08 Juli 2023

KAI Intai Program Penggantian Super Lynx TLDM Menerusi Helikopter “Marineon” MOH

08 Juli 2023

KAI Marineon MOH helikopter (photo : KAI)

Syarikat Korea Aerospace Industries (KAI) dari Korea Selatan berminat untuk terlibat dalam program penggantian helikopter Super Lynx milik TLDM itu.

Defence Security Asia difahamkan KAI bakal mengetengahkan “Marineon” MOH (Marine Operation Helicopter) yang merupakan varian marin helikopter “Surion” dibangunkan oleh syarikat  itu dan digunakan secara meluas oleh cabang-cabang Angkatan Tentera Korea Selatan.

Menurut sumber industri lagi, KAI berkemungkinan menawarkan dua buah helikopter “Marineon” dalam konfigurasi asas MOH secara sewaan menggunapakai konsep “Lease to Own”  sebagai platform latihan manakala enam buah lagi dalam konfigurasi MOH lengkap secara perolehan untuk dipertimbangkan oleh TLDM.

Dua buah helikopter “Marineon” dalam konfigurasi MOH asas itu ditawarkan secara sewaan kepada TLDM untuk tempoh tiga, lima atau tujuh tahun.

KAI Marineon MOH helikopter (photo : KDB)

Selepas tempoh sewaan itu tamat, helikopter serba baru itu (bukan terpakai) akan menjadi milik penuh TLDM manakala konfigurasinya boleh dipertingkatkan daripada MOH asas kepada MOH yang lengkap dengan segala peralatan serta kelengkapan sebagaimana enam buah helikopter “Marineon” MOH lengkap yang lain.

Secara asasnya,helikopter “Marineon” MOH antaranya itu boleh dilengkapi dengan peluru berpandu udara-ke-darat, peluru berpandu udara-ke-udara, torpedo, Gatling Gun, mesingan berat dan lain-lain lagi.

Manakala bagi sistem sensor pula, helikopter itu boleh dilengkapi dengan Sonarbuoy, Electronic Support Measure (ESM), Forward Looking Infra Red (FLIR), Search Radar dan sebagainya, manakala  untuk tujuan Anti-Submarine Warfare (ASW), helikopter “Marineon” MOH  boleh dilengkapi dengan “dipping sonar” untuk mengesan kehadiran kapal-kapal selam musuh.

Antara ciri-ciri utama helikopter “Marineon” adalah bilah-bilah kipasnya boleh dilipat bagi memudahkan pengendalian oleh krew di platform pendaratannya, anti-corrosion treatment, windshield washer system, long-range HF radio and TACAN serta auxiliary fuel tank system.

Dari segi perolehan kata Panglima TLDM, terdapat kemungkinan angkatan itu mendapatkan helikopter itu menerusi kaedah sewa apabila perkhidmatan helikopter Super Lynx Mk300 yang kini menjangkau usia 20 tahun dihentikan secara berperingkat.

See full article DSA

121 komentar:

  1. Wazif Hasbullah
    Warga China sudah beli rumah di Malaysia... sudah terlalu banyak rumah yang dijual kepada warga China, mereka datang nak duduk di rumah yang mereka beli la.. tiba tiba kastam nak suruh mereka balik.. hampir 80% kondo area Klang Valley pemiliknya adalah Kaum Cina yang berwarganegara China.. ini lagi satu trend yang orang Melayu tak perasan. Pemaju buat kondo harga RMJuta-Juta, bila warga Malaysia tak beli.. pemaju jual kepada warga China

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ni bdk engak tahu soal hartanah dan undang undang imigrasi..
      Dengarvye bdk kmpg
      Org asing bs beli rmh d luar negri,sama seperti d indon tpi bukan HAK MILIK..LEASE nama nye..d indon warga asing d kasi LEASE 30 -50 thn utk rmh yg d beli,tamat tempoh rmh harus d jual ke pasaran atau sambung LEASE nye..bergitu jugak CONDO d malasia smua yg d borong warga cina atas dasar LEASE basis..tmat tempoh harus d jual atau gimana mengikut ketentuan undang undamg negara masing masing...jelas ye bdk..

      Hapus
    2. @setrum iyeeke tolol..dasar budak malon tolol..😁😁😁😁😁

      Hapus
  2. Bau bau mau SEWA...SEWA...SEWA... HAHAHAHAHAH

    geng BERUK MALON Sewa pun suka di bilang shopping...suka aneh sama si BERUK... Hahahahahah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Udah baca habis blum..LEASE TO OWN..berarti TLDM sewa selama yg mungkin,rawatan dan reparasi atas biaya PT,bukan atas TLDM,klu sesuai baru d beli hemat biaye

      Hapus
    2. Korea ngga mau dibalikin setelah masa sewa....., karena yakin pasti mesin nya sdh hilang....

      ======malon...malon..

      Hapus
  3. Dari segi perolehan kata Panglima TLDM, terdapat kemungkinan angkatan itu mendapatkan helikopter itu menerusi kaedah sewa apabila perkhidmatan helikopter Super Lynx Mk300 yang kini menjangkau usia 20 tahun dihentikan secara berperingkat.
    🤣SEWA LAGIIIIII🤣

    BalasHapus
  4. IT appears that the RMN Super Lynx fleet is down to four helicopters only. They are being used for operational and training duties. The other two are being kept in long term storage due to lack of maintenance funds, it was reported by Utusan Malaysia for the service’s anniversary question and answer session. The Q&A was
    answered by RMN chief Admiral Rahman Ayob...
    🤣LACK OF MAINTENANCE FUNDS 🤣

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jadi sebenarnya beli baru juga tidak akan memperbaiki keadaan. Saatnya sewa heli lagi?

      Hapus
  5. S.E.W.A boleh tak....wkwkwkwk 🐒GEMBEL

    BalasHapus
  6. Mantap... Bukan NGUTANG.. hingga di Tagih bayar... HHAHAHAHHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ha ha ha cuma ditawarkan buat disewa.... pinoy pun tertawa.

      Hapus
  7. Manakala si MISKIN NUNGGAK BAYARAN hingga di Tagih bayar HUTANG guys.... HHAHAHAHA

    BalasHapus
  8. INDON jangan kan SEWA.. HUTANG pun NUNGGAK BAYARAN HINGGA DITAGIH.... Hahahahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sewa lagi sewa lagi....negara malay kenapa miskin sekali ya

      Hapus
  9. SEWAAA.....SEWAAAA......SEWAAAA......HAHAHAHAHAHA 😁😄😆😂😂🤣🤣

    BalasHapus
  10. Di Tagih bayar HUTANG... HAHAHHAHAH

    MEMALUKAN

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pantas LCS mangkrak yah Pork, hutangnya belum dibayar yah. Bikin gempur kerasukan.

      Hapus
  11. GORILLA MALAYA.....ngak perlu KOYAK HATI 😫😫😫 sampai NGAMUUUK 🤬🤬 begitu, ini nyata yaaaaaa 😁😄😄

    BalasHapus
  12. Bayar HUTANG woiiiii.... HAHHAHAHHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ngemis Hornet ke Kuwait dibikin malu yah, hutangnya aja lom di bayar wk wk wk

      Hapus
  13. Di Tagih bayar HUTANG...? Parah... MEMALUKAN... HAHAHHAHA

    BalasHapus
  14. HAHAHAHAHA 😁😄😄......MALON suka dengan yang EXPIRED ya, untuk ngetroll aja pakai berita LAWAAAS 🙂🙂

    BalasHapus
  15. SEWA pun TAMAT
    Lawak emang negara Malon itu
    Hahahahahahahahaha

    BalasHapus
  16. Yaaaaaa......MALON Lagi lagi SEWAAAA 😁😄😄

    BalasHapus
  17. Korea Selatan gerak cepat untuk tawarkan SEWA

    BalasHapus
  18. Parah SEWA juga di Tagih bayar guys... HHAHAHAHHA

    BalasHapus
  19. Mau heran tpi ini Melon AtM
    Sewa sampai tmat

    Dua buah helikopter “Marineon” dalam konfigurasi MOH asas itu ditawarkan secara sewaan kepada TLDM untuk tempoh tiga, lima atau tujuh tahun.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ia yg asas atas dasar utk d uji coba kelayakkan nye d malasia sblum d borong loh

      Hapus
  20. Sewa heli sejauhh US skema FMS
    Sekarang sewa heli hampir jauh ke korsel

    Wkwlqlwm

    BalasHapus
  21. Kapal selam lagi bakal di Tagih... sama korea.... HAHAHAHHA

    BalasHapus
    Balasan
    1. IT appears that the RMN Super Lynx fleet is down to four helicopters only. They are being used for operational and training duties. The other two are being kept in long term storage due to lack of maintenance funds, it was reported by Utusan Malaysia for the service’s anniversary question and answer session. The Q&A was
      answered by RMN chief Admiral Rahman Ayob...
      🤣LACK OF MAINTENANCE FUNDS = PANTAS SEWA🤣

      Hapus
  22. Sewa heli blekhawk bayar nya cash lewat FMS
    Sewa heli Marineon bayar cash atau barter sawit

    🤣🤣🤣🤣😍

    BalasHapus
  23. KOREA SELATAN tau pihak mana yang begitu tertarik dengan SEWA' AAAN karena sedang Kesulitan Keuangan alias BANGKRUUT......HAHAHAHAHA 😁😄😄😂🤣🤣

    BalasHapus
  24. ATM hobi nya sewa heli
    Saya kata apa dimana nya ada uang cash wkwkkwwk
    🤣🤣🤣🤣

    "Dua buah helikopter “Marineon” dalam konfigurasi MOH asas itu ditawarkan secara sewaan kepada TLDM untuk tempoh tiga, lima atau tujuh tahun.

    BalasHapus
  25. ATM
    Angkatan tentara menyewa
    Lagii 🤣🤣🤣

    BalasHapus
  26. Gempork gak terima wkwkkw

    Sewa guyss...mana tuh punya cash🤣🤣🤣🤣

    BalasHapus
  27. Makin byk list sewa heli.

    "Dua buah helikopter “Marineon” dalam konfigurasi MOH asas itu ditawarkan secara sewaan kepada TLDM untuk tempoh tiga, lima atau tujuh tahun.

    BalasHapus
  28. HUTANG TAK DIBAYAR.... MEMALUKAN... AHHAHAHA

    BalasHapus
  29. Jikalau memang punya cash..ya beli aja lon kenapa musti sewa..
    Sembang sapi pun terbang bual byk cash
    Ujug2 sewa heli lagi

    BalasHapus
  30. Sembang byk cash..tahu2 sewa lagi dri korsel

    Wkwkwkwk...

    BalasHapus
  31. ATM king of sewa serantauu

    Wkwkwkkwkwk

    BalasHapus
  32. “Kami struggling karena masalah budget sehingga kami harap pemerintah Indonesia dapat membayar proyek ini,” katanya saat menerima kunjungan 13 jurnalis peserta The Indonesian Next Generation Journalist Network on Korea yang diselenggarakan oleh Foreign Policy Community of Indonesia (FPCI) dan Korea Foundation di kantor KAI, Sacheon, Korsel pada, Jumat (2/6/2023).

    BalasHapus
  33. Lonn..sewa lagi ya

    Wkwkwk...mantap kali bah

    BalasHapus
  34. "..Dua buah helikopter “Marineon” dalam konfigurasi MOH asas itu ditawarkan secara sewaan kepada TLDM untuk tempoh tiga, lima atau tujuh tahun.

    Selepas tempoh sewaan itu tamat, helikopter serba baru itu (bukan terpakai) akan menjadi milik penuh TLDM.."

    =====
    Laaah...
    Ini maah... = NGUTANG

    WAKAKAKAKAK

    Masa 2 bijik pon NGUTANG hingga 7 tshun

    Wskskskakak

    BalasHapus
  35. HUTANG TAK dibayar guys.... HAHAHHAHA

    BalasHapus
  36. Mana beli cash malah sewa,
    Sembang boleh babi pun terbang
    Kemampuan melon sebatas sewa.
    Malu sama si pinoy beli puluhan heli gak usah sewa dolo.🤣🤣🤣🤣

    BalasHapus
  37. Bentar agak aneh, alasan umur 20 Tahun itu jelas gak masuk akal buat diganti sama Heli yang bahkan belum proven. Ini pasti ada pihak ketiga yang maksa mereka buat pensiunin si Lynx.

    BalasHapus
  38. Masa dihina Korsel tawarkan 2 bijik heli NGUTANG 7 tahun..?

    Tak merasa keee..?

    Wskskakakakaka

    BalasHapus
  39. Baca lon..SEWA.
    lagi dan lagi.
    Beda level

    "Dua buah helikopter “Marineon” dalam konfigurasi MOH asas itu ditawarkan secara sewaan kepada TLDM untuk tempoh tiga, lima atau tujuh tahun.

    BalasHapus
  40. "..Dua buah helikopter “Marineon” dalam konfigurasi MOH asas itu ditawarkan secara sewaan kepada TLDM untuk tempoh tiga, lima atau tujuh tahun.

    Selepas tempoh sewaan itu tamat, helikopter serba baru itu (bukan terpakai) akan menjadi milik penuh TLDM.."

    =====
    Laaah...
    Ini maah... = NGUTANG

    WAKAKAKAKAK

    Masa 2 bijik pon NGUTANG hingga 7 tahun

    Wskskskakak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Anehnya lagi si Lynx dihentikan secara paksa padahal umurnya baru 20 tahun

      Hapus
    2. Lack maintenance bro..

      Maklum 1cc, otaknya gak nyampek buat maintenance yang bener

      Kih..kih..kih

      Hapus
  41. INDON TAK BAYAR SEWA guys.... Hhahahahah

    BalasHapus
  42. Masa punya cash cuma sewa 2 biji..kehkehkeh.
    Sekalian aja bayar cash beli 1 skuadron katanya horang kaya lon.
    Otak mana otak
    Genpork kabur gak berani debat

    BalasHapus
  43. Selepas tempoh sewaan itu tamat, helikopter serba baru itu (bukan terpakai) akan menjadi milik penuh TLDM.."

    ====
    Wakakakskaka
    Apa tuuu woiyyyyy

    BalasHapus
  44. Lagak sewa, padahal NGUTANG

    WAKAKAKAJAKAKAKAK

    BalasHapus
  45. NGUTANG 2 bijik MOH, disamarkan dengan SEWA..

    Wakakakakakakaka

    Lama sangat tuu 7 tahun guys

    Miskin

    BalasHapus
  46. Sewa tapi bahasa nya ya ngutang juga
    Kerjaaan pandai berkilah tipu2 ..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wakakakakkkk

      Dihina Korsel tak merasa bro..

      Maknanya Korsel paham sangat ke si Miskin nii..

      Wakakakakk

      Hapus
    2. Kata kunci nya punya cash.
      Tapi..kumat lagi menyewa

      Hapus
  47. Balasan
    1. Dan malon ketar-ketir meneropong dari dermaga jeee..

      Hahahaaaaaa

      Hapus
    2. Satu sisi elder brothers,monggo PLA

      Hapus
    3. Maknanya sudah jatuh tempo tuh ... gemetar..... wkwkwkw

      Hapus
    4. Daripada di obok obok china lebih baik laut dan daratannya diserahkan ke Indonesia aja lon malon....gak pening kepala....sekalian serahkan pendapatan tax nya ... wkwkwkwk

      Hapus
  48. Haiyang sih cuma di ZEE, tapi drone selamnya dah kelayapan hingga pantai Malon tuu

    Wakakakakakakakakakk

    BalasHapus
  49. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  50. Gempur koyak negaranya diobok obok china hahahaha

    BalasHapus
  51. IT appears that the RMN Super Lynx fleet is down to four helicopters only. They are being used for operational and training duties. The other two are being kept in long term storage due to lack of maintenance funds, it was reported by Utusan Malaysia for the service’s anniversary question and answer session. The Q&A was
    answered by RMN chief Admiral Rahman Ayob...
    🤣LACK OF MAINTENANCE FUNDS 🤣

    BalasHapus
  52. IT appears that the RMN Super Lynx fleet is down to four helicopters only. They are being used for operational and training duties. The other two are being kept in long term storage due to lack of maintenance funds, it was reported by Utusan Malaysia for the service’s anniversary question and answer session. The Q&A was
    answered by RMN chief Admiral Rahman Ayob...
    🤣LACK OF MAINTENANCE FUNDS🤣

    BalasHapus
  53. Dari segi perolehan kata Panglima TLDM, terdapat kemungkinan angkatan itu mendapatkan helikopter itu menerusi kaedah sewa apabila perkhidmatan helikopter Super Lynx Mk300 yang kini menjangkau usia 20 tahun dihentikan secara berperingkat.

    MENERUSI KAEDAH SEWA dan HUTANG
    HAHAHAHA...

    BalasHapus
  54. Dari segi perolehan kata Panglima TLDM, terdapat kemungkinan angkatan itu mendapatkan helikopter itu menerusi kaedah sewa apabila perkhidmatan helikopter Super Lynx Mk300 yang kini menjangkau usia 20 tahun dihentikan secara berperingkat.
    🤣SEWA LAGIIIIII🤣

    BalasHapus
  55. IT appears that the RMN Super Lynx fleet is down to four helicopters only. They are being used for operational and training duties. The other two are being kept in long term storage due to lack of maintenance funds, it was reported by Utusan Malaysia for the service’s anniversary question and answer session. The Q&A was
    answered by RMN chief Admiral Rahman Ayob...
    🤣LACK OF MAINTENANCE FUNDS 🤣

    BalasHapus
  56. IT appears that the RMN Super Lynx fleet is down to four helicopters only. They are being used for operational and training duties. The other two are being kept in long term storage due to lack of maintenance funds, it was reported by Utusan Malaysia for the service’s anniversary question and answer session. The Q&A was
    answered by RMN chief Admiral Rahman Ayob...
    🤣LACK OF MAINTENANCE FUNDS 🤣

    BalasHapus
  57. HEIYANG DZI KAPAL CHINA BERAK DI LAUT MALAYSIA 🇲🇾....


    PURRR TLDM TAK DE TELOR

    BalasHapus
  58. LOOOOON......elo ngak perlu KOYAK HATI 😫😫.....elo mesti terima kenyataan seperti yang ditulis di post.......elo ngak perlu KERASUKAAN 👹👹 begitu......kenyataannya SEWA lhooo 😛😛🤪😝

    BalasHapus
  59. TIAP KALI MUNCUL BERITA TENTANG MALON
    SELALU BIKIN GELAK

    KATA KUNCI
    MENERUSI KAEDAH SEWA

    HAHAHAHAHAHAHA

    BalasHapus
  60. SEWA pun tak mampu bayar.... HAHAHHAHAHA

    BalasHapus
  61. Dari segi perolehan kata Panglima TLDM, terdapat kemungkinan angkatan itu mendapatkan helikopter itu menerusi kaedah sewa apabila perkhidmatan helikopter Super Lynx Mk300 yang kini menjangkau usia 20 tahun dihentikan secara berperingkat.
    🤣KAEDAH SEWA = KASIAN ANWAR TIDAK BAYAR HUTANG🤣

    BalasHapus
  62. Tapi gak apa apa sewa lon, bagi isi kantong cekak macam kantong malon yang miskin itu.
    Sewa sudah lebih dari cukup

    Hahahahahahaha

    BalasHapus
  63. Dari segi perolehan kata Panglima TLDM, terdapat kemungkinan angkatan itu mendapatkan helikopter itu menerusi kaedah sewa apabila perkhidmatan helikopter Super Lynx Mk300 yang kini menjangkau usia 20 tahun dihentikan secara berperingkat.
    “Ini bermakna bayaran khidmat hutang banyak…hanya membayar faedah bukan bayar hutang tertunggak,” kata Anwar lagi
    🤣KAEDAH SEWA = KASIAN ANWAR TIDAK BAYAR HUTANG🤣

    BalasHapus
  64. KATA KUNCI... Di DITAGIH BAYAR HUTANG... HAHAHAHHA

    BalasHapus
  65. NUNGGAK Bayaran SEWA di Tagih bayar guys.... HAHAHAHAHA

    MEMALUKAN

    BalasHapus
  66. Hutang tapi dengan Sewa
    Tipu2...🤣

    BalasHapus
  67. Dari segi perolehan kata Panglima TLDM, terdapat kemungkinan angkatan itu mendapatkan helikopter itu menerusi kaedah sewa apabila perkhidmatan helikopter Super Lynx Mk300 yang kini menjangkau usia 20 tahun dihentikan secara berperingkat.
    “Ini bermakna bayaran khidmat hutang banyak…hanya membayar faedah bukan bayar hutang tertunggak,” kata Anwar lagi
    🤣KAEDAH SEWA = KASIAN ANWAR TIDAK BAYAR HUTANG🤣

    BalasHapus
  68. Buat MALU je NUNGGAK BAYARAN SEWA... Hahhahahhha

    BalasHapus
  69. IT appears that the RMN Super Lynx fleet is down to four helicopters only. They are being used for operational and training duties. The other two are being kept in long term storage due to lack of maintenance funds, it was reported by Utusan Malaysia for the service’s anniversary question and answer session. The Q&A was
    answered by RMN chief Admiral Rahman Ayob...
    🤣LACK OF MAINTENANCE FUNDS = KASIAN ANWAR TIDAK BAYAR HUTANG🤣

    BalasHapus
  70. Maknanya semua itu juga ngutang,tpi bahsa nya diganti dengan kata SEWA

    LOL🤣🤣

    BalasHapus
  71. IT appears that the RMN Super Lynx fleet is down to four helicopters only. They are being used for operational and training duties. The other two are being kept in long term storage due to lack of maintenance funds, it was reported by Utusan Malaysia for the service’s anniversary question and answer session. The Q&A was answered by RMN chief Admiral Rahman Ayob...
    🤣LACK OF MAINTENANCE FUNDS = KASIAN ANWAR TIDAK BAYAR HUTANG🤣

    BalasHapus
  72. Jgn buka lon,nnti koyak hati
    Penampakan heli H225 tni au baru hampir diserrahkan

    https://www.facebook.com/100064606851685/posts/pfbid02uu7QKMCrWmLZ8213Ux6M8BWKmMz962uqBSo9zgRKCcXL1q6xkzEWbHtyNxCHn7ysl/?app=fbl

    BalasHapus
  73. IT appears that the RMN Super Lynx fleet is down to four helicopters only. They are being used for operational and training duties. The other two are being kept in long term storage due to lack of maintenance funds, it was reported by Utusan Malaysia for the service’s anniversary question and answer session. The Q&A was answered by RMN chief Admiral Rahman Ayob...
    “Ini bermakna bayaran khidmat hutang banyak…hanya membayar faedah bukan bayar hutang tertunggak,” kata Anwar lagi
    🤣LACK OF MAINTENANCE FUNDS = KASIAN ANWAR TIDAK BAYAR HUTANG🤣

    BalasHapus
  74. Nanti ada warga si Kismin babu British Beruk Bucu Katil yg komen gini 👇👇
    Mantap...kerajaan shopping heli baru.....🤣🤣🤣🤣

    Object selanjutnya jatuh pada Korea Selatan utk target Rasuah kerajaan dan para pejabatnya.
    Klo object yg pertama sekaligus yg kedua adalah Perancis dng produk yg pertama Scorpene 2 unit. Barang bekas diakui sbg barang baru dng harga 2x lipat hrg normal. Dan diklaim sbg scorpene tercanggih. Agar rakyat beruk bucu katil bangga sangat dng scorpene yg ternyata tak bisa selam.

    Yg kedua pesan 6 unit Frigate Gowind class yg semua harus dibuat digalangan Tempatan, walau takde kepakaran. Yg penting proyek Rasuh tak nampak sangat namun bisa buat beruk bucu katil bangga dan bisa nyombong jd terkuat di kawasan..🤣🤣🤣🤣

    Yg ketiga Korea Selatan dng F-50 nya sebanyak 18 unit. Dng syarat Yg 4 dibuat di Korsel dan sisanya dibuat di negara beruk. Itupun harus dng paket MRO. Walaupun tak punya sedikitpun kepakaran buat pesawat dan MRO bahkan lokasipun tak punya...🤣🤣🤣. Yg penting bisa membuat warga beruk bucu katil sangat bangga akan kemampuan SDM rakyat beruk

    Yg terakhir atau ke 4 nak gantikan super Lynx, Object sasarannya tetap Korsel. Yg pastinya makin tambah bangga para beruk bucu katil...🤣🤣🤣🤣

    Klo sdh bangga, masalah rasuah akan diabaikan. Yg penting pejabat kerajaan kenyang Wang rasuah sekaligus bisa membuat rakyatnya bangga.....🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    JAYALAH RASUAH di Negara Babu British Beruk Bucu Katil. Pertahankan menjadi negara peringkat tertinggi Rasuah di kawasan.....hebatt...💪💪👍👍👍👍

    BalasHapus
  75. Kaedah sewa akan terus sampai kapan lon..🤣🤣🤣

    BalasHapus
  76. MRO sudah bertahap dikerjakan berbanding sbelah

    BalasHapus
  77. Yg cuma ditawarkan aset sewa makin kerasukan guys bikin ngakak aja diayamkan dunia kasihan Malon yah Pork.

    BalasHapus
  78. Lihat kata sewa Gempork makin ngamuk guys, intinya dah diayamkan dikawasan karena takde wang tuk shopping guys.

    BalasHapus
  79. Sekalinya ada berita Malon tajuknya sewa sewa sewa, memalukan kawasan dan FPDA gak ada berita bermutu ttg Aset Malon.cuma sembang bual minat dan halu akhirnya cuma ditawarkan sewa aset receh. Ya ampun parah nian derita mu Lon.

    BalasHapus
  80. Kata kunci sewa sewa sewa. Memalukan gak sesuai sembang dan bualnya.

    BalasHapus
  81. Gayanya beli Cash ujung2nya utang Dan sewa... Lon malon negara kismin sok kaya

    BalasHapus
  82. Kalaulah banyak uang & kaya raya, mana mungkin ditawarkan sewa 2 bijik MOH dijangka NGUTANG 7 tahun..

    Logic LON

    Wakakakkakakakak

    BalasHapus
  83. SEWA...SEWA...gomen uang tidak ada....kalau HUTANG banyak...wkwkwkwk kuat membual ya Purr...

    BalasHapus
  84. Gempork makin ngamuk guys cuma ditawarkan aset sewa...sewa ...sewa MALAYSEWA.parah

    BalasHapus
  85. Kata kuncinya .... " Menerusi kaidah sewa.....bla bla bla... " wkwkwkwk produsen Alusista sudah tahu kalau Malon miskin nafsu besar jadinya SEWA ...hati2 makainnya jangan sampai ke gores....nantin harus dibayar cash kalau scratching ....minef jadi pusing bayarnya ....

    BalasHapus
  86. Apa KAI mau helinya di sewa ? Ha ha ha

    BalasHapus
  87. Kasihan korea akan menjadi korban PRANK malon selanjutnya 😥😥😀😀😀😁😁😁😁😁

    BalasHapus