05 Juni 2018

RMAF, RAAF Forge Closer Cooperation in Technology Sharing for F/A-18 Hornet

05 Juni 2018

F/A-18 Hornet of the RMAF and RAAF (photo  : Airsoc)

KUALA LUMPUR: The Royal Malaysian Air Force (RMAF) and the Royal Australian Air Force (RAAF) have signed the Certificate of Transfer for the RMAF-owned replacement parts for F/A-18 Hornet aircraft (Model A to D), today.

The certificate was inked by RMAF chief General Tan Sri Affendi Buang and Chief of Australian Army, Lieutenant General Angus Campbell representing the Chief of Defence Force Australia in a simple ceremony at the Wisma Pertahanan here.

"The Certificate of Transfer also proves the close cooperation in technology sharing between RMAF and RAAF, and strengthens the bilateral defence ties between Malaysia and Australia," according to the statement issued by RMAF Civil Defence Division.

Campbell in his brief speech also congratulated the RMAF on its 60th anniversary on June 1, saying that he also hoped that the existing cooperation between the RMAF and RAAF would remain strong in the future.

(Sun Daily)

71 komentar:

  1. maksudnya tanda tangan sertifikat pengalihan suku cadang apa ya. bingung saya. apa jual beli spare parts bekas. apa knalpot bekas si a dijual ke si b. atau penjualan dengan alasan BU (butuh uang).
    apapun itu ada kover sampul transfer teknologi...

    hhhh tahniah deh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Spare parts bekas lah..secara australia bukan produsen f18 kanπŸ˜‚πŸ˜‚

      Suku cadang kok bekas..πŸ˜‚πŸ˜‚
      Jangan2 oli buat gagap gempita dan kereta kebalnya pakai oli bekas juga..πŸ˜‚πŸ˜‚
      Asap knalpotnya sampei ngebulπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. suku cadang yang masih dalam stok RAAF F-18 akan ditransfer ke TUDM secara gratis melalui FPDA..bukan bekas..

      dan ngak adanya TOT karena TOT term hanya dengan produsen di amrik..

      Hapus
    3. Suku cadang yg sdah d pakai..d elap2 biar kinclong kemudian d transver k malonπŸ˜‚πŸ˜‚

      Australia beli pake dolar masa mw d kasi gratisan k malonπŸ˜€πŸ˜€
      Klo habis pake alias bekas, tak ape laaπŸ˜€πŸ˜Ž

      Hapus
    4. Akhirnya di bantu aussy juga si malay...kasian tudm nya sudah terpuruk kurang suku cadang..mau beli tak de wang

      Hapus
  2. Asyik nak pikir negatif aje kamu ni..

    BalasHapus
  3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  4. Bukan beli dan jual. Diberi secara percuma sebagai bantuan daripada negara FPDA

    BalasHapus
  5. Brg hibah free je ni sbb malaysie takde duit.kesian malaysie.πŸ˜‚ hahaha
    Dah dekat dah tu.mula mula deal sparepart akan dtg deal f18 hornet lengkap pula.mcm yg aku kata spec hornet aussie setaraf dgn hornet malay yg baru diupgrade atau setaraf dgn super hornet block 1.hornet aussie dah jalani 3 fasa upgrade atau HUG bro.radar apg 75 +jhmcs + advance sensor and pod.power tu.cuma umurnya same dgn f16 hibah kau.agak tua πŸ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Eleh barang lapok sahaje ko dah cakap sembang lon,kuwait negara kecikpun dah tak nak guna hornet block I,kuwait nak beli hornet blok III,cuma malon miskin sahaje yg masih suka barang lapok blok I wkwkwk

      Hapus
    2. wkwkw malon miskin yang lain sebagaian pesawat nya dah 4++ cuma malon aja masih yang masih pake f18 blok 1

      Hapus
    3. negara kaya dapat dari stok gurun apa cerita...hahahaha

      Hapus
    4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    5. khas ditujukan kepada Dinas Nur... betul ke Malaysia je yang masih pakai F-18...??? mohon masuk hutan semula bro nampak sangat baru keluar hutan... ni negara Kanada yang akan mengambil pesawat F-18 milik Australia...

      Canada To Get First Two Used Australian F-18 Fighter Jets In 2019

      Canada will receive the first two of 18 used Australian F-18 fighter jets in 2019.

      The first two used Australian F-18s to be delivered in 2019, Canadian procurement minister Carla Qualtrough was quoted as saying by Ottawa Citizen at the CANSEC military equipment trade show last week.

      The final cost for the procurement is still not known although the government has set aside $500 million to buy 18 fighter jets.

      Pat Finn, the Department of National Defence’s assistant deputy minister of materiel, recently noted that the Canadian government has received what’s called a letter of cost proposal on the proposed sale. He expects that a deal will be in place by the end of the year with deliveries to begin in the summer of 2019.

      The Liberal government originally planned for the arrival of the first used aircraft in January 2019.

      Australia needs the approval of the U.S. State Department to transfer the aircraft to Canada. Approval is needed because the F-18s were built in the U.S. with American technology.

      The federal government has confirmed that the Australian aircraft will be operating alongside the RACF’s other CF-18s at Bagotville, Que., and Cold Lake, Alberta. “The aircraft will be employed at 3 Wing Bagotville and 4 Wing Cold Lake,” the government noted earlier this year. “DND is currently reviewing infrastructure requirements to accommodate the additional aircraft.

      http://www.defenseworld.net/news/22648/Canada_to_Get_First_Two_Used_Australian_F_18_Fighter_Jets_in_2019#.WxbCGO4vzIU

      Hapus
    6. Yakin hornet kuwait bisa dihibahkan sekarang lon, bukannya tahun 2021 bru dipensiunkan nunggu pesawat tempur baru, klo tahun sgitu su35 tni Au sudah datang,blum lagi viper yg mau dibeli juga, teknologi hornet blok 1 tahun sgtu sudah jauh ketinggalan bro

      Hapus
    7. bro boleh beza hornet dengan super hornet tak...???

      Viper...??? bro selagi belum ada jangan sebut bro...

      Hapus
    8. salah kamu tu bro F-18D TUDM selepas dinaik taraf baru ini ia setara dengan F/A-18 Super Hornet Block 1...

      Hapus
    9. Malaysia Completes F/A-18D Hornet Upgrade

      More lethal sting for RMAF's Hornets

      “STICK me in this jet, and I’ll take her anywhere,” said a Royal Malaysian Air Force F/A-18D Hornet ‘driver’.”

      The pilot’s confidence in the much-vaunted strike fighter’s ability to handle modern threats is due to the fact that the RMAF’s 20-year-old fleet recently underwent a comprehensive upgrade that gives it an even more lethal “sting”. The best just got better.

      The programme, carried out in phases, was to enhance the Hornet’s combat effectiveness in its primary tasking in the air-to-air and air-to-ground roles.

      This included the integration of four primary elements — Boeing’s Joint Helmet-Mounted Cueing System (JHMCS), the super-agile, thrust-vectoring AIM-9X Sidewinder heat-seeking air-to-air missile, Global Positioning System (GPS) guidance kits for the GBU-31, -32, -38 and -54 Joint Direct Attack Munitions (JDAM) “smart” bombs, and the Advanced Targeting Forward-Looking Infrared (ATFLIR) pods for the strike mission.

      Air force chief General Datuk Seri Affendi Buang told the New Straits Times that the upgrades had given RMAF Hornets a “quantum leap in capability”.

      “The upgrades will ensure the Hornet’s dominance in the modern battle space against a broad spectrum of airborne and surface threats for years to come,” said Affendi, who added that the upgrades put RMAF’s Hornets on par with Boeing’s F/A-18E/F Super Hornet Block 1.

      http://defense-studies.blogspot.com/2017/07/malaysia-completes-fa-18d-hornet.html

      Hapus
    10. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    11. saya fokuskan ayat ni dari berita tersebut

      “The upgrades will ensure the Hornet’s dominance in the modern battle space against a broad spectrum of airborne and surface threats for years to come,” said Affendi, who added that the upgrades put RMAF’s Hornets on par with Boeing’s F/A-18E/F Super Hornet Block 1.

      dia menyebut SUPER HORNET BLOCK 1 bro bukan HORNET Block 1... beza tu bro keupayaan Hornet dengan Super Hornet... Maksud saya disini Hornet TUDM sudah setara dengan Super Hornet Block 1 selepas diupgrade baru ni...

      Hapus
    12. Spare parts bekas lah..secara australia bukan produsen f18 kanπŸ˜‚πŸ˜‚

      Suku cadang kok bekas..πŸ˜‚πŸ˜‚
      Jangan2 oli buat gagap gempita dan kereta kebalnya pakai oli bekas juga..πŸ˜‚πŸ˜‚
      Asap knalpotnya sampei ngebulπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Malon..ooohh malon...Suku cadang bekas kok banggaπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      Hapus
    13. haha... indon apa tau,
      yang tau su35 mendunia kalau dapat
      ketar ketil buat negara tetanga.
      lagi2 Australia n singapore f35...

      Hapus
    14. Xixixi...Malon tau apa,disaat negara ASEAN beli pespur...Malon mengharap hibah,xixixi

      Hapus
    15. @mat rempit & dinas nur
      Hahahahahahha.woi.takkan serendah ini military knowledge kamu.jgn malukan diri dlm komen kamu la.boleh beza tak generasi dan block?adoiii kau tgk la level forumer korg mcm mane.malu je.ok la.aku story sikit.block pesawat adalah variant yg dikembangkan utk sesuatu jenis pesawat ia juga dikenali trench utk typhoon contohnya super hornet block 1,2, dan 3 dan f 16 block 10,15,30,40,50 dan 70.mane ada hornet block 1 bro.baca balik komen aku yg aku kata adalah super hornet block 1.utk sesebuah hornet yg dah diupgrade dan mencapai kemampuan super hornet block 1 ia adalah baik kerana super hornet block 1 adalah jauh lebih berkemampuan drpd f 16 block 10-40.maknanya hornet malaysia dan aussie dah sama taraf dgn super hornet block 1 yg juga membawa erti lebih baik drpd f16 hibah kau sbb f16 hibah kau baeu setaraf block 32.utk generasi pesawat pula ia adalah drpd generasi 1-5 saat ni.dan hornet malaysia dan aussie adalah generasi 4++ iaitu generasi yg sama dgn super hornet setelah terima upgrade iaitu setaraf super hornet block 1.jd point nya disini bezakan dulu antara hornet dan super hornet,kemudian bezakan dulu block pesawat dan juga bezakan dulu generasi pesawat.kesimpulannya hornet malaysia dan aussie yg sudah menerima upgrade adalah lebih baik drpd f16 hibah malah kemampuannya sama dgn super hornet block 1.πŸ˜‚πŸ˜‚
      Dan lask sekali jgn hina negara sendiri sbb kau pun terima jibah herky tua buatan 1980 dan f16 tua buatan 1980.lg lapuk tu.teknologi pun dah ketinggalan kata komisi dpr di parlimen.πŸ˜‚

      Igt bro jng malukan diri lg ok πŸ˜‚πŸ˜‚
      Super Hornet Block 1
      Super Hornet Block 1
      Super Hornet Block 1
      Suoer Hornet Block 1

      Hahahahah

      Hapus
    16. Mirul@ singapure n australia dapet f35
      bukan malonπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    17. Adoii nampaknya don masih tak dpt beza antara hornet dan super hornet.study dalam dalam dulu baru reply komen aku ni ok.sbb tu aku kata korg tak selevel aku.hanya ada hampas dlm otak πŸ˜‚ ada ke sama kan blok dan generasi.dinas nur lg la teruk samakan genersi pesawat dgn blok pesawat terus.mat rempit ok lg cuma nmpk dungu sbb dia kata blok 1 tu adalah hornet sedangkan hanya super hornet yg ada blok πŸ˜‚

      Sbb kan korg agk low level aku mudahkan cerita la ok dan sbb ni jgk la kenapa canada beria sgt nk hornet ausie sbb ia setaraf dgn super hornet dah bro.

      Nah pegang ni ok:

      Hornet milik Malaysia dan Australia setelah diulgrade sudah sama level dgn super Hornet Block 1 yg sudah generasi 4++ πŸ˜†

      Hapus
    18. Unknow@ kita beli hibah f16 block 52 barangnya sdah d mari...
      Malon ingin beli f18 bekas kuwait gak dateng2😱😭
      Beli spare part australi cman mimpi..πŸ˜«πŸ˜‚

      Takde wang kok kebanyakan gayaπŸ˜€

      Hapus
    19. @arizal bukan block 52 f16 hibah kau bro.itu hanya klaim kau dgn bagi nama block 52.f16 hibah kau hanya setara block 32 je.radar dan enjin tyoe lama yg tak ditukar.hanya refurbished.radar masih apg68v4 sedangkan block 52 sudah radar apg68v9.itupun ketinggalan zaman teknologinya jika dibandingkan dgn jet zaman kini.

      Hapus
    20. Nah.tgk bezanya.tp jgn kuciwa dan sedih ok.Aku bg maklumat tambahan radar hornet malaysia dan aussie setelah diupgrade setara super hornet block 1 dr apg65 kpd apg 73 adalah berjarak 180km dibanding radar f16 hibah kau apg68v4 yg hanya berjarak 130km.kuasa deteksi radar hornet malaysia dan aussie apg73 jauh lg berkesan dgn target yg lebih bnyk dan persisi dibanding dgn radar old version apg68v9 di f 16 hibah kau.ditambah pakej atflir dlm upgrade hornet malaysia dan aussie meninggalkan jauh lg f16 hibah kau dlm soal teknologi.hornet malaysia dan aussie juga betul betul multirole sbb dah boleh ground attack (jdam),air superiority dan maritime strike (harpoon) sedangkan f16 hibah kau tak boleh maritime strike sbb tak diintegrasikan utk menggotong harpoon.senjata dlm kurungan tu adalah apa yg f16 kau tak boleh bawa dan yg tiada dalam inventori tni au kau.
      https://tni-au.mil.id/supremasi-pertahanan-udara-vis-a-vis-hibah-f16/

      Hapus
    21. Unknow@ hanya klaim aku...
      Emangnya malon suka me klaim ngomong tanpa bukti

      Coba baca kenapa d sebut f16 blok 52 dan apa saja yg d upgrade
      http://www.f-16.net/f-16_users_article6.html

      Hapus
    22. Unknow@ malon si raja hoax kebanyakan makan harapan si najib dan rosmahπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Indonesia tak pernah meklaim

      Malon sering me klaim lihat skrg kna azab negara kau d beri hutang se gunung kilimanjaroπŸ˜€πŸ˜€

      Hapus
    23. Ngaku aja la bro arizal dua komponen penting utk menjadikan f16 real block 52 iaitu radar apg68v9 aku ulang apg68v9 ok. tp f16 kau baru radar apg68v4 dan faktor kedua moden iff utk real block 52 digelar bird slicer antenna aku ulang bird slicer antenna tp f 16 kau takde ni ok.antenna yg dpn kanopi tu juga digelar advance iff.f16 thailand dan singapore yg block 52 ada antenna ni.jgn kecewa jgn marah jgn sedih.terima hakikat dan move on.dan kalau nk banding dgn hornet malaysia dan aussie yg sudah diupgrade mmg jauh ketinggalan f16 kau.tgk kemampuan radar saja sudah beza bro.apatah lg kemampuan enjin,payload,jarak,umur,iff dan mmc serta software.nah baca ni.kau je klaim f16 block52 walau hakikat hanya setara block32 je.dan nak tau kenapa boeing sendiri mengatakan hornet malaysia dan aussie sbg setaraf super hornet?sbb nya radar yg ada di hornet malaysia dan aussie ialah radar yg digunakan super hornet block 1 iaitu apg73.

      Oopss:

      https://dayamiliter.blogspot.com/2015/04/situs-resmi-f-16-tidak-pernah-menyebut.html?m=1

      Ni lg la jelas:

      militermeter.com/f16-hibah-tidak-pernah-setara-f16-block-52/

      Hapus
    24. malon ni gw suka mudahnya dimabuk impian. senang ngomong setaraf ini lah itu lah.
      kenyataannya ialah tak ada duit untuk servis jet.
      angkut bakul saja kerjaannya.
      haha nyaman lah kau dalam keterukanmu
      inferior terjaguh hahaha

      Hapus
    25. mengemis enjin bekas.. disombongkan pula.
      dibilang mesin jet alien lah.
      ngomong saja dapat spare parts recicle πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      hhh minta minta kok sombong

      Hapus
    26. @arizal
      Dan lg satu apa yg patut real f16 block 52 ada ialah helmet jhmcs.f 16 thailand upgrade juga sudah ada dan f16 singapore juga sudah ada jhmcs oh dan juga hornet malaysia dan aussie juga sudah ada jhmcs tp sayang sbb f 16 hibah tiada jhmcs.maaf bro @situa kamu terlalu low class dan keanak anakn utk sy balas komen kamu.kalah debat terus lari topik.

      Hapus
    27. Unknown@ ausy,kuwait tak guna super hornet blok 1 lg,ausy nak ambil F35 dan buang hornet,begitu jg kuwait nak ambil super hornet blok 3 dan buang hornet blok 1,cuma Malon yg guna hornet blok 1 wkwkwk

      Hapus
    28. orang gila barang sedekah dibilang lethal hahaha

      terpuruk dalam pola pikir halusinasi

      Hapus
    29. Unknown@ ko yg dungu,tak tau bezakan hornet dgn super hornet,malon cuma ada F/A-18 C/D hornet,sedangkan australia ada F/A-18 E/F Super hornet blok 1 dan F/A-18 C/D Hornet,walaupun F/A-18 C/D hornet ko di upgrade hasilnya tak akan setaraf dgn F/A-18 E/F super hornet australia,walaupun setelah di upgrade,radar boleh setaraf tapi kekuatan engine,airframe,tenggekan,kelajuan hornet ko tuh kalah jauh dgn super hornet australia,cem mana dimensi hornet ko yg lebih kecik dari super hornet australia yg besar boleh setaraf,ko baca link ini biar ko paham : www.bowor99.blogspot.com/Comrades : F/A-18 E/F Super Hornet/2010/11

      Siapa kata F-16 C/D 52ID radarnya tak jauh,setelah di upgrade radar APG68 V4 F16 C/D 52ID indonesia jangkauannya mencapai 268 km,pesawat ini jg ada targetting pod dan helmet jhmcs,sila baca link ini :

      1) www.indomiliter.com/F-16 C/D Blok 52ID : Welcome the new fighting falcon/30-07-2014

      2)www.indomiliter.com/7 point peningkatan kemampuan pada radar AN/APG-68 jet tempur F-16 C/D Blok 52ID/08-04-2017

      3)www.indomiliter.com/untuk F-16 C/D Blok 52ID TNI-AU pilih Sniper ATP atau Litening Pod/21-04-2017

      Hapus
    30. Wow nmpknya mat rempit masih tak dpt bezakan hornet dan suoer hornet dan block dlm pembangunan hornet.kecewa dgn link yg sy bg.apa boleh buat hakikat bro.ini adalah 3 teknologi yg sepatutnya ada pd f16 block 52 yg real:
      1)radar apg68v9
      2)advance iff bird slicer
      3)jhmcs
      Ketiga tiga ni f16 hibah kau takde.
      Hornet malay dan aussie sudah ada advanve iff dan jhmcs.sedangkan f5 thailand dan singapore pn dah ada jhmcs.f16 kau masih takde πŸ˜‚
      Kalau hornet malay dan aussie lapuk dan ketinggalan zaman maknanya f16 kau lg teruk la sbb jhmcs pun takde.radar pun lg low dr apg73 hornet malay dan aussie.advance iff pun takde.malangnye.hahaha
      @situa
      Maaf aku tk berminat berbalas komen dgn low class forumer mcm kau.study dulu.hujah dgn fakta baru komen ok.

      Hapus
    31. Unknow@ makanya d baca pakcik biar lu gk sesat..
      Sdah najib dan rosmah sesat d tambah luh..
      Mw d bikin bangrut gmn lagi malonπŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    32. Unknown@ nampaknya unknown nih shock berat dan tak mau terima kenyataan F16 C/D Blok 52ID indonesia full combat dan di upgrade lebih modern,baca tuh link yg aq hantar lon wkwkwk...Malon yg satu ini tak terima kenyataan F16 C/D 52ID indonesia ada radar APG68 V4 jangkauan radarnya 268km,ada fitur IFFnya,ada sniper podnya,ada helmet JHMCSnya wkwkwk...ko nih cuma iri bila ada jet indonesia lebih modern dari jet ko tuh,ko mereka2 cerita bila fitur2 pesawat indonesia tuh expired n kuno wkwkwk

      Baca tuh link biar ko paham beza hornet dgn super hornet wkwkwk...Super hornet n hornet australia tuh dah berkali2 di upgrade tak cuma sekali,beza dgn hornet ko tuh baru sekali kena upgrade ko kata dah setaraf super hornet australia wkwkwk...dari segi dimensi sahaje body hornet ko pendek berbanding super hornet yg punya dimensi body besar dan panjang,dari segi mana hornet ko tuh setaraf dgn super hornet australia,malu woi bila cuma boleh troll dan bual wkwkwk...link yg aq hantar tak dibaca tapi cakap sembang dan troll biar dikira pandai tapi dungu wkwkwk...malu woii wkwkwk

      Hapus
    33. Malon gagal dapat suku cadang ausy

      http://leaderpost.com/news/national/defence-watch/first-2-australian-fighter-jets-to-be-in-canada-next-year-but-no-word-yet-on-final-cost/wcm/14405854-5183-4c55-a536-86a8c625bbd6

      Hapus
    34. Keduluan negara yg punya wang...
      Lagi2 malon dapet mimpi yg burukπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    35. Arizal@ biasalah bro unknown ini sifat iri hatinya sudah mendarah daging,dia akan shock dan tak terima kenyataan melihat ada jet indonesia lebih unggul dari pada jet malon,dihantar berpuluh link pun tak di baca sama dia kerana rasa irinya dah tingkat dewa bro

      Hapus
    36. unknown gila.
      malon tak mampu beli hornet australia.
      terus minta spare parts bekas.
      mau ko anggap barang mewah pula.
      teruk teruk..
      ya lah anggap saja ko dapat ban superhornet ato apalah..
      aku sayangkan saja kalo komentarmu diperlekehkan khasanah jet dunia akhirat

      Hapus
    37. unknown gila..
      saya hanya ingin mencerdaskan otak kamu sikit je.
      tapi terlalu bodoh kamu rupanya.
      ah sudahlah

      Hapus
    38. Ompit@ malon gak pernah tayangin berita belanja makanya si unknow bikin berita sendiri dgan versinya d mimpiπŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    39. @mat rempit @arizal
      Aku CABAR mane mane indon bg aku link atau bukti yg F16 hibah ada JHMCS.hahahaha.
      Takde bro.itu hakikat.jhmcs wajib ada bg pesawat generasi ke 4++ tp kau takde.
      Kesian mat rempit.masih tak boleh terima kenyataan ttg f16 hibah.terima lah kenyataan bro.
      Dlm program upgrade tiada jhmcs utk f16 hibah kau.advance iff bird slicer pun tiada.radar apg68v4 di f16 kau hanya berjarak 130km.jhmcs pun tiada dlm upgrade.aku cabar kau bg aku bukti yg jhmcs ada diupgrade di f16 kau.maaf bro.f16 hibah kau amat ketinggalan zaman,tiada radar real block52 iaitu apg68v9 kerana hanya menggunakan radar refurbished apg68v4,tiada advance iff brid slicer,tiada jhmcs.agak malangkan.ia hanya setaraf block32 yg sudah lapuk teknolohinya.
      Oh ya.aku dh baca kink kau mmg tiada sebut radar apg68v9.malah ia hanya radar yg diefurbished.tiada sebut jhmcs juga.hahahaha.
      Baca link yg aku bg bukti dr media kau sendiri yg f16 hibah takkan setara block 52 pun.hahahah.hanya besi buruk dizaman dulu.kesian.
      Bro sila buat komparaai antara f16 yg real block 52 singapore dan thailand dgn f16 hibah lapuk kau.

      @situa.maaf kamu tak.menarik.minat sy utk berkomen.pergi main jauh jauh.shuh shuh.

      Link ini hanya utk.merwka yg kuat sahaja boleh buka sbb takut kamu amat kecewa.

      https://dayamiliter.blogspot.com/2015/04/situs-resmi-f-16-tidak-pernah-menyebut.html?m=1

      Ni lg la jelas:

      militermeter.com/f16-hibah-tidak-pernah-setara-f16-block-52/

      Ohhh.sila jgn banding f16 hibah kau dgn hornet malay dan aussie sbb jauh sgt beza.f16 hibah kau takkan boleh menandingi kemampuan hornet malay dan aussie yg diupgrade setara super hornet block 1.hahaha

      Hapus
    40. Lupa nak bgtau.aku dah baca semua link kau bg dan lebih drpd itu.mmg HAKIKAT tiada 3 teknologi utama real block 52 di f16 hibah kau iaitu:

      1)radar apg68v9 range 256km (f16 hibah kau hanya guna apg68v4 range 130km)
      2)advanve iff bird slicer (f16 hibah kau hanya guna basic iff)
      3)jhmcs (teknologi ni mmg langsung tiada dlm tni au termasuk sukhoi kauπŸ˜‚)

      Nah tgk perbandingan ini FAKTA:

      Radar:
      Hornet Malay APG3 range 180km
      Hornet Aussie APG73 range 180km
      F16 hibah APG68v4 range 130km πŸ˜‚

      JHMCS
      Hornet Malay:Yes
      Hornet Aussie:Yes
      F16 hibah:No πŸ˜‚πŸ˜‚

      Role:Maritime strike (Harpoon missile capability)
      Hornet Malay:Yes
      Hornet Aussie:Yes
      F16 hibah:No (tak boleh tembak misil Harpoon)πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      JDAM strike:
      Hornet Malay:Yes
      Hornet Aussie:Yes
      F16 hibah:No (JDAM pun takde πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚)

      Hornet Malay dan Aussie lg multirole sbb boleh air superiority,percision ground strike,dan maritime strike manakala F16 hibah tidak.πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Malah drpd segi range,payload,enjin,speed F16 hibah jauh ketinggalan dgn Hornet Malay dan Aussie.πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Jika dibandingkan dgn F16 real Block 52 Singapore dan Thailand:

      F16 real blck52 thailand:APG68v9 (256km)
      F16 real blck52 singapore:APG68v9 (256km)
      F16 hibah blck32 indon:APG68v4 (130km)😒

      JHMCS
      F16 real blck52 thailand:Yes
      F16 real blck52 singapore:Yes
      F16 hibah blck32 indon:No😒

      Advance IFF:Bird slicer
      F16 real blck52 thailand:Yes
      F16 real blck52 singapore:Yes
      F16 hibah blck32 indon:No just basic iff😒

      Semua itu fakta bro.bukan rekaan.nah baca ni:

      https://dayamiliter.blogspot.com/2015/04/situs-resmi-f-16-tidak-pernah-menyebut.html?m=1

      militermeter.com/f16-hibah-tidak-pernah-setara-f16-block-52/

      https://www.google.com/amp/s/www.ainonline.com/aviation-news/defense/2016-08-15/thai-f-16-upgrade-includes-german-air-air-missiles%3famp

      F16 Thailand:
      (The IRIS-T is among a package of improvements fitted onto some of the RTAF’s F-16s that also includes the Northrop-Grumman AN/APG-68(v)9 radar, Link 16 datalink, the Joint Helmet Mounted Cueing System (JHMCS), Terma ALQ-213 Electronic Warfare Management System and improved night-fighting capabilities.)

      Hornet Malaysia:
      (The upgrades will ensure the Malaysian Hornet’s dominance in the modern battle space against a broad spectrum of airborne and surface threats for years to come,” said Affendi, who added that the upgrades put RMAF’s Hornets on par with Boeing’s F/A-18E/F Super Hornet Block 1.)

      This included the integration of four primary elements — Boeing’s Joint Helmet-Mounted Cueing System (JHMCS), the super-agile, thrust-vectoring AIM-9X Sidewinder heat-seeking air-to-air missile, Global Positioning System (GPS) guidance kits for the GBU-31, -32, -38 and -54 Joint Direct Attack Munitions (JDAM) “smart” bombs, and the Advanced Targeting Forward-Looking Infrared (ATFLIR) pods for the strike mission.

      F16 hibah Indon
      Rupanya dr awal Kemhan kau hanya uphtade setara block32 πŸ˜‚

      (Isi Teknologi

      Konsep Hybrid (perkimpoian), yaitu F-16 block 25, dengan kekuatan mesin tetap block 25, tapi avionik serta senjatanya di upgrade ke block 52. Keunggulan terdapat di avionic block 52, yang lebih canggih dari avionic block 25 dan block 32. Catatan : Proposal Kemhan mengusulkan agar upgrade avionic dilakukan menjadi block 32.)

      https://www.google.com/amp/s/amp.kaskus.co.id/thread/5268b18420cb172771000007/pro-dan-kontra-hibah-pesawat-bekas-f16-as

      Hapus
    41. Ni yg paling bahaya utk kamu.bg yg tak kuat jgn baca ok.Dari parlimen kau sendiri πŸ˜‚

      Rupanya hanya setara block 32.mcm aku kata bro hornet malay dan aussie berada jauhhhhhhhhhhhh diatas kemampuan f16 hibah kau.mcm yg aku kata bro.RADAR!!RADAR!!RADAR!!itu pun dah amat berbeza dgn f16 block 52 yg real. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      https://www.google.com/amp/s/amp.kaskus.co.id/thread/5268b18420cb172771000007/pro-dan-kontra-hibah-pesawat-bekas-f16-as


      Sisi Teknologi

      Konsep Hybrid (perkimpoian), yaitu F-16 block 25, dengan kekuatan mesin tetap block 25, tapi avionik serta senjatanya di upgrade ke block 52. Keunggulan terdapat di avionic block 52, yang lebih canggih dari avionic block 25 dan block 32. Catatan : Proposal Kemhan mengusulkan agar upgrade avionic dilakukan menjadi block 32.

      Pertimbangan yang mengemuka : karena Indonesia negara kepulauan, maka tidak membutuhkan mesin dengan jangkauannya lebih jauh. Untuk menjangkau Malaysia, misalnya, bisa dari kepulauan Riau, atau Pontianak untuk menjangkau wilayah Malaysia yang dekat Kalimantan. Begitu juga, untuk menjangkau Timor Leste bisa dari Kupang.

      Dasar pemikiran dari Komisi I dengan konsep Hybryd itu terkait dengan “efek getar” (deterrent effect) dan daya tangkal. Singapura memiliki F-16 block 52 sejak tahun 1998 yang lalu.. Jadi kalau Indonesia di tahun 2014 memiliki 24 unit F-16 yang diupgrade “hanya” menjadi block 32, maka dinilai tidak mempunyai efek getar di kawasan.

      Komisi 1 mempersilahkan Kemhan untuk mempersiapkan beberapa opsi, dilengkapi perkiraan biaya dan waktu, untuk menjadi bahan pertimbangan yang diperlukan. Proposal Kemhan untuk meng upgrade menjadi block 32, dan butuh waktu 3 tahun, dengan ongkos us$450 juta, sementara dari segi efek getarnya juga tidak terasa, maka menurut Komisi I, adalah keputusan yang “nanggung”, perbuatan setengah-setengah. Adalah lebih baik sekalian saja beli pesawat tempur baru sebanyak 6 unit blok 52. Selain efek getarnya lebih terasa, umur pemakaian juga akan lebih lama, yaitu sekitar 30 tahun, dibanding pesawat bekas yang hanya berumur 12 tahun.

      Hapus
    42. Unknown@ link ko tuh tak kuat dan zaman jepun,ko baca link aq tapi ko pura2 dungu lah kerana ko iri F16 indonesia ada targetting pod,ada helmet JHMCS,radar APG68 dah di upgrade sehingga jangkauan radar jadi 268 km dan IFF,ko tak terima kenyataan F16 indonesia modern setelah di upgrade...malu ko lon wkwkwk

      Dari mana jalannya hornet ko bisa setaraf super hornet australia,radar boleh setaraf setelah hornet ko kena upgrade,tp engine,kelajuan dan airframe super hornet australia lebih strong dari pada hornet ko tuh,baca link aq biar ko paham lon wkwkwk

      Hapus
    43. Unknown@ hadoii,link di baca tapi pura2 dungu lah kerana iri sangat dan tak boleh terima kenyataan wkwkwk...parlemen di percaya wkwkwk...itu hanya cakap oposisi yg suka buat kacau di parlemen supaya jatuhkan nama pemerintah,oposisi di percaya wkwkwk,apa kata oposisi tp kenyataannya F16 indonesia di upgrade dgn modern....kasian deh lon tak terima kenyataan F16 INDONESIA full combat n modern wkwkwk

      Radar F16 C/D 52ID jangkauannya mencapai 268 km setelah di upgrade,ada di link : www.indomiliter.com/7 point peningkatan kemampuan pada radar AN/APG-68 F-16 C/D 52ID/08-04-2017

      F16 C/D 52ID boleh bawa JDAM,laser guided bomb,ada targetting pod,ada JHMCS ada di link : www.indomiliter.com/Welcome the new indonesia fighting falcon/30-07-2014

      www.indomiliter.com/untuk F-16 C/D Blok 52ID TNI AU pilih Sniper ATP atau Litening Pod/21-04-2017

      Hapus
    44. Om pit percuma kita berbicara degan bukti

      Orang dia sumber hoax kaya si najibπŸ˜€πŸ˜‰

      Hapus
    45. Arizal@ unknown cem tuh kerana ia iri sangat melihat F16 Indonesia full combat n modern,kerana ia iri sangat maka dicari2lah link hoax dan link yg tak de quality untuk menunjukkan F16 indonesia down grade wkwkwk...pasal link yg tak de quality n tak de integrity pun di hantar cem link milimeter,kaskus dan cakap oposisi dari parlemen,itu pula di hantar unknown yg suka hoax n troll nih wkwkwk

      Hapus
  6. dengar khabar batch awal F-18 Australia akan diserahkan kepada Kanada tahun depan....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ya iyalah, mending dikasih ke kanada. Udah ketauan F18 nya bakal dirawat & diupgrade.

      Daripada dikasih ke elu ruk. Bayar ongkos kirim pun tak akan mampu

      Hapus
  7. Nahh gtu dong.. sesama persekutuan FPDA harus saling membantu d saat ada sekutunya yg mngalami masa sulit.. jangan d lupakan ya 😊😊

    BalasHapus
  8. Ausy dah tak nak guna barang lapok ausy sekarang fokus nak ganti semua hornet lapok dgn F-35

    BalasHapus
    Balasan

    1. ok bro rempit
      malon lapor ke australia minta mesin jet pump.
      sebagai gantinya malon disuruh menggembalakan kanguru.

      dulu siapa tu yang suka menuduh indonesia senang mengadu ke australia..
      ternyata negeri dia sendiri yang mengemis ke kanguru..
      ludah dibuang dijilat sendiri.
      sudah mengemis enjin jet.. masih pula menyombongkan diri bahwa itu enjin jet alien. hhh negeri teruk.
      mau gratis ya rongsokan lah bro πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      Hapus
    2. Lha zaman now semua negara berlomba2 beli jet brand new,cuma Malon yg berlumba2 minta hibah jet lapok bro wkwkwk

      Hapus
    3. eleh biar je lah bro rempit apa dia orang mau kata.
      yang dapat kursi superhornet lah. karburator superhornet lah.
      senang kumpolkan besi burok rupenya πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      Hapus
    4. Yoi bro,yg penting sekarang kita tak suka yg lapok2 wkwkwk

      Hapus
    5. iya itulah akhir jaman bro rempit. sifat sombong dan bohong membuat Tuhan menunjukkan jalan ke neraka buat mereka..
      ahh sudahlah bro rempit

      Hapus
  9. betul antara negara yang mereka bagi hibah C-130 mereka dah kurang guna pesawat tu maka mereka hibah pada sebuah negara dalam jumlah yang banyak juga...pesawat lapok tu mereka hibah c-130 milik mereka

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kementerian Pertahanan resmi melakukan kontrak pengadaan C-130H Hercules ex- Australia pada tahun 2013 di era Menteri Pertahanan Purnomo Yusgiantoro. Dari sembilan unit yang didatangkan dari Australia, empat diantaranya berstatus hibah, sedangkan lima unit lainnya dibeli.
      Kesembilan unit C-130H Hercules ex-RAAF ditempatkan di Skadron Udara 32, terdiri dari nomer A-1333, A-1337, A-1332, A-1335, A-1334, A-1330, A-1336, A-1331, dan satu unit lagi sedang dalam proses upgrade oleh Airbus. Sebagai informasi, C-130H Hercules dengan nomer A-1334 telah mengalami total lost dalam musibah kecelakaan menjelang pendaratan di Bandara Wamena, Papua. Tercatat 12 awak dan satu penumpang dinyatakan tmeninggal dunia dalam kecelakaan yang terjadi pada 18 Desember 2016. (Indomiliter.com)

      Xixixi ,budak malon nih cakap HOAX paling jago, baca selengkapnya lon...biar paham...berapa yg d kasih berapa yg di beli pakai uang...xizizi

      Hapus
    2. Hibah tp di upgrade bkn cem jiran dapat hibahpun tak di upgrade wkwkwk

      Hapus
    3. eleh untuk bayar hutang dahulu lah bro rempit

      Hapus
  10. yah sama sama hibahlah..biar malon seneng...tapi kita beli "baru" herky, beli "baru "pespur, beli "baru" a400 dll..bgtuh lon..

    BalasHapus
  11. Biasalah banyak warga malon yang masih sakit ati sebab tak Ada dana lagi untuk memodernkan armadanya yg mulai berkarat satu persatu wkwkwkwkwk *ngakakjelah

    BalasHapus