04 September 2022

Latihan Geladi Tugas Tempur K-2 Tahap III Den II (Operasi Khusus) Satkopaska Koarmada I TA 2022

04 September 2022

Latihan Geladi Tugas Tempur K-2 Tahap III Den II (Operasi Khusus) Satkopaska Koarmada I di Pondok Dayung dan Pulau Damar Kepulauan Seribu Jakarta Utara (photos : KoArmada1)

Koarmada I melaksanakan Latihan Geladi Tugas Tempur K-2 Tahap III Den II (Operasi Khusus) Satkopaska Koarmada I TA 2022 di Pondok Dayung dan Pulau Damar Kepulauan Seribu Jakarta Utara, Kamis (25/8/2022)

Dansatpaska Koarmada I Kolonel Laut (E) Berny H. Hunsam, menyampaikan tujuan Latihan adalah Memelihara dan meningkatkan kemampuan Prajurit Satkopaska Koarmada I, serta mampu memahami dan menguasai teknik maupun taktik penguasaan peralatan setingkat Tim dalam pelaksanaan Operasi Khusus, sehingga siap dihadapkan pada medan operasi yang sesungguhnya.


Adapun sasaran Latihan sebagai berikut ; Pertama, Tercapainya peningkatan kemampuan Prajurit dan mahir dalam menguasai prosedur pelaksanaan Navigasi Laut.

Kedua, Tercapainya peningkatan kemampuan Prajurit dan mahir dalam menguasai   prosedur pelaksanaan Selam Tempur Closed Circuit.


Ketiga, Tercapainya peningkatan kemampuan Prajurit dan mahir dalam menguasai   prosedur pelaksanaan Infiltrasi dan Exfiltrasi.

Keempat, Tercapainya peningkatan kemampuan Prajurit dan mahir dalam menguasai prosedur pelaksanaan Penyelidikan Pantai.


Kelima, Tercapainya peningkatan kemampuan Prajurit dan mahir dalam menguasai   prosedur pelaksanaan Raid Demolisi Bawah air.

Selain itu juga wujud Implementasi Instruksi dari Pangkoarmada I Laksda TNI Arsyad Abdullah, terkait program prioritas Kasal Laksamana TNI Yudo Margono dibidang pembangunan SDM TNI Angkatan Laut yang unggul

17 komentar:

 1. Pertamax..... Kopaska gurunya paskal

  BalasHapus
 2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

  BalasHapus
 3. ...KEBUN SAWIT Malonesia TERBENGKALAI di tinggal tenaga kerja dari Indonesia dan Bangla

  rakyat mereka Malonesia sendiri ogah kerja dipekerjaan tersebut karena KOTOR, CAPEK dan BERBAHAYA katanya


  ... Xixixixixixixi 😁

  BalasHapus
 4. KOPASKA πŸ‘‰ Komando Pasukan Katak

  PASKAL πŸ‘‰ Pasukan Katrok Alay bin Lebay πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž

  BalasHapus
 5. Boleh juga sih gaya PASKAL waktu loncat dari papan loncat 10 m πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

  https://youtu.be/Aj7T05BQZVg

  Tapi itukan ☝️ gaya untuk pose pemotretan, rekrutan baru calon PASKAL....boleh deh gayanya 😱.

  Giliran pas tugas beneran, pintu kapalnya didobrak cuma oleh seorang KOPASKA πŸ‘‡ langsung ciut nyalinya....kabur-kabur deh 🀣🀣🀣

  https://youtu.be/24bACvgoUcY

  BalasHapus
 6. BRAVO KOPASKA....BRAVO TNI AL....
  BERLATIH....BERLATIH....BERLATIH....

  BalasHapus
 7. 1fleet geser ke Riau..jadi kapan saja para FrogMan kita bs masuk ke semenanjung dg Mudah wkwkwkkkkπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  BalasHapus
  Balasan
  1. Waktunya indonesia nonton Johor direbut singapore, Sabah dan Sarawak diduduki Pinoy.bukan begitu Pur, ya ampun.

   Hapus
 8. GEMPURWIRA 4 September 2022 09.32

  Ya ampuuuuunnnn....

  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ€£

  BalasHapus
  Balasan
  1. Gak ada ampun buat beruker, sita semua asetnya buat bayar sewa Sabah.

   Hapus
 9. Cukup seorang kopaska, kapal diraja malon terusir dari Ambalat...

  LoL

  BalasHapus
 10. BUKAN ASLI BUATAN THAILAND... Tapi buatan CHINA


  "Two years later, in 2022, Thailand revealed the DP 16 and DP 20A UCAVs. The DP 20A is a local designation for the Chinese BZK005 UCAV that can be armed with up to sixteen small munitions "

  TRANSLATEnya πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž

  Dua tahun kemudian, pada tahun 2022, Thailand mengungkapkan UCAV DP 16 dan DP 20A. DP 20A adalah sebutan lokal untuk BZK005 UCAV China yang dapat dipersenjatai dengan hingga enam belas amunisi kecil."  The Chinese BZK005 UCAV that is jointly promoted with Thailand's ATIL under the designation of DP 20A.

  ARTINYA

  UCAV China BZK005 yang dipromosikan bersama dengan ATIL Thailand di bawah penunjukan DP 20A

  https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz8_-OAMCJ3Vx7V7bgimP4cSJ1ndUtLZCd6DSdqY_PT5OCUVJRQzZaN3eJnbZv71jazPouGSKgvcn2H1oLLkWyvq0Ik0Qj4Ya2lFng0jZg81sNL28_ul40UaCZhscPXruCMv1O4gqN_fP53Rn_4cG-gTdCnJteB7JK15a1ja0mARq9f2F5hBwIjNt2/s1485/774.png  WAKAKAKAKAAKKA


  DAH PADA RIBUT DIBERITA TADI LOL

  BalasHapus
 11. Manakala negara PEMBUAL konon membual kaya tapi pengguna TANK RONGSOKAN yang ROSAK dan pengguna ASET USANG di DUNIA... Wkwkwkwkwkwkwkwkw

  Buat MALU je .... WKWKWKWKWKWK

  DEFENCE SECURITY ASIA) – Sebanyak 75 peratus daripada 44 buah kapal yang dimiliki oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada ketika ini dikategorikan sebagai sudah “berusia” dengan ada di antaranya telah berkhidmat selama diantara 40 hingga 50 tahun.

  Panglima Armada Barat TLDM Laksamana Madya Datuk Abu Bakar Md Alis berkata, TLDM amat memerlukan kapal-kapal yang baru untuk menggantikan kapal-kapal yang telah berusia itu.

  “Sebagai contoh, kapal peronda laju (Fast Attack Craft) yang beroperasi di Pangkalan TLDM Kuantan, semuanya sudah mencecah usia 50 tahun. Dalam erti kata (kapal-kapal) TLDM sudah lebih usianya,” katanya sebagaimana dipetik oleh media tempatan hari ini.

  Beliau ditemui oleh pemberita di Pangkalan TLDM di Lumut selepas menyambut kepulangan kapal KD Lekir daripada menyertai latihan maritim terbesar dunia, “Rim of the Pacific 2022” (RIMPAC 2022) anjuran Tentera Laut AmerikaSyarikat yang berlangsung di perairan sekitar Hawaii baru-baru ini.

  Kegagalan memperolehi kapal-kapal baru untuk menggantikan kapal-kapal yang berusia atau (asset recapitalisation) memaksa TLDM melakukan proses “kitar semula” atau memanjangkan hayat kapal-kapal yang berusia itu.

  Abu Bakar berkata, usaha “kitar semula” itu terpaksa dilakukan kerana tempoh operasi tinggi yang terpaksa dilalui oleh kapal-kapal TLDM.


  Katanya,tempoh operasi kapal yang tinggi memerlukan TLDM sentiasa melakukan proses penyelenggaraan kapal dengan segera.

  Beliau memberi contoh KD Lekir yang baru pulang dari Latihan RIMPAC 2022 yang perlu melalui proses penyelenggaraan singkat sebelum ia bersedia untuk misi operasi yang lain.

  Untuk pengetahuan, kapal korvet KD Lekir milik TLDM yang ditauliahkan dalam perkhidmatan TLDM pada 1984 sudah berusia 38 tahun.

  Namun,walau sudah berusia 38 tahun KD Lekir masih berupaya dan ketika RIMPAC 2022 diberi tanggung jawab untuk menembak peluru berpandu “Exocet MM40”, sekaligus menjadikannya sebagai kapal perang TLDM menembak peluru berpandu di luar perairan Malaysia.

  Beberapa hari lepas, Panglima Markas Pemerintahan Armada Timur Laksamana Madya Datuk Sabri Zali yang ditemui pemberita selepas majlis penutup latihan OSTEX East di Sandakan juga menyebut benda yang sama.

  Menurutnya, TLDM diperakui kekurangan kemampuan, kekuatan dan aset-aset untuk menangani konflik maritim disebabkan ada di antara kapal-kapalnya “sudah berusia” 40 tahun dan berada dalam keadaan yang usang.

  Katanya, aset-aset milik TLDM sudah jauh ketinggalan berbanding tentera-tentera laut negara jiran seperti Singapura, Thailand dan INDONESIA


  Oleh kerana itulah program pembinaan enam buah kapal Littoral Combat Ship (LCS) perlu diteruskan kerana TLDM memerlukan kapal-kapal perang itu untuk mempertahankan kedaulatan perairan negara.

  “Tanpa aset-aset kombat ini (enam buah kapal LCS), kita tidak akan berkemampuan berbuat apa-apa apabila berlakunya konflik maritim. Saya bersikap berterus-terang berkenaan perkara ini, tidak ada apa yang mahu disembunyikan.”

  “Seluruh dunia tahu mengenai kemampuan kita, lebih baik kita mengakuinya,” kata beliau secara berterus-terang. — DSA

  BalasHapus
 12. Kasihan... negara MISKIN tank kebangganya pada ROSAK....wkwkwkwkwkwk

  Belum berperang malah ROSAK.. tank RONGSOKAN ya??...wkwkwkwkwkwkwkwkwkw

  Jadi bahan KETAWAAN seluruh DUNIA...wkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkw

  (DEFENCE SECURITY ASIA) — Sebuah kereta kebal PT-91 “Pendekar” milik Tentera Darat dilaporkan rosak di susur Carcosa menghala ke KL Sentral kira-kira jam 10.27 pagi hari ini (Jumaat).

  Perkara tersebut dirakam melalui televisyen litar tertutup (CCTV) di Pusat Info Trafik dan Kawalan Lampu Isyarat (KLCCC) Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

  Menurut ciapan KLCCC DBKL di Twitter, kejadian itu menyebabkan lorong jalan tengah tersebut terhalang dan trafik sesak.


  “Renjer 01, 02, 05 dan 06 tiba di lokasi pada sekitar jam 10.49 pagi,” menurut ciapan di Twitter terbabit.

  Beberapa anggota polis trafik membantu mengawal aliran trafik ketika proses pengalihan kereta kebal itu dilakukan.

  Kereta kebal berkenaan berjaya ditunda pasukan dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ke suatu kawasan tidak diketahui kira-kira sejam selepas ia mengalami kerosakan di jalanraya terbabit.


  Kereta kebal itu dipercayai terlibat dalam perbarisan di Dataran Merdeka sempena dengan sambutan Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos ini.

  Aset ATM itu merupakan “peserta tetap” setiap kali perbarisan sempena sambutan Hari Kemerdekaan.

  PT-91

  Setakat ini,tiada kenyataan rasmi daripada ATM berhubung kerosakan yang dialami oleh kereta kebal terbabit.

  Kor Armor Diraja (KAD) Tentera Darat memiliki 48 buah kereta kebal PT-91M yang dibeli daripada Poland dan dinamakan “Pendekar”.

  Kereta kebal yang menggunakan meriam 125mm itu dibangunkan oleh syarikat Bumar Labedy daripada Bumar Group

  BalasHapus
  Balasan
  1. Bukan cuma satu GUYS yg mogok

   Tapi 2 unit🀭🀭🀭

   Hapus
  2. Armada tempur militer negeri jiran Malaysia mogok di jalan raya.

   Tak hanya satu, ada 2 tank yang mogok berselisih satu di lokasi terpisah di Kuala Lumpur.

   Hapus
  3. MALON bacotttt doangggg yang Gedhe :
   1. 48 PESAWAT A-4 SKYHAWK HILANG
   2. LCS MANGKRAK
   3. OPV MANGKRAK
   4. Meriam berat 13.500 Kg
   5. Tank kawe turunan
   6. LMS yg lemes

   Merdeka HIBAH tanpa ada Marwah

   Hapus