06 September 2022

Operational Sea Training Exercise East (OSTEX EAST) Siri 2/2022 Platform Uji Kesiagaan Armada Timur

06 September 2022

11 kapal ikut dalam OSTEX EAST 2/2022 di perairan Laut China Selatan dan Laut Sulu (all photos : MPA Timur)

Kota Kinabalu - Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) melalui Markas Pemerintahan Armada Timur telah melaksanakan OSTEX EAST 2/2022 bermula 23 Ogos sehingga 1 Sep 22. Eksesais intra-TLDM yang sinonim di Armada Timur ini merupakan eksesais tahunan yang menjadi platform utama bagi menguji kecekapan warga the Navy People dan kesiagaan aset-aset di Armada Timur.


Siri eksesais ini dilaksanakan dengan misi menyediakan angkatan laut yang sentiasa bersedia menghadapi sebarang situasi ancaman maritim. Eksesais ini juga turut bertujuan mempertingkatkan kemahiran warga dalam aspek navigasi, ilmu kelautan dan peperangan. Umpama serampang dua mata, ia turut memperagakan kehadiran aset-aset TLDM di Zon Maritim Malaysia terutamanya di perairan Laut China Selatan dan Laut Sulu.


OSTEX EAST 2/2022 ini telah dirasmikan di Pangkalan TLDM Kota Kinabalu pada 23 Ogos yang lalu oleh Panglima Wilayah Laut 2, Laksamana Muda Sazalee bin Shoib. Usai majlis perasmian, pelbagai pengisian seiring fasa pelabuhan telah dilaksanakan. Antaranya, taklimat eksesais, perbincangan operasi di antara pegawai operasi kapal, latihan praktikal di pelabuhan dan taklimat sebelum pelayaran. Fasa Laut yang juga menjadi medan latihan sebenar bagi warga telah berlangsung pada 26 sehingga 30 Ogos di mana 11 buah kapal TLDM telah terlibat iaitu KD SELANGOR, KD PERAK, KD KELANTAN, KD SUNDANG, KD BADIK, KD RENCONG, KD GANAS, KD BAUNG, KD TODAK dan KD JERONG.


Kapal-kapal ini telah belayar merentasi perairan Laut China Selatan menuju ke Laut Sulu sebelum berakhir di Markas Wilayah Laut 2, Sandakan. Antara siri latihan utama yang telah dilaksanakan merangkumi siri peperangan permukaan, manuvra taktis, penembakan sasaran permukaan statik, latihan menggeledah, latihan menunda, pemindahan tali ringan dan pendaratan helikopter di kapal. Penglibatan julung kalinya Helikopter Operasi Maritim (HOM) dalam siri eksesais TLDM juga dilihat mampu menggandakan lagi keupayaan aset udara TLDM terutamanya di Armada Timur.


Panglima Armada Timur, Laksamana Madya Datuk Sabri bin Zali dalam ucapan penutup eksesais menyatakan bahawa melalui platform latihan sebegini, TLDM dapat memastikan aset Armada Timur yang merangkumi ketiga-tiga elemen People, Platform dan Process diuji pada tahap tertinggi. Kompetensi warga the Navy People, kesiagaan kapal di Armada Timur dan protokol operasi serta logistik juga perlu ditambahbaik untuk kekal relevan dan efisien.


Eksesais intra sebegini akan sentiasa dilaksanakan seiring peranan TLDM ketika aman iaitu menyediakan angkatan yang kompeten dan siaga. Mengambil semangat bulan kemerdekaan, ini seharusnya menyuntik semangat waga the Navy People untuk memberikan sepenuh komitmen dalam setiap evolusi yang terlaksana. Penzahiran semangat kepahlawanan dan patriotisme ini dapat disaksikan dengan kejayaan pelaksanaan eksesais dan peningkatan kecekapan warga the Navy People yang sentiasa ikhlas berjuang melindungi kedaulatan dan keselamatan maritim Malaysia.

118 komentar:

 1. Balasan
  1. Latihan kapal ompong.. wkkwkwkk

   Hapus
  2. MENGERIKAN.....BIKIN KETAR-KETIR ELDER BRADER.....DAN PEJUANG SULU AGAR TAK BAYAR SEWA........

   =====Salam SABAH .....Salam Sewa

   Hapus
 2. Wakakakakak...Kapal² OMPONG dan GunBoat NAVY...πŸ˜„πŸ€£πŸ˜…

  BalasHapus
 3. PARADE WORLD WAR 2 GUN BOAT  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  OMEDETOU

  SYAHBAS

  SELAMAT


  CONGRATULATIONS
  BalasHapus
 4. Ya .... Ampun aset kapal USANG dan OMPONG.. wkwkwkwkwkwkwkwkwk

  Srilanka pun GELAK.. wkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
  Balasan
  1. Biarkan aset Malon usang dan mangkrak. Kita jadi tenang kalau Malon lemah gak bikin ulah dikawasan. Kalau tetangga selain Malon dikawasan kuat kita tenang.bukan begitu Pur?

   Hapus
 5. Kapal PINOY saja sudah banyak yang di ganti BARU ..sebelah kapal USANG malah semakin BERTAMBAH....

  Ketahuan kapalnya USANG dan KOPONG guys... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Pinoy siap mendarat di Sabah dan Sarawak. Ya ampun.

   Hapus
 6. Hi hi hi
  Saat rakyat malay berbangga
  Philipin tergelak

  1 Jose rizal beraksi eastern fleet lenyap

  Wakakakakakka

  BalasHapus
 7. Eksesais GUN BOAT SEMUA πŸ˜‚πŸ€£

  BalasHapus
 8. Kapal-kapal ini telah belayar merentasi perairan Laut China Selatan menuju ke Laut Sulu sebelum berakhir di Markas Wilayah Laut 2, Sandakan.
  ---------------------

  lahh kok gak formasi dari ke BPA, gak dpt ijin yaa si LeMeS haha!🀭🀭🀭

  BalasHapus
  Balasan
  1. BPA kan sekarang dah jadi milik Elder brother ompal ngoahahaha πŸ˜‚πŸ€£

   Hapus
  2. oiyaakkk...pindah tangan sedjak 2013 om pit haha!🀣🀣🀣

   Hapus
 9. Ya ampun ini kapal usang dan gun boat semua ngoahahaha πŸ˜‚πŸ€£

  BalasHapus
 10. Soalan kapal OPV MALON mana ??... Kok gak latihan.. ROSAK ya seperti TANK KW...

  OPV MALON bukan sekedar ROSAK tapi kapal RONGSOK seperti LCS..

  KASIHAN....WKWKWKWKWKWKWK

  BalasHapus
 11. Panglima armada Timur TLDM dedahkan 75% aset kapal TLDM usang dan lapok ngoahahaha...kuat klaim budget besar konon tapi cuma BUAL je ngoahahaha πŸ˜‚πŸ€£πŸ˜€

  BalasHapus
 12. Wuih kapal usang semua tuh WW2

  BalasHapus
 13. Malon punya kapal pun tak berani usir kapal China yang ceroboh laut malon

  BalasHapus
 14. LCS Maharogolele dan OPV jemput fatima mode Halimunan tak kasat Mata

  BalasHapus
 15. ANALISIS: LCS kini jadi bahan jenaka, bahkan penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu
  By BORHAN AHMAD / August 7, 2022

  Skandal Kapal Tempur (LCS) untuk Tentera Laut Malaysia kini bukan saja menjadi bahan jenaka untuk perlekehkan Malaysia bahkan menjadi satu penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu.

  Bahan jenaka kerana Malaysia berjaya membina kapal halimunan ketika Amerika membina jet pejuang halimunan manakala ia penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu pula apabila terdedah bahawa kapal yang dilancarkan sebelum ini oleh Raja Permaisuri Perak sebenarnya belum siap.

  Serangan ke atas pentadbiran Datuk Seri Najib Razak dan rakan-rakan ketika kerajaan Barisan Nasional (BN) berkuasa dahulu juga semakin sengit dengan skandal LCS ini.

  Najib pula sehabis mungkin cuba menepisnya dengan meletakkan kesalahan itu ke atas pelbagai pihak.


  Jenaka yang tular di kalangan pengguna media sosial di Malaysia.
  Yang paling sinikal adalah penyebaran jenaka bahawa Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan Tentera Laut Amerika menghantar pasukan perisik mereka ke Malaysia bagi mengkaji bagaimana Malaysia boleh membina kapal halimunan.


  Ini berikutan pendedahan Malaysia membelanjakan RM6 bilion untuk membina kapal perangnya tetapi kapal itu tidak kelihatan.

  “Mereka terkejut dengan teknologi tinggi yang kita gunakan,” kata jenaka yang kini tersebar dengan cepat di laman-laman sosial.

  Ia berlaku apabila Amerika berjaya menghasilkan pesawat pejuang yang tidak dapat dikesan radar tapi Malaysia mampu hasilkan kapal yang hilang terus dari radar.

  BalasHapus
  Balasan
  1. Yang lebih tragik lagi adalah pendedahan PAC bahawa Mindef melancarkan kapal tempur tak siap pada 2017 lalu.

   Menurut Pengerusi PAC, Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, berdasarkan prosiding dijalankan, pihaknya mendapati LCS 1 disahkan siap tidak sampai 44 peratus.

   Justeru, beliau merumuskan bahawa upacara penamaan dan pelancaran LCS terbabit seperti dinyatakan saksi hanya memberi persepsi kepada umum bahawa kapal berkenaan sudah siap.


   “Ketika prosiding, PAC tanya kepada saksi apa sebenarnya penganjuran majlis pelancaran itu sama ada majlis itu kamu memberikan satu persepsi atau gambaran yang mana kapal ini telah siap.

   “Dalam gambar (LCS) nampak cantik tetapi sebenarnya ia belum siap. Penjelasan kontraktor dan Mindef (Kementerian Pertahanan) ialah majlis itu adalah pelancaran (kapal) ke air untuk membuat ujian keseimbangan sama ada okay atau tidak. Kemudian (selepas majlis) kapal itu dimasukkan ke dockyard untuk teruskan pembinaan.

   “Ia (penamaan dan pelancaran kapal) sebahagian daripada institusi yang dipraktikkan oleh mereka termasuk MINDEF. PAC bangkitkan persoalan apa tujuan majlis pelancaran dilaksanakan adalah jelas sekali orang di luar sana akan ingat kapal ini sudah siap,” katanya sebagaimana yang dilaporkan BH 5 Ogos lepas.


   LCS 1 yang hanya siap 44 peratus yang dilancarkan pada tahun 2017 lalu sebagai sebuah kapal perang seolah-olah ia telah siap.
   Pada 24 Ogos 2017, LCS tercanggih pertama milik TLDM dilancarkan pada waktu itu dan diberi nama Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela berlangsung di dermaga Boustead Naval Shipyard (BNS) di Pangkalan TLDM Lumut, Perak.

   Upacara penamaan dan pelancaran kapal bernilai RM1.5 bilion itu disempurnakan oleh Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim sambil disaksikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

   Ia adalah kapal pertama daripada enam LCS bernilai RM9 bilion yang dibina BNS dilepaskan buat pertama kali ke perairan pada majlis berkenaan.

   Mengenai ‘mast’ atau tiang yang dipasang di LCS 1 ketika majlis berkenaan untuk menunjukkan bahawa kapal itu lebih cantik, Kah Woh berkata kos tambahan yang diperlukan untuk tujuan itu sebanyak RM400,000 seperti dinyatakan saksi.

   Jelasnya, tiang berkenaan hanya ‘olok-olok’ yang bukan menjadi sebahagian daripada LCS 1 supaya kapal berkenaan kelihatan lebih ‘cantik’.

   “Upacara itu hanya untuk show (persembahan). Perhatikan juga ‘mast’ itu sememangnya dibuat BNS yang merupakan tambahan yang memang bukan sebahagian daripada LCS untuk nampak ia lebih cantik.

   “Kemudian ‘mast’ itu ditanggalkan dan dibawa masuk ke kilang,” katanya.

   Skandal Kapal tempur(LCS) untuk Tentera Laut Malaysia telah didedahkan di parlimen dalam laporan PAC baru-baru ini.

   “Mereka bukan sekadar melakukan pengkhianatan dengan mencuri wang rakyat dan menggagalkan projek siapkan pertahanan negara tetapi turut derhaka kepada raja dengan mempergunakan Sultan dan Pemaisuri Perak untuk tipu rakyat tutup pengkhianatan mereka,” dakwa Badrul Hisham Shahrin atau Che’GuBard yang kini menjadi orang kuat Bersatu.

   Bagi Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa pula, segala usaha dari PH untuk selamatkan negara dari penyakit rasuah yang sistemik telah dikhianati atas sentimen perkauman dan agama sempit.

   Namun setelah pengkhinatan mereka, satu persatu skandal dari pimpinan politik orang-orang Melayu terus terbongkar, tulis Mujahid menerusi Malaysiakini semalam.

   Katanya, apa yang didedahkan oleh PAC ialah dari legasi era ‘Bossku’ sebagai PM dan Zahid serta Hishamudin sebagai Menhan (2009-2014) ketika itu.

   Menurut Mujahid, seluruh ALP dan Ketua Eksekutifnya ditukar untuk memulihkan LTAT semasa kerajaan PH memerintah negara ini.

   Hapus
 16. LCS Maharogolele versi Bunian OPV rumput fatima versi malu malu

  BalasHapus
 17. Ya ampuuuuuun.

  Dari 11 kapal tuu, gak ada satupun pakai rudal?

  Wakakkakakkakakkakak

  Aaaaapa niii woeeiiiyy?

  BalasHapus
 18. Sebelah ketar ketir guys... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 19. Sebelah jarang latihan kapalnya pasal BBM mahal harga MEROKET .... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 20. Yang pesawat tempur tiada misil anti kapal tu tepi sikit ya.... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 21. Aset perang membawa misil anti kapal...

  MALAYSIA
  KAPAL PERANG - ada
  KAPAL SELAM - ada
  HELIKOPTER - ada
  SU30MKM - ada
  F18 - ada


  INDON
  KAPAL PERANG - ada
  KAPAL SELAM - tiada
  Helikopter - Tiada
  SU30 BASIC-tiada
  F16 blok 25 - tiada

  BalasHapus
  Balasan
  1. Aset perang membawa misil anti kapal...

   MALAYSIA
   KAPAL PERANG - MISSILE EXPIRED
   KAPAL SELAM - TAK BILEH SDLAM
   HELIKOPTER - SEWA
   SU30MKM - ASMA URAT
   F18 - ENGINE MELETUP

   Hapus
  2. Cukup bikin tertawaan ya ampun Pur.

   Hapus
 22. China Coast Guard dan PLA NAVY stay di BPA pun ketar-ketir tengok Exercise 11 kapal GUN BOAT..

  Bwahahahahaha

  BalasHapus
 23. Masa hanya kapal bawa misil anti kapal...? Wkwkwkkwwkwk

  BalasHapus
 24. Bagi bukti misilnya expired.... Wkwkkwkwkwkw

  Jenis KUAT MEMBUAL... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Sea Skua dah Expired Pur Satu zaman Dengan Sea wolf dan Mm 38 Exocet yang sudah expired malah Inggris pun tak lagi produksi Misil tu Wkwkwkkwwkwkw

   Hapus
  2. Sea skua misil buatan tahun 70-an ngoahahaha.... Exocet block 2 malon buatan tahun 80-an ngoahahaha....dah lapok pork ngoahahaha

   Hapus
 25. Aset perang USANG MALON...

  MALON
  KAPAL PERANG - MISSILE EXPIRED, GUN BOAT
  KAPAL SELAM - TAK BOLEH SELAM
  HELIKOPTER - SEWA VERSI SAR
  SU30MKM - ASMA URAT TAK PERNAH UPGRADE
  F18 BASIC - ENGINE MELETUP

  BalasHapus
 26. Kapal perang mangkrak ya
  Heli sewa

  BalasHapus
 27. Yg kapal mangkrak gak msuk list lon
  Yg sewa heli gak msuk list jg ya

  Wkwkkwwk...lol

  BalasHapus
 28. Misil anti kapal malon usang dan expired semua ngoahahaha

  BalasHapus
 29. Upss lupa..kapal mangkrak ade missil nya ke..missil ghoib
  Kapal juga ghoib

  BalasHapus
 30. Pork,coba hantar misil anti kapal malon terbaharu ngoahahaha

  BalasHapus
 31. Sea skua dan Exocet block 2 usang misil anti kapal malon WKWKWK....Timor Leste pun gelak ngoahahaha

  BalasHapus
 32. wkwkwk
  ada misil anti kapal tapi gk berani usir cina di BPA

  mentally apaa itu wooy

  tentera LEMAH

  BalasHapus
 33. Geng INDON sangka hanya kapal perang MALAYSIA je mampu karam kan kapal musuh... Wkwkkwkwkwkw

  Mereka hanya kapal perang je bawa misil anti kapal.. Itu pun PENEMBAKAN TERSASAR.... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
  Balasan
  1. Cem mana kapal malon nak karamkan kapal musuh bila misil ko tuh usang dan range pun ciput ngoahahaha

   Hapus
 34. Sea skua lapok malon buatan tahun 70-an range only 25 km ngoahahaha...habis tuh Exocet block 2 malon buatan tahun 80-an zaman perang malvinas range only 70 km,itu yg nak ko banggakan pork ngoahahaha...gelak πŸ€£πŸ˜‚πŸ˜€

  BalasHapus
 35. Wkwkwkkw... Ayuh tunjuk saya yang sea skua sudah expired....

  KUAT MEMBUAL.... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
  Balasan
  1. Video 14 tahun lepas yg nak ko hantar pork ngoahahaha

   Hapus
  2. Jangan tunjuk Gempork, pukul kepalanya biar makin tolol.ya ampun

   Hapus
 36. Misil anti kapal malon usang dan rangenya ciput ngoahahaha πŸ˜‚πŸ€£

  BalasHapus
 37. Tengok misil anti kapal Indonesia rangenya long range tak ciput cem misil anti kapal malon yg lapok ituπŸ˜€πŸ˜‚πŸ€£

  C-705 rangenya 150 km
  C-802 rangenya 130 km
  Exocet block 3 rangenya 180-200 km
  Yakhont rangenya 300 km

  Malon krik krik Ciput rangenya ngoahahaha

  BalasHapus
 38. UJIAN TEMBAKAN MISIL TUDM TEPAT MENGENAI SASARAN


  KUALA LUMPUR – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah berjaya melaksanakan latihan tembakan persenjataan Misil Udara ke Permukaan iaitu bagi misil jenis KH31A (Anti Kapal) dan juga misil jenis KH31P (Anti Radiasi) pada 20 Sep 14 yang lalu.

  Latihan tembakan ini telah dilaksanakan di kawasan tembakan khas di sekitar Perairan Laut China Selatan dengan menggunakan pesawat Su-30MKM (Sukhoi) dari No 11 Skuadron.

  Picture
  Bagi menjayakan latihan tembakan ini, TUDM telah membuat persiapan yang rapi melalui perancangan, koordinasi dan juga komitmen melalui Markas Pemerintahan Operasi Udara bersama Skuadron yang terlibat.

  Selain dari itu, TUDM juga telah mendapat kerjasama yang baik dari Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Penerbangan Awam (JPA) dan Petronas.

  Kejayaan dalam latihan penembakan kedua-dua jenis misil ini telah melakar sejarah dan merupakan satu kejayaan besar buat TUDM. Kejayaan yang cemerlang dicapai apabila misil-misil yang dilancarkan dari pesawat Su-30MKM telah tepat mengenai sasaran dan seterusnya telah memusnahkan sasaran tersebut.

  Kejayaan penembakan kedua-dua misil ini juga membuktikan keyakinan TUDM terhadap keupayaan persenjataan yang dimiliki dan juga kesiaagaannya – tamat (Sumber: Perhubungan Awam TUDM)

  BalasHapus
  Balasan
  1. Apa nih woii misil anti kapal yg ada pada kapal yg di debat ngoahahaha

   Hapus
 39. Penembakan misil anti kapal KH31A oleh MKM.... TEPAT SASARAN guys

  BalasHapus
 40. 1. BAYAR UPETI 999 TAHUN (NEGARA SETENGAH MERDEKA)
  2. MAHATHIR : JUAL ASET NEGARA LAHAN UNTUK BAYAR UTANG (TERJEBAK UTANG CINA)
  3. ASET BUMN MALAYSIA DI SUDAN DISITA TERKAIT KEJAHATAN MEMALUKAN
  4. BAYAR UTANG NEGARA 4.500 TRILLIUN, MALAYSIA BAKAL JUAL PULAU
  5. MALAYSIA GALANG DANA (CROWFOUNDING) UNTUK BANTU UTANG NEGARA
  6. PESAWAT SUKHOI GROUNDED
  7. PESAWAT MIG GROUNDED
  8. PESAWAT F18 GROUNDED
  9. PESAWAT MB339CM GROUNDED
  10. HELI NURI GROUNDED
  11. HELI SEWA
  12. PC PILATUS MK II KARATAN
  13. LCS BATCH II DEFFERED
  14. NO MARINIR
  15. NO LST
  16. NO LPD
  17. NO TANKER
  18. NO KCR
  19. NO NSM
  20. NO SPH
  21. NO JAVELIN
  22. NO HELLFIRE
  23. NO MPA
  24. NO HIDRO-OSEANOGRAFI
  25. NO APACHE OR HELI HEAVY ATTACK
  26. NO M3 AMPHIBIUS RIG
  27. LCA DEFFERED
  28. 4X4/6X6 DEFFERED
  29. LCS MANGKRAK KARATAN
  30. HAWK JATUH DAN HAWK PAKAI AVIONIK MADE IN INDONESIA
  31. MESIN JET 2 BUAH DICURI SAAT PERBAIKAN
  32. M4 MADE IN USA
  33. GEAR ROMPI DAN HELM MADE IN INDONESIA
  34. SERAGAM MADE IN INDONESIA
  35. SS2 V5 MADE IN INDONESIA
  36. OPV MANGKRAK
  37. LATMA PINGSANNNN DAN SAKIT PERUT
  38. PELURU 5,56 MADE IN INDONESIA
  39. MENTERI NEGARA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  40. RAJA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  41. DITOLAK F-18 KUWAIT
  42. PARASUT MADE IN INDONESIA
  43. RASIO UTANG 63% DARI PDB BANGKRUTTTT
  44. PDB RENDAH TIDAK ADA SETENGAHNYA INDONESIA
  45. NO PESAWAT COIN
  46. 48 PESAWAT A-4 SKYHAWK HILANG
  47. AARM DIAYAM-AYAMKAN DI NEGARA SENDIRI
  48. NO KAPA
  49. KAPAL SELAM APUNG
  50. OPV MANGKRAK KARATAN
  51. TIDAK ADA TAMAN MAKAM PAHLAWAN
  52. NO NASAMS
  53. GRANAT MADE IN INDONESIA
  54. NEGARA YANG RASIS SEJAK DI KONSTITUSI
  55. NEGARA YANG DAMAI DENGAN KOMUNIS
  56. CN 234 MSA SEDEKAH PROGRAM MSI USA
  57. KAPAL NIAGA DIKONVERSI KAPAL TANKER
  58. NO TANK AMPHIBI
  59. TRANSPORTER MOGOK
  60. TANK MOGOK
  61. TIDAK MASUK G20
  62. VITA BERAPI UGLY DESIGN
  63. SEWA SATELIT PALAPA
  64. SEWA WILAYAH KE KESULTANAN SULU
  65. CN 235 MADE IN INDONESIA
  66. KAPAL SELAM TERAPUNG
  67. PETRONAS UTANG KE PGN
  68. PROTON DI BELI CINA
  69. KAPAL EQUANIMITY DISITA KEPOLISIAN INDONESIA ATAS PERMINTAAN BADAN PENYIDIK FEDERAL AMERIKA SERIKAT, FBI. AFP
  70. MEGA KORUPSI TERBESAR DI ASIA ADALAH SKANDAL 1 MALAYSIA DEVELOPMENT BERHAD (1MDB)

  BalasHapus
 41. Pork,cem mana boleh KD LEKIR karamkan KRI Eddy Martadinata Indonesia yang punya misil anti kapal Exocet block 3 yg rangenya 200 km mampu mengkaramkan KD LEKIR misilnya cuma Exocet block 2 rangenya ciput only 70 km ngoahahaha

  BalasHapus
 42. https://www.tiktok.com/@kuzairyarey/video/7139839626390342939?_t=8VSYbWd1TKD&_r=1
  Tentara paling hebat sedunia

  BalasHapus
 43. kalo TLDM jaguh, hayuuuh buktikan berani usir PLA dari BPA atau tidak?

  wkwkwk
  tentera LEMAH

  BalasHapus
 44. lon
  kenapa gk latihan di sepanjang pesisir sarawak sampai sabah?

  takut kah, sama PLA?

  wkwkwk
  tentera ciut hati, metally LEMAH

  BalasHapus
 45. berani lewat BPA tak?

  tentera tak punya nyali, LEMAH
  wkwkwk

  BalasHapus
 46. LON!
  semua itu, berani lewat BPA tak?
  berani usir PLA tak?

  tentera tak punya nyali, LEMAH
  wkwkwk

  BalasHapus
 47. Rangenya ciput dah tuh usang lg misil zaman perang malvinas ngoahahaha

  BalasHapus
 48. wkwkwkkw
  si nganu pamer berita misil kenangan..gaez

  tanya kondisi sekarang, apuuuun.. makin parah
  ditambah, tentera yg gk punya nyali = chicken

  LEMAH

  BalasHapus
 49. Ya ampun.... Hanya kapal je....? Wkwkwkkwwkwk

  LEMAH.... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
  Balasan
  1. Panaslah tuh misil anti kapal malon usang dan range Ciput ngoahahaha

   Hapus
 50. yg hanya pamer berita jadul
  gk berani usir ancaman teritori lautnya
  yg gk punya nyali, apa namanya lon

  LEMAH
  tentera chicken... kok kok kok..

  LEMAH wkwkwk

  BalasHapus
 51. lon, tanya serius nih..
  kenapa TLDM kamu itu gk latihan di sepanjang pesisir sarawak sampai sabah?

  takut kah, sama PLA?

  wkwkwk
  tentera ciut hati, metally chicken kah?

  wkwkwk
  LEMAH

  BalasHapus
 52. Armada Gun Boat
  Vell fire πŸ˜„πŸ˜€

  BalasHapus
 53. Lemah..!.
  Yg kapal nya msih di darat tunggu roda ban,

  Betul ke..lon

  BalasHapus
 54. LON tanya lagi nih..

  dari 11 boat yg kalian anggap latihan itu, tak satupun bawa misil.

  sebenarnya kalian latihan apa?

  BalasHapus
 55. wkwkwk

  dari 11 boat yg kalian anggap exercise itu, tak satupun bawa misil.

  woooy.. sebenarnya kalian exercise apa?
  kamu nge troll buat nutupi TLDM kalian yg makin LEMAH kan

  wkwkwk

  BalasHapus
 56. kesian gaesz jiran rudal PENDEK2...
  rudal anti kapal ESYU kita donk KH-59...
  KL gak punyak, tanya SIPRI bukan SUPRI haha!πŸš€πŸš€πŸš€

  lebih BESAR dan JAAUUUHHHHH..
  hulu ledak 320kg
  spesial mk2

  Russia
  R: Indonesia
  Kh-59M Ovod-M ASM (2009) 2012

  kesiann...beda kelas

  BalasHapus
  Balasan
  1. Jadi om pal

   sebelah tak punya sih KH-59 ya...Kasiaan


   πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

   Hapus
  2. nyyooiiihhh kesian dach beda kasta om acno haha!😜😜😜

   gaeszz catat link dibawah ini...mayan buat bikin nangis anak jiran haha!πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

   Hapus
 57. Misinya usang dan range ciput ngoahahaha

  BalasHapus
 58. Apa geng INDON kata misilnya kelas elit..? Buat MALU je...wkwkkwkwkwkw

  1. C705 GAGAL meluncur malah tersasar depan presiden

  2. Misil YAKHONT TERSASAR dan hilang ditengah laut...

  3. Misil EXOCET Tersasar dan menungkik ke arah dalam laut...

  BalasHapus
 59. ayo siape yg mao kapalnya belah duren sekali tembak....RADUGA kita donk,
  hulu ledak 320 kg...❗❗❗ destro killer ini haha!πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯

  jauh banget dibanding KH-31A jiran
  hulu ledak cuman 94 kg gaesz..bahh bot kecik doank ini haha!🀣🀣🀣

  BalasHapus
 60. NIH GUYS RANGE MISSILE ANTI KAPAL MALAYSEWA.  -EXOCET BLOCK 2 (dibeli tahun 2000an) = EXPIRED
  •RANGE : 50 KM.


  -SEA SKUA (tahun 1990an) = EXPIRED.
  •RANGE : 15 km.


  -EXOCET SUB-LAUNCH = SUDAH TUA
  •RANGE : 30 km.


  -HARPOON BLOCK (tahun 1990an) = EXPIRED.
  •RANGE : ±80 KM


  LOL

  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚  BalasHapus
  Balasan
  1. KH-31A pun cuman 70 km om acno...PENDEK...BIKIN MALYU aja

   beda ama RADUGA...200KM
   hulu ledak 320 kg...❗❗❗
   spesial destro killer ini haha!πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯

   Hapus
  2. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

   Hapus
 61. ayo siape yg mao kapalnya belah duren sekali tembak....RADUGA kita donk,
  hulu ledak 320 kg...❗❗❗ destro killer ini haha!πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯

  jauh banget dibanding KH-31A jiran
  hulu ledak cuman 94 kg gaesz..bahh bot kecik doank ini haha!🀣🀣🀣

  BalasHapus
 62. Masa misil tersasar tu diklaim misil kelas elit.... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 63. DAFTAR MISSILE ANTI KAPAL INDONESIA.


  •C-705 : 70-170 KM ( SUKSES ).

  •C-802 : 140 KM (SUKSES).

  -EXOCET BLOCK 3 : 200 KM ( SUKSES)

  -YAKHONT : 250-300 KM (SUKSES).  MANTAP GUYS diatas 70 KM semuanya... Bukan macam MALAYSEWA tak daa yg lebih dari 51 km


  Lol

  BalasHapus
 64. Lah KETOLOLAN geng INDON guys... Buat apa beli misil KH59 training.... Kalau sudah ada misil training pasti ada misil yang asli... Wkwkkwkwkwkw

  TOLOL... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
 65. SU-30MKM launch tactical cruise missile KH-59 and TV guided bomb KBR 500kr


  Di laporkan di dalam majalah pertahanan tempatan PERAJURIT. Menyatakan dua jenis bom dan missile kruis taktikal panduan TV buatan rusia telah pun di jatuhkan ke atas sasaran menggunakkan pesawat SU-30MKM.

  KAB 500 Kr di jatuhkan semasa eks Paradise 2011 dan missile KH 59 ditembak semasa eks Angsa 2011

  Kh-59 Ovod, nama pengenalan NATO AS-13 Kingbolt adalah peluru berpandu kruis taktikal Rusia yang dikeluarkan oleh syarikat Raduga, ia memiliki jarak antara 115 km ke 200 km.

  Peluru berpandu ini digerakkan oleh enjin yang menggunakan bahan api serbuk, dan mengabungkan pemecut bahan api serbuk di bahagian ekor. Penstabil lipat diletakkan di bahagian depan peluru berpandu, manakala sayap dan kemudi di bahagian belakang

  BalasHapus
  Balasan
  1. 1. BAYAR UPETI 999 TAHUN (NEGARA SETENGAH MERDEKA)
   2. MAHATHIR : JUAL ASET NEGARA LAHAN UNTUK BAYAR UTANG (TERJEBAK UTANG CINA)
   3. ASET BUMN MALAYSIA DI SUDAN DISITA TERKAIT KEJAHATAN MEMALUKAN
   4. BAYAR UTANG NEGARA 4.500 TRILLIUN, MALAYSIA BAKAL JUAL PULAU
   5. MALAYSIA GALANG DANA (CROWFOUNDING) UNTUK BANTU UTANG NEGARA
   6. PESAWAT SUKHOI GROUNDED
   7. PESAWAT MIG GROUNDED
   8. PESAWAT F18 GROUNDED
   9. PESAWAT MB339CM GROUNDED
   10. HELI NURI GROUNDED
   11. HELI SEWA
   12. 48 PESAWAT SKYHAWK HILANG
   13. MESIN JET 2 BUAH DICURI SAAT PERBAIKAN
   14. NO MARINIR
   15. NO LST
   16. NO LPD
   17. NO TANKER
   18. NO KCR
   19. NO NSM
   20. NO SPH
   21. NO JAVELIN
   22. NO HELLFIRE
   23. NO MPA
   24. NO HIDRO-OSEANOGRAFI
   25. NO APACHE OR HELI HEAVY ATTACK
   26. NO M3 AMPHIBIUS RIG
   27. LCA DEFFERED
   28. 4X4/6X6 DEFFERED
   29. LCS MANGKRAK KARATAN
   30. HAWK JATUH DAN HAWK PAKAI AVIONIK MADE IN INDONESIA
   31. LCS BATCH II DEFFERED
   32. M4 MADE IN USA
   33. GEAR ROMPI DAN HELM MADE IN INDONESIA
   34. SERAGAM MADE IN INDONESIA
   35. SS2 V5 MADE IN INDONESIA
   36. OPV MANGKRAK
   37. LATMA PINGSANNNN DAN SAKIT PERUT
   38. PELURU 5,56 MADE IN INDONESIA
   39. MENTERI NEGARA TERLIBAT SKANDAL SEKS
   40. RAJA TERLIBAT SKANDAL SEKS
   41. DITOLAK F-18 KUWAIT
   42. PARASUT MADE IN INDONESIA
   43. RASIO UTANG 63% DARI PDB BANGKRUTTTT
   44. PDB RENDAH TIDAK ADA SETENGAHNYA INDONESIA
   45. NO PESAWAT COIN
   46. PILATUS MK II KARATAN
   47. AARM DIAYAM-AYAMKAN DI NEGARA SENDIRI
   48. NO KAPA
   49. KAPAL SELAM APUNG
   50. OPV MANGKRAK KARATAN
   51. TIDAK ADA TAMAN MAKAM PAHLAWAN
   52. NO NASAMS
   53. GRANAT MADE IN INDONESIA
   54. NEGARA YANG RASIS SEJAK DI KONSTITUSI
   55. NEGARA YANG DAMAI DENGAN KOMUNIS
   56. CN 234 MSA SEDEKAH PROGRAM MSI USA
   57. KAPAL NIAGA DIKONVERSI KAPAL TANKER
   58. NO TANK AMPHIBI
   59. TRANSPORTER MOGOK
   60. TANK MOGOK
   61. TIDAK MASUK G20
   62. VITA BERAPI UGLY DESIGN
   63. SEWA SATELIT PALAPA
   64. SEWA WILAYAH KE KESULTANAN SULU
   65. CN 235 MADE IN INDONESIA
   66. KAPAL SELAM TERAPUNG
   67. PETRONAS UTANG KE PGN
   68. PROTON DI BELI CINA
   69. KAPAL EQUANIMITY DISITA KEPOLISIAN INDONESIA ATAS PERMINTAAN BADAN PENYIDIK FEDERAL AMERIKA SERIKAT, FBI. AFP
   70. MEGA KORUPSI TERBESAR DI ASIA ADALAH SKANDAL 1 MALAYSIA DEVELOPMENT BERHAD (1MDB)

   Hapus
 66. Masa misil KH59 latihan tepat sasaran... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 67. 1. BAYAR UPETI 999 TAHUN (NEGARA SETENGAH MERDEKA)
  2. MAHATHIR : JUAL ASET NEGARA LAHAN UNTUK BAYAR UTANG (TERJEBAK UTANG CINA)
  3. ASET BUMN MALAYSIA DI SUDAN DISITA TERKAIT KEJAHATAN MEMALUKAN
  4. BAYAR UTANG NEGARA 4.500 TRILLIUN, MALAYSIA BAKAL JUAL PULAU
  5. MALAYSIA GALANG DANA (CROWFOUNDING) UNTUK BANTU UTANG NEGARA
  6. PESAWAT SUKHOI GROUNDED
  7. PESAWAT MIG GROUNDED
  8. PESAWAT F18 GROUNDED
  9. PESAWAT MB339CM GROUNDED
  10. HELI NURI GROUNDED
  11. HELI SEWA
  12. 48 PESAWAT SKYHAWK HILANG
  13. LCS BATCH II DEFFERED
  14. NO MARINIR
  15. NO LST
  16. NO LPD
  17. NO TANKER
  18. NO KCR
  19. NO NSM
  20. NO SPH
  21. NO JAVELIN
  22. NO HELLFIRE
  23. NO MPA
  24. NO HIDRO-OSEANOGRAFI
  25. NO APACHE OR HELI HEAVY ATTACK
  26. NO M3 AMPHIBIUS RIG
  27. LCA DEFFERED
  28. 4X4/6X6 DEFFERED
  29. LCS MANGKRAK KARATAN
  30. HAWK JATUH DAN HAWK PAKAI AVIONIK MADE IN INDONESIA
  31. MESIN JET 2 BUAH DICURI SAAT PERBAIKAN
  32. M4 MADE IN USA
  33. GEAR ROMPI DAN HELM MADE IN INDONESIA
  34. SERAGAM MADE IN INDONESIA
  35. SS2 V5 MADE IN INDONESIA
  36. OPV MANGKRAK
  37. LATMA PINGSANNNN DAN SAKIT PERUT
  38. PELURU 5,56 MADE IN INDONESIA
  39. MENTERI NEGARA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  40. RAJA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  41. DITOLAK F-18 KUWAIT
  42. PARASUT MADE IN INDONESIA
  43. RASIO UTANG 63% DARI PDB BANGKRUTTTT
  44. PDB RENDAH TIDAK ADA SETENGAHNYA INDONESIA
  45. NO PESAWAT COIN
  46. 48 PESAWAT A-4 SKYHAWK HILANG
  47. AARM DIAYAM-AYAMKAN DI NEGARA SENDIRI
  48. NO KAPA
  49. KAPAL SELAM APUNG
  50. OPV MANGKRAK KARATAN
  51. TIDAK ADA TAMAN MAKAM PAHLAWAN
  52. NO NASAMS
  53. GRANAT MADE IN INDONESIA
  54. NEGARA YANG RASIS SEJAK DI KONSTITUSI
  55. NEGARA YANG DAMAI DENGAN KOMUNIS
  56. CN 234 MSA SEDEKAH PROGRAM MSI USA
  57. KAPAL NIAGA DIKONVERSI KAPAL TANKER
  58. NO TANK AMPHIBI
  59. TRANSPORTER MOGOK
  60. TANK MOGOK
  61. TIDAK MASUK G20
  62. VITA BERAPI UGLY DESIGN
  63. SEWA SATELIT PALAPA
  64. SEWA WILAYAH KE KESULTANAN SULU
  65. CN 235 MADE IN INDONESIA
  66. KAPAL SELAM TERAPUNG
  67. PETRONAS UTANG KE PGN
  68. PROTON DI BELI CINA
  69. KAPAL EQUANIMITY DISITA KEPOLISIAN INDONESIA ATAS PERMINTAAN BADAN PENYIDIK FEDERAL AMERIKA SERIKAT, FBI. AFP
  70. MEGA KORUPSI TERBESAR DI ASIA ADALAH SKANDAL 1 MALAYSIA DEVELOPMENT BERHAD (1MDB)

  BalasHapus
 68. 1. BAYAR UPETI 999 TAHUN (NEGARA SETENGAH MERDEKA)
  2. MAHATHIR : JUAL ASET NEGARA LAHAN UNTUK BAYAR UTANG (TERJEBAK UTANG CINA)
  3. ASET BUMN MALAYSIA DI SUDAN DISITA TERKAIT KEJAHATAN MEMALUKAN
  4. BAYAR UTANG NEGARA 4.500 TRILLIUN, MALAYSIA BAKAL JUAL PULAU
  5. MALAYSIA GALANG DANA (CROWFOUNDING) UNTUK BANTU UTANG NEGARA
  6. PESAWAT SUKHOI GROUNDED
  7. PESAWAT MIG GROUNDED
  8. PESAWAT F18 GROUNDED
  9. PESAWAT MB339CM GROUNDED
  10. HELI NURI GROUNDED DAN LEASE
  11. RUDAL EXPIRED
  12. 48 PESAWAT SKYHAWK HILANG
  13. MESIN JET 2 BUAH DICURI SAAT PERBAIKAN
  14. NO MARINIR
  15. NO LST
  16. NO LPD
  17. NO TANKER
  18. NO KCR
  19. NO NSM
  20. NO SPH
  21. NO JAVELIN
  22. NO HELLFIRE
  23. NO MPA
  24. NO HIDRO-OSEANOGRAFI
  25. NO APACHE OR HELI HEAVY ATTACK
  26. NO M3 AMPHIBIUS RIG
  27. LCA DEFFERED
  28. 4X4/6X6 DEFFERED
  29. LCS MANGKRAK KARATAN
  30. HAWK JATUH DAN HAWK PAKAI AVIONIK MADE IN INDONESIA
  31. LCS BATCH II DEFFERED
  32. M4 MADE IN USA
  33. GEAR ROMPI DAN HELM MADE IN INDONESIA
  34. SERAGAM MADE IN INDONESIA
  35. SS2 V5 MADE IN INDONESIA
  36. OPV MANGKRAK
  37. LATMA PINGSANNNN DAN SAKIT PERUT
  38. PELURU 5,56 MADE IN INDONESIA
  39. MENTERI NEGARA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  40. RAJA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  41. DITOLAK F-18 KUWAIT
  42. PARASUT MADE IN INDONESIA
  43. RASIO UTANG 63% DARI PDB BANGKRUTTTT
  44. PDB RENDAH TIDAK ADA SETENGAHNYA INDONESIA
  45. NO PESAWAT COIN
  46. PILATUS MK II KARATAN
  47. AARM DIAYAM-AYAMKAN DI NEGARA SENDIRI
  48. NO KAPA
  49. KAPAL SELAM APUNG
  50. OPV MANGKRAK KARATAN
  51. TIDAK ADA TAMAN MAKAM PAHLAWAN
  52. NO NASAMS
  53. GRANAT MADE IN INDONESIA
  54. NEGARA YANG RASIS SEJAK DI KONSTITUSI
  55. NEGARA YANG DAMAI DENGAN KOMUNIS
  56. CN 234 MSA SEDEKAH PROGRAM MSI USA
  57. KAPAL NIAGA DIKONVERSI KAPAL TANKER
  58. NO TANK AMPHIBI
  59. TRANSPORTER MOGOK
  60. TANK MOGOK
  61. TIDAK MASUK G20
  62. VITA BERAPI UGLY DESIGN
  63. SEWA SATELIT PALAPA
  64. SEWA WILAYAH KE KESULTANAN SULU
  65. CN 235 MADE IN INDONESIA
  66. KAPAL SELAM TERAPUNG
  67. PETRONAS UTANG KE PGN
  68. PROTON DI BELI CINA
  69. KAPAL EQUANIMITY DISITA KEPOLISIAN INDONESIA ATAS PERMINTAAN BADAN PENYIDIK FEDERAL AMERIKA SERIKAT, FBI. AFP
  70. MEGA KORUPSI TERBESAR DI ASIA ADALAH SKANDAL 1 MALAYSIA DEVELOPMENT BERHAD (1MDB)

  BalasHapus
 69. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

  BalasHapus
 70. wkkwkwk... 🀣🀣🀣 rudal training por... gak ada penjualan rudal asli ke malon kecuali training praktice
  wkekwkkekkwkwkwkwkwkwk

  BalasHapus
 71. TUDM mentality ayam sayur tak berani usir pesawat China ceroboh udara malon,

  BalasHapus
 72. Biarkan musuh sekawasan asetnya mangkrak dan takde pengganti. Biar gak bikin klaim.ya ampun Pur.

  BalasHapus
 73. GEMPURWIRA 4 September 2022 09.32

  Ya ampuuuuunnnn....

  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ€£

  BalasHapus
 74. 1. BAYAR UPETI 999 TAHUN (NEGARA SETENGAH MERDEKA LEWAT AGREEMENT)
  2. MAHATHIR : JUAL ASET NEGARA LAHAN UNTUK BAYAR UTANG (TERJEBAK UTANG CINA)
  3. ASET BUMN MALAYSIA DI SUDAN DISITA TERKAIT KEJAHATAN MEMALUKAN
  4. BAYAR UTANG NEGARA 4.500 TRILLIUN, MALAYSIA BAKAL JUAL PULAU
  5. MALAYSIA GALANG DANA (CROWFOUNDING) UNTUK BANTU UTANG NEGARA
  6. PESAWAT SUKHOI GROUNDED
  7. PESAWAT MIG GROUNDED
  8. PESAWAT F18 GROUNDED
  9. PESAWAT MB339CM GROUNDED
  10. HELI NURI GROUNDED DAN LEASE
  11. RUDAL EXPIRED
  12. 48 PESAWAT SKYHAWK HILANG
  13. MESIN JET 2 BUAH DICURI SAAT PERBAIKAN
  14. NO MARINIR
  15. NO LST
  16. NO LPD
  17. NO TANKER
  18. NO KCR
  19. NO NSM
  20. NO SPH
  21. NO JAVELIN
  22. NO HELLFIRE
  23. NO MPA
  24. NO HIDRO-OSEANOGRAFI
  25. NO APACHE OR HELI HEAVY ATTACK
  26. NO M3 AMPHIBIUS RIG
  27. LCS MANGKRAK KARATAN
  28. OPV MANGKRAK
  29. TANK MOGOK
  30. TRANSPORTER MOGOK
  31. HAWK JATUH DAN HAWK PAKAI AVIONIK MADE IN INDONESIA
  32. M4 MADE IN USA
  33. GEAR ROMPI DAN HELM MADE IN INDONESIA
  34. SERAGAM MADE IN INDONESIA
  35. SS2 V5 MADE IN INDONESIA
  36. 4X4/6X6 DEFFERED
  37. LATMA PINGSANNNN DAN SAKIT PERUT
  38. PELURU 5,56 MADE IN INDONESIA
  39. MENTERI NEGARA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  40. RAJA TERLIBAT SKANDAL SEKS
  41. DITOLAK F-18 KUWAIT
  42. PARASUT MADE IN INDONESIA
  43. RASIO UTANG 63% DARI PDB BANGKRUTTTT
  44. PDB RENDAH TIDAK ADA SETENGAHNYA INDONESIA
  45. NO PESAWAT COIN
  46. PILATUS MK II KARATAN
  47. AARM DIAYAM-AYAMKAN DI NEGARA SENDIRI
  48. NO KAPA
  49. KAPAL SELAM APUNG
  50. OPV MANGKRAK KARATAN
  51. TIDAK ADA TAMAN MAKAM PAHLAWAN
  52. NO NASAMS
  53. GRANAT MADE IN INDONESIA
  54. NEGARA YANG RASIS SEJAK DI KONSTITUSI
  55. NEGARA YANG DAMAI DENGAN KOMUNIS
  56. CN 234 MSA SEDEKAH PROGRAM MSI USA
  57. KAPAL NIAGA DIKONVERSI KAPAL TANKER
  58. NO TANK AMPHIBI
  59. LCS BATCH II DEFFERED
  60. LCA DEFFERED
  61. TIDAK MASUK G20
  62. VITA BERAPI UGLY DESIGN
  63. SEWA SATELIT PALAPA
  64. SEWA WILAYAH KE KESULTANAN SULU
  65. CN 235 MADE IN INDONESIA
  66. KAPAL SELAM TERAPUNG
  67. PETRONAS UTANG KE PGN
  68. PROTON DI BELI CINA
  69. KAPAL EQUANIMITY DISITA KEPOLISIAN INDONESIA ATAS PERMINTAAN BADAN PENYIDIK FEDERAL AMERIKA SERIKAT, FBI. AFP
  70. MEGA KORUPSI TERBESAR DI ASIA ADALAH SKANDAL 1 MALAYSIA DEVELOPMENT BERHAD (1MDB)

  BalasHapus
 75. Jiahahahaha.....parade GUN BOAT sebanyak itu ?.....cukup 1 unit MARTADINATA CLASS bisa tenggelam 3 unit OPV tipe MEKO dan 6 unit Gun Boat lainnya πŸ™‚

  BalasHapus
 76. Hari gini kapal masih GUN BOAT semua ?.....serasa masih perang dunia 2 nih πŸ™‚

  BalasHapus
 77. 6 kapal Malon bisa ditenggelamkan rudal dan sisanya tenggelam pakai kanon.....jiahahahaha, TLDM terlihat LEMAAAH πŸ™‚

  BalasHapus