15 September 2022

France Ready to Continue Talks with PH on Submarine Offer

15 September 2022

Scorpene submarine (photo : HindustanTimes)

MANILA – The French government is open to continue talks with the Philippines when it is ready to discuss its submarine acquisition program, French Ambassador MichΓ¨le Boccoz said Wednesday.

Although no contractor had been named yet, the Philippine Navy last year said a submarine deal would have been finalized sometime in 2021 or the first semester of 2022 if not for the coronavirus pandemic.

Boccoz confirmed that France was among the countries that submitted a proposal and discussions had been "ongoing" with the Philippines.

"France is obviously committed to working more closely with the Philippines and have a more strategic relationship with the Philippines so we are ready should the Philippines make a decision. We are ready to work on that perspective with them," she said during the Stratbase-organized Revolutionizing the Philippines Defense Posture with France in the Indo-Pacific symposium in Mandaluyong City.

"We think it’s really important to be ready. We can provide this collaboration in this very important domain. Our stance is also protecting sovereignty, to defend sovereignty and sovereign rights, which are very important," she added.

French defense company Naval Group in India and Asia-Pacific Vice President Nicolas de la Villemarque pitched the firm's Scorpene diesel-electric submarines as "sea-proven" in different regional navies, including Chile, Malaysia, India, and Brazil.

"We are different, first, because we have state-of-the-art submarine which is sea-proven in many regional navies. Second, we as a team, France -- our Navy, our government, our Ministry of Defense, our Ministry of Foreign Affairs -- have sea-proven capability to be able to create from scratch a submarine fleet," he said in the same presser.

"[T]he focus is not just the acquisition of the platform, it would be around the three pillars-- the platform, the training and the maintenance, and creating a squadron in the Philippines. This is what makes us different from our competitors," he added.

The Philippines has expressed interest to include submarines in its naval inventory to allow the Armed Forces of the Philippines to achieve a credible defense posture.

Earlier, the Philippine Navy said South Korea, India, and Turkey were also interested in bidding on its submarine acquisition program.

(PNA)

43 komentar:

 1. Kalo Pinoy beli Scorpen, mereka tak perlu pakai acara bunuh wanita dan di C4 kan...

  Malon emang gila...

  BalasHapus
 2. kasel bermasalah haha!😎😎😎

  BalasHapus
 3. Dah gak sabar mau nonton Pinoy serbu Sabah dan Sarawak.

  BalasHapus
 4. "ditipu prancis"
  7.5 tahun mengabdi sebagai panglima angkatan laut jiran kesayangan. kesaksian beliau patut didengar gaesz okeh ocehπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

  ---------------

  Ketika Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar hampir bersara selepas berkhidmat selama 40 tahun, beliau ditawarkan jawatan sebagai Timbalan Pengerusi Eksekutif/Pengarah Urusan Boustead Heavy Industries Corporation (BHIC).
  Pegawai tertinggi TLDM yang sangat dihormati itu tidak perlu berfikir dua kali.

  Beliau menyatakan tidak kepada tawaran menarik itu, yang akan termasuk imbuhan lebih RM80,000 sebulan dan faedah lain.
  “Saya menolak. Saya ditawarkan untuk mengambil alih daripada (Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor). Saya menolak dan saya berkata tidak. Saya tidak mahu makan (perkataan/keputusan saya tadi),” katanya kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
  Jelas daripada keterangan Abdul Aziz, 66, beliau membuat keputusan itu kerana banyak tindakan Boustead Naval Shipyard (BNS) – sebuah unit BHIC – didakwa bertentangan dengan kepentingan TLDM.
  Memetik laporan The Star, bekas Panglima TLDM, Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor, adalah salah satu daripada dua nama yang terlibat dan disebut berulang kali dalam laporan PAC mengenai skandal kapal tempur pesisir pantai (LCS) bernilai RM9 bilion.
  Seorang lagi ialah Anuar Murad, bekas kapten tentera laut, yang namanya disebut 23 kali dalam laporan PAC. Beliau adalah pengarah program LCS BNS, lapor The Star.
  Dalam laporan setebal 247 muka surat itu, Abdul Aziz berkata beliau telah menulis 10 surat, termasuk kepada perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak dan kemudian Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, serta Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan serta Perbendaharaan.
  Tiada seorang pun daripada mereka, katanya, peduli dengan bantahannya yang tidak putus-putus.
  Keluhan utama Abdul Aziz ialah bantahan TLDM terhadap reka bentuk kapal kerana beliau merasakan TLDM, sebagai pengguna akhir, harus bersuara tetapi pandangannya tidak diendahkan oleh kontraktor, BHIC, yang sepatutnya membina enam LCS.
  Enam LCS itu sepatutnya dihantar secara berperingkat, dengan yang terakhir dijadualkan pada 2023, tetapi hingga hari ini, tiada satu kapal pun siap sedangkan RM6 bilion telah dibayar kepada BNS.
  Akhbar itu melaporkan dalam keterangannya di hadapan PAC pada 2021, Abdul Aziz berkata TLDM bertarung dengan “pertempuran yang kalah, sejak awal lagi” dengan “Boustead (BNS) diberi kelonggaran untuk memilih apa yang sesuai untuk diri mereka sendiri”.
  Inti pertikaian ialah TLDM mahu reka bentuk Sigma LCS oleh firma Belanda dan sistem pengurusan tempur (CMS) daripada firma Perancis tetapi berikutan lobi yang sengit, BNS telah memilih reka bentuk Gowind dan SETIS CMS – kedua-duanya dari Perancis.
  Abdul Aziz berkata beliau berasa “sangat kecewa” kerana ketika itu Zahid dikatakan telah bersetuju dengan Gowind-SETIS tetapi beliau tidak melihat sebarang surat daripada menteri ketika itu menyatakan keutamaan kepada Gowind-SETIS.
  Zahid sebelum ini dikatakan bersetuju dengan rekaan Sigma.
  “Reka bentuk Perancis bukanlah reka bentuk yang terbukti, manakala Sigma sudah beroperasi di Indonesia, Maghribi dan beberapa negara lain,” katanya, sambil menambah terdapat juga peluang yang hilang kerana pembina itu mahu menjadikan Malaysia habnya.
  Reka bentuk Gowind oleh Kumpulan Tentera Laut Perancis, dahulunya DCNS, yang juga telah membina kapal selam Scorpene untuk Malaysia yang mencetuskan kontroversi pada 2002.
  Abdul Aziz berkata: “Kami mempunyai pengalaman buruk dengan Perancis, terutamanya dengan kapal selam. Saya tidak mahu memberitahu kerajaan bahawa kita telah ditipu✅1. tetapi pendek kata, terdapat beberapa unsur di sana. Jika sesiapa berada di kedudukan saya, saya katakan anda mesti bersedia.”

  BalasHapus
  Balasan
  1. "...Reka bentuk Perancis bukanlah reka bentuk yang terbukti, manakala Sigma sudah beroperasi di Indonesia, Maghribi(Maroko) dan beberapa negara lain.."

   ========
   Ish...ish...ish...
   Memalukan oom...

   Hapus
  2. Walaupun beliau merasakan “sesuatu yang tidak kena” dari awal, Abdul Aziz tidak mengeluarkan sebarang kenyataan secara luaran tetapi mengisytiharkan bahawa PAC adalah peluang terbaik untuk berkat:, “Saya telah mencatatkan kekecewaan terbesar saya kepada semua orang yang sepatutnya mendengar saya” .
   “Jika saya akan membina rumah, jika saya katakan saya mahu itu, anda akan melakukannya. Betul atau tidak? Fakta yang berlaku (adalah) sebaliknya, jelas menunjukkan bahawa tidak telus,” katanya.
   Dalam keterangannya, Abdul Aziz juga meminta untuk dirakamkan bahawa beliau telah menggesa siasatan terhadap Contraves Advanced Devices Sdn Bhd (CAD) – satu daripada dua syarikat yang dilantik oleh BNS sebagai kontraktor utama untuk projek LCS.
   Satu lagi ialah Contraves Electrodynamics Sdn Bhd (CED), di mana BNS mempunyai 51 peratus kepentingan dengan syarikat asing, Rheinmetall Group mempunyai 49 peratus lagi.
   Keterangan Abdul Aziz adalah serius kerana beliau telah menempuh perjalanan selama 41 tahun sebagai pegawai tentera laut, termasuk tujuh tahun setengah sebagai panglima TLDM.

   Beliau telah dimasukkan ke dalam TLDM pada 1974 sejurus selepas menamatkan pengajian di Maktab Tentera Diraja di Sungai Besi.
   Antara kejayaan yang dicapai Abdul Aziz ialah berkhidmat di atas sembilan kapal ketika operasi di laut, termasuk mengetuai tiga daripadanya.
   Beliau juga merupakan sebahagian daripada kru pentauliahan untuk empat kapal TLDM – kapal serangan pantas KD Paus di Limbungan Hong Leong-Lurssen di Butterworth, Pulau Pinang, pada 1976; dan kapal komando dan sokongan serba guna KD Seri Indera Sakti di Limbungan Bremen Vulkan di Bremen, Jerman, pada 1980.

   Beliau juga daripada kru pentauliahan korvet KD Kasturi di Limbungan HDW di Kiel, Jerman, pada 1984; dan korvet peluru berpandu KD Laksamana Muhammad Amin di Limbungan Fincantieri di La Spezia, Itali, pada 1999.

   Pada muka surat 80 laporan PAC, dalam rujukan jelas kepada Ahmad Ramli, Abdul Aziz berkata terdapat banyak cadangan yang dibuat oleh TLDM berhubung 17 sistem pengurusan utama – 10 telah dipersetujui dan tujuh tidak dipersetujui oleh BNS.

   “Jadi saya berkata ‘Ya Tuhanku.’ Pendek kata kepadanya, ‘sebagai bekas tentera laut, beliau ini (orang ini), anda langsung tidak membantu tentera laut,” katanya.

   https://www.agendadaily.com/isu-semasa/skandal-lcs-tldm-kalah-bertempur-sejak-awal-kata-bekas-panglima/
   ----------------------
   mrasa ditipu prancis soal kasel? apakah kapal kombatan jugak termasyuk hmnn mari kita simak lanjutannya gaesz...okeh ocehπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

   Hapus
  3. nyooihhh om pedang...problemnya user uda gak percaya apalagi mrasa ditipu sblomnya...berat dach urusan haha!🀭🀭🀭

   Hapus
  4. awal tahun guwe perna tulis tentang, perselisihan antara pabrikan kasel dan pengguna. banyakan soal teknis.
   masalah non-teknis sperti skandal korupsi ada jugak haha!😎😎😎

   smua produsen kasel tak luput dari masalah ama kliennya,
   namanya komplen produsen ada dimana2, bahkan ama negaranya sendiri ribut haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹
   produsen vs user
   jerman vs yunani
   jerman vs koryo
   prancis vs osi
   prancis vs kl
   prancis vs indihe
   swedia vs osi
   koryo vs indo
   ruski vs indihe
   rrc vs thailen
   dan byk lagi
   kadang2 masalah satuw meluas kelaennya, nach ini bahaya.
   sbnernya hampir smua alutsista ituw ada masalah. smua bisa diredam dgn cara kerjasama ama pabrikan utk mencari solusinya.
   makanya guwe heran ada geng ANUW, percaya amat produsen prancis solusi buat kasel kite,
   lah ituw produsen aja gak dipercaya ama osi, dipecat barusan gaesz haha!🀣🀣🀣
   apalagi ama KL, begghh....mrasa ditifu

   Hapus
  5. palu gada8 Februari 2022 12.08

   kalo dibilang impruv type 209 ituw bermasalah
   tinggal dicari dan perbaikin permasalahannya.
   alamatnya kan jelas, gt aja kok repot haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

   jerman aja yg katanya mbahnya kasel, kena komplen kliennya.

   kisah teote jerman-koryo setelah kontrak kasel type 209 1987.
   klo liat stetmen videonya, tukang insinyur koryo sebut, rokn(al koryo) komplen masalah kadar co2 diatas batas normal. sperti biasa pabrikan jerman nolak,
   pas jerman kirim instrukturnya baruw kaget & percaya. baruw ketauan teknologi yg dipake buat ekspor ama kasel jerman beda.
   -ekspor pake sistem sodalime sejdak 1970-an
   -jerman pake sistem lithium hydroxide
   setelah ekpor 50 kasel, gak ada yg komplen dr negara laen, termasyuk kita gaesz waks haha!🀭🀭🀭
   hanya ROKN yg pertama nemu masalah ini.
   waktuw ktemu perwira angkatan laut amerika latin pengguna type 209 di depot mro HWD, kalo mrk ktemu seperti ituw biasanya lgs snorkel.
   artinya masalah ituw uda ada lama tanpa komplen dari seluruh user ke produsen gaez, termasyuk kite keknya haha!πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯

   Hapus

  6. komplen helenic navy/yunani, utk kasel type 214
   sebagai pengguna type 209 jerman yg gak perna komplen, akhirnya ribut ama jerman
   kaselnya awalnya gak ditrima, dibatalin malah..
   butuh 10 taon ampe reda..

   ini beritanya

   πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
   Greece Refuses Delivery Of First Type-214 Submarine

   By AMI INTERNATIONAL INC.

   The Greek Ministry of Defense and Hellenic Navy have refused to accept the first Katsonis-class (Type 214) submarine being built by Howaldtswerke Deutsche Werft (HDW) in Germany, citing a variety of concerns. Sources indicate that the Hellenic Navy has identified the following as among the continuing problems with the submarine, dubbed Papanikolis:

   -The submarine is reportedly highly unstable while surfaced;
   -The air-independent propulsion system has lower output power than specified; the unit must be -shut down after several hours of sailing due to higher than normal operating temperatures;
   -Increased propeller cavitations;
   -Attack periscope vibrates at speeds greater than 3 knots;
   -Seawater leakage into hydraulic systems;
   -Problems with the proper function of the flank arrays.

   https://web.archive.org/web/20100112115341/http://www.navyleague.org/sea_power/dec06-52.php

   Hapus
  7. palu gada8 Februari 2022 12.23

   tak hanya jerman, produsen lain dari prancis ampe suwedia habis di komplen, tapi..smua masi lancar2 aja ampe detik ini.

   contoh kelas colins punya osi, ituw panjang banget sejarah komplennya,

   rusak mesin
   http://defense-studies.blogspot.com/2009/10/collins-class-machine-in-problem.html

   osi uda kluar duwit banyak.
   trakhir mao di apgred 6.4 milyar dolar.

   klo buat guwe drpd apgred mending beli kasel baruw.
   bisa dapet lusinan skorpeng, cbg haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


   πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

   the Full-Cycle Docking of the Collins class will continue to be conducted at Osborne. Up to $6.4 billion will be invested in these works, and around 1,300 jobs supported in South Australia.

   Hapus
  8. aroma rasuah skorpeng tak hanya di KL,
   di indihe jugak kuo tapi gak sampe bikin koit awewe haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

   "The Scorpene deal scam was an Indian bribery scandal, in which USD 175 million (Rupees 1,100 crores) were alleged to have been paid to government decision makers by Thales. Defence minister Pranab Mukherjee had approved a deal to build Scorpène-class submarines worth US$3 billion (Rupees 19,000 crores) with Thales, France in October 2005. The investigating agency, Central Bureau of Investigation (CBI), found no evidence of corruption in the deal in 2008. Scorpène-class submarines are now being built in India under a technology transfer agreement that was part of that contract. "

   kalo di indihe uda reda,
   diKL naik turun, kalo ada pemilu rame haha!πŸ€’πŸ€’πŸ€’
   dan prancis malah mulai

   https://www.nst.com.my/news/crime-courts/2022/04/792174/frances-thales-charged-over-2002-submarines-deal-malaysia

   Hapus
  9. Namun oom,
   Dari sekian banyak problem KS, yang paling parah tu KS yang bertentangan dengan kodratnya sebagai benda yang namanya sesuai ciri harfiahnya, yaitu : "TAK BOLEH SELAM"

   Kih..kih..kih

   Hapus
  10. kirim si udin, mungkin ada jinnya tuw om pedang perluw diusir πŸ‘»haha!🀭🀭🀭

   Hapus
  11. S-80 Spanyol yg keturunan Scorpene juga punya masalah serupa. Waktu itu masalahnya ada di titik koma.

   Desain sekarang yg ditawarin ke kita dan Filipina harusnya sudah aman. Sebagian besar masalah harusnya sudah difilter sama India.

   Hapus
  12. Nach konflik navantia-dcns salah satuw contoh ribut ama negeri sendiri berujung spanyol kensel haha!πŸ₯΄πŸ₯΄πŸ₯΄

   skorpeng rata2 di kastem im irs, klo gak ukuran ya isinya.
   yg ada crita minus pasti yg kastem.
   cuma chile yg masi aseli
   ampe skrg adem ayem

   kasteman :
   KL-kastem bodi
   indihe- kastem bodi ama isi
   brazil-kastem bodi malah mo ntar pk tenaga nuklir
   berhubung brasil barusan bulan ini pertama operasional, tesnya lama beud, pst ada sesuatuw..
   yaa liat dulu aja nasibnya gimana ituw barang haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹


   Hapus
 5. TLDM Jangka Terima Kapal LCS 1, LCS 2 Pada 2026 – PAT

  Kapal pertama Littoral Combat Ship (LCS) dijangka diserahkan kepada Tentera Laut pada Januari 2026, kapal kedua pada September 2026, kapal ketiga pada Mei 2027, kapal keempat pada Januari 2028 dan kapal kelima pada September 2028.
  BERITAINTERNATIONAL

  https://defencesecurityasia.com/tldm-lcs-pat-kapal/

  BalasHapus
  Balasan
  1. 2026 kita lihat Balon Kuning Jilid II ke??

   Hapus
  2. blum genep sebulan, mundur lagi ke 2026 om haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹
   uda gt 5 doank,
   yg 1 buat tumbal ghoib haha!πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

   Hapus
 6. Manakala negara MISKIN Kapal selam nya Versi STYROFOAM dan tak dapat menyelam ... Wkwkwkwkwkwkwkwk

  Buat malu je ... Wkwkwkwkw

  KUALA LUMPUR -- Kapal selam pertama milik Malaysia, jenis Scorpene bautan Eropa ternyata tidak bisa menyelam. Kapal selam ini dibeli dari kontraktor Perancis DCNS dan Navantia, asal Spanyol seharga 961 juta dolar AS.

  Kapal selam yang seharusnya bisa menjadi kebanggaan negara tetangga ini merupakan kapal pertama dari dua kapal yang dibeli Malaysia. Kapal ini diberi nama KD Tunku Abdul Rahman ini berlayar dari nama perdana menteri pertama Malaysia.

  Kalangan oposisi di Malaysia menuduh adanya praktik korupsi dalam proses pembelian kapal selam ini. "Kapal selam masih bisa menyelam tapi ketika kita mendeteksi adanya cacat, kami menyarankan bahwa kapal ini seharusnya tidak menyelam," Menteri Pertahanan Ahmad Zahid Hamidi.

  Ia menambahkan kerusakan yang ada pada kapal selam itu masih tercakup dalam garansi sehingga pihak pemasok dan kontraktor yang memperbaikinya.

  Sementara kapal selam kedua yang dipesan Malaysia akan dinamakan KD Tun Razak yang merupakan nama perdana menteri kedua Malaysia. Kapal kedua ini diharapkan akan tiba dari Perancis pada 31 Mei 2010. Sebelumnya dijadwalkan pengiriman kapal selam dapat dilakukan pada akhir tahun 2009.

  Pembelian Kedua kapal selam telah menarik kontroversi sejak kesepakatan itu ditandatangani pada 2002. Oposisi Malaysia mengklaim bahwa sebesar 540 juta ringgit dibayarkan sebagai komisi itu kepada kolega dekat Perdana Menteri Najib Razak yang menjadi calo dalam kontrak tersebut. PM Najib membantah adanya korupsi dalam kesepakatan yang dibuat ketika ia menjabat menteri pertahanan.

  BalasHapus
 7. Manakala si MISKIN NUNGGAK BAYARAN KAPAL SELAM selama 3 tahun..... Wkwkkwkwkwkw

  MISKIN..... Bayar wang nya woiiiii... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Manakala si MISKIN NUNGGAK BAYARAN MISSILE SURFACE CORVETTE KORSEL selama 5 tahun.. wakakakkak

   MISKIN..... Bayar wang nya woiiiii... Wkwkkwkwkwkw

   Hapus
  2. Malon bodoh...bukan nunggak sudah dibatwalkan kerjasama dgn korsel...wkwkwkwk

   Hapus
 8. Kasihan kapal selam saja tak mampu bayar wang muka bertahun tahun... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 9. Pasrah 3 Tahun Indonesia Belum Bayar Uang Muka Pesanan Kapal Selam, KASAL Korea Selatan: Terserah DSME!


  Zonajakarta.com- Media Korea Selatan, SBS News, menyebut jika ada 3 kapal selam yang masih akan dibangun oleh Korea Selatan melalui untuk Indonesia.

  Padahal Indonesia tercatat sudah menerima 3 kapal selam hasil kerjasama dengan Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co Ltd (DSME) Korea Selatan, Ketiga kapal selam yang dibeli Indonesia sebelum Scorpene Prancis adalah KRI Alugoro 405, KRI Nagapasa 403 dan KRI Ardadedali 404 yang dibangun di Korea Selatan.

  "Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, yang menandatangani kontrak dengan Indonesia untuk membangun tiga kapal selam dan belum menerima uang muka selama lebih dari dua tahun, sudah khawatir akan menerima uang muka dalam bentuk barang," lanjut SBS dalam artikelnya pada 5 Desember 2021 lalu seperti dikutip Zonajakarta.com.

  BalasHapus
 10. Parah guys.... Malah Korea sudah tanya bila mau dibayar KFX dan kapal selamnya... Wkwkkwkwkwkw

  BIKIN MALU....... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
 11. Dimalon namanya "Kapal (tak boleh) Selam"

  TOLOL sekali.

  Kih..kih..kih

  BalasHapus
 12. dsme tanya MCS KL jadi gak? Uda 7 tahun haha!πŸ€ͺπŸ€ͺπŸ‘

  BalasHapus
  Balasan
  1. TAMAT oom...ampuun.

   Wakakkkakakakakakk

   Toloooooooong..

   LoL

   Hapus
  2. nyoiihhh tamat sampe jumpa episode prenk selanjutnya..antrean masi panjang om pedang haha!🀣🀣🀣

   Hapus
 13. Bayangkan guys...

  Kapal selam, tapi "TAK BOLEH SELAM"
  Kapal laut, tapi "ADA DI DARAT"
  Jet tempur, tapi 1 ska "ADA DI DARAT"
  Heli militer, tapi "SEWA DARI SIPIL"
  Ejection seat, tapi "PAKAI KAT HANGGAR"

  Lon, Malon...situ SEHAT?

  wakakakakakkkkk

  BalasHapus
  Balasan
  1. ITULAH MAKHLUK SALAH KODRAT OM PAL


   πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

   Hapus
  2. Tak tambahin om@0pal
   -MERIAM kecil TARIK LEMBU lebih hebat dari pada MERIAM SPH
   -NEGARA TERLAMA SOAL MENGKAJI PEMBELIAN SPH dari tahun 2003-2022🀣🀣
   -RUDAL JAMAN PERANG WW2 JERNAS LEBIH HEBAT DARI PADA NASAMS-2

   Hapus
 14. GEMPURWIRA 14 September 2022 07.24

  horeyyyyyyy....mau SHOPING lagi

  Ya ampuuuuunn
  πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ€£πŸ€£πŸ€£

  BalasHapus
 15. Ada negara sekawasan punya kapal selam tapi tak boleh selam, lawak wkwkwkwkwkwk wkwkwk wkwkwkkwkwk

  BalasHapus