22 Agustus 2021

Eksesais SEACAT 21 Berjaya Tingkatkan Interoperability

22 Agustus 2021

USS Tulsa LCS-16 dalam Eksesais SEACAT 21 (photo : TLDM)

LUMUT – Eksesais South East Asia Cooperation and Training (SEACAT) 21 merupakan eksesais melibatkan pihak Tentera Laut Amerika Syarikat melalui aset kapal USS TULSA (LCS-16) dan Kapal SILVER HANA (Tanker minyak/kimia) bersama pihak Information Fusion Centre (IFC), Singapura telah berlangsung mulai 10 hingga 15 Ogos 21 di sekitar Perairan Selat Melaka. 

Eksesais pada kali ini telah dilaksanakan secara dua fasa. Pelaksanaan fasa pertama mulai 10 hingga 13 Ogos 21 telah dilaksanakan melalui ‘Seminar Maritime Domain Awareness’. Seminar ini dilaksanakan secara atas talian di dua lokasi iaitu Auditorium Zain, PUSTAKMAR dan Auditorium Dato’ Abdul Ghani, Markas Selam dan Peperangan Periuk Api. 

Seminar ini melibatkan penglibatan tiga buah aset TLDM iaitu KD TERENGGANU, KD KASTURI, KD SRI INDERA SAKTI serta tiga unit naungan Markas Pemerintahan Armada Barat iaitu Markas Udara, KD PANGLIMA HITAM (PASKAL) dan KD DUYONG.

KD Laksamana Tan Pusmah 137 dalam dalam Eksesais SEACAT 21 (photo : TLDM)

Latihan fasa kedua yang merupakan fasa laut telah dimulakan pada 14 hingga 20 Ogos 21 di mana KD LAKSAMANA TAN PUSMAH sebagai wakil TLDM bagi siri pelaksanaan latihan menggeledah. 

Beberapa siri latihan lain juga telah dilaksanakan oleh KD LAKSAMANA TAN PUSMAH bersama Tentera Laut Amerika Syarikat meliputi operasi membanteras lanun, penyeludupan dan pemerdagangan manusia. Senario latihan tersebut telah disimulasikan melalui penyaluran maklumat oleh IFC Singapura kepada KD LAKSAMANA TAN PUSMAH yang berada dilapangan dengan memaklumkan bahawa kapal SILVER HANA telah terputus hubungan komunikasi dan dipercayai telah ditawan oleh anasir lanun. Bertindak atas penerimaan maklumat, KD LAKSAMANA TAN PUSMAH telah berjaya mengesan kedudukan kapal tersebut berpandukan Automatic Identification System (AIS). 

Hasil pemerhatian mendapati kapal dinyatakan berada di sekitar Perairan Selat Melaka dan sedang menuju ke Laut China Selatan. Lantas KD LAKSAMANA TAN PUSMAH melaksanakan latihan Querry and Challenge dan seterusnya melancarkan bot bersama tim mengeledah serta seterusnya merapat ke kapal SILVER HANA untuk melaksanakan operasi menyelamat krew. Hasil siasatan dan penggeledahan telah berjaya membawa kepada penahanan 8 orang lanun beserta empat laras senjata api jenis raifal AK 47, dua pucuk pistol dan senjata tajam jenis parang berjumlah dua bilah.

Kapal Silver Hana (photo : TLDM)

Eksesais pada kali ini telah mensasarkan fokus terhadap aspek perkongsian maklumat antara Pusat Operasi (PUSOP) dengan menggunakan medium IFC Portal yang mana Pihak IFC di Singapura bertindak sebagai pengantara utama. Secara tidak langsung, eksesais ini telah berjaya mencapai objektif utama yang digariskan iaitu bagi memperkasakan kelancaran proses perkongsian maklumat dalam konteks keselamatan maritim di rantau ini khasnya.

Eksesais seperti ini diperamati telah secara langsung meningkatkan tahap interoperability antara negara dan agensi yang terlibat disamping mengukuhkan jalinan hubungan diplomatik bersama negara-negara sahabat. Kesiagaan aset pertahanan negara juga dapat diuji dan dalam masa yang sama tahap kemampuan aset pertahanan negara dalam ketersediaan mempertahankan kedaulatan tanah air tercinta telah dibuktikan. 

Eksesais sebegini ternyata mampu mempromosikan keselamatan maritim serantau serta dapat dijadikan medium untuk mempersiapkan wira-wira negara dalam mempertahankan perairan negara pada sebilang masa.

87 komentar:

 1. Hidup lama untuk kelas Laksamana
  22 September 2020


  KD Laksamana Tan Pusmah 137 (foto: LIMA)

  Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mungkin mengalami serangan di Kapal Tempur Littoral (LCS) kelas Maharajalela tetapi masih penuh dengan serangan mematikan terhadap ancaman luar yang bermusuhan terutama ketika diadu dengan Tentera Laut dari negara jiran.

  Pada mulanya dirancang untuk diganti dengan kapal Keris Littoral Mission Ship (LMS), empat korvet kelas Laksamana akan terus melayani TLDM walaupun sebagai Fast Attack Craft.

  Rancangan untuk menyesuaikan sistem Pengurusan Tempur mini (CMS) untuk semua skuadron FAC juga sedang dijalankan.  KD Laksamana Tun Abdul Jamil 135 (foto: saluran indonesia)

  Walaupun begitu, sementara keenam peluncur peluru berpandu anti kapal Otomat (AShM) telah dikeluarkan, masing-masing Laksamana FAC masih menggunakan senjata belakang 40mm dan juga peluncur Aspide Surface to Air Missile (SAM).

  Program pemulihan untuk semua kapal kelas telah selesai. Mereka dijadualkan dilengkapi dengan Sistem Kawalan Kebakaran Optik Permata Elektronik Permata Elektronik (EOFCS) yang menguruskan senjata tentera laut utama Oto Melara 76mm.

  Ketika Laksamanas dipersenjatai dengan peluru berpandu Otomat, mereka dapat bekerjasama dengan helikopter angkatan laut AgustaWestland Super Lynx Mk 300 untuk Over The Horizon (OTH) yang mensasarkan berkat sistem telemetrik Teleguidance yang dipasang pada yang terakhir.


  Malaysia menerima 20 unit SAM Aspide pada tahun 1997 dengan jarak efektif 25 km (foto: Selenia)

  Mengikuti perubahan yang disebutkan di atas, TLDM dengan cepat menggerakkan kapal buatan Itali ini di bawah Komando Wilayah Angkatan Laut 1 (Markas Wilayah Laut 1 - MAWILLA 1) untuk melakukan rondaan di Selat Melaka.

  Keempat-empat Laksamanas dikerahkan ke Eks Perang Pangkor Mei lalu sementara KD Laksamana Tun Abdul Jamil baru-baru ini terlibat dalam Latihan Laluan (PASSEX) dengan KRI Sutanto Angkatan Laut Indonesia, korvet kelas Kapitan Patimura pada Ogos 2020.

  BalasHapus
 2. Rudal OTOMAT di KD Laksamana Class Sudah Di Hilangkan Dan Sekarang KD Laksamana Class OMPONG Guys Wkwkwkwkw  Walaupun begitu, sementara keenam peluncur peluru berpandu anti kapal Otomat (AShM) telah dikeluarkan, masing-masing Laksamana FAC masih menggunakan senjata belakang 40mm dan juga peluncur Aspide Surface to Air Missile (SAM).

  BalasHapus
 3. Wkwkwkwkw..... Dah bagus ada Misil malah Dihilangkan... Wkwkwkwkw

  BalasHapus
 4. OMPONG lagi.....Wkwkwkwkw

  KD Kedah class OMPONG... LMS Keris class Class OMPONG dan sekarang Laksamana Class juga OMPONG....Wkwkwkwkw

  mayoriti kapal perang MALON masih pakai Meriam.....Wkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Bukan lawan tanding kri celurit sekalipun,
   Setara dengan pc 40 lah kalo dikita.

   Hapus
 5. kemampuan aset pertahanan negara dalam ketersediaan mempertahankan kedaulatan tanah air tercinta telah dibuktikan............nyatanya cina keluar masuk perairan malon d biarin aja.....itu yg namanya mempertahankan kedaulatan tanah air......ente bahlul lon malon

  BalasHapus
 6. Laksmana class ini cukup compact. Berkelas pada masanya.

  BalasHapus
  Balasan
  1. Sekarang misil Otomat sudah tak dipakai lagi oleh MALON Wkwkwkwkw

   Hapus
  2. Masa nya lewat om... 😁

   Hapus
 7. 22 ogos heli kecik blm nonggol.. wkwkwkwkwk

  BalasHapus
  Balasan
  1. Helinya udah siap kata gempur...udah siap 6 th yg lalu....tpi sayangnya uangnya kepake buat demo nggulingin muhyidin kmrn xaxaxaxxa

   Hapus
 8. EXECISE KUCING LAUT..IIIIIIY ASKARNYA LATIHAN MANDI KUCING..PASTI SALING JILAT..

  WKWKWKKWKWKWWWKWKWKWKKWKWKKWWKWKWKKWKWWKWWKWKWKWKWKWKKWKWKWKWWKKWKWKWKWKWKWKWKWKWKKWKWKWKWKKWKWKWKWKWKWKKWKWWKWKWKWK

  BalasHapus
 9. KAPAL PERANGNYA AYAM KFC SEMUA GAES...  WKKWKKWKWKKWWKKKWKWKWKWKWKKWKWKWKWKWWKWKWKWKKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWWKKWKWKWKKWKWKWKWKWKWKWKWKKKWKWKWKWKWKWKWKWK

  BalasHapus
  Balasan
  1. Namanya kapal perang tapi gk ad persenjataan....nha nti klo perang beneran trus gmn coba xazxxaxax.....negara yg aneh

   Hapus
  2. Betul,kapalnya ompong dan lapok wkwkwk

   Hapus
  3. Nha trus cara mempertahankan kedaulatannya gmn cba......tdi ada kutipan u mrmpertahankan kedaulatan tanh air......nha rrus gmn klo ompong smua xaxaxxxaxa....bener bener negara aneh

   Hapus
  4. Bs buat kapal angkut militer om... 😁

   Hapus
  5. Kalo mw perang ya minta bantuan bigboss bigboss pemberi hutang ditukar dengan sebahagian negaranya lah🀣

   Hapus
 10. Ini kapal ompong KFC gun Boat keh wkwkwk

  BalasHapus
 11. 😁 😁
  Exesais pur... 😁
  Jom beri liputan mu, kmaren kg komen liput eksesai ini toh... 😁 😁

  BalasHapus
 12. Ga tega liatnya... πŸ™„πŸ˜

  BalasHapus
  Balasan
  1. KD Laksamana Class dilawan pakai KRI Clurit class sudah Pasti kalah telak karena KRI Clurit class pakai Rudal C 705 Sementara KD Laksamana Class cuma pakai Meriam je itupun Meriamnya dah USANG Wkwkwkwkw

   Hapus
 13. Waduuuh....
  Latihan negara baru miskin begitu ya?
  Gak tega lihatnya!!!

  Kasian

  BalasHapus
 14. Itu seragam nya buatan PT. Sritex wkwkwk wkwkwk

  BalasHapus
  Balasan
  1. Iya @om styker....malon mana bisa buat sesuatu...seragam sama peluru aj gk bisa buat....sok sok an buat HMAV alias hizir xaxaxaxxa

   Hapus
 15. Semua kapal malon hanya untuk kejar pati je sama mancing ubur ubur πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

  BalasHapus
 16. Min angkat berita ini..

  https://m.facebook.com/home.php#!/story.php?story_fbid=195081575944143&id=100914372027531&refid=28&_ft_=qid.-7921327615950741809%3Amf_story_key.-6509075668583398728%3Atop_level_post_id.217244480416879%3Acontent_owner_id_new.100063939840355%3Aoriginal_content_id.195081575944143%3Aoriginal_content_owner_id.100914372027531%3Apage_id.100063939840355%3Asrc.22%3Aphoto_id.195081349277499%3Astory_location.5%3Aattached_story_attachment_style.album%3Aview_time.1629559976%3Afilter.h_nor%3Aott.AX_QPITYXrVmtQg8%3Atds_flgs.3&__tn__=%2As%2AsH-R

  BalasHapus
 17. "..Laksamana FAC masih menggunakan senjata belakang 40mm dan juga peluncur Aspide.."

  =====

  Waah..Aspide, haibat!
  Tapi tinggal PELUNCURNYA saja, kopongan, expired..

  Wakakakakakakakak

  BalasHapus
  Balasan
  1. ...hoaaaaaaaaaaaaaaaaamz mambu tur*k wedus

   ... Xixixixixixixi 😁

   Hapus
 18. Malay idiot cukop exercise lambai tangan je 🀣

  BalasHapus
 19. Itu KORVET atau GUN BOAT SAHAJE.... Senjata hanya OTO MELARA 76MM COMPACT plus OTO MELARA 40MM DARDO...

  Ade pun sama aspide ekspresi yg dibeli 1997 only 20 unit,itu kapal cuma dapat LIMA BIJI missile hahahahah...

  Kemaren cakap kapal Indo ompong... Lah ini pertama TAK OMPONG cuma Tak bergigi hahahahah... Sekali latihan Eksesais tbak missile yg satu 30 Km yg satu lagi 55 km...mau lawan kapl INDO yg missile paling rendah 70 km(C-705) mampus duluan tuh kapal...

  Daftar missile Indonesian NAVY...
  1.P-800E/YAKHONT=250 s/d +300 km (250/300 Kg HE).
  2.MM-40 B3 = 200 Km(180kg HE).
  3.C-705 plus Boster=170 Km (165 KG HE).
  4.C-802= 120 Km (165 Kg HE).
  5.C-705 no Boster= 70-100 km(165 Kg HE) .

  Catatan : seluruh exo Block 2 TNI yg berjumlah ±180 unit di UPGRADE menjdi BLOCK 3 .... Harus lagi tuh

  Hahahha

  BalasHapus
  Balasan
  1. Jumlah rudal Exocet mm40 block 2 TNI AL cuma 30 unit dan Exocet mm40 block 3 50 unit

   Hapus
  2. Jumlah rudal Exocet mm40 block 2 TNI AL cuma 30 unit dan Exocet mm40 block 3 50 unit sumbernya dari Sipri

   Hapus
  3. (60) MM-38 Exocet Anti-ship missile (1976) 1979-1981 (60) For Fatahillah and Dewantoro (Ibn Khaldoum) frigates and Mandau (PSSM-5) FAC

   (30) MM-40 Exocet Anti-ship missile (2004) 2010 (30) MM-40 Block-2 version; for SIGMA-90 frigates

   (50) MM-40-3 Exocet Anti-ship MI/SSM 2016 2019-2020

   Hapus
  4. 30 MM-40 Block 2 sudah diupgrade Block 3 dan udah dikurangi 2 unit dalam latihan uji coba

   Hapus
  5. Exocet mm40 block 2 jumlahnya sudah Berkurang menjadi 36 unit karena pada 2013 TNI AL melakukan uji tembak Rudal Exocet mm40 block 2 dan pada 2015 KRI Bung Tomo 357 melakukan Uji tembak Rudal Exocet mm40 B2

   Hapus
  6. Pada 2013 3 rudal Exocet mm40 B2 ditembakkan dan 2015 1 rudal Exocet mm40 B2 ditembakkan

   Hapus
  7. Malay guna bomoh super para jiran menggigil ,nak apehal membazir uang guna beli misille ,Malay ada Abang XIE bos cina

   Hapus
 20. 01. Salam bina Monumen Candi LCS Maharogolela Replika Kapal SALAH POTONG tak cecah air seharga RM 9 Billion
  02. Salam bina kereta kebal 8x8 GEMPITA Tambun tempel sticker tak boleh eksport
  03. Salam bina senapan Allien tembak tupai VITA lendir BERAPI
  04. Salam bina tank ugly STRIDE bentuk KOTAK Turet Letoy
  05. Salam bina rudal antar Galaxy ugly TAMING SARI ROTI
  06. Salam bina jet PTM GEN 6 hasil mimpi basah onani insinyur 5 top university
  07. Salam bina drone ugly NYAMUK
  08. Salam bina KERETA TERBANG untuk angkutan antar Planet
  09. Salam bina kereta PROTON tak laku utk angkut manusia dan di jual ke gelly cina
  10. Salam Komando LETUPKAN wanita hamil
  11. Salam komando TEWAS saat DEMO, tembak Komandan sendiri
  12. Salam komando PINGSAN saat latihan berbaris
  13. Salam kapal selam SCORPANE tak boleh selam sebelum MRO
  14. Salam kapal KALENG Khong ghuan LMS hutangan dari CINA untuk lawan CINA
  15. Salam kapal RUSAK oleh JARING nelayan nguyen
  16. Salam kapal kargo untuk kapal militer BUNGA MAS LIMA
  17. Salam jet hornet meletup guna parade aja tiada SOURCE CODE
  18. Salam Su30MKM 18 Ekor hanya 4 yg boleh terbang
  19. Salam Mig29 GROUNDED semua
  20. Salam kilang MRO MAEROD lembab cem siput hanya ahli salfie dan cuci steam
  21. Salam heli NURI lapook selalu terhempas berkhidmad abadi tak ada ganti
  22. Salam heli kecik MD530 tak datang2 DP 30% hangus di GONDOLI untuk wang Kopi
  23. Salam engine jet HILANG di SONGLAP ke Uruguay untuk beli nasi lemak
  24. Salam askar penjaga istana bagai Peliharaan british
  25. Salam EJECT KAT HANGGAR world record 2 kali
  26. Salam kapal militer Gagah Samudra kena sita MYBANK
  27. Salam PM tua bilang raknyatnya Malas,tak tahu malu,bodoh,tak mau bayar hutang
  28. Salam JUDI HALAL Gentting Highland daulat tuanku
  29.Salam Pilihan Raya Abal - Abal, PM dari jalur belakang hasil pilihan raya di gondoli Agong
  30. Salam RFI dan KAJIAN banyak2 berbentang kertas putih, shopingnya HT dan Bot kecik pemintas di acara LIMA
  31. Salam tak punya MARINIR,Kapal HOSPITAL,LPD,LST, HELI ATTACK,HELLI ASW,UCAV, Tank Amphibi dan SPH
  32. Salam TANK PENDEKAR MBT WW II 48 ekor, produsennya buang ke tong sampah dan lebih memilih pakai LEOPARD Second
  33. Salam Hutang Rm 1 Trilloiun Kumpul koin, Bayar hutang CINA pakai hutang JEPUN
  34. Salam BELI pespur MB339 BARU TANPA ENGIN
  35. Salam 88 bijik pespur GURUN A4 Skyhawk hilang setengah di parkiran
  36. Salam BOMBER Cina pusing - Pusing tidak berani Scramble
  37. Salam kapal Eksplorasi Petronas west capella di usir kapal Survei Haiyang Dizhi di laut sendiri
  38. Salam 89 kali perairan di rogol Cina, MENTERI Pura pura Buta dan tuli bilang tak ada pencerobohan
  39. Salam CCG kekal 289 hari pertahun kat betting Ali, CCG sudah makan tido berak sedot ikan sedot minyak, Askar tak berani usir
  40. Salam Komando tewas kena tembak SENAPAN ANGIN penyelundup Perlis
  41. Salam heli telur SEWA, bot pemintas SEWA, ATV dan Motosikal SEWA
  42. Salam MERIAM TARIK LEMBU camo Digital, lembu hasil curian
  43. Salam Tampal Sticker Batik, Reog, Wayang, Rendang, Anklung, kuda lumping
  44. Salam 9 APC Guardian di tolak PBB tiada RCWS hendak prank PBB dengan harga komplite RCWS
  45. Salam SEDEKAH wang Convert CN235 basic ke MSA dri US di PT DI
  46. Salam UCAV drone DJI di tempel dua senapan M4 untuk menakuti Kelalawar
  47. Salam di bully bekas Provinsi, bayar air murah, di ceroboh Apache, di ambil batu puteh, bayar denda kereta Cepat
  48. Salam SEDEKAH merdeka semu 999 tahun bayar UPEPTI
  49. Salam HMAV 4X4 TARANTULA satu unit, Tempel Sticker Hizir Turki
  50. Salam RADAR IMPOTEN tak bisa kesan MH370, terbang ke segitiga bermuda menurut BASKOM AIR Tok Bomoh
  51. Salam satu satunya LST KD Sri Idrapura Terbakar tiada ganti, angkut Tank guna Tongkang
  52. Salam latihan SEDEKAH MINYAK dan MELAMBAI di laut
  53. Salam pesawat intai ISRAEL kencing di langit Ibu negara Putra Jaya tak takut di salvo Jernas Lapook
  54. Salam 16 PESAWAT Abang Besar komunis ceroboh langit betting ali, hanya di sambut selfie dengan 1 ekor HAWK Lapook

  Salam terlemah ASEAN
  Salam SEWA ASEAN
  Salam GFP Rank 44 di bawah kaki Myanmar
  Salam Budget di bawah kaki philipine

  BalasHapus
 21. Kaum malonyet alias dubor waria cs tidak ada yang nongol jika ada berita seperti ini dan alutsista baru tni. πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ kaum pembual dan tukang prank bin halu yang berita alutsistanya selalu hambar cem masakan tak berbumbuπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

  BalasHapus
 22. Putut Reza
  @putut_reza
  ·
  1j
  Just in : sebuah perusahaan galangan eropa telah memasukan proposal penawaran kapal selam kepada TNI AL, masuknya galangan eropa ini membuat peta persaingan kapal selam TNI AL semakin sengit.

  BalasHapus
 23. https://m.facebook.com/home.php#!/story.php?story_fbid=195081575944143&id=100914372027531&refid=28&_ft_=qid.-7921327615950741809%3Amf_story_key.-6509075668583398728%3Atop_level_post_id.217244480416879%3Acontent_owner_id_new.100063939840355%3Aoriginal_content_id.195081575944143%3Aoriginal_content_owner_id.100914372027531%3Apage_id.100063939840355%3Asrc.22%3Aphoto_id.195081349277499%3Astory_location.5%3Aattached_story_attachment_style.album%3Aview_time.1629559976%3Afilter.h_nor%3Aott.AX_QPITYXrVmtQg8%3Atds_flgs.3&__tn__=%2As%2AsH-R

  BalasHapus
 24. Latihan lagi sama US.... MANTAP


  Yang latihan buat PERANGKAP je tu tepi sikit ya..

  BalasHapus
  Balasan
  1. Kemaren kok ga mampir ke artikel si golok pur ?

   Takut di golok warga DS kah ?

   🀣🀣

   Hapus
  2. Sehat pur, kemaren gak nongol di peluncuran golok.

   Hapus
  3. Itu bukan latihan purr tapi bertukar keahlian...kalo tak punya keahlian tak akan mw lah lakukan latihan....macam malon yg takda kemampuan rajapun hanya bisa perbanyak selirr daripade beli alat perang hahaha...kl ada intruder paling memohon mohon bantuan negara bigboss pemberi hutang ditukar dgn sebahagian negara

   Hapus
 25. Bro2 sekalian untuk mm-40 B2 bukan saja untuk DIPONEGORO CLASS tapi juga untuk BUNGA TOMO Class... Total ada 7 KAPRANG yg pake BLOCK 2 itulah totalnya 180unit tapi sudah banyak yg dibuat LIVE FIRING jadi dah berkurang untuk YG MM-40 B4 kemungkinan kita pesan 120 UNIT "Approximately 120 missiles was purchased"

  BalasHapus
  Balasan
  1. Lihat di Sipri bro di situ Seluruh pembelian impor alutsista pasti Ada datanya

   Hapus
  2. Data yang update belum realease boss

   Hapus
 26. Balasan
  1. Makcik Rosmah ajari saya rasuah makcik 😭

   Hapus
  2. Setiap malon Eksesais....pasti disediakan Kapal Minyak.....kenapa ya bro ?

   ====malon2....tak mau eksesais kalau takde minyak

   Hapus
 27. MALAYSIA sudah latihan dengan banyak negara tahun ini sahaja ya...mantap guys


  Yang sepi latihan dengan negara lain tu malah ketahuan latihan buat PERANGKAP je tu tepi sikit... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Latihan apa minta minyak xaxxaxa cma ltihan sama kapal ompong malulah....kayak gitu larihan pantes namanya SEACAT... ternyata kucing laut.....miaawww

   Hapus
 28. Kasihan guys.... Maklumlah akibat sepi latihan... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 29. Kapal Tua Bangka keh yg diturunkan tuk exercise..memalukan🀣🀣🀣

  BalasHapus
 30. Yang pakai kapal usang bekas Brunai tu siapa guys.... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Kapal usang brunei lbh gerun drpd kapal maharajalela yg didarat tunggu air laut kering

   Wkwkk

   Hapus

  2. 21 Agt
   Indonesian Navy practices maritime tactics, techniques and procedures on a merchant vessel simulating suspicious vessel of interest during SEACAT exercise, as seen from US Navy littoral combat ship USS Tulsa (LCS-16) on Aug. 20 in South China Sea.

   CC
   @Jatosint
   ------

   SeaCat itu Asean pur wkwk

   Hapus
  3. Kapal dr brunei tpi d persenjatai....bkn mcm ompong ounya malon xaxaxx

   Hapus