01 Juni 2018

Honeywell Proposes C-130 Upgrade for Malaysia

01 Juni 2018

Honeywell engages with Royal Malaysian Air Force over long-standing C-130 requirement. Company puts emphasis on boosting cost savings through performance-based logistics (photo : Fiveprime)

Honeywell is engaging with the Royal Malaysian Air Force (RMAF) over a potential programme to upgrade the service’s Lockheed Martin C-130 Hercules transport aircraft, a Honeywell official has confirmed to Jane’s .

The plan features a number of advanced Honeywell systems as well as a proposal to boost cost savings through a bespoke performance-based logistics (PBL) package, said Tim Van Luven, Honeywell Aerospace’s vice president for defence aftermarket sales in the Asia-Pacific region.

“The mission enhancements and upgrades that Honeywell can provide for the C-130 are a cost-effective way for the RMAF to increase the safety, mission-readiness and reliability of this aircraft, while extending its platform life,” said Van Luven.

(Jane's)

206 komentar:

  1. Nah ini berita upgrade service herky malusia apa mau dibilang rusak juga alias tak bisa terbang.....???

    Mana si profesor unknown ompong itu.

    Yg namanya upgrade itu bukan berarti tak bisa terbang ya...malon bodoh!!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn la marah marah.nmpk sgt emosi dan kecewa kau ni.hahaha.berita ttg sukhoi dan f16 yg bnyk rosak dan grounded sudah lama dipublish baik dr media indon sendiri dan malaysia malah di internasional juga sudah dibincang di bnyk forum dgn pelbagai bukti dan link yg diberi.ditambah pengakuan tni bahawa bnyk pesawat tni yg rusak berat dan tak layak terbang mengukuhkan lg masalah sucad yg dihadapi tni au.terutama f 16 hibah yg bnyk rosak ketika ini.terima aje la.hahaha.๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. iya om essen gak perlu emosi puase2 gini, klo cuman ngadepin biang huks cem om tentera delay aka unknown mah kecil. sampe skrg dia kabur molo kalo guwe dateng haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. cuman titip pesan pespur hawk100/200 kami itu ada yg pengiriman tahun 2000. jadi silakan mikir, kira2 pesawat hawk mana yg paling tuwir om tentera delay aka uknown haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    4. Unknown@ mn linknya f16 dan sukhoi indonesia banyak rosak dan di grounded,kl tak de link sama lah ko tuh dgn setan,jgn suka tipu2 dalam puasa nih

      Hapus
    5. Jgn sama kan aku dgn org lain la bro kalau dah panas tu ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚.mmg sikap indon ni mmg bila dah kalah dan panas mmg suka merepek dan meroyan ke.hahaha.sabar si palu,kau dgn indon indon lain same je aku tgk.suka merepek dan mereka reka cerita.malu oiii.anak palu.main jauh jauh k.shuh shuh.๐Ÿ˜Š.kita bukan selevel.

      Hapus
    6. Aku dah bg bnyk link mat lampir.jgn buat buat tak nmpk sbb malu nk.ngaku.hahahah.shuh shuh.g main jauh jauh dgn budak palu ea ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    7. Mat Rempit...??? dia pun sama bagi fakta kelaut... contoh PT-91M bukan MBT...hehehehhe

      Hapus
    8. Dua dua masih anak kecil yg kecewa..maaf kan mereka bro

      Hapus
    9. Malon untuk bayar hutang 1 trilion saja kurang..๐Ÿ˜† apa lagi nak beli sparepart dan minyak untuk terbangkan pesawat ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    10. jom donate untuk hutang yang makin teruk.. semoga jet jiran tak semakin lama rosak kat gudang alatan kerana budget takde.
      apa perlu di donate jet indonesia supaya ada jet malon yang boleh terbang hehehe

      Hapus
    11. Unknown@ aq cabar ko mana linknya F16 dan sukhoi indonesia banyak rosak dan di grounded,sama lah ko dgn najib suka tipu2,kl link zaman jepun yg ko hantar mana lah nyambung dgn reality sekarang lon...Kl nak debat tuh mesti hantar link up to date

      Siapa yg panas hati dan kalah wkwkwk...industri militer indonesia dah mulai berbicara dan banyak weapon buatan indonesia di eksport,ko pula kata aq yg panas hati wkwkwk...Malon setakat ini masih sibuk dgn sparepart sukhoi,sementara indonesia sekarang lg sibuk project IFXnya wkwkwk...ini ibarat cem malon masih jalan di tempat sementara indonesia dah take off menuju bulan,itu ko kata aq panas hati lihat Malon wkwkwk

      Hapus
    12. itulah bro rempit.. maloner sebok ngomong hoaks.. padahal jumlah pesawat tempurnya tidak ada setengah pesawat tempur indonesia.. hehehe

      Hapus
    13. SiTua@ betul bro,cem unknown ini selalu hantar hoaks,link zaman jepun pun di hantar,mana lah sama kondisi jet pejuang indonesia sekarang dgn kondisi link zaman jepun itu

      Hapus
    14. Tengok sembang besar malon tentang Program kapal MRSS,MPA, hanya omong kosong ๐Ÿ˜† apalagi MRCA dari zaman Firaun bisulan ngga satu pun yang realisasi ๐Ÿ˜†
      Inti nya Malon miskin tu tak de Wang ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
      Lagi baik ambil donate pesawat hawk pak arab sahaja lah ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    15. cie ciyee tak selepel, guwe tau nich, yg lagi dlm pengasingan, ngambek nich yeee haha!๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

      alamaakkk tak sanggup trima kenyataan, tak dijawab2 hawkuh masi abege lalalaaa om telolet om haha!๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Hapus
    16. Unknown kan kabur bro dipengasingan d cati cari KPK...kasus rasuah ganas la.

      Jom donate coin...bagi no req bro.

      ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

      Serius ini tulus kami

      Hapus
  2. Upgrade and major repairing berbeza sbb upgrade naik taraf kalau repair mcm sukhoi yg rusak dan grounded itu sbb rosak teruk.disokong pulak artikel media dr indon yg kata 50 drpd 100 lebih pesawat tni rosak berat.kahkhakah.marah sgt tu pasti sbb kecewa sbb sukhoi dan f 16 bnyk rosak dan grounded kan๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. ko perasan tak puak sana ni kalau dia tak setuju dengan hujah kita mula la berkata Bodoh, Beruk dan sebagainya boleh dikata bahasa yang kurang bagus la....

      Hapus
    2. Sebab tu kau jaga hati kau punya, jaga isi otak kau tu. Jangan diisi oleh iri dengki saja.
      Jangan pura pura bodoh lah

      Hapus
    3. tengok.... agak luar biasa budaya disana ya... kalau dilihat rata2 suka kata Beruk dan Bodoh... mungkin dah jadi budaya...

      Hapus
    4. Sbb apa yg kita kata benar.ditambah pulak link dan bukti dr negara indon sendiri.lg la panas diorg.tp ego.dah kalah taknk ngaku sbb malu.ye la.tni au mendunia kan.mane boleh ada pesawat rosak dan grounded walau hakikat.yg sukhoi bnyk grounded aku dgr dr tahun 2009 lg.kat forum diorg sendiri.tgk tu.dia marah dan panas lg tu.sbb kecewa la dgn masalah tni sejak akhir akhir ni.berita buruk ttg ompong dan rosak.hahahahah.bulan puasa ni taknak la lebih lebih komen.lgpun kesian kat diorg.dah la tgh kecewa dan panas dgn masalah tni.nnt tak puasa pulak diorg ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    5. Bwahahhaaa... tengok ini kau budak2 malusia.. ternyata benar kata om super kemarin.. gara2 hutang negara sudah mencapai 1 trillion ringgit, semua rencana ATM terpaksa harus di pending..๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ kesiiiaann nyee.. gara2 ulah si Najib dan UMNO malusia nak bungkrap.. xixiixi

      http://www.malaysiandefence.com/holding-pattern/

      itu link dari malusia sendiri lhoo.. bukan dari indonesia..๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    6. mereka dah panas.... hahahaha

      Hapus
    7. Woy anak tukang bual tak de tu berita major repairing....hoax je yg betul tu cuma major service...bukan rusak tu pesawat alamak ooy...itu pun cuma sukhoi 4 bijik...2 bijik telah kembali pulang...dan telah di upgrade.....kalau sukhoi malon ak percaya berdiam diri kat hanggar tak de spare part...wwwkkwkkwkk

      Hapus
    8. apa pulak... rileks je MKM tu buat Cobra meneuver masa kat singapura baru ni.... hehehehehe... siap jadi tumpuan penonton lagi tau...hehehhe

      Hapus
    9. manuver cobra tapi tak sepakar pilot Ruskie.. itupun cuma sebijik pesawat.. kahkahkahkahkah.. tak malu ke.?? ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ saya maklumi karena malusia sedang krisis, dana untuk perawatan MKM pun tak ade jadi banyak yg bengap di hanggar.. xixixi..

      Beda jauh dengan sukhoi indonesia kesiapan terbangnya 80% dan selalu melakukan patroli dan latihan gabungan diseluruh indonesia.. sabar ye...!! ini puase.. xixixi..๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    10. Tak sepakar...??? tak kisah la janji dia boleh buat walaupun mungkin tak setanding mungkin juga lebih bagus....

      kesian puji diri sendiri ke tu bro...??? hahahaha

      Hapus
    11. Malaysie takde duit.malaysie tak boleh beli jet baru.malaysie nak jet hibah dr kuwait dan oman je.berbeze dgn indon.beli sukhoi tp ompong dan bnyk tak layak terbang.masalah sucad katanye.f16 hibah bnyk rosak dan grounded.sbb tua dan karat katanya.kahkahkahkah

      Ok la.tak baik hina menghina bulan puasa ni.indon pun dah ramai marah dan panas tu.kecewa la katakan.satu je nak cakap.kalau malaysia jd ambik kuwait punya hornet indon bakal tertinggal lg jauh.sbb umur hornet kuwait lg muda dr f16 hibah yg bnyk rosak.kemampuan enjin,radar dan sensor hornet pun lg baik drpd f16 hibah.jumlah hornet kuwait pun lg bnyk plus kuwait baru upgrade hornet dia.upgrade tau.bukan repair sbb rosak mcm sukhoi.

      Ok bye.daaaa

      Hapus
    12. hahahaha... Terbaikkkk... puasa woiiii

      Hapus
    13. kahkahkahkahkah... kenyataan sekarang adalah banyak pesawat malusia yg bengap di hanggar gara2 dana dirasuah UMNO dan NAJIB.

      Dan sekarang pun PM Mahatir sedang membetulkan masalah ini. Karena kalau dibiarkan.. malusia bisa bungkrup gara2 hutang sudah 65% dari GDP atau 1 trilliun ringgit.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜….

      Fokus sekarang PM mahatir adalah itu.. bahkan proyek2 ambisius seperti kereta cepat, MRT fasa 3,harus dibatalkan karena ketiadaan dana.

      Naahh saat masa2 itu.. ATM harus megelus dada karena progaram MRCA, LCA, dan lain2 harus dibatalkan atau ditunda dlm waktu yg blm ditentukan. jadi deeehh ambil barang hibah dari oman seperti hawk bekas.. kahkahkahkahkah.. puase nih ye...๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Hapus
    14. Unknown@ mn linknya sukhoi indonesia di grounded dan ompong,ko hantar link zaman jepun,siapa yg nak percaya lon...Kl sukhoi Malon banyak tak boleh terbang kerana tiada sparepart,banyak link internasional yg hantar cakap cem tuh...Kl tak de link jgn suka tipu2 dalam ramadhan ini lon

      Hapus
    15. Gempur@ sukhoi ko cuma satu ekor sahaje yg boleh hantar manuver cem,yg lainnya sukhoi ko banyak bengap di hanggar kerana tiada sparepart

      Hapus
    16. bagi aku link tu Mat Rempit yang MKM banyak grounded...

      Hapus
    17. yang laur biasanya dia kata MKM banyak grounded dia tahu tak MKM servis kat Malaysia yang mereka punya servis kat luar negara jadi siapa yang banyak gounded ni tunggu giliran servis...???

      Hapus
    18. alah malon cakap apa nihh dasar mentri sial wkwkw lucu kalo liat pemerintah malon gax mentri gax pm sial semua ..... zaman nya najib wkwkw zaman yang sekarang sama aja sam2x sial wkwkw

      Hapus
    19. Mat Rempit mana link tu... yang MKM banyak grounded....

      Hapus
    20. Mat Rempit kata banyak link tadi mana linknya bagi sumber link yang maklumatnya A++ bukan blog sumber politik ya...hehehehe

      Hapus
    21. GEMPURWIRA.. tidak usah pakai link pun sudah tampak kalau MKM banyak yg grounded.. kahkahkah.. karena tidak ada berita semisal latihan gabungan atau patroli yg melibatkan MKM di wilayah malusia sendiri. Biasanya kan sedikit2 ramai tuh berita di malusia kalau menyangkut ATM..?? bahkan saya lihat digrup2 facebook malusia kejadian masa lampau pun diangkat kembali dibuat debat gara2 tak ada berita MKM terbang atau hornet menghalau nelayan china.. kahkahkahkahkah..๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„.

      memang orang2 malusia nih susah untuk move on.. bahkan lagu2 amy search tahun 1997 yg pernah mendunia itupun masih jadi andalan di malusia. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Hapus
    22. uiiiihh... yang dia ni lagi hebat tengok dari mata kasar sahaja... ni lagi bagus... atas alasan tak banyak berita pasal latihan MKM ni... Bro kamu Rasa Malaysia ni sama mcm negara kamu semua benda dia nak laporkan...??? adoooiiii hahahahaha... kejap saya bagi maklumat terkini...

      Hapus
    23. saya rasa jet mahu ditambahkan ukuran panjang 20 meter ke kiri dan 20 meter ke kanan supaya ada tempat harspoint wat angkut periuk api ๐Ÿ˜ธ๐Ÿ˜ธ๐Ÿ˜ธ๐Ÿ˜ธ

      Hapus
    24. sitambahkan tenggekan.. maksud saya ๐Ÿ˜ป๐Ÿ˜ป๐Ÿ˜ป

      Hapus
    25. MKM Malon banyak grounded kerena Malon tak de wang.. kalau ada Wang seperti Indonesia laa lon bisa shoping ini itu ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    26. MKM terlibat dalam latihan ni bro....

      http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/03/07/letupan-di-ruang-udara-sabah-esok/

      Hapus
    27. Rakaman MKM semasa latihan tersebut...

      https://www.youtube.com/watch?v=Tzh7rokkbqY


      https://www.youtube.com/watch?v=K35WeJdgLuc

      Hapus
    28. latihan ejekt kat hanggar

      Hapus
    29. maksud kamu latihan langgar hangar...???

      Hapus
    30. GEMPURWIRA@ Sebijik saja itu bro.. yg kemarin beraksi di Singapura.. kahkahkahkah.. sudah terima saja kenyataan itu. ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Hapus
    31. Sukhoi malon Manuver cobra apanya..itu lebih seperti manuver belut...you know belut malon...wkwkkwk

      Hapus
    32. sebijik apanya tu link yang saya bagi latihan kat sabah tu sebahagian bergabung dengan F-18 dan Hawk... oh maksud kamu setiap kali latihan kena terbang semua ye...??? hahahahaha adoiiii...apa la kamu ni...

      Hapus
    33. meneuver cobra kamu tak tahu ke bro...??? oh ya yang kamu bukan lagi Meneuver belut memang tak boleh buat pun...hahahaha terima kenyataan bro...

      Hapus
    34. Hanya 1 bijik Sukhoi boleh terbang ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
      Sparepart dan CPFH Sukhoi 30 terkenal mahal.. Malon ada Wang tak? ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    35. Gempur@ jgn lah ko cakap sembang dan hantar kebodohan ko kat blog nih,ko tak tau malu keh,sila ko ambil conclution dari link yg aq hantar nih

      1) www.militermeter.com/Armada pesawat sukhoi india masih kesulitan suku cadang/23-03-2017

      2)www.defenseworld.net/india to sell sukhoi spares to malaysia,in return buy Mig29 fighters/15-04-2017

      3)www.malaysiadefence.com/india wants our fulcrum/05-04-2017

      4)www.freemalaysiatoday.com/Aset lapok milik TUDM mendedahkan malaysia pada bahaya/17-03-2017

      India sahaje yg punya sukhoi yg spec n customnya hampir sama dgn Su30MKM kesusahan dalam perolehan sparepart konon pula SU30MKM tak de kesusahan dalam perolehan sparepart,india yg punya beratus2 sukhoi susah nak dapatkan sparepartnya susah konon pula Malon yg cuma punya 18 biji sukhoi...Su30MKI india custom,sparepartnya campur2,ada dari rusia,france dan israel,demikian jg Su30MKM sparepartnya ada dari afrika selatan,france,british n rusia...kerana pemakaian sparepart yg campur2 nih sangat susah nak dapatkan sparepart lg apabila sparepart nih dah expired kerana kilang pembuat sparepart nih sudah tak memproduksi sparepart ini lagi dan ada pula kilangnya dah tutup kerana kilang ini rugi bila produksi sparepart itu lg kerana pembelian sparepart cuma sikit berbandingkan dgn cost produksi

      Hapus
    36. Mat Rempit aku ke ko yang tunjuk kebodohan tu ko nak samakan MKI dengan MKM jadi ko tak nak samakan SU-30MS milik Rusia pasal ia pun lebih kurang dengan MKI... apa punya link la ko bagi ni...??? ko kata tadi banyak link pasal MKM grounded jadi mana linknya...??? ni ko bagi MKI lepas tu ko kata ini sama dengan MKM pasal sama spec...adoiiii apa la punya bebal... ambil buat satu kesimpulan... kebodohan apakah ini....????

      Hapus
    37. Gempur@ makanya ko baca,jgn melancap sahaje kerja ko,bila sudah sangat nak dapatkan sparepart itu apa namanya...bila tak boleh terbang kerana tiada sparepart itu sama sahaje dgn grounded bodoh

      Hapus
    38. wah semudah itu ko buat kesimpulan tu la jangan suka melancap kan dah bebal.... bagi bukti yang MKM takde spare part jangan pula MKI ko jadikan hujah pasal Malaysia bukan sebahagian dari negara India...hahahaha...Mat Rempit ....Mat Rempit.... ada ada saja kamu ni...

      patutla kamu kata banyak berita pasal grounded rupanya berita pasal MKI... apa daaaa...

      Hapus
    39. Gempur@ bila tak paham pasal sukhoi ko tuh custom,jgn lah ko komen sembang dan berlakon pintar,malu lah ko nanti

      Hapus
    40. Bro gempur, bgaimba dg kasus usaha malaysia yg mau manukar pesawat mig malaysia dg sucad sukhoi, wlau akhirnya perjanjian it batal, krn india betpikir rumit dan tdk meguntungkan india,,,,ini membuktikan malaysia kesulitan sycad sukhoiny....inilah jeleknya sucad gado2 akhirny menimbulkan kesulitan tersendiri krn cost yg ditimbulkan mahalllll

      Hapus
    41. Hahahahahahahahahahahah.link apa tu mat lampir.tak de kena langsung dgn su mkm.jgn malukan diri sendiri la.ngaku aje la.dah tewas.jet tni bnyk grounded.hahahaha.๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚.serius aku kaget.rasa lucu sgt.mmg bila dah panas indon akan merepek dan jd tak waras ea.๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚.ayuh semua baca link yg mat rempit bg tu.pasti kamu akan terfikir kedunguan mat rempit.๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
      Bro gempur,stop je la.kesian aku tgk diorg.kecewa sbb sukhoi dan f16 diorg bnyk rosak dan grounded sampai jd tak waras.sampai india dan malaysia pun dah tak boleh nk beza.terdesak sgt dah tu.๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
      Kesian diorg smpai tk lena tido malam memikirkan nya dan bertungkus lumus cari berita ttg su mkm grounded sampai abis bateri phone tu haaa tp tk jumpa sbb mmg hoax dr indon yg kecewa.kalau cari berita ttg su mkm pun akan jumpa ttg berita baik.readiness yg atas 90% dan keampuhan kerana boleh guna bomb paveway amerika.๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚tp berita ttg sukhoi dan f16 indon yg bnyk rosak dan grounded senang je nk jumpa.dr media indon sendiri pulak tu.๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Dah la.malas nak layan.no fight.mengurangkan kebaikan puasa aku je.sorry don kalau buat kau semua kecewa dan panas hati.๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Assalamualaikum.

      Hapus
    42. Unknown@ tak kena langsung dgn sukhoi ko lon wkwkwk...makanya baca link tuh lon biar ko paham wkwkwk...unknown ini salah produk gagal pendidikan Malon dan terkena paparan propaganda UMNO wkwkwk....UMNO kata readiness jet malon 90% para Beruk salah satunya unknown percayalah tuh,tak taunya banyak aset lapok yg tak dapat di ganti pemerintah UMNO wkwkwk
      Nih ko baca link fresh bkn link zaman jepun ko tuh biar ko paham wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Aset lapuk TUDM mendedahkan malaysia pada bahaya/17-03-2017

      Hapus
    43. Malon kalau kalah debat pura pura puasa padahal di rumah lagi minum ais Milo ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    44. TNI AU Fresh dengan latihan bandingkan dengan malon miskin yang readines nya 98% dalam hanggar ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Feb 2017 : Operasi “Tangkis Guntur-17″ 5 pesawat F16 dari Skadron Udara 16
      Mar 2017 : F16 latihan terbang malam
      Mar 2017 : 3 unit Sukhoi Su27 dan Su30 latihan di langit Tarakan
      Mei 2017 : 9 F16 C/D Fighting Falcon serta 12 Hawk 100/200 bergabung dalam latihan Bido Gesit 2017, Pekanbaru
      Mei 2017 : Latihan Sikatan Daya 2017, Sukhoi Su27 dan SU30
      Juni 2017 : Latihan terbang malam di Iswahyudi, beberapa pesawat F16 dan T50 dan Sukhoi
      July 2017 : Latihan diperbatasan Aceh, 4 unit F16
      July 2017 : Latihan bersama Royal Thailand Air Force, Elang Thainesia XVIII.
      July 2017 : Latihan Cakra Perkasa 3 unit Sukhoi di Biak
      Aug 2017 : Latihan flypass diatas Kupang Eltari, 3 unit T50
      Sep 2017 : 6 pesawat F16 Skuadron 16 latihan simulasi “force down” di Pekanbaru
      Sep 2017 : Singapura, 10 F16 TNI AU Joint Fly-Past dgn 10 F16 Royal Singapore Air Force (RSAF) membentuk angka 20.
      Okt 2017 : AUSINDO 2017, Australia 7 pesawat F-16 TNI
      Okt 2017 : 2 unit Sukhoi latihan diatas langit bangka
      Nov 2017 : "Mission Oriented Training (MOT), Riau, 15 pesawat F16 dan Hawk 100/200
      Nov 2017 : Latihan Navigasi, Padang, 3 pesawat F16
      Nov 2017 : “Mission Oriented Training (MOT), Iswahyudi, 21 pesawat campuran F16, Sukhoi dan Hawk
      Nov 2017 : “Iswahyudi Expo” Latihan terbang malam Sukhoi dan F16
      Dec 2017 : 15 Jet tempur F16 latihan di propinsi Riau
      Feb 2018 : Latihan Sandi Perkasa, Pekanbaru, 2 unit F16.
      Mar 2018 : 5 unit F16 latihan terbang malam di Lanud Pekanbaru.
      Mar 2018 : Cope West & Spear Iron 2018, 12 jet tempur F-16 TNI AU dan Angkatan Udara AS (USAF) melaksanakan latihan tempur udara di Manado
      Apr 2018 : 4 unit F16 TNI mengawal Boeing 737-400 VIP TNI diatas Natuna
      Mei 2018 : Jakarta, Latihan Perkasa A, F16 TNI AU simulasi down force pesawat penyusup
      dll etc
      Mai 2018: 4 F-16 ,9 Tucano latihan pprc 2018

      Hanya bandingkan dengan malon yang pesawat hanya nya hanya jadi penghuni hanggar dan latihan eject di hanggar ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    45. Bro gempur...pertanyaan saya kapan terakhir pesawat sukhoi malaysia, mengalami upgrade, spt kita ketahui pesawat rusia mpk pesawat yg umur pemakaiannya cenderung pendek, kemudian bandingkn brapa sering pesawat sukhoi tsb dipkai buat latihan,...silahkn jawab sendiri, bandingkn dg pesawat f16 dan sukhoi TNI yg dipkai buat latihan spt yg sdh disebutkn d atas...

      Hapus
    46. Malon mana bisa jawab coz sukhoi malon still only berdiam diri kat hanggar....

      Hapus
    47. manteb sadies jadwalnya om mul, pingsan dech om tentera delay cs liat jadwal terbang burung besi kita haha!๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      mao nambain sedikit ajah, smua burung besi kita terbanng terusss bertahun2 haha!๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

      1.published on Oct 1, 2017
      sukhoiiiii, banyak haha!๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡
      part 1.
      https://www.youtube.com/watch?v=VfqqlT5Bksg

      part2
      sukhoi terbangggg
      https://www.youtube.com/watch?v=PrGuMCpKIhs

      part3
      f16 banyaaakkk haha!๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡
      https://www.youtube.com/watch?v=bY0V7I9crlw

      1.TNI AU, terbang 10 elang biru haha!๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

      Published on Mar 1, 2018
      https://www.youtube.com/watch?v=-Kj283HbtxE

      2.hut tni ke 72
      Lanud Halim Perdanakusuma, Jakarta, Senin (9/4/2018)

      formasi 8, banyak kan yg terbang haha!๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡

      https://i1.wp.com/www.angkasareview.com/wp-content/uploads/2018/04/Formasi-F-16.jpg?resize=640%2C425

      http://www.angkasareview.com/2018/04/09/galeri-foto-hut-tni-au-ke-72-di-lanud-halim-perdanakusuma/
      terbang 9
      https://www.youtube.com/watch?v=96nzfWYg5r0

      sukhoi, t50, f16, c295, boeing intai, semuanya hadeeerr di jakarta
      hore haha!๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡


      3.Iswahjudi Open House 2018
      markas para elang biru
      http://www.angkasareview.com/2018/04/15/iswahjudi-afb-open-house-sedot-ribuan-pengunjung/

      Hapus
    48. Indon goblok bagi maklumat tahap kesediaan mereka pada umum..hahahha.. bagus tu... kami tak perlu maklum kpd umum terperinci latihan kami.. cukup sekadar ada latihan je.. ๐Ÿ˜†

      Hapus
  3. naik taraf yang perlu untuk memantapkan C130 TUDM...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aku pelik bro.indon yg negara besar hanya ada 20 je pesawat pengangkut taktikal iaitu 20 buah herky.itu pun sudah tua dan hasil hibah dr aussie.malaysia yg kecil ni pun ada 18 pesawat pengangkut taktikal dan lg baik kelas strategik iaitu herky dgn a400m.malu oii.kalau indon nk ngaku a400 yg dibeli nnt dibawah badan militer baik lupakan je la sbb pesawat tu bukan tni punya tp bumn punye.hahaha

      Hapus
    2. tu pun mungkin A400M dari versi asas kerana ia untuk kegunaan umum sahaja... Ko jangan nnt ada yang meroyan mula la kata Beruk, Bodoh dan sebagainya... hehehehe

      Hapus
    3. 20? macacih om unknown, coba dech buktiin kalo bisa haha!๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      oiya hercules ostrasli blom smuanya datang, jadi tungguin aja brikut yg diserpis2 lagi tuch. ama super J yg akan dateng haha!๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      ohh cuman mao inpo aja, buat taktikal, kami masi punya belasan c295, smuanya baruw dan namba terus okeh oceh๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

      dan tentuw blom termasuk cn235 & nc 212 seluruh matra haha!๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

      betewe apa kabar c130 yg gelinding akhir tahun kemaren, emang masi dihitung sehat? woow, warbyazah haha!๐Ÿ˜ฎ๐Ÿ˜ฎ๐Ÿ˜ฎ

      Hapus
    4. Rujuk je world airforce 2018 bro.mmg ada 20 je.tolak yg dah terhempas.c130 yg tergelincir dah baiki bro.oleh airod sendiri.keluar gua bro.hahahah

      Hapus
    5. kenapa jiran tamadun pandai ngetrol.. masuk bakul angkat diri.. nasi tak masak dipecahlah periuk api.. sila simak media yang takde fakta hoaks..

      https://www.globalfirepower.com/aircraft-total.asp

      Hapus
    6. 1 A400M bersamaan 2-3 buah C295 kuasa angkat jadi kalau 4 buah A400M mungkin sekitar 8-12 buah C295...

      Hapus
    7. Malaysia pun ada CN235 daaaa tak nak kira...???

      Hapus
    8. Gempur@ banyak orang malon yg kecewa saat najib beli A400 kerana kos pesawat nih besar sangat berbanding budget pertahanan yg kecik dan setiap tahun kena cut pula,kita tengok sahaje apa yg di lakukan mahathir selepas nih terhadap A400,mungkin di jual balik 2 biji untuk jimatkan kos

      Hapus
    9. ramai yang kecewa...??? berapa ramai tu... hahahahahaha..jangan memandai buat cerita la bro... ni link MKM grounded mana...???

      Hapus
    10. apa sabab jet malaysia tak ada informasi repair and maintenanse.. sabab banyak jet transport and jet pejuang kena rosak. jadi memang info di rahsiakan supaye tak diperlekehkan di khasanah jet dunia.

      Hapus
    11. Mig 29 saja nak di jual malon untuk beli sparepart sukhoi akibat Malon kesulitan anggaran lalu
      Aset lapuk milik TUDM mendedahkan Malaysia pada bahaya ada Wang tak lon ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2017/03/17/aset-lapuk-milik-tudm-mendedahkan-malaysia-pada-bahaya/

      Hapus
    12. berita tahun bila ko bagi link tu bro...??? hhahahaha

      Hapus
    13. alah lo hoak aja lon buktikan kalo f16 sama su tni au banayak yang rusak wkwkw kalo pesawat di kandagin doang dan gax terbang kalo gax ada suku cadang ya takut jatuh kaya semua pesawat su-30mkm lo itu sampe mau jual mig ke india ini fakta malon kacrut

      Hapus
    14. Ada 3 aset lapuk tudm. Iaitu fa-18 hornet, C-130 dan S-61 nuri. Namun kesemua pesawat ini masih beroperasi bukan saja di malaysia malah diseluruh dunia. S-61 masih digunakan oleh tentera laut britain dan qatar, malahan bnyk versi yv sama digunakan sebagai coast guard dan sar, fa-18 negara seperti swiss, canada, australia finland, spain, dan malahan dari kalangan negara tersebut masih mengunakan versi awal iaitu A/B dan rekod c-130 tidak perlu dicerita lagi

      Kebnykan adalah aset2 dari amerika yg terbukti mampu dinaik taraf utk beroperasi lebih lama. Namun masih ada yg mengigatkan bahawa kesemua aset tersebut sudah sampai tahap akhir naim taraf dan perlu di tukar. Itu satu petanda bagus justeru wajar pengantian atau penambahan dilakukan setelah tahun 2020 kerana kesemua aset target mampu beroperasi hingga 2030 - 2050

      Hapus
    15. https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/05/432509/banyak-aset-tudm-sudah-berusia-lebih-20-tahun

      Hapus
    16. Hantar link 2017 will be better than hantar link 2011 seperti malon..link zaman purba dipakai....wwkkwkkk

      Hapus
    17. Indon pun apa kurangnya hantar berita lama juga dipakai...kihhh....kihhh

      Hapus
    18. iya lama tapi gax sampe brita yang 10 tahun yang lalu kaya malon saking bingun cari berita sampe 2011 kadang2x 2007 juga di cari wkwkw menadakan bangsa gax pernah maju selalu terbelakang

      Hapus
    19. makanya ada yang namanya mentri sialll

      Hapus
    20. Masih hangat lon 2017 bukan suatu hal yang rahasia bila ATM Malon bujet Ciput tak de Wang kesulitan operational dan Aset ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    21. jadi buat satu kesimpulan terus kata kesulitan operasi...??? hehehehehe ini lawak

      Hapus
    22. kalau indon nk ngaku a400 yg dibeli nnt dibawah badan militer baik lupakan je la sbb pesawat tu bukan tni punya tp bumn punye.hahaha

      BUT

      Jika selama ini TNI AU hanya mengoperasikan pesawat angkut Hercules C-130, sekarang bersiap untuk mengoperasikan pesawat angkut produksi Eropa, Airbus A400M Atlas

      2 Unit A400M Atlas sudah dipesan Pesawat sudah dipesan oleh Badan Usaha Milik Negara (BUMN) PT Perusahaan Perdagangan Indonesia (PPI)

      Dan kabar terkini, mengutip dari situs resmi tni-nau.mil.id (7/3/2018), bahwa TNI AU siap mengirimkan sejumlah pilot dan para teknisinya untuk mengawaki pesawat turboprop asal Benua Biru.

      A400M yang sejatinya pesawat angkut militer memiliki daya angkut 37 ton diproyeksikanbuntuk membawa barang kebutuhan masyarakat.

      Secara operasional pesawat angkut berat ini dioperasikan oleh PT. PPI dalam menduฤทung tugas pemerintah dalam menekan disparitas harga antara wilayah barat dengan wilayah timur Indonesia.

      Pesawat ini nantinya akan dioperasikan Skadron Udara 31 dan 32 TNI Angkatan Udara (AU).

      Puasa" ngetroll dosa kagasi ?

      Hapus
    23. Harta@ bezalah naik taraf nuri malay dgn nuri qatar atau british...mereka naik tarafkan nuri mereka tak main2 dari airframe,avionik,radar,rotor dll dgn budget besar,beza dgn kalian naiktarafkan nuri cuma setengah kerana budget kurang,alhasil banyak nuri malay terhempas kerana naik taraf yg setengah2 tadi

      Hapus
    24. om unknown, mnurut berita onlen kleian, herkinya 014 tak diapa2in, alias di simpen.
      database herki pon menulis status yg sama begitchu, tak apa yg penting masi ada yg canggih lainnya kan si ndut haha!๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค—

      Hapus
    25. yoi om gempur, utk tni au aja punya belasan c295 mayan buat angkut pasukan. blom termasuk cn 235 & nc212.
      dan jangan lufa tni au masi punya bbrp jet boeing 737 200/400.
      mungkin bentar lagi mao dapat 747 haha!๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค—

      dan masi banyak lg nc 212, c 295, cn235 milik tni ad/al buat sarana angkut pasukan haha!๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

      trimikisi buat airod uda jual sperpart buat ke 5 herki kami, jadi terbang lagi dech haha!๐Ÿค“๐Ÿค“๐Ÿค“

      Hapus
    26. Tak lawak lah Malon.. yang lawak mig 29 sebenar nya masih punya jam terbang ko grounded akibat kesulitan sparepart dan mahal apa lagi Sukhoi yang sparepart mahal dan biaya terbang nya mahal ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    27. Siapa yg share berita 2011. Saya tau kebnykan disini suka sahte berita 2010 ke bawah. Sudah tentu tidak releven.

      Bukan mudah nk naim taraf heli lama yg tiada ciri2 ruang upgrade mcm alatan2 terkini. Dan tidak relevan hanya separuh diupgrade aeparuh lagi tidak. Jadi lebih sesuai upgrade kesemuanya berperingkat. Teknologi ketenteraan avionic pantas oleh itu ada pro and contra upgrade berperingkat

      Sememangnya mig 29 telah di lucut tauliajbatau tidak dioperasikan lagi. Kerana kos selengara yg tinggi. Kerajaan memutuskan agar digrounded. Tetapi pesawat itu kekal dijaga dan sememngnya sekirnya terjadi conflict pesawat tersebut bole dikerahkan semula sama halnua seperti penguna2 F-5. Sesiap yg duduk di malaysia di pahang pasti akan terlihat mig ada terbang lagi walaupun amat jarang.

      Hapus
    28. Dah kos repair lebih mahal dari beli..lebih baik jual.la.. bodo juga indon indon ni ye... pembelian sparepart russia banyak masalah birokrasi...

      Hapus
  4. yehaaaaaa wellcome malonnn...lama tak sua....dari mana ajaaaa...??

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nama sama.tukar nama la don

      Hapus
    2. Unknown Malon.. tukar la nama ko jadi SAPI seperti kemarin ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    3. wah bingung ni jadinya ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

      Hapus
    4. Hahahahahahaa..sy suka sy suka.

      Macam ipin upin sj...setan

      Hapus
    5. Tapi sayang memaki hamun dalam bula n ramadan menjadi asam garam dan budaya budak2 indon ni ye.. memancing emosi utk sama2 menhujat dan menghina...

      Hapus
  5. wooooooww..woooooo... kasus IMDB yg dilakukan mantan PM Malusia Najib Razak dan UMNO akan difilmkan oleh HOLLYWOOD..

    https://www.cnbcindonesia.com/news/20180531224254-4-17439/wolf-of-wall-street-film-pencucian-uang-dari-dana-haram-1mdb

    Tahniah malusia semakin terkenal dibumi dan luar angkasa.. bwahahhahaa.. ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. Baru keluar hutan ke bro...??? orang dah lama tahu la.... hahahahhaa

      Hapus
    2. Tahniiiiaahh... semoga malusia semakin dikenal dibumi karena rasuah Najiiibb dan UMNO.. sejarah dunia tuh patut dicatat dimuseum2 dunia.. bwahahahaahaa..๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    3. kami orang Malaysia OK yang dah lepas biarkan lepas dia pun dah dalam siasatan... yang aku hairan yang Indon pulak meroyan dah kenapa...??? ko settelkan ribuan pekerja china yang bekerja di negara kamu tu... sibuk je memanjang hal politik negara orang lain..

      Hapus
    4. kahkahkahkahkah.. mulai kepanasan nih budak UMNO.. rasa2 saya tengok budak2 UMNO banyak yg blm busa mov on setelah dihantam Pakatan Harapan. sabar ye.. !!! ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜.

      Btw.. total semua pekerja asing di indonesia sekerang hanya 180 ribu. Bayangkan dengan malusia.. 10 juta brooo...!!!๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ sampai2 banyak video di youtube keluhan warga asli malusia mengeluh karena kalah bersaing dengan pendatang dari negara lain.. xixixi..

      Hapus
    5. ohhhh... yang tu tak juga pasal malaysia ni ramai pekerja asing isu tu biasa saja yang kesian ni dah la pekerjaan kurang terpaksa ke negara jiran yang ada kerja di negara sendiri di ambil oleh pekerja dari negara china mcmana tu...?? hehehehe

      Hapus
    6. kahkahkahkahkah.. pandai ye.. budak UMNO satu menghibur diri.. padahal sakit ati melihat pendatang asing dari bangla, nepal, pakistan banyak yg berhasil dan mempunyai kedai untuk berniaga. sedangkan penduduk asli malusia harus hidup merempat gara2 kena GST dan korupsi datuk Najib dan datin Rosmah.. xixixi.. bayangkan 10 juta broo..!!! lama2 malusia ini seperti singapura dan Aborigin penduduk asli disapu pendatang.. ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„ yeeeaaahh. uuuppss puase ye..

      Hapus
    7. tak la indon lagi ramai tapi ye la tak lama lagi proses menghalau pendatang haram ni kat Malaysia cuma sekarang diminta keluar secara baik... kesian pulak aku dengan pendatang haram ni... tapi rasanya kamu pun boleh tahu negara mana yang paling ramai...

      Hapus
    8. kahkahkahkah.. mau halau kau fikir pemuda2 malusia sudah siap ke kerja kasar.??? kalau halau bisa tambah bungkrup tuh malusia.. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„.

      Lebih baik PM Malusia memperbaiki mentality dan etos kerja pemuda malusia dulu.. kalau dah siap.. baru boleh halau pendatang asing. jangan hanya hisap dadah dan melancap je.. kahkah..

      Btw.. saya pribadi juga berterima kasih kepada malusia, karena dari 3 juta TKI yg ada di malusia setiap tahun mereka menyumbang $3-5 miliar dollar kepada indonesia. uyeeeeaahhh..๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

      Hapus
    9. Kesian Malon dah tergadai ke cina,nak tangkap nelayan cina di beting ali pun tak de kuase,blok lg aset dan syarikat negara dah tergadai ke cina kerana banyak utang ke cina...Kesian,Kesian

      Hapus
    10. tergadai tu takdelah sampai mcm tu.... semua kawasan tu masih milik Malaysia.. kerajaan baru ni mula berat ke jepun semula... berkaitan isu pendatang haram tu kerajaan baru ini dilihat lebih tegas membasmi kemasukan pekerja asing yang ramai di Malaysia... Kesian pada pendatang haram ni mereka terpaksa mengadai nyawa merentas laut untuk ke malaysia... saya pernah tanya sorang pekerja asing ni kenapa datang Malaysia katanya tempatnya peluang pekerjaan tak banyak jadi dia sanggup ke sini walaupun secara haram... mcmana takde peluang pekerjaan kalau diisi dengan pekerja dari china....

      Hapus
    11. Peluang pekerjaan kerena Malon ni terkenal sememang pemalas.. kalau la kerajaan Malon ni mengandalkan para Malon2 pemalas bisa tak berjalan pembangunan negara Malon ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    12. pendatang haram poon habis kena rampok polis diraja dan imigresien malon.
      mereka pulak yang berjasa membayar hutang malon dan memberi kewangan malon.. kasihan... budget dari hasil judi dan memeras pendatang haram. jiran dan teruk berpisah tiada

      Hapus
    13. Gempur@ jgn lah ko nak tipu2,semua dunia dah tahu semua aset malon dah tergadai ke cina wkwkwk

      Hapus
    14. tak payah banyak cerita la Mat Rempit mana link MKM grounded tu ni puasa jangan menipu tak bagus...

      Hapus
    15. Tiada aset yg tergadai. Malah project HSR dan ECRL hanya ditangguhkan. Jika di gadai pasti tiada project2 tersebut. Malaysia kini skali lagi dlm pembaharuan utk kembali kezaman kegemilangan tahun 1990 dahulu dizaman yg baru. Meminimumkan dan Menyusun semula permit2 buruh2 kasar dari luar. Menaiktaraf peluang pekerjaan ke sektor lebih tinggi. Stakat ini kesemuanya berhasil dikekalkan menjadi milik negara

      Hapus
    16. antara langkah awal kerajaan baru malaysia

      Program Rehiring Pati ditamatkan 30 Jun

      SHAH ALAM - Program Penggajian dan Penempatan Semula Pendatang Asing Tanpa Izin (Pati) atau Rehiring dilaksanakan Jabatan Imigresen Malaysia akan ditamatkan pada 30 Jun 2018 ini.

      Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, menerusi program Rehiring yang dimulakan sejak 15 Februari 2016, Pati diberikan permit kerja yang sah bagi memenuhi sektor pekerjaan yang dibenarkan iaitu sektor perkilangan, pembinaan, perladangan, pertanian dan perkhidmatan.


      Menurutnya, setakat 28 Mei 2018, sebanyak 744,942 Pati dan 83,919 majikan telah berdaftar dalam Program Rehiring ini, namun program berkenaan tidak akan diteruskan selepas 30 Jun ini.


      http://www.sinarharian.com.my/nasional/program-rehiring-pati-ditamatkan-30-jun-1.841077

      Hapus
    17. sambungan dari berita tadi...

      "Selain itu, program serah diri secara sukarela atau lebih dikenali dengan nama Program 3+1 akan diteruskan sehingga 30 Ogos 2018 bagi membolehkan semua Pati yang berada dalam negara ini dan Pati yang tidak layak untuk meneruskan proses Program Rehiring supaya dapat pulang ke negara asal secara sukarela," katanya menerusi kenyataan, hari ini.

      Muhyiddin menegaskan, selepas tarikh 30 Jun, Jabatan Inigresen akan menjalankan gerak gempur operasi penguatkuasaan secara menyeluruh bagi memburu Pati yang gagal berbuat demikian.

      Menurutnya, operasi berkenaan termasuklah terhadap majikan yang masih berdegil dan tidak mengambil peluang untuk mengambil pekerja asing secara sah.

      "Kerajaan tidak akan berkompromi dalam memastikan majikan dan pekerja asing mematuhi undang-undang negara.

      "Langkah tegas ini perlu diambil untuk mengatasi masalah lambakan pekerja asing tanpa izin di negara ini," katanya.

      Hapus
    18. Harta@ itu kan yg ko kata zaman 90 dulu wkwkwk...Kl sekarang awak lihatlah apa yg dah di buat najib,aset negara banyak di gadai gara2 rasuah dia

      www.malaysiakini.com/Akbar: Firma cina selamatkan 1MDB/28-12-2017

      Hapus
    19. Klu anda fikir brgitu terpulang. Namun keadaan dpt diselamatkan sebelum bertambah parah. Tidak seperti Philippine

      Hapus
    20. Org sibuk nak tangkap.najib dan konco2 dia ingat kita sokong najib.. kalau org sokong najib dia takan kalah pru 14 baru2 ni.. kami pun tak suka pemimpin camtu...

      Hapus
    21. Mulyono.. apa bukti kami malas pakk... Kami tak nak kerja sebagai anjing majikan yg nak kaut untung lebih.. sebab apa rakyat indon dtg malaysia.. bukan sebab rajin tapi malas bekerja di indon kerana gaji murah... kenapa kami perlu bekerja dgn gaji yg murah... bagi pekerja asing je la buat.. takan kami nak keja sekali dgn warga asing.. jatuh maruah kami dong...

      Hapus
    22. 10 juta pekerja asing dimalaysia. Indon bangang pakai sumber mana ni..๐Ÿ˜† indon patut kecoh pasal warga china yg semakin ramai bekerja di indon.. katanya warga indon rajin . Kok kenapa ambil warga china membangunkan negeri indon.. pemalas juga rakyat indon yg ada 380juta ni... ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
  6. sip, honeywell ada cabang di batam/bintan.
    kmaren ada proposal apgred jugak buat pespur kita kok haha!๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bkn nya 5 hercules seri J dah di sign kontrak om,tuh hercules seri J bakal bermarkas di makassar ompal

      Hapus
    2. segra om pit, gak perlu terburu2, tni au masi punya bbrp herki yg blom dikirim osi. total kita punya 37 minus 10 yg dihapus ama masuk musium, jd ntar kita masi punya 27+2=29 herki.
      kalo tamba super J dan
      boeing 737-200/400 milik tni au.
      c295,
      cn 235,
      nc 212

      wahh banyak dech, itu blom di itung punya tni al & tni ad. kalo bole punya polisi jugak haha!๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
      punya PT PPI bole gak digaruk sebentar haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. oiya tengkiu airod, herki kami terbang lageee haha!๐Ÿค๐Ÿค๐Ÿค

      Hapus
    4. Nampaknya budak palu sorg je yg igt airod pernah upgrade herky indon yg dah teruk sgt sbb ptdi tak mampu nk upgrade.hahahaha.sama sama palu.selalulah hantar ke airod nnt ye.tak yah jauh jauh.jiran kan ada kepakaran ๐Ÿ˜† tp kenapa susah sgt nk terima hakikat yg herky kau tinggal 20 bijik je menurut data world airforce 2018?๐Ÿ˜‚ tolak terhempas,tolak masuk muzium dll bnyk tu je ade.hahaha

      Hapus
    5. Eleh nuri zaman jepun pun lebih banyak terhempas dari herki indonesia wkwkwk

      Hapus
    6. tentu berkat airod bisa terbang lagi 5 c130 om unknown, jgn lufa ada 7 lagi dari ostrali yg belum tercatat haha!๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

      kalo dataku dari database herkules internasional lebih sip dan afdol haha!๐Ÿค“๐Ÿค“๐Ÿค“
      dan bbrp lagi yg blom dikirimmmm yihaa haha!๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

      Hapus
    7. Uknown...dlu malaysia memang pernah upgrade pesawat tni, tpi itu dulu, skrg lesen upgrade tsb sdh dicabut olh pihak airbush

      Hapus
  7. @ Bagaz Amrie

    From the link you posted:

    http://www.malaysiandefence.com/holding-pattern/

    "SHAH ALAM: Holding Pattern. It appears that every planned procurement programme under RMAF – and likely the other services as well – has been put off for the time being as the new Pakatan Harapan government seeks to stabilize and improved country’s financial position.

    RMAF chief Gen Affendi Buang in a press conference to mark the 60th anniversary of the service, pretty much acknowledged that everything under consideration for the service had been placed on hold. This includes MRCA, MPA as well as the upgrades for the Hawks, Hercules and Nuri. The LCA rumoured to be part of a future buy will remained that way.

    As for the MPA, the best option is to sign off the option to add surveillance equipment to the three CN-235s as with the contract with Indonesian Aerospace. I believed the above as well as upgrades to the Hercules will not cost more than RM1 billion a palatable solution to funding crunch for the within the next three years and subsequent RMK."

    ^^ Looks like the already approved budget for the MPA by the Najib administration is also had been placed on hold.

    BalasHapus
    Balasan
    1. bro ni kerajaan baru.. baru je memerintah bro tak sampai pun lagi 2 bulan jauh sekali setahun... jadi tunggu perancangan kerajaan baru ni untuk pertahanan Malaysia... TQ..hehehehe

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. Tampaknya MRCA dan project2 military zaman najib nih dibatalkan bro,kerana budget ciput dan budget terbesar di konsentrasikan untuk bayar utang dan perbaikan ekonomi yg lg teruk

      Hapus
    4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    5. Lol.

      The article was quoted from RMAF Chief own press conference.

      Hapus
  8. Hati2 kalau berbuka puasa di restoran malaysia....

    RESTORAN DI MALAYSIA KETAHUAN CUCI PIRING DI GENANGAN AIR JALAN

    https://m.liputan6.com/global/read/3543400/jijik-restoran-di-malaysia-ketahuan-cuci-piring-pakai-genangan-air-jalan


    parah memang orang2 malassia nie.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Itu restoran milik unknown wkwkwk

      Hapus
    2. Gilong malingsial bubar dah target pariwisatanya tambah sial aje

      Hapus
    3. Itu milik hindu pakkk.. bukan org islam.. jangan lupa gerai2 makan indon lagi teruk. Babi jual tepi jalan.. berpakaian macam.islam tapi kafir... jijik kan..

      Hapus
  9. Dengar2 malusia hendak mencuri pulau yang disenketakan dengan singapura....

    Wah benar2 tabiat kleptokrasi mendarah daging ni orang2 malusia.

    BalasHapus
  10. MAT REMPIT mana linknya yang banyak Grounded tu.....saya tunggu ni....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Itu dah aq hantar di atas lon

      Hapus
    2. yang ko bagi tu MKI bukan MKM... tadi ko kata MKM mana linknya kata banyak beritanya jadi mana beritanya...

      Hapus
    3. Bila tak de sparepart maka tak boleh terbang,bila susah nak dapatkan sparepart maka ia tak boleh terbang,kl banyak bengap di hanggar tak boleh terbang sama sahaje dgn grounded...grounded tuh tak mesti di umumkan pemerintah,bila bengap di hanggar terus tak de kuasa terbang kerana tiada sparepart,itu namanya grounded

      Hapus
    4. yang membedakan mkm sama mki cuma dari segi jumlah nya kalo india punya banyak mki kalo malon cuma punya 18 mkm dan kalo india yang punya banyak aja pusing sama sperpat apalagi yang cuma punya dikit wkwkw kalo di tanya sama mki dan mkm sama2x buakn original rusia makanya onderdil nya harus nyari dari beberapa negara wkwkwk pusing2x tuh india aja pusing

      Hapus
    5. Itu sama dgn Mig indonesia zaman dulu thn 60-an,jet masih bagus dan layak terbang,kerana tiade sparepart maka tak boleh terbang,kl banyak yg tak boleh terbang sama sahaje dgn grounded secara tak langsung,paham tak

      Hapus
    6. Dimas@ masalahnya gempur nih dia tak paham soal sejarah sparepart sukhoinya bro,tetap sahaje meracau cem emak2,aq dah kasi link dan penjelasan tetap sahaje dia o'on,kagak ngerti2 tuh bocah

      Hapus
    7. spare part ko bagi link jangan main cakap aku pun boleh cakap Su-30 kamu banyak grounded... bagi sumber sah mengatakan MKM ada masalah spare part.... jangan main cakap sahaja...kalau begitu Su30MS milik Rusia pun masalah spare part... ko tak nak tanya Su-30MS dapat spare part dari mana...??? hehehehehe apa la kamu ni mat rempit... link MKM grounded kamu tak bagi lagi...dari tadi saya tunggu

      Hapus
    8. bukan masalah saya tak setuju dengan kamu...masalahnya kamu yang kata sendiri banyak link pasal MKM grounded jadi saya minta linknya...lastnya kamu bagi pasal link MKI... lagi satu berkaitan isu spare part kamu pasti cara Malaysia mengurus pesawatnya Su-30nya sama seperti india mendapatkan spare partnya..saya rasa tidak....

      Hapus
    9. gembul ya su30ms di tanya dapet sperpat dari mana ya dri prusia sendiri lah lo baca dulu link yang di ats jagan asal cakap bual wkwkw ,,, link di atasaja dah jelas kalo su30mki suku cadang nya langka sedang kan india punya banyak apa lagi negara lo lon punya mkm cuma 18 biji di situ dah ada gambaran lagian mkm sam mki sama2x su bukan original produsen asal,. ada sebagian dari blok barat

      Hapus
    10. Gempur@ kl tak pandai dalam military knowledge jgn cakap sembang lon,setakat ini rusia tak de kesusahan dalam perolehan sparepart kerana dari engine,avionik,radar,missile,alatan komunikasi rusia dah mampu dibina semua,adapun Su30SM sekarang tak payah lg dalam perolehan sparepart kerana sparepartnya sudah boleh di bina rusia,kl ada kesusahan dalam perolehan sparepart maka ia tak akan boleh berkhidmat dalam perang syria...ko tak paham pasal sukhoi ko custom tak,kl tak paham jgn merepet cem emak2 ko lon,india boleh sahaje beri sparepart sukhoi ko tuh kerana boleh sahaje ada 1 item sparepart sukhoi ko tuh ada yg diproduksi india,cem mana pula sparepart sukhoi ko tuh yg dari afrika selatan,yg dari SAAB sweden,dari france,apa india boleh telah produksi sparepart yg dari afrika,sweden dan dari france tuh

      Hapus
    11. bener kata mu mat susah kasih tau anak malon. padahal yang di hadapin itu foto nya mat sabu tapi dia masih gax segan2x juga sama kamu mat rampit wkwkw

      Hapus
    12. Emm.

      Price ??

      Malaysian Air Force in 2009 had quoted asking price of 300 Million Malaysian Ringgit for 16 Planes which came to 18.75 MR per Unit which translates into 4$ Million a Unit for India if the price holds or India might also be able to fetch more discounts from Malaysia is yet to be seen. Myanmar was the last country to procure Legacy Mig-29 jets based on the original air frame design from Russia at around 31$ Million a piece.

      Iran was the first Country which showed Interest in acquiring this jets from Malaysia and was the first client who was OK with the price too, but Malaysian government decided not to accept their offer. India was always perhaps the only country Malaysia was comfortable to sell the Fulcrums without any difficulty, among all other Mig-29 operators. India and Malaysia might agree for a Barter Type of Deal where the exchange of Money might not happen and Malaysia might instead be paid back by the supply of spares for its Sukhoi-30MKM fleet.

      BERITA LAIN MENGATAKAN

      Earlier this month, the Indian and Malaysian Prime Ministers envisaged greater defense co-operation between the two countries including purchase of MiG-29. "There is a possibility too that India will buy our MiG 29 aircraft for refit. We reciprocate by accepting spare parts for our Sukhoi aircraft program," Prime Minister Najib Razak told the media the end of a six-day visit to India on April 5 as quoted by Bernama news agency.

      SU-30SM itu sparepart nya kaga campuran .kaga kayak MKM / MKI

      Hapus
    13. Bro gempur,berita malaysia kesulitan suku cadang sukhoi bukan berita baru,dlu ada keinginan pemerintah malaysia menukar pesawat mig dg sucad dg india, namun akhirnya batal, krn india berpikir rugi dan tdk meguntungkan,dan sampai saat ini malaysia blom melakukan upgrade thd pesawat sukhoinya...it kenyataan, shg hanya sebagiann kecil yg layak terbang krn ketiadaan spare part...klau tdak layak terbang sekian lama sama juga dg dgrounded...betulllvtak...beda dg indonesia, baru2 ini dua pesawat sukhoi indonesia telahvtibs stlh melakukan upgrade berat dibelarusia

      Hapus
  11. mau ingatin aja..puasa nya baru masuk hari ke 16 ni woii..udah2 le berantem terus...

    BalasHapus
    Balasan
    1. apa kabar om jepe, harap makloum nakalnya anak2 ...haha!๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ

      Hapus
    2. kabar baik aja om palu..iyalah..ngak puasa apa ini anak2..

      BTW selamat berbuka buat teman2 malay dan sodara2 di indo.

      Hapus
    3. lagi pada dapet alias kaming muun haha!๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  12. kami bukan bergaduh tapi berlawak sahaja.... nanti raya kosong kosong balik... bermaaf maafan gitu... lepas tu bergaduh lagi tunggu raya lagi begitulah seterusnya hingga kiamat...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aku masih menanti lg link dan bukti mat lampir kata sukhoi mkm grounded tp tak bagi bagi lg.kalau bg pun link sukhoi india yg takde kene mengene dgn malaysia.hahahahaha.sbb nya itu hanya cerita rekaan diorg bila dah panas dan kecewa dgn tni sendiri.diorg tau su 30mkm tudm beroperasi baik semuanya dan readiness di atas 90% tak mcm sukhoi dan f16 indon yg bnyk rosak dan grounded.link ttg sukhoi dan f16 indon bnyk rosak dan grounded kami dh bg tau.siap dr pihak media indon lg.๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Unknown bin sape...
      Biarlah dalam pikiran otak malusia menganggap sukhoi dan f16 indo rusak,
      Cuba pusing2, maenlah mkm kau tuh terbang menceroboh masuk wilayah indo... berani tak

      Hapus
    3. ok nunkow kalo lo bilang rediness su30mkm 90% w minta link nya dong atu gambar nya kapan su 30mkm terakhir latihan terbang di 2018 atu terakhir patroli pegen tau w wkwk kalo lo gax bisa nunjukin link nya cuma bisa bual dan hayal aja looo hayal su27/30 tni au sama kaya su 30mkm lo amit2x dah

      Hapus
    4. Ketawa guling2 dgr pesawat nalatsia readnesny diatas 90%....berarti terbang semuenyeee....klau mbuallll tu, yg wajarrrr j...qiqqiqiqi

      Hapus
    5. Bro gempur dah bg kat atas kau boleh scroll.tp nah aku tambah.

      Maintenance sukhoi dr 2013-2017 dan readinessnya.siap bina service center lg di yg siap 2016 jd tak payah hantar ke luar negara mcm sukhoi rosak indon.

      (2013)
      https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2013-06-17/malaysia-invests-sukhoi-fighter-readiness?amp

      (2016)
      www.malaysiandefence.com/sukhoi-service-technical-centre-inaugurated/

      (2017)
      www.malaysiandefence.com/contracts-nuri-handing/

      Latihan dan ujian menjatuhkan bom paveway.siap airshow di singapore lg.

      (2017)
      https://www.defensenews.com/air/2017/06/15/malaysia-adapts-russian-built-jets-to-drop-us-made-bombs/

      (2018)
      http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/03/07/letupan-di-ruang-udara-sabah-esok/

      Dah jgn sedih sedih ok.
      F18 hornet tudm pun bagus tahap readinesnya.baru selesai diupgrade setara super hornet block I.dgn radar baru,sensor baru,helmet jhcms lg.indon je satu satunye negara takde jhcms jd main jauh jauh ok.shuh shuh.kalau jd tambah dr kuwait hornet ni lg power la sbb dr segi umur,level dan kemampuan sudah sama dan moden.๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    6. wkwkw ngapain sedih lokira link yang lo kirm benr yang lucu di 2016 ada pusat Sukhoi Technical Centre Inaugurated cuma hangar nya aja 1000% w yakin hanya olang rusia aja yang bisa oprek tu pesawat.. asal lo tau dah ada bocoran kenapa sat ini masih di kaji buat bikin Sukhoi Technical Centre Inaugurated di indo karena persaratan yang di minta rusia adalah teknisi nya harus dari rusia lo kira rusa gampang ngasih pelatihan selain itu harus ada uang upeti .. wkwkw lucu aja w liatnya

      Hapus
    7. letupan apa letupan senjata vita berapi.

      Hapus
    8. indon je satu satunye negara takde jhcms jd main jauh jauh ok.shuh shuh.kalau jd tambah dr kuwait hornet ni lg power la sbb dr segi umur,level dan kemampuan sudah sama dan moden.๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      INI YANG BIKIN W NGAKAK GULING2x
      KARENA CANGKOKAN LAH RUSIA JADI MALES NGOPREK TU su30mkm

      Hapus
    9. Unknown aka Sape@ mana linknya sukhoi Malon readinessnya 90 %,sukhoi india sahaje yg punya ratusan sukhoi cuma boleh 50%...melancap n mimpi basah sahaje ko tuh lon wkwkwk...nak hibur diri keh kerana sukhoi banyak bengap di hanggar wkwkwk

      Hapus
    10. Dimas@ unknown aka Sape nih cakap cem tuh kerana dia dah termakan media propaganda UMNO bro....UMNO kata readiness jet pejuang mereka 90% maka semua beruk Malon termasuk unknown dan gempur percayalah tuh wkwkwk...padahal banyak aset TUDM yg dah lapok wkwkwk

      www.freemalaysiatoday.com/Aset lapuk TUDM mendedahkan malaysia pada bahaya/17-03-2017

      Hapus
    11. bener mat lagian su-27 sama 30 kita yang di belarus buat up grade dan onderdil nya ori bukan CAMPURAN KAYA ES CAMPUR

      Hapus
    12. Dimas@ aq dah jelasin panjang lebar kl sukhoi yg punya sparepart campur2 pasti akan susah dapatkan sparepart selanjutnya,beza dgn sparepart sukhoi indonesia ori tak campur2...ya tapi begitulah unknown nih tetap kepala batu kerana dah terpapar media propaganda UMNO sejak lama jd susah untuk mencerna

      Hapus
    13. Hornet usang malon di claim Radar baru ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
    14. USA ,RUSIA pun tak boleh buat readiness pesawat satu jenis 90% .Apa sebab ?.
      Misal Rusia punya 100 pesawat Su-30. Maka 33 unit siap operasi (ready to fly ),33 unit under maintenance ,34 unit lagi on duty .
      pengaturannya sengaja dibuat demikian agar waktu maintenance tidak bersamaan yang akan mengakibatkan kekosongan . Coba fikir pake logika jika semua diterbangkan maka setelah waktu tertentu (misal 1000 jam terbang ) maka harus diadakan maintenance akibatnya seluruh pesawat harus di masukkan garage untuk diperbaiki. ,maka tidak ada satupun yang bisa terbang dan terjadi kekosongan.
      Unknown ini umur berapa ? apa sudah bekerja ? kalau anda sudah ada kerja pasti tahu dalam kerja ada pembagian shif.misal hospital pasti di bagi 3 shif ada yang masuk pagi,siang dan malam andai seluruh dokter masuk pagi semua maka tidak ada dokter untuk siang dan untuk malam .Coba anda fikir ??????

      Hapus
  13. Kembali ke topik,.
    Herky ini mau upgrade jadi siluman ke? Biar tidak di intercep F16 di atas natuna

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalo tak silap herky nih dapat upgrade sistem halimunan cem PTM generasi 6 tuh bro wkwkwk

      Hapus
  14. Nuri tua
    Hawk tua
    F18 tua
    Mig 29 sdh jadi barang tua
    Mkm masih baru tak pernah di upgrade jd sudah tua
    Bapak mahathir sudah tua
    MAMAH ELI pun sudah tua

    BalasHapus
    Balasan
    1. Unknown pun dah tua lah tuh wkwkwk

      Hapus
    2. Udh pada tua, penggantinya kagak Ada pula wkwkwk

      Hapus
    3. hhh nama gue jadi kena imbas hhhhh

      Hapus
  15. Jangan Biarkan Puasamu Sia-sia

    “Betapa banyak orang yang berpuasa namun dia tidak mendapatkan dari puasanya tersebut kecuali rasa lapar dan dahaga.”

    Jadi, sudahlah.. :)

    BalasHapus
  16. Astarghfirullah al azim.over pulak.hahahaha.maaf bro.assalamualaikum ๐Ÿ˜†
    Kosong kosong.tak buat dah ๐Ÿ˜†

    BalasHapus
    Balasan
    1. Eleh,banyak lagak ko...selepas puasa pun ko nanti cakap sembang dan iri hati,sama sahaje lon

      Hapus
  17. Hahaha kenape malon merempat dimari ini blog indodefence bukan najib defence dasar mangkuk khuukk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
  18. Udahlah lon terima aja kenyataan kalo tudm sedang terpuruk hahahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia mengaku berkenaan benda ni bukan sembunyi2 macam indon.. kes komando katak kena tangkap kerana melanun diselat melaka. Media indon diam je.. kes askar kabur di lebanon pun diam... kami still kekal low profile.. nak tgk juga askar indon berani tak buli kami ketika kami takde aset2 baru ni..

      Hapus
    2. Malon dengan 2 Kopaska saja tercirit di ambalat cakap besar tangkap komando katak..๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜† jangan kan dengan nelayan China malon sudah terberak ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†.. tak ada Askar kabur Kat Lebanon yang ada Askar yang dapat pingat kerena mematuhi SOP Askar perdamaian.. Malon tetap low kuality.. bagaimana nak dibully malon pondan pun dah tercirit macam di ambalat dan Tanjung datu ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

      Hapus
  19. PEMERINTAH MALINGSIAL.. MEMINTA TOLONG KE ANAK BUAH RAKYAT MALING DIA SENDIRI..

    TOLONG BERI DERMA KE PEMERINTAH MALINGSIAL COZ LAGI BANGKRUT..

    BUKAN HANYA IMBAUAN DERMA SAHAJA TAPI BERBGEGAS MALING PULAU NEGARA LAIN LAGI IKAN NEGARA LAIN LAGI DAN BUDAYA NEGARA LAIN SUPAYA DAPAT DIJUAL KE CHINA ATAU DIGADAIKAN..

    WKWKWKKKWKWKWKWKWKW...

    SEMISKIN MISKIN YUNANI DI EROPA TAPI ADA YG LEBIH MISKIN DAN TERHINA DI ASIA.. WKWKKWKW

    NEGARA MANAKAH ITU? KALIAN PASTI DAH TAHU JAWABANNYA APA KAN GUYS..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rakyat korea rilek je pakk buat tabung utk rakyat bantu kerajaan bayar hutang imf. Tu tanda patriotik pada negara..

      Hapus
    2. Tapi lawak.. budak2 indon sial yg sentap... hahahhaa..

      Hapus
    3. Pesawat tua mau di upgrade....oh iya negara jaguh kan sedang jatuh miskin.

      Kalau dinegara jaguh pesawat tuanya mau diupgrade beda sama indonesia yg langsung beli baru herky ini

      https://lancerdefense.com/2018/06/01/tni-au-akan-akusisi-pesawat-c-130-type-j-dari-lockheed-martin/

      Hapus
  20. Berita baiknya program 15 to 5 TLDM akan diteruskan oleh kerajaan baru..cumanya mungkin kontrak kaprang LMS kerjasama China akan diteliti semula memandangkan dasar Mahathir yg tegas dlm konflik LCS dgn Chima...mungkin jika kaprang LMS batal ia akan digantikan dgn kaprang baru yg lebih berupaya sama ada repeat order Maharajalela class atau Kedah class.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Silahkan berangan-angan sekedar untuk menghibur diri.

      Negara kamu tuh sudah tergadai ke china, dengan hutang2 negaramu yang besar ke china

      Hapus