10 Mei 2021

Army’s Airborne Operations Get Upgrade with HARIBON Parachutes

10 Mei 2021

PA Airborne got upgrade with Haribon parachute (photo : PA)

The Philippine Army’s Special Forces Regiment (Airborne) SFR(A) got an upgrade with PA Maneuverable Canopy Model 1 HARIBON parachutes.

The Philippine Army said HARIBON parachutes, named after Philippine Eagle (Haring Ibon), were officially given to the regiment early this year.

“The HARIBON Technical Working Group developed and designed the specifications of the HARIBON parachutes that included an Automatic Activation Device for the reserve parachute of the first ever PA customized HARIBON parachute,” the Army said.

The Philippine Army noted that “the HARIBON parachutes took its inaugural flight on March 13, 2021 and April 5 to 9, 2021 in Fort Magsaysay.”


“Initially in 2016, SFR(A) pushed for the inclusion of the Special Forces Airborne Operations and Riverine Operations Capability Development Program. It eventually made its way to the list of 19 programs under the Capability Upgrade Program of the PA intended to support the Army’s vision of becoming a world-class Army,” the Army said.

“The Aerodyne and Zodiac Aerospace Parachute Industries of South Africa supplied the HARIBON parachutes after winning the bid. 500 more parachutes are due to arrive to further develop the Philippine Army’s airborne operation capabilities,” it added.

“With intensified capabilities, the HARIBON parachutes further enable the Special Forces troopers and other trained personnel to perform infiltration from air as part of their mandate in national security. Equipped with additional competencies in unconventional or asymmetric operations, the Special Forces troopers are now more geared to perform as a quick reaction force that can be deployed from air, anytime and anywhere,” the Philippine Army explained.

88 komentar:

 1. saya yakin pasukan philipina tak kesasar kedalam pasar.

  cam tetangga kesayangan

  nguwihihihi.....

  BalasHapus
 2. salam SG
  SILIT GEMPOOWARIA

  BalasHapus
 3. salam FPI dibubarkan
  salam anggota FPI TERORIS
  salam anggotanya GOBLOK semua

  BalasHapus
  Balasan
  1. Betul betul betul
   Suke merassa paling benar
   Suka merasa amr marup nahi munkar
   Sauka merasa lele nya panjang..
   Padahaal segede akar..eeh...maap keceplosan bibe...

   Hapus
  2. ...SLOGAN 212 FPI, pas banget dengan karakter mereka pada;

   Surat Al-Baqarah ( Surat ke 2 ayat ke 12 )

   2.12 "Ingatlah, sesungguhnya merekalah yang berbuat KERUSAKAN, tetapi mereka tidak MENYADARI. Karena kelakuan mereka yang selalu menampakkan keimanan dan menyembunyikan kekufuran serta menganggap kerusakan mereka sebagai kebaikan, Allah mengingatkan orang-orang mukmin agar tidak tertipu dengan itu semua. "
   ... Xixixixixixixi 😁

   Hapus


 4. Mate bintit nak ke bank..
  Lepas tu mampir ke bengkel..

  Titid gempur suka tegang
  Gare 2...nonton gisel..


  Gempur porno mania..
  Wkwkwkkwkwj

  BalasHapus
 5. SG
  Silite
  Gatel...urung diasah gergaji
  Heheheh

  BalasHapus
 6. LENDER KIRIM SALAM... MEREKA SUKA BUNGA HUTANG TINGGI.. UNTUNG kata mereka... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Negara korang gak punya hutang pur? Wekwok wekwok hehehe

   Hapus
 7. Indonesia Bayar Cicilan Utang dari Utang Luar Negeri Lagi?


  Dalam beberapa diskusi tentang utang Indonesia, tema tentang gali lobang tutup lobang selalu mengemuka.

  Artinya, Indonesia pinjam duit lagi untuk menutup cicilan bunga dan pokok utang. Yang dikhawatirkan, pinjaman bersumber utang luar negeri dipakai untuk menutup kewajiban utang itu.

  Pada RAPBN 2021, tampak jelas pembiayaan utang memberikan porsi besar pada aktivitas ekonomi Indonesia.
  Pemerintah berencana mencari utang baru sebesar Rp 1.142 triliun untuk menutup defisit anggaran sebesar Rp 971,2 triliun setara 5,5% dari produk domestik bruto (PDB).

  Anggota Komisi XI DPR Heri Gunawan menyebut utang berlebihan yang dilakukan pemerintah Indonesia ternyata tetap tak mampu menyelamatkan Indonesia dari jurang resesi.

  BalasHapus
  Balasan
  1. Masa sih pur? Malon gak punya hutang? Bangun pur jangan tidooo terus

   Hapus
 8. Buat hutang untuk bayar hutang.... Muantab... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Malon gak punya hutang pur? Bangun pur jangan tidoooo terus

   Hapus
 9. Utang Indonesia Bengkak, JK: Bisa-Bisa 40 Persen APBN Cuma untuk Bayar Bunga dan Cicilan


  JK yang juga Ketua Dewan Etik Majelis Nasional KAHMI menyebut, persoalan ekonomi, utamanya masalah utang pemerintah menjadi yang paling sulit dihadapi Indonesia selama pandemi. Menurutnya, defisit APBN 2020 yang saat ini sudah menembus Rp1.000 triliun merupakan yang terbesar dalam sejarah. Hal ini pun dinilai akan menimbulkan masalah di kemudian hari.

  Dengan melebarnya defisit anggaran, kata JK, maka pada tahun berikutnya ada kemungkinan sekitar 40 persen dari APBN hanya untuk membayar bunga dan cicilan utang.

  "Masalah berikutnya, bisa-bisa 30-40 persen anggaran kita di tahun berikutnya, hanya untuk membayar bunga dan mencicil utang. Itu yang kita hadapi," kata Ketua Dewan Masjid Indonesia ini.

  BalasHapus
 10. Lepas tu bangga kata mereka negara lain berebut memberi mereka hutang... Padahal mereka lupa yang bunga hutang diberi berkali ganda... Apa tidak lender berebut... Untung 2 hingga 3 kali ganda siapa mau tolak...wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Negara korang hutang nya seleher pur wkwkwkwkwk

   Hapus
 11. Kerajaan bayar faedah hutang 1MDB hampir RM14 bilion sehingga tahun depan
  Bernama
  November 11, 2019 21:00 MYT
  Kerajaan bayar faedah hutang 1MDB hampir RM14 bilion sehingga tahun depan
  AMIRUDDIN: Setakat ini, kita hanya membayar faedah hutang 1MDB, (hutang) pokoknya yang berjumlah RM36 bilion, masih belum dibayar.
  Kerajaan terpaksa membayar hampir RM14 bilion untuk faedah bagi hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sehingga tahun depan, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amiruddin Hamzah.
  Beliau berkata jumlah pembayaran faedah 1MDB itu sepatutnya dapat digunakan untuk pelbagai program bagi manfaat rakyat.

  "Kita berharap tidak lagi berlaku (tindakan menyeleweng) kepada mereka yang diberikan amanah untuk mentadbir negara," katanya pada sesi ramah mesra bersama rakyat Malaysia di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Isnin malam.
  "Setakat ini, kita hanya membayar faedah hutang 1MDB, (hutang) pokoknya yang berjumlah RM36 bilion, masih belum dibayar," katanya.

  Menteri Kewangan Lim Guan Eng sebelum ini berkata kerajaan mungkin perlu membayar sehingga RM43.9 bilion lagi bagi menyelesaikan hutang 1MDB itu.

  BalasHapus
 12. Malaysia Dijangka Bayar AS$1.21 Bilion Bagi Faedah Hutang 1MDB
  Staf BeritaBenar
  Washington
  2019-10-22Email storyComment on this storySharePrint story
  CetakKongsiKomenE-mel berita ini
  191022-MY-1mdb-620.jpg
  Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad (kiri) dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng ketika tiba pada Mesyuarat Majlis Kewangan Negara di Putrajaya, 27 Mei 2019.
  (AP)
  Malaysia akan membelanjakan sebanyak RM5.1 bilion (AS$1.21 bilion) bagi membayar hutang dana skandal negara, 1MDB, dan bekas subsidiarinya, SRC International, pada 2019 dan 2020, kata Menteri Kewangan negara itu pada Isnin, yang kenyataannya itu mendahului penghakiman penting berhubung kes itu di mahkamah.

  Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata kerajaan terpaksa membayar RM210.66 juta (AS$50.3 juta) pada minggu lepas untuk menampung faedah yang dikenakan ke atas bon 2012 yang dikeluarkan oleh anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) manakala dua lagi pembayaran akan dibuat bulan depan.

  Sebanyak RM219.2 juta (AS$52.3 juta) akan dibayar pada 11 Nov dan RM143.75 juta (AS$34.3 juta) pada 29 Nov untuk menampung bon-bon lain, katanya.

  Menurut satu laporan, hutang dan liabiliti 1MDB - termasuk faedah – adalah berjumlah RM51 bilion pada masa ini.

  "Kerajaan tetap komited untuk membayar semua kewajipan pinjaman yang diwarisi daripada pentadbiran terdahulu," kata Lim, yang merujuk kepada kerajaan Perdana Menteri Najib Razak yang dicemari skandal dan kecundang dalam pilihan raya umum negara itu pada 2018.

  Beliau berkata dana yang diperoleh daripada aset-aset 1MDB digunakan untuk membuat pembayaran itu, sambil memberitahu bahawa bahawa wang itu sepatutnya digunakan untuk memanfaatkan rakyat Malaysia.

  Lim bercakap mengenai masalah itu pada hari sama bekas perdana menteri Najib Razak berada di Mahkamah Tinggi untuk mendengar penghujahan pihak pendakwaan berhubung kes di mana beliau menghadapi tujuh pertuduhan yang berkaitan dengan pengalihan secara haram dana sebanyak RM42 juta (AS$9.9 juta) daripada SRC International.

  Pendakwa Raya V. Sithambaram memberitahu mahkamah bahawa Najib tahu bahawa dana itu telah didepositkan ke dalam akaun peribadinya, menurut laporan agensi berita nasional, Bernama, yang dikendalikan kerajaan.

  "Penghujahan yang mendakwa tidak mengetahui tentang dana yang dikreditkan dan cek yang dikeluarkan dari akaun tertuduh oleh pihak pembelaan tidak dapat diterima sebagai boleh dipercayai terutamanya kerana beliau adalah menteri kewangan Malaysia ketika itu yang menguruskan kewangan negara ini," kata pendakwa itu semasa mengakhiri kes terhadap Najib.

  Pasukan pembelaan Najib akan membentangkan kes itu pada Rabu bagi menyangkal semua pertuduhan terhadapnya.

  Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali menetapkan 11 Nov sebagai tarikh bagi beliau untuk menentukan sama ada pihak pendakwaan mempunyai kes terhadap Najib dan jika pihak pembelaan perlu meneruskannya. Tarikh perbicaraan pada Disember telah dijadualkan, jika perlu.

  Pada masa sama, Najib juga menghadapi perbicaraan bagi 25 pertuduhan berkaitan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram berhubung RM2.3 bilion (AS$681 juta) yang hilang daripada 1MDB.

  BalasHapus
 13. Beza... Kami bayar... Yang sebelah NGUTANG... MUANTAB..

  BalasHapus
  Balasan
  1. Kapan bayarnya puur....utang petronas aja blm malon bayar...ngibul mulu ente puuur....
   πŸ¦§πŸ¦§πŸ¦§πŸ–πŸ–πŸ–πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ–πŸ–πŸ–πŸ¦§πŸ¦§πŸ¦§

   Hapus
 14. Malah hingga ke pertahanan NGUTANG... mencari LENDER ya guys... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 15. Darmin Akui Bunga Surat Utang RI Memang Tinggi


  Menteri Koordinator Bidang Perekonomian Darmin Nasution tak memungkiri bunga utang obligasi Indonesia jauh lebih tinggi dibandingkan dengan negara lain.

  Berbicara di kompleks kepresidenan, Darmin tak memungkiri, bunga obligasi pemerintah lebih tinggi dibandingkan sejumlah negara-negara kawasan seperti Malaysia maupun Thailand.

  "Kalau yang dihitung utang itu misalnya obligasi pemerintah, kemungkinannya lebih tinggi. Karena yang namanya obligasi kita lebih tinggi bunganya daripada Malaysia," kata Darmin, Selasa (29/1/2019).

  Surat utang pemerintah Indonesia dalam denominasi rupiah yang dipegang investor asing relatif besar, bahkan terbesar di antara negara berkembang, menurut ekonom UI Faisal Basri.

  BalasHapus
 16. Beli aset pertahanan dengan dana negara lain... Hebat sebelah guys.. Orang kaya... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
  Balasan
  1. Mesir beli rafale pake PLN kenapa kau nggak ribut puuur....nggak berani ya....dasarnya cm IrI dan DeNgKi aja kau puur...makanya otak kau msh kalah sama otak beruk...
   πŸ¦§πŸ¦§πŸ¦§πŸ–πŸ–πŸ–πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ–πŸ–πŸ–πŸ¦§πŸ¦§πŸ¦§

   Hapus
 17. Nah tu BUNGA HUTANG saja meroket... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 18. Dan akhirnya malon sanggup nyicil hutangnya ke china.
  Macam mana caranya pak cik.?
  Kami hutang ke jepun lah, kata pak cik.....lawak sangatlah, bayar hutang dng hutang pula....hikhikhikhik...peettoookkk

  BalasHapus
 19. Buat hutang untuk bayar bunga hutang dan hutang... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 20. Malah bunga hutang saja melebihi MALAYSIA... parah... Mahalnya bunga hutang

  BalasHapus
 21. Menko Darmin Akui Bunga Utang RI Lebih Tinggi dari Malaysia


  Menteri Koordinator Bidang Perekonomian Darmin Nasution mengakui tingkat suku bunga surat utang (obligasi) Indonesia bertenor 10 tahun saat ini lebih tinggi dari beberapa negara tetangga di kawasan Asia Tenggara (ASEAN).

  "Obligasi Indonesia lebih tinggi bunganya daripada Malaysia dan Thailand," ucap Darmin di Istana Negara, Selasa (29/1).

  Meski begitu, ia menilai ada faktor-faktor tertentu yang membuat tingkat bunga utang Indonesia lebih tinggi dari sesama negara tetangga. Namun, ia enggan merinci faktor tersebut. "Setiap negara itu tidak sama cara menghitung (tingkat bunga) obligasinya," katanya.

  BalasHapus
 22. Gali lubang tutup lobang ya pak cik,? Ngemis hutang ke jepang nak buat bayara hutang ke china ya pak cik....malon lawak sangat pak cik....hikhikhik....petoookkkk

  BalasHapus
 23. Bunga Utang RI Lebih Tinggi Dibanding Negara Asean, Kok Bisa?


  Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) menyoroti utang luar negeri pemerintah. Di mana pertumbuhan utang tumbuh positif.

  "Pertumbuhan Utang Luar Negeri (ULN) pemerintah perlu mendapatkan perhatian serius dari pemerintah," ujar Wakil Ketua Komisi XI DPR-RI Amir Uskara.

  Menurutnya, meskipun ULN juga dibutuhkan untuk stimulus perekonomian, tapi pemerintah perlu memperhatikan beban pembayaran bunga yang harus di antisipasi. Bunga utang Indonesia relatif tinggi dibandingkan negara lain di ASEAN.

  Oleh karena itu, pemerintah disarankan untuk melakukan optimalisasi pembiayaan ULN dan mencari alternatif pembiayaan yang lebih murah. Sementara itu utang harus digunakan untuk belanja yang benar benar produktif dan bisa menggerakkan ekonomi umat di saat pandemi masih berlangsung.

  BalasHapus
 24. Kerajaan bayar faedah hampir RM9 bilion hutang 1MDB
  Mohd Zulkifli Zainuddin
  mohd.zulkifli@nstp.com.my
  September 18, 2019 @ 6:54pm

  Kerajaan bayar faedah hampir RM9 bilion hutang 1MDB
  TIMBALAN Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah merasmikan Persidangan Akauntan Sektor Awam Kebangsaan Ke-29 di Kota Bharu, hari ini. - Foto Syamsi Suhaimi
  KOTA BHARU: Kerajaan Persekutuan sudah membayar faedah hampir RM9 bilion bagi hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah.

  Bagaimanapun, beliau berkata, hutang pokok syarikat pelaburan strategik itu berjumlah RM36 bilion masih belum dibayar setakat ini.

  Katanya, kerajaan komited dan berusaha untuk menyelesaikan hutang berkenaan mengikut jadual ditetapkan bagi mengelak reputasi negara terjejas.

  “Setakat ini, kita hanya membayar faedah hutang, yang pokoknya berjumlah RM36 bilion masih belum disentuh (belum dibayar).

  “Pada masa sama, kita memerlukan perbelanjaan pembangunan untuk perkara lain juga. Jadi, kita akan melihat perkara yang menjadi keutamaan.

  “Apabila tiba masanya, kita akan bayar, namun kita juga akan memastikan projek pembangunan lain dapat diteruskan juga,” katanya selepas merasmikan Persidangan Akauntan Sektor Awam Kebangsaan Ke-29 di sini, hari ini.

  Turut hadir, Timbalan Akauntan Negara (Operasi), Dr Yacob Mustafa dan Timbalan Akauntan Negara (Korporat), Datuk Zamimi Awang.

  Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika membentangkan Belanjawan 2019 pada tahun lalu dilaporkan berkata, kerajaan mendapati negara mungkin perlu membayar sehingga RM43.9 bilion lagi bagi menyelesaikan hutang 1MDB itu.

  Mengulas lanjut, Amiruddin berkata, jaminan kerajaan yang terpaksa membayar hutang 1MDB ini memberi kesan terhadap perbelanjaan pembangunan negara.

  “Alangkah baiknya, wang yang digunakan untuk membayar jaminan kerajaan ini diperuntukkan untuk pembinaan hospital, sekolah, jalan raya dan baik pulih sekolah daif yang akhirnya memberi manfaat kepada rakyat.

  “Saya ingat perkara ini kita dapat lakukan dengan lebih cepat jika tidak diganggu oleh pembayaran hutang yang tidak sepatutnya negara tanggung,” katanya.

  BalasHapus
 25. Malah bunga hutangnya tertinggi di ASEAN... parah guys... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 26. Bunga Utang RI Lebih Tinggi Dibanding Negara Asean, Kok Bisa?


  Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) menyoroti utang luar negeri pemerintah. Di mana pertumbuhan utang tumbuh positif.

  "Pertumbuhan Utang Luar Negeri (ULN) pemerintah perlu mendapatkan perhatian serius dari pemerintah," ujar Wakil Ketua Komisi XI DPR-RI Amir Uskara.

  Menurutnya, meskipun ULN juga dibutuhkan untuk stimulus perekonomian, tapi pemerintah perlu memperhatikan beban pembayaran bunga yang harus di antisipasi. Bunga utang Indonesia relatif tinggi dibandingkan negara lain di ASEAN.

  Oleh karena itu, pemerintah disarankan untuk melakukan optimalisasi pembiayaan ULN dan mencari alternatif pembiayaan yang lebih murah. Sementara itu utang harus digunakan untuk belanja yang benar benar produktif dan bisa menggerakkan ekonomi umat di saat pandemi masih berlangsung.

  BalasHapus
 27. Salam dr china pak cik...bila nak bayar hutang?....hikhikhik

  BalasHapus
 28. Tak bayar hutang siap2 didatangi frigate china 89 kali pak cik....hikhikhik....peettoookkkkk

  BalasHapus
 29. MUANTAB Wkwkwkwkw SALAM TAKDE WANG sebab tu MALON SEWA TERUS Wkwkwkwkw

  Muhyiddin akui kerajaan sudah tiada banyak wang
  Oleh FAZLI RADZI / April 12, 2021


  Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin hari ini mengakui kerajaan sudah tidak mempunyai banyak wang kesan daripada perbelanjaan yang perlu disalurkan berkaitan Covid-19.

  Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu menjelaskan lebih RM600 bilion dibelanjakan dalam Belanjawan 2021 dan beberapa pakej rangsangan untuk membantu rakyat yang terkesan akibat pandemik.

  “Sudah banyak kita belanjakan wang tahun ni, tahun lepas. Apa sebab? Covid-19. RM340 bilion untuk pakej-pakej rangsangan, RM322 bilion untuk belanjawan.

  Mgid
  Mgid

  HERBAL GLUCOACTIVE
  Pelajar Indonesia Temukan Cara Pulihkan Diabetes secara Permanen!
  PELAJARI LEBIH→
  “Saya pergi sekolah tapi saya tak pandai kira how much is that, saya fikir banyak orang Sikh faham, it is more than RM600 billion, that’s big sum of money (ia lebih daripada RM600 bilion, jumlah yang sangat besar).

  “Apa yang saya cuba nak sampaikan di sini, kita tak banyak wang lagi yang tinggal.

  “Kita tak ada banyak wang seperti sebelum ini, kerana perkara yang paling penting bagi kita adalah memastikan kehidupan kita; kita seharusnya dapat menguruskan diri dengan lebih baik,” lapor Malaysiakini.

  Muhyiddin berkata demikian kepada masyarakat Sikh sempena sambutan perayaan Vaisakhi di Petaling Jaya, Selangor hari ini.

  Walaupun begitu, Muhyiddin yang juga Presiden Bersatu berjanji memperuntukkan RM3 juta kepada semua 120 kuil Sikh di negara ini iaitu meningkat berbanding RM2.18 juta tahun lalu.  Ahli Parlimen Pagoh berkenaan turut mengumumkan peruntukan RM1 juta untuk Majlis Gurdwara Malaysia bagi membina pusat Sikh.

  Pengakuan Muhyiddin itu hanya beberapa hari selepas Perdana Menteri, Ketua Menteri (KM) atau Menteri Besar (MB) diberi kuasa meluluskan perbelanjaan tambahan atau menggunakan Kumpulan Wang Disatukan sepanjang tempoh darurat berkuat kuasa.

  Ini bermakna ketua kerajaan dan ketua kerajaan negeri boleh menambah perbelanjaan atau menggunakan Kumpulan Wang Disatukan masing-masing tanpa kelulusan wakil rakyat.

  Sebanyak RM20 bilion diperuntukkan dalam pelaksanaan Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa) dengan 20 inisiatif baharu.

  Dilancarkan pada bulan lalu, Muhyiddin berkata, pakej baharu itu membabitkan suntikan fiskal baharu kerajaan berjumlah RM11 bilion.  Sepanjang tahun lalu, Putrajaya telah mengumumkan pelbagai pakej rangsangan, iaitu Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) berjumlah RM250 bilion, PKS Prihatin (RM10 bilion), Pelan Jana Semula Ekonomi Negara atau Penjana (RM35 bilion) dan Kita Prihatin (RM10 bilion).

  Awal tahun ini, kerajaan mengumumkan Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (Permai) berjumlah RM15 bilion menerusi 22 insiatif dengan tiga matlamat, iaitu memerangi pandemik Covid-19, memelihara kebajikan rakyat dan menyokong kelangsungan perniagaan.  BalasHapus
 30. Bukan Nominal yang Jadi Soal, Tapi Bunga Utang RI Bengkak


  Utang pemerintah yang menembus Rp 4.416 triliun dalam beberapa waktu terakhir kerap menjadi komoditas politik. Bahkan, posisi utang pemerintah dianggap sebagai penyakit kronis dan sulit disembuhkan.

  Ekonom Universitas Indonesia Faisal Basri dalam situs resminya, kembali mengkritisi pengelolaan utang pemerintah. Kali ini, yang disoroti Faisal bukanlah nominal utang melainkan pembayaran bunga utang.

  Dalam berita CNBC Indonesia, Selasa (29/1/2019) disebutkan, dalam kurun waktu 2014-2018 utang pemerintah pusat naik hingga 69% dari Rp 2.605 triliun menjadi Rp 4.416 triliun, atau lebih tinggi dari periode 2010 - 2014 sebesar 55%.

  BalasHapus
 31. BUNGA HUTANG saja sudah kepayahan guys... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 32. Cakap sembang nak beli SU-57, rafale, typhoon. Tapi ngurang dulu dng china ya pak cik....hikhikhik....peetttookkkk

  BalasHapus
 33. Nak sewa heli tunggu wang hutang dari jepun ya pak cik.....hikhikhik....pettoookkk

  BalasHapus
 34. PARAH Wkwkwkwkw tapi MUANTAB Wkwkwkwkw
  Rakyat muak dengan politik, mahu kerajaan selesaikan COVID-19 dahulu - PM
  Firdaus Azil
  April 25, 2020 14:16 MYT
  Rakyat muak dengan politik, mahu kerajaan selesaikan COVID-19 dahulu - PM
  Muhyiddin merasakan rakyat sudah cukup muak dengan pertelingkahan yang tidak berkesudahan. - Foto BERNAMA
  Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengambil pendekatan untuk tidak memberi tumpuan kepada soal politik, kerana beliau merasakan rakyat sudah cukup muak dengan pertelingkahan yang tidak berkesudahan.
  Ahli Parlimen Pagoh itu berkata, walaupun pelantikannya sebagai ketua kerajaan dalam keadaan yang agak luar biasa, tetapi beliau percaya rakyat lebih gusar mengenai usaha kerajaan membendung penularan wabak COVID-19 di negara ini.

  “Soal pokok sekarang ini rakyat tak nak dengar dah. Saya dah tahu (mereka) muak cerita-cerita tu. Yang mereka nak tahu apa kerajaan buat. Apa Perdana Menteri, atau Jemaah Menteri dan juga pentadbiran kerajaan yang ada hari ini laksanakan untuk menangani isu penting yang sedang mereka hadapi.
  “Sebab itu saya tidak pun dalam mana-mana kenyataan sebelum ini, hatta sekarang ini, nak mengulas soal-soal yang berkaitan dengan hal politik. Nanti orang kata soal COVID tak selesai, dia cerita soal parti dia, dia cerita soal gabungan dia, kerajaan dia, keabsahan dia… yang ini rakyat tidak berminat,” katanya lagi.

  BACA: PM Muhyiddin akui PKP langkah luar biasa, namun bangga dengan displin tinggi rakyat
  Muhyiddin berkata demikian dalam satu wawancara eksklusif bersama Editor Astro AWANI Essan Yahya, dan penyampai berita Radio Televisyen Malaysia (RTM) Zaleha Khairene Ismail di Bangunan Putra Perdana, baru-baru ini.

  Dalam pada itu, Perdana Menteri menjelaskan, sebagai seorang ketua kerajaan yang bertanggungjawab, beliau akan menunggu hingga keadaan COVID-19 agak reda, dan akan memberi penjelasan yang sesuai kepada rakyat berhubung isu pertukaran kerajaan itu.
  “Saya faham perkara itu. Sebab itu bagi saya, apabila sampai pada masa yang agak sesuai, dan kalau perlu dijelaskan, kita akan jelaskan.
  “Bagi saya ini amanah, ini adalah tanggungjawab. Yang ini rakyat nak melihat, kita ini berfungsi atau tidak. Saya dah sebutkan sewaktu pembentukan Jemaah Menteri, this is a functional government, kerajaan yang berfungsi, yang melaksanakan tugas. Yang ini yang saya nak buktikan, yang saya fikir inilah yang rakyat mahu diutamakan,” katanya lagi.

  BalasHapus
 35. Pur kau MUAK tak dengan kerajaan karena mereka asik Berpolitik je....?? Wkwkwkwkw

  BalasHapus
 36. Dr kakek,turun ke bapak turun ke anak, turun ke cucu, sampe turun ke buyut penduduk malon masih harus bayar hutang kerajaan. Nyamanlah tuh kerajaan.....hikhikhik

  BalasHapus
 37. Jng lupa setor wang ke kerajaan ya pak cik. Buat bayar hutang ke china. Bila tak bayar negara pak cik di ambil china....hikhikhikhik.....peettoookk

  BalasHapus
 38. Beli aset pertahanan pun dari dana negara lain... Apa ni woi... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 39. Ngutang saja kerjanya.. Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 40. Jom jadi LENDER.... WKWKKWKWKWKW

  BalasHapus
 41. Elder brother nak tagih hutang, terpaksa ngadu ke abang jepun lah pak cik. Nak minta tolong bayarkan hutang tuh.....hikhikhik......peettoookkk

  BalasHapus
 42. Kasihan guys... Masa orang kaya beli aset pun pakai dana negara lain....? Wkwkwkkwwkwk

  BalasHapus
 43. Kaya NGUTANG ya guys... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 44. Sewa malu... Ngutang tak malu... Aneh... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 45. Masih banyak negara percaya nak beri hitang ke indonedia.
  Tp takde negara yg percaya nak beri hutang malon. Sebab malon tak bsyar hutang ke china.....hikhikhik...peetoookkk

  BalasHapus
 46. Bunga Utang RI Lebih Tinggi Dibanding Negara Asean, Kok Bisa?


  Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) menyoroti utang luar negeri pemerintah. Di mana pertumbuhan utang tumbuh positif.

  "Pertumbuhan Utang Luar Negeri (ULN) pemerintah perlu mendapatkan perhatian serius dari pemerintah," ujar Wakil Ketua Komisi XI DPR-RI Amir Uskara.

  Menurutnya, meskipun ULN juga dibutuhkan untuk stimulus perekonomian, tapi pemerintah perlu memperhatikan beban pembayaran bunga yang harus di antisipasi. Bunga utang Indonesia relatif tinggi dibandingkan negara lain di ASEAN.

  Oleh karena itu, pemerintah disarankan untuk melakukan optimalisasi pembiayaan ULN dan mencari alternatif pembiayaan yang lebih murah. Sementara itu utang harus digunakan untuk belanja yang benar benar produktif dan bisa menggerakkan ekonomi umat di saat pandemi masih berlangsung.

  BalasHapus
 47. Yg paling bikin malu tuh sewa tp bayar dengan cara ngutang pak cik.....hikhikhik

  BalasHapus
 48. Jaga jaga nanti asetnya di tarik oleh debt collector..... Wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 49. Gali lubang tutup lubang, ngemis ke jepun buat bayar ke china.....hikhikhik

  BalasHapus
 50. Bunga saja mahal ya guys... Untung LENDER... wkwkkwkwkwkw

  BalasHapus
 51. MANTAP pasti pembelian alutsista MALON ditunda sebab kerajaan takde Wang Wkwkwkwkw

  BalasHapus
 52. 89 kali selama 3 tahun destroyer china terobos wilayah malon. Rupanya buat tagih hutang malon tiap bulan.....hikhikhik

  BalasHapus
 53. Nyamanlah tuh china bisa ambil negara malon sebab tak mampu bayar hutang....hikhijhik

  BalasHapus
 54. Aset negara dah habis tergadai ke china ya pak cik.?...hikhikhik

  BalasHapus
 55. Jd pak cik kena suruh cicil hutang berapa perbulan oleh kerajaan?....hikhikhik

  BalasHapus
 56. Pasti untuk meriam TARIK LEMBU MALON kan.....?? Wkwkwkwkw MUANTAB JOM curi LEMBU Wkwkwkwkw

  Askar, polis bantuan ditahan curi lembu
  Mohamed Farid Noh
  am@h.com.my
  Lapan suspek yang ditahan selepas disyaki terbabit dalam kegiatan curi lembu di Kulai. Foto Ihsan PDRM
  Lapan suspek yang ditahan selepas disyaki terbabit dalam kegiatan curi lembu di Kulai. Foto Ihsan PDRM
  ASKAR dan polis bantuan antara lapan yang ditahan polis kerana disyaki terbabit dalam kecurian 23 lembu di sebuah ladang kelapa sawit di Kulai yang dilaporkan pada 16 Mei dan semalam.

  Kesemua mereka itu terdiri daripada seorang pegawai Angkatan Tentera Malaysia (ATM), tiga anggota tentera lain-lain pangkat, dua polis bantuan, seorang pegawai sebuah universiti awam dan seorang awam berusia 37 hingga 48 tahun.


  Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, penahanan lapan suspek berkenaan dibuat Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulai dalam serbuan di lapan lokasi berasingan di Kulai, Pontian, Skudai dan Johor Bahru antara 1 pagi hingga 7.30 pagi har ini.

  "Suspek dipercayai terbabit mencuri 23 lembu yang dianggarkan bernilai lebih RM55,000.

  "Polis turut merampas selaras senapang patah, 76 butir peluru, dua kelongsong peluru, sebuah kenderaan pacuan empat roda milik universiti awam, dua kapak, empat pisau kecil, empat mata pisau serta tiga parang.

  "Turut dirampas ialah peti sejuk beku yang mengandungi 73 bungkusan plastik berisi daging, sebiji batu asah, tiga biji lampu limpah, lima gelung tali plastik, sebuah motosikal, lapan telefon bimbit, dua lampu suluh serta sebuah beg galas hitam," katanya dalam kenyataan di Johor Bahru hari ini.

  Mengulas lanjut, Ayob Khan berkata, kesemua suspek direman selama tiga hari bermula hari ini hingga Ahad.

  "Mereka disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan dan Seksyen 39 Akta Senjata Api 1960.

  "Polis Johor tidak akan berkompromi melindungi mana-mana anggota agensi penguat kuasa atau penjawat awam yang melakukan kesalahan menyalahi undang-undang, " katanya.

  BalasHapus
 57. Pak cik lari terbirit birit pasal hutang, rupanya debtcollecyor china dah nunggu kat beting petinggi ali....hikhikhik

  BalasHapus
 58. SALAM ASKAR curi LEMBU sebab di suruh komandannya Wkwkwkwkw
  Pegawai, anggota ATM ditahan curi lembu
  26 Jun 2020

  NOR AZURA MD AMIN

  JOHOR BAHRU - Polis Johor menahan lapan lelaki termasuk seorang pegawai dan tiga anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kerana disyaki mencuri 23 lembu yang dilaporkan hilang pada 16 Mei dan semalam.

  Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, turut diberkas dua anggota polis bantuan, seorang penjawat awam dan seorang orang awam.


  Katanya, mereka yang ditahan berusia 37 hingga 48 tahun di lokasi berbeza antara jam 1 pagi hingga 7.30 pagi hari ini.

  "Penahanan kesemua suspek terbabit dilakukan sepasukan anggota daripada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulai membuat serbuan di lapan lokasi berasingan di Kulai, Pontian, Skudai dan Johor Bharu.

  Peralatan digunakan suspek untuk mencuri lembu.

  "Hasil daripada serbuan itu, selaras senapang patah, sebuah kenderaan pacuan empat roda76 butir peluru senapang patah, dua kelongsong peluru senapang patah, dua bilah kapak serta empat bilah pisau kecil, empat bilah mata pisau serta tiga bilah parang dirampas.

  "Turut dirampas sebuah peti sejuk beku yang mengandungi bungkusan plastik berisi daging lembu, satu batu asah, Dua lampu suluh kepala, tiga lampu tuju (spot light), lima gulung tali plastik pelbagai saiz sebuah motosikal, sebuah beg galas hitam dan lapan buah telefon bimbit," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

  Jelasnya, kesemua suspek direman tiga hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan dan Seksyen 39 Akta Senjata 1960

  BalasHapus
 59. Kah kah kah patut lar indon makin mundur, KPK now makin lawak, apasal ada tes cakap soal " Threesome dan orgy" Pada hal kebangsaan? Ni asli nak bersihkan pegawai KPK jujur diganti menjadi staf bacul kaki tangan partai, patut lar jarang tangkap koruptor lagi

  BalasHapus
  Balasan
  1. FPI bubar
   FPI sekelompok orang bodoh yang mengaku paling beriman paling benar
   FPI teroris

   Hapus
  2. ...SLOGAN 212 FPI, pas banget dengan karakter mereka pada;

   Surat Al-Baqarah ( Surat ke 2 ayat ke 12 )

   2.12 "Ingatlah, sesungguhnya merekalah yang berbuat KERUSAKAN, tetapi mereka tidak MENYADARI. Karena kelakuan mereka yang selalu menampakkan keimanan dan menyembunyikan kekufuran serta menganggap kerusakan mereka sebagai kebaikan, Allah mengingatkan orang-orang mukmin agar tidak tertipu dengan itu semua. "
   ... Xixixixixixixi 😁

   Hapus
 60. Apakah sudah pada tau kalo kementrian yg ngurus alutsista. ....sekarang ini punya PT, ala ORBA πŸ•΅️

  #copot mafia monopoli benih lobster

  BalasHapus
  Balasan
  1. https://m.medcom.id/amp/ybJWnBBk-kemhan-disebut-punya-pt-tak-wajar-untuk-pengadaan-alutsista

   Hapus
  2. https://m.medcom.id/amp/PNgYDV7k-sengkarut-alutsista-ikut-disusupi-industri-pertahanan-bayangan

   Hapus
  3. Iki negoro kok go bancakan.......uteke 😀😀😀

   Hapus
  4. ...waduuuuuuuuuuch ?


   ... Xixixixixixixi 😁

   Hapus
  5. Salah satu cluenya adalah : Drone yg diaku sbg "100% karya putra bangsa"......padahal aslinya buatan sebuah perusahaan kecil di norway 🀷

   Dan kenapa ada mentri yg getol sekali mempopulerkan fregat IVER......padahal itu bukan tupoksinya

   Inilah alasan sebenarnya kenapa sosok mentri dr background sipil tidak disukai di institusi ini

   Hapus
  6. Alutsista itu sifatnya rahasia mas, perusahaan itu juga sudah diberitahukan ke dpr,media bahkan kalo di dalamnya ada hal yang tidak wajar bisa di laporkan, uang 50T yang diselamatkan itu uang yg sebenarnya di blanjakan ditahun 2020 berhubung sudah tercium ada murkup disitu makannya di amankan, kenapa bu conni sering menyudutkan menhan baru2 ini kenapa di jaman RR diam saja..???karna waktu dijaman RR dia ada kepentingan disitu kasus heli..?? Barang bukti 50T itu ada perinciannya dan nga dibeberkan, karna sifatnya rahasia negara,tapi hanya untuk kepentingan penyelidikan disitu dibeberkan

   Hapus
  7. Yah terkadang yang sifatnya rahasia selalu dicurigakan misalnya mesin pesawat shukoi, beli pesawat shukoi sekian tapi jumlah mesinnya lebih...

   Hapus
  8. Uang apa yg diselamatkan.......mana laporan BPK nya 🀷

   Ngerti keungan negara hendak mas ....ngedebus kok sakpole πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž

   Hapus
  9. "Nih mas tak kasih linknya......DPR ga tau menahu ttg PT didalam kementrian tsb, padahal sudah ada KKOP dan BUMINS. Juga ttg penggunaan anggaran ribuan trilyun 😱😱😱"

   https://youtu.be/-2Z4DAC6g40

   Hapus
  10. PT itu khan untuk mencari keuntungan mas.

   Jadi mungkin komisi yang 10% yang dulu dibilang pas debat itu ditampung di PT lalu dibagi-bagi ke semua yang terlibat. Lebih2 lagi kalo misal 1760 triliun itu jadi disetujui khan kalo disimpen satu bulan aja di rekening PT lumayan bunganya mas antara 3 - 7 triliun lho. Hebat khan otak dagangnya.

   Bagi saya sih nggak masalah mau komisi 10% kek, mau dibungain di rekening kek, mau pakai PT kek, yang penting jadi beli nggak cuma shopping window mlulu.


   Dari 1760 triliun itu saya cuma berharap seperempatnya bisa dikabulkan.

   At least pembelian yang saya harapkan di 2021-2024 itu :

   1. Seluruh arhanud jarak pendek di 310 titik terpenuhi.
   2. Ada pembelian minimal 48 unit medium fighter multirole berikut senjatanya (bisa 30 viper + 18 rafale)
   3. Ada pembelian 8 radar GCI, 4 wedgetail, 4 peregrine, 2 poseidon, 2 mrtt.
   4. Ada pembelian 4 satbak nasams beserta rudalnya.
   5. Fregat 140 meter ditunda dulu, disederhanakan jadi light fregat 105 meter saja dulu 8 unit saja.
   6. Scorpene 2 unit batch 1, 2 unit u214 batch 1, 3 dsme-209, 1 swift rescue class.
   7. 12 mh60r, 8 black eagle, 32 blackhawk, 3 reaper, 12 chinook, 12 c130j-30, 4 osprey, 2 skuadron fix wing medium transport, 2 skuadron fix wing light transport, kapal brs diselesaikan hingga 4 unit, LPD diselesaikan hingga 8 unit, LST diselesaikan hingga 12 unit, LCU 99 meter diselesaikan hingga 16 unit, bcm diselesaikan hingga 4 unit, kcr lokal diselesaikan hingga 6 unit, pc 40 diselesaikan hingga 42 unit, KAL 28 meter diselesaikan hingga 317 unit, ganti seluruh ferret, saracen, btr dan m113.

   Itu yang saya harapkan jika dari 1760 triliun itu hanya seperempatnya saja yang dikabulkan.

   Hapus
  11. WASPADAπŸ•΅️ : "MAFIA LOBSTER FIGHT BACK πŸ¦€πŸ¦€πŸ¦€"

   Hapus
  12. Itu kepiting mas, bukan lobster.

   Hapus
 61. Bestnye indon, BIPANG babi 🐷 guling, treesome orgy kah kah

  BalasHapus
 62. Sakit sakit banyak akun sakit di defence studies,

  BalasHapus
 63. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

  BalasHapus
 64. Hanya pemimpin sableng yang mau ngelanjutin lcs lapok, kapal frigate lapok termahal di dunia...maharogol gila

  BalasHapus