05 November 2021

Pangkor War Siri 4/21 : Medan Menguji Kemahiran dan Meningkatkan Kesiagaan Armada

05 November 2021

Eksesais Pangkor War siri 4/21 (photos : TLDM)

LUMUT – Markas Pemerintahan Armada Barat (MPAB) meneruskan kesinambungan latihan berkala yang telah sinonim dengan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menerusi Latihan Perang Pangkor siri 4/21 yang telah dilaksanakan di sekitar perairan Selat Melaka.  Latihan ini merupakan inisiatif yang dilaksanakan bertujuan untuk menguji serta menilai tahap kesiagaan dan keupayaan armada serta warganya dalam melaksanakan tugasan teras di lapangan.


Latihan Perang Pangkor siri 4/21 pada kali ini telah disertai dan dijayakan oleh beberapa aset TLDM iaitu KD SRI INDERASAKTI, KD MAHAWANGSA dan KD JERAI serta disokong oleh sebuah pesawat SUPER LYNX dan FCB TLDM. Pelbagai siri latihan telah berjaya direalisasikan sepanjang latihan berlangsung meliputi aspek latihan Navigasi, Komunikasi, llmu Kelautan dan Peperangan. 


Sebagai nilai tambah, latihan Mengawal Kebanjiran dan Melawan Api (MKMA) juga turut dilaksanakan bagi menguji tahap ketersediaan warga kapal dalam menghadapi sebarang kemungkinan luar jangka dalam situasi sebenar di lapangan.


Latihan berkala seperti ini diperamati secara langsung meningkatkan tahap kemahiran dan kecekapan warga dalam situasi peperangan serta seterusnya mencapai objektif latihan yang telah ditetapkan. Latihan berkala secara berterusan akan terus dilaksanakan bagi memastikan armada TLDM sentiasa berada ditahap kesiagaan yang tertinggi serta mampu menangani sebarang ancaman yang mendatang pada sebilang masa.

73 komentar:

 1. 2, gempur tengok tuh kapal ompong hehehe hehehe hehehe

  BalasHapus
 2. 3, cuma gun boat wakakakakakakaka

  BalasHapus
 3. Latihan mengawal kebanjiran dan melawan api wkwkwk...latihan cupu guys wkwkwk

  BalasHapus
 4. Kenape tldm lemah sangat di kawasan.hahhhhhhhahh.jd sedih

  BalasHapus
  Balasan
  1. Kalau orang seperti yang impoten ya bosss😃😃😃😃😃😃😃

   Hapus
 5. http://garudamiliter.blogspot.com/2021/11/ukraine-indonesia-stepping-up.html?m=1

  Aku kira Si Neptune

  BalasHapus
 6. "Sebagai nilai tambah, latihan Mengawal Kebanjiran dan Melawan Api (MKMA) juga turut dilaksanakan bagi menguji tahap ketersediaan warga kapal dalam menghadapi sebarang kemungkinan luar jangka dalam situasi sebenar di lapangan."

  apakah dalam latihan ni juga disediakan EMBER dan PEL KARET tuk mengatasi banjir dalam kapal ?

  wkwkwkwk

  BalasHapus
 7. Kapal GUN BOAT OMPONG je cuma pakai Meriam takde Misil,Ciws Wkwkwkwkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
 8. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4524603190958484&id=327547250664120&m_entstream_source=timeline&__tn__=%2As%2As-R ada pengembangan radar AESA guys

  BalasHapus
 9. Balasan
  1. Siri itu nikah or kahwin siri yg belum diakui oleh hukum nasional 😀😀😀

   Hapus
 10. TOOTHLESS, OMPONK...

  Ada Usaha Lengkapkan Kapal Peronda Kelas-Kedah Dengan Peluru Berpandu?

  (DEFENCE SECURITY ASIA) – Apa sebenarnya perancangan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) terhadap isu menaiktaraf enam buah kapal peronda generasi baru kelas-Kedah yang mula memasuki perkhidmatan pada tahun-tahun 2006-2009.

  Pada ketika itu, pembinaan kapal adalah diatas konsep Fitted For But Not With (FFBNW) tetapi sudah dekat 15 tahun (sejak kapal pertama kelas-Kedah dilancarkan) tiada tanda-tanda keenam-enam buah kapal itu akan dilengkapi dengan persenjataan lain selain daripada meriam.

  Direkabentuk berdasarkan rekaan kapal korvet Meko 100 oleh syarikat Blohm + Voss terdapat harapan ketika ia mula dilancarkan bahawa kapal-kapal seberat lebih 1,800 tan itu akan dilengkapi dengan peluru berpandu (selepas beberapa tahun berkhidmat) bagi membolehkan ia “bergigi” ketika melaksanakan rondaan terutamanya di Laut China Selatan yang kini “semakin panas.”

  Bagaimanapun,kita kini sudah hendak sampai ke penghujung tahun 2021 dan kapal-kapal peronda kelas-Kedah masih tidak “bergigi” dan sekadar dilengkapi dengan meriam 76mm dan 30mm.

  “Pada ketika ini, TLDM telah melihat pelbagai opsyen untuk menaiktaraf kemampuan kapal peronda generasi baru itu untuk menjadi plafform peluru berpandu.”

  “Bagaimanapun, kajian mendalam perlu dilaksanakan untuk menentukan sama ada kemampuan peluru berpandu itu akan selari dengan objektif kapal kelas ini,” kata beliau sebagaimana dipetik di dalam temuramah dengan majalah pertahanan itu.

  Nampaknya, kita terpaksa menunggu lebih banyak kajian dilakukan sebelum melihat kapal-kapal peronda kelas-Kedah itu dinaiktaraf sebagai platform peluru berpandu.

  Namun, ia adalah satu permulaan yang baik kerana terdapat usaha di pihak TLDM untuk melihat sama ada kapal-kapal peronda itu perlu dilengkapi dengan peluru berpandu.

  Apa yang perlu adalah Kementerian Kewangan untuk meluluskan peruntukan tambahan.

  Panglima TLDM itu juga berkata, dalam keadaan ketika ini, sekiranya TLDM memutuskan untuk melengkapkan kapal-kapal peronda kelas-Kedah itu dengan peluru berpandu, ia akan memberikan tekanan tambahan terhadap belanjawan TLDM.

  Sementara itu, Mohd Reza juga berkata, menaiktaraf kapal-kapal kelas-Lekiu TLDM dengan peluru berpandu yang baru juga bergantung dengan masa depan projek pembinaan kapal-kapal Littoral Combat Ship (LCS) yang kini mengalami kelewatan yang amat serius.

  Melengkapkan kapal-kapal friget kelas-Lekiu itu dengan peluru berpandu yang baru merupakan di antara opsyen yang sedang dikaji untuk mengekalkan kedudukan platform peluru berpandunya.

  Beberapa tahun sebelum ini, admin pernah diberitahu bahawa terdapat cadangan untuk melengkapkan kapal-kapal peronda kelas-Kedah ini dengan peluru berpandu Naval Strike Missile (NSM) yang dibangunkan oleh firma Kongsberg daripada Norway, peluru berpandu yang sama sebagaimana digunakan oleh kapal-kapal LCS TLDM.

  Ia sekurang-kurangnya akan mengurangkan kos penyelenggaraan dan alat ganti kerana faktor commonality.

  Tetapi tak tahu apa jadi dengan cadangan itu sekarang ini, apatah lagi kapal-kapal LCS pun tak siap-siap sehingga kini.


  — DEFENCE SECURITY ASIA

  BalasHapus
 11. Hahaha...bangga ama Pangkor...

  Sejarah Perjanjian Pangkor bermula dari mangkatnya Sultan Ali pada tahun 1871 yang seharusnya digantikan oleh Raja Abdullah sebagai Raja Muda. Tetapi karena Raja Abdullah tidak menghadiri upacara penguburan maka sebagai gantinya saudaranya Raja Bendahara Ismail yang dilantik. Hal tersebut berdasarkan peraturan adat Raja – Raja Melayu bahwa sultan yang sah memiliki alat – alat kebesaran kerajaan. Ketidak puasan Raja Abdullah mendorongnya meminta bantuan dari pihak Inggris. Di saat yang sama juga berkembang permusuhan antara dua kongsi gelap Cina yaitu Ghee Hin yang dipimpin oleh Chin Ah Yam dan kongsi Hai San yang dipimpin Chung Keng Quee dalam memperebutkan kepemilikan tambang bijih timah.

  BalasHapus
  Balasan
  1. Kedua masalah tersebut diminta Raja Abdullah agar dibantu diselesaikan oleh Inggris. Raja Abdullah meminta bantuan dari rekannya Tan Kim Ching di Singapura. Tan dan seorang pedagang Inggris di Singapura kemudian mengirim surat yang ditandatangani oleh Abdullah kepada Gubernur Sir Andrew Clarke. Abdullah menyatakan dalam surat tersebut hasratnya untuk menyerahkan Perak di bawah naungan Inggris. Pada tanggal 26 September 1872, Chung Keng Quee mengantar petisi yang ditandatanganinya bersama 44 orang ketua orang Cina untuk meminta campur tangan Inggris setelah mendapat penyerangan oleh 12 ribu orang Chung San. Pihak Inggris kemudian melihat ini sebagai kesempatan emas untuk memperluas pengaruhnya di Asia Tenggara dan menguasai perdagangan bijih timah.

   Hapus
  2. Perjanjian Pangkor ditanda tangani pada 20 Januari 1874 di atas kapal HMS Pluto yang berlabuh di selat dinding, kawasan perairan antara Lumut dan Pulau Pangkor. Perjanjian ini berlangsung antara Gubernur Sir Andrew Clarke dan Raja Muda Abdullah sebagai penguasa Hilir Perak bersama dengan pendukungnya yaitu bendahara, tumenggung, syahbandar, raja mahkota, laksamana, orang kaya menteri dan dato’ sagor. Adanya perjanjian ini memberi jalan bagi Inggris untuk mencampuri urusan dalam negeri Perak.

   Hapus
  3. Ini adalah satu kesalahan yang dilakukan oleh Raja Abdullah sehingga secara resmi memberi izin pada Inggris untuk campur tangan dalam urusan dalam negeri Melayu. Gubernur Clarke dalam sejarah perjanjian pangkor kemudian juga menurunkan Sultan Ismail yang berkuasa di Hulu Perak dan mencabut gelarnya tetapi mengizinkannya menggunakan gelar Sultan Muda jika memberi upeti 1000 ringgit setiap bulannya, sementara Che Ngah Ibrahim tidak lagi diakui sebagai pemerintah Larut.

   Hapus
  4. Syarat Dalam Perjanjian Pangkor

   Kesepakatan yang dilakukan oleh Raja Muda Abdullah dan Sir Andrew Clarke serta beberapa pejabat Perak tanpa dihadiri Sultan Ismail dan Raja Yusuf, menghasilkan sejarah perjanjian pangkor yang memiliki beberapa syarat bahwa Raja Muda Abdullah diangkat sebagai Sultan Perak, memberikan gelar Sultan Muda pada raja bendahara, Sultan Perak harus menyediakan tempat bagi Residen dan mengikuti arahan Residen Inggris kecuali mengenai perkara agama dan adat Melayu, menjaga dan memungut cukai dari seluruh negeri, begitu juga menetapkan aturan pemerintahan dengan arahan Residen Inggris. Syarat penuh dalam sejarah perjanjian pangkor adalah:

   Hapus
  5. Mengakui Raja Muda Abdullah sebagai Sultan Perak
   Raja Bendahara Ismail yang menjadi Pemangku Sultan kemudian diberikan gelar Sultan Muda dan wilayah kecil sebagai hak pensiunnya.
   Semua pelantikan pegawai besar lain pada masa Raja Bendahara Ismail memegang kekuasaan hendaknya disahkan.
   Kekuasaan yang diberikan kepada Orang Kaya Menteri atas wilayah Larut oleh almarhum Sultan hendaknya disahkan pula.
   Semua hasil negeri dikenakan paja dan semua pelantikan harus dibuat atas nama Sultan.
   Sultan menerima dan menyediakan kediaman yang sesuai untuk Residen Inggris yang akan ditugaskan di Istana Sultan, dan harus meminta nasihatnya untuk mengambil tindakan atas semua persoalan selain agama dan adat melayu.
   Menempatkan seorang Pembantu Residen di Istana Gubernur Larut yang bertindak di bawah Residen Perak memiliki kuasa yang sama dan hanya menerima perintah Residen.
   Biaya untuk Residen dan jabatannya ditentukan oleh Kerajaan Negeri – negeri Selat dan menjadi tanggung jawab utama Negeri Perak.
   Bahwa Daftar Sipil yang mengatur pemasukan yang diterima oleh Sultan, Bendahara, Menteri dan perugas lainnya harus menjadi bagian dari peraturan pajak selanjutnya.
   Pengumpulan dan kontrol akan pajak dan administrasi umum dari negara diatur dibawah arahan Residen.
   Perjanjian dibawah Pulo Dinding dan pulau Pangkor diserahkan kepada Great Britain telah disalahartikan dan perlu diluruskan kembali .
   Menyatakan bahwa Daerah Aliran Sungai Selatan dari Sungai Krean yang mengalir ke sungai dari Selatan sebagai wilayah Inggris sebagai perbaikan dari Batas Selatan Propinsi Wellesley dan harus ditandai oleh Komisaris, satu diberi nama oleh Pemerintah Pemukiman Selat dan lainnya dinamai oleh Sultan Perak.
   Menetapkan pemulihan kepemilikan tambang sebagaimana sebelumnya dan penggantian kompensasi atas kerusakan dengan keputusan petugas yang bersifat final ketika keadaan sudah pulih kembali.
   Menteri Larut terlibat pada pengakuan utang kepada pemerintah pemukiman selat begitu juga untuk biaya dan pengeluaran oleh penyelidikan dalam upaya mengamankan ketenangan dan perdagangan perak.

   Hapus
  6. Memang Malon dari dulu tak bisa lepas dari mat puteh dalam segala masalah

   Hapus
  7. Bodohnya Malon...hahaha
   Penjajah malahan di undang,hahaha

   Hapus
  8. "darah penghianat" bagi negerinya sendiri

   Hapus
 12. Latihan gun boat zaman vietnam war LAWAK HAHAHA...

  BalasHapus
 13. Admin tolong angkat berita yang lebih bermutu

  BalasHapus
 14. Seri Program Pemahaman Tentang Bangsa Melayu dan Negara Malaysia (Bersambung)
  -----------
  16 September 1963 bermulanya sebuah negara .. Negara Malaysia

  Malaysia ditubuhkan secara rasmi pada tanggal 16 September 1963 dimana dalam penubuhan negara ini ianya telah melibatkan gabungan antara Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sarawak dan Borneo Utara (Sabah).
  Menyorot kembali perjalanan pembentukan Malaysia pada 50 tahun yang lalu, ianya bermula apabila Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu ketika itu, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dalam ucapannya di depan Persidangan Persatuan Wartawan Luar Negeri Asia Tenggara yang diadakan di Hotel Adelphi, Singapura pada 27 Mei 1961 telah membayangkan penubuhan sebuah negara yang melibatkan gabungan Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Brunei, Sarawak dan Sabah.
  Penganalisis sejarah dan Pensyarah kanan Jabatan Pengurusan dan Kemanusiaan, Universiti Teknologi Petronas (UTP), Profesor Dr Ahmad Murad Merican menjelaskan bahawa kerjasama gabungan ini lebih merupakan kepada satu bentuk kerjasama dari segi politik dan ekonomi dan ianya juga sebagai satu langkah untuk menyekat pengaruh komunis yang dilihat semakin menular dan menjejaskan kestabilan politik.
  “Selain itu, pembentukan Malaysia juga adalah untuk menyeimbangkan populasi kaum yang berada di Persekutuan Tanah Melayu dan Singapura. Persekutuan Tanah Melayu mempunyai majoriti penduduk kaum Melayu diikuti Cina, India dan lain-lain manakala di Singapura pula, jumlah kaum Cina begitu ramai dan tindakan Tunku membawa Borneo Utara (Sabah), Sarawak dan Brunei untuk membentuk Malaysia itu juga sedikit sebanyak menyeimbangkan populasi kaum yang ada di Malaysia dimana kebanyakkan penduduk di sana adalah kaum Bumiputera yang terdiri dari etnik Iban, Kadazan, Murud, Bajau dan lain-lain lagi,” kata Ahmad Murad.
  Tambah beliau, pada awalnya Sarawak dan Borneo Utara menolak cadangan tersebut kerana tidak yakin akan pembentukan Malaysia ini akan mampu memberi jaminan kepada mereka untuk pemerintahan sendiri.
  “Namun setelah diberi jaminan mereka akhirnya bersetuju untuk menyertai gagasan ini membentuk Malaysia,” katanya lagi.
  Pada 17 Januari 1962, sebuah suruhanjaya telah ditubuh dan dikenali sebagai Suruhanjaya Cobbold.
  Fungsi suruhanjaya ini ialah untuk meninjau pandangan penduduk negeri-negeri yang terlibat dalam pembentukan Malaysia dan ianya diwakili oleh lima anggota dan dipengerusikan oleh Lord Cobbold dan dianggotai oleh dua wakil Kerajaan British, Sir Anthonv Abell dan Sir David Watherston, sementara wakil Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu pula terdiri dari Datuk Wong Pow Nee dan Mohamed Ghazali Shafie H. Harris bertindak selaku Setiausaha.

  BalasHapus
 15. Lah ini berita yg paling bermutu dan hebat daripada kerajaan Malon je 😀

  BalasHapus
  Balasan
  1. Wkwkwk iya juga om,

   Malon senang digondolin umngok bangla cina

   Kahkahkahkah

   Hapus
 16. Seri Program Pemahaman Tentang Bangsa Melayu dan Negara Malaysia (Bersambung)
  -----------
  16 September 1963 bermulanya sebuah negara .. Negara Malaysia

  Pandangan dan pungutan suara atau dipanggil referendum telah dilakukan dari Februari hingga April tahun yang sama.
  “Berbagai-bagai pihak seperti parti-parti politik, ahli-ahli mesyuarat kerajaan, pemimpin kaum dan bermacam-macam lagi telah diminta pandangan mereka kerana suara mereka adalah penentu kepada samada rancangan ini akan menjadi atau tidak,” katanya lagi.
  Dari referendum itu, 80 peratus bersetuju dengan pembentukan gagasan itu dan pada 21 Jun 1962, laporan tersebut diserahkan kepadaan kerajaan British.
  Kesepakatan akhirnya dicapai antara Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman dan Perdana Menteri Britain, Harold Macmillan untuk mengadakan sebuah rundingan di London.
  Selama dua minggu rundingan itu berlangsung sebelum satu perjanjian ditandatangani di Pejabat Perhubungan Komanwel di Malborough House, London pada 9 Julai 1963 dan telah ditandatangani oleh wakil-wakil Kerajaan British, Persekutuan Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura.
  Lord Landsdowne, Harold Macmillan dan Ducan Sandys mewakili Kerajaan Britain sementara Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, Tun Tan Siew Sin, Tun V.T Sambanthan, Datuk Ong Yoke Lin dan Dr Lim Swee Aun mewakili Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu.
  Wakil Sabah pula terdiri daripada Datu Mustapha Datu Harun, Tun Mohammad Fuad Stephens, W.K.H Jones, Khoo Siak Chiew, W.S Holley dan G.D Sundang manakala P.E.H Pike, Temenggung Jugah a/k Barieng, Datu Bandar Abang Haji Mustapha, Ling Beng Siew dan Datu Abang Haji Openg mewakili Sarawak.
  Singapura pula mewakilkan Lee Kuan Yew dan Goh Keng Swee.
  Kedua-dua negara bersetuju mengeluarkan kenyataan bersama pada 12 Julai 1963 iaitu Kerajaan British bersetuju menyerahkan kedaulatan Sabah, Sarawak dan Singapura kepada Kerajaan Malaysia dan Malaysia akan ditubuhkan pada 31 Ogos, 1963.
  Walaupun perancangan sebenar pengisytiharan akan dibuat pada 31 Ogos 1963, majlis tersebut terpaksa ditangguhkan.
  Lawrence Michelmore selaku wakil Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sekali lagi mengadakan tinjauan pandangan penduduk Sabah dan Sarawak.
  Pada 14 September 1963, laporan telah dikeluarkan yang mengesahkan majoriti penduduk negeri tersebut menyokong penyertaaan dalam Persekutuan Tanah Melayu.
  Justeru, pada 16 September 1963, gagasan tersebut telah menjadi kenyataan dan lahirlah sebuah persekutuan yang dikenali sebagai Malaysia.
  Pengisytiharan tersebut telah dibuat di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.
  Upacara membaca deklarasi penubuhan Malaysia itu telah dilakukan di hadapan Yang Di Pertuan Agong, Raja-Raja Melayu, Gabenor-Gabenor Pulau Pinang, Melaka, Singapura, dan Sabah.
  Pengisytiharan yang sama juga turut dilakukan serentak di Jesselton (Kota Kinabalu), Kuching dan Singapura yang dihadiri pemimpin negeri masing-masing iaitu Tun Mohammad Fuad Stephens, Tan Sri Stephen Kalong Ningkan dan Lee Kuan Yew.
  Namun, pada tahun 1965, disebabkan beberapa masalah politik dalaman yang melanda antara Persekutuan Tanah Melayu dan Singapura, Singapura telah menarik diri dari Malaysia untuk muncul sebagai sebuah negara Republik.

  BalasHapus
 17. Seri Program Pemahaman Tentang Bangsa Melayu dan Negara Malaysia (Bersambung)
  -----------
  16 September 1963 bermulanya sebuah negara .. Negara Malaysia

  Sesuai denagn cita-cita mulia pendiri Malaysia ... masih ada home work yang tertunda dan harus segera diwumudkan ... menyatukan kembali seluruh Pulau Sumatra dan Borneo kembali menjadi bagian dari Negara Malaysia .. sebgai lngkah mengembalikan kejayaan empire Melayu Sriwijayta dan Melaka ..

  Semoga Terwujud .. Amin

  BalasHapus
  Balasan
  1. Mimpi malon disiang bolong....Serawak dan Sabah mw merdeka...awak malon dapet limbah sahaje.. ..

   Hapus
  2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

   Hapus
  3. Saya sarankan untuk Malon...berilah Kemerdekaan di Serawak dan Sabah...kalian jangan menindas para pimpinan organisasi Masyarakat di Serawak dan Sabah yang ingin memisahkan diri dengan Malon Semenanjung....mungkin saja bisa merubah nasib bangsa kalian yang terpuruk 🙂

   Hapus
 18. Seri Program Pemahaman Tentang Bangsa Melayu dan Negara Malaysia (Bersambung)
  -----------
  16 September 1963 bermulanya sebuah negara .. Negara Malaysia

  Perjanjian Malaysia 1963

  https://ms.wikipedia.org/wiki/Proses_Pembentukan_Persekutuan_Malaysia_1963

  PEMIKIRAN TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA AL-HAJ ...

  https://repository.uinjkt.ac.id/dspace/bitstream/123456789/21899/1/MOHAMAD%20NASRULLAH%20BIN%20MOHAMAD%20ZAINUDIN-FSH.pdf

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tunku_Abdul_Rahman

  Tunku Abdul Rachman dan Ketuanan Melayu

  https://id.wikipedia.org/wiki/Ketuanan_Melayu

  Ini adalah penjelasan lengkap yang prnah saya janjikan sebelumnya ..

  Semoga Berguna bagi teman-teman Indon dan menjdi pemicu kita semua untok mempesatukan Indonesia, Malysia dan Brunei Darussalam menjadi negara bersatu Negara Melayu Nusantara dibawah pimpinan Malaysia ...

  SALAM DAMAI SERUMPUN DARI MALAYSIA

  BalasHapus
  Balasan
  1. Malon kl keledai halu lagi

   Malon senang digondolin umngok bangla cina

   Kahkahkah

   Hapus
  2. Heeh orang MABUK !...apaan Damai, memangnya Malon dengan Indonesia perang ?....ini orang HALUUU 🙂

   Hapus
  3. Brunai dan singapura aja misah dari negara beruk. Dan merrka maju setelah pisah

   Hapus
 19. Untok teman-teman Indon ... Silakan Baca apa yang saya posting di atas ya ...

  Saya yakin .. Semakin Anda kenal dan paham mengenai bangsa melayu dan negara Malaysia ... maka anda semua pasti akan lebih CINTA dan SAYANG dengan Malaysia melebihi rasa CINTA dan SAYNGNYA anda kepada negara sendiri ... INDONESIA

  BalasHapus
  Balasan
  1. ☝️Malon mobok ketum, hulusinasi wkwkwk wkwkwk wkwkwk

   Hapus
  2. Yayaya....Malon memang cinta mati lubang dubor mat puteh

   Hapus
  3. @unknown, sudah saya baca kesimpulannya adalah......HALU, BUAL DAN LAWAK BWAHAHAHAHA....HA

   Hapus
  4. Hahahahaha kami merdeka atas perjuangan sendiri lon, kalian merdeka karna minta2. Saya orang Melayu Sumatera tidak Sudi dan najis bergabung sama kalian, kami tidak akan menghianati perjuangan nenek moyang kami....

   Hapus
  5. Ini orang ANEH dan MABUK yaa...Mabuk Kecubung atau Dadah sih...heh KUYA, elo tulis gitu ngak ada gunanya ya 🙂

   Hapus
  6. Ngaku2 melayu...wakakakakka....Dasar kaum beruk.Malon asalnya dari kerajaan sodom ,bukan dari bangsa melayu

   Hapus
  7. Negara malaysia itu ada ? Saya kira malaysia itu salah satu propinsi china

   Hapus
 20. Siang2 udah diceritain fairy tale sbelom tidur..


  Malam hari msh 7 jam lagi.. kecepetan.. 😂

  BalasHapus
  Balasan
  1. Akibat di ajarin jadi homo ole mat puteh, maka otaknya korsleting sampai anak cucu Melayu KL

   Hapus
 21. Astaga latihan cma pake gunboat xaxaxxxxa....smnyara indonesia latihan udah pake rudal ma ciws xaxxxa

  BalasHapus
 22. Kasihan Malon gak ada negara lain yang ngajak latihan, kapalnya lapuk dan ompong sih

  BalasHapus
 23. KAPAL MALON LUCU..TENTERA MALON NEMBAK LANGIT..WKWKWK

  LANGIT DI TEMBAKIN LAWAK JE MALON

  WKWKWKWK

  BalasHapus
 24. Yang no 12 itu kapal apa ya... Kok bentuknya agak aneh... Apakah itu MAINE COUNTERMEASURES atau MAINE LAYER

  BalasHapus
  Balasan
  1. Itu kapal Jaman Firaun ABG om...wakakakkaa

   Hapus
  2. Ahahahahah

   Jaman firaun abg KHAKHAKHAKHAKHAKHAKHA.... SADIS SEKALI BRO

   Hapus
  3. Ama beruk mah jngn dikasih kendor om...gas terus

   Hapus
 25. daripada latihan tiada musuh, mendingan patroli deket BPA sekitarnya, lama gak ditengok tiba2 uda jadi pulau ELDER BRADER haha!🤣🤣🤣

  BalasHapus
 26. MALOOON....latihan TLDM kalian TIDAK MENGESANKAN SAMA SEKALI ya.....jangan Sembang dulu....itu kalau ngak nembak tidak perlu SELFI...semua juga tau ( bergaya saja ) 🙂

  BalasHapus
 27. Waw

  SIH COBRA bersama M3 RIG AMPHIBIOUS BRIDGING LAYER(mau ikutan latihan gabungan)

  https://www.facebook.com/groups/183021936698489/permalink/401795171487830/


  PERSIAPAN LATIHAN GABUNG GUYS
  https://www.facebook.com/groups/183021936698489/permalink/401045888229425/

  BalasHapus
 28. itu Kapal...apa Jemuran Berlayar ya ??

  =======malon2...hanya jalan2 gitu cakap eksesais...

  BalasHapus
 29. Hari merdeka Sarawak 22 Juli 1963
  Hari merdeka Sabah 31 Agustus 1957

  Cb pikir ini lon...Malon negara tanpa identitas n negara ngaku2 ,wakakaka

  Dasar babu britis

  BalasHapus
 30. MALOOON...latihan minimalis begini kenapa tidak kalian ajak Vanuatu, Papua Nugini atau negara Kepulauan Pasifik ?...mereka kapalnya sejenis tuh dengan yang hasil hibahan Ausi 🙂

  BalasHapus
 31. Kasihan Kamu Lon..... Hari Gini minta diakui negaramu sudah Merdeka..........

  =======Halu Tingkat Dewa ..kamu Lon....

  BalasHapus
 32. Gimana mau menyatukan Malon saja merdeka dapat Hibah...bangsa dengan minim sejarah..wkwkwkwk. urus saja unknown..budaya Melayu semenanjung pun sudah mulai dikuasai budaya ARAB konservatif primitif..😄😂😄😂

  BalasHapus
 33. Saran utk admin kalau latihan hanya 3 boat² tua tldm tidak usah di up lah beritanya....malu²in..wkwkwk

  BalasHapus
 34. Jelek... Bentuk kapalnya kotak ky tempat sabun... 😁 😁

  BalasHapus
 35. Gunboat,
  Ompong takde missile,
  Semua missile sudah expired.

  BalasHapus