27 November 2021

BAE Systems Australia Delivered 20 M113 AS4 Optionally Crewed Combat Vehicles

27 November 2021

M113AS4 of the Australian Army (photos : BAE Systems Australia)

Using locally developed, world leading autonomous technologies, BAE Systems Australia has delivered 20 M113 AS4 Optionally Crewed Combat Vehicles (OCCVs) to the Australian Army.

Each M113 AS4 is fitted with a Vehicle Management System, derived from BAE Systems’ domain agnostic autonomy technologies which enables it to operate autonomously.

The demonstrator vehicles are now providing crucial insights into the capabilities of integrated autonomous technologies on future battlefields.

Four vehicles were recently trialled as part of Exercise Koolendong, a high-end live-fire warfighting exercise in the Northern Territory. Army successfully tested the limitations of the vehicles and the autonomous capability in harsh conditions within the combat environment.

(BAE Systems Australia)

32 komentar:

  1. Pertamax diamankan dari gank PEMBUAL halunisasi wkwkwk

    BalasHapus
  2. Ada yg pernah nemu link si gempi (versi amphibi) latihan renang kah..??

    Konon si gempi ini variannya lengkap.

    @gempur dkk sila kasih bukti linknya.

    (Tapi jangan ngambil latihan 8x8 pars versi amphibinya Turki ya)

    BalasHapus
    Balasan
    1. Guwe ada si GEmPI klelep dlm kolam lumpur om ..mayday maydaaay haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. Itu bukan kolam lumpur bro.....tapi badak cula 1 lagi brendem di lumpur

      Hapus
  3. Apakah si ogos gempork waria mulai sedar diri kalau negaranya tak ada marinir??? Xixixi

    BalasHapus
  4. Mantab, m-113 osi pon apgred terus, pake bae system

    Jd teringat m-113 kite Versi Arisgator haha!⚜️πŸ‘⚜️

    BalasHapus
  5. GemPur kemana nih ??....jangan2 lagi WAKUNCAR yah dgn si mat bangla....lg NGREYEN varian baru kondom unisex....GemPur, datanglah....We Miss You...hahahhahaha

    BalasHapus
  6. Ga ada berita kontrak Indonesia min?

    BalasHapus
  7. KRI KAPAK n KRI PANAH dah ready


    Ada yg bisa kasih penjelasan 2 kapal yg tengah dibangun di depan KRI KAPAK n PANAH apakah KCR juga udah hampir jadi kayaknya 45-55% siap


    https://www.facebook.com/100027025144914/videos/311424353981291/

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yg didepan KRI Kapak.KRI 626 belum ada nama yg disamping kanan KRI Halasan didepannya KRI kerambit semua menunggu Meriam Bofors 57 mm Mk3 nya.

      Hapus
  8. Pengadaan kapal selam baru gak ada kabar ni

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kapal selam baru masih negoisasi lagi mulai dari Nol seperti berita A.Helvas karena Thyseen Marine hanya mengajukan U209 NG sementara kita minat U212.. Akhirnya saat ini masih proses pembicaraan lagi dengan Naval utk scorpene dan mempelajari tawaran fincantieri F1000 kalau gak salah sih....

      Hapus
  9. OOT versi si misqueen

    Lovers Of the World Military & Defense.
    23 November at 23:40 ·

    Menunggu burung kecil tak kunjung tiba

    PADA awal 2016, Malaysia telah memesan helikopter MD530G di bawah kontrak yang dianggarkan bernilai AS$76.4 juta. Ia untuk enam buah helikopter yang dikategorikan sebagai helikopter tempur ringan.
    Pihak kerajaan Amerika Syarikat (AS) pada 2017 menyatakan komitmen untuk menyokong perolehan itu dengan sokongan latihan.

    Helikopter jenama MG530 lebih dikenali sebagai Little Bird atau burung kecil. Perjanjian perolehan dibuat dengan kerajaan melantik sebuah firma tempatan, sebagai perantara antara pihak kerajaan dan firma pengeluar pesawat tersebut iaitu MD Helicopters Incorporated (MDHI).
    Namun, apabila firma yang pertama tidak dapat membuat penyerahan mengikut tempoh yang diberikan, kerajaan bersetuju memberi kebenaran kepada sebuah lagi firma pertahanan untuk meneruskan perolehan serta memastikan enam helikopter berkenaan akan dapat dimiliki Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD)

    Enam helikopter MD530G Light Scout Attack sepatutnya diterima dalam dua fasa, dengan dua pada Julai 2017 dan empat lagi sebelum Disember 2018.

    Pada November 2019, Kementerian Pertahanan menjelaskan kelambatan penghantaran aset itu ekoran pelbagai isu teknikal berkaitan syarikat pembuat asal (OEM). Isunya adalah pertelingkahan antara firma MDHI dengan sebuah lagi firma aeroangkasa gergasi AS. Ia bukanlah isu baharu.
    Kedua-dua firma sebenarnya mempunyai jalinan kerjasama untuk menghasilkan produk asasnya – kerangka milik MDHI, namun diubahsuai dengan komponen lebih berkuasa tinggi keluaran firma Boeing bagi menghasilkan sistem helikopter baharu jenama Boeing iaitu AH-6i.
    Antara April 2016 hingga November 2016, MDHI gagal memenuhi penghantaran kerangka pesawat kepada Boeing mengikut tarikh dipersetujui antara kedua-dua pihak. Sebanyak 16 kerangka telah mengalami kelewatan daripada tarikh kontrak, dengan purata kelewatan adalah 150 hari.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kerangka pesawat terakhir iaitu kerangka no24 sampai kepada pihak Boeing dengan beberapa komponen didapati ‘hilang’.

      Ia mengakibatkan berlakunya pertelingkahan dengan MDHI yang menyatakan bahawa ia berbuat demikian kerana Boeing tidak membayar kos kerangka yang telah dihantar. Boeing pula menegaskan pembayaran akan hanya dibuat setelah semua kerangka pesawat dihantar dengan sempurna.

      Kedua-dua pihak membawa perkara itu ke mahkamah. Pada Februari 2020, mahkamah AS memutuskan Boeing berhak mendapatkan peralatan mesin, lukisan kejuruteraan dan kelengkapan lain berkaitan helikopter AH-6i serta mengarahkan MDHI tidak lagi boleh menyekat aktiviti Boeing dalam menghasilkan helikopternya, selain membayar kos undang-undang USD11 juta.

      Berhadapan pelbagai isu menyebabkan MDHI mendapati sukar memenuhi tempoh masa penghantaran helikopter yang telah dipersetujui dengan pelanggannya. Program-program baharu juga terpaksa ditangguhkan.

      Dengan kekalahan di mahkamah berkaitan hak terhadap pesawat helikopter tempur ringan AH-6i, diikuti pandemik, keadaan MDHI dilihat semakin terdesak. Akibat langsung adalah sebahagian tenaga kerja terpaksa diberhentikan.

      Ia mungkin antara penyebab kenapa pesawat MD530G yang dibeli oleh negara masih gagal untuk hinggap di Malaysia. Malah, pada Mac 2020, Panglima Tentera Darat pernah memberi bayangan bahawa pesawat pertama bakal diterima paling awal penghujung tahun tersebut. Pada masa hampir sama, Kenya telah memesan 12 helikopter MD530F pada Mei 2017 dan pada Februari 2020, enam daripada pesawat tersebut telah berjaya diterima. Perolehan itu adalah melalui program Foreign Military Sales atau FMS.
      FMS ialah program tentera darat AS yang akan menjual pesawat dengan pakej istimewa kepada negara-negara sahabat.

      Tentera darat AS telah membeli 150 pesawat MD530 pelbagai versi untuk program selama lima tahun bernilai USD1.4 bilion bagi memenuhi permintaan negara-negara sahabat yang memerlukan helikopter tempur ringan.
      Lubnan pada 2018, sebuah lagi negara yang telah memesan pesawat MD530F. Sehingga hari ini ia telah pun menerima kesemua 12 pesawat yang dipesan.

      Bagi pesawat untuk Malaysia, entah di mana silapnya, orang yang memesan pesawat lebih lewat telah mendapatkan pesawat mereka, namun kita masih mencari-cari jawapan kenapa burung kecil masih tidak hinggap di Malaysia.

      Sumber Kredit MUHAMMAD FUAD MAT NOOR

      * Muhammad Fuad Mat Noor ialah penganalisis pertahanan dan pernah menerima anugerah Wartawan Terbaik oleh Kementerian Pertahanan Malaysia pada tahun 2003, 2004, 2006 dan 2007


      WKWKWKWK SAMPAI 'HILANG' KOMPONEN....KRIK KRIK

      Hapus
  10. OOT 40 minit...pfpfpfpfffp...


    Malaysia Military Power

    Akhirnya Mengaku

    Selama ini teka silang kata Menhan kita akhirnya terjawab

    MD530G dah dibayar dan disahkan oleh Menhan sendiri.

    MD530G telah siap sebanyak 98% oleh Pembuat MD Helicopter.

    Dah Siap dan tunggu nak hantar

    Tiba-tiba

    Boleh cakap

    Tentera tidak mahu pakai dan nak bagi kepada kementerian lain atau bawa ke Mahkamah

    Apa ini apa ni

    Sekarang ini faham ke idok

    Aset Putar kita ini dah laa sedikit

    MMP juga dikhabarkan projek MD ini adalah projek Wahyu.

    Hawat kalau wahyu tidak boleh guna laaa?

    Hawat yang program MIG29N tu dulu bukan projek wahyu ke dulu?

    Elok ja kita pakai sampai 20 tahun sampai jadi mothball kat PU Kuantan sekarang.

    Kenapa Projek MD530G tu kalau kononnya Wahyu tidak boleh digunakan oleh PUTD?

    Untuk rekod, pembelian MD530G dulu datang dari hasil lawatan Presiden Obama ke Malaysia dahulu.

    MMP memang tak setuju bab projek-projek wahyu ini tetapi memandangkan kekangan aset pastu jenis kerajaan yang ada dulu dan sekarang jenis kedekut nak belanja kat ATM.

    MMP rasa teruskan je laah Perolehan tersebut

    MMP merasakan helikopter MD530G perlu ada di ESSCOM untuk pengunaan penguatkuasaan dan rondaan serta penyusupan pasukan khas untuk sebarang operasi khas di Esscom.

    SPRM dah masuk campur kan dan buat siasatan

    Ambil Tindakan pastu buat pendakwaaan

    Kami Sokong

    Hukum Jerung-jerung ini

    Tapi

    Jangan jadi Sombong sangat

    Aset yang ada pun sekarang dah habis perah

    Yang nak datang sekarang

    Berlagak x nak pakai

    Yang Projek Wahyu tu untuk kerajaan Sekarang jangan lagi dok buat dah.

    Lawan

    MMP


    Abdul Haris If you read Marhalim Abas report it is due to the user suddenly change mind...40 minutes on the air might not be sufficient

    Malaysia Military Power tu sbb MMP cakap PUTD tidak setuju sejak 2014 lagi..dan kerana ituj kami nyatakan perolehan ini bersifat wahyu semata-mata..dan sebab itu juga kami tekankan benda dah bayar..kena pakai sebab duit dh bayar..perolehan MD530G ini sama dengan MIG29N\

    Mohd Zulkifli Azman Only 40minutes on the air? Patut la putd xnk. Tp barang dah siap,terima jela kan

    Muhammad Hanif Gill Abdullah Abdul Haris 40 minutes..? ��

    Osman Jailani nak ronda ape 40minit.. dah la bayar mahal berkali ganda.

    Muhammad Franz Firdauz Kalau dpt balik duit 100 juta tu propose putd beli h145m ni...xnk jugak beli lagi aw109 ckupkan 12 dn lps tu armkan mereka haha

    Kan Tai Chee Heli kepala bulat ni mmng jd ayam dgn airwolf aje doh

    Muhammad Faiz Noordin Jgn risau min, industri pertahanan antarebiasa dh paham Malaysia skrg tgh bertarung nyawa membayar hutang rm1 tiriliyun bak kata atuk the legend

    Sirpesal Faisal Ambil je la. Pesawat tu agile dan sesuai dgn negara kita. Baik ada daripada tiada helikopter tempur. Kalau bajet sejemput buat la cara sejemput. Filipina rileks je beli cobra second janji blh guna

    Abu Navaradeeforty Jangan kata bahan mentah, drawing untuk fabricate engine pun tak ada, metallurgy recipe untuk buat engine pun tak ada hahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Taib M Taib Siapa bilang tak de?
      Dah ada keta terbang dan r&d sendiri..satu langkah pertama lpas ni nak buat heli tentera dan jet pejuang..hi hi tepuk2

      Kapten Power Dari dulu hingga sekarang ATM dapat yg dicadangkan oleh org politik..

      Azrol Matroy 40minit je masa penerbangan kata bgus? hahhaha hg buat lawak ka

      Ma Soffi bkn bnyk pun 6 buah saja,,dah bayar,,heli pun dah siap,,ambil la,,klu tak guna untuk operasi ,bagi kat apmm atau bomba untuk misi pemantauan atar sar

      Muhammad Franz Firdauz Kalau dah siap hantar jela terima byr ansur2..mmg md530g ada kelemahan tp sbgai permulaan oklah

      Nur Dafinah Menyedihkan. Kita punya gembang macam kita mampu buat aset tentera sendiri. Skdr pasang produk org tak yah nak bangga sangat la...

      Amreal Norman 16 buah MiG-29 jadi tukun tapi 8 buah FA-18 masih beroperasi. Biol la kalau tak nak amik MD530G ni. Susah nk percaya bila kata PUTD tak mau. Ni bukan aura lagi dah tapi auta.

      Ahmadbaqti Radzuan Sy cadang kn ATM ambik heli skorsky C 53 super stallion.....baru lh pertahanan mantap...betul

      Ahmad Dave Aumm cak!! Punye la lama nk deliver baby sampai baby pon dh ade adik,kacukan yahudi plak tu �� Malaysia Military

      Dol Guldur Dolu2 siap up spec ada hellfire...last2 hujung
      2 ni dgr2 downgrade xdop hellfire..oh mesiaku

      Ayie Yie Selagi tak mendarat di bumi Malaysia,malas la beria-ia sangat ��nanti jiran sebelah ketawa lagi ��

      Ayushafizi Tarmizi Md305G blok II ke? Yg downgraded spec murah ke?

      Md Faiz Md Nor Semua tertangguh sbb kerajaan ph hari tu dia kata xde duit,hmm keciann ahh

      Skalite Rizal Apa status terkini little birds ni? Duit RM juta2 bazir mcm tu je...

      Mohd Salehuddin Bin Yusoff Tanye apa status tapi cakap da rugi juta2. Amende la. Dulu menteri bodo, lepas tu covid19 kat usa plak. Sebab tu delay

      Skalite Rizal Bro, kalo bende melibatkan gov. Xde nye nak rugi ratus2.. Ribu2. Sedangkan beli set playar yg harga x smpai rm150, tp bila govn beli jd rm2000... Inikan pulak heli beli berjuta rm sbijik... Setiap delay2 dan pending ada harga yg perlu dibayar. Baik pembeli, baik penjual... Semua org tahu

      Far Reid Manakala seberang dh bermain heli penyerang sebenar

      Ahmad Dave Walaupun dh ade no body tp ttp belum slmt lg �� Ade 2x ujinilai boh
      https //www.facebook.com/1493286540989423/posts/2774577202860344/

      Muzz Jaybee Orang lain dah lama bercerita pasal Apache... Malaysia masih lg bercerita pasal MD530 yang tak sampai sampai...poodah

      Ron Guiza min takde ke geng2 dari mindef.... suruh dorg join group fb pertahanan ni... supaya dpt jugak pihak kementerian tahu hasrat kita rakyat malaysia ni

      Aizul Azhar Dh dapat ke?..rasa dh bertahun ni cerita pasal MD 530DG ��

      Azman Man Min dengar cerita si banana beli banyak black hawk

      Oli Han Azman Man blackhawk banyak problem kan?

      Muaz Azman Oli Han kalau banyak problem tak dak nya US nak pakai untuk 40 tahun. China pakai untuk 30 tahun lepas tu ciplak desig

      Faizal S Taknak berharap sangat, dah sampai baru boleh komen

      Mohd Herwafi Ali Dpt 6 bijik ni sdp jgk ase... Dh lme Sgt ase xde perolehan aset yg gempak2...

      Shahrul Abdul Latip Al-Fitri JK pemerolehan dah pencen 5 tahun, barang tak sampai-sampai.
      6 buah tak cukup tetapi memadailah pemerolehan berhemah.
      Semoga bajet JASA disasarkan terhadap perkara yang berfaedah.

      Afiq Flanker Mimpi basahhhh

      Azim Imran 6 buah pon kecoh

      Hussin Munawwar 6 biji helikopter tu ditempatkan disabah kee...!!!

      Hasim Tasri Sebelum sampai di Malaysia, mohon Mindef bubuh jalur gemilang besar2 kat badan... Nanti kena claims lg.....

      Abu Navaradeeforty Hasim Tasri di duga 1 kopasususususs dapet memusnahkan 1 skuadron heli ini. wkwkwkwk

      Kchik Evans Abu Navaradeeforty ketar ketir Merinding jiran tetangga

      Hapus
    2. Muzz Jaybee Takyah ngata kat orang. Orang tu lama dah pakai apache...

      Cici Bo Muzz Jaybee tengok jugak spec apa apache depa tu.

      Mohammad Izzat Rosli Cici Bo spec apa pon depa dah jauh tingalkan kita. Lani kita pulak ke belakang bab pertahanan. Dah berak baru nak korek lubang

      Suhaimi Ab Ghani Baca komen2 kat malaysiakini memang ramai yg buta pasal pertahanan..rasanya kena perang dulu kot mcm armenia baru ada tahu apa itu menyesal dahulu pendapatan

      Aliff Ezmann 6 biji helikopter,lama woah pengurusannya.banyak benda jadi penghalang

      berharap sangat industri automotif Malaysia dan pihak kerajaan bersatu buat kenderaan tentera keluaran sendiri.manalah tahu Perodua keluarkan MBT ker

      Aliff Ezmann Abu Navaradeeforty kita kene claim F35 tu Malaysia punya.tampal gambar bendera malaysia kat body f35��

      Abu Navaradeeforty Aliff Ezmann haha nasib la kiita ni bukan jenis kaki claim macam bakso sebelah tu

      Afiq Flanker Aku rasa nie pon basah min... Macam kapal ada keel laying..nie heli sekeping habuk gambar pon takde min... Pakai helmet siap2 la kot basah kene kencing lagi ��

      Khai Azhi bkn pinoy dh beli atak dr turki ke?

      Hafiz Said Pinoy duit pun xdak berlagak ja lebih...beli frigate pun x full fill dgan weapon..

      Mohd Amirul Jemi Kancil hahahahahahaha. Tengok sukan sea pon dah tau pinoy ni mcm punai. Sembang punai je lebihnye.

      Nama Saya Zakwan X sabaq2 aihh nk tgk.. Parade hari merdeka nk tgk die buat lintas hormat.

      Zulkarnain Mustapha Kamal Sila bawak masuk perbarisan Hari merdeka

      Ω…Ψ­Ω…Ψ― Ψ΄ΩΩŠΩ‚ Ada sorang tu kata atm tak nak heli ni , nak bagi kementerian lain guna

      Hambli Flanker Lama sgt nie...tgok terus jadi Apache..

      Abdul Hambli Flanker tak main laa Apacheng..Alligator laaa baru boleh mendonia..aha.aha..

      Charlie Foxtrot Indonesia Apache. Pilipina Bell AH1Z Viper. ..tp kalau M'sia guna little bird MD530G shj ..mungkin jumlah atau kuantiti nya perlu di tambah bagi mengurangi jurang kemampuan kualiti aset antara negara jiran

      Mokhtar Muhammad Banana tu sape min?

      Shah Riza Mokhtar Muhammad Pinoy kot

      Mokhtar Muhammad Shah Riza owh... Yg diorg ckp sbh tu sebahagian dri pinoy... owh ok2...

      Muhammad Azlannoor Chemat dkt msia ni nak dpt aset utama barisan hadapan mcm tunggu kucing bertanduk, medonia dgn banana tiap2 minggu umum gi window shopping ��

      Aizen Sama Muhammad Azlannoor Chemat mendonia sibuk nak beli itu ini, last2 cancel sbb tadak duit.

      Ahmad Muz little bird pun makan berkurun yer..kalau apache mauh tggu satu millenium..ahaha..

      Mohd Mahiyudin Baru beli 6 bijik heli 1 dekad nk settle huhuhu.. MRCA satu abad kot

      Adi As ni kalau beli apache mai berapa tahun lg tangguh..

      Azim Imran Beli 6 buah pon ntah pape

      Muhammad Zubair Mh Pasang sekali AIM9x...baru bronco gigil...

      Norazmi Miey Indonesia dah siap apaci kita baru terngiang2

      Farhan Masron Selagi x sampai kt tanah msia.. malas nk sembang.. hahaha

      Harris Mactavish MRCA 2010 plan nak ganti..tup tup nak buat perolehan 2030..pundek betul

      ZiedFadz Aziz Malaysia Military Power otw bahas biar orang sebelah tngok

      Pncinta Murabi aduhai 3 biji jer dulu ke canner

      Ω…ΩŠΩ… Ψ­Ψ΄ΩŠΩ… Dah bertahun2 canang psl heli md ni.. Mohon segerakan lah urusan.. Banana sebok nk sabah balik ni

      Faizal S Firma ni dah pun kuar model baru md 540a.. World record weh.. Order dan paling lambat terima

      Yus Cat Lps md350 ni order apache plk min..kena berlagak dgn singapore plk

      Shamsuri Ryukendo Ni kira light attack helicopterlh yea.....klu bnyk...senjata padu.msti leh lawan mi 35..apache kan??

      Ayie Azzahari Msing2 x blh than lma sngt dh x dpt aset baru.. mkn taun nk tnggu skali skala dpt brg

      Malaysia Military Power Ayie Azzahari dari 2016 weeh

      Skalite Rizal Dah mcm pungguk rindukan bulan


      KRIK KRIK...

      Hapus
  11. SI MISQUIEN KEDEKUT PASTI KELUAR LIUR JE...

    Defence Security Asia
    Yesterday at 03:33

    Filipina Terima T129 “ATAK”, Malaysia Punya MD530G Bila Mau Sampai?

    (DEFENCE SECURITY ASIA) – Sedang Malaysia masih bermain teka-teki tentang tarikh sebenar penghantaran enam buah helikopter penyerang ringan MD530G, negara jiran kita Filipina akan menerima helikopter penyerang T-129 “ATAK” yang pertamanya daripada enam buah dipesan pada bulan depan.

    Filipina memesan enam buah helikopter T-129 “ATAK” daripada Turkish Aerospace Industries (TAI) pada 2018 manakala Malaysia memesan enam buah helikopter MD530G daripada syarikat Amerika Syarikat, MD Helicopters pada 2016.

    Sudah hampir lima tahun sejak kita menandatangani perjanjian pembelian enam buah helikopter ringan itu, tetapi kita masih menunggu kelibatnya di Malaysia.

    Filipina yang memesan helikopter itu pada 2018 dengan nilai US$280 juta (RM1.1 bilion) pun sudah pun memperolehi barangnya, manakala kita masih lagi berteka-teki bila helikopter MD530G itu akan mendarat di Malaysia.

    Panglima Tentera Udara Filipina Lt Jen Allen Trio Paredes mengesahkan bahawa ia akan menerima helikopter T129 ATAK itu pada bulan depan, disusuli oleh kelima-lima buah helikopter penyerang itu kemudiannya.

    Manila akan menjadi negara eksport pertama bagi helikopter T129 ATAK itu.

    Proses penghantaran helikopter penyerang T129 Atak ke Filipina itu berjalan lancar selepas Washington meluluskan lesen eksport kepada Turki untuk menjual helikopter yang menggunakan enjin buatan Amerika Syarikat dan Britain itu kepada Manila.

    Enjin helikopter berkenaan “LHTEC T800-4A” dibina oleh syarikat usahasama antara firma Amerika Syarikat, Honeywell dan Rolls-Royce oleh British.

    Malaysia pada mulanya dijangka menerima helikopter MD530G itu pada 2017-2018 tetapi tertangguh beberapa kali disebabkan isu-isu teknikal yang tidak didedahkan.

    Pada September lalu, Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Affendi Buang berkata, enam buah helikopter MD-530G bakal digunakan oleh Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) sedang menjalani proses “Pre-Delivery Inspection” (PDI) di Amerika Syarikat sebelum aset terbaru ATM itu dihantar pulang ke Malaysia pada akhir tahun ini.

    “Berdasarkan kepada kontrak perolehan, semua pesawat helikopter terbabit dijangka sampai ke Malaysia pada akhir tahun ini,” kata beliau sambil menambah, bahawa proses PDI adalah untuk memastikan aspek teknikal dan spesifikasi helikopter berkenaan dipatuhi sepenuhnya oleh pihak pembuat.

    Ia juga untuk membolehkan pengoperasian helikopter MD-530G oleh PUTD berjalan dengan lancar.

    Ok lah, untuk menyedapkan hati, kita masih adalah lebih sebulan sebelum tempoh “akhir tahun ini” itu berakhir sebelum kita melangkah ke tahun baru.

    So masih ada sebulan untuk helikopter MD530G itu untuk tiba di Malaysia sebagaimana disebut oleh PAT dan MINDEF.

    Kementerian Pertahanan menandatangani perjanjian bernilai RM321 juta pada 2016 untuk memperolehi enam buah helikopter MD-530G.

    Sementara itu Panglima Angkatan Tentera juga berkata pihaknya telah menghantar lapan orang juruterbang dan sembilan juruteknik ke MD Helicopters untuk menjalani latihan komprehensif bagi membolehkan mereka mengendalikan helikopter berkenaan.

    Latihan komprehensif itu dilakukan di ibu pejabat MD Helicopters di Arizona bermula pada 24 April hingga 13 Ogos lepas.

    Helicopter MD530G light scout attack ini boleh dilengkapi dengan TALON laser guided rocket untuk menangani ancaman kenderaan armor.

    Selain itu ia juga boleh dilengkapi dengan mesingan 12.7mm dan Dillon Aero 7.62mm mini Gatling gun serta pelbagai lagi sensor dan alatan avionic moden.

    Helikopter ini boleh terbang selaju diantara 240km hingga 280 km sejam sejauh 430km dan selama dua jam setengah penerbangan.


    — DEFENCE SECURITY ASIA


    Muhammad Khamsuhar Mat Wahid Jauh nak terbang tu.. nama pun little bird.. tu yg lambat..

    Muhammad Mikhail Kt ada mcm ni tak Min?

    Nawaites Nawi Mimpi basah ada

    Wan Abdul Aziz Kalau Malaysia lambat la kan....apa kata kita sponsor utk Mindef dummy punya dari PRC..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. Azlan Sulaiman Mungkin susah kot nk bawa heli ni berbanding heli biasa. Tu yg ambil masa berbulan2 nk belajar. ��������

      Fi Afi Ape pnya bala la..dr kapal smpai ke heli,bila la cilaka2 ni nk sedar

      Akhmal Bahari Ade.. tp halimunan kan.

      Faisol Azani Abdul Wahab Depa beli sabaru wrx..
      Kita perdua Ativa
      Macamtu la perbandingan

      SK Lim kalau sudah bayar semua, mesti boleh bawa balik .

      Mohd Noor Kadir Di Turki pengurusan TAI ialah profesor di Malaysia askar pencen jadi pengerusi sykt. Di itu bezanya.

      Epong Rizalcasdy Angrybird memang lambat sikit.

      Baling Mari La Xkn smpai kot. Mna tau dh lebur duit

      Hasnuri Al-Haddad Tak penting tu..yg pentung rebut kerusi, siap dapat kuasa...

      Iwan Ammad T-129 ATAK nak disamakan Heli MD-530G. Banyak bual je korang nih. Heli MD-530G tak kunjung datang sebab tak bayar DP. Paham korang?

      Pendekar Harimau Berantai Insyaallah, semoga dipermudahkan Allah md539g putd utk sampai bulan depan disember 2021

      Lans Shah Milan Kesian Malaysia ni kena main²kn jer mungkin pihak terlibat tidak tegas dan bersungguh²

      Yunus Bandu Haraf Bertenang gaisss. Middleman aka third party syarikat tempatan pun tengah pening nak jawap

      Al Baihaqie dngr cerita ade masalah dgn pgurusan...thun dpn kut

      Adrian Lim Al Baihaqie sekarang ni dh ready nak hantar ke malaysia, cuma tunggu anggota TUDM habis training kat US. Mungkin akhir bulan 12 ataupun awal tahun depan.

      Yunus Bandu Instead buang2 flight hour warranty di USA dgn alasan training.

      Ed Fitri Now terasa hina tak?

      Halim MJ padu mesin keliling body... Malaysia slowwww.. Politaik Lajuuuu... kejap je juta² labur PRN PRN PRN..

      Tajul Maulud Banyak negara asean dah main heli berat dah..kita baru main basic2 ja..hurmmm..itupon tak sampai2 lagi..

      Mohd Mikail Malaysia pun ada, Heli Katak lompat parti.. Sama lah juga bunyi dia, asal ada perkataan ATAK kat belakang

      Zulkifli Mohd Razali Atak Filipina dah nak sampai...
      Malaysia punya MD530G..sampai sekarang TATAK nampak..��

      Azmi Ashar Itu semua orang politiktaik punya kerja.....�� tiada ketegasan dan kelemahan dalam tadbir urus.

      Suhaimi Salleh Seronok tengok jiran2 asean.semua power2 dia punya aset tentera.kita nak dapat MD530G pun ntah bile.LCS lagi la.hrm..

      Wan Muhammad Syahmi Filipina ada ATAK..Malaysia ada KATAK.

      Muhamad Rizal Hambali Beli sahajalah buatan Turki tu. Sekarang Malaysia mcm susah sahaja nak beli aset2 tentera dari Amerika Syarikat.

      Edmund Teh Muhamad Rizal Hambali susah sebab kita bukan beli melalui FMS. Kalau beli melalui FMS, laju je Lebanon pun dah dapat MD530 mereka.

      Edmund Teh Lagipun FMS kurang songeh, kerajaan US kutip 5% admin fee je untuk jadi orang tengah deal dengan firma pertahanan.
      Harga unit, pakej penyelengaraan semua harga dia sama dengan harga jual kepada tentera US kalau beli melalui FMS.
      Sebab apa kita tak beli melalui FMS walaupun laluan tu terbuka… tak tahu la ��

      Adrian Lim Edmund Teh nak kenyangkan kroni kott

      Khairul Anwar Muhamad Rizal Hambali dia bukan masalah US. Dia masalah belah kita. Deal kali ni commercial contract, Company ke company(dibaca kroni org tengah) ke gomen Malaysia.
      Kalau melalui FMS, gov to gov, takde masalah ni.

      Ayie Azzahari Muhamad Rizal Hambali beli la dr mana skali pn.. dh kalau nama jerung made in Malaysia ni dia baham srupa tu jgk.. ada je lubang dia nk sebat duit

      Mastahir Misnan Edmund Teh sapa yg sebat tak malu ka utk pertahanan pun nak rembat penyakit yg payah nak ubat....moga yg rembat percent cepat mati

      Muhammed Aziq Redzuan Kalau Hishamudin Hussein Jadi Mindef mmg tak nampak la Gaya nye

      Puncak Biobumi Kerajaan malaysia tk da fikir aset ketenteraan …. Sebab menteri nya semua suka bergaduh sesama sendiri.. lagi2 ahli2 politik malaysia semua mcm org tk da sekolah

      Adriana Riana Kenapa ngra lain cpt ja perolehan ? ngra Kita lmbt

      Sadoi Mu Malaysia masi beli heli jenis bubuh baja

      Arenbundle Gts Last2 nnt jd mcm LCS


      GRADE A TERBELAKANG LAGI, KEHKEHKEH...

      Hapus
  12. Min tangi min......iki bolone wes do mlumpuk πŸ§˜πŸ§‘‍πŸ¦―πŸ§‘‍πŸ¦ΌπŸ§‘‍πŸ¦½πŸ§ŽπŸ§πŸšΆπŸƒπŸ€Έ

    Ning yo kui....isih prengus, tur bloboken wong Tangi turu Ra gage adus malah ngedep kopi ro ongap-angop πŸ₯±

    BalasHapus
    Balasan
    1. Masio prengus biasane yo arep ngono kok...malah imbuh-imbuh sampek subuh

      πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. Wes ayo cangkriman wae. ....

      "Ambune ko peceren, rasaneeeeee ....ko duren", opo hayooo πŸ€”

      Hapus
  13. "...Only 40minutes on the air.."

    =====

    Yen ala skuadron kemukusan nek iso 20 menit kelar, ndang ganti liyane..

    πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kui konsepe meningkatkan "dwelling time".....ben sangsoyo moncer profitabilitas e πŸ‘‰πŸ‘Œ

      Hapus
  14. antena IED, dan antena komunikasinya mencolok sekali ya?

    BalasHapus