31 Juli 2020

Indian Navy Seeks Third Aircraft Carrier To Counter China In The Indian Ocean Region

31 Juli 2020

INS Vikramaditya (283,5 meter and 45.400 tonnes) first aircraft carrier (photo : Naval News)

The Indian Navy is seeking a third aircraft carrier and two new fighter squadrons to counter Chinese threat in the Indian Ocean Region (IOR). In recent months, Chinese presence in the Indian Ocean Region has increased and the Indian Navy believes that a third aircraft carrier will help India contain China.

As per reports from the Times of India, the Indian Navy remains keen to push for a third aircraft carrier and two new fighter squadrons to counter China’s increasing footprint in the IOR. The delivery of India’s second aircraft carrier, INS Vikrant, has been postponed due to the coronavirus pandemic.

The Navy is expected to push for a grant of ‘’acceptance of necessity’’(AoN) for the third carrier, the 65,000-tonne IAC-II (INS Vishal). Experts at EurAsian Times believe that the grant may actually pass this time since the government is fast-tracking pending defence projects amidst soaring tensions with neighbours.

To balance the cost of the third carrier, the Navy has also trimmed the number of fighter jets it requested to 36 (two squadrons) from 57. Since indigenous jets won’t be ready till 2032, the deal for fighter jets might include the like of Rafale’s, Grippen’s and F/A-18s and MiG-29Ks.

Artist's impression of INS Vikrant (262 meter and 44.000 tonnes)(image : Naval Recognition)

The delay of the INS Vikrant has landed a blow to the Indian Navy. According to experts, the delay puts India in danger of losing its decisive edge over China in the carrier strike group arena (CSG).

Beijing already has two function aircraft carriers and is frantically working on to two more. The Chinese Navy aims to have 10 aircraft carriers by 2050 and expects to deploy a CSG in the IOR within the next 5 years. India has one operational aircraft carrier, INS Vikramaditya.

Beijing aims to increase in its footprint in the IOR to break New Delhi’s sphere of influence over the region. For decades India has enjoyed cordial relations with countries in the IOR and formed a sphere of influence over the region.

As reported by EurAsian Times earlier, China aims to dominate the Indian Ocean Region by completing the ‘string of pearls’.The theory refers to the network of Chinese military and commercial facilities developed by China in countries in the IOR stretching from the Chinese mainland to the Middle East.

The Chinese government has vehemently denied that such a strategy exists but its actions say otherwise. Beijing has access to outposts in strategic locations in Myanmar, Sri Lanka, Pakistan and Djibouti.

85 komentar:

  1. 10 carrier di 2050 ? RI mestinya sdh plan carrier juga meski sebiji,,

    BalasHapus
    Balasan
    1. Stok US Naval ada dua... Dari Kitty Hawk Class, USS John F. Kennedy sama USS Kitty Hawk. Mumpung presidennya lagi mata duitan

      Hapus
    2. Klo beli kapal induk mending ke negara2 yg ga ribet deh. Untuk menjamin politik bebas aktif kita πŸ€—

      Hapus
    3. Mending banyakin rudal anti kapal jarak jauh, dri pada beli kapal induk ( luwih murah, iso pindah2, rodho anggel detect sine). 🧐

      Hapus
    4. Buat apa beli CV?
      Wong doktrin RI beda ama China & India kok...

      Smart laah, ga perlu emak-emak'an komplek πŸ˜›

      Hapus
    5. Alaaaaaabusyeeeeeet.....yg mainnya sama emak-emak komplek 😱😱😱

      Binor mas, binor.....biar kayak merpati jinak gitu ada yg nafkahin πŸ˜‡

      Hapus
    6. Kapal induk tetap dibutuhkan. Peran kapal induk tidak bisa digantikan oleh pertahanan pulau.

      Hapus
    7. Ini visi 2050 ,,, kalau sekarang tetep blm saatnya, fighter fregat destroyer saja kurang n blm ada,,,

      Hapus
    8. Nunggu uang 11 trilyun di swis sama emas di jogja di ambil pak jokowi bro πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  2. Woow .. India udah jauh maju mela gkah ke depan menghadap konflik dengan China ... SayangnyaINdia KW atau INDON masih aja berwacanan X jelas .. bahkan terakhir mahu nak borong barang second dan uzur yang tersedia di pasar senjata dunia ... Memang paradoks pola pikir Indon ini ... Jika negara lain melihat ke depan .. Indon malah nak balik mencari snjata tahun 1970-an ... Mungkin Indon masih bernostlagi bahwa dengan BAMBU RUNCING dan Pertajhanan Rakyay Semeta ... China dan negara lain pasti ketakutan ....

    Indon memang unik dan .....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hihi.. malon justru lebih unik lg.. mentri nya bilang takde sma skali kasus pencerobohan oleh PLA Navy di laut sabah tapi satellite image berkata lain..

      Diceroboh pon takde pespur scramble pdhl sodara satu spesies beruk yakni gempork tempo hari bilang MKM lebih unggul dari F-15 Singapore bahkan F-22 USAF (dalam latihan saja) πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Bagaimana, unik skali kan kerajaan ko @LANGKASUKA AKA PENYUKA DUBOR..

      Hapus
    2. KM PEKAN,NURI,HANDALAN CLASS,JERONG CLASS,SEA SKUA,PENDEKAR WW II tuh bkn senjata Malon buatan thn 70-an keh πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    3. LANGKASUKA25 Juli 2020 16.47

      Thai Selatan, Kepulauan Sulu, Borneo dan Sumatra adalah bagian dari Persekutuan Melayu Raya yang kami perjuangkan sebelum kami kami merdeka tahun 1957 ,, Semua daerah itu adalah tanah air dan warisan yang dimilik oleh Bangsa Melayu beribu-ribu tahun yang lalu dabn pernah dipersatukan oleh Empire Melayu Srwijaya (yang berpusat di Kedah ) dan Empire Melaka (yang berpusat di Melaka)...


      ".....Empire Melayu Srwijaya (yang berpusat di Kedah )...."...???


      Semua bukti-bukti sejarah dari india, tiongkok dan prasasti menyatakan sriwijaya adalah PALEMBANG dan Jambi...!!!

      Memang malaysia ini sudah HALUSiNASi akut yang SANGAT PARAH.
      BwaHahahahahaaaa.....
      Wkwkwkwkwk....

      Lagi-lagi malaysia tukang-claim.

      Hapus
    4. "....perjuangkan sebelum kami kami merdeka tahun 1957...."

      Memang nya malaysia pernah merdeka...?
      Serius ini, kami tanya..?

      1) meniadi anjing penjaga istana buckingham-palace british-inggris.
      2) perjanjian sewa 999_tahun seperti halnya terjadi pada hongkong.

      Dan sebentar lagi malaysia akan menjadi bagian wilayah milik dari cina TiONGKOK.
      BwaHahahahaaa....
      WakakakWkwkwkwk.....

      Hapus
    5. Malon malah lebih aneh dan lucu, lawan PLAN dan CCG pakai kapal buatan China...... Hutang lagi 25 Tahun. Makanya tldm ngga berani melawan takut kapalnya ditarik dan awaknya di ceburin dilaut

      Hapus
    6. Hai langksuka putrjaya..
      Mau saya kirim Bambu Runcing nya ke rumahmu apa??

      Hapus
    7. Baca kutipan dari Majalah Time di tahun 1957 tentang kemerdekaan Malaysia :

      “The Malayans .. though the curiously un-enthusiastic calm with which they received their independence was attributed by British residents to the fact that it was ‘handed to them on a platter.’”
      Warga Malaysia tidak antusias karena kemerdekaannya seperti diberi oleh kerajaan Inggris.
      Time Magazine, “Malaya, A New Nation”.

      2. Pusat budaya Melayu adalah Sumatra, Bukan Malaysia
      Melayu awalnya berpusat di Kerajaan Melayu dan Sriwijaya yang berpusat di Jambi dan Palembang. Dasar kebudayaan Malaysia cuma Melayu itupun kalah sama Sumatra. Lagu-lagu, tarian, dan karya sastra Melayu di Sumatra jauh lebih kaya. Dan kebudayaan Melayu hanyalah salahsatu dari ribuan budaya Indonesia yang sangat unggul dan kaya. Makanya Malaysia suka meng-copy-paste kebudayaan lainnya termasuk Indonesia, China, dan India.

      Hapus
    8. Yg unik itu malon negara tanpa bahasa nasional. Negara top 5 university tp motong aj gk bisa. Katanya negara kesultanan tp judi halal gay halal penceroboh china pun halal. Mungkin nnt anak kongkek emak pun bs halal. Malon negara tampa bidaya asli,. Tanpa bahasa nasional dan negara tanpa OTAK

      Hapus
  3. Hahahaaa bina kapal induk itu gampang buat indonesia, ada baiknya sebelum bina kapal induk terlebih dahulu bener2 mampu membangun pesawat tempur dan mengejar teknologi pesawat tempur adalah prioritas utama indonesia, kalau kapal induk kecilllll bagi pt.pal,,,malon bina peluru aja kagak mampu, yg parahnya malon sewa heli pon tak ada uang alias miskin πŸ€­πŸ€­πŸ€­πŸ€§πŸ˜œπŸ˜πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  4. Aaduuh...indonesia punya banyak pulau bray..cukup jika perang kita menjadi negara defensif,gak perlu berkelana kesana kemari kyk mamrik..toh indo dah bisa bikin kapal induk helikopter kok..ialah permulaan yang baik..ringan kata nih ya..tinggal di tambah doank gedenya jadi deh Aircraftcarrier nya..


    BalasHapus
    Balasan
    1. Coba dah..kalian search di google kapal induk helicopter indonesia,udah kayak AC,seriusan dah..

      Hapus
  5. Gw sangat optimis kalau upin ipin gedenya akan jadi tentara idiot kayak atm setelah melihat episode kurban yang upin ipin nyolong sali nya rajuπŸ˜‚πŸ˜‚.kecil" upin ipin udah berani nyolong sapiya kayak salah satu tentara dari negara SOK KAYA MALONTE kehkehkeh


    Eh maap

    BalasHapus
  6. Gw mau tanya pada MALON , sejak kapan budak punya apache dan bosnya yg ngaku kaya tapi malah punya heli sewa dari si budak???sejak kapan lonnnn??

    BalasHapus
  7. India silahkan bikin kapal induk,, pt.pal fokus kapal frigat dan kapal selam dan kapal perang lainnya
    Yang lain silahkan berbalas pantunnya dilanjutken!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sdh hampir jadi, tinggal launching saja. Ngga kayak lapak sebelah launching berkali kali ditarik ke dockyard berkali kali pula..... Ngga taunya salah potong

      Hapus
    2. Mas gono-karsono.....πŸ€”

      Gono-sono........πŸ™†πŸ™†πŸ™†

      Opo iki ☝️ sakjane kakang-adi πŸ™„

      Hapus
  8. MALON CUKUP TAMPAL STICKER JE, KARNA TOLOL DAN BODOH, LOW IQ

    SALAM SALAH POTONG


    πŸ˜‚πŸ˜…πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ€£

    BalasHapus
  9. BANGLA BUDAK KATA MALON
    INDO BUDAK KATA MALON
    TAPI BANGLA DAN INDO PUNYA APHACE BARANG MAHAL

    MAJIKAN MELAYU MALON TOLOL KATANYA KAYA TAPI TAK PUNYA APHACE HANYA BISA SEWA 2 HELI KAT INDO, πŸ˜‚πŸ˜…πŸ€£πŸ€£

    LAWAK JE NIH MALON TOLOL SUDAH MISKIN BANYAK CAKAP PULA



    SALAM SEWA HELI 2 UNIT KAT INDO,

    BalasHapus
  10. https://www.boombastis.com/fakta-keterpurukan-malaysia/109349

    FAKTA IDIOT ASIA YG SEBENARNYA KEHKEHKEH.


    EH MAAP

    BalasHapus
    Balasan
    1. πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ€£

      Hapus
  11. MALON KAT SINI TOLOL LAH SANGAT

    πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡Ύ
    🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

    BalasHapus
  12. REVOLUSI BELUM SELESAI MARI KITA GANYANG MALON YANG TOLOL LAH SANGAT TU,


    BalasHapus
  13. http://radyoz17id.blogspot.com/2013/03/10-pengakuan-jujur-anak-malaysia.html?m=1


    Setelah baca artikel ini gw kayak mau nangis dibuatnya,karna sejak gw lahir sampai umur 15 tahn ini baru penulis artikel πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†ini yg membuatku sadar bahwa forumer MALON tidak semua yang bodoh bin idiot (walaupun cuma 1)kehkehkeh


    Eh MAAP

    BalasHapus
  14. https://brainly.co.id/tugas/23589361

    Yg punya jawaban tentang kelebihan dan kekurangan negara MALON tulis disini euyyy
    Kalo kelebihannya ada kehkehkeh

    EH MAAP

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau kekurangan malon bakalan ngga muat, kalau kelebihannya.....
      Hemmmm, kayaknya ngga ada

      Hapus
  15. https://www.pikiran-rakyat.com/internasional/pr-01308885/malaysia-terancam-kekurangan-air


    Ini☝πŸ‘†πŸ–• nih dampak karena jual air murah ke singapur , DASAR IDIOT ASIA KEHKEHKEH

    Eh MAAP

    BalasHapus
  16. @lLangkasuka
    Yg kau menyibok apa hal malon beruk haram jadah..ko uruslah negara ko yg diharam jadahkan kleptokrasi najib botak tu..tolol ko ni tak habis2 lgi kulihat..memang benarlah kata pepatah lama melayu malon adalah setolol-tololnya manusia krn lahir dri cicap hasil rogol mat Bangla..😁😁😁😁😁

    BalasHapus
  17. Indon merdeka 1945 mereka china dan india bisa bina alat tempur modern,karena perjalanan indon tuk berdiri di kaki sendiri tak pernah kuat dikawasan,karena masih tergantung dengan bangse komunisme dan kapitalisme walaupon indon selalu berkaca non block bagi kengsaanye tapi prrjalanan banyak rasuah di negri indon,sehingga tak de kuasa tuk beli alat tempor modern,tak mungkin dikasih,hanya australia dan singapore,malaysia yg bisa bina alat tempor modern...oopps😁😑😑

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia bina?? Aku nak search di google cuma dapat kapal salah potong, vita berapi,tank stride


      Kah kah kah kah modern bagi zimbabwe πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. Malon bina muka Rosmah dgn plastik dari duit rasuah...

      Hapus
    3. Mang malon bisa ya tanpa british

      Hapus
    4. Baca kutipan dari Majalah Time di tahun 1957 tentang kemerdekaan Malaysia :

      “The Malayans .. though the curiously un-enthusiastic calm with which they received their independence was attributed by British residents to the fact that it was ‘handed to them on a platter.’”
      Warga Malaysia tidak antusias karena kemerdekaannya seperti diberi oleh kerajaan Inggris.
      Time Magazine, “Malaya, A New Nation”.

      2. Pusat budaya Melayu adalah Sumatra, Bukan Malaysia
      Melayu awalnya berpusat di Kerajaan Melayu dan Sriwijaya yang berpusat di Jambi dan Palembang. Dasar kebudayaan Malaysia cuma Melayu itupun kalah sama Sumatra. Lagu-lagu, tarian, dan karya sastra Melayu di Sumatra jauh lebih kaya. Dan kebudayaan Melayu hanyalah salahsatu dari ribuan budaya Indonesia yang sangat unggul dan kaya. Makanya Malaysia suka meng-copy-paste kebudayaan lainnya termasuk Indonesia, China, dan India.

      Hapus
  18. @malon babi putra
    negara ko tu bina apa lon..ko ni manusia ke lain..nampak sangat tak de rasa malu..bangsa ko malassial tu hanya bisa bina gay lon..😁😁😁😁😁
    malon ni mmg BODOH sampai kesudah..malon mmg GOBLOK..😝😝😝😝😝

    BalasHapus
  19. @malon babi putra
    mari kita sama2 bernyanyi
    Satu2 malon memang beruk
    Dua2 malon haram jadah
    Tiga2 malon anak kampang
    Satu dua tiga malon memang GOBLOK..😁😁😁😁😁
    Lon lon ko ni membuat malu kawasan sahaje..cocoklah ko jdi beruk kawasan..😝😝

    BalasHapus
  20. OOT, Isyu perkauman di malingsial:

    Vladimir Maxim Sekarang Malaysia tengah berperang, bukan dari serangan tentera negara luar, tapi dari segi penjajahan warga asing yang semakin melampau di sini. Kalau tak dicantas awal, sia sia je usaha atm selama ni, sia sia kamu semua berlatih siang malam panas hujan untuk pertahankan negara ini kalau negara ini jadi milik orang asing. Sia sia kita bangga dgn asset kita, kebolehan kita, unit khas kita, komando kita. Useless

    VJ Rooban Kat msia lg senang
    Ckp org bkn melayu pendatang dan suruh kjaan halau mrk
    Kemudian ganti mrk dgn org bangla, indon, pakistan, arab , rohingya dll
    Musnah msia

    Disk Satu Manz Salimz china yg baru2 eksport biasa di letak kt bukit2. jd cina bukit. kwsan bentong byk cina. dlm pahang. da pndai cakap sni skit nk la klua g chinatown berdekatan. nk enjoi n bangge. sb dpt jajah negara ni.

    Disk Satu Manz Salimz malaysia lak giler g wt china town. konon bangge.

    Abha Para doktor yg baru dtg dari china kononya nak bantu kes covid19 jgk meragukan. Skg mereka berasa di sabah mgkn lepas ni ke sarawak plk. Kebetulan plk skg ni kapal² China berada dlm perairan wilayah Malaysia dkt sabah sarawak. Mgk ada egenda tertentu yg tersembunyi. Semoga Malaysia dlm lindungan Allah swt, aamiin..

    Terlanjur Susah Banyak sembunyi di Sabah dan Sarawak..cri d sini menanjung mmg tak kan dpt kuantiti yg ramai..

    Nazrin Hashim Saya pun perasan kat Malaysia ni ramai spy CCP. Kalau korang pergi pagi The Star, FMT, Mkini (english) kalau ada cerita negatif pasal China mereka paling cepat backup China. Lebih menyedihkan ada di antara mereka pemegang IC biru tapi kesetiaan terhadap China.

    Karl Razlie Aieza Aiza Dai depa plan nk convert malaysia jadi mcm china atau sekutu china... dan bumiputra slow2 di pinggirkan so buat apa balik china

    Noor Asikin Ada terbaca komen netizen kita yg berbangsa Cina....dia tulis kebykkan cina di Malaysia ketaatan mereka pd negara China komunis. Sbb tu tak heran dlm The Star kerr atau Malaysiakini ( english) mereka backup China

    Isa Jabar Nazrin Hashim, kemasukan warga Cina ke Malaysia bukan baru tapi sejak 90an lagi. Kawan saya kerja JPN cerita tahun 90an dulu jika ada kematian anak anak Cina mereka tak report JPN atau polis, Surat beranak tu di jual kepada warga Cina luar negara. Tahun 1999 saya jumpa tki tinggal dimalaysia baru 3 tahun dapat IC biru dia bayar RM2500.00 tki tersebut pernah ditangkap di Sg Petani tapi lepas sebab IC tu original ada maklumat lengkap di JPN.

    Angah Apit Ni mmg kena siasat. Banyak pengkhianat dlm agensi kerajaan.Terutama JPN.mcmna boleh lepas beribu ic utk warganegara China. Tangkap & hukum gantung semua pegawai yg terlibat.Dorang semua dah kenyang bg mkn keluarga dgn duit rasuah.

    Dhan Elias Sekarang dah ada tindakan ke pasal IC palsu ni? Macam diam je.

    Ramli Sulaiman Ramli Mazzuan Azid target Utama semasa peralihan kerajaan PH ialah hapuskan MEIO.. Dan mereka berjaya.... Agensi lain? Boleh dipersoalkan.....

    Mohd Sarifudin TQ share min.. xperlu berbunga2.... ermmm... cuma berpeluh gak baca pe yang min share ni... sb dh berapa lama diorg bertapak... 70,000 lebih xde rekod keluar.. kalo kije kilang.. berapa besar industri punya manpower tu boleh suport??.. kalo terkait spy??? huhu... fikir fikirkan... harap ada tindakan drastik dari side kita. thanks min

    Alif Afiq Mohd Kamal Mohd Sarifudin 70,000 tu boleh lumpuh kan semua kem Tentera kita.

    lezzat Wal Mana warga China yg masuk tapi tak keluar2 baik tak payah nak keluarkan terus...cari sampai dapat dan semadikan saja di sini...itu yg lebih afdal...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nan Nan Itulah saya dah cakap. Kedua dua isu rohinya dan pelancung china yg maduk tak keluar x ni sama bahayanya disegi keselamatan negara. Pihak berkuasa kena siasat pegx imigresen dan pegx jpn habis habisan. Adakah ada unsurx rasuah besar besaran yg berlaku yg menyebabkan berlakunya isu yg sangat bahaya di segi keselamatan negara ini. Masalah ini tak boleh dipandang remeh sebab ia melibatkan keselamatan dan kedaulatan sesebuah negara.

      Ery Saleh Ismail Ape yg aku risau ni la min, bolosnye ramai org dri china ni dlm tu mesti ada spy2 dorang....dan lebih merisaukan politaik2 kita dgn pengkhianat2 negara....

      Muhammad Alif Sekurang-kurang China dapat tahu kelemahan Malaysia dan juga selok belok mana-mana sektor penting termasuk pegawai kakitangan ahli politik

      Aieza Aiza Dai Rakyat Malaysia yg Pro china,aku tak paham...kenapa masih nak hidup kat malaysia tapi menyokong propaganda china???...Kita memberontak dengan isu pengkhianatan ic terhadap china lahanat ni tapi org malaysia sendiri menghentam kerajaan?Mereka lah pengkhianat sebenar!

      Long Way Cer check kat penang sana....lg pon menteri dia pernah kata...urusan pemberian ic pada pendatang hak kerajaan negeri penang....siasat...ramai cina kat sana xtau b.malaysia...


      Ku Nizam Rakyat dah naik muak dengan pelbagai "coretan" berkaitan isu warga asing haram di pelbagai Page.... Hakikatnya, isu ini dipandang sepi oleh KERAJAAN... Kerajaan silih berganti, perdana menteri silih berganti, masa juga silih berganti... Habuk pun tarak..

      Uzaimi Property Ku Nizam Betul dari dulu hingga sekarang. Sama saja. Lebih lagi yang dulu dah jadi kerajaan sekarang.

      Khairuddin Abdullah Org yang hilang tu jadi perisik utk Negara China

      Ida Latif Isu pendatang haram China ni sebenarnya lagi kritikal dari isu rohingya

      Amma Doop Dengar dulu kerajaan yang bukak MM2H dan kat pelaburan rumah2 di Iskandar Putri... Ingatkan mereka ni dijemput masuk ke Malaysia?.... Apa timbulnya persoalan menyusup? Semalam pun shafie apdal senyum dengan wakil china hantar mask... Tapi jadah CCG dok pusing ceroboh laut kita...

      Noor Aizat Jika Ic mrk senang nak beli wlpn ratusan ribu, so smstinya dorg ni berada dlm hotel2 mahal & mewah area p. pinang & kl. Blh cr dkt situ + casino2 & pub2 y private.

      Wall As Tak mustahil nti negara kita d perintah oleh dinasti².. cina lagi ramai dr melayu..

      Miho Kohinata China nk sangat kuasai Asia.. byk pati China di Malaysia

      Hapus
    2. Azlan Shah Kalau anda seorang driver grab, anda pasti tahu warga China ni diorang tinggal di condo2 mewah sekitar KL. Cakap English tak reti, cakap melayu tak reti. Lepas tu cakap bahasa dia dengan driver. Buat macam negara ni diorang punya. Ambil dari KLIA bawak pegi KL banyak. Tapi dari KL jarang yang akan dibawa semula ke KLIA. Huhuhu...

      Muhamad Suhaemi Cina ada dua negara kalau Malaysia melayu tak ambik tindakan Malaysia jadi chainisia

      Ngobok Jambo Ada satu tempat kat dlm Malaysia ni milik individu Cina.. kawasan tu luas status tanah hutan tak silap.. sesiapa pun tak d benar kn ceroboh masuk.. pihak berkuasa pun tak boleh tembus.. entah apa ada kat dlm sana

      Pendekar Zali Punca terbesar dan yg paling lemah dlm sektor pentadbiran negara Ade " rasuah $$$$$ " mata gelap mata , iman & akidah serta tidak peduli halal haram di kesempatan sewaktu memegang jawatan,selagi berkesempatan ni lah masa sape mane yg lalu.....bkn semua tp kebanyakan begitu...tepuk dada tye diri sendiri

      Muhammad Nurhazmi Ada jeee cina Malaysia yg kahwin dgn China tanah besar....jadi...sebahagian besar mereka yg hilang tu ada dirumah org cina Malaysia

      Muhammad Naufal Fallz Gempur lah..sblm China control Malaysia sepenuhnya...

      Mun Jey Lupakan jela pasal warganegara negara china yg x keluar2 dari malaysia ni.. Dh malas nk ambil tahu.. Kita rakyat duk melalak dlm fb bukan jadi apa pun.. Yg duk jual ic tu bukan bangsa lain.. Bangsa aku sendiri.. Apa nk jadi.. Jadi laa..

      Mohd Nizam Ramai tgh lepak kat genting tuuuu senang nk lari keliling hutan, lepas 3 bulan dah pandai cakap melayu habislah malaysia

      Faeez Mazlan Abbasy Nie smua slh krejaan ph mmbenarkan pati masuk 2juta org..����������
      Bigaimana nsb ank cucu malaysia nnti..

      Sahar Din Emmmmmm...mcm makin hampir je Malaysia akan jadi negara komunis... Habis la.mukin dah tiba masanya melayu akan di usir...di tindas...apa boleh buat..melayu masih x sedar siapa musuh sebenar.. semoga ALLAH MELINDUNGI KITA SEMUA.

      Azam Azid Ni jauh lagi bahaya daripada Rohingya. Nak cam payah sebab baka sama dengan Cina Malaysia.

      Awang Kilat Ada beberapa depo logistic utk infrastructure gelombang penaklukan China (sekiranya China bercadang menakluk negara kita utk dijadikan hub bagi Asia tenggara) seperti Alliance steel di kuantan Dan eastern steel di kemaman yg menempatkan ribuan pekerja dari warga china

      Zulifah Mansor Rasanya mereka saje besar2kan isu rohingya supaya org lupa tentang pemilik2 ic palsu yg berjumlah mgkin beratus2 ribu org

      Hapus
  21. Malaysia Defence Review
    4 hrs ·
    Malam Raya Nie harap-harap dengar berita elok-elok.

    Tapi dengar Presiden Filipina nyatakan sokongan terhadap Setiausaha Luar Negara Filipina yang bagi kenyataan dengan bangga menyatakan Negeri Sabah adalah milik Filipina.

    Hishammuddin Hussein
    17 hrs ·
    Semalam Setiausaha Luar Negeri Filipina tweet bahawa Sabah bukan sebahagian Malaysia. Ini kenyataan yang tidak bertanggungjawab yang boleh menjejaskan hubungan dua hala. Wisma Putra akan panggil Duta Filipina untuk jelaskan perkara ini pada Isnin. Sabah tetap sebahagian daripada ���� Malaysia sampai bila-bila

    Nah ini untuk hang

    Update* Mak Ko Ijau



    Kaizer de Bonucci Bodoh dia ingat rakyat sabah nak ke ke guna matawang peso jauh sgt nilai banding ringgit��

    Nizam Ismail Try laa ambik sabah.. ��������

    Alsham Radmel Hrp Malaysia x mkn umpan,,risau americ4 d belakang

    Luqman Haqim Mohon kerajaan beli cruise missiles dongfeng dengan zicron then hala ke manila

    Ezar Ezrafiel III Missile warhead biologi virus CORONA lagi bagus, meledak kat ruang langit Manila...Bia semua mampuih....GO CORONA GO...

    Muhammad Qayyum Kerajaan kena ambil serious penambahan aset2 tentera dalam masa terdekat, terutama percepatkan pembuatan kapal LCS, pembelian LCA, Little bird dan lain2 aset

    Syahrir Manaf ����..lawak sunggoh..negeri sendiri pun rakyat mcm pengemis ada hati nk claime sabah...puii..

    Hamzan Ramai sgt pati pilipin kat sabah tu sampai beranak cucu dgn orh tempatan, harap pihak berkuasa buat sesuatu

    Kuzie Destro Sam Biasala sabah filipin..kan manyak kt sabah..tu psl dia kecoh..

    Nazli Syam Ada pasar pilipin kt kk.. dah nak claim 1 sabah pulak dorang ni.. ��

    Muhammad Hafiz A Rasid Nazli Syam da boleh tutup pasar pilipin. usir semua pendatang dari sana. masa ni lah kerajaan perlu bersihkan sabah dari pendatang ni.

    Nafis Kamal Snider Kuat disanjung lemah dipijak begitu la hidup.so sampi bila kita xnk peroleh aset baru yg mengerunkn lawan

    Alif Haikal Situasi Mcm Ni mgkin Ada kebaikannya.. mgkin lepas Ni kerajaan akn mnambah kekuatan aset2 tentera Kita selepas Philippine claim Sabah.. mungkin...

    Ezzat Eyugz Eizzat Puh Harap dan mohon kerajaan ambil pendekatan yang tegas dan bijak dalam hal ni. Pada masa yang sama juga, mohon kerajaan tambahkan aset tentera yang strategik seperti anti shop missile atau land attack Cruise missile example jsm, nsm as deterrent against Pinoy. Don't touch Sabah or we'll burning Manila with our missile.

    Farhan Masron Hantar scorpene pusing2 pinoy haha

    Malaysia Defence Review Farhan Masron hmm dulu F5 TUDM pernah mengebom Selatan Filipina ������

    Farhan Masron Malaysia Defence Review hahaha mungkin mereka nk sejarah mungkin berulangg

    Malaysia Defence Review Farhan Masron mungkin dia nk rasa Paveway mcmner, yela diorg pun guna bom GBU melayang kena kawan sendiri

    Firdaus Sadri Bagus min bia gomen sedor die perlu invest byk sikit dekat defend sector dia.

    Malaysia Defence Review Firdaus Sadri tula harap.Divisyen 5 tu dpt MBT, SPH dgn GBAD
    Pastu Pangkalan TLDM n TUDM dibesarkn boleh letak Frigate dgn LCA

    Di Caprio Lorez Sembang je Pinoy sbb nak pilihanraya 2021..claim sabah sbb nak main politik je..cuba la try amik sabah kalo berani..

    Iz Mohd Sehati sejiwa la nnt indon dgn pilipin dok membenci kita...

    Leman Lennon Baru tambah asset dh eksyen.. kih4.. fcus di lcs tu dlu

    Mohd Herwafi Ali Geram plak tgk geng pinoy ni skrng... Jgn smpai Malaysia beli type 26 4bijik scorpene tmbh 2 bijik lg, MPSS 3 bijik, hornet Kuwait 28 bijik, gripen 32 bijik, mpa 4 bijik buat ronda2 sne... Bru gigil diorng

    Syariz Taufiq Ismail Sabri Yaakob APA TUNGGU LAGI ? Buat comeback lah macam India ! Kita kasi Asia ni goyang dengan Malaysia. Tolonglah prihatin dengan aset2 sekarang sedia ada ni. Haih lemah asik dengan politik tak habis2 !!!!

    Faizal S Singapura, filipina dan Indonesia ...kita tahu siapa sebenar mereka.. Belum thai lagi
    sepah kat dalam.. ��

    BalasHapus
  22. Malaysia Defence Review

    Aset-Aset Tentera Laut DiRaja Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia terus lindungi Perairan Negara serta aset negara elak diganggu anasir luar.

    Good Job KD Jebat, KD Kelantan, KM Bagan Datuk dan KA Bunga Mas Lima.

    Polisi Berperang Dengan Siapa, cukup hanya bot ronda 15 meter dengan GPMG serta aset-aset perang yang besar dan ampuh hanya mendatang perasaan kurang senang jiran walaupun jiran mempunyai keupayaan Sistem Pertahanan Udara lebih 50km serta Misil Kruiser menjangkau ratusan kilometer.

    Malaysia harus memperkukuhkan armada tentera laut untuk mengelak tangapan negatif rakyat ketika ini. Umum mengetahui Tentera Laut DiRaja Malaysia mengalami masalah kekurangan aset berikutan masalah kewangan dari kerajaan untuk menyediakan aset baharu dan tambahan.

    entera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) menerusi Panglima Tentera Laut (PTL) komited meneruskan perolehan baharu untuk meningkatkan kemampuan strategik pertahanan negara.

    Antara aset dinyatakan adalah Littoral Combat Ship (LCS) Frigat Kelas Maharaja Lela. TLDM tetap menerima 6 buah frigat berkenaan walaupun mengalami kelewatan atas beberapa faktor.

    Tahun lalu, Menteri Pertahanan ketika itu menyatakan LCS memerlukan dana tambahan untuk meneruskan projek berkenaan oleh kontraktor utama Boustead Naval Shipyard. Namun ia tidak dapat diluluskan oleh Kementerian Kewangan atas alasan kekangan kewangan dihadapi kerajaan.

    Kerajaan juga dilaporkan gagal memeterai beberapa kontrak perolehan LCS ketika LIMA19 pada April 2019 tahun lalu antaranya Sistem Pertahanan Udara MBDA Mica VL.

    Kontrak LCS dimeterai pada 2013 dengan harga syiling RM9 Billion walaupun kos sebenar mungkin meningkat berikutan tukaran matawang asing Ringgit yang lemah berbanding Euro.

    LCS juga akan mengunakan misil kruiser Naval Strike Missile (NSM) yang mana Malaysia pengguna pertama di Asia serta pengguna ke-5 didunia selepas Norway, Amerika Syarikat, Poland dan Jerman.

    Indonesia dilaporkan mahu mendapatkan frigat mempunyai berat 6000 tan. Pada 2019, Indonesia menandatangani perjanjian berjumlah USD 720 juta untuk mendapatkan 2 buah Frigat Kelas Iver Huitfeild menerusi pertukaran teknologi Odense Maritime Technology dari Denmark dengan Syarikat Indonesia, BUMN PT PAL.

    Frigat Kelas Iver Huitfeild mempunyai 32 unit cell VLS Mark 41 yang membawa misil anti-udara Standard SM-2MR dan 24 unit cell VLS Mark 56 yang membawa misil anti-udara ESSM.

    Selain itu, syarikat pembina kapal Belanda, turut menawarkan Damen Omega Frigate kepada Indonesia. Ia mempunyai 24 unit cell VL Mica NG atau ESSM Block II.

    Namun, program perolehan ini ditangguhkan berikutan Indonesia mengalami kekangan kewangan serta pandemik Covid 19 mula merebak menyebabkan belanjawan pertahanan ketika ini dipotong

    Type 26 CGS mampu mencapai berat 8000 tan ini mempunyai 48 unit cell VL Sea Ceptor yang membawa misil anti-udara CAMM yang mampu mencapai jarak.24km. Selain itu ia mempunyai 24 unit cell VLS Mark 41 yang mampu melancarkan misil ESSM dan Standard SM-2MR.

    Tidak keterlaluan jika Malaysia menilai kembali program 15 to 5 dengan mendapatkan 2 buah Type 26 GCS bagi mengantikan 2 buah Frigat Kelas Lekiu.

    Malaysia seharusnya kembali ke garis perlumbaan di Asia Tenggara seperti dekad-dekad sebelum ini. Ini memastikan TLDM terus ampuh dan relevan di masa hadapan.
    -MDR-


    Fa Mi FahiMi X kesian ke...smpi kne guna kapal dagang.

    Malaysia Defence Review Fa Mi FahiMi dh tu yg ada, dulu ade yg bising knp xconvert kapal dagang, nie dh buat

    Fa Mi FahiMi Malaysia Defence Review tu la tuan..klu mcm tu pye senang nk convert ikut suka..mudah la. Ada lg rasanya kapal lain tinggalan misc ni..klu x jual la.

    Malaysia Defence Review Fa Mi FahiMi abis tu nk convert semua aset TLDM dgn kapal dagang, senjata pe yg boleh bubuh?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Fa Mi FahiMi Malaysia Defence Review nk jimat..tu la jln plg mudah. Pakai rpg je..manpads pon ok

      Ezard Hazard Kerajaan tolongla buka mata seluas luasnya tentang masalah dan ancaman laut yg kite hadapi skrg ni.. Aset2 laut kite sangat terhad dan usang.. Jgnla berpolitikus sangat, rakyat sedang bangkit inginkan aset keselamatan terutama laut dipertingkatkan.. usah layan suara2 barua politaik pembangkang yg xabih2 mempolitikan hal perolehan aset ketenteraan. Dh lebih 1 dekat politaik main isu xbermaruah ni akhirnya ATM yg sengsara, musuh gembira, imigran haram naik tongkang pun xmampu nk halang secara berkesan.. Bangkitla kerajaan hari ini.. Segera dan selesaikan masalah LCS tu secepat mungkin..

      Malaysia Defence Review Haziq Bin Othman cukup la bot getah xpun bot fiber, kapal besor2 jiran tergugat

      Haziq Bin Othman Tu la pasal geram saya bila sdmin tulis mcm ni diorang beli power2 tada pun kita bising kita tgk je pastu dpt menteri yg bangang lagi nak menurut perintah bengap betul

      Mohd Faizul Dulu sblm LCS sign kita yg berura2 nk dpt essm...masa tu excited la blh jd pengguna pertama kt asean.....sekali mica jer....hurmmm btul la kajian kita selalu utk org lain rembat....������

      Mohd Faizul Malaysia Defence Review lcs pn sama boss, dr awal lg sblm finalise dh ada problem lcs ni...dr pemilihan sistem antara setis dan tacticos dan juga antara mica dan essm...dan yg bt kata putus adlh $$$...dpt je la mica...

      Kaizer de Bonucci Mohd Faizul ape ko merapu pengguna essm pertama di asean frigat naresuan class thailand thn 1994 dh pakai..frigat yg terbaru ni dorg pakai latest lg essm block 2

      Muhd Shariman Setuju dengan point admin dimana TLDM perlu menilai perolehan Type 26. Memang heavy frigate boleh dikatakan relevan jika digunakan TLDM memandangkan Indon hampir mendapatkan Iver Huildfelt yang bersaiz 6000 tan. Ditambah TLDM kini mengoperasikan frigate kelas jebat/lekiu buatan UK. Satu kelebihan buat TLDM jika menggantikan frigate jebat dan lekiu ini dengan type 26 kerana menggunakan teknologi dari negara yang sama. 2 ataupun 3 buah sudah cukup untuk TLDM.

      Mohd Najib Fifa Malaysia Defence Review TLDM x minat ke Frigate besar2 nii... Dlm berat 5000t ke 6000t... Mcm x berminat je... Sementara kita blh la lock dulu Frigate Anzac tu... X salah 2023@2024lepa dah nak tamatkan

      Malaysia Defence Review Mohd Najib Fifa pucuk pangkal dia duit

      Daniel Hisham Masih x fhm knpe smpai skrg xde usaha nk upgrade NGPV tu. Baik dari gov bertukar sana sini,baik dari panglima² sampai bersara.. Cat jela PV tu warna putih bagi APMM.. Sakit betoi hati aku. Malu aku Navy kite bergadai nyawa kat red zone dgn platform yg xde taring tu. Slogan Navy the best x seiring dgn aset walaupon crew berpendidikan tinggi & berkualiti. Setan punya politikusssss!

      Fa Mi FahiMi Xtau la apa ada dlm fikiran diorg. Makin lama makin teruk. Kelas Kedah tu x blh ke psg taring sikit.

      Fa Mi FahiMi Malaysia Defence Review bajet utk benda lain sentiasa ada...cuma bajet utk pertahanan je yg xde. Smpi ke sudah la kne buli.

      Malaysia Defence Review Fa Mi FahiMi cuba bg komisen 20% mesti ramai yg nk, sebab tu smpi sanggup fitnah
      org , cantas sana cantas situ

      Fa Mi FahiMi Malaysia Defence Review itu la cite yg sebenarnya

      Anas Mohd Dua masalah TLDM. Kekurangan aset dan keusangan aset. Beli baru bukan bererti tambah tapi sekadar menggantikan. Sbb tu kena laju sikit buat keputusan dan perolehan.

      Muhamad Safri Tak payah komen sangat...pihak atm rilex je..depa puas hati dengan keadaan sekarang..

      Hapus
    2. Mohd Khir Belilah, buatlah apapon janji ada je. Memang kita sgt memerlukan aset baru utk tldm tp tlg tlg jangan buat kat BNS. Dh terkena 2x cukup2 lah.

      Muhammad Franz Firdauz Dana kecik stu hal..salah urus satu hal..huhu

      Syah Miy Muhammad Franz Firdauz yg penting masuk poket dulu.. tu masalah politikus dalam malaysia ni.. kalau xde istilah masuk poket bajet ciput masih boleh asah taring

      Mohd Hafez Ripin Semuanya kerana wang. Takda duit tak boleh sembang. Setakat berangan boleh la. Sekarang ni pulak kerajaan tengah ketandusan sumber pendapatan kerana kejatuhan harga petroleum dan kekurangan sumber pendapatan dari kutipan cukai kerana ekonomi dalam negara yg suram akibat Covid19. Baru2 ni kerajaan dah belanjakan RM25 bilion dari wang saku negara dalam pakej ransangan BPN yg berjumlah RM250 bilion. Jadi dari mana lagi kerajaan nak cekau ambik duit buat beli kapal perang dan misil? Duit yg ada sekarang ni pun cukup2 untuk beli alatan untuk kegunaan frontliner bagi hadapi letusan gelombang Covid19 seterusnya.

      Muhammad Franz Firdauz Min progress lcs latest mcmne..hull brape yg da siap? Berapa persen utk lcs 1 2 3 4 ?

      Hapus
    3. Peyob Marr bosted dah boleh buat kapal perang dah

      Malaysia Defence Review Peyob Marr Boustead mmg bina kpl perang pun

      Peyob Marr Malaysia Defence Review mksd nye buat byk byk hehe

      Hazuri Mahidin Masalahnya bila mau siap

      Azizul Helmy Abdullah Tamin Bousted selalu buat perangai bila dpt projek ,kira2 pun ke laut harga mcm ni sekian2.. tgh dlm proses pembinaan minta lgi dana tambahan. Selalu jadi. Apa hal tu?

      Muhd Rejab Apa status lcs tu min? Maharajalela tu dh siap ke

      Muhammad Faidhi Untuk sementara sebelum lcs siap,ada baiknya kerajaan upgrade semua 6 bijik kelas kedah tu..letak nsm dgn camm guna vls sylver yg ada dekat lcs kita yg kata da sain tu..utk lcs nanti gantikan vls pakai mark41 byk skit option nk sumbat SAM kt situ..tu je jalan terbaek dlm tempoh singkat kita boleh buat utk tambah kekuatan armada laut kita

      Herman Termizi Ahmad Nazeri Aziz tp Singapore ada destroyer kan.? Kta ada Subs, means kta kena ada destroyer. Yg lain berlumba2 mantapkan aset. Kta melopong je smpi skrg ni.

      Scar Flower Malaysia Military Power malaysia duit berlambak min..nak ngan x nak jer..

      Mohd Hazwan Siapkan dulu project LCS sedia ada. Then upgrade the Lekius(Exocet Block 3, SeaCeptor), Laksamana(Rearm Aspide, Otomat Mk3), and NGPV.(Exocet Block 3, SeaRAM). We will have then 6 LCS, 2 Lekius, 2 Kasturi, 4 Laksamanas, and 6 NGPV all missile armed based on current hull. Senang jer but politikus kan?

      Muhammad Amin Senang cerita dari dulu sampai sekarang kerajaan kedekut nak keluar duit utk pertahanan cubala x kedekut mcm Korea utara tu

      Mohd Ihsan Jgn sampai dilucutkan tauliah OPV kedah class tu ompong tak bertaring. Padahal FCS, peperangan elektronik dah canggih. macam tunggu kucing bertanduk la nak masuk missile & torpedo ��

      ΩˆΨ§Ω† Ω…Ψ­Ω…Ψ― Ψ΄ΩƒΨ±Ψ§Ω† ni kd laksmana kan?nape da lama takde 6 missile kat blkg tu?jenis apa nth

      Encik MOhd Sazry Afizul Mohamood kalau boleh bukan stakat LCS dan OPV, semua nak. Biar ada gerun kat Malaysia. Tapi apa kan daya, kami beroperasi je la dgn apa yang sedia ada walaupun ada berusia 60 tahun. Bak kata negara Wakanda, elepen vs elepen, grass hancurrr. Knp la masa tu depa ni xtfikir langsung nk upgrade jadi elepen jugak. Nak jugak samakan level dengan grass. Ermmmm

      Muhammad Amir Zack Sorry to say.. LCS nie kurang wow.. nak hadap dgn pesawat pengebom cina yg selalu show off force..patut kita kene ader kapal frigate mcm Horizon Class atau coastal defance spt Bal-E atau Bastion P. Sekurang2 S-350 vityaz boleh lock target terus kalau pesawat pengebum masuk kawasan... perlu ader kapal kelas Berat spt 15k ton keatas.. 15to5 kene tukar 15to6..penambahan frigate sekurang2 4 buah.

      Muhd Izamin KD Maharajalela kita tu,klu xgerak2 kt lumut tu,kasi guna je,xleh ke?

      Muhd Izamin Malaysia Military Power tau..cm geram tgk nasib kita..xde rotan,berus gigi pun jd le..haha

      Malaysia Military Power Test pun belum.

      Hazwan Wan Mc Muhd Izamin xleh wt ape kapal xlengkap lg.. tu hakikat.xleh buat ape2..

      Muhammet Akil Kapal tak siap

      Azri Musa Rimas aku bercakap soal aset ni.
      Pasai aset navy ni kita dah ketinggalan 20 tahun ke belakang untuk persediaan krisis hari ini.
      Kerah saja apa aset yang ada.
      Janji ada parking kat situ.
      *Itu baru sentuh soal Blok ND.
      *Luconia Shoal lagi...dari Bulan Sep 2013 vessel depa dok melilau situ.
      My2cents. Sori emosi sikit...Lapar. :-)

      Ahmad Nadzirul Projek LCS tldm masih jalan lagi ke min??

      Ezani Ahmad Ahmad Nadzirul terbengkalai...

      Mx Rain TLDM tak perlu gentar Malaysia ada surat dari UNCLOS bahawasanya perairan tersebut adalah sah zon EEZ Malaysia. TLDM boleh menghalang apa shj gangguan atau pencerobohan dari CCG, jika CCG bertindak balas kita negara FPDA akan menerima bantuan pertahanan dari negara2 FPDA. Salah satunya adalah Britain dan Britain adalah sekutu kuat USA.


      wkwkwkwk...

      Hapus
  23. Malaysia Defence Review
    Yesterday at 8:34 AM ·
    MRCA dan ....

    Ketika ini Malaysia mengoperasikan jet pejuang dalam jumlah yang minimal berikutan jumlah jet pejuang berkurangan berikutan beberapa jenis jet pejuang milik Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) "direhatkan" berikutan telah mencapai usia maksimum serta usang.

    Pada suatu ketika, TUDM hampir mengoperasikan 60 buah jet pejuang dan kini kurang 40 buah jet pejuang dioperasikan TUDM.

    Pada 2018, TUDM mengumumkan Pelan Perancangan Pembangunan Keupayaan CAP 55 iaitu satu perancangan sehingga 2055 memastikan TUDM terus ampuh dan relevan.

    Dalam CAP 55, TUDM merancang melengkapkan 3 buah skuadron Pesawat Tempur Pelbagai Guna (MRCA) dan 2 buah skuadron Pesawat Tempur Ringan (LCA) / Jet Latihan Tempur Lanjutan (FLIT).

    Namun ia bukan sesuatu yang mudah untuk direalisasikan. TUDM mengalami kesukaran mendapatkan dana dan komitmen dari kerajaan sejak 2010.

    Ia bermula dengan perancangan mendapatkan MRCA baharu mengantikan jet pejuang pemintas MiG-29N diikuti program pemanjangan hayat (SLEP) jet pejuang Su-30MKM melalui laluan berliku dari dalam dan luar.

    Karenah birokrasi negara Russia telah menyebabkan MiG-29N tidak diterbangkan berikutan faktor keselamatan dan kekurangan alat ganti. TUDM dilaporkan mengorbankan beberapa buah MiG-29N untuk mendapatkan alat ganti.

    Su-30MKM pula hampir gagal dalam Program Pemanjangan Hayat (SLEP) sempena 10 tahun perkhidmatan Su-30MKM dikenali 10YSP yang bermula 2017 di Pusat Servis Sukhoi di Pangkalan Udara Gong Kedak.


    Jika dilihat secara teliti, TUDM dilihat tidak akan mendapatkan MRCA baharu dalam masa terdekat tetapi dalam tempoh 2030 - 2040.

    Dilaporkan TUDM memerlukam 36 ke 48 buah MRCA bagi menlengkapkan keupayaan TUDM berdasarkan ancaman semasa.

    Ini dapat dilihat negara jiran sedang aktif memperkukuhkan aset dan keupayaan masing-masing. Malaysia seharusnya tidak ketinggalan dan kembali ke jaringan persaingan


    Muhammad Franz Firdauz Harap program lca bleh stat thun dpn memandangkan sekarang pat dari airforce tp tula duit ttp dri kerajaan huhu

    Ekal Ohara Letih arr cite pasal mrca ni..kita ni pungguk,mrca tu bulan..

    Meriam Tanah takpe, takde mig pon takpe, kita masih ada pesawat tempur yg canggih, pesawat super mb339c.

    Azhar Ahmad Patutnya dgn bujet ciput tu..ATM tumpukan satu2 cabang dulu..utamakan udara dahulu.

    Dean Mc Mig29 mmg satu kerugian besar buat negara

    Zak Rusli tak rugi masa mula2 beli tapi lepas dah kena potong bajet dgn tamparan realiti after market service syarikat Russia, baru rasa rugi

    Baling Mari La Yg sy tau malaysia paling hebat kereta terbang zaman kegemilagan ..mls ckp pikir sendiri

    Pakya D'great Min Kenapa kita masih simpan MiG wpun dh dioffer Oleh Rusia.
    Adakah kerana MIG mempunyai banyak rahsia sulit yg sbbkan TUDM Xnk lepas kan atau apa Sbb utamanya? Pencerahan min . Tq ��

    Zak Rusli MiG-29 kita tu bukannya special sangat dah. TUDM tengah tunggu offer yg lebih bagus tetapi setakat ni offer yg diberikan tak best dan kalau jual pun bukannya boleh dapat pesawat baru dgn jumlah yg banyak. So yeah, besi buruk tu takda hala tuju & TUDM tak sabar nak lupuskan sampah tersebut...

    Noorman Shah Abdul Rahman Zak Rusli maaf dah obselete ke? Atau tiada alat ganti. .?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mie Zan kesian pertahanan malaysia,aset² banyak yg dh uzur... eloklah buat kerjasama dgn turki utk aset² pertahanan negara...

      Pat Alyster Buat macam brazil lah.. beli super tucano jumlah yg banyak utk meronda sempadan dan beli saab gripen E utk pemintasan.. jimat.. jika negara kena serang china, kita minta bantuan sekutu. AMERIKA

      Mohd Herwafi Ali Mrca ni dh bkurun cite die...last2 xjd pn...klu xde bajet sgt ap kte kerajaan pkenal kn gst je balik 2 percent utk keselamatan dn pertahanan...

      Pean Abdul Ketenteraan paling lemah di Asia Tenggara: "Jadikan Malaysia 'great again'"
      Kata2 azimat yang geli2 di telinga..Muhammad Izzat Adam kerajaan blh nego lgi dgn kuwait...dlm Malaysia nie ada tokoh politik yng sngt berpnglman dn d segani dlm dunia arab nie ...blh bincng2 tgk' masa nie laa kerajaan kita kna urus kn sumber manusia yng ada...inshaallah blh brjya dlm pemblian desert hornet...

      Muhamad Qiwamuddin LCA kita ade jenis ape?? Dan berapa?

      Muhammad Franz Firdauz Min tk perasan tu..min kabo 2021 mybe dana ada utk beli lca bru..yg psti lca tudm ade hawk jela..macchi trainer

      Malaysia Defence Review Hawk 208/108 dgn Aermacchi MBB339 xcapai keupayaan LCA sepenuhnya
      LCA mcm FA-50, Yak-130 dgn M-346FA hampir tahap lightweight jet fighter
      Jd 2021 TUDM cadang nk umum beli LCA dlm 12 ke 18 buah dengan kos mungkin USD 300 juta
      TUDM plan mungkin nk 62 buah LCA tp tempoh 2021 ke 2040

      Aim Aim Kerjaan lepas kata nak push kan LCA.. Tp lpas kena tuko ni x tau mana 1 yg dpat dlu.. Mrca or LCA.. Kesian TUDM.. Pening kepala.. Kejap itu kejap ini..

      Malaysia Defence Review Aim Aim NGPC mmg delay sejak 2018

      Zulkifli Mohamad Kesian ATM malaysia...nak beli aset pertahanan pon syg nak kuar duit...

      Asnawi Ma'dee Kerajaan tak berminat nak pertahankan rakyat nye dengan pembelian senjata2 yg ampuh,kesian rakyat malaysia dikotak katik kan jer dgn negara lain..alasan ekonomi tak bagus tp boleh pulak buat benda yg pelik2

      Asnawi Ma'dee Malaysia Defence Review kesian rakyat malaysia ditipu

      Asri Yusuf Kita naik taraf kilang proton supaya boleh keluarkan jet fighter

      Noorman Shah Abdul Rahman Asri Yusuf jual kereta pun payah. .

      Asri Yusuf Noorman Shah Abdul Rahman apa senjata yg kita buat

      Malaysia Defence Review Asri Yusuf Vita Berapi

      Hapus
  24. Sabah sampai akhir..eh tabah haha

    BalasHapus
  25. TNI AU kedatangan pesawat tempur baru dari Rusia, yaitu Sukhoi SU-30MK2. Saat proses bongkar muat pesawat tempur ini, warga setempat dengan antusias menyaksikannya.
    Dok : Reportase TransTV

    BalasHapus
    Balasan
    1. Su30 mk2 baru apa hasil upgrade yg batch awal bang??

      Hapus
    2. Entah..ya bisa jdi yg di upgrade

      Hapus
    3. https://m.detik.com/travel/video/200728039/melihat-pesawat-tempur-dari-dekat-makassar

      Buka aja

      Hapus
    4. Saya liat di video nya itu pesawatnya baru, bukan upgrade. Mungkun SU 35 itu. Nyaru aja Indonesia bilangnya SU 30. Karena wartawan Indonesia ga bisa bedain antara SU 27, SU 30 & SU 35. Dan bukannya SU 27 & SU 30 udah lengkap 16 Unit dari dulu y.

      Hapus
    5. BUDAK TOLOL, SEMUA JUGA TAHU INDON BELUM TAMBAH FIGHTER KERANA TAK ADA WANG 🀣🀣🀣🀣

      Hapus
    6. Semua juga tau malon tolol mimpi basah di siang hari, mau beli typhoon dan rafale akhirnya turun kasta ke JF-17 dan Tejas ngga kebeli juga. Sampai Cessna aja juga ngga kebeli.... Malon sdh miskin dan melarat

      Hapus
    7. @komando beruk
      malon haram jadah..knp pula ko dok menyibuk kat sini..kepale rasa panas ke..jika kepale ko terasa panas maka masukkanlah segara ke lobang jamban lon..karena isi kepale nko sama ngan isi jamban..😝😝😝😝😝
      dasar malon budak GOBLOK LAGI BANGANG smpi kesudah..😁😁😁😁😁

      Hapus
  26. Saya nunggu KRI Klewang muncul
    Hehhe

    BalasHapus
  27. http://garudamiliter.blogspot.com/2020/08/indonesia-eyes-german-warship.html?m=1

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalo 2 kapal terakhir Type123 masih bolehlah buat stop gap, dari awal '90an...

      Emang kuat ongkosin solarnya..?
      πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. ☝️ ketoro.yen @estewe_lover πŸ™ŠπŸ™ŠπŸ™Š

      Hapus
    3. Timbang gak...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    4. mudaan LAFAYETTE haha!πŸ₯³πŸ₯³πŸ₯³

      Hapus
    5. kalo mao yg lebih muda lagi ada gaesz, tapi masi diatas dok, konon mao di lelang kerna SALAH FOTONG haha!🀭🀭🀭

      Hapus
  28. ADA NEGARA MARITIM BESAR ASEAN, JANGAN PUN KAPAL INDUK, DESTROYER PON TAK PUNYA, FRIGATES CUMA 6 BIJIK ITU MAHU PENSIUN SEMUA 🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ada negara ngakunya kaya, dengan top 5 universitas di dunia dan akhirat, tapi buat kapal perang salah potong dan heli sewa melalui Indonesia

      Hapus
    2. Jangankan sewa heli.. tanah buat pembangunan pos ronda kuala badak pon jg sewa πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Lucunya bakalan cmn diisi 2 bot & 12 satpam..

      Lebih lucunya lg.. pos ronda tersebut kehadapan akan digunakan utk invasi Sumatera (berdasarkan khayalan @Putrajaya AKA Putracacat) 🀣🀣🀣

      Ironi sebuah negara ngaku kaya yg sangat miris ya..

      Hapus
    3. ADA NEGARA YG TLDMnya. 14 TAHUN SEKALI BERLATIH..HANYA PUNYA 2 FRIGATE DGN .MISSILE EXPIRED...89X PERAIRANNYA DI CEROBOH CHINA DI LCS...LARI TERBIRIT KETAKUTAN VS CCG KOMUNIS CHINA

      Hapus
    4. @komando beruk
      malon haram jadah..knp pula ko dok menyibuk kat sini..kepale rasa panas ke..jika kepale ko terasa panas maka masukkanlah segara ke lobang jamban lon..karena isi kepale nko sama ngan isi jamban..😝😝😝😝😝
      dasar malon budak GOBLOK LAGI BANGANG smpi kesudah..😁😁😁😁😁

      Hapus
  29. INS Vikramaditya andelan guwe di game hape, naval empayer haha!πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ
    pengen shandong merah, gak kuku koinnye haha!🀭🀭🀭

    mayan, apgreed terusss sambil nungguin ampe emas haha!πŸ₯³πŸ₯³πŸ₯³
    pake bomber b2, f-22, j-20...cihuuyy

    BalasHapus
  30. halaahh destroyer mah kecil dibanding
    KRUISER punya kita KRI IRIAN, 210 meter haha!πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

    jaman ituw kapal KL cuman KD PERLIS & SRI JOHORE, iihh cimot amat haha!🀣🀣🀣

    gred a masi pake lagi relik yg
    dikirim taon 1964, kebayang bikinnye taon 60 gaesz, kesian ompong terus dari dulu haha!😜😜😜

    KD SRI JOHOR, KD SRI PERLIS
    https://www.youtube.com/watch?v=XpDkvYe7glc

    BalasHapus