26 Juli 2020

Raytheon Wins $375M Contract for Mini Anti-Missile Missile

26 Juli 2020


The MSDM will not provide total protection, but it will raise the bar for air defenses and allow the U.S. Air Force to plan missions against targets which might otherwise be out of reach (images : AFRL)

Raytheon Wins $375M Contract For Miniature Self-Defense Missile For Jets

U.S. Air Force jets will defend themselves with a pint-sized new weapon designed to take out anti-aircraft missiles before they get too close. Raytheon has been awarded the contract with delivery of the first missile for flight testing due in 2023.

The Air Force Research Laboratory’s munitions directorate launched the Miniature Self-Defense Missile (MSDM) program in 2015. Boeing and Lockheed Martin submitted proposals at earlier stages of the project, but Raytheon, with a long history of missile development, won out.

Currently incoming missiles can be lured away from their target with flares, chaff, or infra-red lasers, but rather than decoying, the MSDM is designed to destroy. The radar guided MDSM is a kinetic weapon, homing in on an incoming missile and taking it out by direct impact rather than an explosive warhead. Lockheed had previously looked at using an active millimeter wave radar developed for the PAC-3 Patriot missile. Raytheon has not commented on its own design.


The advantage of a miniature missile is that large numbers can be carried; it will be intercepting missiles close to the launch aircraft so it does not require long range. The MSDM will be about a meter long, making it a fraction of the size of the Air Force’s  smallest existing air-to-air missile, the three-meter AIM-9X Sidewinder, which also happens to be a Raytheon product. One proposal has three MSDM replacing a single AIM-120 AMRAAM air-to-air missile (yes, also Raytheon).

“The MSDM will support miniaturized weapon capabilities for air superiority by enabling close-in platform self-defense and penetration into contested A2/AD environment with little to no impact to payload capacity,” according to a DoD press release.

See full article Forbes

241 komentar:

  1. Indon tak punya banyak missile nih...oopps..๐Ÿ˜๐Ÿ˜ก๐Ÿ˜ก

    BalasHapus
    Balasan
    1. Newbie hanya tau otomelara, kami punya banyak missile ini tolol. Banyak2 baca lah lon.

      Hapus
    2. Adalah...banyakpon kami curi dari malon...miail taming sari yg mwndonia tu....




      Lawak nyet...

      Hapus
    3. Newbie malon bodoh oi,malu ama najib

      Hapus
    4. Negara jaguh cuma punya 10 biji amraam hahaha...

      The Government of Malaysia has requested a possible sale of 10 AIM-120C7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), missile containers, spare and repair parts, support and test equipment, publications and technical documentation, personnel training and training equipment, U.S. Government and contractor engineering, technical and logistics support services, site surveys and studies, and other related elements of logistical and program support. The estimated cost is $21 million.

      Hapus
    5. Malassial babi putera

      Indonesia sudah punya NASAMS

      sekali fire, tercirit semua mkm lapok malon

      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    6. belajar dulu bahasa melayu kalau mau nyamar jadi malon @Malaysia Bumi Putra alias putra jaya
      bahasa lu udah ketauan sering make kata kata yg gak di gunakan malon ori
      contoh kesalah bahasa lu dari komentar2 sebelum nya
      --------------------------------------------
      bisa
      karena
      sadar
      mau
      meletus
      kalau bahasa malon seperti ini
      boleh
      mahu
      kerana
      sedar
      meletus
      -------------------------------------------
      malon ori disini cuma 3 yaitu @gempurwaria @matsabu @komando pasukan budak yg lain malon jadi2an

      Hapus
    7. Meletus = meletop.
      kerana lidah malon cam lidah beruk ๐Ÿ˜œ

      Hapus
    8. Xaxaxaxaxaxaxaxa itu suwandaru, om2 sekalian xaxaxaxaxaxaxaxa modusnya sdh ganti sekarang....

      Hapus
  2. Malon pny missile expired ops..

    BalasHapus
  3. Malon sewa heli sama kami, tolong di jaga baik2 jangan di gondol enjin nya, isi full minyak nya jiga kembali. Malon bangsa perosak

    BalasHapus
  4. CHINA sudah berhasil mencuri dokumen2 rahasia Malaysia..
    MMP : Chinese state-sponsored hacking group APT40 targeting Malaysian government officials, MyCERT said. Attackers pretend to be a journalist, and military organization and NGO. It infect computers of government officials with malware and then steal confidential documents

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sukurin...



      ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

      Hapus
  5. Missile kita banyak oi , sebentar lagi Brahmos datang buat hantam laut China Selatan



    Yassalam

    BalasHapus
  6. Kalau yang di pakai F-16 fighting Falcon kita itu missile AIM ini kah atau AIM yang lain

    BalasHapus
  7. Kok gak ada tentang berita missile long range Taming Sari Roti ya ,Taming Sari itu missile pemusnah massal lho hati hati




    Yassalam

    BalasHapus
  8. malaysia harus bangga krn sudah bisa membuat rudal tamingsari yg mirip kontol

    BalasHapus
  9. malon missile aja udah UZURRR
    mimpi lo lonn

    BalasHapus
  10. negara kog menyembah negara lain wkwkwk
    malon di bakong ratu Elizabeth

    BalasHapus
  11. MKM hanya 4 ekor, ompong tak punya misil...

    MINGGIR!!!

    BalasHapus
  12. Yang punya exocet expired 70km

    MINGGIR!!!

    BalasHapus
  13. Yang jaga 2 boat dengan 12 ekor beruk

    MINGGIR!!!

    BalasHapus
  14. 2 kapal Tercirit kabor karena dibentak 2 prajurit kopaska

    MINGGIR!!!

    BalasHapus
  15. Yang punya hutang 45000 Trilliun xi jinping

    MINGGIR!!!

    BalasHapus
  16. MKM dipelajari kelemahannya oleh united state, akibatnya bukan bomber china lagi yg 89 ceroboh wilayah...

    Rudal dongfeng pon akan ceroboh masuk wilayah kuala lumpoor

    Senangnya, lihat ketololannya si malon

    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  17. 12 Beruk Ilegal Najib + 2 boat lapuk






    Yassalam

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tapi boatnya mereka beli di PT. Lundin broo...

      Tidak lapok sih....

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. Malon kan gak bisa merawat, gak punya uang buat service

      Hapus
  18. Malaysia akan melakukan invasi besar besaran untuk merebut Sumatra dan Kalimantan dengan Taming Sari Roti pemusnah massal,VitaBirahi senjata darkh vader, 4 Sukhoi MKM lemah dan 12 beruk Ilegal + 2 boat lapuk




    Yassalam

    BalasHapus
  19. Rudal atau missile buatan USA kurang gereget dan kurang ampuh. Kudu pakai ramuan semut hitam viagra.

    Sangar dan lebih ampuh rudal buatan om putin dari susu beruang merah.

    BalasHapus
  20. INDON? SEDIH TENGOK KAMU ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sdh kah malon satu ini makan tai hari ini

      Hapus
    2. Iya sedih liat malon tidak berkutik karena 89 kali diceroboh bomber chinese

      ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
  21. Jawab pur
    MKM malonsss jumlahnya 18 unit, buat latihan sama reaptor 4 biji masih sisa 14 biji

    sewaktu bomber China lewat enggak diintersep sama MKM.

    Pertanyaannya dimanakah MKM malonsss yg katanya hebat Thu
    ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mkm hanya untuk flypast
      Bukan untuk scramble ๐Ÿ˜

      Hapus
  22. Jawab pur
    MKM malonsss jumlahnya 18 unit, buat latihan sama reaptor 4 biji masih sisa 14 biji

    sewaktu bomber China lewat enggak diintersep sama MKM.

    Pertanyaannya dimanakah MKM malonsss yg katanya hebat Thu
    ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

    BalasHapus
  23. SEDIH, liat malon tak berdaya wilayahnya 89 diceroboh bomber china

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  24. sedih, lihat kondisi malon tak berdaya lawan indonesia

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  25. sedih liat penduduk malon yang komen disini.... otaknya pada jongkok dan bebal, pantas negara mereka bangkrut

    BalasHapus
  26. Sedih, lihat malon dengki lihat indonesia jadi negara maju

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  27. SEDIH, lihat malon kalau melihat mat bangla berjalan di KL bagaikan lihat apache terbang

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  28. Malon, SEDIH aku liat gempita tak boleh export oleh turki

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  29. Malon, SEDIH aku liat malon yang bercita cita buat riffle sendiri malah jadi bahan gelak seluruh dunia

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  30. Malon, SEDIH aku liat kapal maharogolela tak kunjung selesai, apadaya wang pun sudah habis

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  31. Malon, SEDIH aku lihat 100 nelayan china senang mencuri ikan di laut sabah, tapi tldm tak berani halau

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  32. "RUDAL MINI .....opo hubungane karo Keris NOGOSOSRO MINI ๐Ÿค”"

    JOHN REVRA, 26 Juli 2020 14.02

    Keris Mini Nogososro

    Keris Mini Nogo Sosro keris ini asli hasil tarikan dari alam bukan asmak'an dan juga bukan isian, tapi asli khodam alami dari Pusaka Keris Mini Nogo Sosro, yang mempunyai banyak fungsi bagi si pemilik.

    Keris kecil tua, jarang sekali ada yang punya / langka & banyak diburu banyak orang pada masa lampau karena memiliki tuah yang jarang dimiliki oleh pusaka lain. sudah kami netralkan energinya, juga sudah kami selaraskan.

    Adapun Fungsi Wasilah Lain dari Keris Mini Nogo Sosro ini Insya Allah:

    1. Keselamatan tingkat tinggi
    2. Kewibawaan tingkat Tinggi
    3. Anti ilmu hitam dan gangguan ghaib
    4. Pembuka kepekaan mata bathin / indera ke 6
    5. Mudah menangkap pertanda atau firasat gaib
    6. Pengayom dan menumbuhkan pamor kharisma yang besar
    7. Pemanis wajah dan membuka cakra kecantikan atau ketampanan
    8. Bisa untuk polygami agar rumah tangga rukun dan tidak cekcok
    9. Pelet pemikat lawan jenis
    10. Penghilang sengkolo atau sial

    Mahar. Rp. 350.000,-

    Untuk pemesanan silahkan Telpon/sms : wa. +6282134344445

    Untuk pemesanan jarak jauh silahkan transfer maharnya ke : Bank BRI rek. 5886-01-012358-53-1 atas nama Joni Anwar

    Setelah transfer smskan nama dan alamat lengkap anda ke nomer 082134344445

    Setelah transfer kami terima paket langsung dikirim melalui Pos kilat.
    Dan akan sampai kealamat anda dalam 3-5 hari tergantung alamat yg dituju, setelah dikirim nomor resi pengiriman akan kami smskan ke hp anda agar memudahkan anda untuk mengecek keberadaan paket sampai dimana.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rudal mini iku asli

      Keris mini iku palsu, kerjaan orang stress

      Aja dipercaya

      Hapus
    2. Tapi kok bakule.....John Revra ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ

      Hapus
  33. Malon, SEDIH aku lihat malon 17 tahun tak pernah beli weapon

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  34. malon, sedih aku lihat malon pura pura senang padahal susah

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  35. Wah wah active protection system buat pespur nih, lama2 prosentasi yg menang doghfight bvr dan wvr ke siapa yg paling banyak gotong rudal dan tentu studi baru ttg teknologi rudal AAM utk melawan teknologi ini

    BalasHapus
  36. Bila malassia jadi pangkalan sekutu untuk serang china, maka malassia akan jadi sasaran missil dongfeng.

    Kl akan jadi kubangan lumpor yang sesungguhnya

    BalasHapus
  37. Wkwkwk kasian malon

    Taming Sari ok lah tu

    BalasHapus
  38. MALAYSIA dah ada JDAM... INDON takde kerana F-16 mereka versi usang hibah US...wkwkwkwkwk

    BalasHapus
  39. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  40. Kita pesan 36 unit Aim 120 untuk Nasams

    BalasHapus
  41. malahan pilot US sanggup turun ke MALAYSIA bawa F-22 Raptor mereka untuk berlatih dengan pilot MALAYSIA...


    sementara itu disebah negara MISKIN yang masih berlatih gempur musuh guna pesawat kipas...wkwkwkwkwkwkwkw

    JOM KEMBALI KE ZAMAN JEPUN.... wkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sementara Indonesia menambah Mi-17, malon malah sewa mi-17, dari perusahaan indonesia lagi sewanya.
      Malu dikit lah

      Hapus
  42. maknanya NASAM hanya buat tembakan 39 kali je le kan lepas tu dah tak boleh pakai...wkwkwkwkwk


    dia lupa pesawat juang tak perlu masuk kedalam lingkungan ancaman SAM mereka hanya perlu lancarkan misil kesasaran dari jarak jauh...wkwkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
  43. Pesawat kipas INDON tu dari zaman perang dunia kedua ke..?? tanya je...wkwkwkwkwwkwkwk

    BalasHapus
  44. negara miskin je ni yang gempur musuh konvensional pakai pesawat kipas...wkwkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. USA ko kata miskin pur.. mreka jg pake super tucano kipas di Afghanistan loh pur..

      Hapus
  45. NASAM hanya boleh tembak 39 kali je...wkwkwkwkwkwkwkw lepas tu tak berguna dah...wkwkwkwkwkwkw

    jadi saya nasihatkan NASAM INDON kena tembak sikit sikit je tu pun kalau perlu...wkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
  46. yang pakai F-16 usang hibah US tu TEPI SIKIT...wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  47. Balasan
    1. Yup cessna ber manpads donk....

      Hapus
    2. KARENA GA PUNYA KEPAKARAN DAN DUWIT....

      Malaysian Defence and Security Community
      3 February • Edited •


      Mengikut Laporan Jane's Defence Weekly

      Malaysia akan jadikan 2 buah dari 8 buah Kapalterbang CN-235 buatan Indonesia yang dioperasikan TUDM ke Pesawat Patrol Maritim ..

      Malaysia to convert two CN-235 transports into maritime patrol aircraft

      An RMAF CN-235 transport aircraft. This specific aircraft (shown here with tail number 07) was written off after it ditched into the sea in February 2016. Source: Marhalim Abas

      Malaysia is set to convert two PT Dirgantara Indonesia (PTDI) CN-235 transports into maritime patrol aircraft (MPAs).
      General Affendi Buang, the chief of the Malaysian Armed Forces, told Jane's on 31 January that the mission systems on the two aircraft will be provided by the United States under the Pentagon's Maritime Security Initiative (MSI), but provided no further details.
      Jane's understands that the mission suite is likely to include the Merlin maritime surveillance system developed by Oregon-based Integrated Surveillance and Defense, Inc (ISD). This system has been installed on three CN-235s, two of which are in service

      Akuni Woii yg convert ni je kot MPA kita..MPA baru,moden & canggih mcm d ura2 utk d perolehi tu mimpi2 indah je..negara d kelilingi laut,tp kedekut nak keluarkan duit beli MPA baru..

      Sapeli Al Maliky Made in Indon? Ceh....angan angan cukup besar. Nak keluarkan kereta terbang lah. Ppuuiiiii....
      Ammar Faizal Indonesia pun ada buat pesawat. kita ni kereta terbang pun tak siap2

      Ijai Yop Ingat ambik sistem dari king air yang tiga biji tu..makna bantuan Amerika juga ya

      Muhammad Franz Firdauz Tulah panas hati je..ckp nk bg dana dlm rmk12..xkn nk beli uav smpai billion..xpe kita tggu kalau lca pun plih yg cincai siap

      Hapus
    3. Oh.. maksudnya pesawat kipas rancangan kerajaan ko pur.. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Cekidot..

      https://4.bp.blogspot.com/-3Qo32bIL1Qw/WDWUMWJrjCI/AAAAAAAAU6I/ieea4mGpR0YMaSQnQ6DFzN_XV8f0MSyfQCLcB/s640/Pari%2B2%2B1.jpg

      https://2.bp.blogspot.com/-ywjanUF_YE8/WDWUPfs7WII/AAAAAAAAU6M/_7BtjQjk9Cw0LTFnVqc7pkkoF4GvslmdQCLcB/s640/Pari%2B2%2B5.jpg

      https://2.bp.blogspot.com/-bJ6sajffytA/WBBStmFbEwI/AAAAAAAAU4k/j16L63aOnSQc1iF6LN8of8Q6_r3UfFy5gCLcB/s640/Pari%2B2%2B4.jpg

      Lawak sangat.. ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  48. INDON TU KASIHAN SANGAT LA, RAKYAT MISKIN, TENTERA TAKUT ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komando budak british, malon sewa heli sm indo jangan ko gondol enjin nya ya ruk. Ko rawat lah heli sewa tu. Malon bangsa perosak

      Hapus
    2. Lol.. ko sendiri tak gertak cukup dgn pernyataan “10 kali” saja sdh takut & kabur.. ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  49. Ada yang hibur diri kerena panas dengan indonesia yang semakin kehadapan

    Sila comen percume, tuk ungkapkan kekesalan kalian kerena dah tertinggal.
    ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

    BalasHapus
  50. Dari hasil uji dinamis tersebut Sobat AR, roket RHAN 122B berhasil meluncur dalam kisaran jangkauan 22-23 km dengan sudut elevasi peluncuran 30 derajat dan kisaran 25-26 km dengan sudut elevasi 50 derajat,yang memiliki kecepatan maksimum1,8mach (kecepatan suara) ,atau setara dengan 2222,64 kilometer per jam...





    Ialah permulaan yang sangat baik..



    Cuma ngingetin malon,beberapa tahun lalqu indonesia dah bisa bikin rudal bangsat..

    BalasHapus
  51. Keterukan malassia semakin merata, kasian.
    Selain sewa heli, pangkalan militer pun sewa ๐Ÿค•๐Ÿค•๐Ÿค•๐Ÿค•๐Ÿค•

    BalasHapus
  52. KARENA GA PUNYA KEPAKARAN DAN DUWIT....

    Malaysian Defence and Security Community
    3 February • Edited •


    Mengikut Laporan Jane's Defence Weekly

    Malaysia akan jadikan 2 buah dari 8 buah Kapalterbang CN-235 buatan Indonesia yang dioperasikan TUDM ke Pesawat Patrol Maritim ..

    Malaysia to convert two CN-235 transports into maritime patrol aircraft

    An RMAF CN-235 transport aircraft. This specific aircraft (shown here with tail number 07) was written off after it ditched into the sea in February 2016. Source: Marhalim Abas

    Malaysia is set to convert two PT Dirgantara Indonesia (PTDI) CN-235 transports into maritime patrol aircraft (MPAs).
    General Affendi Buang, the chief of the Malaysian Armed Forces, told Jane's on 31 January that the mission systems on the two aircraft will be provided by the United States under the Pentagon's Maritime Security Initiative (MSI), but provided no further details.
    Jane's understands that the mission suite is likely to include the Merlin maritime surveillance system developed by Oregon-based Integrated Surveillance and Defense, Inc (ISD). This system has been installed on three CN-235s, two of which are in service

    Akuni Woii yg convert ni je kot MPA kita..MPA baru,moden & canggih mcm d ura2 utk d perolehi tu mimpi2 indah je..negara d kelilingi laut,tp kedekut nak keluarkan duit beli MPA baru..

    Sapeli Al Maliky Made in Indon? Ceh....angan angan cukup besar. Nak keluarkan kereta terbang lah. Ppuuiiiii....
    Ammar Faizal Indonesia pun ada buat pesawat. kita ni kereta terbang pun tak siap2

    Ijai Yop Ingat ambik sistem dari king air yang tiga biji tu..makna bantuan Amerika juga ya

    Muhammad Franz Firdauz Tulah panas hati je..ckp nk bg dana dlm rmk12..xkn nk beli uav smpai billion..xpe kita tggu kalau lca pun plih yg cincai siap

    BalasHapus
  53. Woi malon kau buka lah blog militer kalian biar kami masuk untuk buat kalian sadar. Kalau negara kalian jd gembel di asean sekarang ni

    BalasHapus
  54. DRONE PUN TAK TERBELI

    Malaysian Defence and Security Community
    1 January • Edited •


    Tentera Filipina boleh dikatakan sekarang Pengguna Drone Terbaik di Asia Tenggara se par dengan Tentera Singapura..

    Hampir setiap Batalion Infantri Tentera Darat Filipina dan Batalion Merin Filipina dilengkapi dengan mini drone

    Perolehan drone pelbagai dari mini hingga ke UAV canggih menjadikan Tentera Filipina kehadapan berbanding jiran2 yang lain...

    Boleh baca status kami tahun lepas disini..https://www.facebook.com/166689210203232/posts/1096078817264262/?app=fbl

    Pengalaman Pertempuran di Marawi membuat Tentera Filipina membuat pembelian yang agak banyak pelbagai Drone..

    Sementara Negara Jiran di Selatan Filipina masih krikkrikkrik..


    Midin Garage Crew Jiran filipina sda mempertimbangkan pengunaan layang² bertali benang Kain iaitu melekatkan sebijik kamera pada layang² dan di terbangkan ke arah sasaran serta pemantauan akan dilakukan oleh sebuah vellfire yg telah diubah suai...

    Kharyati Hassan Midin Garage Crew aduh ....ayat paling ganas dipermulaan tahun 2020 ... akhirnya negara jiran selatan filipina itu menggunakan santau
    a.k.a hologram ...guna paku pakis dan thumb tacks je .... ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    Midin Garage Crew Dan teknologi terbaru yg depa dapat fkir ialah penggunaan kamera pada burung merpati yg lebih selamat,sukar di kesan dan mesra pada environment...
    #jimatcermatnegaramakmur

    Kharyati Hassan Midin Garage Crew aduh ....ayat paling ganas dipermulaan tahun 2020 ... akhirnya negara jiran selatan filipina itu menggunakan santau
    a.k.a hologram ...guna paku pakis dan thumb tacks je .... ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    Koo Noo Haa DJI mavic pro tu memank boleh di gunakan untuk perkhidmatan tentera ea..?? tu dia pegang tu dron mavic tu..dia beli di shoope harga rm3000

    Mohd Azfar Shazwan Biasa la. Negara jiran pilipin aman. Tkda perang mcm pilipin. Beli vellfire lagi bagus๐Ÿ˜†

    Eskay Eskay Negara jiran kt selatan tu sibuk buat kete terbang tempur



    BalasHapus
    Balasan
    1. KAHKAHKAH....SALAM KERETA TERBANG....

      Hapus
  55. Malaysian Defence and Security Community
    3 September 2018 •


    Boeing Buat Kerjasama Dengan PTDI

    Boeing dan PT Dirgantara (PTDI) telah menandatangani perjanjian kerjasama dalam industri pertahanan pada Ogos lepas.

    Perjanjian kerjasama ini dipercayai mempunyai kaitan dengan minat Indonesia untuk mendapatkan helikopter CH-47F Chinook.

    Kerajaan Indonesia sebelum ini telah mengesahkan mereka dalam pertimbangan untuk membeli sehingga 10 buah CH-47F Chinook untuk kegunaan TNI-AD. Lewat 2016 Boeing mengesahkan kerajaan Indonesia telah meminta sebutharga helikopter Chinook tersebut daripada kerajaan US.

    Mohd Hamizi Alias sementara itu... Malaysia... krik... krik....krik....krikkkk

    Imad Qassam malaysia xpayah pakai. Kita kan Malaysia Boleh, orang lain beli helikopter kita beli sampan, org lain majukan askar kita bagi reverse kebelakang,

    Arizam Jafpar Mereka memiliki Menteri Kewangan terbaik Asia. Patutlah boleh beli dan runding macam2. Indonesia baru lepas Reformasi 1998 yang berjaya tumbangkan Suharto berbeza selepas itu. Sedikit demi sedikit mereka pulih dan bina semula negara.

    Wan Humaizi Gee Indonesia memang idam nak pakai chinook sejak zaman presiden suharto lagi tapi kekangan kewangan dan politik dlm TNI tak stabil pembelian chinook x jadi kenyataan

    Mohd Syafiq Pecheneg Effendi Lipanbara r n d deftech ke licensed production gak

    Pak Syeikh Al Jailani JV...Deftech baru bina 30%.



    BalasHapus
  56. เฆ†เฆฎি เฆคোเฆฎাเฆฏ় เฆญাเฆฒোเฆฌাเฆธি
    Cayalah Bachcha

    Bangladesh telah memilih Helikopter Penyerang Apache salah satu Potensi Program Helikopter Penyerang untuk keperluan Tentera Bangladesh..
    Kalau Jadi Memilih dan Membeli ..TAHNIAH

    dari Janes..


    Faisal Abu Bakar Tgk heli negara orang..fuhh mantap2..wlaupun ngara miskin tp bab ptahanan duit tak bkira..ini ngara maju..tp hampeh

    Hadi Taftazani Malaysia baru beli 6 biji MD350G Little Bird dh kecoh hahahaha rakyat sendiri pun kecam ckp beli aset tentera membazir.... Haihh entahlah

    Asyraf Suhaidi Hadi Taftazani dah beli x nk amik pulak๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Firdaus Azmi Nk ltk mna weii muka Malaysia klau Bangla jd ambk Apache... adusss.. sadis skli..Mera bacha zindagi kal ho nahoo..

    Mnizam Hamid Pengurusan bajet yg cekap membolehkan Bangladesh membeli heli...kita???

    Sapeli Al Maliky Teruk teruk Banglapun depa beli Apache.

    Black Raiders Malaysia 2 thn lg level sama dgn sri lanka jer

    Mohd Zaki Bin Ibrahim Malaysia mampu sewa jee tau.....hemmmm malu dgn bangladesh wwyyy

    Laurent Jay Bangla pon bli apache....ada negara tu heli transport pon tak mmpu nk bli...
    Danial mcm mane negara yg kdnk 200+billion usd setahun bole beli aset canggih sedangkan malaysia yg kdnk 300+billion usd setahun bole smpai tahap nk sewa heli..renungkan lah.. sebuah negara kecil yg berkeluasan 150,000km² dgn penduduk 178juta manusia boleh membeli kelengkapan tentera berbanding malaysia yg keluasan 300,000km² dan hanya terdapat 31 juta rakyat malaysia.. dan kite masih hadapi masalah aset pertahanan? lihatlah kita sekarang.. rakyat bekerja susah payah carik duit utk hidup, ditekan dgn bermacam2 jenis cukai.. namun keselamatan dan kedaulatan negara seolah2 dipermainkan.. sedih ckup2 sedih

    Fayadh Chin Kakkakak malu kita siak..bangla yg dkata idup ssh pun beli apache.. Malaysia beli apapuntakboleh

    Hambli Flanker Kita ada "little bird" apa ada hal....peluru vellfire

    Abdul Hambli Flanker little bird pun tak kunjung tiba sampai sekaghang ape cerr

    Pak Lebai beli 6 biji pun tak sampai2 perjanjian 2018 sampai habuk pun tak dak

    Muhammad Khair hmm bangla keja Malaysia ada yg bisnes sndiri..bila ada duit.. Buat Remittance p negara asal.. Ada kmasukan utk negara diorang.. Kita ??

    Ahmad Effendy Dlm 10 thun ni Msia sudah dipintas dr segi aset2 perang oleh jiran tetangga...Filipina pun dh semakin ke depan dgn pmbelian aset2 bru..bahkn jiran sblah nk pkai Rafale...Harap jgn tggu RMK akn dtg..malah pmbelian dn penghntaran aset mmkn masa sehingga 3 ke 4 thun

    BalasHapus
    Balasan
    1. YANG MENGAKU NEGARA TUAN DARI PEKERJA BANGLA HANYA MAMPU SEWA HELI UTILITY 2 BUTIR SAJA....COZ KEDEKUT UWANG

      Hapus
  57. Malaysian Defence and Security Community
    December 30, 2019 •


    Dekad Baru 2020 ni..
    Harap Kementerian Pertahanan lawan lah sikit Kementerian Kewangan buat penambahan 180 ke 200 buah AV8 Gempita untuk 1 Div(Sarawak) dan 5 Div(Sabah)..

    Dengan perancangan perpindahan Ibunegara Jakarta ke Balikpapan Kalimantan Borneo ni..
    Pihak sana dah tentu akan menjaga seketat mungkin tanpa kompromi..
    Ibunegara mestilah jaga semaksimum mungkin kawasan sempadan dia orang..
    Jangan terlampau bermain dikepala kita dengan mereka negara serumpun ke negara sedarah ke..
    Masa Depan atau akan Datang kita tak tahu bagaimana corak pemerintahan sesebuah negara tersebut..
    Sebab Geopolitik sesebuah negara boleh berubah2 untuk kepentingan mereka.


    Ishak Jo Setuju sgt2 jgn bg peluang dkt Indon ni

    Damhoeri Nio Joe Lan sempadan pintu imigresn sana dah siap cantik dah. sempadan kita juga yang masih semak samun. haha.

    Zapyrus Solomon Sparepart kenderaan yg ade skrg pon payah nk dpt nie kn plak nk tambah aset lain
    Es Cassiopeia Duit nk bg sek cina
    Lbh mustahak

    Fazli Mdd Jangan tibe tibe ada compy RM2 dapat tender buat tembok sempadan, walhal nak sakau balak kekeke

    BalasHapus
  58. 01. Salam bina kapal LCS salah potong 7 tahun tak cebur air
    02. Salam bina kereta kebal 8x8 GEMPITA tempel sticker tak boleh eksport
    03. Salam bina senapan tembak tupai VITA BERAPI
    04. Salam bina tank ugly STRIDE mirip kendaraan sedot tinja
    05. Salam bina rudal antar Galaxy ugly TAMING SARI
    06. Salam bina jet PTM GEN 6 hasil mimpi basah onani insinyur top university
    07. Salam bina drone ugly NYAMUK
    08. Salam bina KERETA TERBANG untuk angkutan antar galaxy
    09. Salam bina kereta PROTON tak laku utk angkut manusia dan di jual kat cina
    10. Salam Komando LETUPKAN wanita hamil
    11. Salam komando TEWAS saat DEMO, tembak teman sendiri
    12. Salam komando PINGSAN saat latihan berbaris
    13. Salam kapal selam SCORPANE tak bisa selam sebelum MRO
    14. Salam kapal KALENG Khong ghuan LMS hutangan dari CINA untuk lawan CINA
    15. Salam kapal RUSAK oleh JARING nelayan
    16. Salam kapal kargo untuk kapal militer BUNGA PASIR 5 (tai kucing)
    17. Salam jet hornet meletup guna parade aja tiada SOURCE CODE
    18. Salam Su30MKM 18 Ekor hanya 4 yg boleh terbang
    19. Salam Mig29 GROUNDED semua
    20. Salam kilang MRO AIROD lembab cem siput ahli salfie dan pasang baut je
    21. Salam heli NURI lapook selalu terhempas berkhidmad abadi tak ada ganti
    22. Salam heli kecik MD tak datang2 DP 30% hangus di GONDOLI najib
    23. Salam engine jet HILANG di SONGLAP untuk beli nasi lemak
    24. Salam askar penjaga istana bagai ANJING british
    25. Salam EJECT KAT HANGGAR world record 2 kali
    26. Salam kapal militer Gagah Samudra kena sita MYBANK
    27. Salam PM tua bilang raknyatnya Malas,tak tahu malu,bodoh,tak mau bayar hutang
    28. Salam JUDI HALAL daulat tuanku
    29. Salam calon PM tikam menikam Homo berhomo ria
    30. Salam RFI dan KAJIAN banyak2 berbentang kertas putih, shopingnya tidak
    31. Salam tak punya MARINIR, kapal LPD, HELI ATTACK, UCAV, Tank Amphibi dan SPH
    32. Salam PENDEKAR MBT WW II 48 ekor, produsennya buang ke tong sampah dan lebih memilih pakai LEOPARD
    33. Salam Bayar hutang CINA pakai hutang JEPUN
    34. Salam BELI pespur mb339 BARUW TANPA ENJIN
    35. Salam 88 bijik pespur GURUN, hilang setengah jd fisank
    Salam terlemah ASEAN
    Salam Kedekut ASEAN
    Salam Rank 44 Badut ASEAN
    Salam Rank di bawah kaki Myanmar

    BalasHapus
  59. Melayu Malon sok Bijak tapi Bodoh sih

    BalasHapus
  60. Pur... ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜
    Krik.. Krikkk... Krriikkk... Malaysila boleh... ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜

    BalasHapus
  61. Pur coba sebut sudah brapa x ruang udara malon di entot china. Buahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Di BPA dengan China, di langir Johor RSAF buang tahi....Hawk, Hornet dan MKM pada kemana ? Kahkahkah...

      Hapus
  62. BACA, SIMAK DAN KITA AKAN TERTAWA....

    Malaysian Defence and Security Community
    • March 2, 2016 • Edited •

    M109A6 Paladin untuk Tentera Darat Malaysia?

    Menurut Panglima Tentera Darat, Jeneral Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor, TDM telah menerima tawaran penjualan M109A5 Paladin daripada US di bawah program Excess Defense Articles (EDA). Menurut beliau, TDM ketika ini sedang dalam proses untuk membuat pembelian M109A5 tersebut. Jika proses itu selesai, TDM dijangka dapat memperolehi sehingga 30 buah M109A5 Paladin, yang mana 24 buah daripadanya kemungkinan akan dinaik taraf kepada versi A6 manakala bakinya digunakan untuk tujuan latihan dan alat ganti.

    Oleh kerana ketika ini perkara ini masih dalam proses untuk dibuat pembelian, belum diketahui bila kontrak pembelian akan dilakukan dan ditandatangani. Dan sememangnya kita amat berharap agar kontrak pembelian ini akan ditandatangani dan menjadi kenyataan seberapa segera. Apabila kontrak pembelian sudah menjadi kenyataan dan ditandatangani nanti, kami akan berikan ulasan lanjut mengenai sistem artileri bergerak M109A5/A6 Paladin ini.

    Shahril Masdy Bin Mustapha Paladin...semoga kau jadi milik Malaysia.....

    Xthoxs iya asal ada uwang

    Shahril Masdy Bin Mustapha jom kita buat public funding?.....ok tak?

    Mohamad Zizul USA tak ofer nak jual helikopter Chinook ke..heli ni sesuai digunakan utk operasi antara Malaysia barat dan Malaysia timur.Kat Pasir Gudang setiap hari Chinook dan Apachee tentera Singapore terbang rendah dan hampir ke wilayah kita.Berkenan pulak aku tengok.
    Helmi Omar kan...kita dok Johor ni mcm berkenan jer tgk Chinook RSAF

    Sofian Sarbani Jgn kate chinook f15 dgn f16 tiap2 bln lalu p.gdg... Tp skrg mcm dh kurang plak

    Shahrul Abdul Latip Al-Fitri Sekarang musim angin kuat...

    Parkwell Nedved Ah64-Chinook......choppers carrier

    Republik PeNyu Akan ditandatangani masa DSA nt kot..

    Azli Epyn Lufias Apa menatang nya program eda ni admin mohon pencerahan

    Malaysian Defence and Security Community Program jualan lebihan aset pertahanan US yang dah tak diperlukan lagi oleh US kepada negara luar.
    Budi Santoso its free atau tetap harus keluar duit min?

    Wan Nasaruddin Wan Zakaria Udah dikata jualan lebihan...maknanya keluar duit le

    Ikhmal Hj Hashim Teringat kat A4 Skyhawk...

    Parkwell Nedved Tringat gk kt F-5e.....tiger

    Comrade Hazwan Eloklah Malaysia belipun...kita xcukup fast artillery support, selama ni selalu sangat guna tow artillery yg lambat untuk deployment dan memerlukan kenderaan lain untuk bergerak...dengan mobile artillery piece ni bolehlah bergerak pantas ketika infantry memerlukan tembakan sokongan...ia juga menjadi advantage daripada menjadi sasaran mudah bagi musuh xkira dari darat, laut dan udara...ATM perlukan kenderaan tempur yg macam ni berbanding MBT...

    MatYie Nazri dalam keadaan bajet yg terhad dn ekonomi yg agak merudum..ia satu pembelian yg berbaloi dri langsun xad..1 prmulaan bg seksyen SP..lps nie klu ad bajet bnyk n ekonomi serta politik dh ok..kita blh memilih yg mne nk bli..SPH2000 kluaran German npk terbaik..

    Azhar Bin Ariffin Tunggu dan lihat.... cuma... budget mana nak pakai?

    Helmi Omar PTD kata mungkin guna bajet mengurus sbb SPH xde dlm RMK 11 (sumber Malaysian Defense)

    Mohd Nor Safarin Mintak kt najib skit....2.6 billion byk tu

    Man Pak Abu terbaik la ATM..memang pembelian yang kritikal yang kena beli..ia dapat melatih pasukan artilery ke tahap lagi baik,dapat meningkatkan kuasa tembakan..kalau dapat ammunition SMArt 155mm,dan M982 Excalibur lagii umphhh hahah

    Fahrulruzi Mohd Jusoh Hawk 108 6 buah dah terhempas..Hawk 208 4 buah dah terhempas...
    Malaysian Defence and Security Community Pada tahun 1990, kita order 10 buah Hawk 108 dan 18 buah Hawk 208. Terima pesawat pada tahun 1994-1995.

    Yus Maizal Yusyizal beli 18 buah hawk 208. 10 buah hawk 108. hawk 108 yg terhempas pulak berapa biji?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysian Defence and Security Community Tiada data & maklumat lengkap berapa jumlah Hawk 108 yang terhempas.

      Malaysian Defence and Security Community Tiada replacement.

      Malaysian Defence and Security Community Maaf. Maklumat berapa buah pesawat Hawk masih aktif terpaksa kami padam.

      Amir Asyraf Bro Det Peace betul tu.. Apa yg admin ckp ni kalau search kat google pon jumpa..

      Malaysian Defence and Security Community Korang search aje la kat internet lagi senang. Nanti boleh agak-agak la berapa masih fly dan berapa dah lost.. hehe..

      Mohmad Azam Abd Latef Dr segi numbers mmg open secret dlm internet tp institutionalized dan individual capability tu rahsia yg kita je yg tahu


      Azli Ahmad Abu Navaradeeforty -Banyak scandal tentang pembangunan asset ketenteraan, project NGVP terpaksa dikeluarkan dana baru untuk siapkan kapal, sepatutnya dana itu boleh disalurkan untuk pembelian aset baru. LCS pon sama tunggu kerajaan bailout.
      Pokok diskusi kita tentang pembelian heli Sea King, still saya katakan looking backward. Sudah banyak insident dan kematian melibatkan Nuri, adakah kita nak go thru benda yang sama? Sekadar ingatan...

      Tago Bah Tu Malaysia hanya mampu membeli heli pengankut org2 sakit. Kerja2 amal d pendalaman.meadam kebakaran

      Siti Rahman Malaysia ? Sedihlah dengan pertahanan kita ni ermmm..

      Aquwh Akhmal �� yg mana filipina nk pilih ni pilih semua lulus rambang mata

      Anas Mohd Utk peranan CAS beli little bird mcm kita pun dh cukup. Lawan bukan ada MBT, kereta perisai atau pun bunker konkrit yg padu pun..

      Malaysia Defence Review Anas Mohd patut tambah 30 MD530G baru betul, sistem dan persenjataan pun dh mcm Apache cuma dia light attack je

      Anas Mohd Malaysia Defence Review byk sgt jumlah nt ada yg alergik. Kita kena beli x boleh lebih dari 10. Nt ada yg kena sawan.

      Malaysia Defence Review Anas Mohd sape yg sawan bakal PM atau Ayah Nobita atau jiran kunun serumpun

      Muhammad Franz Firdauz 12 ckup dah md530g..6 semenanjung dan 6 di west malaysia..ooo bg 6 bjik md530g kepada polis beli h145m lg baik dr md530g..range 600+ km

      Malaysia Defence Review MD530G mmg low endurance tp persenjataan dan sistem dia sama dgn Apache, dia boleh dipssang sistem pod modular mudah alih termasuk persenjataan, tank bahan api malah utk angkut SOF
      Kelebihan MD530G dia copy design Little Bird jadi mudah untuk manuver, mendarat dan isi semula bhn api dgn mudah
      Erti kata heli ini boleh operasi kt pangkalan hadapan yg jauh

      Mohd Azeem Kita punye yg cili padi tuu bila mau sampai daa...

      Mohammad Faiezi Mohd Azeem dengar cerita awal tahun depan kalau tak silap itupun kalau sampai ��



      MALONYET BARU BARU TERSADAR
      TERNYATA SEMUANYA SEKEDAR ANGAN DAN MIMPI....

      Hapus
  63. Satu lagi ompit๐Ÿ˜rudal taming sari yang rangenya 3km๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜‚eh gak deh mungkin artikelnya salah.."setelah di uji coba di bulan,pluto,namex hingga kapal luar angkasa darth vader..range maksimal rudal taming sari"ROTI"
    Ialah 3000tahuncahaya..dengan kecepatan 30tahuncahaya per detik,artinya untuk menjangkau jarak maksimum hanya diperlukan waktu 100 detik!!..menurut intelejen as CIA dan intelejen russia KGB di ikuti pula dengan NASA rudal malaysia tersebut dapat memicu kiamat..karena telah menabrak lebih dari 300 bintang dan meledak..ledakanya setara dengan 1 bintang uy scuti..yang mana 1 bintang uy scuti besarnya adalah 1000x matahari...ujar mereka..dan kemungkinan jika malaysia pindah dan bernaung di angkasa bersama armada tentara darth vader..kemungkinan besar malaaysia akan menghancurkan bumi sebagai bentuk ancaman jika MALAYSIA tidak dapat menguasai bumi dan dunia.."
    (Sosok sodomi/anwar ib*****)

    Ngeri ya allah๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ





    Mimin kurang update!!jelas2 ada rudal kiamat disini!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. KALO KAMU KU KASIH TAHU PASTINYA TAKKAN PERCAYA KALO TAMINGSARI ITU BER AMUNISI NUKLIR BERKEKUATAN 1 KILO TON....




      EWEREWEREWER......

      Hapus
    2. Waduuh..kayaknya gw kurang update dari lu...

      Hapus
  64. Cocok nih jd dildo Malon, hahaha

    BalasHapus
  65. INDON ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. KALO KAMU KU KASIH TAHU PASTINYA TAKKAN PERCAYA KALO TAMINGSARI ITU BER AMUNISI NUKLIR BERKEKUATAN 1 KILO TON....

      Hapus
    2. Molon sewa mi-17 melalui perusahaan indonesia ??
      Bikin malu je

      Hapus
  66. Scramble?
    Mmmmm..No.

    LoL
    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Coz tak tertangkap radar tudm plus takde pesawat yang ready-----> alasan teknis

      alasan non teknis-----> Takut, takda telor

      Hapus
    2. Gimana berani scramble' jet pejuang yg boleh terbang tinggal 4 unit hawk ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  67. Azli Ahmad Abu Navaradeeforty -Banyak scandal tentang pembangunan asset ketenteraan, project NGVP terpaksa dikeluarkan dana baru untuk siapkan kapal, sepatutnya dana itu boleh disalurkan untuk pembelian aset baru. LCS pon sama tunggu kerajaan bailout.
    Pokok diskusi kita tentang pembelian heli Sea King, still saya katakan looking backward. Sudah banyak insident dan kematian melibatkan Nuri, adakah kita nak go thru benda yang sama? Sekadar ingatan...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon tak mampu beli heli baru, solusinya sewa.....




      kesian, wkwkwkwk....

      Hapus
    2. Sewa pon tak ada budget, terpaksa utang lg nak sewa heli ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  68. Menyedihkan jet pejuang yg boleh terbang tinggal 4 unit hawk,,,berani scramble pakai hawk???? Bikin ngakak china ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคง๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hawk Malon sudah di modif menjadi 2 engine karena tudm anti punya fighter jet 1 engine, mereka kan ada pakarnya dari anak tempatan tauuu....

      Hapus
    2. Disulap pakai mercon hingga bisa meletop di udara ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  69. Nak sewa heli pon tak mampu,,,hedeeewwww malon bener2 miskin banget, tak ada lg aset yg bisa diharapkan,,,jet pejuang yg boleh terbang tinggal 4 unit hawk' MEMALUKAN SANGATLAH ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคง๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Persisnya 9 hawk series yang bisa terbang, entah kesiapan tempurnya juga patut di pertanyakan, lainnya jatuh sebagian lagi untuk kanibalan.

      Hapus
  70. Tago Bah Tu Malaysia hanya mampu membeli heli pengankut org2 sakit. Kerja2 amal d pendalaman.meadam kebakaran

    Siti Rahman Malaysia ? Sedihlah dengan pertahanan kita ni ermmm..




    MESTI MALONER INI LANGSUNG MINUM PANADOL EXTRA...

    BalasHapus
  71. Malaysia Defence Review MD530G mmg low endurance tp persenjataan dan sistem dia sama dgn Apache, dia boleh dipssang sistem pod modular mudah alih termasuk persenjataan, tank bahan api malah utk angkut SOF
    Kelebihan MD530G dia copy design Little Bird jadi mudah untuk manuver, mendarat dan isi semula bhn api dgn mudah
    Erti kata heli ini boleh operasi kt pangkalan hadapan yg jauh


    SANGAT CANGGIH, kata adminnya sistem dia sama dgn Apache



    ngik nguk ngik nguk...

    BalasHapus
  72. wkwkwkwkwkwkw... geng INDON koyak bro.... takan baru kena buli sikit dah koyak mental bro....wkwkwkwkwkkw

    BalasHapus
  73. MALAYSIA dah latihan dengan F-22 Raptor manakala sebuah negara MISKIN berlatih gempur musuh guna pesawat kipas...wkwkwkwkwkw

    jom kembali kezaman jepun...wkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Firdaus Azmi Nk ltk mna weii muka Malaysia klau Bangla jd ambk Apache... adusss.. sadis skli..Mera bacha zindagi kal ho nahoo..

      Mnizam Hamid Pengurusan bajet yg cekap membolehkan Bangladesh membeli heli...kita???

      Sapeli Al Maliky Teruk teruk Banglapun depa beli Apache.

      Black Raiders Malaysia 2 thn lg level sama dgn sri lanka jer

      Mohd Zaki Bin Ibrahim Malaysia mampu sewa jee tau.....hemmmm malu dgn bangladesh wwyyy

      Laurent Jay Bangla pon bli apache....ada negara tu heli transport pon tak mmpu nk bli...

      Hapus
    2. Pur.. antara F-22 & F-35 mana yg paling latest ?

      Kemarin ko bilang F-22 yg paling latest.. sumber dari mana yg bilang sperti itu ?

      Ato ko memang membual.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  74. Kasihan geng INDON terpaksa counter geng MALAYSIA guna komen orang awam MALAYSIA... Tapi geng MALAYSIA serang geng INDON dari berita mereka sendiri.... MANTAP...wkwkwkwkwk

    BalasHapus
  75. wkwkwkwkwkw.... JOM KEMBALI KE ZAMAN JEPUN...wkwkwkwkkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Firdaus Azmi Nk ltk mna weii muka Malaysia klau Bangla jd ambk Apache... adusss.. sadis skli..Mera bacha zindagi kal ho nahoo..

      Mnizam Hamid Pengurusan bajet yg cekap membolehkan Bangladesh membeli heli...kita???

      Sapeli Al Maliky Teruk teruk Banglapun depa beli Apache.

      Black Raiders Malaysia 2 thn lg level sama dgn sri lanka jer

      Mohd Zaki Bin Ibrahim Malaysia mampu sewa jee tau.....hemmmm malu dgn bangladesh wwyyy

      Laurent Jay Bangla pon bli apache....ada negara tu heli transport pon tak mmpu nk bli...

      Hapus
  76. Nak runjuk gempita body besar sasaran mudah bagi elang hitam dan apache TNI. GEMPITA besi nipis....

    BalasHapus
    Balasan
    1. helang HITAM tampal stiker china tu....???wkwkwkwkwk

      bro kualiti helang hitam tu pun masih dipersoal bro...wkwkwkwkw

      Takut terbang je dah menjunam ke tanah...wkwkwkwkkw

      Hapus
  77. DIa nak samakan US...bro pesawat kipas US tu untuk gempur pihak insurgensi/pengganas... bukan diguna untuk serangan bersifat konvensional (perang antara negara)..

    ke MARINIR INDON ni diguna untuk lawan pengganas saja...wkwkwkwkwk

    TOLOL...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Firdaus Azmi Nk ltk mna weii muka Malaysia klau Bangla jd ambk Apache... adusss.. sadis skli..Mera bacha zindagi kal ho nahoo..

      Mnizam Hamid Pengurusan bajet yg cekap membolehkan Bangladesh membeli heli...kita???

      Sapeli Al Maliky Teruk teruk Banglapun depa beli Apache.

      Black Raiders Malaysia 2 thn lg level sama dgn sri lanka jer

      Mohd Zaki Bin Ibrahim Malaysia mampu sewa jee tau.....hemmmm malu dgn bangladesh wwyyy

      Laurent Jay Bangla pon bli apache....ada negara tu heli transport pon tak mmpu nk bli...

      Hapus
    2. Sewa adalah solusi, uang kopi menanti....

      Hapus
    3. Siapa yg bilang indo guna pesawat kipas utk perang konvensional antar negara pur.. ko yg spertinya gagal paham..

      wong ditujukan utk latihan harian ya sdh biasa.. ya suka-suka lah mo pake pesawat jet ato kipas.. kenape ko yg ribet sendiri.. ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  78. Nak runjuk gempita body besar sasaran mudah bagi elang hitam dan apache TNI. GEMPITA besi nipis....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ada bangsa kasta paria sok berlagak berkasta ksatria, last runyam

      Hapus
    2. Gempita varian apapun jadi makanan empuk elang hitam dan apache bro...

      Hapus
  79. penyerangan melalui pesawat Bonanza G-36....

    Pesawat kipas bro.....wkwkwkwkwkkwkwwk

    MALAYSIA dah LATIHAN lawan F-22 Raptor bro... INDON masih guna konsep perang dunia kedua ye...wkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Firdaus Azmi Nk ltk mna weii muka Malaysia klau Bangla jd ambk Apache... adusss.. sadis skli..Mera bacha zindagi kal ho nahoo..

      Mnizam Hamid Pengurusan bajet yg cekap membolehkan Bangladesh membeli heli...kita???

      Sapeli Al Maliky Teruk teruk Banglapun depa beli Apache.

      Black Raiders Malaysia 2 thn lg level sama dgn sri lanka jer

      Mohd Zaki Bin Ibrahim Malaysia mampu sewa jee tau.....hemmmm malu dgn bangladesh wwyyy

      Laurent Jay Bangla pon bli apache....ada negara tu heli transport pon tak mmpu nk bli...

      Hapus
  80. Pesawat kipas malassia pun ada hantar di PT DI minta tolong tuk servis, tapi bayar cash tak trima hutang ye...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia is set to convert two PT Dirgantara Indonesia (PTDI) CN-235 transports into maritime patrol aircraft (MPAs).
      General Affendi Buang, the chief of the Malaysian Armed Forces, told Jane's on 31 January that the mission systems on the two aircraft will be provided by the United States under the Pentagon's Maritime Security Initiative (MSI), but provided no further details.



      PESAWAT KIPAS JUGA.....KIHKIHKIH

      Hapus
  81. serang guna pesawat kipas BOnanza G-36...??? biar betul...??? wkwkwkwkwkwkwkkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia is set to convert two PT Dirgantara Indonesia (PTDI) CN-235 transports into maritime patrol aircraft (MPAs).
      General Affendi Buang, the chief of the Malaysian Armed Forces, told Jane's on 31 January that the mission systems on the two aircraft will be provided by the United States under the Pentagon's Maritime Security Initiative (MSI), but provided no further details.

      Hapus
  82. wkwkwkwkwkwkw...... adoiii... patutlah kalah lawan PEJUANG OPM... masih kekalkan serangan zaman jepun...


    PARAH BRO....wkwkwkwkkw

    BalasHapus
  83. wkwkwkwkwkwk..... kalau begini..pejuang OPM gelakkan je INDON guna pesawat BOnanza G-36....

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...
      Hahahaa...
      OPM adalah saudara kami BANGSA IndONEsia yang tersesat.

      Kami TiDAK pernah menggunakan heavy-power untuk menghadapi mereka.

      Just Assault-Rifle only.
      Kami tidak ingin timbul rasa dendam dan benci dari saudara kami Papua.
      OPM hanya minoritas kriminal saja.

      Mayoritas banyak saudara kami Papua hidup damai-makmur berdampingan dengan saudara berbeda suku lainnya di IndONEsia.

      Maaf ya malaysia...?
      BANGSA IndONEsia berBEDA JAUH dengan KERA-jaan malaysia.

      Heheheheee.....

      Hapus
  84. Yang tak pernah excersais sila tengok, TNI AL dengan strategi yang jitu ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

    BalasHapus
  85. Yang tak pernah excersais sila tengok, TNI AL dengan strategi yang jitu ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

    BalasHapus
  86. Patutlah kalah dalam konflik papua...wkwkwkwkwkw

    pesawat kipas... meriam anti pesawat pun zaman jepun isian peluru manual...wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. SEDIH, saya lihat malon tak punya kepakaran bina weapon

      ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
    2. Itu artinya kami punya kepakaran.merawat alusista...jadi semua anggota pasukan punya pengalaman dan jadi serba bisa dalam kondisi apapun dan alat apapun selalu siap sรฌaga tak kayak atm...bisanya curi sapi sama.rogol bini teman....ish..issh....pake otak kau malon jalang kedah...ngaca diri jgn sombong yg selalu kau tampakkan tp kenyataan sm.bangla pun payah

      Hapus
  87. Pur hampir semua formil malon sedih akan aset pertahanan malon kini. Mau pindah warga negara Bangladesh karena ingin apache. Sudah makan dubor kah minggu ini pur

    BalasHapus
  88. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  89. SEDIH, saya lihat malon rupanya sewa 2 heli dari Indonesia

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  90. SEDIH, lihat malon tak punya aset militer

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  91. betul... sangat jitu dengan pesawat kipas dan meriam anti pesawat isian manual... wkwkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
  92. SEDIH, lihat tentara malon pakai sarong di istana buckingham

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  93. SEDIH, lihat tentara malon tercirit oleh lembu

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  94. Jiran asean ada sibok ngan pertahanan negare, ngan show of force excersais NAVY, AIR FORCE. Indonesia pun ada ikut RIMPAC yang bukan sembarang negara yang ikut, mengape malassia tak ikut exsersais ini

    BalasHapus
  95. SEDIH, lihat muka tentara malon seperti JOHARI

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  96. wkwkwkwkwkw.... sedih....aku.... rupanya masih guna pesawat kipas untuk perang konvensional....wkwkwkwkwk

    BalasHapus
  97. Meriam pertahanan tu pun masih bisa jatuhkan pesawat bomber lah ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

    BalasHapus
  98. SEDIH, lihat perwira malon tertembak mati saat upacara

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia Military Power
      26 March 2019 · Edited ·


      Alhamdulillah, kini telah jelas kemana hala tuju pertahanan Malaysia. Agak lama kami tunggu tetapi hari ini kita akan dapat melihat masa depan pertahanan nasional Malaysia yang amat kita cintai ini.

      Perdana Menteri Mahathir telah menyebut bahawa Malaysia tidak memerlukan pesawat jet untuk tujuan pertahanan, malah cukup dengan hanya pesawat Cessna untuk kegunaan Tentera Udara Diraja Malaysia yang tidak terlalu sofistikated.

      Kenyataan ini adalah sangat bijak, selari dengan polisi Kancillian yang melihat sesuatu aspek geopolitik dan kepentingan nasional diluar kekotak minda biasa. Malah ia selari dengan desakan kami sebelum ini yg mana TUDM memerlukan pesawat yang kredible, mudah selenggara dan tidak melibatkan pihak ketiga dalam perolehan alat ganti. Ini adalah langkah kancillian yang sangat berani.

      Idea menggu akan Cessna sebagai pesawat tempur juga tidaklah asing kerana, negara2 dunia ketiga miskin dan melarat seperti Mauritania dan Iraq juga menggunakan pesawat Cessna yang dilengkapi penderia elektronik serta pakej persenjataan untuk tugasan kombat. Malah terdapat naskah penulisan dari Barat yang memuji betapa efektif dan tahap penjimatan pesawat Cessna ini dalam aspek selengaraan, alat ganti dan latihan yang melangkaui pesawat jet moden.

      Ya, inilah pesawat pelbagai guna yang diperlukan pada masa sekarang, sesuai dengan keadaan ekonomi Malaysia yang semakin jahanam dan pada masa sama ia tidak melampaui kos pengoperasian TUDM malah lebih menjimatkan kos serta pada masa sama membolehkan TUDM menggalas tugas mempertahankan ruang udara negara kita yang dicintai ini.

      Kami sarankan agar pihak Kementerian Pertahanan serta TUDM tidak melepaskan peluang mendapatkan pesawat ini kerana, dengan kos USD2 juta seunit ia benar2 dapat membantu Malaysia amnya dan TUDM khasnya menggalas tugas menguasai ruang udara dengan jumlah yang tidak dapat dibayangkan jika perolehan dibuat dengan kadar billion ringgit.
      Dengan perolehan Cessna ini Kita akan menjadi negara yang duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan Niger, Burkina Faso dan Mali, terkenal diseluruh dunia dan menjadi contoh negara yang menguruskan ekonomi dan pertahanan dengan trampil dan efektif.

      Lagipun, canggih2 ni kita nak perang dengan siapa.

      Tengok Brunei dan New Zealand. Dua negara ini aman dan makmur jaya aman sentosa dan tidak memerlukan pesawat ejet canggih untok mempertahankan ruang udara mereka. Inilah contoh yang patut kita teladani.

      Akhir kalam, kami setuju dengan saranan Tun M.

      Hidup Tun M.
      #SayangiSawitku
      #MalaysiaBaru
      #SayangiMalaysiaKu
      #IniKitaPunya

      Hapus
    2. SEDIH, lihat malon pakai pesawat cessna pakai tengekan bom

      ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
  99. Afiq Mechanix Ni sembang babi pun blh terbang

    Zakiyamani Tohai Malaysia Military Power nuri baru 50 tahun min, 50 + 44 = 94 tahun. So lagi 44 tahun boleh

    Naz Wan Baik terus ambik pilatus pc24 versatile lg .. short landing and take off include can land in anywhere, 8 mill usd je ๐Ÿ˜‚

    Malaysia Military Power Naz Wan mahal tu bero. Hutang negara kita 1 trillion ringgit. Tak bole bero

    Amran Hashim Sabar tuan2.. Apabila prototaip kereta terbang berjaya dihasilkan maka masalah jet pejuang bukan lagi isu besar bagi negara kita.. Untuk sementara waktu ni jemput minum sesudu minyak sawit dulu.. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    Amran Hashim Untuk persenjataan nanti akan dipasangkan 2 meriam buluh di kiri dan kanan pesawat ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    BalasHapus
  100. tak sampai peluru meriam bro... bom semakin pintar tak perlu pesawat terbang rendah untuk capai sasaran...

    kecuali kat INDON la sesuai pakai meriam anti pesawat isian manual ni pasal mereka masih guna pesawat kipas yang terbang rendah.... seperti perang zaman jepun

    BalasHapus
  101. SEDIH, lihat malon miskin, rakyat babimalon kalah bersaing dengan TKI

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  102. Pur nak tanya sudah brapa kali ruang udara malon di entot singapore pur. Kemana mkm yg canggih konon. Asem urat kah, hanya untuk parade kah.

    BalasHapus
  103. wkwkwkwkwkw... JOM KEMBALI KE ZAMAN JEPUN....

    BalasHapus
    Balasan
    1. SEDIH, lihat malon pakai cessna dipasang tengekan bom

      ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
  104. Poor pesawat kipas TNI AL saje masih dapat terbang guna latihan, bagaimana ngan MKM yang canggih itu.

    Tak mungkin lah MKM tak bisa terbang kalah ngan pesawat kipas ๐Ÿ›ฉ๐Ÿ›ฉ๐Ÿ›ฉ๐Ÿ›ฉ๐Ÿ›ฉ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bro.. biar afdhol.. bandingin nya jgn sm MKM saja.. tp jg bandingin sm MIG-29 malon yg sdh tak layak terbang.. ๐Ÿ‘๐Ÿ˜

      Hapus
    2. MKM dah bengap bro, guna flay pass je tak ready combat.

      Latihan pun tak pernah, pesawat kipas masih bisa latihan ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

      Hapus
  105. wkwkwkwkw... negara yang masih guna F-16 usang hibah US tu tepi sikit....

    BalasHapus
    Balasan
    1. SEDIH, lihat malon punya F18 basic tak pernah di upgrade

      ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
  106. ...
    Hahahaa...
    OPM adalah saudara kami BANGSA IndONEsia yang tersesat.

    Kami TiDAK pernah menggunakan heavy-power untuk menghadapi mereka.

    Just Assault-Rifle only.
    Kami tidak ingin timbul rasa dendam dan benci dari saudara kami Papua.
    OPM hanya minoritas kriminal saja.

    Mayoritas banyak saudara kami Papua hidup damai-makmur berdampingan dengan saudara berbeda suku lainnya di IndONEsia.

    Maaf ya malaysia...?
    BANGSA IndONEsia berBEDA JAUH dengan KERA-jaan malaysia.

    Kami BANGSA IndONEsia adalah RATUSAN SUKU-bangsa.
    Sedangkan KERA-jaan malaysia adalah MENYEMBAH raja dari SATU SUKU tertentu saja.

    Daulat TUANKU......
    Tuanku TAiKk......!!!!
    Hahahahaaa....
    Wkwkwkwk...

    BalasHapus
    Balasan
    1. wkwkwkwkwkw... biasalah bila nak cover malu bermacam macam alasan...saudara la..bangsa la...wkwkwkwkwkwk

      begitu juga alasan yang digunakan untuk mengelak bayar program KFX...

      KALAH ye bro sama pejuang OPM....wkwkwkwkwkwkw

      MEMALUKAN.....

      Hapus
  107. Timur leste pasti puji pesawat kipas INDON....wkwkwkwkwk

    BalasHapus
  108. SEDIH, lihat malon serumpun dengan beruk

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ


    BalasHapus
  109. SEDIH, lihat malon tak da kuasa lawan TNI

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  110. เฆ†เฆฎি เฆคোเฆฎাเฆฏ় เฆญাเฆฒোเฆฌাเฆธি
    Cayalah Bachcha

    Bangladesh telah memilih Helikopter Penyerang Apache salah satu Potensi Program Helikopter Penyerang untuk keperluan Tentera Bangladesh..
    Kalau Jadi Memilih dan Membeli ..TAHNIAH

    dari Janes..


    Faisal Abu Bakar Tgk heli negara orang..fuhh mantap2..wlaupun ngara miskin tp bab ptahanan duit tak bkira..ini ngara maju..tp hampeh

    Hadi Taftazani Malaysia baru beli 6 biji MD350G Little Bird dh kecoh hahahaha rakyat sendiri pun kecam ckp beli aset tentera membazir.... Haihh entahlah

    Asyraf Suhaidi Hadi Taftazani dah beli x nk amik pulak๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Firdaus Azmi Nk ltk mna weii muka Malaysia klau Bangla jd ambk Apache... adusss.. sadis skli..Mera bacha zindagi kal ho nahoo..

    Mnizam Hamid Pengurusan bajet yg cekap membolehkan Bangladesh membeli heli...kita???

    Sapeli Al Maliky Teruk teruk Banglapun depa beli Apache.

    Black Raiders Malaysia 2 thn lg level sama dgn sri lanka jer

    Mohd Zaki Bin Ibrahim Malaysia mampu sewa jee tau.....hemmmm malu dgn bangladesh wwyyy

    Laurent Jay Bangla pon bli apache....ada negara tu heli transport pon tak mmpu nk bli...

    Danial mcm mane negara yg kdnk 200+billion usd setahun bole beli aset canggih sedangkan malaysia yg kdnk 300+billion usd setahun bole smpai tahap nk sewa heli..renungkan lah.. sebuah negara kecil yg berkeluasan 150,000km² dgn penduduk 178juta manusia boleh membeli kelengkapan tentera berbanding malaysia yg keluasan 300,000km² dan hanya terdapat 31 juta rakyat malaysia.. dan kite masih hadapi masalah aset pertahanan? lihatlah kita sekarang.. rakyat bekerja susah payah carik duit utk hidup, ditekan dgn bermacam2 jenis cukai.. namun keselamatan dan kedaulatan negara seolah2 dipermainkan.. sedih ckup2 sedih

    Fayadh Chin Kakkakak malu kita siak..bangla yg dkata idup ssh pun beli apache.. Malaysia beli apapuntakboleh

    Hambli Flanker Kita ada "little bird" apa ada hal....peluru vellfire

    Abdul Hambli Flanker little bird pun tak kunjung tiba sampai sekaghang ape cerr

    Pak Lebai beli 6 biji pun tak sampai2 perjanjian 2018 sampai habuk pun tak dak

    Muhammad Khair hmm bangla keja Malaysia ada yg bisnes sndiri..bila ada duit.. Buat Remittance p negara asal.. Ada kmasukan utk negara diorang.. Kita ??

    Ahmad Effendy Dlm 10 thun ni Msia sudah dipintas dr segi aset2 perang oleh jiran tetangga...Filipina pun dh semakin ke depan dgn pmbelian aset2 bru..bahkn jiran sblah nk pkai Rafale...Harap jgn tggu RMK akn dtg..malah pmbelian dn penghntaran aset mmkn masa sehingga 3 ke 4 thun

    BalasHapus
    Balasan
    1. YANG MENGAKU NEGARA TUAN DARI PEKERJA BANGLA HANYA MAMPU SEWA HELI UTILITY 2 BUTIR SAJA....COZ KEDEKUT UWANG OR DI KATA MISKIN TEGAR

      Hapus
  111. SEDIH, lihat malon miskin setara timor leste

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  112. Apache siap hantar ke malon jika ko tunggak wang sewa heli kami itu pur. Ko jaga baik2 ya. Jangan di gondol enjin nya pur. Apalagi tempel stiker

    BalasHapus
    Balasan
    1. SEDIH, lihat malon kalau lihat bangla berjalan di KL seperti lihat apache terbang di atas kepala mereka

      ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
  113. SEDIH, lihat malon tak mampu bayar hutang negara

    ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
  114. Senjata meriam tu lebih power dari MKM yang di hanggar nak tembak bomber bagaimana... Senjata meriam ni dah battle proven poor.

    Senjata meriam tembak dari darat, MKM nak ikut tembak dari darat ke... Canggih sangat MKM spart part kanibal ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

    BalasHapus
    Balasan
    1. WKWKWKWK.....KESIAAAN

      Hapus
    2. SEDIH, lihat malon tarik howitser pakai lembu

      ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
  115. Apache...??? nak tanya APACHE dah kalahkan pejuang OPM yang senjata sederhana tu ke..??? wkwkwkwkwkw

    logik akal INDON ada APACHE dah kira paling kuat dah... wkwkwkwkwkwkw

    Kamu tahu Heli Apache Arab saudi tak boleh buat apa mengekang kemaraan Houti di yaman walaupun heli APACHE arab saudi cuba memberi bantuan serangan sokongan dari udara namun tak beri kesan pun...

    jadi.... rasanya geng INDON dah boleh fikir sendiri le...wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  116. SEDIH... masih guna pesawat kipasa dan meriam manual...wkwkwkwkwk

    Kat negara lain dah masuk MUZIUM bro...wkwkwkwkww

    BalasHapus