22 Desember 2021

800 Hellfire AGM-114R2 Missiles for Australia

22 Desember 2021

Hellfire AGM-114R2 Missiles (photo : AirForceTimes)

WASHINGTON - The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Australia of Hellfire AGM-114R2 Missiles and related equipment for an estimated cost of $108 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of Australia has requested to buy up to eight hundred (800) Hellfire AGM-114R2 Missiles. Also included is Tactical Aviation Ground Munition Program Office Technical Assistance; Security Assistance Management Directorate, Joint Attack Munition Systems Technical Assistance; classified and unclassified publications; spare parts; repair and return; storage; and other related elements of program and logistical support. The total estimated case value is $108 million.

This proposed sale will support the foreign policy and national security objectives of the United States. Australia is one of our most important allies in the Western Pacific. The strategic location of this political and economic power contributes significantly to ensuring peace and economic stability in the region. It is vital to the U.S. national interest to assist our ally in developing and maintaining a strong and ready self-defense capability.

This proposed sale will improve Australia’s capability to meet current and future threats by enhancing the Australian Army’s armed reconnaissance and anti-tank warfare mission capabilities. Australia will have no difficulty absorbing these missiles into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

127 komentar:

  1. Balasan
    1. Kalau malon pecaye la om tapi versi poto ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Pake fisank om haha!๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ

      Hapus
  2. Balasan
    1. Ini tag line aku bro....wahhh bisa ganyang Malaysia ni,waa jangan tiru tiru Malon bro...wahhh...ngajak geseh ki

      Hapus
  3. Turut berdukacita bagi Russian Fansboy

    https://twitter.com/Jatosint/status/1473610893342625796?t=0VM0aEdSzsF-XJG6C6LlYw&s=19

    BalasHapus
    Balasan
    1. Air Force Chief of Staff:

      As the option to procure new fighters had narrowed down to two options (๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ทRafale and ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธF-15EX), "with a heavy heart we have to abandon the plan to buy ๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡บ Su-35"

      Hapus
    2. Kira2 brp unit F15ex bakal di akuisisi jika kongres AS bilang OK

      Hapus
    3. Tergantung jenis senjata yang mau diboyong sih, kalau banyak standoff weaponnya sih pastinya lebih sedikit perkiraan gak sampai 15 unit.

      Hapus
    4. Saya sedikit berduka... tetapi tidak apa2, memang tekanan dari USA semenjak Turki bertingkah memang luar biasa... apalagi India yang juga tidak mau didikte US atas pembelian S-400 mereka...
      Bahkan pembelian Rafale mungkin juga akan diganggu US jika tidak membeli F-15EX...

      Apapun itu yang terbaiklah untuk militer kita

      Hapus
    5. Sukhoi ya di tambah skuadron nya

      Hapus
  4. Ada yang tahu sejarah awal mula kerajaan malonsia menjadi miskin? ๐Ÿค”

    BalasHapus
    Balasan
    1. Eld brother nagih hutang
      Dan
      Sultan monyet malonsia suka kawin

      Hapus
    2. Mas jgn bilang kesayangan ah...kita g ad yg sayank sama monyet melayu kok.

      NAJIS.

      ๐Ÿคฌ

      Hapus
  5. Yang tak punya hely attack minggiiir Kat jamban wkwkwk wkwkwk wkwkwk

    BalasHapus
  6. ๐Ÿ’ *Selamat Hari Ibu* ๐Ÿ’
    *WANITA HEBAT*๐Ÿ‘ฉ๐Ÿผ‍๐Ÿฆฐ

    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ Wanita hebat bukan karena dia cantik
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ Wanita hebat bukan karena dia kaya
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ Wanita hebat bukan karena dia pintar
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ Dan bukan pula karena disampingnya ada lelaki gagah dan kaya

    *Tapi wanita hebat adalah*:
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ _Wanita yang mampu terus berdiri menyelesaikan masalahnya._
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ _Mampu berdoa dan percaya semua akan berlalu._
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ _Wanita hebat melukis kekuatan melalui proses kehidupan._
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ _Bersabar saat tertekan._
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ _Tersenyum saat hati menangis._
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ _Diam saat terhina._
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍ _Mempesona karena memaafkan._
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ _Mampu membalut luka hati dengan sabar._
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ _Mampu memadam amarah dengan tersenyum._
    ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍⚖ _Mampu menghapus dendam dengan maaf._

    ๐ŸŒน *_Selamat Hari Ibu_*, _bagi semua wanita hebat di group ini_ ๐Ÿ‘๐Ÿผ๐Ÿฅฐ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฆ‹

    BalasHapus
  7. Tak hebat lagi.... Lagi hebat Apache banyak masa di dalam hanggar pun Boleh separuh GROUNDED...

    Nah itu yang aneh... Jarang diguna pun boleh GROUNDED... WKWKKWKWKWKW

    BalasHapus
    Balasan
    1. Luar biass BUAL DAN LAWAK warga malon guys...NAK SEDAPKAN HATI JE BWHAA...HAHAHA...HA

      Hapus
    2. Nih ya Pork, waktu pesawat pejuang Malon grounded, Russia serasa dipermalukan yang ternyata memang karena masalah dana maintenance tak de...
      Kalau Apache TNI grounded, yang pasti panik justru US Pork... macam RUssia dengan aset buatan mereka di Malon

      Hapus
  8. Buat buat tanya... Wkwkkwkwkwkw

    Itu hasil laporan DARI pihak Tentera disebelah ya... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Laporan ???๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Wajar karena MDG belum siap di hantar..gempur koyak

      Heeheh

      Hapus
    3. Suka2 kaulah Pork untuk menghibur diri... yang tabah menunggu kedatangan telur dikirim dari gurun US...
      Oh ya itu kalau terus untuk berlatih nanti flight hoursnya gawat lo Pork... ada wang tak untuk maintenance???

      Hapus
  9. Bukan 1 apache GROUNDED tapi 4 buah... Nah... Hebat kan... Wkwkkwkwkwkw

    Pejuang OPM pun gelak... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apalagi yang 0 buah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Dengki ya Pork, apalagi kalau keluar berita tentang heli atak... sakitnya tuh di Malon ngoahahahahaha

      Hapus
  10. Punya Australi punya Malon jg

    BalasHapus
  11. Heli telur kecik versi sipil butuh berapa tahun lagi kena tangguh, pesawat grounded semua belum lagi mengemis minta hibah Kuwait lawak la, tender sebelumnya banyak yang ghoib kah... kah... kah....

    BalasHapus
  12. Heli MD Thai bisa bawa Hellfire
    Heli MDG malon bisa bawa rudal Vellfire

    ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜ฌ

    BalasHapus
  13. Min...ada yg kepanasan. Gak punya apache, gak punya hellfire. Jadi hanya bisa nyinyir.. meonggg 4-1

    BalasHapus
  14. Kata malon, heli mereka lebih jaguh dari apache...ha .ha.. simiskin lagi menghibur diri

    BalasHapus
  15. Sebenarnya TNI AD sudah terbiasa pakai barang israel mulai dari kendaraan darat sampai helikopter, jadi tidak ada salahnya beli rudal Spike NLOS buatan Israel yang jangkauannya 4 kali lipat dari Hellfire. Tentunya potensi embargo jelas tidak ada karena Israel tidak punya kepentingan politik.

    Selagi masih ada pihak ketiga masih bisa beli barang Israel๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yoi bro..asal jgn beli Taming sari, krn taming sari hanya buat Bangsa beruk dan diexport ke Planet Namex

      Hapus
  16. Penyerahan heli bell 412 pur hasil overhaul



    https://www.facebook.com/groups/183021936698489/permalink/430927931907887/?app=fbl

    BalasHapus
  17. Yg tidak punya hellfire, cukup mainin kondom aja dulu ya

    BalasHapus
  18. Hellfire ini bisa dipasang di heli sipil malon kah ?

    BalasHapus
  19. Luar biass BUAL DAN LAWAK warga malon guys...NAK SEDAPKAN HATI JE BWHAA...HAHAHA...HA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Little bird versi SIPIL pun ... dikata SETARA dgn APACHE.. wkwkwkwwkwk

      Hapus
  20. TNI AU Pastikan Beli Pesawat Tempur Rafale dan F-15 EX

    http://garudamiliter.blogspot.com/2021/12/tni-au-pastikan-beli-pesawat-tempur.html?m=1

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn dibahas deh... Nanti malon jadi gila stress karena iri dengki. Karena masih merasa negara terkaya di dunia akhirat.

      Hapus
  21. Ingat hely ingat TUDM sewa hely wkwkwk wkwkwk wkwkwk

    BalasHapus
  22. Manakala negara terjaguh di asia ....
    Konon katanya setia menunggu Little Bird membesar... jd BIG BIRD

    Syukur2 bisa sampai bertelur .. wkwkwkwkwk

    BalasHapus
  23. Belum jumpa pejuang OPM sudah 4 GROUNDED.... LEMAH

    BalasHapus
    Balasan
    1. Luar biasa BUAL DAN LAWAK warga malon guys...NAK SEDAPKAN HATI JE BWHAA...HAHAHA...HA

      Hapus
    2. Hanya militer tolol yang menggunakan heli atak nak lawan pengacau yang ngumpet di hutan...
      Memang macam Malon yang guna Pesawat pejuang nak lawan pejuang Sulu...
      Apache to guna tuk hancurkan Pendekar Malon... kalau gempita cukup pakai sniper kaliber 20 je...

      Hapus
  24. Manakala sebuah negara kuat MEMBUAL.. hingga kini 8 heli EC725 sign 2019 GHOIB... wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kenapa korang tidak sabaran begitu Pork... kami sabar kok, barang sedang dibuat atau apapun kami sabar... namanya masih ada Longbow dan Tank terbang...
      Kalau semuanya datang serentak, nanti korang bisa pingsan... makanya ya bergantian lah, biar korang tidak pingsan

      Hapus
  25. Kehebatan heli EC725 sign 2019...

    Tiada foto.. Tiada video... Tau tau sudah diklaim 6 + 8 heli EC725 kata geng PEMBUAL.... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
  26. Pendekar SULU ... sampai GULING2 KETAWA ...... kwkwkwk

    Melihat ...
    POKOK PISANG & SAWIT... HANCUR... DI BOM MKM & HORNET

    BalasHapus
  27. Heli sign 2019 hingga kini GHOIB... WKWKKWKWKWKW

    Lah sama seperti Su35 guys... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sedang dikaji .. RFI.... Dinilai ... Akan sampai ... Makin dipertimbang ...bla.. bla.. bla..

      TELAH TIBA ..... FOTO nya........ Datang bila bila ... wkwkwkwk

      Hapus
    2. Semua kajian ikut hanyut banjir kemarin๐Ÿ˜„

      Hapus
    3. Su-35 diganti dengan Rafale dan F-15EX... mau korang bully tetap saja dapatnya ya barang berkelas...
      Kasihan Malon yang mesti kerja keras memohon dikasih beli F-18 bekas Kuwait... serasa menelan ludah sendiri kau Pork... kesian

      Hapus
  28. Manakala geng malon hanya bisa SEDAPKAN HATI JE guys kerana asset militer paling buruk se asean guys BWHAA...HAHAHA...HA

    BalasHapus
  29. Kasihan... sebelah KUAT PRANK.... guys... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Prank dunia dengan balon koning... itu pelakunya benar2 tiada punya kemaluan luar biasa...
      Prank PBB... prank warga KL dengan heli kecik comel dengan foto biar menenangkan warga KL...

      Gerak cepat ambil F-18 bekas Kuwait untuk menutupi pesawat pejuang yang sedang sekarat...

      Pur pur... kesian sekali korang... benar2 teruk kondisi Malon

      Hapus
  30. BUKAN HASIL PHOTOSHOP....

    SILAHKAN SAKSIKAN ... BANGGA BRO.... HEBAT BRO....
    Penyerahan Pesawat F-16 Program Falcon Star-eMLU - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=YGIuv-ZbakM

    BalasHapus
  31. Kesian...kesian manakala geng malon hanya bisa troll buat SEDAPKAN HATI kerana asset militer paling buruk se asean guys BWHAA...HAHAHA...HA

    BalasHapus
  32. Manakala geng malon hanya bisa BUAL DAN LAWAK BUAT SEDAPKAN HATI guys BWHAA...HAHAHA...HA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Manakala negara terjaguh .... Beli aset militer....
      TERHEBAT, TERMAHAL... TER.. TER.... LAH ... LAH ...LAH...

      TAPI BO'ONG...

      Meriam versi TARIK LEMBU
      Heli versi PHOTOSHOP ... WKWKWKWK

      Hapus
    2. Lumayanlah potoshop tu buat SEDAPKAN HATI BWHAA...HAHAHA...HA

      Hapus
  33. Apalagi heli sewa hanya Militer KL yg pake di asean hha!๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    Salam sewa

    BalasHapus
    Balasan
    1. gembul nanti bahas heli yang di sewa sipil om, katanya sipil itu sama saja dengan milik militer ngakak wkwkwkw....

      Hapus
    2. Artinya smua di KL sipil..pantesan lembut haha!๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Hapus
  34. Heli telur kecik versi sipil sign tahun 2016 tak datang, tapi korang nak cakap hal heli baru sign 2019 lebih lama mana woiii? cakap tu pakai otak jangan pakai dubor kau yang selalu kena kongkek bangla tiap malam kah... kah.... kah.....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Otak tu orang dikepala penis gan BWHAA...HAHAHA...HA

      Hapus
    2. Haha.. jangan gitu bro mereka kan tetangga kesayangan kita, tapi tidak serumpon najis besar kah... kah... kah....

      Hapus
  35. Heli telur kocok, heli sipil diklaim militer, lumayanlah buat SEDAPKAN HATI BWHAA...HAHAHA...HA

    BalasHapus
  36. Gempur mau lihat 9 Bell 412 dan 8 H255M pesanan 2019. 6 unit Bell 412 pesanan sudah diterima, tinggal menunggu 3 unit Bell 412 lagi dan tentunya 8 H255M akan segera datang setelah itu.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gembul tu sebenarnya dah koyak om, komentnya seperti kaset rusak di ulang2, tapi dengan ada kebodohannya membuat kita semua terhibur di sini kah... kah... kah...

      Hapus
    2. Tiap kali ada pesanan heli Bell 412 dari 2019 yang datang pasti dia menghilang, nanti nongol lagi di bahas bilang helinya ghoib.

      Percaya deh nanti 2 Bell 412 datang januari 2022 pasti dia gak bakal nongol lagi ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  37. Bulan desember 2021
    Heli kita makin banyak datang

    Heli KL nampak poto aje haha!๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ

    BalasHapus
    Balasan
    1. 4 heli telur versi sipil sudah sampai, tapi cuma potonya ๐Ÿš๐Ÿš๐Ÿš๐Ÿš

      Hapus
  38. KL "katanya" kontrak heli AWEWE 139

    2020 TAK NAMPAK
    2021 TAK NAMPAK

    aihhh jadi kapan nich?
    POTO LAGIIIiiiiii..jegrek haha!๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ

    ASOOYYY WARGANYET di GOMBALIN LAGIIIiiii haha!๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

    BalasHapus
  39. Bodo amat Heli tak pernah tiba..

    Yg penting Foto bisa dipeluk saat tidor.. Video bisa diputar saat nobar malam minggu..

    yg penting bisa HIBUR DIRI.. ๐Ÿ˜‚


    GEMPURWIRA 22 Desember 2021 10.03

    Wkwkwkkw... Gambar dan video MD530G ada ya guys...

    BalasHapus
  40. semua kajian dan RFI dah pun ikut hanyut kemarin, ish ish ish๐Ÿ˜ฌ

    BalasHapus
  41. JAKARTA, KOMPAS.com - Kepala Staf Angkatan Udara (KSAU) Marsekal Fadjar Prasetyo mengatakan, rencana pembelian pesawat tempur telah mengerucut ke dua jet tempur, yakni Dassault Rafale asal Perancis dan F-15 EX dari Amerika Serikat.

    Dengan rencana tersebut, Fadjar mengatakan, pemerintah meninggalkan rencana pembelian jet tempur Sukhoi Su-35 asal Rusia

    BalasHapus
  42. Rencana pembelian itu barang bagus. Malon rencana beli tejas atau jf. Itupun thn 2040...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Semua perusahaan pesawat dimasukkan dalam tender, lepas tu tak de pemenang, senyap ditelan bumi kah... kah... kah.....

      Hapus
  43. Kesian sebelah gak punya hellfire. Adanya mercon banting guys...Wakakakakkk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mereka sewa VELFIRE bung... ngoahahahahaha

      Hapus
  44. Apache basic indon lebih canggih!!! Kerana selalu grounded๐Ÿ’ฉ๐Ÿ’ฉ๐Ÿ’ฉ Hahaha๐Ÿคฎ๐Ÿคฎ๐Ÿคฎ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Emak kau kali nyet selalu grounded.. Gara2 d kejar2 satpol pp terus... Bilangin sama emak lu nyet, jangan ngangkang terus d pinggir jalan


      Wkwkwkwkwkkwkwkwkwwkwkwkwkkwwkkwkwkwkkwkwkwkkwkwwkkwwkwkwkwk

      Hapus
    2. Bilang je iri hati, tak pernah tengok TNI latihan tembak hellfire kau cakap versi basic? malon suka bual je kerajaan lawak mendonia wkwkekwkek.....

      Hapus
    3. Konyol... kalau grounded itu yang malu US, bukan Indonesia... paham tak???
      Beli baru ya om, bukan sewa... dan sudah ada di Indonesia ya bukan di gurun US...

      Longbow ya bukan macam heli kecik comel macam telur...

      Hapus
    4. Apache TNI versi E lho.. paling canggih di asean.. Malon miskin mampu beli tak?

      Hapus
    5. Heli Apache ini juga membawa pride state of the art tehnologi USA, kalo mudah rusak, amerika juga kena imbasnya, hancur maruwah mamarika di dunia heli tempur. emang Malondog...serba teruk tak mampu maintance alatan perang dengan baik, karena bajet terhad..., kepakaran rendah.

      Hapus
  45. gaesz, ada WARGANYET yg bener2 KEFANASAAN haha!๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ

    masa dia tulis f-18 kuwait yg mao dijual tahun 2008???

    coba cek mata ama jiwa..

    setau guwe, f-18 kuwait lebih tua dari punyak KL,
    makanya blogger KL RENTAKA saranin jangan ambil
    soalnya blum pernah di apgred
    dan masi pake radar tipe lama
    beda ama radar KORNET KL
    tapi sama2 USANG, jarak pendek haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    beda donk ama F-16 kita smuanya APG-68..
    296 kilometer lho....


    RADAR KORNET KL AN APG 73 cuman 60 NM
    alias 111 KM

    https://www.radartutorial.eu/19.kartei/08.airborne/karte013.en.html

    bandingin gaesz
    111(KORNET KL) VS 296 KM(FALKON KITA)

    djelas butung besi mana yg HAIBAT haha!๐Ÿฆพ๐Ÿฆพ๐Ÿฆพ

    Gw salin dari OM PAL tadi hahahahahahaha

    Bualan malon mana nih nih sih OM PAL bagi link sahih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hrsnya burung
      Waduuww Kok jd butung kebanyakan moto haha!๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ๐Ÿ“ธ

      Hapus
  46. Kita juga pesan lagi HELLFIRE buat APACHE....


    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://militermeter.com/indonesia-nambah-beli-lagi-rudal-hellfire-dan-rudal-aim-9x/&ved=2ahUKEwjvr5C00ff0AhUg_XMBHbtzDEgQFnoECAUQAQ&usg=AOvVaw181Acj9vtYjp4OcEQSTyUQ


    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://foto.tempo.co/read/91872/lockheed-martin-akan-pasok-rudal-agm-114-hellfire-ke-indonesia&ved=2ahUKEwjvr5C00ff0AhUg_XMBHbtzDEgQFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw0F-QpV1_Uzn32KOLb8EHyx


    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.defenseworld.net/news/30402/U_S__to_Deliver_Hellfire_Missiles_to_Indonesia__Greece__U_A_E___Kuwait&ved=2ahUKEwjSvtfM0ff0AhUv7XMBHapdCIkQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw0-go4b3ayTNDwAt6GjVPsp


    Pikir pakai otak sikit purr kalau setengah APACHE indo grounded tak mungkin pesan lagi MISSILE AGM-114R3 HELLFIRE.... Sungguh gempur otak di PENISnya yang tak sunat.

    Ahahahhaahahhahahahahahahhaahahhaah


    Rekor AIR FLEET GROUNDED terbesar di ASEAN dipegang KL....

    1.MB-339CM pensiun dini atau mati muda. Padahal katanya tahun 2020 lalu UPGRADE.

    2.MIG-29N dah lama MASUK KUBURAN.

    3.EMKAEM MUTAN asam urat n rematik 14 biji GROUNDED bahkan yg no.2 beneran MATI sebab BODY CRACK.



    Ngoahahahahahahahahaahahah.....

    BalasHapus
  47. Heli beli baru ya Lon... jangan bandingin dengan yang sewa, kalau beli baru grounded itu yang panik ya yang pembuat (US)...
    Kalau cakap APACHE TNI grounded sama saja korang menghina US, itu heli buatan mereka tong...

    Kalau masa perawatan itu biasa karena dengan itu alutista TNI tidak macam aset Malon yang masih muda sudah retired...

    BalasHapus
  48. Yg beginian Malon kaga punya,wakakaka

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dulu mereka pongah sekali bung... sekarang ini serasa karma bagi mereka... apapun yang dilakukan semuanya salah...

      Hapus
    2. Bener om....sombong congkak dan dungun ,gambaran mayoritas kaum beruk semenanjung

      Hapus
    3. Sampai sekarang aja masih pongah gak mau terima kekalahan mereka...

      Hapus
  49. GEMPURWIRA22 Desember 2021 17.30
    F18 kuwait 2008

    F16 usang US 1984


    Jauuuuhhhhhh sangat perbezaannya... Wkwkkwkwkwkw

    https://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_F/A-18_Hornet#Variants

    "Production of the C- and D- models ended in 2000. The last F/A-18C was assembled in Finland and delivered to the Finnish Air Force in August 2000."

    "A Kuwaiti F/A-18C Hornet in 1993" (ini dari Link Kuwait Air Force)

    Masih mudaan punya Malon yang dikirim 1997

    Gempork ini kalau mau bual jangan di era digital macam sekarang... jangan seperti Bousted yang prank seluruh dunia dengan balon kuning...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jenis spesies tolol moron bro, bodo dan cetek ilmu, harap maqlumlah. hehe...

      Hapus
  50. Sebelah kuat prank heli kecik versi spek civilian sok militer, catnya doang.



    kesian tunggu sampai berjanggut, kehkehkeh....

    BalasHapus
  51. https://m.bisnis.com/kabar24/read/20211222/19/1480819/tahun-2022-myanmar-gunakan-mata-uang-china-untuk-transaksi-perdagangan

    BalasHapus
  52. Apache versi E indonesia paling canggih di asean.. Malon miskin mana mampu beli

    BalasHapus
  53. KERAJAAN KUAT PRANK TERTANGGUH


    ATM Bakal Terima Enam Helikopter MD-530G Akhir Tahun Ini – PAT
    Sep 14, 2021

    (DEFENCE SECURITY ASIA) — Enam buah helikopter MD-530G yang bakal digunakan oleh Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) sedang menjalani proses “Pre-Delivery Inspection” (PDI) di Amerika Syarikat sebelum aset terbaru ATM itu dihantar pulang ke Malaysia pada akhir tahun ini.

    Perkara itu disahkan oleh Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Affendi Buang.

    “Berdasarkan kepada kontrak perolehan, semua pesawat helikopter terbabit dijangka sampai ke Malaysia pada akhir tahun ini,” kata beliau sambil menambah, bahawa proses PDI adalah untuk memastikan aspek teknikal dan spesifikasi helikopter berkenaan dipatuhi sepenuhnya oleh pihak pembuat.

    Kementerian Pertahanan menandatangani perjanjian bernilai RM321 juta pada 2016 untuk memperolehi enam buah helikopter MD-530G.

    Pada mulanya, helikopter MD-530G sepatutnya diserahkan kepada ATM pada 2017-2018 tetapi tertangguh beberapa kali disebabkan isu-isu teknikal yang tidak didedahkan.


    — DEFENCE SECURITY ASIA



    [Video] ATM Dijangka Terima Heli MD530G Jun Tahun Depan
    Nov 14, 2020

    (DEFENCE SECURITY ASIA) — Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dijangka menerima enam helicopter jenis MD530G Light Scout Attack secara berperingkat mulai Jun tahun depan, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

    Tanpa mendedahkan butiran lanjut, beliau bagaimanapun berkata, aset berkenaan perlu melalui proses ujian penilaian dan memenuhi kriteria aset ATM sebelum kerajaan menerima aset itu.

    Ujian penilaian bermaksud helicopter berkenaan perlu dibuat penilaian dari segi sama ada sesuai untuk dijadikan aset ATM atau sebaliknya.

    Ismail Sabri berkata, sekiranya helicopter itu sesuai dijadikan aset ATM, satu lagi pasukan akan dihantar ke sana untuk melakukan proses persijilan aset ATM.

    Malaysia menandatangani perjanjian untuk membeli enam buah helicopter penyerang ringan MD530G keluar syarikat MD Helicopters Inc pada 2016 dengan harga RM320 juta.

    Syarikat MD Helicopters itu adalah anak syarikat kepada gergasi pertahanan Amerika Syarikat, McDonnel Douglas.


    — DEFENCE SECURITY ASIA



    Tentera Darat Terima Helikopter Tempur Ringan MD-530G Pada Ogos Ini
    Feb 26, 2021

    (DEFENCE SECURITY ASIA) – Penantian selama beberapa tahun untuk melihat helikopter tempur ringan (armed scout attack helicopter) jenis MD-530G berada di negara ini bakal berakhir apabila Tentera Darat Malaysia (TDM) dijangka menerima aset terbarunya itu Ogos ini.

    Perkara itu didedahkan oleh Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain yang berkata Tentera Darat Malaysia bakal menerima enam buah helikopter jenis MD-530G bernilai RM321.9 juta pada Ogos tahun ini.

    “Helikopter MD-530G ini telah melalui proses ujian kelayakan udara, dan pihak saya telah pergi ke sana (Arizona) melihat ujian itu telah diluluskan. Selepas kesemua ujian terhadap helikopter berjalan dengan selamat, enam buah itu akan tiba di Malaysia pada bulan Ogos tahun ini.

    Panglima Tentera Darat itu berkata demikian dalam wawancara eksklusif sempena Hari Tentera Darat ke-88 di Kem Perdana Sungai Besi di sini hari ini.

    Zamrose berkata aset itu akan memberi impak kepada operasi tentera darat


    — DEFENCE SECURITY ASIA

    BalasHapus
    Balasan
    1. PTD Sahkan PUTD Akan Terima Helikopter MD530G Jun Depan
      Dec 8, 2020

      (DEFENCE SECURITY ASIA) — Tentera Darat mengesahkan ia bakal menerima helikopter pertama Light Scout Attack MD530G buatan syarikat pertahanan Amerika Syarikat, MD Helicopters Inc pada Jun tahun depan.

      Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Zamrose Mohd Zain sebagaimana dipetik oleh page Facebook Tentera Darat Malaysia hari ini berkata, helikopter itu dijangka mula memasuki inventori Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) pada Jun tahun depan.

      Malaysia menandatangani perjanjian dengan syarikat pertahanan terbabit pada 2016 untuk membeli enam buah helikopter penyerang ringan itu pada harga RM320 juta. Helikopter MD530G itu dijangka digunakan oleh Angkatan Tentera Malaysia di kawasan ESSCOM, pantai timur Sabah.

      Helicopter MD530G light scout attack ini boleh dilengkapi dengan TALON laser guided rocket untuk menangani ancaman kenderaan armor.


      — DEFENCE SECURITY ASIA



      [Video] ATM Dijangka Terima Heli MD530G Jun Tahun Depan
      Nov 14, 2020

      (DEFENCE SECURITY ASIA) — Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dijangka menerima enam helicopter jenis MD530G Light Scout Attack secara berperingkat mulai Jun tahun depan, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

      Tanpa mendedahkan butiran lanjut, beliau bagaimanapun berkata, aset berkenaan perlu melalui proses ujian penilaian dan memenuhi kriteria aset ATM sebelum kerajaan menerima aset itu.

      Ujian penilaian bermaksud helicopter berkenaan perlu dibuat penilaian dari segi sama ada sesuai untuk dijadikan aset ATM atau sebaliknya.

      Ismail Sabri berkata, sekiranya helicopter itu sesuai dijadikan aset ATM, satu lagi pasukan akan dihantar ke sana untuk melakukan proses persijilan aset ATM.

      Malaysia menandatangani perjanjian untuk membeli enam buah helicopter penyerang ringan MD530G keluar syarikat MD Helicopters Inc pada 2016 dengan harga RM320 juta.

      Syarikat MD Helicopters itu adalah anak syarikat kepada gergasi pertahanan Amerika Syarikat, McDonnel Douglas.

      — DEFENCE SECURITY ASIA



      Penghantaran Pulang Helikopter MD530G Ditangguh Ke Suku Pertama 2022
      Dec 10, 2021

      (DEFENCE SECURITY ASIA) – Selepas penerimaannya tertangguh beberapa kali, kini Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dijangka akan hanya menerima enam buah helikopter penyerang ringan MD530G daripada Amerika Syarikat pada suku pertama tahun hadapan berbanding akhir tahun ini.

      Perkara itu dinyatakan oleh Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

      Sememangnya, pembelian enam buah helikopter penyerang ringan bernilai RM321 juta pada 2016 adalah reaksi kita terhadap insiden pencerobohan kumpulan bersenjata daripada selatan Filipina di Lahad Datu pada 2013.

      Kementerian telah melakukan PDI yang kedua pada 6 hingga 9 Dis yang lalu dan mendapati bahawa helikopter itu telah menepati spesifikasi, dengan jangkaan penerimaan keenam-enam buah helikopter itu adalah pada suku pertama pada tahun 2022.

      Pada mulanya, helikopter MD-530G sepatutnya diserahkan kepada ATM pada 2017-2018 tetapi tertangguh beberapa kali disebabkan isu-isu teknikal yang tidak didedahkan.



      TERUK PARAHHH...APALAGI KAPAL LCS GOWIND, DUA JENIS HALIMUNAN PROYEK SAKIT SEMUA....

      Hapus
  54. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  55. Lon malon rencana mau ambil F-18 besi buruk kuwait gembar gembor dari tahun 2017.. Sampai bulan kemaren november juga gembar gembor di dubai airshow.. Tetep aja malon ngePrank.. Ada wang tak lon?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kasimaaan sampai ngemis - ngemis ke Kuwait tuh panglima TUDM padahal duwit juga ga punya, bajat ciput. haha...

      Hapus
    2. TUDM dalam proses peroleh pesawat tempur dari Kuwait
      ByBernama -22 December 2021


      KUALA LUMPUR – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah merangka program peningkatan keupayaan pesawat tempur F/A-18D (Hornet) dan kini dalam proses mendapatkan sejumlah pesawat tempur dari Kuwait, Dewan Negara diberitahu hari ini.

      Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz berkata, perolehan yang dirancang itu melibatkan 33 buah pesawat F/A-18C/D Tentera Udara Kuwait yang masih dalam keadaan baik serta mempunyai waktu jam operasi yang rendah berbanding pesawat Hornet TUDM sedia ada.

      Beliau berkata, kerajaan Kuwait dijangka melucut tauliahkan pesawat F/A-18C/D setelah menerima dan mengoperasikan pesawat terbaharu F/A-18E/F (Super Hornet) yang lebih moden dan kini dalam proses penghantaran oleh syarikat Boeing dari Amerika Syarikat.

      “Namun inisiatif ini masih menunggu perbincangan antara kedua-dua buah negara atau di peringkat kerajaan dengan kerajaan. Sekiranya inisiatif ini berjaya direalisasikan, sudah pasti ia akan meningkatkan tahap kesiagaan dan keupayaan TUDM dalam menjaga ruang angkasa negara,” katanya dalam sesi soal jawab persidangan Dewan Negara, di sini hari ini.

      Beliau menjawab soalan tambahan Senator Datuk Zaiedi Suhaili yang meminta penjelasan mengenai rancangan program peningkatan keupayaan pesawat tempur F/A-18D dan sama ada dibuat penambahan bilangan pesawat jenis sama pada masa hadapan bagi kekurangan pesawat itu ketika ini.

      Ikmal Hisham berkata, perancangan itu juga telah dinyatakan dalam Pelan Pembangunan Keupayaan TUDM (CAP55) Fasa 1.

      Menjawab soalan asal Zaiedi mengenai sejauh mana rancangan pemodenan aset pesawat tempur dan pesawat latihan diberikan keutamaan dalam 2022, beliau berkata tiada perancangan pemodenan bagi pesawat latihan TUDM untuk tahun depan berikutan ia masih relevan bagi tujuan latihan.

      Menurutnya, pesawat latihan TUDM yang terdiri daripada pesawat latihan sayap kaku jenis PC7 dan pesawat latihan helikopter jenis EC120 akan terus diguna pakai untuk tahun depan seperti yang digariskan dalam CAP55.

      Selain itu, beliau berkata TUDM juga berhasrat menggunakan pesawat tempur F/A-18D sehingga 2035.

      “Lanjutan dengan itu, TUDM telah merancang program peningkatan keupayaan pesawat tempur F/A-18D yang dijangkakan bermula pada 2022 bagi memastikan kesiagaan pesawat ini kekal relevan.

      “Kementerian Pertahanan juga telah mengangkat permohonan peruntukan bagi program ini kepada Kementerian Kewangan pada tahun ini. Di samping itu, pesawat tempur Sukhoi Su-30 MKM kini juga sedang melalui program peningkatan keupayaan,” katanya.

      – MalaysiaGazette


      JIRAN-JIRAN SEKITAR LANGSUNG KETAR-KETIR, WKWKWKWK..

      Hapus
  56. KESIAN YANG BERHASRAT SEJAK JAMAN JIBBY NAJIB

    Defence Security Asia
    14 jam ·

    https://defencesecurityasia.com/tudm-hornet-fa18-kuwait/

    Apa Perkembangan Usaha TUDM Mendapatkan F/A-18C/D Tentera Udara Kuwait?


    (DEFENCE SECURITY ASIA) – Awal bulan lepas, Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad memberitahu media bahawa beliau akan bertemu dengan Panglima Tentera Udara Kuwait untuk membincangkan tentang kemungkinan TUDM memperolehi pesawat F/A-18C/D Hornet terpakai daripada negara Timur Tengah itu.

    Panglima TUDM mengatakan beliau akan mengadakan pertemuan dengan Panglima Tentera Udara Kuwait di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) ketika menghadiri pameran Dubai Airshow 2021 yang bakal berlangsung di Dubai World Central daripada 14 hingga 18 November 2021.

    “Pelbagai usaha sedang dilaksanakan, kita juga sedang menunggu… insya-Allah saya akan ke Dubai Airshow 2021 (di Dubai World Central dari 14 hingga 18 November 2021).

    “Staf-staf saya sedang mengatur untuk mengadakan pertemuan dengan Panglima Tentera Udara Kuwait… kalau berkesempatan untuk bertemu mata dengan mata, bertanya daripada mulut beliau sendiri sama ada mereka mempunyai hasrat menjual pesawat itu kepada pihak yang ketiga,” katanya.

    Ackbal berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Penutup Eksesais PARADISE Siri 8/2021 di Pangkalan Udara Kuantan pada bulan lepas itu.

    Memandangan pertemuan di antara kedua-dua panglima sepatutnya berlaku lebih daripada satu bulan yang lepas, maka persoalan juga timbul sama ada TUDM “berjaya atau tidak” mendapatkan pesawat F/A-18C/D milik Tentera Udara Kuwait itu.

    Adakah usaha TUDM mendapatkan pesawat-pesawat Hornet milik Tentera Udara Kuwait sebagai tambahan kepada lapan buah pesawat F/A-18C/D milik TUDM itu berhasil? Kita harapkan ia berhasil.

    Sekurang-kurangnya adanya tambahan kepada Hornet kita sehingga TUDM membersarakan pesawat itu pada tahun 2035-2040.

    Setakat ini, tiada sebarang kenyataan daripada pihak panglima TUDM mengenai perkembangan pertemuan beliau dengan rakan sejawatannya daripada Kuwait itu pada Dubai AirShow yang berlangsung pada bulan lepas itu.

    Dalam satu temuramah dengan majalah pertahanan berbahasa Inggeris tidak lama dahulu, Ackbal berkata, pihak TUDM telah menghantar surat bagi kepada Panglima Tentera Udara Kuwait untuk menyatakan hasratnya untuk memperolehi pesawat-pesawat F/A-18 C/D Tentera Udara Kuwait yang telah ditamatkan perkhidmatannya.

    “Kita (TUDM dan Tentera Udara Kuwait) masih berunding dan masih menunggu reaksi balas daripada mereka (Kuwait),” kata Panglima TUDM.

    TUDM merancang untuk membeli pesawat-pesawat F/A-18 C/D Hornet Tentera Udara Kuwait sebagai satu “stop-gap measures” (langkah sementara) sebelum ia membeli pesawat Multi-Role Combat Aircraft (MRCA) yang baru.

    Tentera Udara Kuwait memutuskan untuk menamatkan perkhidmatan pesawat-pesawat F/A-18 C/D miliknya selepas ia memutuskan untuk memperolehi pesawat-pesawat F/A-18 E/F Super Hornet serta Eurofighter Typhoon.

    Ia memiliki sebanyak 27 buah pesawat F/A-18 C/D dan tujuh buah pesawat F/A-18D pada ketika ini.

    Untuk menggantikan pesawat F/A-18C/D dan F/A-18D atau dipanggil “legasi Hornet”, Kuwait telah membeli sebanyak 28 buah pesawat Super Hornet yang terdiri daripada 22 buah pesawat satu tempat duduk F/A-18E dan enam buah pesawat F/A-18F Super Hornet yang beroperasi daripada Pangkalan Udara Ahmed al-Jaber.

    Sebelum ini terdapat juga laporan bahawa Tunisia turut berminat untuk mendapatkan pesawat-pesawat F/A-18C/D Hornet yang telah ditamatkan perkhidmatannya oleh Tentera Udara Kuwait.

    Dikatakan, Kuwait hanya meletakkan hanya US$1 juta bagi setiap pesawat Hornet Tentera Udara negara itu yang dijual kepada Tunisia.

    Tunisia bagaimanapun terpaksa mengeluarkan kos sepenunhya untuk menaiktaraf pesawat-pesawat F/A-18C/D Tentera Udara Kuwait itu.


    — DEFENCE SECURITY ASIA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Zainur Zakaria Masih belum terjawab ye...

      Fi Afi Menteri pon kelaut,kapal pon x siap2,brangan mat jenin la slagi ade taik rasuah

      Lee Vinz Ni kira 3rd hand kan ?
      Bukan 2nd hand.
      Terpakai dan disambung pakai ��

      Ahmad Faizuri Ahmad Masih dalam kajian la tu

      Prince Kadiaq No moneyy no talk kot darii zamann jibby asyikk plann jaa����������

      Az Monsters Kalau x dapat beli jelah jet baru ganti kan jet2 f18 Dan su30mkm , beli gripen atau nak upgrade lagi generasi ke5 beli su57

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah Az Monsters
      Gripen? Adakah Sweden terima barter sawit? Ini soalan pertama yg kena jawab.
      Su-57?
      Dah bersedia dgn tindakan sekatan CAATSA oleh US?

      Hamzani Suhardy Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah selagi kita tak menggunakan banyak teknologi AS, takpa sangat. Contoh terdekat adalah Vietnam.

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah Hamzani Suhardy
      US beri kelonggaran kpd Vietnam memandangkan negara tu tak terikat dgn mana-mana blok berbanding kita yg nyata terikat dgn blok Commonwealth dgn FPDA.
      Senang cerita, Vietnam boleh buat suka hati 'ikut kepala mak bapak dia' sebab dia pure neutralist country..

      Az Monsters Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah ko ingat Malaysia lepasni nak beli asset tentera guna sawit jer ker

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah Az Monsters
      Kita tak banyak cash.
      Itu pandangan aku.
      Tambahan plak, govt. dah announce bhwa utk LCA guna 50:50.
      Even pembelian submarine Scorpene pun sbhgian payment guna barter sawit (taklah cecah 40%).

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah Az Monsters
      Kalau ada suntikan baguslah..
      Aku berpandangan sebab 'trend' guna barter sawit + other product + cash ni sejak pembelian Scorpene..

      Md Rahim Naik boring dah tgk isu perolehan aset utk ATM..jauh ketinggalan dari segi aset nak banding dgn jiran2 serantau....

      Wan Mohammad Farid nk beli pesawat pejuang ni, cuba tanya pilot3 tu, diorang nk yang mana?? bukan menteri atau panglima yang nak bawak pesawat tu

      Ray Han Klu x dpt beli f18 Kuwait, beli jela jet baru gripen e 18 biji.. Boleh pki 30 thn jg smpai 2051

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah Ray Han
      Soalan pertama, adakah Sweden terima barter sawit??

      Muhamad Rizal Hambali Ray Han duit tak cukup. Sweden pula negara yg telah boikot produk sawit. Hehe

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah Muhamad Rizal Hambali Tepat!

      Rose Margarita Malaysia should just retire its Air Force and allow PLAAF to fly over the country

      Mohamad Zizul Td dlm parlimen timbalan menteri pertahanan ckp malaysia sdg runding dgn kuwait utk dapatkan 33 fa 18 hornet trpakai kuwait..proses rundingan masih brjln..

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah Nak beli any armament/combat aircraft/vehicle dari US, negara penjual mesti peroleh kebenaran daripada US terlebih dahulu utk dptkan lesen export/re-export. Ini asas pertama yg kena lepas..

      Khairul Azri Sembang je tu.. Bajet pertahanan pun ciput

      Sani Ahmad Khairul Azri Mmg Ada bajet khas utk Hornet ni xsilap. Lgipun harga xsetinggi mcm beli MRCA baru

      Mohamad Zizul Khairul Azri kuwait nak jual 1 juta USD seunit sahaja..

      Mohamad Zizul Kalau malaysia dptbeli..mmg jd fa 18 mk 111 lah jawap nya..

      Lee Vinz Rasa nak tau kalau dimata penjual, Malaysia ni dianggap buyer jenis apa ya?
      Fussy buyer?
      Cheapskate or Lowballer?
      Joybuyer ?
      Great buyer and Fast payment ?
      ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Nawaites Nawi Brochure Collector

      Lee Vinz Nawaites Nawi uikks .....seller paling benci jnis ni, dtg tnya byk² , siap nego bagai, Last² tak beli dan jwp pikir dulu. ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Naem Fahdly Kamaruddin Lee Vinz Malaysia bayar awal tapi aset lambat sampai. Mcm helicopter MD530

      Lee Vinz Naem Fahdly Kamaruddin kira great buyer fast payment la? ๐Ÿ˜…


      TUNISIA KIRIM SALAM

      Hapus
  57. www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/11/16/malaysia-gets-low-d-rating-for-corruption-in-defence-sector/


    Malaysia gets low D rating for corruption in defence sector
    FMT Reporters - November 16, 2021 1:06 PM


    Transparency International Malaysia says the government should disclose what is happening to the delivery of littoral combat ships and McDonnell MD503G helicopters, which have been long delayed. (Bernama pic)

    PETALING JAYA: Malaysia has scored low in an international index related to corruption in the defence sector.

    Malaysia scored 45% and received a D rating in the Government Defence Integrity Index (GDI) for 2020, released by Transparency International Malaysia (TI-M).

    The D rating indicates weak institutional resilience to graft.

    The GDI assesses a country’s defence sector and how well those responsible are able to manage the risk of corruption across multiple areas of defence, TI-M said in a statement.

    The areas of defence include policymaking and political affairs, finances, personnel management, military operations and procurement.

    New Zealand scored the highest at 85% and Sudan scored the lowest at 5% in the GDI.

    TI-M said the defence sector had long been held as the “opaquest” area of government activity, with its budget transparency being restricted. The sector only provides a general outline of how it manages public money.

    It said there was poor legislative oversight of the defence sector’s budget, low competitive bidding for procurements, a lack of data transparency and no independent ombudsman to address complaints.

    “We urge the government to seriously look at the high risk of corruption in the defence sector and take measures to mitigate the situation”, TI-M president Muhammad Mohan said.

    He urged the government to fully disclose to the public what was happening to the delivery of littoral combat ships and McDonnell MD503G helicopters, which had been long delayed and involved taxpayers’ money.

    “Demonstrating transparency and having accountability in these two cases would show that the government is serious about good governance in the defence sector,” he added.


    PANTASLAH...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. M Fitri M Shukri Cabaran utama utk dapat kelulusan Senat USA bukan pada lulus atau tak lulus, tetapi pada timing. Kena tunggu giliran setelah Kuwait setuju dan hantar notis pada USA. Boleh makan masa bertahun juga utk Senat US bawa bincang sbb banyak isu lain Senat US nak bawa bincang. Isu Hornet Kuwait ini kira isu kecil saja utk USA jadi mungkin tidak akan dimasukkan dalam senarai "urgent" melainkan Pentagon sendiri yg mohon utk dipercepatkan.

      Haak Tui Guna sehingga 2035, seminggu lg dh 2022 nk tggu proses kelulusan dgn upgrade tolak pi tolak mai dlm 10th boleh guna pn

      Oat Oat Hrp dptla,jgn la duk main kita kaji,kita kaji.kekuatan udara kita makin kekurangan dh.tknla nk hrpkn cik SU dan f18 yg ada je.

      M Fitri M Shukri Oat Oat kini terserah pada Kuwait nak jual atau tidak ke Malaysia. Jadi terpulang pada Kuwait pula utk 'kaji' permintaan Malaysia

      Oat Oat M Fitri M Shukri Kaji jgk...hrp jgn la kaji lama2.

      Ahmad Syafi'ie Ahmad Hanifah M Fitri M Shukri Kuwait tak kaji. Dia pun nak cash jugak.Kuwait kena dptkan approval dari US utk dptkan lesen 're-export' ke Malaysia.

      Allan Delon Sembang sja la..
      Ingt senang ke nk tukar jet..2 3 kali tukar kerajaan pn jet x sampai2.
      Ckp ahli politik. Sejak merdeka smpai sekarang x boleh percaya.

      Moana Suraya Seeing is believing.. sebab LCS X nampak walau dah bayar BNS, Heli tertunda bertahun2 X nampak jugak

      Muhammad Jabir Knp gune pesawat honet ni smpai 2035 lamanya?๐Ÿ˜…

      Mie Neey Harap jadi la..lame sgt dh rangcan dn kajin je

      Kamal Whousofa Ahmad Aaminnn SEMUGA hasrat TUDM Dan seluruh rakyat Malaysia amnya....Di permudahkan Dan di lancarkan segala urusan BG mendapatkan pesawat f18-c/d Dari kerajaan kuwait....

      Kucing Garong Sy kurang yakin perkara ni dpt direalisasikan selagi MENHAN org yg sama mencipta kes helikopter

      Nan Jebon Pertemuaan sudah sebulan berlangsung...bila jangka dapat keputusan nya..๐Ÿค”

      Hapus
    3. Malon merupakan propinsi china ketika hutang tak mampu bayar negara malon dah disita china.. mana di kasih izin ama mamarika F-18 nya kuwait.. Sedangkan source kode yg 8 bijik F-18 usanya aja ngga dikasih.. Kata mahatir F-18 malon cuma berguna buat parade.

      Hapus
    4. Mahathir Mohamad: F/A-18D Hornet malon Hanya ‘Bebas’ Diterbangkan Saat Parade Udara

      https://www.indomiliter.com/mahathir-mohamad-f-a-18d-hornet-hanya-bebas-diterbangkan-saat-parade-udara/

      Hapus
  58. Lee Vinz Rasa nak tau kalau dimata penjual, Malaysia ni dianggap buyer jenis apa ya?
    Fussy buyer?
    Cheapskate or Lowballer?
    Joybuyer ?
    Great buyer and Fast payment ?
    ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    Nawaites Nawi Brochure Collector

    Lee Vinz Nawaites Nawi uikks .....seller paling benci jnis ni, dtg tnya byk² , siap nego bagai, Last² tak beli dan jwp pikir dulu. ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  59. Malon ini sungguh menggerunkan jika nak sudah melawak, banyak jiran serantau di buat gelak wkwkwkwk......

    BalasHapus
    Balasan
    1. Halu karena sudah sekian lama tak tampak ada pembelian asset tempur lethal, sebab bajet belanjawan alat pertahanan lama kedekut memanjang di prediksi hingga tujuh tahun kedepan, menurut pengamat pertahanan dan kebijakan politik dan ekonomi Singapura seh.

      Hapus
    2. 2055 baru boleh belanja aset ketenteraan om, itu pun dah ketinggalan jauh dengan jiran lainnya

      Hapus
  60. Yang suka heli sewa kemana woii....

    BalasHapus