20 Juli 2018

PHL Studying Deal with Russia for RPG Launchers

20 Juli 2018


RPG-7 grenade launcher (photo : quora)

The Philippine government will be studying the possible implications of purchasing 744 units of Rocket Propelled Grenade (RPG) launcher worth 408 million pesos from Russia with regards to United States imposed sanctions against Russian intelligence and defense firms.

“Let me state the official position: We will study the matter,” Presidential Spokesperson Harry Roque said during the July 19 press briefing in MalacaΓ±ang when asked to comment on report that the Philippines could breach US sanctions if the said Russian arms deal proceeds.

National Defense Secretary Delfin Lorenzana and Director General of JSC Rosoboronexport Alexander Mikheev signed the deal for supply and delivery of RPG-7V grenade launchers and ammunition in October 2017 at the sidelines of 4th ASEAN Defence Ministers-Plus Meeting in in Clark, Pampanga.

Delivery is yet to be made.

US Sanctions

Rosoboronexport is included in the list of US Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA) Act of 2017 under Section 231(d).

However, Roque said as professor of international law, he does not know how can US enforce its domestic law on a sovereign state like the Philippines. He added that the transaction will not occur on a US soil.

“The Philippines is a sovereign state, we have immunity, and we are free to enter into contracts as we please and we are not bound by any domestic law particularly the transaction will not occur in US soil,” he said when asked if the government is concerned on the possibility of the deal affecting US-Philippine alliance.

“The official stand is we will study the matter, but off hand I’m giving the legal position of the Palace, that we do not see how we are bound by a US extra-territorial piece of legislation,” he said.

(Mintfo)

10 komentar:

  1. Rosoboronexport is included in the list of US Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA) Act of 2017 under Section 231(d).

    Gimana nasib SU35 pesanan TNI ya ?

    Emang sh*tmaderpak*r nih YuES semena mena banget sama rusia.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lah hak'nya Amrik mau nentuin sanction..Rusia juga mau kasih sanction balasan juga boleh..
      China aja berani adu sanction sama Murika...

      Soal apakah kita beli dari rosoboron terus kena sanction dari Murika..yah bisa iya bisa ngak..India aja tetap beli dari rosoboron tapi tetap LM ikut tender F-16..

      Tapi yg jelas..bagi negara2 kaya India atau Indonesia yg tetap beli barang Rusia..kalau toh Murika tetap mau jual barang..jgn harap dapat yg top of the line..

      Beli pesawat...jangan ngarap F-35 atau F-15E..plg mentok F-16V atau Super Hornet..
      Beli missiles AIM-120 jangan harap yg versi terakhir..yg second best plg mungkin..Jangan harap dikasih AEGIS atau PAC-3..

      Makanya system KFX dari Murika ada yg ngk boleh dibuka ke kita..sehingga untuk IFX jika lanjut..kita mesti pake system dari Eropa atau yg Korsel buat..

      Hapus
    2. Itulah repotnya Indonesia ya mas.. kalau jadi negara netral dikasihnya yg biasa2 aja teknologinya hehehehe

      Hapus
    3. ...posisi netral Indonesia itu, sedikit susah/ruginya...tapi banyak Untungnya


      ...Xixixixixixi :D

      Hapus
    4. Jujur kalau buat bidang lain macam ekonomi/politik emang iya. Banyakan untung dari ruginya. Tapi kalau buat militer/ToT ngga. Kita jadinya cuma dapet barang dengan teknologi/kualitas second class dari AS dan Russia karena ga dianggap negara "loyalis" sama dua-duanya.

      Hapus
  2. kalo uda diliat2..ntar kirim sample dulu, tes, oke ocehπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ baruw sikaatt haha!🀠🀠🀠

    amrik brani macem, tinggal dket ke rrc, rusia. jermin aja bgetoh, soalnye jermin beli gas ke ruski, & gak bole pake selaen taifun haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

    BalasHapus
    Balasan
    1. abdi dalem cem jepun & korsel gak dafet apa2 jugak kok haha!😱😱😱

      yg ada amrik ntar malah otomatis terkucilken sendiri. lah mrk aja bikin apa2 dapurnya di rrc kuoo, ipon ntuw haha!πŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒ

      Hapus
    2. SG kan pake Igla di M113 nya...😎
      Korsel pake BMP3 buat marinirnya..

      Hapus
    3. nyoih om pedang, blom lg ring satu amrik di timteng, cem mesir, arab sodi dan irak baru2 ini pesen t90, langkah konyol para senatore bikin opa trumpet linglung dech haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      Hapus
  3. Pindad kapan buat RPG biar makin joss gandhoss....

    BalasHapus