13 Mei 2021

Latihan Perang Pangkor SIRI 1/2021

13 Mei 2021

Laksamana-class dalam Latihan Perang Pangkor serie 1/2021 (all photos : TLDM)

LUMUT – Walaupun negara masih berada dalam keadaan aman, TLDM sentiasa mengambil berat dalam kesiapsiagaan bagi mempertahankan kedaulatan perairan negara bagi menghadapi sebarang kemungkinan sekiranya berlakunya ancaman musuh  luar atau dari pihak yang tidak bertanggungjawab.

Latihan Perang Pangkor atau sebelum ini dikenali sebagai eksesais ‘Pangkor War’ sering di adakan untuk menguji tahap pengoperasian kapal, sistem dan persenjataan disamping meningkatkan kemahiran serta kecekapan anggota kapal dari masa ke semasa.  Perang Pangkor siri 1/21 pada kali ini telah melibatkan 5 buah kapal iaitu KD LEKIR, KD GAGAH SAMUDERA, KD LAKSAMANA TAN PUSMAH, KD LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL dan KD LAKSAMANA HANG NADIM. Seawal jam 6.00 pagi kapal pertama telah memulakan pelayaran setelah mendapat amaran ancaman musuh di pulau berhampiran.

Pelbagai siri latihan telah dilaksanakan sepanjang latihan ini, antaranya adalah latihan Pandu Arah Gelap, Pandu Arah Terang, Melalui Latihan Bebas Periuk Api, Anti Air Warfare Exercise dan Manuvera Taktis.  Di samping itu, latihan Special Ship Boarding turut dilaksanakan di KD LEKIR dengan penglibatan tim menggeledah daripada pihak PASKAL. Dalam masa yang sama, latihan kebakaran dan kebanjiran iaitu MKMA terus diberi perhatian serius bagi menentukan warga kapal sentiasa siap siaga dalam menentukan keselamatan kapal dan warganya semasa pelayaran di laut.


Semangat ‘esprit the corps’ yang diterapkan dalam setiap warga kapal turut dapat dilihat dan ianya boleh dibanggakan apabila latihan kali ini telah memperlihatkan penglibatan penuh setiap peringkat tidak kira dari pegawai kanan sehingga ke peringkat bawah bagi mencapai objektif yang digariskan.

Secara keseluruhan, Latihan Perang Pangkor 1/21 ini telah berjaya dilaksanakan dan telah mencapai objektif yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, latihan yang berterusan perlu dilaksanakan bagi meningkatkan tahap kompetensi dan kesiagaan warga Armada Barat pada sebilang masa.  Usaha ini tidak akan terhenti disini dan akan diteruskan dari semasa ke semasa.

26 komentar:

 1. Terungkap pada tanggal 11 bahwa pemerintah Jepang akan menerima pesanan kapal dari Indonesia dengan menggunakan metode "produksi bersama"

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ft.co%2F2SAQI4KZYv&h=AT1G8ig3u1OIGE27gLXqXjbUKRVQjQiT3w6XPOC_EneABGZiwnbceCLCNbMSFCjHb5D9SBrldAxok6ONupUMQetzH6PelPoB6Iyl36Dvy2AmklZ8mO1yCHHyjuzS08jP0CTFxGfp1A

  BalasHapus
  Balasan
  1. https://www.sankei.com/smp/politics/news/210511/plt2105110038-s1.html

   Hapus
  2. INDON INI Seperti niasa . BARU MAHU AKAN ....HAHAHAHAHA

   Hapus
  3. AKAN INDONESIA Sudah banyak yg menjadi KENYATAAN.. HAHAHAHAHA

   Hapus
  4. Beda dengan akan nya Malon .. contohnya Heli Kecik Korang ...bodohnya Malontong tuh 💉🐖

   Hapus
  5. Akan seperti KRI Nanggala. Ya akan bermimpi terus tenggelam

   Hapus
  6. Akan seperti 2 bijik kapal selam KD Tun Abdul Rahman dan KD Tun Abdul Razak yg sampai sekarang masih mengambang tak mampu selam di Sipanggar. Kihkihkih.. wkwkwkwk

   Hapus
  7. Lebih mendunia menyelam nggak timbul terus hingga kiamat. Keren deh

   Hapus
  8. Eagle one.. Kontolmu tuh yg akan kudis kurap.. Anjing british.. Sini gw tusuk lobang pantatmu pake paralon 6"...anjing babi.. Sundal.. Jancokkk

   Hapus
  9. Eangle One,memang keren dan harga diri mereka lbh tinggi dr pd ente,mereka melaksanakan tugas jauh lbh baik dr pd ente penghianat bangsa yg bs nya cm nyinyir dan menghina.

   Hapus
 2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

  BalasHapus
 3. MENHAPA INDON INI X SEDAR-SEDAR JUGA ...

  Ini 16 Daftar Kecelakaan Alutsista di Era Jokowi, Perlu Modernisasi?

  Menteri Pertahanan Prabowo Subianto berjanji akan segera melakukan modernisasi alutsista pada tiga matra TNI yaitu angkatan darat, laut dan udara.

  Pernyataan Prabowo itu disampaikan saat konferensi pers virtual terkait tenggelamnya kapal selam KRI Nanggala 402 di perairan utara Bali pada Rabu (21/4/2021).

  “Kita akan melaksanakan modernisasi dengan tiga angkatan dengan upaya komprehensif dan upaya seefisien mungkin. Kita ingin TNI yang andal,” katanya, Kamis (22/4/2021).

  https://tv.bisnis.com/read/20210504/552/1390329/ini-16-daftar-kecelakaan-alutsista-di-era-jokowi-perlu-modernisasi

  BalasHapus
 4. Mohon maaf lahir & batin
  Untuk seluruh warga DS termasuk warga jiran sebelah.

  BalasHapus
 5. "..KD LEKIR, KD GAGAH SAMUDERA, KD LAKSAMANA TAN PUSMAH, KD LAKSAMANA TUN ABDUL JAMIL dan KD LAKSAMANA HANG NADIM.."

  Namanya keren-keren yaa..😆

  BalasHapus
  Balasan
  1. Pusmah??????🤔🤔🤔 mau ngomong takut ketawa om PS xaxaaxaxaxaxaxaxa

   Hapus
 6. Sudah takdir kalau negara pas2 pasti kapalnya kecil2,senjatanya manual,rudalnya kecil pokoknya semua serba kecil yg besar cuman satu bacotnya😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
  Kalau negara kuat pasti ada fregath sejati and Destro sejati.asean gak punya fregath sejati yg ada fregath jadi2 an 😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
  Fregath sejati Sam nya 32 sel diisi rudal minimal jarak sedang,rudal ashmnya jumlahnya pasti paling sedikit 8 unit,panjangnya minimal 120 m,ada ciaws nya dua,radarnya jarak jauh plus seabrek sensor and torpedo yg wau....
  Kok fregath Asean mana ada yg kayak gitu,tapi bangga bilang fregath 😄😄😄
  Malu bilang korvet,😄😄😄😄😄😄😄😄😄

  BalasHapus
  Balasan
  1. Banyakan bacotnya situ, kalo ga percaya baca lagi postingan situ..😛

   Hapus
  2. Yg penting WUNG MOS xaxaxaxaxaxaxaxaxa

   Hapus
 7. Uda tau korvet dibilang fregath
  Uda tau kambing dibilang sapi
  Mending kayak zionis sialan kapal korvet ya dibilang korvet,tapi senjata and sensornya rasa Destro,aslinya rasa fregath.kecil tapi nyengat 😄😄😄😄😄

  BalasHapus
 8. Malon latihan bukan tuk menghadapi cina karna itu mereka pikir tak mungkin langsung kencing di clana,malon latihan tuk menghadapi filipin yg semakin gahar..

  BalasHapus
 9. Pak cik rusli masih kena kurung kerajaan keh....hikhikhik

  BalasHapus
 10. Singaporno dan malon slave jubor mama ely semua.. Jancookk

  BalasHapus