29 Oktober 2025

Malaysia Dijangka Terima Kapal Pengawal Pantai Kedua, USD7 Juta Di Bawah Dana Ketenteraan Asing Dari AS

29 Oktober 2025

Kapal USCGC Steadfast yang telah diberikan kepada Malaysia sebelum ini (photo: APMM)

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Amerika Syarikat (AS) telah memilih Malaysia untuk menerima sebuah lagi kapal Pengawal Pantai Amerika Syarikat (USCG) yang telah dilucut tauliah serta peruntukan sebanyak USD7 juta di bawah program Dana Ketenteraan Asing (FMF) bagi meningkatkan keupayaan kesedaran domain maritim negara.

Bagaimanapun, Setiausaha Rendah Negara bagi Hal Ehwal Politik Jabatan Negara AS Allison Hooker berkata penyerahan kapal itu bergantung kepada kelulusan Kongres.

Beliau berkata pengumuman itu mencerminkan komitmen Washington untuk memperkukuh kerjasama maritim dengan Malaysia melalui usaha peningkatan keupayaan dan penguatkuasaan.

“Saya berterima kasih dengan Malaysia atas komitmennya memperkukuh perkongsian kita ketika kita memperluas kerjasama melalui peningkatan kapasiti dan aktiviti penguatkuasaan. Bersama-sama, kita berkongsi matlamat bahawa perairan Malaysia tidak akan digunakan sebagai hab bagi aktiviti haram.

“Penambahan aset dan dua kapal itu akan memperkukuh keupayaan Malaysia untuk melindungi perairannya,” katanya.

Pengumuman itu dibuat semasa majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) mengenai Kerjasama dalam Isu Maritim sempena Sidang Kemuncak ASEAN ke-47 dan Sidang Kemuncak Berkaitan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini hari ini.

Terdahulu, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) secara rasmi telah menerima kapal bekas milik Pengawal Pantai Amerika Syarikat (USCG) “Steadfast” di Wheaton O’Thorp Centre (WOTC) di Amerika Syarikat pada 6 Sept lepas.

Sementara itu, Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN) Raja Datuk Nushirwan Zainal Abidin berkata Malaysia komited melaksanakan penguatkuasaan undang-undang dalam domain maritimnya.

“Ini merupakan satu pencapaian penting dalam konteks kerjasama maritim dengan AS. Bagi pihak Malaysia, kita akan sentiasa berusaha memastikan undang-undang dikuatkuasakan dalam perairan kita,” katanya.

Dalam satu kenyataan, MKN memaklumkan bahawa MoU berkenaan mewujudkan rangka kerja untuk memperkukuh kerjasama dalam isu maritim, dengan tumpuan kepada peningkatan keupayaan Malaysia mencegah pelanggaran undang-undang negara di kawasan maritimnya.

“Ini dapat dilaksanakan melalui perkongsian maklumat, kepakaran teknikal dan amalan terbaik, serta menyokong usaha peningkatan kapasiti, latihan dan keupayaan penguatkuasaan. Ia juga menjadi asas kepada pengukuhan kerjasama dalam isu maritim lain,” menurut kenyataan itu.

40 komentar:

  1. Balasan
    1. Kapal classic nih Langka di pasaran.... wkkwkw

      Hapus
  2. SEBAR BERITA HOAX
    SEBAR BERITA HOAX
    SEBAR BERITA HOAX
    “Kami menghimbau para pemangku kepentingan untuk merujuk langsung pada laporan resmi dan siaran pers AMRO untuk memperoleh informasi yang akurat dan seimbang,” tutup klarifikasi tersebut. '
    Dengan demikian bisa disimpulkan bahwa informasi soal “Indonesia bakal bubar di 2030” yang diklaim berasal dari ASEAN atau AMRO bisa dipastikan tidak benar alias hoaks.
    https://www.suara.com/news/2025/08/06/091855/cek-fakta-benarkah-asean-prediksi-indonesia-bubar-tahun-2030.
    -
    Report ANRO-ASIA
    https://amro-asia.org/wp-content/uploads/2025/04/AFPR-2025_15Apr2025_for-publication.pdf
    -
    https://asianews.network/aseans-debt-divide-tracking-the-regions-rising-fiscal-burdens/
    -
    https://www.antaranews.com/berita/5019901/hoaks-asean-peringatkan-indonesia-bisa-bubar-di-tahun-2030
    -
    https://www.kompas.com/cekfakta/read/2025/08/07/142800082/-klarifikasi-tidak-benar-asean-prediksi-indonesia-bubar-pada-2030
    -
    https://www.ntvnews.id/news/0158972/asean-peringatkan-indonesia-bubar-pada-2030-hoax-
    ============
    DIPERAS 242 MILIAR DOLLAR
    DIPERAS 242 MILIAR DOLLAR
    DIPERAS 242 MILIAR DOLLAR
    FAKTA UTAMA
    • Maid of london (MALON) telah menyepakati untuk membeli sampai USUSD150 miliar dalam jangka waktu lima tahun dari perusahaan-perusahaan Amerika di sektor semikonduktor, aerospace, dan pusat data. Komitmen ini merupakan bagian dari kesepakatan perdagangan dengan AS untuk mengurangi tarif dari ancaman awal 25% menjadi 19%
    • Dengan total paket transaksi mencapai sekitar USUSD240–242 miliar, termasuk USUSD70 miliar investasi Maid of london (MALON) ke AS, pembelian LNG, pesawat Boeing, dan peralatan telekomunikasi
    • Hasil dari kesepakatan ini: tarif impor Maid of london (MALON) ke AS resmi ditetapkan pada 19%, berlaku mulai 8 Agustus 2025, lebih rendah dari tarif yang sempat diusulkan 25%
    -------
    BNM = HOUSEHOLD DEBT IS ONE OF THE HIGHEST IN THE ASEAN ......
    MAID OF LONDON (MALON) household DEBT is one of the highest in the ASEAN region. Against this backdrop, Bank Negara MAID OF LONDON (MALON) (BNM) safeguards financial stability by monitoring and regulating the lending activity of all financial institutions in MAID OF LONDON (MALON) , among other things. Using aggregated data from BNM's Central Credit Reference Information System (CCRIS), this dashboard gives you insight into key trends on household DEBT. For now, it displays data on the flow of borrowing activity on a monthly basis, broken down by purpose. In due time, it will be deepened with granular data showing the state of inDEBTedness of MAID OF LONDON (MALON)
    ==========
    DATA STATISTA 2029-2020 : INCREASE DEBT
    DATA STATISTA 2029-2020 : INCREASE DEBT
    2029 = 438,09 BILLION USD
    2028 = 412,2 BILLION USD
    2027 = 386,51 BILLION USD
    2026 = 362,19 BILLION USD
    2025 = 338,75 BILLION USD
    2024 = 316,15 BILLION USD
    2023 = 293,83 BILLION USD
    2022 = 271,49 BILLION USD
    2021 = 247,49 BILLION USD
    2020 = 221,49 BILLION USD
    ==========
    DATA STATISTA 2029-2020 : DEBT PAY DEBT
    DATA STATISTA 2029-2020 : OVERLIMIT DEBT
    2029 = 69,54% DEBT RATIO TO GDP
    2028 = 69,34% DEBT RATIO TO GDP
    2027 = 68,8% DEBT RATIO TO GDP
    2026 = 68,17% DEBT RATIO TO GDP
    2025 = 68,07% DEBT RATIO TO GDP
    2024 = 68,38% DEBT RATIO TO GDP
    2023 = 69,76% DEBT RATIO TO GDP
    2022 = 65,5% DEBT RATIO TO GDP
    2021 = 69,16% DEBT RATIO TO GDP
    2020 = 67,69% DEBT RATIO TO GDP
    ==========
    DEBT 2024 = RM 1.63 TRILLION
    DEBT 2023 = RM 1,53 TRILLION
    DEBT 2022 = RM 1,45 TRILLION
    DEBT 2021 = RM 1,38 TRILLION
    DEBT 2020 = RM 1,32 TRILLION
    DEBT 2019 = RM 1,25 TRILLION
    DEBT 2018 = RM 1,19 TRILLION
    The Finance Ministry stated that the aggregate national household DEBT stood at RM1.53 trillion between 2018 and 2023. In aggregate, it said the household DEBT for 2022 was RM1.45 trillion, followed by RM1.38 trillion (2021,) RM1.32 trillion (2020), RM1.25 trillion (2019) and RM1.19 trillion (2018). “The ratio of household DEBT to gross domestic product (GDP) at the end of 2023 also slightly increased to 84.3% compared with 82% in 2018,” it said.

    BalasHapus
  3. Klaim negri kaya, tapi kapal WW2 rongsok pendek di terima jugak...NIPU LAGI haha!😝😝😝

    BalasHapus
  4. filipin, vietnam dapat kapal 100 meter up, banyak lagi haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

    lah negri🎰kasino genting, cuman kapal kecik, 60an meter..hanya 1 tua pulak haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
    bahh amrik tau cara menghina balik putrajaya haha!🀣🀣🀣
    dulu kensel m109, padahal katanya mau..
    skarang menyesal SPH laku buat yukrein haja!😜😜😜

    BalasHapus
    Balasan
    1. nyoiihhh uda dapet 1, minta 1 lagi sedekah om acno gratis tapi maksa haha!🀣🀣🀣

      Hapus
  5. Malaysia Dijangka Terima Kapal Pengawal Pantai Kedua, USD7 Juta Di Bawah Dana Ketenteraan Asing Dari AS
    -------------

    dibawah dana tentaravasing wah SEDEKAH donk ...parah katanya kaya haha!😡‍πŸ’«πŸ˜€πŸ˜΅‍πŸ’«

    BalasHapus
  6. Kapal tua lagi kah ? Ha ha ha ha ha 1956 😁😁😁😁😁

    BalasHapus
  7. Amerika sebenarnya mau buang besi tua, cuma. Ingung mau dibuang kemana. Ha ha ha ha ha

    BalasHapus
  8. Kolektor kapal utk.musium.pasti suka 😁😁😁

    BalasHapus
  9. Ya ampuuun...USD 7 Juta saja itu HUTANG kepada USA dengan skema Foreign Military Sales / FMS untuk KAPAL COAST GUARD Bekas Pakai USCG

    Fakta:
    KUALA LUMPUR (Bernama) -- Amerika Syarikat (AS) telah memilih Malaysia untuk menerima sebuah lagi kapal Pengawal Pantai Amerika Syarikat (USCG) yang telah dilucut tauliah serta peruntukan sebanyak USD7 juta di bawah program Dana Ketenteraan Asing (FMF) bagi meningkatkan keupayaan kesedaran domain maritim negara.


    Klaim Malondesh punya Mata Uang KUAT di dunia tapi USD 7 Juta pun minta Skema Hutang Luar Negeri kepada USA dalam skema Foreign Military Sales/FMS

    Netizen Indonesia tertawa terbahak-bahak dong

    😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

    BalasHapus
  10. Ya ampuuun...USD 7 Juta saja itu HUTANG kepada USA dengan skema Foreign Military Sales / FMS untuk KAPAL COAST GUARD Bekas Pakai USCG

    Fakta:
    KUALA LUMPUR (Bernama) -- Amerika Syarikat (AS) telah memilih Malaysia untuk menerima sebuah lagi kapal Pengawal Pantai Amerika Syarikat (USCG) yang telah dilucut tauliah serta peruntukan sebanyak USD7 juta di bawah program Dana Ketenteraan Asing (FMF) bagi meningkatkan keupayaan kesedaran domain maritim negara.


    Klaim Malondesh punya Mata Uang KUAT di dunia tapi USD 7 Juta pun minta Skema Hutang Luar Negeri kepada USA dalam skema Foreign Military Sales/FMS

    Netizen Indonesia tertawa terbahak-bahak dong

    😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

    BalasHapus
  11. ROAD MAP INDONESIA 2025 sangat JELAS Project PROCUREMENT:

    MRCA:

    42 unit Brand New Premium Quality Made in FRANCE DASSAULT RAFALE F4 Full Combat Ready

    48 unit Brand New Premium Quality Made in TURKIYE KAAN gen 5 Full Combat Ready

    42 unit Brand New Premium Quality Made in CHINA J-10-CE Full Combat Ready


    Malondesh:
    MRCA:
    Status masih di kertas Putih (white paper) sebagai Kajian karena No Budget

    Lebih HEMAT COST simpan Brosur Product MRCA dari semua pabrikan Jet Fighter

    BalasHapus
  12. Agustus+September+Oktober SHOPPING terusz kita haha!πŸ€—πŸ€‘πŸ€—
    hasil,
    ✅️kcr belati
    ✅️H225M datang
    ✅️PPA BWJ datang
    ✅️ANKA datang
    ✅️KHAN datang

    Aset siyap kirim
    ✅️a400 atlas
    ✅️rafale
    ✅️T-50i
    lah negri🎰kasino semenanjung kl?
    ❌️hornet rongsok Prenk dari 2016
    ❌️aerotree denda $ 83 juta
    ❌️heli blekhok sewa kensel
    ❌️gowing lcs kensel 1 tinggal 5
    ❌️KFH+MTU & 15 entitas high court pun belum bayar
    ❌️nipu 7 pleyer hamiwow taunya anakonda haha!😜😜😜
    ❌️uda kuat bual+kuat nipu
    ituwlah para pembual warganyet kl, ude dech Kala..Kalaahh Ajahhh haha!πŸ€₯🍌πŸ€₯

    BalasHapus
  13. Artikel diatas itu tentang Malondesh....

    Fakta adalah malon malon pada SEMBUNYI di bilik termenung sambil TANTRUM KEPANASAN Loncat Loncat Bergelantungan kesana kemari sambil makan pisang 🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

    What a joke, right?

    BalasHapus
  14. Nggak bisa beli atau bikin sendiri kah?

    BalasHapus
  15. Rakyat INDONESIA bangga pakai RUPIAH dalam tiap transaksi perdagangan di INDONESIA karena Hal itu Indonesia bisa SHOPPING Premium Quality Military Asset dan mendapatkan ToT dan ToK dari Pabrikan Alutsista.


    Ngapain juga pakai ringgit malondesh, right? Karena itu TIDAK LAKU DIPAKAI di INDONESIA.

    BalasHapus
  16. Ada Malondesh KLAIM punya Mata Uang KUAT di dunia tapi FAKTA adalah Malondesh shopping Kapal Bekas Pakai USCG senilai USD 7 juta dengan HUTANG Luar Negeri Skema Foreign Military Sales/ FMS

    Cek :

    KUALA LUMPUR (Bernama) -- Amerika Syarikat (AS) telah memilih Malaysia untuk menerima sebuah lagi kapal Pengawal Pantai Amerika Syarikat (USCG) yang telah dilucut tauliah serta peruntukan sebanyak USD7 juta di bawah program Dana Ketenteraan Asing (FMF) bagi meningkatkan keupayaan kesedaran domain maritim negara.


    Netizen Indonesia tertawa terbahak-bahak dong

    😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

    BalasHapus
  17. Konon KLAIM kaya...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€ͺπŸ˜›πŸ‡§πŸ‡©πŸ‘Ž

    BalasHapus
  18. ✨️Titah YDP Agong
    sedjak 1998, Kerajaan dalam keadaan DEFISIT KEKAL...alias TARIK UTANG TERUSZ TANPA HENTI haha!πŸ˜†πŸ€£πŸ˜†

    warganyet klaim kaya anti utang ternyata bohong, pembual kelas teri haha!πŸ€₯😝πŸ€₯

    warganyet kl Brani lawan YDPA, berarti Pembangkang haha!πŸ˜‹πŸ”₯πŸ˜‹
    silakan keluar semenanjung kl haha!πŸ˜€πŸ˜†πŸ˜€
    ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
    'Saya kecewa' - Agong khuatir mengenai beban hutang kerajaan
    https://www.youtube.com/shorts/OaQeD-P_olI

    BalasHapus
  19. HAHAHAHAA....πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ€ͺπŸ˜›πŸ˜±

    "...Amerika Syarikat (AS) telah memilih Malaysia untuk menerima sebuah lagi kapal RONGSOKAN...,"

    BalasHapus
  20. Sangka kapal besar gergasi..ternyata ciput RONGSOKAN...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£

    ====
    "...Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) secara rasmi telah menerima kapal bekas milik Pengawal Pantai Amerika Syarikat (USCG) “Steadfast”.."

    BalasHapus
  21. NGUTANG, DERMA, MENGEMIS...
    πŸ€£πŸ€£πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€ͺπŸ˜›πŸ‡§πŸ‡©πŸ‘Ž

    "...peruntukan sebanyak USD7 juta di bawah program Dana Ketenteraan Asing (FMF) bagi meningkatkan keupayaan kesedaran domain maritim negara...."

    BalasHapus
  22. MALONDESH TEMPAT BUANG SAMPAH RONGSOKAN.....RIGHT πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  23. Dapat derma barang rongsok 🀣😁

    BalasHapus
  24. Di Bawah Dana Ketenteraan Asing Dari AS

    Miskin bangets si malondesh ini.
    Untung singapura berpisah dengan semenanjung miskin ini

    BalasHapus
  25. Mana tuch Malondesh yang TERIAK soal Mata Uang ringgit Paling KUAT di dunia....

    Koq SHOPPING Kapal Bekas Pakai USCG senilai USD 7 juta dengan HUTANG Luar Negeri Skema Foreign Military Sales / FMS dari USA

    Kalo KLAIM KAYA ternyata SHOPPING Kapal Bekas Pakai USCG senilai USD 7 juta dengan HUTANG Luar Negeri Skema Foreign Military Sales FMS dari USA


    Netizen Indonesia tertawa terbahak-bahak dong

    WKWKWKWK

    HAHAHAHA

    😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

    BalasHapus
  26. MEMALUKAN SEKALI MALONDESH CUMA USD 7 JUTA PAKE HUTANG....🀣🀣🀣🀣🀣

    MEMANG NEGARA MISKIN DAN TOLOL 🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
  27. Alhamdulilah.... Terima kasih US.... BOLEH la dipakai buat tangkap. PATI INDIANESIA.... 🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
  28. PATI INDIANESIA KETAR KETIR.... 🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
  29. ✨️Titah YDP Agong
    sedjak 1998, Kerajaan dalam keadaan DEFISIT KEKAL...alias TARIK UTANG TERUSZ TANPA HENTI haha!πŸ˜†πŸ€£πŸ˜†

    warganyet klaim kaya anti utang ternyata bohong, pembual kelas teri haha!πŸ€₯😝πŸ€₯

    warganyet kl Brani lawan YDPA, berarti Pembangkang haha!πŸ˜‹πŸ”₯πŸ˜‹
    silakan keluar semenanjung kl haha!πŸ˜€πŸ˜†πŸ˜€
    ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
    'Saya kecewa' - Agong khuatir mengenai beban hutang kerajaan
    https://www.youtube.com/shorts/OaQeD-P_olI

    BalasHapus
  30. Kapal karatan 1956 😁😁😁😁😁

    BalasHapus
  31. Ya ampuuun.... Malondesh shopping Kapal Bekas Pakai USCG senilai USD 7 juta dengan HUTANG Luar Negeri Skema Foreign Military Sales FMS dari USA


    WKWKWK

    BalasHapus
  32. Apa guna KLAIM punya Mata Uang KUAT di dunia tapi FAKTA:

    Shopping Kapal Bekas Pakai USCG senilai USD 7 juta dengan HUTANG Luar Negeri Skema Foreign Military Sales FMS dari USA


    Netizen Indonesia tertawa terbahak-bahak dong

    WKWKWKWK

    😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

    BalasHapus
  33. 2 Kapal BEKAS tu hanya digunakan Sementara tunggu kapal terbesar COAST GUARD MALAYSIA Siap ya.... πŸ˜ŽπŸ˜ŽπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡Ύ


    Keel Laying Di Turkiye, Tanda Bermulanya Pembinaan MPMS Terbesar Milik APMM

    https://www.bernama.com/bm/news.php?id=2457151

    BalasHapus
  34. 2 Kapal BEKAS tu hanya digunakan Sementara tunggu kapal terbesar COAST GUARD MALAYSIA Siap ya.... πŸ˜ŽπŸ˜ŽπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡Ύ


    Keel Laying Di Turkiye, Tanda Bermulanya Pembinaan MPMS Terbesar Milik APMM

    https://www.bernama.com/bm/news.php?id=2457151

    BalasHapus
  35. Rileks.... kapal terbesar ON THE WAY ya... πŸ˜ŽπŸ˜ŽπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡Ύ



    Kapal terbesar Maritim Malaysia mula dibina di Turkiye

    https://berita.rtm.gov.my/nasional/senarai-berita-nasional/senarai-artikel/kapal-terbesar-maritim-malaysia-mula-dibina-di-turkiye

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kapal size sederhana itu kau bilang terbesar???
      Lihat punya indonesia, lihat punya Singapura, Philipina, Vietnam, Thailand

      Kasian banget Negara miskin malondesh hanya setara dengan negara Vanuatu danTimor leste

      Hapus