05 September 2021

Lomba Dayung dengan School Boat KRI Bima Suci di Perairan Raja Ampat

05 September 2021

Lomba dayung di perairan Raja Ampat (all photos : Koarmada 2)

Komandan Satgas KJK 2021 Gelar Lomba Dayung di Perairan Raja Ampat

TNI AL. Koarmada II - Pada pelayaran etape ke-4, KRI Bima suci yang saat ini sedang lego jangkar tepatnya di perairan Raja Ampat provinsi Papua Barat, berkesempatan melaksanakan kegiatan berbagai lomba yang di laksanakan oleh komandan satgas Kartika Jala Krida (KJK) 2021, Letkol Laut (P) Waluyo, SH, M.Tr.Hanla, Kamis (02/09).


Adapun salah satu lomba yang di adakan yaitu lomba dayung menggunakan school boat KRI Bima Suci, Lomba ini di ikuti oleh seluruh personil Satgas Operasi KJK 2021 yang terdiri dari Prajurit KRI Bima Suci, Staflat AAL dan Taruna AAL ke-68.


Kegiatan ini berlangsung dengan cukup meriah di iringi Sorakan- sorakan para sporter dari atas Geladak KRI Bima Suci yang terlihat sangat meramaikan sewaktu perlombaan dayung ini berlangsung.


Pada acara lomba Dayung ini di bagi menjadi 11 Tim, yang di antaranya Taruna AAL di bagi menjadi 9 Tim , dan 1 tim dari Staflat AAL serta 1 tim lagi dari Prajurit KRI Bima suci, dengan rute race yang akan di lalui yaitu memutari KRI Bima Suci sebanyak 2x putaran, dalam pertandingan adapun yang dinilai yaitu kecepatan yang di tempuh untuk memutari KRI Bima Suci, juara 1 dimenangkan oleh Tim Prajurit KRI Bima suci, Juara 2 dimenangkan oleh Tim B dari Taruna AAL, dan untuk yang ke 3 yaitu dari tim Staflat AAL.


Komandan KRI Bima suci yang juga menjabat sebagai komandan Satgas Operasi KJK 2021 juga menyampaikan" Lomba dayung yang di gelar oleh Satgas KJK 2021 ini sudah menjadi tradisi KRI Bima Suci dan sudah menjadi event rutin tahunan sewaktu melaksanakan pelayanan Bersama tim KJK AAL," Ujarnya.


" Dari tahun ke tahun penampilan para peserta pun semakin unik. Tak hanya dibekali dengan keterampilan dayung dan tubuh kekar saja, para peserta juga saling tertawa sambil mengayunkan dayung dan juga berbagai Yel-yel yang membuat kita semakin semangat dalam melaksanakan kegiatan ini," Tambah Letkol Waluyo.


Selama pelaksanaan kegiatan menerapkan Protokol kesehatan sesuai penekanan Panglima Koarmada II Laksda TNI Dr. Iwan Isnurwanto, S.H., M.A.P.,M.Tr.(Han), kepada Komandan Satgas guna mencegah penularan Covid-19.

209 komentar:

  1. Pertamax diamankan dari gank PEMBUAL halunisasi

    BalasHapus
  2. KESIAN YG TAK PUNYA KAPAL LATIH lAYAR

    BalasHapus
  3. Yang cuma bisa melawat tapi tak beli2 tepi sikit kat tandas wkwkwk

    BalasHapus
  4. ...MILITER GAHAR INDONESIA

    04 SATELIT MILITER
    32 RADAR UTAMA
    24 Su-57 FELON
    36 Su-35 Flanker E
    16 Su-27/30 Flanker D
    36 Dassault Rafale
    18 F-15 EX
    48 IFX
    48 F-16 Falcon/Viper <----- ( diganti The Check Mate )
    16 Super Tucano
    20 T50 G. Eagle
    20 Yak-130
    125 Heli tempur # Varian
    24 Pesawat Intai/Patroli Maritim
    1001 Pesawat Angkut/Log
    16 Pesawat pem-BOM
    101 Pesawat DRONE # Varian
    1550 Tank tempur # Varian
    1750 Peluncur MLRS # Varian
    1250 Panser tempur # Varian
    1250 Meriam tempur # Varian
    75 Amphibious trackway
    750 KRI tempur # Varian
    50 Heli Anti Kapal Selam
    04 Kapal Hidro Oseanografi
    04 Kapal Rumah Sakit
    02 Kapal Submarine Rescue
    02 Kapal Induk
    50 Kapal Selam

    Rudal Serbu Udara ;
    250 Antar Benua, 750 Balistik, 2500 Petir, 2000 Brahmos, 2000 Yakhont...dll.

    Rudal Perisai Udara ;
    500 Unit PANTSIR S-1
    750 Unit S-500
    500 Unit S-400
    500 Unit S-350
    500 Unit BUK M3E
    500 Unit BUK M2E
    500 Unit NASAMS 2


















    ... Xixixixixixixi 😁

    BalasHapus
  5. Mana negeri malaya, nih sya kasih foto


    https://www.indomiliter.com/dilengkapi-teknologi-stealth-malaysia-targetkan-rilis-jet-tempur-nasional-di-2030/


    Dua tiga foto ada
    Tapi bukti.... mana adaaa...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Berhayal, pesawat baling2 saja gak bisa buat kok berhayal buat jet pesawat tempur, beda PTDI ada NC212,CN235,N250,N219 dll, lha malon apa yang sudah bisa di buat, lon lon, sudah miskin tolong sombong lagi, sempurna menuju negara hancurrr

      Hapus
    2. Gank PEMBUAL kebanyakan halunisasi mabuk ketum bro wkwkwk

      Hapus
    3. NGERI SERAM ya bro, negara miskin kacau pemerintahannya saja sombong

      Hapus
  6. Kok apa apa gak punya sekarang kamu lon malon, kasihan ya, semoga malon punya kapal seperti ini walaupun cuma fotonya😭😭😫

    BalasHapus
  7. PRANK SUDAH 5 TAHUN BERJALAN, TENDER PUN KELAUT

    Malaysia Military Power
    January 31, 2017


    Multirole Support Ships TLDM dah confirm!

    Akhirnya Menhan beri lampu hijau untuk beli Multirole Support Ship.

    "#15to5 on track! #LMS (Littoral Mission Ships) ready to go #MRSS next. Thank you Sir! @HishammuddinH2O."

    Rekaan dan spesifikasi kapal ni telah pun di gariskan oleh TLDM. Adakah kita akan membeli kapal Indonesia? Atau China?. Masih awal lagi untuk kita spekulasi.

    Tetapi kapal MRSS ni kemungkinan akan menyertai armada pada 2020.

    MMP
    Gambar Hiasan
    Sumber Bernama

    Malaysia Military Power MRSS - Multi Role Support Ship

    Apa yang kita buat adalah memohon PT PAL untuk memberikan usul kepada kita berkenan Makassar class berdasarkan keperluan TLDM dan kehendak operasi TLDM.

    Ini masih lagi diperingkat penelitian. Masih belum sah.

    TLDM menantikan jawapan balas dan design akhir dari PT PAL dan kemudian akan membuat pemilihan.

    Setakat ini TLDM memang mempunyai niat untuk mendapatkan Makassar class - kerana kos pembinaannya yang lebih murah berbanding yang ada di pasaran, selain pilihan lain yang sedia ada berkos lebih tinggi dan tidak memberikan jumlah yang setara kepada TLDM selain ia boleh dibina di limbungan dalam negara. Tetapi itu cerita peringkat akhir nanti.

    ikansadinmknorang


    Aminuddin Shah Atas desakan keperluan kapal mrss dan keadaan ekonomi sekarang, jika kapal mrss dri indon jd pilihan... kita terpaksa terima walaupun nti akan dibahan dalam page militari seberang...

    Kamil Alyahya Apa nama kapal MRSS yg msia nk beli?

    Yus Maizal Yusyizal Multirole support ships. Paling senang ckp. Kpl pengankut .

    Yus Maizal Yusyizal Mungkin kri makassar ngan type O71 China.

    Osmund Becay Nak tanya pada tuan admin. Kapal latihan TLDM yg di ubahsuai kat GOMS Kg Acheh tu bila nak siap? Sebijik dah siap tapi yg satu lagi ada harapan ke siap seperti dirancang. Bila tengok kat tepi jambatan tu alahaiiiiii....

    Malaysia Military Power malas komen sebab kalau cerita pun sakit hati

    Osmund Becay Sebenarnya teman riso jugak nengok aset TLDM ni....kalo lah kita boleh masuk BNS Lumut dan tengok sendiri progres projek LCS kan best komen.

    Osmund Becay Dulu dua dua buat di bagan datoh. Tp siap luaran saja dalam kosong. Tersadai beberapa tahun

    Malaysia Military Power LCS tak ada isu.
    In progress and on schedule.
    Yang kapal.latihan tu tulah.
    Harapnya macam brother Alyp Yoshiki kata on progress.

    Baihaqi Je sertakan skali close in weapon system mcm phalanx/ oerlikon millenium gun utk mrss ni + anti torpedoe system...& fire protection system yg bagus..jgn jd mcm kseri inderapura dulu sia2.radar,sam,anti subs...smpai ada rumour kata kd seri inderapura kna sabotaj la dulu..

    Arizal Ariffin mak aiiii...kapal logistik ada sam

    Baihaqi Je maksud sy equipkan lah mrss baru ni dgn sam/ram etc...kan ada titik noktah lpas kata sia2 tu. x ckp pun kd inderapura ad mende2 tu..
    & x salah pun kapal logistik ada ram ke sam utk pertahanan diri sbb muatan berharga yg dibawa menyebabkan dia jadi target musuh..klo cenggitu bagi cota je lah pada kru.

    Minz Nizal Design makasar class...

    Khairul Safwan Rasa2 ada peluang nk dpt mcm ni... Aku berangan jp..��

    Khairul Safwan Mrss dokdo buatan korea selatan, defence ada 2 goalkeeper ciws 1 rooling airframe missile, bole angkut 200 kenderaan pelbagai jenis termasuk kereta kebal, 720troop, 2 LCAC, dan 10 buah helicopter dan bole suport Vtol jet mcm harrier jumpjet dgn f35 vtol...

    Khairul Safwan Ye lebih kurang mcm mistral jr, tapi mistral 2000tan lagi berat dari dokdo, mistral bole angkut 40 lecler mbt atau 13buah leclerc dh 45 lain kenderaan sokongan dan 900 troops max..

    Hazrie Bakar Dokdo yg ditawarkan adalah sparuh dr size asal, kira mini dokdo sesaran dlm 7000tan, klu bli dokdo ngn mistral, nk park pon x de tempat..hi

    Ezzul Arau Kos operasi kapal ni mau jahanam duit.tp xmustahil akn dtg malaysia ada kpal aircrf ni. penting barulah industri perkapalan kita meriah...



    KOHKOHKOH....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dinn Ksang Klu blh design MRSS di pjgkan sedikit dan blh bw 3 buah helikoper.... jika x, ianya sama dgn kapal friget yg sedia ada... saya cadangkan klu blh, beli kapal pengangkut design dokdo (korea) atau design France...

      Louis R. Sisey Aku rasa Malaysia boleh bina sendiri .struktur /badan kapal MRSS ni....tidak terlalu bergantung pada pihak luar......jika dulu saya lihat ada limbungan kapal di pasir Gudang....bersebelahan MSE......ada bina Patrol vessel......kini boustead Naval industries....Serahkan saja pada industri tempatan....untuk pembinaan nya.....melainkan komponen dalaman seperti enjin../ system electronic perlu kerjasama Dari pihak luar.....

      Noar Noar Hendak seribu daya xndak seribu dalih sebenarnya bro..nk wt cmne kerajaan kite yg sombong lebih sebenarnya..kalo buat duit byk abis nnt kalo tempah bley ejas2 tepi sikit haha xkn xphm lg.. typically Malaysia bro

      Louis R. Sisey Limbungan kapal komersial berlambak..kat Malaysia.....Dari tugboat .supply vessel...bulkcarriers ...cargo...oil tanker....kita sudah ada kepakaran dalam bidang ini.....serah saja design pasti boleh buat......

      Firman Asri Setuju tp klu anda melihat sendiri kelengkapan dan kemahiran org kita anda akan merasa kecewa dgn setengah sikap mereka yg melakukan pembinaan sesuatu kapal,,

      Malaysia Military Power MSE buat kapal semua jahanam

      Malaysia Military Power Limbungan banyak, memang banyak tapi kualiti?
      Facility kita tak nak ambik kira ke? Berapa je shipyard yang betul-betul buat kapal, yang boleh accomodate large vessel dengan tonnage more than 10k.
      MMHE?
      MMHE dah tak buat kapal dah. Takat repair2 boleh la
      LSE?
      Kapal yang dia buat pun tersadai dekat wharf tak bergerak. Nak harapkan depa. Kirim salam.
      memang kita banyak kepakarang, yang boleh design kapal pun masih ambik design dari singapore dan china - SK line series tu semua made in Guangzhou ingat saya tak tau..
      Muhibbah punya kapal pun ambik design spec dari singapore punya designer
      kahkahkahkahkahkah

      Louis R. Sisey Kesian admin sendiri beri cadangan ..admin sendiri. .tembak..nampak gaya jahanam juga LA.....pakar pakar komentar dalam page admin ni....kalo macam ni China Dan Indonesia senyum sampai telinga....

      Malaysia Military Power Saya cakap pasal realiti.

      Kita sembang buat sendiri buat sendiri tapi tak nampak keadaan sebenar2nya.

      Saya tahu kenapa dan sebab musabbab kenapa TLDM terpaksa juga opted untuk kapal dari luar negara sebab hakikat dan realiti yang sebenar dan pahit adalah - limbungan kapal kita hanya 1 sahaja yang boleh bangunkan naval combatant. 1 sahaja. Itu realiti.

      Hapus
    2. Semper Fidelis Indonesia pun bina Makassar class guna design German apa. So apa yg senyum sampai telinga nya. ��

      Louis R. Sisey mereka dapat tender/ project..kita mampu tengok / gigit kuku.....kita bayar upah kerja mereka......

      Halim Rahman harga pertahanan ibu pertiwi memang mahal ... btw kita masih kurang tenaga pakar dlam combatant ship ... sebb tu kapal selam kita pun orang perancis sndiri turun untuk tngok

      Haizam Hassan klu tk silap,,saya ada baca dlm satu artikel,,malaysia mmg ada tempah kapal dari indonesia,,tp lupa lak dari majalah mana,,lps order dari indonesia,,kerajaan umumkan psl lms

      Izzulz Nazmi kalau kita buat sendiri, mohon jgn la bg kat boustead. bg la kat syarikat lain yg boleh dipercayai. korg x kesian ke semua nak suh boustead buat, dari LCS smpi LMS. mau terkejar-kejar diorg nak penuhi permintaan TLDM

      Tg Hasrizul Hrp Tldm dpt 6 buah MRSS baru, design Endurance S'pore @ Makassar Indonesia.

      Akuni Woii program 15to5,tldm nk 3 jer MRSS bang..

      Huzaini Hussin Indonesia kata dah tempah dia punya ...spec besar sikit dari hak filipina punya

      Arizal Ariffin anoa dulu pn diorg heboh kata kita dh beli dr dia...BNS mmg ada nk buat kerjasama dgn PT PAL tpi x betulx cnfirm lgi dr pihak kerajaan.

      Hazrie Bakar Bkn msia tempah, sblm ni hanya sign mou antara bns dan pt pal, bkn order lg

      Siti Wan Aisyah X pyah la amik dari indon.. Takut jadi mcm kri klewang.. Kos tinggi gila tp kualiti out.. Terbakar sebab rokok surya je..

      John Din Kalu boleh tak payahlah ambik yg makasar class atau china class..kita buatlah reka bentuk sendiri,anak2 tempatan kita kan ada yg hebat2..buatlah ala2 kp pgkut us navy ke..dokdo ke ..buatan mlysia tu



      Masih mimpi kapal LHD dar Perancis ? pfpfpfpffff....

      Hapus
    3. Minta tolong Tok Bomoh baca jampi-jampi biar LHD Mistral yang datang jadi milik Malon


      wkwkwkk...

      Hapus
  8. ya ampun....Lumba dayung pun Admin UP ...??? wkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia Military Power Limbungan banyak, memang banyak tapi kualiti?
      Facility kita tak nak ambik kira ke? Berapa je shipyard yang betul-betul buat kapal, yang boleh accomodate large vessel dengan tonnage more than 10k.
      MMHE?
      MMHE dah tak buat kapal dah. Takat repair2 boleh la
      LSE?
      Kapal yang dia buat pun tersadai dekat wharf tak bergerak. Nak harapkan depa. Kirim salam.
      memang kita banyak kepakarang, yang boleh design kapal pun masih ambik design dari singapore dan china - SK line series tu semua made in Guangzhou ingat saya tak tau..
      Muhibbah punya kapal pun ambik design spec dari singapore punya designer
      kahkahkahkahkahkah

      Hapus
    2. Bukan lomba dayung,tapi lebih tepatnya lomba bully Kapal KD maharogol yg malu sama Air laut atau takut berenanπŸ˜ƒπŸ˜¬πŸ˜„

      Hapus
  9. maharogolela di berikan layar dan dayung saja menjadi fregat dayung


    wkwkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  10. min UP berita lebih BERMUTU ya......

    BalasHapus
    Balasan
    1. macam LCS gowind yg gagal buat tu lah min

      Hapus
    2. Berita prank heli telur KFC 40 minit tiba Ogos tapi BUAL bermutu tak wkwkwk

      Hapus
  11. sudah 5 september helli ogost tak nampak batang kaca nya,


    wkwkwkwkwkwkkwk

    BalasHapus
  12. Kedepan saya pastikan Malon ngemis ngemis minta bantuan negara kita dalam segala bidang, lihat saja kalau pemimpin PM nya mundur itu tanda ada yang tidak beres, hati2 lon biasanya bibit radikalis akan berkembang di negara yang sedang lemah, banyak sholat berdoa Lon @gempurgila @negerimalonte semoga negaramu gak hancur seperti di timur tengah yang banyak konflik

    BalasHapus
  13. Hyundai Rotem Tawar Kenderaan Perisai “K806” Untuk Tentera Darat Malaysia


    Syarikat Korea Selatan, Hyundai Rotem mengesahkan bahawa ia menawarkan kenderaan berperisainya, “K806” untuk program kenderaan perisai 6×6 Tentera Darat Malaysia.

    Program perolehan kenderaan perisai 6×6 Tentera Darat Malaysia itu dijangka melibatkan pembelian kira-kira 400 buah kenderaan untuk menggantikan kenderaan perisai, CONDOR yang digunakan oleh tentera darat sejak sekian lama.

    Menurut laporan oleh portal berita Korea Selatan di cm.asiae.co.kr, jika syarikat Korea Selatan berjaya memperolehi kontrak daripada Kementerian Pertahanan Malaysia, sebahagian besar daripada kenderaan perisai “K806” itu akan dibina di dalam negara sebagaimana yang dikehendaki oleh kontrak terbabit.

    Menurut portal berita Korea Selatan itu lagi, pegawai-pegawai kanan tentera darat Malaysia telah melawat Korea Selatan pada akhir tahun 2000 dan telah melakukan penilaian terhadap kenderaan perisai “K806” yang turut berkhidmat dengan Tentera Darat Korea Selatan.

    “Syarikat Hyundai Rotem merancang untuk mengemukakan cadangan rasmi menjelang bulan November ini dan menjangkakan keputusan akhir mengenainya akan dibuat pada bulan Februari tahun depan,” menurut portal berita itu.

    Kenderaan perisai “K806” dijangka berhadapan dengan beberapa pesaing dalam usahanya untuk memenangi kontrak Kementerian Pertahanan Malaysia termasuk calon utama iaitu firma FNSS daripada Turki, yang telah pun bertapak lama di negara ini.Firma FNSS menawarkan kenderaan perisai PARS 6×6.

    Menurut portal berita Korea Selatan itu, selain syarikat Turki, syarikat-syarikat daripada Kanada dan Indonesia juga menunjukkan minat menerusi kenderaan perisai PINDAD ANOA.

    Dengan berat 16 tan, kenderaan perisai “K806”boleh membawa dua orang krew dan sembilan anggota tentera dengan enjin berkuasa 420 kuasa kuda.

    Ia adalah kenderaan perisai yang kecil sedikit berbanding “K808 yang juga dibangunkan untuk kegunaan tentera darat Korea Selatan.

    Sementara itu portal berita negara itu turut menyatakan bahawa Malaysia merancang untuk memperolehi sehingga 34 buah kenderaan perisai 4×4 dengan kenderaan “KOVICO” keluaran syarikat Korea Selatan turut ditawarkan kepada tentera darat Malaysia.




    link
    https://defencesecurityasia.com/hyundai-rotem-tawar-kenderaan-perisai-k806-untuk-tentera-darat-malaysia/?fbclid=IwAR1SFxr99IvD8GSr7ZgEmAC1YIXC5on6xLB0Oiu8NFYpvIXR1mdrdG-bVtA

    BalasHapus
  14. PM berganti Menhan pun berganti, Maharogolela tetap setia di darat, bule naval tampaknya putus asa supervisi kawanan keledai tak reti reti


    🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lha iya bro, negara mau hancur kok malah sombong membual gak karuanπŸ˜…

      Hapus
  15. Jangan cuma sombong & bualan mu yang kau utamakan lon malon

    BalasHapus
  16. kenderaan armor 8x8 dah hampir memenuhi pesanan MALAYSIA...sekarang ON pula untuk Program kenderaan armor 6x6..... MUANTAB...

    YANG MEMBUAL dan MENGKLAIM tapi BUKTI ZERO tu tepi sikit....wwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tolol goblok bego idiot cucu Firaun

      Hapus
    2. Ohhh NGERI SERAM Gess takut sama fotonya 😱

      Hapus
    3. Korea baru tawar gank PEMBUAL dah berhalusinasi wkwkwk

      Hapus
    4. Dibentang, dijangka..... Last dicancel wkwkwk wkwkwk

      Hapus
  17. Malon cakap sembang, kerbaupun boleh terbang...hikhikhik

    BalasHapus
  18. Malon cakap sembang, babi pun jadi bipang, makanan keminian budak malon...hikhikhik

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwkkk maklum bro orang stress si @gempurgila

      Hapus
  19. wkwkwkwkwk.... MANTAP dalam diam ternyata Program kenderaan armor 6x6 Jalan terus guys....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bagi sikit bukti foto k-806 gunakan camo malon tak de wkwkwk

      Hapus
    2. Dibentang, dijangka..... Last dicancel wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk

      Hapus
  20. Bule naval francis nampak nya putus asa ingin kibar bendera putih, mengajari orang bodoh buat kapal tak berbanding dengan uang yg di berikan


    wkwkwkwkwkkwkwkk

    BalasHapus
  21. Masa kapal KD MAHARAJELELA kalah sama kapal Bima Suci yg sudah berenang jauh melewati semua samudera laut.

    πŸ˜„πŸ˜ƒπŸ˜

    BalasHapus
  22. ternyata turut dibincangkan dalam page petahanan korea guys...MUANTAB...


    K806 enters Malaysian Army's armored personnel carrier (APC) acquisition program
    Hyundai Rotem is reportedly offering the K806 APC for the Malaysian Army's 6x6 APC acquisition program, which calls for around 400 new vehicles. These vehicles will be locally-produced as part of the contract. Hyundai Rotem's most fierce competitor is said to be Turkey's FNSS. Firms from Canada and Indonesia are also participating in this program.
    Malaysian Army personnel visited South Korea sometime around the end of 2020 and evaluated the K806 in service with the Republic of Korea Army. Hyundai Rotem plans to submit an official proposal by November and is expecting a final result by Feburary, 2022.
    K806 is a smaller version of the K808 8x8 APC. The K806 is designed for rear echelon security & urban warfare while the more heavily armored K808 is designed for frontline combat.
    Separate from the 6x6 APC acquisition program, the Malaysian Army is also said to be in the process of acquiring 36 4x4 APC as an initial batch. South Korea's KOVICO is among the firms participating in this program.




    link

    https://www.facebook.com/ROKArmedForces/posts/4188947657870256

    BalasHapus
  23. Di malon ada perbincangan seru guys. Bertemu kat tandas 3 jenis mahkluk rimba, Kerbau, keledai dan monyet. Mereka bercengkerama bual bual.

    Kerbau cakap heli telor puyuh secepat jet pejuang.

    Keledai cakap tejas mampu bawa brahmos.

    Monyet tertawa terpingkal pingkat sambil cakap LCS dah hampir rampung 2 unit yg 4 unit sudah 52%.


    Mengapa bisa demikian guys.? Sebab di malon, kerbau, keledai dan monyet boleh terbang guys.....hikhikhik

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwk...di malon babipun cakap baru melawat dan diperbincangkan klaim barang dah dibeli wkwkwk

      Hapus
  24. dalam diam kenderaan Armor TIGON 6x6 sudah di uji di MALAYSIA guys...wahhh menarik ni...



    https://scontent.fbki1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/241200079_136193718711906_1712754891313909653_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=N4OTzMeqsv0AX_StGc7&_nc_ht=scontent.fbki1-1.fna&oh=ba93f1c88c870b9d94dcceaccb86ea5e&oe=61392697

    BalasHapus
    Balasan
    1. Caesar dah di uji malon tahun 90-an pun last2 tak jadi dibeli wkwkwk

      Hapus
    2. Tigon? Dibentang, dijangka.... Last dicancel wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk

      Hapus
  25. Ada apa dengan Gerangan Tarantula?

    BalasHapus
  26. Kenapa ga beli bikin PARS 6x6 ? katanya sudah bikin yg 8x8, satu gen

    BalasHapus
    Balasan
    1. atau ga ada ilmu untuk improvisasi ya ?

      Hapus
    2. Namanya jg cuma ada kepakaran TAMPAL STIKER bro mana ada skill untuk tempah kereta 6x6 buatan tempatan wkwkwk

      Hapus
  27. Mohon maaf pak cik rusli
    Sippri mencatat peralatan perang yg dibeli bukan peralatan perang yg difoto.
    Sebab Sippri tak mengijinkan kerbau cakap sembang boleh terbang...πŸ˜€πŸ™‰πŸ˜‚

    BalasHapus
  28. MUANTAB...ada orang makin DENGKI guys...wkwkwkww

    BalasHapus
    Balasan
    1. Masa dengki sama melawat dan diperbincangkan wkwkwk

      Hapus
    2. Fikri Mohammad kelakar pula. xsilap FNSS turkey tu ada blueprint macam2.

      tapi kawan aku engineer kata kau ada blueprint pun xde kemahiran pun xguna.

      last2 blue print simpan buat pekasam. yang pasti orang tengah dah kaya.

      Hapus
  29. Moyet pun di malon cakap sembang sanggup terbang. Tapi tunggu heli telor puyuh datang je....πŸ˜‚πŸ™‰πŸ˜€πŸ™„

    BalasHapus
  30. BREAKING NEWS


    "NATO menyiapkan opsi hibah kapal yang terbilang wah dan memberikan ijin pembelian kapal ke negara-negara yang siap menghadapi konflik di Laut China Selatan, salah satunya dengan diberikannya ijin Indonesia oleh Italia untuk membeli FREMM, dimana keputusan tersebut tidak lepas dari konsolidasi anggota negara NATO di Brussels yang menyetujui upaya tersebut," tulis @forummp.

    Karena bagi NATO, pertahanan Indonesia saat ini untuk mempertahankan Natuna belum cukup kuat bila mendapat serangan China.

    Dengan adanya bantuan militer dari NATO diharapkan Indonesia dan negara lain yang menentang klaim bisa mempertahankan diri dari serangan China.

    BalasHapus
    Balasan
    1. pembangunan Iver dan FREMM bersama hibah kapal patroli ocean going akan dipercepat. Percepatan yang sangatlah masif ini membuat penganggaran harus diproses segera.

      Diproyeksikan unit pertama FREMM akan diserahterimakan pada 2024, sedangkan Iver tahun 2023 sudah mulai terlihat bentuk kapalnya, adapun bonus berupa hibah kapal patroli dari pembelian FREMM (2 unit Maestrale-Class Frigate) ini akan ditujukan untuk ditempatkan di Natuna karena sesuai dengan permintaan Internasional," beber @forummp.

      Natuna akan semakin aman dengan perlindungan fregat-fregat dari Italia ini untuk memperkuat kemampuan operasi militer Indonesia di sana.*

      Hapus
  31. nak sedapkan hati apa..tu jelas TIGON 6x6 sedang di uji di MALAYSIA....wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Caesar dah di uji tahun 90-an pun last2 tak jadi dibeli wkwkwk

      Hapus
    2. Diuji.....last dicancel wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk wkwkwk

      Hapus
  32. atau geng PEMBUAL tak percaya foto tapi lebih percaya dengan hanya MEMBUAL...??? wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jadi mana foto K-806 gunakan camo malon wkwkwk

      Hapus
    2. Sudah ada foto juga kah Tigor nya😬😭

      Hapus
    3. Saya percaya fotonya aja purrr, kalo barangnya ada saya malah tak percaya purr, mendingan foto saja mantappp purrr

      Hapus
  33. Keledai pun boleh cakap sembang nak buat beli 1000 unit K806 APC. Tp heli telor pun sua datang.....

    Sippri tak catat aset militer berupa foto pak cik...πŸ˜€πŸ™‰πŸ˜‚☺️πŸ˜ƒ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Muhammad Luqmanul Hakim 6x6 dgr cerita Malaysia nak Cuba dptkan sejumlah 200++ buah ksemuanya x kira dr jenama apa. Wallahualam...cerita lama..

      Hapus
    2. Aset foto namanya om.....wakakakakakakaka

      Hapus
  34. Keledai di malon pun cakap bual LCS 2 unit telah siap.

    Sippri mencatat LCS hanya besi rongsokan. Tak masuk dalam aset militer...πŸ˜ƒ☺️πŸ˜‚πŸ™‰

    BalasHapus
  35. KHAYAL DAN HIBUR DIRI LAGI...DIJANGKA, BAKAL, KEMUNGKINAN, MANAKALA..., INGAT MASA KINI DARURAT DAN JANGAN LUPA LIAT ISI DOMPET LON...

    BalasHapus
  36. Dilawat,diperbincangkan,diuji,difoto tuh dah bukti sahih barangnya dibeli kata gank PEMBUAL halunisasi guys wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ya memang begitu pemikiran si malon gempur titit kecil, NGERI ini daripada virus corona bro wkwkwwkk

      Hapus
    2. Ini efek karna malon gk pernah shopping sehingga gempork berhalusinasi terus bro wkwkwk

      Hapus
  37. BREAKING NEWS

    sesuai jadwal setelah selesainya pembagunan kapal rumah sakit pihak pal sesegera mungkin untuk memulai membangun frigate iver dan akan selesai pada tahun 2023, pal akan membangun sekaligus beberapa kapal tidak hanya 1 agar seauai dengan jadwal,fremm akan di bangun digalangan yg sama dengan jadwal selesai 2024, dan setelah itu ada kemajuan atas kapal destroyer jepang yang akan dimiliki indonesia dengan dana pinjaman

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wah kedahuluan malon, LHD Mistral datang 3 bulan lagi je

      Hapus
    2. Yg datang fersi gambar wkwkwkwkw

      Hapus
    3. Kalah Indonesia lah,2 bulan lagi foto F-35 malon dah tiba November tahun ini wkwkwk

      Hapus
  38. NGERI....melawat,diperbincangkan,diuji,difoto adalah bukti sahih klaim barang dah di beli wkwkwk

    BalasHapus
  39. Kalau k806 ini masuk tender cukup mengejutkan. Mengingat deftech feat fnss memiliki program kerjasama. Tapi sales korea memang mantap mantap.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon jgn dipercaya 100 % bro,katanya dulu malon beli 257 gempita tapi SIPRI dedahkan malon cuma beli 89 gempita wkwkwk

      Hapus
  40. OK la tu berbanding yang baru dirunding bayar wang muka pun belum..tapi geng PEMBUAL sudah klaim beli...wkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Shamsul Anuar Shamsudin Ogos 2021 sampai Malaysia dengarnya.

      Hapus
    2. Biar yg jawab orang malon saja....

      Hapus
    3. Muhammad Luqmanul Hakim 6x6 dgr cerita Malaysia nak Cuba dptkan sejumlah 200++ buah ksemuanya x kira dr jenama apa. Wallahualam...cerita lama.

      Hapus
    4. Melawat,diperbincangkan,di uji,di foto klaim dah beli wkwkwk

      Hapus
  41. Di malon bertemu kembali kat tandas 3 jenis mahkluk rimba, Kerbau, keledai dan monyet. Mereka bercengkerama bual bual lagi.

    Keledai cakap, sssssstttt...bahwa nak beli dari korea selatan kenderaan Armor TIGON 6x6 sebanyak 1000 unit

    Monyet pun cakap sembang, sssssttttt...dibuat di malon 100 perratus buatan tempatan.

    Kerbau tak nak kalah, sssssttttt...dah buat cap stikernyapun.

    Datang atuk Sippri. Heli ogost pun tak sua datang, nak nambah cakap meramput lain hal agik

    Dan akhirnya kerbau, monyet dan keledai pun terbang ke angkas meninggalkan atuk Sippri.

    BalasHapus
  42. Katanya engineer malon ada kepakaran bina gempita 8x8,malahan engineer malon akan buat gempita 8x8 dgn 12 varian/type tapi nak bina kereta perisai 6x6 je pun tak reti malah import dari luar,bina kereta 8x8 bisa tapi nak bina 6x6 tak bisa...bilang je malon cuma TAMPAL STIKER jgn BUAL wkwkwk

    BalasHapus
  43. Gagah pisan euuuuy......sayang kepala maskot bima suci copot diterpa topan disebelah timur papua nugini

    BalasHapus
  44. sebelum itu Tigon 6x6 sedang diuji di MALAYSIA.....menarik


    https://twitter.com/aJohnDefence/status/1434028467725606914/photo/2

    BalasHapus
    Balasan
    1. Caesar dah di uji tahun 90-an pun last2 cancel tak jadi dibeli wkwkwk

      Hapus
    2. Dibentang,diuji,dijangka......last dicancel wakakakakakakaka....wakakakakakakaka

      Hapus
  45. Nasib HMAV MILDEF kelaut, ATM tak belipun

    BalasHapus
  46. pemilihan mesti teliti ini melibatkan jumlah pembelian bukan sedikit...sehingga 400 buah ya...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cerita lama kata Muhammad Lukmanul Hakim wkwkwk

      Hapus
    2. 40 buah purrrr....ko mau tipu tipu lagi ya....wakakakakakakaka

      Hapus
  47. EMPURWIRA5 September 2021 12.58

    sebelum itu Tigon 6x6 sedang diuji di MALAYSIA.....menarik


    https://twitter.com/aJohnDefence/status/1434028467725606914/photo/2


    Muhammad Luqmanul Hakim 6x6 dgr cerita Malaysia nak Cuba dptkan sejumlah 200++ buah ksemuanya x kira dr jenama apa. Wallahualam...cerita lama.

    BalasHapus
  48. Di sebelah,melawat,diperbincangkan,di uji,di foto KLAIM dah dibeli wkwkwk

    BalasHapus
  49. Berjumpa kembali kat tandas Kerbau dan keledai dan monyet. Mereka lanjutkan bercengkerama bual bual lagi.

    Kerbau mulai cakap Kenderaan Armor TIGON 6x6 telah dilawatt.

    Monyetpun tak mau kalah bual telah diperbincangkan dan diuji.

    Keledai tak nak kalah pintar bual sudah pun difoto,dah jadi bukti sahih.

    Atuk Sippri pun datang ikut bercakap. Heli telor puyuh pun dah dilawat, dan pun diuji dan terakhir dah pun difoto. Tp sampai ogost berakhirpun tak sua datang.

    Kerbau, keledai dan monyet berlari tercirit...hikhikhik

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwk πŸ€£πŸ˜‚πŸ€£..sakit perut aq bro sangkin lucunya wkwkwk

      Hapus
    2. Terciritnya warnanya putih bro, seperti ayam penyakitanπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  50. Oh ya pertanyaan ke GEMPURGILA dan KAWANAN ANJING CACINGANnya....


    1.APE KABAR HMAV TARANTUL EH SALAH MAAF HMAV TARANTULA?


    2.5 SEPTEMBER KAPAN DATANG HELI TELIR KAMBING?


    3.DAH 10 TAHUN LeCeS KD(Kapal Darat) MAHAROGOL macam mana nasibnya?


    Tolong jawab pertanyaan ini ye

    BalasHapus
    Balasan
    1. Semua on progress kata gempork PEMBUAL dan semuanya tiba Ogos tapi tahunnya ntah bila2 wkwkwk

      Hapus
  51. SPH Caesar juga sdh dua kali datang melawat uji medan di Malon, sampai sekarang masih di kaji dalam perancangan, cover malu tak mampu belilah

    BalasHapus
  52. lah itu kenyataan ya... Berita FIrma Korea mengesahkan ikut program penggantian Condor & SIBMAS bukan MALAYSIA yang kelurkan berita tu...

    TIGON 6x6 datang untuk ikut program jika terpilih masa itu pun salah MALAYSIA...???

    lah foto dan Video itu bukti ya bukan MEMBUAL tapi di minta BUKTI ZERO...wkwkwkwkkwkw

    BalasHapus
  53. lah kenapa kalau datang 10 kali sekali pun.... mesti dibeli ke...??? wkwkwkwkwk

    selagi tak memenuhi kehendak kenapa mau bazirkan wang rakyat ya apa lagi membelinya dengan HUTANG....??? wkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. LMS dan LCS tuh dibeli tak gunakan hutang keh wkwkwk

      Hapus
    2. Orang negara kaya kok, hutang bebas, mampu bayar, masalah buat lo purrr

      Hapus
  54. 400 unit tu guys... wkwkwkwkkwkwkwk

    BalasHapus
  55. Hyundai Rotem Tawar Kenderaan Perisai “K806” Untuk Tentera Darat Malaysia
    Program perolehan kenderaan perisai 6x6 Tentera Darat Malaysia itu dijangka melibatkan pembelian kira-kira 400 buah kenderaan untuk menggantikan kenderaan perisai, CONDOR yang digunakan oleh tentera darat sejak sekian lama.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Baru ditawarkan gank PEMBUAL dah berhalusinasi wkwkwk

      Hapus
  56. bro berita firma Hyundai ROTEM tu baru bro...tahun ini 2021 ya...wkwkwkwkwk

    nampak sangat DENGKI ya bro...wkwkwkwkkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jadi kalo melawat dan ditawarkan klaim dah beli ya wkwkwk

      Hapus
    2. Sudah bro menurut gempurgila, kasihan gila gak sembuh, suntik vaksin rabies aja purr wkwkwkkk

      Hapus
  57. Kalo soal melawat,pegawai kanan TDM,ATM dan mentah malon semuanya pernah melawat ke FNSS turkey,PT PINDAD dan Hyundai...jadi kalo melawat tuh bukti sahih barang dah dibeli ya wkwkwk

    BalasHapus
  58. mau tanya Program GEMPITA tu HOAX atau betul ya....??? wkwkwkwkwkwk pembelian sebanyak 257 buah ya...wkkwkwkkwkw

    BalasHapus
  59. gempurgila semakin menggila ngeri guys..

    BalasHapus
  60. berita lama kata geng INDON....wkwkwkwkwkwkwk


    Syarikat Korea Selatan, Hyundai Rotem mengesahkan bahawa ia menawarkan kenderaan berperisainya, “K806” untuk program kenderaan perisai 6×6 Tentera Darat Malaysia.

    Program perolehan kenderaan perisai 6×6 Tentera Darat Malaysia itu dijangka melibatkan pembelian kira-kira 400 buah kenderaan untuk menggantikan kenderaan perisai, CONDOR yang digunakan oleh tentera darat sejak sekian lama.

    Menurut laporan oleh portal berita Korea Selatan di cm.asiae.co.kr, jika syarikat Korea Selatan berjaya memperolehi kontrak daripada Kementerian Pertahanan Malaysia, sebahagian besar daripada kenderaan perisai “K806” itu akan dibina di dalam negara sebagaimana yang dikehendaki oleh kontrak terbabit.



    link
    https://defencesecurityasia.com/hyundai-rotem-tawar-kenderaan-perisai-k806-untuk-tentera-darat-malaysia/?fbclid=IwAR1SFxr99IvD8GSr7ZgEmAC1YIXC5on6xLB0Oiu8NFYpvIXR1mdrdG-bVtA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cerita lama kata Muhammad Lukmanul Hakim netizen MMP malon wkwkwk

      Hapus
  61. ternyata turut dibincangkan dalam page petahanan korea guys...MUANTAB...


    K806 enters Malaysian Army's armored personnel carrier (APC) acquisition program
    Hyundai Rotem is reportedly offering the K806 APC for the Malaysian Army's 6x6 APC acquisition program, which calls for around 400 new vehicles. These vehicles will be locally-produced as part of the contract. Hyundai Rotem's most fierce competitor is said to be Turkey's FNSS. Firms from Canada and Indonesia are also participating in this program.
    Malaysian Army personnel visited South Korea sometime around the end of 2020 and evaluated the K806 in service with the Republic of Korea Army. Hyundai Rotem plans to submit an official proposal by November and is expecting a final result by Feburary, 2022.
    K806 is a smaller version of the K808 8x8 APC. The K806 is designed for rear echelon security & urban warfare while the more heavily armored K808 is designed for frontline combat.
    Separate from the 6x6 APC acquisition program, the Malaysian Army is also said to be in the process of acquiring 36 4x4 APC as an initial batch. South Korea's KOVICO is among the firms participating in this program.




    link

    https://www.facebook.com/ROKArmedForces/posts/418894765787025

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ko tunggu Dajjal keluar dan beranak dengan Rosmah dulu baru beli 🀣🀣🀣🀣🀣

      Hapus
    2. Sedapkan hati dgn reka2 cerita baru diperbincangkanpun KLAIM dah dibeli wkwkwk

      Hapus
  62. rasanya saya tiada pun mengatakan MALAYSIA beli kenderaan armor korea yang jelas saya mengatakan Korea mengesahkan ikut program pembekalan kenderaan perisai 6x6...

    masa benda mudah pun geng INDON GAGAL faham..??? wkwkwkwkwkw

    tu lah MEMBUAL je yang ditahu kan....wkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. BUAL SAJA KAU FURGOSO...

      Wkwkkkwkwkwwkkwkwkkwwkkwkwkkwk

      Hapus
    2. Ko yg jilat ludah sendiri pur,hantar cakap dah ditawarkanlah,dah diperbincangkan lah,dah di ujilah,tuh bukan bukti ko telah dedahkan malon dah positif beli kendaraan 6x6 Korea wkwkwk...nak elak pula wkwkwk

      Hapus
    3. Kalo heli apache kita punya itu fakta, lha heli kecik ogos yang katanya mau datang, tak datang2 itu membual kah?

      Hapus
  63. nampaknya program kenderaan armor 6x6 jalan terus guys... yang selalu MEMBUAL je tu tepi sikit ya...wkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. TAK DE WANG..JANGAN MIMPI

      WKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKWKKWKWKWKWKKWKWKWKKWWKKWKWKWKKWK

      Hapus
    2. Yang membual KLAIM baru melawat tanda bukti dah di beli wkwkwk

      Hapus
  64. sumber komen dari orang awam ya geng INDON pakai sebagai BUKTI...apa ni woiii....wkwkwkwkwkk

    BalasHapus
    Balasan
    1. OGOS..OGOS..PREEET AH...


      Wkwkwkwkkwwkwkkwkwkkwkwkkwkwk

      Hapus
    2. Terus ko orang awam KLAIM heli telur KFC 40 minit tiba Ogos cem mana pula wkwkwk

      Hapus
  65. YANG BUDGET KECIK DI BAGI 3 MIMPINYA BANYAK GAES.. HATI2 OTAKNYA NANTI MELETOP,TERLALU BANYAK ANGAN2..

    WKWKWWKWKWKWKWKWKWKWKWKWWKWKKWWKWKWKWK

    BalasHapus
  66. dalam diam program jalan terus guys.... wkwkwkwkwkwkw


    Menurut portal berita Korea Selatan itu lagi, pegawai-pegawai kanan tentera darat Malaysia telah melawat Korea Selatan pada akhir tahun 2000 dan telah melakukan penilaian terhadap kenderaan perisai “K806” yang turut berkhidmat dengan Tentera Darat Korea Selatan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. DALAm DIAM TAK SHOPPING2....TUNGGU 2055,PUASANYA KELAMAAN FURGOSO..


      Wkwkwkwkkwkkwkwkkwkwkwkwwkkwkwk

      Hapus
    2. Haa dari tahun 2000, ini sudah tahun 2021 purrr, 21tahun cuma menilai OMG NGERI SERAM gessss😱😱😱

      Hapus
    3. pssttttt.... aset baru...Meriam LG1 MK3, Mortar lengkap sistem kawalan tembakan digital, kenderaan armor pengaman PBB MALAYSIA, kapal LMS, Heli MD530G, 3 heli MAritim..pesawat MPA/MSA...

      baru semua tu bro...wkwkwkwkwkkww

      Hapus
  67. kenderaan Armor yang mahal 8x8 pun boleh dibeli sebanyak 257 pelbagai versi..apalah sangat dengan 400 kenderaan perisai 6x6 kan guys...ORANG KAYA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hakeem Zahari Highrule Aim itu keputusan kementerian n ATM sama ada diorg nak modify atau tak. lagipun berita tu baru sebut penilaian bukan keputusan perolehan. jadi takde isu pun kalau K806 diterima sebabnya ATM n kementerian berpuas hati.

      Hapus
    2. MIMPI KAU FURGOSO...BUDGET KECIK WOOOOY...


      Wkwkkwkwkkwkwkkwkwkwkkwkkwkkwk

      Hapus
    3. John Wick Muhammad Franz Firdauz tigon pernah hantar ke Malaysia untuk buat ujian . Yang ini tak pernah buat ujian Di Malaysia. Jadi faham jela

      Hapus
    4. Orang KAYA k beruk πŸ¦§πŸ¦§πŸ¦§πŸ΅πŸ΅πŸ΅πŸ’πŸ’πŸ’πŸ¦πŸ¦πŸ¦πŸ€£πŸ€£πŸ€£

      Hapus
  68. GEMPURWIRA5 September 2021 13.28
    kenderaan Armor yang mahal 8x8 pun boleh dibeli sebanyak 257 pelbagai versi..apalah sangat dengan 400 kenderaan perisai 6x6 kan guys...ORANG KAYA



    HAYALAN SI MISKIN..




    Wkwkkwkwkkwwkkwkwkkkwkkwkwkwkwkwkwkkwkkwkwk

    BalasHapus
  69. berita lama kata geng INDON....wkwkwkwkwkwkw


    “Syarikat Hyundai Rotem merancang untuk mengemukakan cadangan rasmi menjelang bulan November ini dan menjangkakan keputusan akhir mengenainya akan dibuat pada bulan Februari tahun depan,” menurut portal berita itu.

    Kenderaan perisai “K806” dijangka berhadapan dengan beberapa pesaing dalam usahanya untuk memenangi kontrak Kementerian Pertahanan Malaysia termasuk calon utama iaitu firma FNSS daripada Turki, yang telah pun bertapak lama di negara ini.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bagi sikit bukti K-806 gunakan camo malon wkwkwk

      Hapus
    2. Sabar bro baru di edit photoshop sama si gempur titik kecik

      Hapus
  70. Heli telor puyuh pun sdh dilawat, telah diuji dan telah banyak foto dicetak. Sippri pun heran bila ogost dah lewat tapi tak sua bendanya.

    Sebab tuh tak heran bila di malon monyet pun pandai terbang....hikhikhik

    BalasHapus
  71. Kenderaan perisai “K806”....krik..krik..krik

    BalasHapus
  72. berita lama kata geng INDON....wkwkwkwkwkwk


    K806 enters Malaysian Army's armored personnel carrier (APC) acquisition program


    Hyundai Rotem is reportedly offering the K806 APC for the Malaysian Army's 6x6 APC acquisition program, which calls for around 400 new vehicles. These vehicles will be locally-produced as part of the contract.

    Hyundai Rotem's most fierce competitor is said to be Turkey's FNSS. Firms from Canada and Indonesia are also participating in this program.
    Malaysian Army personnel visited South Korea sometime around the end of 2020 and evaluated the K806 in service with the Republic of Korea Army. Hyundai Rotem plans to submit an official proposal by November and is expecting a final result by Feburary, 2022.

    K806 is a smaller version of the K808 8x8 APC. The K806 is designed for rear echelon security & urban warfare while the more heavily armored K808 is designed for frontline combat.
    Separate from the 6x6 APC acquisition program, the Malaysian Army is also said to be in the process of acquiring 36 4x4 APC as an initial batch. South Korea's KOVICO is among the firms participating in this program.


    link
    https://www.asiae.co.kr/article/2021090308172960579

    BalasHapus
    Balasan
    1. Krik...krik...krik...jangkrik pun terkejut...hikhikhik

      Hapus
  73. Buat pesawat pejuang tahun 2030....krik..krik..krik

    BalasHapus
  74. Gank pembual malon lagi berhayal baru ditawari sudah senang wk wk wk, padaha belum tau jadibeli apa cancel

    BalasHapus
  75. kalau dilihat kenderaan Armor Korea dan Turki akan bersaing sengit ya...yang kenderaan buatan yang satu tu..paling murah pun tetap tak dipilih...wkwkwkkwwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sengit sekali purr pastinya, sengit/jengkel dengan bualan malonte

      Hapus
  76. Jangkrik pun cakap....krik..krik..krik diterjemahkan bahasa melayu ....ngeriiii bualnya guys....hikhikhik

    BalasHapus
  77. lah Korea bukan menawarkan diri tanpa sebab ya..mereka sendiri yang mahu ikut program kenderaan armor MALAYSIA untuk versi 6x6...kamu baca ke juga berita tu...wkwkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Semua ikut menawarkan FNSS turkey, hyundai dan PT Pindad wkwkwk

      Hapus
  78. HMAV MILDEV

    Izuan Subery Apa jadi dgn kenderaan yg baru dikeluarkan malaysia baru-baru ni???hasil anak tempatan???better dahulu keluaran tempatan jika ada...

    Nor Hissam Kamal Mustafa Izuan Subery ATM dah buat test drive. Failed. Kena banyak buat penambahbaikan. Sbb apa failed. Hanya mereka dan keluarga mereka saja yg tau.

    Mohd Hakim Johari Nor Hissam Kamal Mustafa sos link ?

    Mohd Fakhruddin Ahmad Nor Hissam Kamal Mustafa ...serius bang...fail ke? Adoiii

    Khairuddin Ahmad Nor Hissam Kamal Mustafa ..gagal?.. patut senyap jer projek nie

    Syazwan Masni Nor Hissam Kamal Mustafa sumber?

    Nor Hissam Kamal Mustafa Dah ada disebut kat page MMP masa pelancaran sulung besar-besaran. Mmg ATM buat test dah selepas dilancarkan. Test bukannya macam QC test drive qeta2 kat litar qeta tu. Ok, lulus proton QC. Dapat ja kat customer, mcm2 masalah dok ada. ATM punya test mmg lanyak kaw2. Failed, mmg tolak tepi ja.

    BalasHapus
  79. wkwkwkwkwkw... Halunisasi pun Korea sudah mengesahkan ikut Program ya...wkwkwkwkwkw

    bukan MEMBUAL ZERO ya guys macam yang sebelah tu...wkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malunya jer syarikat tempat tak de ikut mengesahkan diri ikut program wkwkwk

      Hapus
    2. KHAYAL DAN HIBUR DIRI LAGI...DIJANGKA, BAKAL, KEMUNGKINAN, MANAKALA..., INGAT MASA KINI DARURAT DAN JANGAN LUPA LIAT ISI DOMPET LON...

      Hapus
  80. ge er, baru di tawarin sama produsen, masih jauuuh

    BalasHapus
  81. Doakan malon berhasil beli kenderaan tempurnya bro, sudah lama bualannya tak jadi kenyataan, kasihan bro, foto aja mereka malon sudah seneng gembiranya minta ampun, apalagi barangnya nyata datang πŸ‘

    BalasHapus
  82. Terserah purr kai anggap berta baru ke super baruw ke... Yg pasti K806 tuh baru mau masuk tahap awal produksi...

    Walau kau anggap TAMPAL STICKER/LISENSI atau apalah TAK MUTU KE, TAK BERKUALITI KE yg pasti kami dah MAMPU BUAT SENDIRI RANPUR 6x6 PINDAD ANOA dan sekarang sedang dikembangkan ANOA 3 versi tercanggih dengan ARMOR yg bisa dilengkapi AAD ARMOR COMPOSITE(selain armor utama) dah produksi +400 unit dengan versi pengembangan sendiri(Mandiri) : APC,MEDVAC,ARV,MORTAR CARRIER, VIP(PASPAMPRES/PENGAWAL PRESIDEN), COMMAND,Logistics (Modular design for fuel/ammunition carrier),Reconnaissance/Surveillance, AMPHIBIOUS, IFV(ON DEVELOPMENT)

    Dan juga sudah MONDAR-MANDIR DI MISI PBB/UN alias STANDAR UN/PBB

    BalasHapus
  83. Kasihan nasib negara nya gempur malonte, negeri FOTO HAYAL

    BalasHapus