24 Januari 2021

RMAF Unveils DJI Matrice UCAV Prototype

24 Januari 2021

DJI Matrice with atwo M4 assault riffles, effective for person target (photo : MFH)

The Royal Malaysian Air Force (RMAF) has unveiled a prototype of its Unmanned Combat Aerial Vehicle (UCAV) which uses DJI Matrice small Unmanned Aerial System (sUAS) as its platform.

The Drone is equipped with two SMEO/Colt M4 Carbine assault rifles. It is not known whether this is really an actual UCAV prototype or simply just an ‘experiment’ conducted by the Air Force.

228 komentar:

  1. Balasan
    1. DJI Matrice banyak di jual di Shoppe, Lazada, Tokopedia dan Glodok. πŸ˜‚πŸ€£

      Hapus
  2. gw punya mavic wkwkwk sama2 DJI :P

    BalasHapus
  3. ... It is not known whether this is really an actual UCAV prototype or simply just an ‘experiment’ conducted by the Air Force...

    πŸ€”πŸ€”πŸ€”

    BalasHapus
  4. ... It is not known whether this is really an actual UCAV prototype or simply just an ‘experiment’ conducted by the Air Force...

    πŸ€”πŸ€”πŸ€”

    BalasHapus
  5. Nih mesti sebab tak de Wang beli drone tempur...wkwkwkwk

    BalasHapus
  6. " Si bekicot ternyata bisa ngelawak juga.........🀣🀣🀣"

    πŸ‘‰πŸ‘‰πŸ‘‰ No low hanging fruit for La Fayette frigate. If you still believe Indonesia is going to buy that frigate, you are absolutely live in a fantasy world! πŸ‘ˆπŸ‘ˆπŸ‘ˆ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Di kolom komentar ada yg bales:

      "Pfft amateurs. We all know the low hanging fruit is always been the MobDin."

      Ngakak gw 🀣

      Hapus
    2. Sepertinya la fayette mentoknya di komisi I 🀷‍♂️

      Hapus
    3. Ada pepatah lama yg sangat relevan ttg hal ini ☝️

      Seorang perwira AD harus mampu berpikir 30 mil kedepan, seorang perwira AL harus mampu berpikir 300 mil kedepan......seorang perwira AU harus mampu berpikir 3000 mil kedepan ☝️

      Hapus
    4. Maksudnya piye mas? Kalau strategi jangka pendek serahkan ke perwira AD, kalau jangka menengah ke perwira AL, jangka panjang ke perwira AU gitu?πŸ€”

      Hapus
    5. Bukan begitu mas @Yowa.....rasanya ungkapan itu sudah cukup jelas πŸ‘‰ ini mengenai jangkauan/kapasitasnya πŸ€—

      Hapus
    6. "Think globally, act locally"......coba kita tengok kebelakang lagi, di era 50an, dimana kita gilang gemilang menggulung aksi pemberontakan yg disokong cia dan bbrp negara sekutu termasuk (singapura, malaysia, filipina dan taiwan)......2 trouble spot sekaligus.

      Lalu bandingkan dg penanganan operasi-operasi militer setelahnya.....terutama pasca insiden laut aru πŸ€”

      Hapus
    7. .......eeeeeeh, aku ga salah ketik menangani 2 g-spot seklaigus kan πŸ™„

      Hapus
    8. Artine wonge loro, wo g spot'e loro wkkwkwkkkk

      Hapus
    9. Lah jangka pendek, menengah dan panjang itu semua penting mas e. Semuanya berpengaruh trhdp hasil akhirnya kedepan...wong 19 detik ae berpengaruh kok😌

      Hapus
    10. Betul mas Yowa, tapi ungkapan diatas tidak bicara ttg hal itu....

      Disini tidak membicarakan mengenai "orangnya"....tapi lebih pada setting nya"

      Di era Sukarno, seorang kepala staf adalah jabatan setingkat mentri ☝️

      Di era orde baru,ancaman yg timbul sebatas pemberontakan dalam negri yg jika diatasi dg jangkauan visi/pemikiran seorang bermatra darat πŸ‘‰ hal ini sudah memadai.

      Namun disaat sekarang ini yg ancamannya multidimensi....tantangan pengawasan maritim dan ruang udara, ancaman agresivitas militer cina dll, jika dikelola dg jangkauan pemikiran seorang matra darat sudah sangat kedodoran.....πŸ‘‰ karena sesuai setting pd ungkapan diatas

      Atau sederhanya, jika yg dikedepankan adalah visi seorang matra darat, maka baru setelah musuh mendarat kita bisa melakukan aksi-reaksi πŸ€—

      Hapus
    11. Visi poros maritim membutuhkan seorang eksekutor dg jangkauan pemikiran dan kapasitas/kapabilitas yg sesuai.....tapi bisa dimaklumi, kondisi politik dalam negri belakangan kemarin lebih dominan daripada eksekusi visi poros maritim it sendiri

      Hapus
    12. Ashiaap paham mas e, berarti disini tak ada salah dan benar yo, hanya perbedaan dalam melaksanakan visi poros maritim itu sendiri yang mengutamakan kebutuhan jangka pendek seperti stop gap, dan pengadaan bersifat taktis dengan jangka panjang seperti kemandirian dan penguasaan teknologi...hmmmmπŸ€”πŸ€”πŸ€”

      Hapus
    13. Lebih dari itu mas Yowa......bagimana menginterpretasikan potensi ancaman, antara visi darat, laut dan udara tentu berbeda, begitu juga dg jangkauan pemikirannya ☝️

      Hapus
    14. Contoh sederhananya begini mas Yowa :

      Ketika operasi permesta, pak Suryadi Suryadarma langsung memerintah perebutan banyak lanud di sulawesi utara dan daerah sekitarnya: terutama mapaanget dan morotai ☝️

      Intelejen memberi info, cia sdg menyiapkan 2 unit bomber B-29 yg akan diawaki oleh para pilot philipina di wake island, ditengah samudra pasifik sana.

      Visi "menpangau" bisa mengukur daya jangkau (dari morotai bisa bebas menyerang dan meneror jakarta) dan skala kerusakan yg ditimbulkan akibat ulah pembom B-29 ini, serta memikirkan langkah utk mengganjalnya.....dg menduduki 2 lanud utama yg bisa didarati oleh B-29.

      Perbedaan visi dan skala kemasifan antara pemikiran bermatra darat, laut dan udara adalah, matra udara dan laut selain bisa mendukung operasi taktis yg dilancarkan oleh matra darat, namun kedua matra ini juga bisa merancang operasi strategis sendiri utk memukul musuh, jauh diluar wilayah teritori kita πŸ€—

      Hapus
    15. Sebaliknya, seorang "menpangad" jika mendapat laporan intelejen serupa.....apa tindakannya 🀷

      Pastinya akan kesulitan mengukur potensi ancaman, skala kerusakan yg timbul jika b29, dimana b29 itu akan dipangkalkan di Indonesia dan berapa jangkauan terbangnya.....dst-dst 🀷

      Hal ini relevan dg kondisi saat ini.....di era orde baru yg.kita hadapi adalah ancaman yg berasal dr dalam negri : gam, opm, fretilin......tapi sekarang kita menghadapi potensi ancaman yg skalanya jauh lebih masif dan datangnya dari luar negri 🀷

      Bagaimana potensi ancaman dari luar negri itu menyusun kekuatan .....tentu menbutuhkan sosok yg mempunyai visi jauh kedepan, sanggup menginterpretasikan ancaman serta tau cara berpikir calon lawan kita ☝️

      Hapus
    16. KNOW THE ENEMIES AS YOU KNOW YOURSELF. ( Machiavelli )

      Hapus
    17. Yes......yo nggono kui what i means πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  7. Experiment only... 😁 😁 😁
    Fix... Tak de wang, cm cari2 kesibukan biar kelihatan keje tak tido tido je... 😁 😁

    BalasHapus
  8. Anjrit Halu + Mimpi + Miskin nya kebangetan.. Wkwkwkkwkwkwkwk...

    Bayangin guys, mau seberat apa itu DJI Matrice supaya bisa nenteng M4 Assault Rifles.. hahahahahaha..

    Pur. Nah kau tengok UCAV baharu untuk TUDM.. wkwkkwkwkwkwk.. Bwahahahahahaha..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bisa..... Tambah balon gas.. 😁

      Hapus
    2. Anggap aja DJI Matrice nih weight nya 9.1 Kg, ditambah 2 senapan M4 (1 nya 3.52 Kg) yg weight nya 7.04 Kg, brarti total max weight nih drone malah jadi 16.14 Kg.. πŸ˜‚

      Malah jadi gak practical.. Apalagi klo ga ada penahan recoil tuk kerangka drone nya.. 🀣

      Hapus
    3. Beginilah kalo belum bisa bikin senjata nekat bikin drone pake senjata
      Jadinya halu

      Hapus
  9. Free ongkir kan ...
    πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  10. Duh, Masih canggih prototype drone buat petani kita

    BalasHapus
  11. Njerr....lawak aja dron Malon XIII xiii

    BalasHapus
  12. UAV/ucav TNI

    - 8 unit ch 4 rainbow
    - 3 unit Wulung
    - 14 unit scan eagle
    - aerostar
    - lsu 02
    - elang hitam

    BalasHapus
  13. Drone macam ni dijadikan ucav wkwkwkwk

    BalasHapus
  14. Drone ini endurancenya berapa lama pur? Hehehe hihihi

    BalasHapus
  15. Balon kuning kalau banyak bisa juga jadi ucav

    BalasHapus
  16. Drone ini berjaya antar rokok 1 slop je, lumayan buat tentera yg bertugas di perbatasan..

    BalasHapus
  17. opo kui..., ngono tok... akeh tunggale....

    BalasHapus
  18. Ini baru ucav Pur wkwkwkwkw namanya ucav black eagle/elang hitam

    https://id.m.wikipedia.org/wiki/Elang_Hitam#:~:text=Elang%20Hitam%20(PUNA%20MALE)%20atau,Drone%20ini%20pertama%20ditampilkan%20pada

    BalasHapus
  19. Malon bila kedekut guna balon udara untuk MPA je, zeppelin strong

    BalasHapus
  20. Khusus buat gempuur...M4 diganti dgn dildo ....🀭🀭🀭

    BalasHapus
    Balasan
    1. Knp tak diganti vita berapiapi yg aseli tempatan,,, lebih memberikan deterrent efect dikawasan... Begitu kira2..

      Hapus
    2. yoiii...malah bangga pakai senapang import M-4 kw2

      Hapus
  21. Kalau di tembakin bergantian apa nggak spining ? Kalau berbarengan apa tahan dengan gaya tolak balik senjata ? nggak percaya bisa sesuai target ... !!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak pe lar,,, buat nembak tupai je ni..

      Hapus
    2. Itulah mahakarya kaum intelektual top 5 university bumiputera KL

      Hapus
    3. Bener juga ya, top 5 university tapi analisa nya hanya mentoko di konsep ...aneh !

      Hapus
    4. Mmmmmmmpfh.......ya targetnya yg harus menyesuaikan dg arah laju pelurunya πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    5. Kae arane ulo marani alu ...

      Hapus
  22. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=505835617051014&id=100028737397858

    πŸ‘†πŸ‘†Mimpi basah negara sebelah yg tidak akan kesampean sampai kiamat.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaikat isrofil selesai niup sangkakala ni ttp jd angan2..

      Hapus
  23. Perbandingan Shopping UAV Pinoy dan Malon

    Pinoy
    - Hermes 450
    - Hermes 900

    Malon
    - DJI Matrice UCAV

    Keliatan banget bagai langit dan bumi Shoppingnya. Malon yg MISKIN, Kedekut & BANGKRAPS. Wkwkwkwkwkkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pinoy sedikit demi sedikit mulai bangkit dalam bidang militer

      Hapus
  24. Xaxaxaxaxaxaxa hadehhhh coba rifflenya d tembakkan apa g nyungsep itu dji kena hentakan/recoil dr senjata xaxaxaxaxaxaxa kelihatan kalau asal comot n pasang saja xaxaxaxaxaxaxa yaahhhh setidaknya ada kerjaan lah biar dapat uang kopi ehhh riset.....best pokoknya utk lulusan top 5 university of the world xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxacaxaxxaxaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa JOM SONGLAP!!!!! xaxaxaxaxaxaxaxaxa yyyuuuhhhuuu Malon nihπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

    BalasHapus
  25. sekarang sudah ada jammer scala terbatas untuk merusak sinyal drone yang dijual bebas.
    cukup untuk merusak sinyal drone merk DJI tsb.

    apa tidak terpikirkan sebelumnya oleh malon, sebelum merencanakan memasang senapan pada drone itu?

    jangan2 pihak musuh bisa merebut senapan yang dipasang dengan menjammer drone tersebut.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Patutlah malon tak bisa buat senapan serbu otaknya 1 CC wkwkwkwkw

      Hapus
    2. jelas banyak kelemahan bro....made in bumiputera je

      Hapus
    3. Senjata buatan malon aneh aneh wkwkwkwkw

      Hapus
  26. Belum ada heli real heli pengganti Nuri, sewa pun blm ada realisasi krn kedekut wang...kesian. sudah di kaki myanmar sangat.


    wkwkwk

    BalasHapus
  27. Pengalihan isu tetep kawal RASUAH LCS MAHAROGOL & DENDA RM180M KE BNS

    πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

    http://defense-studies.blogspot.com/2020/12/kementerian-pertahanan-tuntut-rm180.html?m=1

    πŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œ

    BalasHapus
  28. Beting Patinggi Ali ini terletak di dalam perairan Sarawak tetapi dianggap oleh China sebagai wilayahnya yang paling selatan.

    PUNYA MARUAH SEDIKIT LAH PURR..."Lebih baik berputih tulang dari pada berputih MATA" hahahahahah MALON BANGSA PENGECUT...

    Nelayan kita yang mahu ke Beting Patinggi Ali atau mana-mana pulau yang didakwa China sebagai miliknya (walaupun ia terletak di belakang rumah kita) boleh ditembak, ditangkap oleh anggota kapal-kapal pengawal pantai negara itu dan mungkin dibawa balik ke China untuk dibicarakan.
    Akhirnya, merengkok 20 tahun dalam penjara China.

    Saladin Siddiq Ketenteraan laut Malaysia terlalu lemah dan ketinggalan menyebabkan China memandang rendah kadaulatan laut Malaysia sehingga kapal mereka menceroboh sesuka hati mereka

    Lebih serius bagi kita, Asia Maritime Transparency Institute (AMTI) baru sahaja melaporkan bahawa dalam tempoh antara 1 Disember 2019 hingga 30 November 2020, China telah mengaturgerak kapal-kapal pengawal pantai mereka di Beting Patinggi Ali, Sarawak, sebanyak 287 hari

    BalasHapus
  29. Bacot
    Pelit
    Ketengan
    Sudah mendarah daging
    Tidak akan pernah berubah sampai kiamat

    BalasHapus
    Balasan
    1. #MenolakLupa

      Pensiun
      Pensiun
      Pensiun
      Pensiun

      πŸ₯±πŸ₯±πŸ₯±πŸ₯±

      😴😴😴😴😴

      πŸ’€πŸ’€πŸ’€πŸ’€πŸ’€

      Hapus
  30. Xaxaxaxaxaxaxaxaxa gara2 g ada berita beli senjata ehhh uploadlah berita riset prototype senjata....jreng...jreng...jreng...n hasilnya bikin mules seluruh warganet Asia n dunia xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa lulusan top 5 university of the world???????????? Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa yyyuuuhhhuuu Malon nih πŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

    BalasHapus
  31. Masa angkatan laut kalah ama kosgard???

    menhan mat sabu, isyukan angkatan LAUT KL KALAH ama CCG kok..

    terbukti AMTI, si LeMeS cabuttt masuk pulau om meneer haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

    “MENTERI PERTAHANAN DULU KATA COAST GUARD CINA LEBIH HEBAT DARI TLDM” HISHAMUDIN JAWAB ISU LAUT CINA
    https://www.youtube.com/watch?v=qTeV9Ru1a1A

    bukti AMTI si LeMeS KABURrrr
    https://twitter.com/i/web/status/1331813681525526528

    BalasHapus
  32. Palu gada 23 Januari 2021 22.34

    menlu KL yg mantan menhan KL inisiyal "H", keknya hrs ngantor di LCS gaesz,
    dia sebut kapal2 rrc gak ada lagi di perairan KL(ZEE) per agustus2020

    kenyataannya kapal CCG bulan november 2020, malah mangkal di LUCINTA eh LUCONIA SHOAL..
    ini mah bukan ZEE lagi yg disikat CCG,
    uda laut teritori 12NM KL kalo ituw pulau ituw diaku milik KL, kesian haha!🀣🀣🀣

    πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
    11:15 AM · Nov 26, 2020
    China and Malaysia are involved in another standoff over hydrocarbon exploration in the South China Sea. AIS data and satellite imagery reveal an ongoing staredown at sea: https://bit.ly/2UYXjl5

    bukti AMTI si LeMeS KABURrrr
    https://twitter.com/i/web/status/1331813681525526528

    πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

    258 hari gaeszzz.. CCG kemping haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

    BalasHapus
  33. palu gada 23 Januari 2021 22.51

    RRC resmi mengakui kedaulatan RI di KEPULAUAN NATUNA...

    RRC takut kami pake nama LAUT NATUNA UTARA haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


    sedangkan beting patinggi ali 287 hari di jaga CCG haha!🀣🀣🀣

    mana kuasa KL yg maha hebat duniya akherat ntuw....????

    Kapal China “Bertenggek” 287 Hari Di Beting Patinggi Ali
    https://defencesecurityasia.com/3589-2-kapal-china-bertenggek-patinggi-ali-berita/?fbclid=IwAR37NBMeU3qsJj82s7pZ7tHluTDeKQpVaDYJ-afv4Ak2H_zdolyXCsUQwOY&amp=1


    eiitt ada lagi komeng om putut, doi aja ngakak apalagi kita gaesz haha!🀣🀣🀣

    Putut Reza
    @putut_reza
    Replying to
    @AsiaMTI
    The yellow line can't pursue green line hahahahaha

    https://twitter.com/i/web/status/1331813681525526528

    BalasHapus
  34. Patutlah SABAH Minta Merdeka, Bansos penduduk Sabah kena rasuah rupanya wkwkwkwk.. di rasuah RM50...wkwkwkwk

    πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

    https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/03/560535/sprm-siasat-dakwaan-bantuan-diseleweng-di-sabah

    BalasHapus
  35. Patutlah SABAH Minta Merdeka, Dana Pendidikan Sabah kena rasuah rupanya wkwkwkwk.. di rasuah RM5,000...wkwkwkwk

    πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

    Penolong Pegawai Pendidikan terima rasuah RM5,000 ditahan SPRM

    https://amp.utusanborneo.com.my/2020/09/13/penolong-pegawai-pendidikan-terima-rasuah-rm5000-ditahan-sprm

    BalasHapus
  36. Padahal kalo punya nyali, udah bisa jadi trigger buat gebukin cina rame rame, sayang gapunya nyali, jadi di injek kepalanya cuma diam sahaje ! Pengecut !!!

    BalasHapus
  37. @GEMPORKWARIA AKA ASRIZAL RUSLI

    Baca Ini biar kau tidak BODOH, TOLOL, Reka-reka cerite dan cakap sembang.

    πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

    Sri Mulyani Bandingkan Tingkat Utang RI dengan Malaysia, Besar Mana?

    https://finance.detik.com/berita-ekonomi-bisnis/d-5323241/sri-mulyani-bandingkan-tingkat-utang-ri-dengan-malaysia-besar-mana

    BalasHapus
  38. Debt to GDP Ratio by Country 2020

    What countries have the largest debt in the world? Here is a list of the top ten countries with the most national debt:

    1. Japan (National Debt: ¥1,028 trillion ($9.087 trillion USD))

    2. Greece (National Debt: €332.6 billion ($379 billion US))

    3. Portugal (National Debt: €232 billion ($264 billion US))

    4. Italy (National Debt: €2.17 trillion ($2.48 trillion US))

    5. Bhutan (National Debt: $2.33 billion (USD))

    6. Cyprus (National Debt: €18.95 billion ($21.64 billion USD))

    7. Belgium (National Debt: €399.5 billion ($456.18 billion USD))

    8. United States of America (National Debt: $19.23 trillion (USD))

    9. Spain (National Debt: €1.09 trillion ($1.24 USD))

    10. Singapore (National Debt: $350 billion ($254 billion US))

    Mantan Propinsi Malon, Singapore masuk 10 besar daftar Negara Paling banyak HUTANG nya. Pantaslah bisa belanja Senjata Jor-joran aka Borong

    Indonesia Nomer berapa? Liat aja sendiri di websitenya

    πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

    https://worldpopulationreview.com/countries/countries-by-national-debt

    BalasHapus
  39. Jewawut 24 Januari 2021 01.24

    Jimmy Lapok Banyak rasuahhhhhh.....general dua org itu hari apa kes........kes navy hilang 1 billion apa kess...terlampau banyak rasuah di mendef......sepatutnya barjet oertahanan kita limpas 5 billion stahun..

    Ahmad Fuad Panthera Sedih tgk bajet makin menurun...tahu la negara berkecuali..tp jgn la smpi bajet ciput begini...

    Jalal Athan MMP ... kan kerajaan dah rampas harta2 ismet 1MDB ... harta kat TRX pon untung berpuluh2 billion lagi di tambah jual kapal equanimitty 500juta ,goldman sach pula kena bayar berbillion balik kat kerajaan lagi ditambah pembayaram IPIC kat kerajaan berbillion2... duit dari sini pon dah boleh kuatkan pertahanan negara beli kapal selam 10 buah pon boleh dah lagi SU57 30 buah.... ok admin boleh kasi up kat kerajaan..

    Shahrul Izswan Zulkifli Kerajaan yg bijak x akan kompromi dgn budget ketenteraan..sb mana2 negara yg punyai sistem keselamatan yg baik dan stabil akan memberi kepercayaan kpd pelabur asing utk melabur disebabkan negara di labur punyai jaminan keselamatan yg tinggi dan keamamanan yg terjamin..kamon la malaysia asik kena gelak je..perairan bocor..ruang udara lompong..senang2 nk sabotage dan mencuri hasil bumi malaysia ni..jgn jd loser la pundek

    Mie Kidek Makin lama Makin cipot duit nk beli barangan ketenteraan????

    Mohd Faizul Lg tinggi bajet lg kenyang la....������....bajet sblm2 nih kalau telus blh je dpt apa yg kita nak....markup sana markup sini, dpt la aset yg seciput tp harga mencekik...lg naya x dpt langsung....

    Sharil Ariffin Mangsa pertama adalah peruntukan latihan kena potong...

    Zairi Zain Kewangan negara masih lagi tenat. Jangan buat spekulasi yg memburukkan kerajaan. Najib tinggalkan tampuk pemerintahan dgn kadar hutang yang mencecah 12735790 juta billion usd pound sterling baht rupee taka tiki rumba.

    Jang Hard Hat Hutang turun temurun dr pm ke 4

    Hanapi Harun Dlm dunia ni,, negara mana kalau x de hutang??...semua negara yg ada atas muka bumi ni semuanya berhutang...x de negara pun yg x berhutang...

    Mana ko ambil hutang negara ni. Pergi la tengok kat bank negara punya repot. Pas tu tengok reserve negara berapa. Tenat sebab kerajaan skrg tidak pandai mengurus.

    Mohd Sidik Hafiz Zainudin nk kaji brapa lama lgi la...negara serantau pun dh mcm2 aset canggih dok ada,kita msih dok kaji lgi...

    Mohd Faizul Faizal Arsad projek mindef nih byk jd lubuk songlap duit sbb byk kontrak x diumumkan secara details sbb alasan mudah je nk jaga kerahsiaan. Mmg btul, sy setuju bab tu tp kna ada yg memantau utk elak ketirisan. Bila dh terbongkar baru la nk gelabah, tuduh org tu, tuduh org nih

    BalasHapus
  40. Jewawut 24 Januari 2021 02.50

    Defence Security Asia
    Kemarin pukul 08.07

    China Luluskan Undang-Undang Pengawal Pantai, M’sia Berhadapan “Masalah Besar”

    Malaysia akan menghadapi masalah besar dengan Undang-Undang Pengawal Pantai China (Coast Guard Law) yang diluluskan oleh Jawatankuasa Kongres Rakyat negara itu, badan pengubal undang-undang tertinggi China.

    Undang-undang kontroversi itu yang diluluskan hari ini memberi kebenaran kepada kapal-kapal pengawal pantai China untuk menembak mana-mana kapal asing (yang memasuki perairan yang didakwa sebagai miliki China).

    Ia (undang-undang pengawal pantai) memberi kebenaran kepada China untuk “mengambil apa-apa tindakan bersesuaian) untuk menghentikan atau mencegah ancaman daripada kapal-kapal asing.

    Selain itu, undang-undang terbabit juga membenarkan anggota pengawal pantai China untuk merobohkan apa-apa struktur yang dibina di atas terumbu yang didakwa China sebagai miliknya dan menaiki (boarding) serta memeriksa mana-mana kapal asing yang berada di perairan yang Beijing dakwa sebagai miliknya. Undang-undang Pengawal Pantai China itu juga membenarkan pengwujudan “zon larangan” (exclusion zone) untuk mengelak kapal-kapal asing dan krew mereka daripada memasukinya.

    Mengapa admin kata Malaysia akan berhadapan masalah dengan undang-undang ini?

    Ok, bayangkan kapal-kapal atau nelayan kita yang mahu menangkap ikan di Beting Patinggi Ali atau Pulau Layang-Layang yang China dakwa sebagai milik mereka di bawah “Nine Dash Line.” Di bawah Undang-Undang Pengawal Pantai China ini mereka boleh ditembak kerana memasuki perairan China.

    Undang-undang kontroversi itu yang diluluskan hari ini memberi kebenaran kepada kapal-kapal pengawal pantai China untuk menembak mana-mana kapal asing (yang memasuki perairan yang didakwa sebagai miliki China).

    Beting Patinggi Ali ini terletak di dalam perairan Sarawak tetapi dianggap oleh China sebagai wilayahnya yang paling selatan.

    Nelayan kita yang mahu ke Beting Patinggi Ali atau mana-mana pulau yang didakwa China sebagai miliknya (walaupun ia terletak di belakang rumah kita) boleh ditembak, ditangkap oleh anggota kapal-kapal pengawal pantai negara itu dan mungkin dibawa balik ke China untuk dibicarakan.
    Akhirnya, merengkok 20 tahun dalam penjara China.

    Apa akan jadi kepada resort di Pulau Layang-Layang dan apa-apa struktur yang kita bina di Pulau Layang-Layang dan terumbu karang lain di Laut China Selatan yang turut dituntut oleh China? Ya kemungkinan besar ia akan dirobohkan oleh China sebagaimana yang dibenarkan di bawah undang-undang China itu.

    Peruntukan “zon larangan” (exclusion zone) di bawah undang-undang China ini boleh menyebabkan kita bakal “kehilangan” pulau dan terumbu-terumbu karang yang telah kita duduki sekian lama dan menganggapnya sebahagian daripada Malaysia.

    Jika kita tidak berbuat sesuatu untuk menentang undang-undang pengawal pantai China, kita sudah boleh ucapkan selamat tinggal kepada sebahagian besar perairan kita di Laut China Selatan (yang dituntut oleh China).

    Tetapi apa opsyen yang kita ada?

    Jika China “park” kapal-kapal pengawal pantainya yang setiap satu beratnya mencecah 10,000 tan-12,000 tan di Beting Patinggi Ali atau Pulau Layang-Layang dan tidak membenarkan kapal atau bot nelayan kita menghampirinya, apa yang boleh kita buat.

    — DEFENCE SECURITY ASIA


    Hanani Najihah https://m.malaysiakini.com/news/534786
    pdhl beting ni dekat giler ngn malaysia..sume ko nk claim

    Mohd Raduan Wan A Ini bermakna China dgn sengaja menceroboh Kedaulatan Malaysia

    Zuhairi Fitri Jadahnya coast guard dia ada mcm gatling gun atas kapal,kita plakcuma ada yg pegang tu ja

    Yokoto Koto Jgn kmu org marah ba... Kn Malaysia pro cina

    Hafiez Norzlan Hmm.. Kita sentiasa tersepit dlm isu mcm ni. Nak condong ke US sgt pun, ekonomi kita byk bergantung di China.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jewawut 24 Januari 2021 02.52

      Zainal Abidin Klu politik Malaysia stabil mungkin Malaysia boleh hantar pemimpin tertinggi utk kawtim dengan presiden China...tapi dah puak2 politik tua tak guna kat Malaysia tgh gila kuasa...so bye2 ja la Beting Patinggi Ali dan Pulau Layang2....jgn harap la puak2 tua tak guna nih nak pk pasal benda nih...

      Nama Saya Shahrul Zainal Abidin dh kne sound dgn sultan Perak pun mcm x dengar je masih jugak nk berpolitik.. pimpinan tertinggi plak tu..buat malu je

      Faizullah Joe Mohamad Zizul USA target sabah melalui proksi israel tgh lambak bekalan senjata kepada filipina. China dah borong stok beras dari thailand sebanyak 50juta tan metrik utk tahun 2021 dan 2022. Harga beras d malaysia dah mula naik.

      Nor Zilawati Jusoh Malaysia ni luar dalam dijajah...dlm negara dijajah warga asing smpai dh tak terkawal,luar plak dibuli negara kuasa besar

      Mohd Fitri Price Sumathiran mksud dia mungkin ekonomi lani bnyk pati berniaga secara haram

      Hanani Najihah Price Sumathiran bangladesh rohignyq indonesia nepal africa

      Bertimbang Djiwa Indonesia pun melayu dibilang penjajah "alamaakk"

      Mohd Fitri Price Sumathiran rkyat juga main peranan bro ni rkyat kita bnyk buta hati bila pati bgi duit sewa jaa depa trus sewakan kedai kt pati

      Abel Al Ad Samidi ye.. masalahnya dlm negara pun dah ramai geng2 dorang.. dalam berkomunikasi di media sosial terutama di platform2 perniagaan pun geng2 ni tak guna perkataan Ringgit Malaysia tapi guna istilah Yuan..

      Hakim Nazir Awang ya yg mengkhianat tu pun bangsa melayu sendiri...sejak dari zaman dulu lgi sifat org melayu ada pengkhianat..

      Jiraya Sama Hantar kapal2 kita ke situ.. Buat macam indonesia.

      Abel Al Jiraya Sama kapal pun hanya ada seketul dua.. huhuhu.. made in Cine lagi tuu.. huhuhu

      Kedoc Kamil Malaysia entahlah sejak zamam PH terus jadi bodoh bebal semacam aja, sekarang zaman PN pun sama aja dah semacam bebalnya wilayah sendiri pun tak reti nak jaga

      Pengkritik Bebas Kedoc Kamil rasanya malaysia rosak sejak merdeka lagi .. kesan besarnya kita nampak dh nampak sekarang .. bezanya penjajah dah balik ke negara mereka masing2 .. itu saja .. walaupun dia dh balik mereka tinggalkan saka sampai sekarang ..

      Robert RS Klau kerajaan malaysia tidak mampu menjaga kedaulatan perairan Sarawak & sabah khas nya dan Malaysia am nya.. Bermaksud Persekutuan Malaysia gagal mempertahankan kedaulatan penubuhan Malaysia

      Rohaidie Mislanang X boleh kata ape kita sememangnya reallity memang djajah pun didarat ni plak dlaut akibat kerakusan silap manusia.terima la kenyataan,Kutuk2 Indonesia pn dia lagi tegas menangani bangsa komunis dnegara dia.malaysiaku

      Abu Miqdad Barangkali itu akses China untuk dapatkan Indonesia .Semua tahu bahawa Indonesia akan dirikan ibu negara baharu di Borneo untuk menggantikan Jakarta. Dan tak pasti pulak kalau pelaburan dari China tidak mesra dengan Indonesia, menyebabkan China meluaskan jajahan di Laut China Selatan sehingga kita juga terkena tempias .

      Bertimbang Djiwa Salah yang betol china nak kuasai malaysia karena ramai puak china di malaysia

      Tak Ter Lihat Seperti biasa melayu selalu nak bergantung pada kuasa besar..Tak mampu mempertahankan tanah air ..

      Isma Muhd Menteri Luar pun jenis LEMBIK nak buat mcm mana

      Hapus
  41. https://www.goodnewsfromindonesia.id/2017/07/20/peta-indonesia-diperbarui-begini-perbedaannya-dengan-yang-peta-lama

    Laut kita tambah luas, laut malon tambah sempit, kahkahkahkah

    BalasHapus
    Balasan
    1. South ledge yang sangat dekat ke malon malah diambil singapore, wkwkwkwk

      Hapus
    2. @Yowa38

      Malon selalu KALAH kalo berhadapan dengan Singapore bekas Propinsinya.. wkwkwkwkwkwkwk..

      Hapus
  42. Jewawut 24 Januari 2021 03.07

    Ikhwan Drago Nasri Isma Muhd kita kena berlembut dengan PRC CHINA, Kerana hubungan kita dengan China terlebih terlajak dan terlampau erat sangat ketat-ketat dan dianggap sebagai SATU FAMILY dengan PRC China

    Saladin Siddiq Ketenteraan laut Malaysia terlalu lemah dan ketinggalan menyebabkan China memandang rendah kadaulatan laut Malaysia sehingga kapal mereka menceroboh sesuka hati mereka

    Saladin Siddiq Kat kawasan laut Sarawak kawasan Luconia Shoal tu kwsn kena ceroboh

    Saladin Siddiq Undang2 laut antarabangsa telah menjelaskan China tiada hak keatas ZEE Malaysia jadi tindakan China masuk ZEE adalah salah dan tak boleh masuk. Malaysia mesti bertindak tegas drp diceroboh.

    Saladin Siddiq Kena teropong sikit pasal China. Diorang hari2 dok teropong siap ceroboh laut Malaysia siap hantar drone dasar laut kat kawasan Indonesia

    Muhamad Rizal Hambali Isma Muhd sekali China PRC tak beli sawit Malaysia menaggis oooi.

    Hazel Go Susah lah negara kita, dah lah aset ciput ja nak banding dgn ccp, nak bincang pun rasa nya bukan berani nak hadap ccp, dia ugut ja ja sawit kita��

    Nizam Jon Tak mustahil akan datang China anggap Semenanjung Malaysia milik mereka juga

    Ahmad Al Muqiieth Kat Msia pon da bersepah bangsa cina,, dalam kerajaan pon ramai cina,,mic,dap, gerakan, dong Zong semuanya cina,, belum kira lagi sekolah vernakular jenis cina kat Msia,,

    Aidil Akhlaken "buat apa beli kpl selam,jet,tank,kita nk perang dengan sapa?membazir!"-kata seorang menteri kerajaan langit,sambil beli dildo di shopee.

    Joe Jinggo Negara lain dah anggap malaysia ni sekutu China, tengok la vaccine yg dia buat pun dia letak malaysia dalam senarai yg paling cepat dapat, so kita expect apa dgn kerajaan nk lawan China?

    Abdul Razak Malaysia fikir ekonomi berbanding kedaulatan... Nak pulak dapat pak menteri kata negara kita siapa nak berperang... Senjata pon uzur macam mana nk lawan china klau de pimpin cm tu...

    Rc Muhd ~ Mlysia pnkut. Byk mkn budi, lastly body trgdai. Mlysia ni pngruh, shbt dri barat byk, anggota Nato, Kmanwel etc lg. Jgn d tggu brtndk skrg. Mtk bntuan mrka klu rsa x mmpu, jgn mnyorok mcm tikus sja.��������

    Naem Fahdly Kamaruddin Beli submarine takkan nak diam aje, kasi tembak la exocet tu

    Zul Zainol Dia ingat negara dia sj yg ada undang2..p mampus sama china dan baka komunis yg membiak di malaysia

    Wanz Wanz Berhutang lagi dgn China

    Indera Fikry Wanz Wanz yes, game on. eh jap beting patinggi ali tu dkt dngn srwk .risau la pula takut kerajaan jual srwk dkt china pasni sbb nk bayar hutang. ��

    Panglima Hitam Politik Malaysia pun gaduh Sama sendiri...melayu dengan melayu pun berebut Tahta perdana menteri.....

    Nodin Zenedin Tambah lg order kapal dr china



    SALAM SERUMPUN DARI CCG

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jewawut 24 Januari 2021 05.05

      PARAH-PARAH...

      Malaysia Military Power
      January 15 at 5:18 AM ·

      Dah Darurat

      Ye dah darurat kan

      Buat apa nak berpolitik lagi.

      Santuni Rakyat

      Cukup2 laah

      Contohi Boss Besar kami ini.

      Boss Besar kami x ada masa nak berpolitik.

      Dapat boat ajar anak dan isteri naik menyosori kawasan bencana

      tengok rakyat dia

      Itu Boss Besar Kami

      Yang Dipertuan Agong

      Daulat Tuanku

      MMP


      Jewawut 24 Januari 2021 05.09

      Raja tua kasih tengok sahaja, uluran bantuan pon tak de

      Sebastian Edwin Sampan? RIBS tu mana? Simpan sebab mahal kah?

      Hapus
  43. Jewawut 24 Januari 2021 05.04

    Defence Security Asia

    Myanmar dapatkan sistem pertahanan udara Russia, "Pantsir S-1", teruskan tradisi sebagai pembeli tegar sistem pertahanan Russia di Asia Tenggara.
    #defencesecurityasia


    Nama Saiyya Daus Negara kita para ahli politaik sibuk duduk bahagi kerusi untuk next pru this is kepala bana namanya

    Sam Khao Malu kt rohingya

    Md Yusri Mig 29 myanmar terbang lagi ke

    Mohd Rahman Md Yusri Myanmar negara miskin tpi Dr segi pertahnan negara mereka begitu jauh kedepan berbnding dgn Kita mlysia.

    Md Yusri Mohd Rahman ...hahahaha..this is malaysia man

    Muhammad Azromi Msia dah booking s-400

    DaengRiduan Iwin Adakah malaysia akan beli pasir S-1

    Azuan Maa DaengRiduan Iwin malaysia main ngan china jer��

    Khairul Anwar Kita terus yakin dgn Manpads

    MohdFadzli Mfs Myanmar nmpaknya lebih bijak berpolitik dari kita.

    Mohd Haniff MohdFadzli Mfs dgn myanmar pon kita dh kne tgl bab ni kan. Urm

    Alim Alim MohdFadzli Mfs pemimpinnya lebih mementingkan negara dpd tembolok sendiri .

    Akhmal Bahari Dah beli nnti bgtau..

    Azwanor Adreen Malaysia ada tp x nampak. Semua jenis halimunan. Ini kehebatan Malaysia.

    Roslan Nz Mintak2 musim darurat ni dapat mempercepatkan proses pembelian aset2 baru ATM

    Asnawi Ma'dee Kita kapal pon x siap2 memalukan

    Kapal SeLam Majulah politik Malaysia untuk duit kocek... Biarlah rakyat menderita...hidup Malaysiaku.


    KEHKEHKEH...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jewawut 24 Januari 2021 05.11

      12. Lebih serius bagi kita, Asia Maritime Transparency Institute (AMTI) baru sahaja melaporkan bahawa dalam tempoh antara 1 Disember 2019 hingga 30 November 2020, China telah mengaturgerak kapal-kapal pengawal pantai mereka di Beting Patinggi Ali, Sarawak, sebanyak 287 hari

      13. Sebelum ini, Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2018 Siri 3 mendedahkan China menceroboh perairan negara sebanyak 89 kali dari tahun 2016 hingga 2019

      14. Lebih serius, semasa pandemik COVID-19, China bukan sahaja meningkatkan pencerobohan mereka, bahkan turut bertindak menganggu operasi cari gali minyak dan gas di blok-blok minyak milik negara.

      15. Kapal China menganggu drillship Borr Gunnlod, kapal Sapura Constructor di Blok SK410 yang dioperasi oleh syarikat PTT daripada Thailand, Petronas Carigali dan KUFPEC.

      16. Ia sama seperti apa yang dilakukan oleh kapal-kapal pengawal pantai China dalam menganggu operasi kapal West Capella yang dibawah kontrak oleh Petronas awal tahun ini.

      17. Kita di Malaysia cukup mengetahui betapa benarnya realiti cubaan China untuk menjadikan Laut China Selatan sebagai ‘empayar maritim’ mereka; sejak 2012 lagi kapal mereka mengancam kapal seismic survey Petronas, sejak 2013 pula mereka mengadakan latihan ketenteraan dan memacak bendera China di Beting Serupai.

      18. Terkini, peristiwa ancaman kapal China ke atas kapal eksplorasi West Capella di bawah kontrak Petronas di dua blok penerokaan hidrokarbon kita iaitu Arapaima-1 dan Lala-1 sebelum berundur pada Mei lalu.

      Hapus
  44. Ni mesti tak de duit buat beli UAV wkwkwk miskin miskin

    BalasHapus
  45. @gempurwira
    @Unknown

    MEREMANG BULU ROMAKU PURR....tengok drones DJI Matrice + M4 ...AKU SOKONG LAH KALAU MACAM TU...UNTUK MENEMBAK PATI atau UNTUK MENEMBAK CHINA KOMUNIS DI BPA....

    SANGAT MENGGERUNKAN...πŸ€£πŸ˜‚πŸ˜… πŸ’πŸ™ŠπŸ¦§

    BalasHapus
  46. DJI Matrice with atwo M4 assault riffles, effective for person target (photo : MFH)

    The Drone is equipped with two SMEO/Colt M4 Carbine assault rifles. It is not known whether this is really an actual UCAV prototype or simply just an ‘experiment’ conducted by the Air Force.

    -----------------------------


    eh bujettt SOTOSOP gaesz haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

    dimana2 ucav pake bom ato rudal,
    baru kali ini tenteng m-4 karbin, KL kocak se-duniya..ngakak guling2 ahh haha!🀣🀣🀣

    BalasHapus
    Balasan
    1. m4 berat ama dimensinya jauuuhh lebih gede dari dron dji...

      KL giling, "SOTOSOP" ucav konon
      ngakak guling2 lagi ahhhh haha!🀣🀣🀣

      Hapus
    2. SOTOSOP Drawing modal malon itu.., untuk membuat senang hati bumi putera semenanjung.

      tapi BO'ONG

      πŸ€£πŸ‘ŽπŸ’πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ’πŸ‘ŽπŸ€£

      Hapus
  47. UCAV untuk memburu PATI yang masuk secara haram... MANTAP

    BalasHapus
    Balasan
    1. dengan senapan angin milik PATI pun GGK sudah mampos

      HAHAHAHAHA

      Hapus
  48. Kalau INDON Pastinya NGUTANG untuk dapatkan UCAV... WKWKKWKWKWKW

    BalasHapus
  49. Dahla NGUTANG.... nunggak bayaran lagi.... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Elang hitam buatan PT.DI

      pasti IRI

      πŸ€£πŸ‘ŽπŸ’πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ’πŸ‘ŽπŸ€£

      Hapus
  50. Nampaknya ada mainan baru lagi... Geng INDON semakin DENGKI... WKWKKWKWKWKW

    BalasHapus
    Balasan
    1. Elang hitam buatan PT di dapat dipersenjatai bom dan roket wkwkwkwkw

      Hapus
  51. Malon locdown sampai agustus
    Muhyidin mau dikudeta
    Raja malon kena kovid tapi didampingi 30 selir
    Partai umno mau kudeta
    Habislah malon
    Link nya www.malon,com

    BalasHapus
    Balasan
    1. hahahahaha
      mampus loe malon.
      cina pun sudah mulai ambil laut serawak

      Hapus
  52. List UAV/ucav TNI

    -aerostar
    - scan eagle
    - Wulung
    - ch 4 rainbow
    - rajawali 720
    - alap alap
    - lsu 02
    - elang hitam

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tapi sayang kapal survei china yang besar pusing pusing didal INDON hingga sejauh selat sunda... Dekat jakarta sudah tu... Wkwkkwkwkwkw

      Hapus
    2. Seluruh Kapal asing boleh lewat Alki ( alur laut kepulauan Indonesia) asalkan hidupkan Ais kalau kapal China mengalami kerusakan sebab tu kami usir wkwkwkwkw

      Hapus
    3. Alasan.... Wkwkkwkwkwkw cover malu? Wkwkkwkwkw

      Hapus
    4. Kapal CCG ceroboh laut malon tu kenapa tak diusir wkwkwkwkw

      Hapus
  53. Cara reaload nya terus ini gimana ��

    BalasHapus
  54. Berita terbaru admin...

    Kapal LMS SUNDANG sudah selamat sampai ke MALAYSIA...


    RMN’s second China-made Littoral Mission Ship (LMS) – Sundang – has arrived at its homeport at the Kota Kinabalu naval base in Teluk Sepanggar, this morning. She was greeted on arrival by the Eastern Command commanders and other officials, said the command in its social media post.

    Sundang sailed from Qidong, Shanghai, earlier this week. RMN took delivery of the ship just ten days ago at the Wuchuan Shipbuilding Co. Ltd, Wuchang port in Qidong, Shanghai.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tahniah kapal ni pasti tidak boleh digunakan lawan CCG wkwkwkwkw

      Hapus
  55. Hahaha tuk menakut2i tikus je nih how toys like dji drone brings 2 heavy gun paling hanya mainan anak2 tuh gun nyeits made from plastik hahha malon dah senang liatnye bodoh sanagt

    BalasHapus
    Balasan
    1. kasihan INDON pasti mereka tak pernah melihat UCAV bersaiz besar... Wkwkkwkwkwkw

      Hapus
    2. Indonesia sudah punya CH-4 Size Gergasi aka Besar.. wkwkwkwkkwkwk..

      Malon masih HALU+MIMPI DJI + M4 Carbine.. wkwkwkwkkwkwkwwk

      Hapus
  56. Malon ada tak ucav macam ch 4 dan elang hitam yang mampu menembakkan roket dan bom kami TNI AU telah punya 8 unit ch 4 rainbow wkwkwkwkw

    BalasHapus
  57. Nak tanya INDON kata banyak UAV masa kapal survei china yang besar pusing pusing didalam INDON hingga sejauh selat sunda tanpa dikesan... Dekat jakarta sudah tu... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Seluruh Kapal asing boleh lewat Alki (alur laut kepulauan Indonesia) asalkan hidupkan Ais wkwkwkwkw

      Hapus
    2. Banyak la alasan kamu....

      Maknanya kapal itu bolos denagn mudah... Wkwkkwkwkwkw

      Hapus
    3. Baca tu pur wkwkwkwkw

      https://id.m.wikipedia.org/wiki/Alur_Laut_Kepulauan_Indonesia

      Hapus
  58. The Drone is equipped with two SMEO/Colt M4 Carbine assault rifles. It is not known whether this is really an actual UCAV prototype or simply just an ‘experiment’ conducted by the Air Force.


    Nampaknya dalam diam.... Luarbiasa..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini bukan ucav bro ucav tu macam ch 4 rainbow dan ucav elang hitam TNI AU baru nama ucav bro kalau macam ni baru drone sipil yang cuma dipersenjatai wkwkwkwkw

      Hapus
    2. Bro foto yang di tunjuk oleh admin tu hanya foto contoh... Itu bukan foto dari pihak RMAF tiada siapa tahu bentuk UCAV milik RMAF bagaimana... Faham tak.. Wkwkkwkwkwkw

      Hapus
    3. Faham,ucav milik RMAF malonsss mainan anak kecil πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    4. Kami TNI AU dah punya 2 jenis ucav yaitu ch 4 rainbow dan elang hitam wkwkwkwkw

      Hapus
    5. Hebatan UCAV MILIK RMAF MALONSSS lah broo.

      Drone tercanggih seantero planet named,dan jngn lupa hasil engineering top5 university of berukπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    6. HAHAHAHHAHAHAHHA HALU!!

      The Royal Malaysian Air Force (RMAF) has unveiled a prototype of its Unmanned Combat Aerial Vehicle (UCAV) which uses DJI Matrice small Unmanned Aerial System (sUAS) as its platform.

      Kutip nya lengkap² Pur.
      Jelas² dibilang "uses DJI Matrice"
      Korang ngarap apalagi?

      Benar²..
      Baca doang ga bisa, pantasan aja terjemahin blue print gagal!
      πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  59. Muhammad Azromi Msia dah booking s-400

    DaengRiduan Iwin Adakah malaysia akan beli pasir S-1

    Azuan Maa DaengRiduan Iwin malaysia main ngan china jer��
    ----_----_-------_-------_------_------

    Pur, dengar-dengar malonsss nak beli pasirrr yaπŸ˜±πŸ˜±πŸ˜±πŸ˜±πŸ˜±πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  60. Kepada gempur tolong dibuka link bawah ni tentang Alki

    https://id.m.wikipedia.org/wiki/Alur_Laut_Kepulauan_Indonesia

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jangan dibuka Pur,nanti kamu girap-girap πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. Bro.. Jangan nak tutup kelemahan... Soalannya mudah kenapa tidak dikesan awal kapal survei china mula mematikan AIS..? Malah INDON sendiri tidak tahu kemana saja kapal itu sudah pergi selama ia mematikan AIS...

      Kapal survei china hanya dikesan oleh BERBEKAMLAH di Selat SundA... dan kapal China beralasan AIS mereka rosak.. Wkwkkwkwkwkw

      Hapus
    3. Blebek blebek blebek πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜€

      Hapus
    4. Kapal China tu cuma melintas di Alki 1 yaitu di selat Sunda wkwkwkwkw

      Hapus
    5. Kamu pasti sepanjang ia mematikan AIS...? INDON sendiri tak tahu kemana saja kapal survei tersebut kerana ia hanya dikesan diselat sunda... Wkwkkwkwkwkw

      Hapus
    6. Jangan suka BERHALUNISASI bro.. Wkwkkwkwkwkw

      Bagaimana kamu kata kapal survei ikut jalur laluan sedangkan ia mematikan AIS... hanya ketahuan pun sudah diselat sunda... Wkwkkwkwkwkw

      Hapus
    7. Jngn dijelasin bro@nusa.
      GK bakal paham sigempur πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    8. Bisa sejauh mana sih dia pergi?
      Lagian Pur, mereka ini kan memakai alasan lewat ALKI makanya dibolehin masuk, pas di dalam bertingkah.

      Beda dengan CCG yang jelas² masuk perairan Malay, ga dihadang sama TLDM.

      Hapus
    9. Wkwkkwkwkwkwkw.... Kamu sendiri nertanyakan Bisa sejauh mana sih dia pergi? Maknanya INDON pun tak tahu sudah kemana dan sejauh mana kapal itu sudah pergi didalam perairan INDON... Npak tak... Masih geng INDON tak jelas lagi...? Wkwkwkkwwkwk

      Hapus
    10. Dia cuma melintas di perairan Alki 1 yaitu di selat Sunda pasti di perbolehkan lah wkwkwkwkw

      Hapus
    11. Memangnya wajib kapal yang melintasi jalur pelayaran internasional di awasi terus-menerus ?

      Hapus
  61. "..The Royal Malaysian Air Force (RMAF) has unveiled a prototype of its Unmanned Combat Aerial Vehicle (UCAV) which uses DJI Matrice small Unmanned Aerial System (sUAS) as its platform.."

    =====
    R M A F.

    Kurang jelas?

    Hwakakkkkakakkakak..

    Ini cocok buat KL hancurkan CCG.

    LoL

    BalasHapus
  62. "..uses DJI Matrice.."

    Kurang jelas ya?

    Hwakakaakakkkk...

    πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  63. UCAV versi KL gaeesss..

    Pasti se ASEAN iri dengki ama UCAV punya KL ini..

    Hwakakakakakakak...

    BalasHapus
  64. U C A V = DJI Matrice

    Jiahahahahahahahaaaaa..

    BalasHapus
  65. Konon diluluskan drone Sea Guardian..

    Ternyata yang dimaui RMAF = DJI Matrice


    Huahahahahaahahhhaa....

    BalasHapus
  66. UCAV ni untuk memburu PATI je.... Tak perlulah yang mahal mahal... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Muhammad Azromi Msia dah booking s-400

      DaengRiduan Iwin Adakah malaysia akan beli pasir S-1

      Azuan Maa DaengRiduan Iwin malaysia main ngan china jer��
      ----_----_-------_-------_------_------

      Pur, dengar-dengar malonsss nak beli pasirrr yaπŸ˜±πŸ˜±πŸ˜±πŸ˜±πŸ˜±πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    2. Mau ditembak mati di tempat ? ��

      Hapus
  67. DJI Matrice = UCAV KL!

    Luar biasa...

    Hahahahaahhahaaa

    BalasHapus
    Balasan
    1. Drone DJI hanya di Malaysia yang dijadikan prototipe UCAV

      Hapus
  68. UCAV versi si miskin niih gaesss..

    Irit duit.

    Hahahahahahahaaa

    BalasHapus
    Balasan
    1. Motto petinggi ATM ; "Jika ada pilihan yang murah kenapa harus milih yang mahal"

      Hapus
    2. Mereka tak tahu kah?
      Tiap hari si gempur bicara bual demi negerinya nampak kuat..

      Ternyata dibanting RMAF ama UCAV DJI Matrice..

      HAHAHAHAHAHAHAAA

      Hapus
    3. Demi negara si pur siap dihina ��

      Hapus
  69. Ooh ya.

    Ini DJI Matrice sewa pula kan?

    Hahahahahahaaa

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bukan nyewa, melainkan hasil sitaan dari orang setempat

      Hapus
  70. Drone bikinan ENGINEER haibat KL.

    Hwakakakakkakakak..

    Jelas jelas tertulis RMAF itupun dia tak akui.

    Hwakakakakakakak...

    BalasHapus
  71. Nyamok gagal, ada yang baru gaess..
    "UCAV" DJI Matrice..


    Hahajahahahaha..

    BalasHapus
  72. UCAV ni untuk memburu PATI je.... PATI dari sebuah negara tu.... Hari hari cuba menyusup masuk ke MALAYSIA dnegan adanya UCAV memantapkan lagi kawalan sempadan.. Kasihan PATI... Negaranya sendiri sukar mendapatkan kerja..

    BalasHapus
    Balasan
    1. MALON MEMANG LAWAK
      Berita PATI... selalu besar dan jadi topik menarik
      PATI itu sebagian besar KERJA DI PERKEBUNAN

      TAPI SEMUA MALON MENJADI DIAM, TAK ADA YG BICARA
      => 110.000 Turis CINA yang halimunan
      => PERNIAGAAN & PERUMAHAN dikuasai CINA
      => CCG KEKAL DI BPA
      => SAMPAI BOMBER MELAYANG LAYANG DI ATAS KEPALA... SEMUA BILANG TAK TAMPAK DI RADAR

      Hapus
  73. Kasihan PATI mereka akan diburu oleh UCAV BERSENJATA...

    BalasHapus
    Balasan
    1. MALON MEMANG LAWAK
      Berita PATI... selalu besar dan jadi topik menarik
      PATI itu sebagian besar KERJA DI PERKEBUNAN

      TAPI SEMUA MALON MENJADI DIAM, TAK ADA YG BICARA
      => 110.000 Turis CINA yang halimunan
      => PERNIAGAAN & PERUMAHAN dikuasai CINA
      => CCG KEKAL DI BPA
      => SAMPAI BOMBER MELAYANG LAYANG DI ATAS KEPALA... SEMUA BILANG TAK TAMPAK DI RADAR

      Hapus
    2. cukup tembak senapan angin je ni UCAV udah jatoh.. sama sperti askar malon.. wkwkwkwkwk

      Hapus
  74. Itu pemantiknya otomatis ya? πŸ€” kok kayak sekedar drone dicantolin senjata hehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Itu yang bikin saya gagal paham juga dan nanti ini cara reaload amunisinya gimana caranya ?

      Hapus
  75. Mereka tak tahu kah?
    Tiap hari si gempur bicara bual demi negerinya nampak kuat..

    Ternyata dibanting RMAF ama UCAV DJI Matrice..

    HAHAHAHAHAHAHAAA

    BalasHapus
  76. UCAV = drone murah DJI buatan CHINA!

    HWAKAKAKAKAKAKAK

    BalasHapus
  77. Orang sulu ketawa aja liat ginian..

    Hwakakakakakaakak

    BalasHapus
  78. Tinggal dilempar ama jaring, dapet daah senapan gratis 2 bijik.m

    Hwakakakakakak..

    BalasHapus
  79. Balasan
    1. Nikmati saja masa-masa pensiunannya, tidak perlu repot-repot balik ke sini lagi

      Hapus
  80. Kasihan PATI mereka akan diburu oleh UCAV BERSENJATA... Wkwkkwkwkwkw MANTAP

    PATI semakin kesukaran guys..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kami dah punya 8 unit ucav ch 4 rainbow dan ucav elang hitam wkwkwkwkw

      Hapus
    2. MALON MEMANG LAWAK
      Berita PATI... selalu besar dan jadi topik menarik
      PATI itu sebagian besar KERJA DI PERKEBUNAN

      TAPI SEMUA MALON MENJADI DIAM, TAK ADA YG BICARA
      => 110.000 Turis CINA yang halimunan
      => PERNIAGAAN & PERUMAHAN dikuasai CINA
      => CCG KEKAL DI BPA
      => SAMPAI BOMBER MELAYANG LAYANG DI ATAS KEPALA... SEMUA BILANG TAK TAMPAK DI RADAR


      PASTI SEMAKIN SUKAR LAH BUMIPUTRA... MAU KERJA DIMANA.. TINGGAL DIMANA.. SEMUA DIBORONG CINA

      Hapus
  81. Hanya dengan ketapel drone nya sudah K.O dan M4-nya bisa dijadikan barang rampasan

    BalasHapus
  82. UCAV DJI Matrice... Pilihan yang bijak.. Kos murah boleh. Dibeli dalam jumlah besar dan part mudah diprolehi... Kalau rosak teruk beli je baru... Nampak tak bykan beli 2..3 buah je... Wkwkkwkwkwkw tu pun beli dwngan dana UTANG macam satu tu... Wkwkkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. TNI AU telah mempunyai dan mengoperasikan 8 unit ch 4 rainbow dan PT di juga ngembangin ucav elang hitam yang dilengkapi roket dan bom wkwkwkwkw

      Hapus
  83. Jewawut20 Januari 2021 02.08

    Asrizal Rusli Beli LCA F/A-50 18 buah, percuma Pohang-class 2 buah..kalau jadi kenyataan aku janji akan meminati K-Pop termasuk drama dan band-nya..aku juga akan sertai army BTS untuk melengkapkan lagi sokongan aku kepada produk Korea Selatan. ��

    Khairul Zack Asrizal Rusli try hard nampak...haha

    Malaysia Defence Review Asrizal Rusli xkot mungkin frigate
    ___________________________________________

    Arizal Rusli aja gempurwaria penggila "BTS" GUYS😱😱😱

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hwakakkakakakaka...
      Mengemis Pohang Class..

      Tiap hari menghina pinoy yang dapet Pohang class, ternyata si gempur pun ngarep Pohang class.

      hwakakakakakak

      Lawak..plus mimpi gaesss

      Hapus