 5. Hahahahaha..

  Cara mimin menghinakan geng Malon luar biasa...
  Kapal terooooss..

  😂😂😂

  BalasHapus
  Balasan
  1. Sing hibah ora iklhas.....mosok radare dicopot sek 🤔

   Hapus
  2. Rondo kii malah sing diidamke ora sak orong-orong'e thoo..

   Lha sampeyan kok malah ngidamke rondo full set...😄😅

   Hapus
 6. Parade rudal yalhont..lha..itu di belakang yalhont ada rudal harpoon..kapan belinya ya..ah..nih rudal2 cocok buat di cekokin ke jubor si gempur waria...hahaha

  BalasHapus
 7. “Sehingga 28 Oktober 2020, jumlah pembayaran yang dibuat oleh Kerajaan kepada Boustead Naval Shipyard (BNS) ialah RM6.08 bilion,
  “Sejumlah RM400 juta telah digunakan oleh BNS untuk menyelesaikan hutang lapuk projek lama iaitu NGPV dan RM1.005 bilion diklasifikasikan sebagai cost overrun,” kata PAC dalam halaman 104 laporan itu.


  Bayar Hutang Lapuk untuk dapatkan kapal Lapuk. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus