14 Mei 2022

Bot Kombat CB90 TLDM Jalani “Revive” Untuk Lebih Berkeupayaan

14 Mei 2022

Bot kombat CB 90 (photos : TLDM)

(DSA) Panglima Logistik Timur Laksamana Pertama Hj Satria Sarawak baru-baru ini telah menyempurnakan penerimaan Combat Boat (CB) 202 dari Limbungan Shin Yang Sdn Bhd setelah bot kombat  yang diperolehi oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada penghujung 1990-an selesai menjalani program refit.

Projek refit CB 202 ini melakar sejarah apabila buat pertama kali bot kombat CB 90 menjalani projek senggaraan yang unik berkonsepkan Zero to Hero atau “revive”.

Ini kerana skop utama program refit itu melibatkan total repowering, major re-structure, extensive modification and significant survivability improvement terhadap bot combat terbabit.

Kesemua kerja tersebut telah dilaksanakan sepenuhnya oleh anak tempatan tanpa melibatkan Original Equipment Manufacturer (OEM) luar negara.

Lebih membanggakan ialah usaha refit bot kombat CB 202 telah disiapkan mengikut obligasi kontrak tanpa Variation Order (VO).


Pendekatan konsep Zero to Hero bagi refit CB 202 dilaksanakan setelah mengambil kira kondisi CB 201 hingga CB 205 sejak perolehan pada penghujung tahun 1990an dan insiden tahun 2013.

Tahniah diucapkan kepada warga Navy People dan limbungan yang terlibat dengan projek refit CB 202 ini.

Semoga ianya menjadi inspirasi kepada warga Navy People untuk terus kreatif dan berinovasi demi kebaikan serta kecemerlangan TLDM.

Adalah dipercayai TLDM memperolehi sehingga 17 buah bot CB90 daripada syarikat Dockstavarvet daripada Sweden, yang merupakan anak syarikat kepada Saab Group.

Program refit terhadap bot kombat CB90 milik TLDM adalah antara usaha untuk mengatasi masalah keusangan aset-aset yang dimilik oleh Tentera Laut Diraja Malaysia.


Baru-baru ini, Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Reza Mohd Sany berkata  kira-kira 61 peratus atau lebih daripada separuh aset-aset yang dimilikinya telah beroperasi melebihi had umur asal rekabentuknya dan telah usang.

Beliau berkata, program pengurusan aset usang sedang dijalankan sementara menunggu ketibaan aset baru.

Pengurusan aset usang itu dilakukan menerusi tiga pendekatan merangkumi repowering (kuasa semula), obsolescence programme (program aset usang) dan obsolescence management (pengurusan aset usang).

Untuk maklumat lanjut, bot kombat CB90 telah dibangunkan oleh syarikat pembuat bot Sweden, Dockstavarvet yang merupakan sebahagian daripada syarikat Saab.

Ia siap dibangunkan pada tahun 1991 dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) diketahui sebagai diantara negara di Asia Tenggara yang menggunakannya.


Bot CB 90 ini boleh berfungsi sebagai antaranya bot penyerang pantas, bot rondaan atau bot bantuan kepada pasukan khas, selain boleh juga digunakan untuk bot pemantauan dan pengumpulan maklumat perisikan.

Pada ketika ini terdapat lebih daripada 250 buah bot CB90 sedang berkhidmat dengan pelbagai tentera laut seluruh dunia.

Panjang keseluruhan bot CB90 ini adalah kira-kira 15 meter dan memiliki berat kira-kira 18 tan, selain boleh membawa 21 orang anggota tentera lengkap bersenjata dan 4.5 tan kargo.

Untuk persenjataan bagi bot ini, ia boleh dilengkapi dengan mesingan 12.7mm dan 40mm pelancar grenad serta peluru berpandu jarak anti kapal jarak dekat seperti RBS17.

Bot ini mencapai kelajuan 44 knot dengan jarak maksimum operasi pada kadar 20 knot adalah 440km. 

(DSA)

65 komentar:

  1. Cukup Bot Pemintas, bikin ketar ketir sekawasan. Lol

    BalasHapus
  2. Byuu....MENGERIKAN....BIKIN KETAR-KETIR ..........

    =======malon...malon...seperti boat wisata di Ancol

    BalasHapus
  3. buatan tahun 1991...skrg taon 2022 = 31 tahun, begh sudah tua..buat ukuran bot kecil waktunya pensiun haha!🧐🧐🧐

    BalasHapus
    Balasan
    1. Xaaxaxaxaxaxaxaaxaxaxa sdh tua dan baru tahun ini A K A N di revive xaxaxaxaxaxaxaxaxxaxa kasihan d paksa kerja terus tanpa d servis xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

      Hapus
  4. Baru-baru ini, Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Reza Mohd Sany berkata kira-kira 61 peratus atau lebih daripada separuh aset-aset yang dimilikinya telah beroperasi melebihi had umur asal rekabentuknya dan telah usang.

    Beliau berkata, program pengurusan aset usang sedang dijalankan sementara menunggu ketibaan aset baru.

    Pengurusan aset usang itu dilakukan menerusi tiga pendekatan merangkumi repowering (kuasa semula), obsolescence programme (program aset usang) dan obsolescence management (pengurusan aset usang).
    -----------------------

    panglima sebut 61%-up usang....

    seblomnya disebut jugak, kapal kombatan jiran kesayangan hanya 22 bijik..itu pon banyakan ganbot...
    si LeMeS 66 juta dolar bukan kapal tempur, ini panglima yg sebut
    bner2 SOS haha!🆘🆘🆘

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dan gempur pun pasti akan mengelak dan lebih percaya kata gempur dr pada kata panglima

      Hapus
  5. INDON takde bot tempur CB90 ni guys....

    BalasHapus
  6. Sudah Usang, Puluhan Kapal TNI AL Sudah Tidak Layak


    BALIKPAPAN, Inibalikpapan.com – Puluhan kapal TNI Angkatan Laut (AL) dianggap sudah tidak layak lagi sehingga diajukan dihapus dari daftar barang milik negara.

    Hal itu disampaikan Kepala Staf Angkatan Laut (KSAL) KSAL Laksamana TNI Yudo Margono saat menghadiri agenda rapat kerja bersama Komisi I DPR pada Kamis (27/1/2022).

    Dilansir dari suara.com jaringan inibalikpapapan.com, Yudo mengatakan, berdasarkan kajian yang dilakukan, puluhan kapal-kapal tersebut sudah tidak layak digunakan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iyalah kalau sdh usang ya dihapuskan. Prosedurnya begitu.

      Hapus
    2. Disini usang diganti baru contohnya 2 LST Tua digantikan 12 LST Baru

      Hapus
    3. Kan yg usang dah dijual buat bayar hutang komen gempork bual, dah ganti yg baru Pur buatan tempatan. Beda dengan KL kapal usang gak ada gantinya. Kapal baru mangkrak puluhan tahun jadi museum di darat.lol

      Hapus
  7. Kasian ya negara gempur, boat macam gini sdh lewat umur rencana nya masih saja dipertahankan. Mestinya dihapus pur.
    Beli baru saja murah kok.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ups lupa klo negerinya gempur lagi berhemat gak shoping alutsista ....

      Hapus
    2. Maklum bro mereka lebih suka barang lapuk daripada barang baru

      Hapus
    3. Gak kuat beli KL mah sewa saja. Ngemis hibah gak ada yg kasih, karena sepi shopping hd gak dapat bonus. Kl tertinggal sekawasan.

      Hapus
  8. GEMPURWIRA 14 Mei 2022 08.39
    INDON takde bot tempur CB90 ni guys....


    BOT MACAM NIH import pun BANGGA PURR...

    INDO tak perlu IMPORT bina sendiri lagi bagus...


    COMBAT BOAT "PULAU YAPEN & PULAU LANGKAI" (PT.PALINDO MARINE)

    https://youtu.be/vQp6-rRX1h8


    KMC KOMANDO

    https://youtu.be/GoKx1SHyE7k

    https://youtu.be/BtEdQD7XCxk

    BalasHapus
    Balasan
    1. KMC Komando, lebih besar muat lebih banyak, jarak lebih jauh

      Hapus
  9. Bot gini doang harus impor dari Saab Sweden?? Pekerja Shipyard Malaysia pada ngapain??? APC 4x4, APC 6x6 gak bisa bikin, sekarang ketahuan Bot Pemintas pun gak bisa bikin

    BalasHapus
  10. Revive berkonsep zero to hero.
    Kasian bot nya sdh zero baru diperbaiki ... harusnya jangan tunggu zero dong dirawat dan klo perlu diupgrafe

    BalasHapus
  11. Projek rasuah lagi best, adakan pelbaikan over bajed setengah wang masuk poket wat beli kopi 😂🤣😂🤣

    BalasHapus
  12. Min, ini HANYA boat kecil tua.
    PLEASE, berita yang lebih quality laaah

    BalasHapus
  13. Boat kecil tua usang, di beritakan maintenance..
    Dar8 KL tak ada berita lain kee..?

    Wakakkakkakakka

    BalasHapus
    Balasan
    1. Berita barang recehan buat bangga Gempork. Bikin tertawa kawasan

      Hapus
  14. "..On October 5, 2014, a Royal Malaysian Navy CB90 bearing registration number CB204 was reported lost at sea due to storm and high tides. There were seven crewmen on board.."

    ====
    Pernah LOST guysss...

    Rupanya dipakai ke laut lepas hingga kena badai & ombak tinggi, karena tak ada kapal yang lebih besar yang SIAP keee..?

    Rupanya kapal KL tak tahan OMBAK besar..

    Wakakakakakakakak

    BalasHapus
  15. Boat buat Acara Mancing Mania ......

    ===malon...malon...Gelak terus je...

    BalasHapus
  16. Bot murah low quality , usang

    BalasHapus
  17. Mas IRS kemarin mengajukan pertanyaan ya?

    1 unit heli Bell 412EP itu dibeli untuk menggantikan 1 unit heli Bell 412EP yang jatuh di bulan november 2016. Pembelian 1 unit Bell 412EP ini sepaket dengan pembelian 2 Bell 412EPI + 5 bell 505 + 21 bell 412EPX + 1 AW101 = 1+2+5+21+1 = 30 helikopter senilai usd 675 juta (sumber ah youtube sobmil)
    8 AW189 untuk penerbad (sumber idr youtube), prediksi saya untuk heli medevac.
    42 PC 40 meter (sebagian 43 meter) itu program 2015.
    42 kapal patroli ini sebagian untuk menggantikan mantan KRI fiberglass dan KRI yang panjangnya di bawah 40 meter yang sudah atau akan dialihfungsikan menjadi KAL. PC 40 bersama PC 60 akan menjadi back up dari KCR 40 dan KCR 60 sehingga PC 40 dan PC 60 ini pun bisa dipasang rudal anti kapal saat keadaan darurat.
    PC 40 untuk pertahanan lantamal, ada 14 lantamal masing2 kebagian 3 unit. PC 60 untuk pertahanan pangkalan armada.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Di lain pihak ada program usd 320 juta untuk 6 heli angkut dan usd 375 juta untuk pengadaan 8 heli serang untuk AL.

      Beberapa waktu lalu Airbus mengadakan presentasi H225m sebagai heli angkut AL dan H145m sebagai heli serang AL.

      harga usd 320 juta untuk 6 H225m yang dipersenjatai sistem hforce masih agak wajarlah.

      Namun usd 375 juta kalo hanya dapat h145m sebanyak 8 unit meskipun dilengkapi hforce sangat tidak wajar. Mengapa?

      Bulan Juni 2015 Jerman beli 15 unit h145m senilai 194 juta euro, itu tanpa hforce weapon system.

      194 / 15 = 12,933333

      Jadi Jerman beli di tahun 2015 harganya sekitar 12,9 juta euro per 1 unit h145m tanpa hforce system.

      12,9 x kurs 1.04 usd per euro = 12,9 x 1,04 = 13,416 dibulatkan 13,42 juta usd per unit h145m tanpa hforce system.

      Bagaimana dengan yang dilengkapi hforce system?

      Tahun 2020 lalu Romania membeli 20 unit h145m lengkap dengan hforce weapon system hanya senilai 309 juta euro. Kurs euro ke usd sekarang 1 euro = 1.04 usd.

      Jadi 309 x 1.04 = 321,36 juta usd sudah dapat 20 unit h145m lengkap dengan hforce weapon system. Itu di tahun 2020 yang beli Romania. Bandingkan dengan usd 375 juta hanya 8 unit. Jadi kesimpulan saya kalopun h145m jadi diambil sebagai heli serang Penerbal, seharusnya dapat antara 20 - 24 unit dan bukan hanya 8 unit. Kalo ngotot hanya dapat 8 unit saja untuk h145m dengan hforce untuk usd 375 juta maka there is something fishy here dan kpk perlu turun tangan.

      Hapus
  18. Konon membual Grade A tapi berita alutsistanya hanya BOT saja...

    Negara lain beritanya kapal Perang ..
    Geng MALON hanya berita keusangan aset-aset yang dimilik oleh Tentera Laut Diraja Malaysia.
    Wkwkwkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  19. ORANG KAYA saja yang mampu shoping boat CB90 ni...

    BalasHapus
    Balasan
    1. sarkasm nih, 🤣🤣🤣🤣🤣

      Hapus
    2. Kalau shoping boat ini itu tandanya Miskin Poor ...lu sehat kan arti yah mana kaya dan miskin .. yang smart lha sikit Pork 🤮

      Hapus
    3. Hihihi betul pur, klo kaya shoping lagi yg banyak. Nggak perbaiki yg sudah usang dan zero

      Hapus
    4. Gempork dah sakit kayaknya komennya bikin ngakak sekawasan. Termiskin sekawasan bualnya orang kayak.....lol

      Hapus
  20. Oooh, ini boat..?
    Boat rusak?

    Wakakakakkkkkakakakakkak...

    BalasHapus
  21. Boat ini pernah LOST karena RUSAK, tak tahan ombak besar..

    Wakakakkkkkkakak

    "Royal Malaysian Navy CB90 bearing registration number CB204 was reported lost at sea due to storm and high tides.."

    BalasHapus
  22. tldm GunBoat Navy....wakakakak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kapal markas komando LCS gowind sebagai induk kapal komando kendali dari atas tanah je.

      Ngoahahahahahaaa 😁

      Hapus
  23. GEMPURWIRA 14 Mei 2022 11.20
    ORANG KAYA saja yang mampu shoping boat CB90 ni...



    KAYA beli boat pemintas...... HAAHHHAHAHAHAHAHAHAAHHAH


    BETUL-BETUL KELAKAR LAH GEMPUR NIH.....


    HORANG KAYA beli BOT PEMINTAS...

    HORANG MISKIN beli JET TEMPUR, HELI ATACK, KAPAL FRIGET, KORVET, SUBMARINE, MISSILE.


    KELAKAR SANGAT LAH....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Maklum om orang bego No 1 semenanjing kok

      .

      Hapus
  24. Akibat hutang menggunung dan melebihi batas, maka negerinya gempur hanya mampu perbaiki bot usang, zero, kecil macam ini, gak mampu beli baru.
    Kasian gempur ...

    BalasHapus
  25. Vanuatu tak mampu beli boat macam nii...jadi KL kaya.

    Begitu logikanya guys...

    .

    BalasHapus
  26. Xaxaxaxaxaxaxaxa nnjjiiirrrr boat buatan '91 baru A K A N di servis tahun ini xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa JOM SONGLAP xaxaxaxaxaxaxxaxaxaxa

    BalasHapus
  27. Negara miskin mana mampu shoping bot CB90 ni... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul pur, mampunya perbaiki bot usang. Gak mampu beli lagi

      Hapus
    2. Admin DS kejam memuat berita Barang usang Malondog yg jadi bahan lawakan sekawasan. Dari KL cuma komen gempork yg ramai, walaupun sepi shopping.wk wk wk

      Hapus
  28. 🚤.............. (boat KL)

    Wakakakakakakakkkk

    BalasHapus
  29. Betul laa tuuu..
    Negeri miskin macam Vanuatu tak shoping bot CB90 nii...
    Berbanding negeri si KL tuuu

    Wakakakaakakakak

    BalasHapus
  30. GEMPURWIRA14 Mei 2022 11.44
    Negara miskin mana mampu shoping bot CB90 ni... Wkwkkwkwkwkw

    Negaranya gempur gak mampu shoping bot ini lagi, hanya sanggup perbaiki.
    Gempur dah ngaku negaranya miskin bro. Stop jangan dibully. Kasian bro

    BalasHapus
    Balasan
    1. "..hanya sanggup perbaiki..?"
      Yakin bro?

      Ahhahahhahahhahahaaa

      Hapus
    2. Iya lah bro. Harga bot ini gak mahal2 amat. Tapi tak da wang gak mampu beli.
      Klo buat sendiri harga nya cuma setengahnya, tapi tak da kemampuan.

      Hapus
    3. Ok lagi dibaiki... Sebelah malah hingga jual kapal perang buat bayar hutang... Wkwkkwkwkwkw

      Akibat NGUTANG LENDER makin MENGGUNUNG..

      Hapus
    4. Hebat yaa bisa hujat negara lain hutang padahal negara sendiri hutang juga ....dan negara itu kecil dan sombong...

      Hapus
  31. Indonesia punya combat boat pertama di dunia buatan anak bangsa,sy yakin malon pasti sangat tertarik tp mungkin malu..

    BalasHapus
  32. Hahahhaha boat kecik lapuk tuapun masih je dipakai....tak ada wang buat shopping new boat!! Kasiannye negara jiran yg miskin ni....wkwkwkwkwk

    BalasHapus
  33. Gempurwaria banci kaleng, komennya bikin malu warga Malon yg lain. Asal ngetroll dan gak update perkembangan Alutsista kawasan. Cuma Malon Pur di Kawasan yg sepi Shopping.lol

    BalasHapus
  34. darul lawak 🤣🤣🤣🤣🙊

    BalasHapus
  35. Boat lapuk di refit....benar benar teruk malaysia...

    BalasHapus