23 Januari 2024

Australia and Japan Sign Research Agreement for Undersea Warfare

23 Januari 2024

Australia and Japan to enhance capabilities in robotic and autonomous systems for undersea warfare (image: Saab)

Australia and Japan have signed an agreement to enhance strategic capabilities in robotic and autonomous systems for undersea warfare.

The research project between Defence Science and Technology Group and Japan’s Acquisition, Technology and Logistics Agency is the first under a bilateral research, development, test and evaluation (RDT&E) arrangement signed in June 2023.

The inaugural research project will contribute to strategic capabilities in undersea communication and interoperability between Australia and Japan.

Australia and Japan share an increasingly strong Defence science and technology relationship underpinned by the Special Strategic Partnership and the updated Joint Declaration on Security Cooperation, signed by Prime Minister Anthony Albanese and His Excellency Kishida Fumio, Prime Minister of Japan, in 2022.

Quotes attributable to Chief Defence Scientist, Professor Tanya Monro AC
“Maintaining a technological edge in our rapidly changing strategic environment is vital.

“This is the first collaborative research project to be conducted as part of the bilateral research, development, test and evaluation arrangement I signed with my Japanese counterpart last year.

“It illustrates the increasingly strong defence science and technology relationship shared by Australia and Japan. By partnering we deliver science and technology outcomes that we cannot achieve alone.

“This project will build a foundation for future joint research on robotic and collaborative autonomy, aiming to deliver advanced capabilities to support asymmetric advantage.”


71 komentar:

 1. Pertamax Turbo Ron 98 cm Pertamina yg Punya

  BalasHapus
 2. Marhalim Abas 2 jam lalu
  AW189 untuk APMM

  SHAH ALAM: Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan surat penerimaan empat helikopter super sederhana Leonardo AW189 kepada Galaxy Aerospace (M) Sdn Bhd hari ini. Pengeluaran LOA itu dijalankan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Ruji Ubi, kata Kementerian Dalam Negeri dalam satu kenyataan.

  Pertahanan Malaysia telah menyiarkan tentang pencarian APMM untuk empat helikopter angkat super sederhana baharu dalam tempoh dua tahun lepas. Di sini dan di sini .

  APMM AW139 M72-03. Selain daripada tugasnya dengan APMM, helikopter itu juga digunakan untuk pelbagai tugas lain. Gambar diambil pada akhir 2013. Pertahanan Malaysia

  Pelepasan itu tidak menyebut kos kontrak walaupun. Saya menjangkakan bahawa ia akan berada di utara RM300 juta berdasarkan kontrak untuk tiga helikopter AW139 untuk TLDM. Mungkin, mereka akan mengumumkannya pada DSA 2024 Mei ini.
  Kenyataan daripada Kementerian Dalam Negeri
  MAJLIS SERAHAN SURAT SETUJU TERIMA PEROLEHAN EMPAT BUAH HELIKOPTER MEDIUM LIFT AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA
  Putrajaya, 23 Januari 2024 – Majlis Penyerahan Surat Setuju Terima kasih bagi Perolehan Empat Buah Helikopter Medium Lift Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) telah disempurnakan oleh YB. Datuk Haji Ruji bin Haji Ubi, Ketua Setiausaha, Kementerian Dalam Negeri di Bilik Mesyuarat Pertiwi, Setia Perkasa 1, Kementerian Dalam Negeri.
  Perolehan ini telah dilaksanakan oleh Bahagian Perolehan, Kementerian Dalam Negeri pada tahun 2022. Kontrak ini telah dianugerahkan kepada Syarikat Galaxy Aerospace (M) Sdn Bhd yang berjaya melaksanakan perolehan empat buah helikopter jenis AW189 lengkap dengan kelengkapan peralatan untuk menyokong operasi Jabatan/ Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).
  Majlis turut dihadiri YBrs. Tuan Haji Khairuddin bin Bakar, Setiausaha Bahagian Perolehan, YBhg. Laksamana (M) Datuk Hamid bin Haji Mohd Amin, Ketua Pengarah APMM dan wakil syarikat.

  Nampaknya sejak catatan saya yang marah mengenai kurangnya minat terhadap APMM , Kementerian Dalam Negeri berebut untuk memastikan perkhidmatan itu mendapat peralatan yang sangat diperlukan.

  Apabila dihantar, lima AW189 akan berkhidmat dengan dua agensi kerajaan Malaysia, APMM dan Bomba yang mempunyai dua. Sebuah helikopter Bomba AW189 terhempas tahun lepas. Tidak jelas sama ada ia akan dibaiki. AW189 akan menjadi tambahan kepada armada berputar APMM yang
  termasuk helikopter Dauphin dan AW139.


  Apa yang tinggal pada helikopter Bomba AW189 9M-BOF selepas ia terhempas di apron MIAT bersebelahan dengan lapangan terbang Subang. Bomba

  Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa pegawai Galaxy Aerospace baru-baru ini bertemu dengan rakan sejawatan mereka dari Lockheed Martin di kemudahan mereka di Subang. Galaxy Aerospace, mungkin, akan membida helikopter Black Hawk untuk program TUDM untuk dua belas helikopter baharu .
  — Pertahanan Malaysia


  KATANYA KALIS HUTANG, SHOPPING CASH..HELI 4 BIJI AJA PAKE LENDER aka BROKER aka CALO..4 BIJI DIBAGI 3 KEH (APMM BOMBA & TLDM) WKWKWKKKKKKKKKKK🤣🤣🤣🩲🇲🇾🩲

  BalasHapus
 3. joe berkata:20 Januari 2024 jam 7:04 malam
  Berita lain ialah seorang Tentera Laut terperangkap dalam skandal bekalan

  joe berkata:21 Januari 2024 jam 9:44 malam
  Marhalim, jika sebuah kapal belum menyiapkan kerja-kerja reka bentuk, yang saya rasa bermakna kerja-kerja fizikal di atas kapal itu masih belum selesai, adakah ia sebenarnya boleh bersedia untuk ujian laut seperti yang didakwa Laksamana?

  Marhalim AbasTwitter: marhalimabas berkata:22 Januari 2024 pada 10:42 AM
  Kerja reka bentuk yang tidak disiapkan untuk LCS ialah kerja reka bentuk pengeluaran, iaitu kerja menterjemah kerja reka bentuk ke dalam pengeluaran. Ini mesti dilakukan kerana kapal sedang dibina kerana ia adalah yang pertama.

  Jadi mungkin laksamana betul. Seperti yang saya katakan sebelum ini orang industri telah berkata kapal akan terapung apabila ia dimasukkan ke dalam air. Sama ada ia akan berfungsi sebagai reka bentuk, adalah sesuatu yang mesti mereka sahkan.

  hulubalang berkata:22 Januari 2024 pada 11:15 AM
  dilancarkan dan di dalam air ≠ percubaan laut

  kapal sentiasa dilancarkan walaupun ia belum siap sepenuhnya. selepas ia dilancarkan, ia akan diikat bersama-sama dengan kerja-kerja pemasangan dan kemasan selanjutnya yang dilakukan kepada mereka. Selepas itu selesai, barulah sea trial akan bermula. Selepas semua percubaan selesai barulah ia diserahkan kepada pelanggan, dan ditauliahkan secara rasmi.

  Ini adalah contoh. Di bawah adalah gambar korvet Gowind kedua UAE, Al-Emarat ketika ia dilancarkan secara rasmi dan terapung di dalam air. Anda boleh melihat dengan jelas bahawa masih jauh dari selesai pada peringkat ini.

  https://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2022/05/UAEG4-scaled.jpeg

  https://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2022/05/UAEG2.jpeg

  Jika LCS Maharaja Lela boleh benar-benar dilancarkan pada pertengahan tahun ini (pelancaran asal 24 Ogos 2017 adalah penipuan. Hanya untuk memenuhi tarikh akhir untuk membuat pembayaran -https://www.malaysiandefence.com/no-quarter/ ), maka ia akan mempunyai 2 tahun lagi sebelum tarikh pentauliahan yang dirancang. Seharusnya masa yang cukup untuk menyiapkan kapal.

  Zaft berkata:22 Januari 2024 pada 12:51 PM
  Jika tidak silap integrasi senjata dilakukan apabila dilancarkan. Ini juga bermakna halaman BNS mempunyai kapasiti percuma untuk membina LMS2.

  Sudah tentu kita boleh mengimport LMS2, tetapi kemudian kita akan bergembira sekali lagi dengan BNS yang berhutang, pekerja mahir ditinggalkan, kemudian kita memberi mereka kontrak lagi dan mereka tidak dapat menyelesaikannya. Kemudian kita mengimport dan sekitar dan sekitar kita pergi.


  MALON OH MALON BHUAHAHAHAHAHAAA🩲🇲🇾🩲

  BalasHapus
 4. MAJLIS SERAHAN SURAT SETUJU TERIMA PEROLEHAN EMPAT BUAH HELIKOPTER MEDIUM LIFT AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA

  Putrajaya, 23 Januari 2024 – Majlis Penyerahan Surat Setuju Terima bagi Perolehan Empat Buah Helikopter Medium Lift Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) telah disempurnakan oleh YBhg. Datuk Haji Ruji bin Haji Ubi, Ketua Setiausaha, Kementerian Dalam Negeri di Bilik Mesyuarat Pertiwi, Setia Perkasa 1, Kementerian Dalam Negeri.

  Perolehan ini telah dilaksanakan oleh Bahagian Perolehan, Kementerian Dalam Negeri pada tahun 2022. Kontrak ini telah dianugerahkan kepada Syarikat Galaxy Aerospace (M) Sdn Bhd yang berjaya untuk melaksanakan perolehan empat buah helikopter jenis AW189 lengkap dengan kelengkapan peralatan misi untuk menyokong operasi Jabatan/ Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).

  Majlis turut dihadiri YBrs. Tuan Haji Khairuddin bin Bakar, Setiausaha Bahagian Perolehan, YBhg. Laksamana (M) Datuk Hamid bin Haji Mohd Amin, Ketua Pengarah APMM dan wakil syarikat.

  BalasHapus
 5. Alhamdulilah... 4 buah helikopter AW189 baru untuk MALAYSIA COAST GUARD guys.... Shoping CASH kalis NGUTANG

  BalasHapus
 6. kasihan APPM pun heli SEWA LAGIIIiiii haha!🤣🤣🤣

  BalasHapus
 7. ORANG KAYA BELI CASH bukan NGEMIS NGUTANG LENDER... 🤣🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
  Balasan
  1. Orang kaya sekawasan bual dan cuma kerasukan kalis hutang karena takde lender yg percaya lagi.Pinoy pun gelak mengayamkan Malon.

   Hapus
 8. Psssttttt.... Shoping CASH 4 BUAH HELIKOPTER AW189....

  Menurutnya, aset berkenaan melibatkan peruntukan berjumlah RM600 juta dan telah mendapat kelulusan bagi proses perolehan keempat-empat helikopter itu.

  BalasHapus
 9. APPM, BOMBA, PDRM apalagi militer KL mana mampu SHoPPING, tapi SEWA sangat KUATTT haha!🤣🤣🤣
  ini bukan howaks..

  BalasHapus
 10. 2023 SEWA HELI = Kementerian Pertahanan Malaysia pada 27 Mei 2023 lalu telah menandatangani perjanjian sewa dengan penyedia layanan penerbangan lokal, Aerotree, untuk menyediakan empat helikopter bekas Sikorsky UH-60A+ Black Hawk.
  2022 SEWA HELI = 4 buah Helikopter Leonardo AW 139 yang diperolehi secara sewaan ini adalah untuk kegunaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang akan ditempatkan di No.3 Skuadron, Pangkalan Udara Butterworth
  2022 SEWA HELI DAN SIMULATOR = Kerajaan sebelum ini pernah menyewa Helikopter Latihan Airbus EC120B dan Flight Simulation Training Device (FSTD) Untuk Kegunaan Kursus Asas Juruterbang Helikopter TUDM. Selain itu, kerajaan turut pernah menyewa 5 unit Helikopter EC120B; 1 unit Sistem Simulator
  ---
  2024 MYR 19,7 (approx. US$ 4,370 Billion) : SEWA LAGI
  2023 MYR 17,74 : SEWA
  2022 MYR 16,14 : SEWA
  The Defence Ministry has been allocated RM19.7bil, an increase of RM2bil compared from this year, while the Home Ministry will receive RM19bil, an increase of RM500mil from this year, says Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  ---
  DEFICIT 4,3% : The Malaysian government remains committed to fiscal consolidation with the fiscal deficit expected to improve to 4.3% of GDP by end-2024 (2023e: 5.0%) and ultimately reach the targeted 3.0%-3.5% by end
  🤣BUDGET LEVEL SEWA : DEFISIT 4,3%🤣

  BalasHapus
 11. ❌Based on the release by Finmeccanica Helicopter Division, which stated that the helicopters was ordered by TPG Aeronautik Sdn Bhd for the department, it is likely that the helicopters will be➡️ leased by Bomba.

  ❌PDRM recently announced a ➡️leasing contract for two AW139 for its air wing
  ❌while RMAF signed for five H120 helicopters for basic flight training at LIMA 2015, also under a ➡️lease.
  https://www.malaysiandefence.com/bomba-getting-two-aw189-helicopters/
  ----

  BOMBA leasing AW
  PDRM leasing AW
  RMAF leasing H120

  lease = SEWA
  bnerkan SEWA HELI...masi banyak lagi bukti haha!🤣🤣🤣

  BalasHapus
 12. 4 buah heli AW189 CASH KALIS NGUTANG macam INDON... 🤣🤣🤣🤣

  "Sekarang kita ada Pusat Udara Maritim di Subang, dan helikopter agensi ditempatkan di situ. Sedang dalam perancangan ialah perolehan helikopter untuk kegunaan rondaan khususnya di pantai timur Sabah dan Sarawak.

  "Yang penting aset kita ini perlu ditambah bagi memastikan kawalan sempadan lebih sistematik dan lebih rapat untuk mengelakkan ketirisan," katanya dalam sidang media selepas mengadakan lawatan rasmi dan menaiki kapal Kapal Peronda Luar Pesisir pertama (OPV1) di sini pada Khamis.

  Menurutnya, aset berkenaan melibatkan peruntukan berjumlah RM600 juta dan telah mendapat kelulusan bagi proses perolehan keempat-empat helikopter itu.

  BalasHapus
 13. 2024 SEWA HELI = Majlis Penyerahan Surat Setuju Terima bagi Perolehan Empat Buah Helikopter Medium Lift Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)
  2023 SEWA HELI = Kementerian Pertahanan Malaysia pada 27 Mei 2023 lalu telah menandatangani perjanjian sewa dengan penyedia layanan penerbangan lokal, Aerotree, untuk menyediakan empat helikopter bekas Sikorsky UH-60A+ Black Hawk.
  2022 SEWA HELI = 4 buah Helikopter Leonardo AW 139 yang diperolehi secara sewaan ini adalah untuk kegunaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang akan ditempatkan di No.3 Skuadron, Pangkalan Udara Butterworth
  2022 SEWA HELI DAN SIMULATOR = Kerajaan sebelum ini pernah menyewa Helikopter Latihan Airbus EC120B dan Flight Simulation Training Device (FSTD) Untuk Kegunaan Kursus Asas Juruterbang Helikopter TUDM. Selain itu, kerajaan turut pernah menyewa 5 unit Helikopter EC120B; 1 unit Sistem Simulator
  ---
  2024 MYR 19,7 (approx. US$ 4,370 Billion) : SEWA LAGI
  2023 MYR 17,74 : SEWA
  2022 MYR 16,14 : SEWA
  The Defence Ministry has been allocated RM19.7bil, an increase of RM2bil compared from this year, while the Home Ministry will receive RM19bil, an increase of RM500mil from this year, says Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  ---
  DEFICIT 4,3% : The Malaysian government remains committed to fiscal consolidation with the fiscal deficit expected to improve to 4.3% of GDP by end-2024 (2023e: 5.0%) and ultimately reach the targeted 3.0%-3.5% by end
  🤣BUDGET LEVEL SEWA : DEFISIT 4,3%🤣

  BalasHapus
 14. ❌RMAF has quietly took delivery of two Leonardo AW139 medium twin engine helicopters to replace the now retired Nuri fleet. The helicopters ➡️-leased from Weststar Aviation Services Sdn Bhd – according to the RMAF was delivered to the No.3 Squadron at Butterworth on December 4 last year.

  Two more AW139s will be delivered to the squadron on Feb. 22 and April 22, according to the same posting. The helicopters are ➡️leased from Weststar following a tender for them in 2020

  https://www.malaysiandefence.com/rmaf-leased-aw139s-in-service/#google_vignette
  -------

  2+2 = SEWA AW LAGIIiiiiii haha!😂😂😂
  link SAHIH lhoo..ada lagiiii

  BalasHapus
 15. Bukan Hanya helikopter INDON SEWA... tapi juga pesawat... 🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
  Balasan
  1. Gempork senang berita basi, gak tahu berita sekarang cuma Malon yg sepi shopping sekawasan aset mangkrak takde pengganti, cuma sewa dan aset down grade.wk.wk.wk banyak bual bikin malu.jalur bidang yah?

   Hapus
 16. 2024 Military Strength Ranking – GLOBAL FIRE POWER
  13. Indonesia
  22. Vietnam
  25. Thailand
  30. Singapura
  34. Filipina
  35. Myanmar
  42. Malaysia
  ---
  2024 DEFENSE BUDGET – GLOBAL FIRE POWER
  17. Indonesia = US$ 25 Billion
  28. Singapura = US$ 13,493 Billion
  39. Vietnam = US$ 7,9 Billion
  41. Thailand = US$ 7,7 Billion
  53. Malaysia = US$ 4,370 Billion
  ---
  2023 THE REGIONS WEAKEST : the Malaysian military is today the region’s weakest. It is riddled with corruption, poor planning, and interference by political leaders in procurement, no longer a potent force even in managing low-level intensity conflict at a time when tensions in the South China Sea are higher than they have been since the days of the Vietnam War
  🤣JUST THE REGIONS WEAKEST🤣

  BalasHapus
 17. Mantap... Heli mahal guys AW189... CASH..... KALIS NGUTANG....

  BalasHapus
 18. John MMR 👁️⃤🇲🇾
  @JohnMYSreview
  Helikopter utk TUDM pun sewa
  Baru ini Ada tender sewa helikopter utk PUTD juga
  Sekarang motor pun nak sewa
  Kalau harga sewa murah kami x tanya tapi ni dah sewa lagi mahal dari beli baru ?
  -----------------

  oh ada...BLEKHOK buat putdm haha!🤭🤭🤭

  BalasHapus
 19. MARET 2023 = “Insya Allah Mei dan bulan Jun, Black hawk akan diterima dan berkhidmat dengan PUTD,” kata Zamrose yang memetik makluman dari Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan.
  Panglima Tentera Darat menegaskan perolehan helikopter Black Hawk ini adalah berdasarkan kehendak dan keperluan yang disuarakan oleh warga PUTD.
  ---
  MEI 2023 = According to MINDEF, the helicopters will be leased from Aerotree Defence & Services Sdn Bhd. This Kuala Lumpur-based company states on its website that it provides “defence-related training and services”. The helicopters will be used for the Malaysian Army. The contract has a value of MYR187 million (USD40.4 million), according to MINDEF.
  ---
  SEPTEMBER 2023 = The Malaysian Army (TDM) is expecting to take delivery of two of four Black Hawk helicopters by end of this year. Chief of Army Gen Tan Sri Mohammad Ab Rahman said the United State’s made aircraft would be used by the Malaysian Army Aviation units.
  ---
  JANUARI 2024 = ZONKKKKKK🤣🤣🤣
  🤣MEMBUAL TIAP BULAN HELI SEWA BEKAS VERSI HUTANG FMS🤣

  BalasHapus
 20. Membual shoping heli mahal. Tapi heli SEWA, bekas, versi sipil pun gak datang2.

  SEWA heli pun lebih muahal dari beli bekas ......🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus

 21. ❌So, what this have to do with anything, then? Remember the four Black Hawk helicopters that we are ➡️leasing for the Army Air Wing (PUTD)? Two of the helicopters were supposed to be delivered last month but it did not happen. And now I am hearing strong head winds against them
  https://www.malaysiandefence.com/bad-moon-rising-black-hawk-edition/
  ————

  lhaa heli blekhok SEWANYA tak datang,
  Pasti NGUTANG....parah, sewa aja NGuTaNG...lender tak percaya KL haha!😂😂😂

  BalasHapus
  Balasan
  1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

   Hapus
  2. Bad Moon, SEWA aje delay om acno
   apalagi LCS, kekal di darat slamanyaaaa haha!🤣🤣🤣

   Hapus
 22. mana ada yg percaya KL SHOPPING heli...pasti SEWA sperti biasanya haha!😄😄😄

  kocaknya heli SEWA pun ada tendernya haha!😁😁😁

  BalasHapus
 23. INDON SEWA puluhan buah guys bukan je helikopter tapi termasuk PESAWAT.... 🤣🤣🤣🤣😂

  Nah siapa lagi banyak....? 🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 24. Saat militer SEWA heli sipil, ketika terjadi konflik, gak bisa kerahkan heli ke daerah konflik
  Memang MALON tuh LAWAK
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 25. BERITA BASI DAN ITU BUKAN MILITARY.

  SALAM TLDM SEWA... TUDM. SEWA.


  SEWA.. SEWA.. SEA.

  BalasHapus
 26. BERITA BASI DAN ITU BUKAN MILITARY.

  SALAM TLDM SEWA... TUDM. SEWA.


  SEWA.. SEWA.. SEWA...


  BERITA BASI GUYS.. MAKLUM GEMPUR INI SUKA MAKANAN BASI

  BalasHapus
 27. Mantap RI sewa heli dan pesawat untuk pemadaman hutan. Jumlahnya situasional tergantung kebutuhan. Duit ada saja, jadi bisa sewa banyak ....
  🤣🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 28. 2024 Military Strength Ranking – GLOBAL FIRE POWER
  13. Indonesia
  22. Vietnam
  25. Thailand
  30. Singapura
  34. Filipina
  35. Myanmar
  42. Malaysia
  ---
  2024 DEFENSE BUDGET – GLOBAL FIRE POWER
  17. Indonesia = US$ 25 Billion
  28. Singapura = US$ 13,493 Billion
  39. Vietnam = US$ 7,9 Billion
  41. Thailand = US$ 7,7 Billion
  53. Malaysia = US$ 4,370 Billion
  ---
  2024 SEWA HELI = Majlis Penyerahan Surat Setuju Terima bagi Perolehan Empat Buah Helikopter Medium Lift Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)
  2023 SEWA HELI = Kementerian Pertahanan Malaysia pada 27 Mei 2023 lalu telah menandatangani perjanjian sewa dengan penyedia layanan penerbangan lokal, Aerotree, untuk menyediakan empat helikopter bekas Sikorsky UH-60A+ Black Hawk.
  2022 SEWA HELI = 4 buah Helikopter Leonardo AW 139 yang diperolehi secara sewaan ini adalah untuk kegunaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang akan ditempatkan di No.3 Skuadron, Pangkalan Udara Butterworth
  2022 SEWA HELI DAN SIMULATOR = Kerajaan sebelum ini pernah menyewa Helikopter Latihan Airbus EC120B dan Flight Simulation Training Device (FSTD) Untuk Kegunaan Kursus Asas Juruterbang Helikopter TUDM. Selain itu, kerajaan turut pernah menyewa 5 unit Helikopter EC120B; 1 unit Sistem Simulator
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 29. CASH ya guys.... Bukan NGEMIS NGUTANG LENDER... 🤣🤣🤣🤣

  Menurutnya, aset berkenaan melibatkan peruntukan berjumlah RM600 juta dan telah mendapat kelulusan bagi proses perolehan keempat-empat helikopter itu.

  BalasHapus
 30. ❌reported that “the LOI was issued for “the helicopter➡️ rental services” of six Airbus Helicopters H120 (formerly known as EC120) to replace the Alouette III.The RM120 million deal was awarded to Gading Kasturi Sdn Bhd, a little known aviation company. According to the company’s website, Gading Kasturi is a joint venture cooperation between Gading Sari Holdings Sdn Bhd and Mycopter Aviation Services Sdn Bhd.”

  ❌RMAF Super King Air 350 M101-02. The aircraft is leased from Aerotree for training and utility duties.
  https://www.malaysiandefence.com/rmaf-newest-helicopter-unveiled/
  —————-

  alamak bukan hanya heli kecik h-120 yg SEWA dr rental

  lha BeechCraft king air pun SEWA, catat om pemburu, om acno

  KL emang KASTA SEWA sekawasan...gak ada obat gaesz haha!😬😬☀️
  BalasHapus
 31. 2024 SEWA HELI = Majlis Penyerahan Surat Setuju Terima bagi Perolehan Empat Buah Helikopter Medium Lift Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)
  2023 SEWA HELI = Kementerian Pertahanan Malaysia pada 27 Mei 2023 lalu telah menandatangani perjanjian sewa dengan penyedia layanan penerbangan lokal, Aerotree, untuk menyediakan empat helikopter bekas Sikorsky UH-60A+ Black Hawk.
  2022 SEWA HELI = 4 buah Helikopter Leonardo AW 139 yang diperolehi secara sewaan ini adalah untuk kegunaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang akan ditempatkan di No.3 Skuadron, Pangkalan Udara Butterworth
  2022 SEWA HELI DAN SIMULATOR = Kerajaan sebelum ini pernah menyewa Helikopter Latihan Airbus EC120B dan Flight Simulation Training Device (FSTD) Untuk Kegunaan Kursus Asas Juruterbang Helikopter TUDM. Selain itu, kerajaan turut pernah menyewa 5 unit Helikopter EC120B; 1 unit Sistem Simulator
  ---
  2024 MYR 19,7 (approx. US$ 4,370 Billion) : SEWA LAGI
  2023 MYR 17,74 : SEWA
  2022 MYR 16,14 : SEWA
  The Defence Ministry has been allocated RM19.7bil, an increase of RM2bil compared from this year, while the Home Ministry will receive RM19bil, an increase of RM500mil from this year, says Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  ---
  DEFICIT 4,3% : The Malaysian government remains committed to fiscal consolidation with the fiscal deficit expected to improve to 4.3% of GDP by end-2024 (2023e: 5.0%) and ultimately reach the targeted 3.0%-3.5% by end
  🤣BUDGET LEVEL SEWA : DEFISIT 4,3%🤣

  BalasHapus
 32. DRAMA SEWA BEKAS BLACKHAWK VERSI HUTANG FMS =

  MARET 2023 = “Insya Allah Mei dan bulan Jun, Black hawk akan diterima dan berkhidmat dengan PUTD,” kata Zamrose yang memetik makluman dari Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan.
  Panglima Tentera Darat menegaskan perolehan helikopter Black Hawk ini adalah berdasarkan kehendak dan keperluan yang disuarakan oleh warga PUTD.
  ---
  MEI 2023 = According to MINDEF, the helicopters will be leased from Aerotree Defence & Services Sdn Bhd. This Kuala Lumpur-based company states on its website that it provides “defence-related training and services”. The helicopters will be used for the Malaysian Army. The contract has a value of MYR187 million (USD40.4 million), according to MINDEF.
  ---
  SEPTEMBER 2023 = The Malaysian Army (TDM) is expecting to take delivery of two of four Black Hawk helicopters by end of this year. Chief of Army Gen Tan Sri Mohammad Ab Rahman said the United State’s made aircraft would be used by the Malaysian Army Aviation units.
  ---
  JANUARI 2024 = ZONKKKKKK🤣🤣🤣

  BalasHapus
 33. Sudahlah pur, semua juga tau, klo UTANG MALON tuh menggunung.
  Total UTANG >82% GDP. Defisit apbn 2024 4,3 % GDP. Jumlah utang tahun 2024 sebesar 22% dari total budget, atau setara dengan 90% dari belanja pembangunan.
  Maknanya semua belanja aset baru MALON tahun 2024, 90% dibiayai UTANG

  BalasHapus
 34. AW189 guys.... GORILLA pasti Ngamuk.. 🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 35. kasian KL hanya mampu SEWA tapi klaim BELI, sungguh memalyukan haha!😂😂😂

  BalasHapus
 36. Psssttttt..... Hanya mampu NGUTANG je... 🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 37. B A H A Y A Heli SEWA diklaim BELI
  gawat gaesz seblah haha!😂😂😂

  sindrom lama tak SHOPPiNg kasian haha!🥴🥴🥴

  BalasHapus
 38. 2024 Military Strength Ranking – GLOBAL FIRE POWER
  13. Indonesia
  22. Vietnam
  25. Thailand
  30. Singapura
  34. Filipina
  35. Myanmar
  42. Malaysia
  ---
  2024 DEFENSE BUDGET – GLOBAL FIRE POWER
  17. Indonesia = US$ 25 Billion
  28. Singapura = US$ 13,493 Billion
  39. Vietnam = US$ 7,9 Billion
  41. Thailand = US$ 7,7 Billion
  53. Malaysia = US$ 4,370 Billion
  ---
  2024 SEWA HELI = Majlis Penyerahan Surat Setuju Terima bagi Perolehan Empat Buah Helikopter Medium Lift Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)
  2023 SEWA HELI = Kementerian Pertahanan Malaysia pada 27 Mei 2023 lalu telah menandatangani perjanjian sewa dengan penyedia layanan penerbangan lokal, Aerotree, untuk menyediakan empat helikopter bekas Sikorsky UH-60A+ Black Hawk.
  2022 SEWA HELI = 4 buah Helikopter Leonardo AW 139 yang diperolehi secara sewaan ini adalah untuk kegunaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang akan ditempatkan di No.3 Skuadron, Pangkalan Udara Butterworth
  2022 SEWA HELI DAN SIMULATOR = Kerajaan sebelum ini pernah menyewa Helikopter Latihan Airbus EC120B dan Flight Simulation Training Device (FSTD) Untuk Kegunaan Kursus Asas Juruterbang Helikopter TUDM. Selain itu, kerajaan turut pernah menyewa 5 unit Helikopter EC120B; 1 unit Sistem Simulator
  🤣SALAM RANK 42 = SALAM RANK 53🤣

  BalasHapus
 39. 2024 Military Strength Ranking – GLOBAL FIRE POWER
  13. Indonesia
  22. Vietnam
  25. Thailand
  30. Singapura
  34. Filipina
  35. Myanmar
  42. Malaysia
  ---
  2024 DEFENSE BUDGET – GLOBAL FIRE POWER
  17. Indonesia = US$ 25 Billion
  28. Singapura = US$ 13,493 Billion
  39. Vietnam = US$ 7,9 Billion
  41. Thailand = US$ 7,7 Billion
  53. Malaysia = US$ 4,370 Billion
  ---
  2024 SEWA HELI = Majlis Penyerahan Surat Setuju Terima bagi Perolehan Empat Buah Helikopter Medium Lift Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)
  2023 SEWA HELI = Kementerian Pertahanan Malaysia pada 27 Mei 2023 lalu telah menandatangani perjanjian sewa dengan penyedia layanan penerbangan lokal, Aerotree, untuk menyediakan empat helikopter bekas Sikorsky UH-60A+ Black Hawk.
  2022 SEWA HELI = 4 buah Helikopter Leonardo AW 139 yang diperolehi secara sewaan ini adalah untuk kegunaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang akan ditempatkan di No.3 Skuadron, Pangkalan Udara Butterworth
  2022 SEWA HELI DAN SIMULATOR = Kerajaan sebelum ini pernah menyewa Helikopter Latihan Airbus EC120B dan Flight Simulation Training Device (FSTD) Untuk Kegunaan Kursus Asas Juruterbang Helikopter TUDM. Selain itu, kerajaan turut pernah menyewa 5 unit Helikopter EC120B; 1 unit Sistem Simulator
  🤣SALAM RANK 42 = SALAM RANK 53🤣

  BalasHapus
 40. Bukan je SEWA tapi juga NGUTANG.... 🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 41. Siapa SEWA LAGI BANYAK guys... 🤣🤣🤣🤣🤣

  INDON SEWA 45 buah helikopter hingga pesawat... 🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 42. Sewa 45 helikopter ===> kaya
  Sewa 4 helikopter ===> miskin

  🤣🤣🤣🔥🔥🔥

  BalasHapus
 43. 2024 MYR 19,7 = SEWA
  2023 MYR 17,74 = SEWA
  2022 MYR 16,14 = SEWA
  ---
  2023 SEWA 4x4 = Pejabat perusahaan mengatakan kepada Janes di pameran bahwa Angkatan Bersenjata Malaysia sedang mencari untuk menyewa Tarantula
  2023 SEWA HELI = Kementerian Pertahanan Malaysia pada 27 Mei 2023 lalu telah menandatangani perjanjian sewa dengan penyedia layanan penerbangan lokal, Aerotree, untuk menyediakan empat helikopter bekas Sikorsky UH-60A+ Black Hawk.
  2022 SEWA HELI = 4 buah Helikopter Leonardo AW 139 yang diperolehi secara sewaan ini adalah untuk kegunaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang akan ditempatkan di No.3 Skuadron, Pangkalan Udara Butterworth
  2022 SEWA HELI DAN SIMULATOR = Kerajaan sebelum ini pernah menyewa Helikopter Latihan Airbus EC120B dan Flight Simulation Training Device (FSTD) Untuk Kegunaan Kursus Asas Juruterbang Helikopter TUDM. Selain itu, kerajaan turut pernah menyewa 5 unit Helikopter EC120B; 1 unit Sistem Simulator
  2022 SEWA BOAT = sewaan Bot Op Pasir merangkumi 10 unit Fast Interceptor Boat (FIB); 10 unit Utility Boat; 10 unit Rigid Hull Fender Boat (RHFB); 10 unit Rover Fiber Glass (Rover).
  2022 SEWA MOTOR = The Royal Military Police Corp (KPTD) celebrated the lease of 40 brand-new BMW R1250RT Superbikes for the Enforcement Motorcycle Squad on December 22nd, 2022
  2020 SEWA PESAWAT = ITTC is currently providing Fighter Lead-In Training (FLIT) to the Royal Malaysian Air Force in London, Ontario.
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 44. Manakala INDON... Heli pun NGUTANG... 🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 45. NGEMIS LENDER MAU NGUTANG LAGI..
  🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus

 46. PT Komala Indonesia terima dua heli Mi-8 untuk digunakan di Malaysia
  https://www.airspace-review.com/2020/07/24/pt-komala-indonesia-terima-dua-heli-mi-8-untuk-digunakan-di-malaysia/
  —————
  katanya KL, kaya kalis Utang?
  lha ini bukti SEWA heli
  dari kita pulak....pembuallll haha!😄😄😄

  BalasHapus
 47. Sewa 45 helikopter ===> kaya 💰💲
  Sewa 4 helikopter ===> miskin

  🤣🤣🔥🔥🔥

  Masa sewa hanya 4 cakap lebih kaya dari yang sewa 45 😂😂

  BalasHapus
 48. kata MD heli rm 300 jt di seblah, sich uda pasti SEWA haha!😂😂😂
  kasian ada warganyet yg HALU

  BalasHapus
 49. KALAU INDON 4 buah AW189 tu pun hanya mampu NGUTANG je... 🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 50. INDON apa saja yang mereka tidak HUTANG...? SEMUA HUTANG.. 🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus
 51. 🤣🤣🤣🤣🤣...... HUTANG....

  Apache Dari HUTANG
  MI35 dari HUTANG

  BalasHapus
 52. HUTANG Apachenya masih dibayar.. Tapi lawaknya Helinya 4 BUAH sudah GROUNDED... 😂😂😂😂😂

  BalasHapus
 53. DRAMA HUTANG di pangkas.... MIRAGE dan puluhan program BATAL... 😂😂😂😂😂

  BalasHapus
 54. kasian yg SEWA, awas min berita howaks haha!😁😁😁

  BalasHapus
  Balasan
  1. Kasian budget rank 53 GFP ngamukkkk .... Maklum budget sewa

   Hapus
 55. Ada yang ngamuk budget nomor 53 level sewa wkwkwkkw.....

  BalasHapus
 56. PAMER DULU AHH


  FATAHILLAH CLASS DIPASANG ATMACA MISSILE


  https://www.facebook.com/groups/411058114591514/permalink/422034336827225/?mibextid=UyTHkb


  PURR JANGAN BUKA PURR NANTI KAU MATI

  BalasHapus
 57. Pur tinggal menghitung hari lg tank harimau hitam pindad 10 unit akan di serah terimakan di kemhan

  BalasHapus
 58. Gilanya makin tolol si malon malaydesh tuh hahaha
  Kalo kalis hutang kenapa sewa heli blekhowk pake hutang lon...?
  Tolol sekale.
  Sewa dibayar iya sewa iya mesti hutang juga,kasihan kena jilat sendri jadinya.

  🙈🤣

  BalasHapus
 59. nyoiihh BEDA LEVEL/KASTA
  kudu dijegal di pejwan buncit om pemburu..inceran doi tuch haha!😆😆😆

  BalasHapus
 60. Bukti otak gempur sewa, komen berita gak pernah up to date.wk.wk.wk

  BalasHapus
 61. https://nasional.kompas.com/read/2024/01/23/22443681/tinjau-pembangunan-fregat-merah-putih-prabowo-kita-buat-sejarah-ini-kapal

  Alhamdulillah

  BalasHapus
 62. DRAMA UTANG MENGGUNUNG, KLAIM SHOPING KALIS UTANG, TAPI 90% ANGGARAN BELANJA PEMBANGUNAN BERASAL DARI UTANG ...
  HAHAHAHAHA

  BalasHapus
 63. HANYA BISA MEMBUAL SHOPING KALIS UTANG. FAKTANYA URANG KALIS SHOPING .....
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  BalasHapus