29 Januari 2021

Skadron Udara 6 Mendapatkan Tambahan 1 Helikopter NAS-332 Baru

29 Januari 2021

Helikopter NAS-332 Super Puma baru dari PT DI melengkapi Skadron Udara 6 TNI AU (photos : Skadron Udara 6)

Jum'at berkah. Kita acapkali mendengar kata-kata ini. Dan pada hari Jum'at ini memberikan keberkahan tersendiri bagi Skadron Udara 6.

Tepat hari ini Skadron Udara 6 menerima tambahan alutsista baru, satu unit Helikopter NAS-332 Super Puma mendarat di Apron Skadron Udara 6 setelah diterbangkan dari PT Dirgantara Indonesia (PTDI) di Bandung. Pesawat ini diterbangkan oleh Letkol Pnb Risdiyanto, S.T., M.I.K. mewakili Pilot PTDI dan didampingi Komandan Skadron Udara 6, Letkol Pnb A.M. Mulyono, S.E.

Helikopter Super Puma H-3218 (photo : PTDI)

Helikopter NAS-332 Super Puma dengan nomor registrasi HX-3315 yang nantinya akan berubah menjadi H-3218 ini mempunyai perbedaan dengan helikopter lain yang sudah memperkuat Skadron Udara 6 sebelumnya. Teknologi yang lebih canggih tentunya, karena heli ini sudah dilengkapi dengan panel instrument Glass Cockpit dan memiliki kemampuan terbang NVG untuk operasi malam hari.

Besar harapan kita semua, dengan datangnya armada baru ini menjadikan Skadron Udara 6 semakin jaya di udara dan seluruh anggota Skadron Udara 6 semakin mantap menjadi Prajurit yang Benar, Berani, Berbhakti.

278 komentar:

  1. Balasan
    1. Di skd 6 cuma no 17 yg versi cougar, keliatan dari bodynya yg dilengkapi antena tcas + intake nya ngga pake model saringan + di "pantat"nya ada tonjolan spt caracal

      Hapus
    2. ๐Ÿ‘ˆjangan ngomong tentang pantat oom๐Ÿ‘ˆ


      ada yang tersinggung nanti
      ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  2. Loh loh loh shoping shoping lagi, kasian yg SEWA pun CANCEL


    WKWKWKWKKWKWKKWK

    BalasHapus
  3. nambah teros, beda dengan sebelah yang cuman sewa dan beli 3 BIJI ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Beli pun belum tentu bro...nunggu utangan dari majikannya...si chin peng ๐Ÿ˜‚

      Hapus
  4. Gempur kami nambah heli baru lagi, gak pake sewa lho wkwkwk

    BalasHapus
  5. Tahniah, dana wakaf, zakat, hibah keagamaan masuk skema incaran goment sebagai pemasukan negara, tahniah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tahniah dana tabung haji dan dana pensiun ATM digunakan untuk bangun LCS Maharogol.. wkwkwkwkwkkwkwkwk

      Hapus
    2. LAST LAST AMSYONG HANYA BERJAYA DI DARAT.

      Hapus
  6. Hmmm takziah, kesian harga telur indon turun banyak sementara harga pakan naik dah 3x, siap siap peternak indon bangkrap

    BalasHapus
    Balasan
    1. Asuwandaruw suka 2biji telor gantung punya Gempurwira aka Asrizal Rusli.. wkwkwkwkwkkwkwk

      Hapus
    2. Hmmmm takziah, kesian harga minyak bensin naik RM2, mana lagi LOCKDOWN 8 bulan.. wkwkwkkwkwkwk

      Siap-siap warga Malon banyak yg bunuh diri karena ekonomi semakin sulit karena LOCKDOWN.

      Hapus
  7. Turut berduka kat indon kat sini yang rajin halu, lundin dah pastikan project klewang, CMS, rudal dan macam. 2 keperluan dari Saab, dah mundur, hakikatnya kapal klewang saat ni hanyalah ada hull kosong macam. Kapal ikan, turut berduka indon๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Senjata dam elektronik bisa cari yg laen..

      Hapus
    2. bisa pakai CMS Eropa dan Exo MM40 B3 kayak KCR 5&6 yang pasti tidak ompong ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Turut berduka๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
    4. Kemiliteran aja lu bego, udah ngurusin selangkangan aja yg cocok ama lu

      Hapus
    5. Pakai yg lain tak payah pening,,

      Hapus
    6. Hari hari halu lancar kan klewang konon, Desember konon, hakikatnya cuma ada Hull kopong kapal ikan๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜Œ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    7. Ruw, dibayar berapa lo buat ngetroll?

      Hapus
    8. Kalo hull kosong dapat balon tuh apa lon?
      hehehehe

      Hapus
  8. Bertabahlah rakyat indon kena tipu halu meroket

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tabah aja km nnti klo kena musobah

      Hapus
    2. Bahasa malon mana dikenal kata halu..loe Malon KW ya ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Bertabahlah pengikut sekte Baliho Rizeq Shihab kerena junjungan kalian bakal di penjara 10 tahun

      Hapus
    4. Yang meroket hutang n korupsinya, betul.

      https://www.google.com/amp/s/m.akurat.co/1034168/korupsi-terbesar-terjadi-di-rezim-jokowi-tapi-kpk-tak-bertaji

      AKURAT.CO, Direktur Sabang Merauke Institute, Syahganda Nainggolan menilai bahwa angka korupsi Indonesia pasca rezim Presiden Soeharto atau era reformasi semakin merajalela. Ia membuktikan hal itu dengan membandingkan suatu kasus dari rezim ke rezim pemerintahan di Indonesia. Syahganda Nainggolan mencontohkan angka korupsi dalam skandal PT. Asuransi Jiwasraya lebih besar daripada kasus pembobolan Bank Bali di era Presiden Bahaharuddin Jusuf Habibie (BJ Habibie), dan kasus pembobolan Bank Century di era Presiden Susilo Bambang Yudhoyono (SBY). "BPK bicara sampai sekarang Rp.17 triliun kerugian negara (dalam kasus Jiwasraya). Kalau dibandingkan masa Habibie itu cuma 400 miliar dolar (Amerika Serikat), semua orang Indonesia heboh. Zaman SBY Bank Century Rp6,7 triliun orang bilang sudah gila Indonesia. Sekarang, kita gila semua," kata Syahganda dalam diskusi di kawasan Kalibata, Jakarta, Kamis (5/3/2020).

      Hapus
    5. Kalo lu nanti mau pilih paspor mana?
      China atau Philippines?

      Hapus
  9. Ekonomi bisnis,, penjualan rokok diperkirakan turun banyak tahun ini, akibat kenaikan pajak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sebaiknya kau ngemis di lampu merah atau jual dubor ke om2 maho.. wkwkwkkwkwkwk

      Hapus
    2. Pikirkan harga minyak sawit je lah kau๐Ÿคช

      Hapus
    3. Sawit indon pon kena sakat Europe ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
    4. Sawit di banned europe -> Tdk ngaruh

      kita pakai untuk B30

      Hapus
    5. Ciee cieee
      malon datang ke Pertamina untuk diajarin caranya buat B10 wakakakak
      salam hormat dong kepada guru

      Hapus
  10. Sundaldaru udah gila gara2 rekening sembahannya di blokir

    BalasHapus
  11. Atas gua IRI dan PANAS ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ ๐Ÿ‘†

    BalasHapus
  12. Mantab PTDi produksi sndri dlm negeri hemat biaya.

    BalasHapus
  13. Adakah halu indon akan Rafale, iver, FFM, dan macam macam akan berlanjut? Kita tengok jer, biar kucing tertawa

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rafale halu? itu yang cakap CEO DASSAULT AVIATION, bukan kami ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Lah Perancis tu yg kena prank ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
    3. Lah yang sana yang cakap dibilang prank. Kalau yang disini yang klaim itu baru prank, macam nak beli mistral, dokdo, mini dokdo, prank๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    4. Prancis kenak prank? mimpi lu? udah G2G itu beda dengan negara lu ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜

      Hapus
    5. jangan kan mistral dan dokdo, buat lengkapin FFBNW aja udah satu dekadek pun belum juga selesai ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    6. Memang dalam istilah bahasa malon ada kata halu yo ndar wkwkwk

      Hapus
    7. Santai lon...lu main gih sama balon kuning dulu

      Hapus
  14. Udah miskin bodoh sombong lagi sungguh ketoloan hakiki malon...malon

    BalasHapus
  15. Jadi indon faham akan ada dana 11.000 triliun, ternyata perasaan kebajikan rakyat kecil, dana zakat ini itu nak di ambil๐Ÿ˜ญ๐Ÿคค๐Ÿคค๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malays sejak lama guna dana wakap dan dana haji rakyat malon dan di rasuah pulak..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Oooh, yang pakai kotak amal untuk dana teror itu kah๐Ÿ˜Œ

      Hapus
    3. LCS gunakan dana tabung haji yg di rasuah govement

      Hapus
    4. Tabung haji? Macam ko sindir partai indon tu๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    5. Shemalay nanti mau pake paspor apa?
      China atau Philippines?

      Hapus
  16. Balasan
    1. Shoping, shoping, shoping, shoping itu namanya bukan diulang

      Hapus
    2. Heli yang sama, berita yang diulang.

      Hapus
    3. http://defense-studies.blogspot.com/2021/01/pelatihan-menjelang-serah-terima.html?m=0

      Hapus
    4. @rempit
      Jelas hebat.. pencitraan dan hutangnya, nomer wahid.

      Hapus
    5. Tapi ia baru lho di beli zaman Jokowi... Jokowi mantap ๐Ÿ‘๐Ÿ˜‚

      Hapus
    6. Ahh yg betul,Jokowi naik Presiden thn 2014 langsung menanggung hutang Rp 2500 Triliun warisan bapak sby wkwkwk di

      Hapus
    7. @rempit, era SBY lebih.
      ·6 Helikopter EC725 dari Perancis
      ·3 Helikopter Super Puma NAS332 dari Perancis

      Hapus
    8. @rempit
      Jika 2.500 triliun itu dalam kurun waktu berapa tahun, berapa presiden.
      Jaman pak anu sekarang utang sudah mencapai lebih dari 6.000. wow...prestasi luar biasa.

      Hapus
    9. Maybe indon nak cakap jualan indosat, kapal tangker, korupsi bansos๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
    10. ☝️sungguh kesialan apa orang tuanya punya anak macam ini

      Hapus
    11. Iskandar@ wajar utang Indonesia sekarang Rp 5000 triliun,setengahnya hutang warisan SBY Rp 2500 Triliun wkwkwk

      Hapus
    12. Tipu lagi dah 6.045 triliun cakap 5000 triliun ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
  17. Malays sejak lama guna dana wakap dan dana haji rakyat malon dan di rasuah pulak..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  18. wandaru CS mulai aktif ๐Ÿ’†

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ngamuk gara2 rekening udah diblokir๐Ÿคท‍♂️

      Hapus
  19. Balasan
    1. Jiran malon tuh takut Indonesia jadi negra besar maju.
      Biadab tuh Agem malon

      Hapus
  20. http://garudamiliter.blogspot.com/2021/01/pindad-cobra-panser-lapis-baja.html?m=1

    BalasHapus
    Balasan
    1. PT Pindad akan membuat 22 kendaraan tempur senilai US$ 80 juta. menggadeng perusahaan Czech, Excalibur Army Group dari CzechoSlovak Group.

      Hapus
    2. Akan๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
    3. ☝️gila๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ

      Hapus
  21. Jumat Berkah
    Alhmdulilah PTDI lancar jaya

    BalasHapus
  22. oowh...
    helikopter ini yang kemarin putar putar terbang di atas kota cimahi.

    ๐Ÿ’ช๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ’ช

    BalasHapus
    Balasan
    1. Heli tu nak sebarkan berita, kat rakyat akan ada hutang baru 1.645 triliun๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
    2. ya kalau kamu gak mau bayar pajak silahkan keluar dari negara sini.

      percuma ada orang sperti kamu kalau jadi sampah doang. dan kotor, bau, busuk pula

      hush hush....

      Hapus
    3. Lah partai tu tak malu ke hutang tapi suruh rakyat yg bayar? Salah apa rakyat tak ikut hutang tapi suruh bayar? ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
    4. Hedew, fitnahnya udah keterlaluan, lu manusia apa dajjal

      Hapus
    5. @unknown...
      loe manusia bukan, kalau loe gak suka dengan pemerintahan sekarang.
      proteslah dengan baik.

      jangan pura2 sebagai orang malon kowe....

      kalau susah gak suka disini, silahkan angkat kaki dr RI dan jadi warga negara malon sana

      Hapus
    6. Kesian indon halu๐Ÿ™Œ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

      Hapus
    7. Daru keluar aja dri negara ini daripada jadi setengah sampah setengah hewan

      Hapus
    8. Kesian sundaldaru gila๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  23. Balasan

    1. https://youtu.be/v1R6EOnUD-I

      Menolak lupa

      Hapus
    2. Dengerin ceramahnya biar adem.

      https://youtu.be/yCc2nYB9sxc

      Hapus
    3. Kalau nak adem dengar ceramah abu janda ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    4. Ini lebih adem

      https://youtu.be/N_JQo_Amlms

      Hapus
  24. Alhamdulillah,, jumat hujan membawa berkah dapat heli baru lagi,,, semangat ๐Ÿ˜Ž

    Buat yg helinya msh ondeway,, perbanyak sabar, musim hujan lg lebat, wabah covid blm usai, banyak2 doa pur๐Ÿ™‚

    BalasHapus
  25. Dengan DP 35 % untuk 6 little bird minimal Malon dapat 2 little bird..
    Tp kok nggak datang 2..jangan2 DP little bird di songlap Najib cs..wkwkwkwkwkwkwk..
    Ingat kasus sky gaek Malon bayar uang parkir ehhhh ternyata nggak dibayarkan...!!

    BalasHapus
  26. Kompas, presiden jokowi cakap potensi pemanfaatan dana wakaf zakat, dan sumber keagaaman pertahun 2.000 triliun ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. percuma ada manusia di muka bumi ini kalau seperti kamu.

      sampah, busuk, bau...

      hush husssh.....

      Hapus
    2. Kalau memang paham dana wakaf itu digunakan untuk apa ya jelaskan dong, jangan beraninya cuma kentut doang lewat mulut

      Hapus
    3. Lah apa pasal menteri keuangan, orang partai cakap dana zakat, wakaf mau guna pakai infrastruktur? ๐Ÿ˜๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

      Hapus
    4. Menteri keuangan orang partai? Hedehhh ni orang ngelem aibon nya kebanyakan deh

      Hapus
  27. Heli super puma paling Gress sekawasan dgn teknologi termutakhir...
    Wkwkwkwkqkwj

    BalasHapus
    Balasan
    1. bukannya heli NURI paling gress sekawasan dengan tehnologi VLon

      Hapus
  28. Gov Malays guna danna haji iti bukan hoax.. Jom tengok je..๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    BalasHapus
  29. Tetap kawak ke masalah helikopter Malon pasti sakit gigi...kikikkikkikkkk

    BalasHapus
  30. Dengerin ceramah dulu biar adem.

    https://youtu.be/yCc2nYB9sxc

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sebaiknya dengar dana keagaaman akan kena pakai diluar keagamaan

      Hapus
    2. ๐Ÿ‘ˆiskandar๐Ÿ‘ˆ

      Hapus
    3. Wajar hutang Indonesia sekarang 5000 triliun wong setengahnya hutang itu warisan SBY wkwkwk

      Hapus
    4. Dengerin ceramah sambil rehat di candi hambalang, uwenak e poll

      Hapus
    5. Nonton ini aja sambungan 19 detik๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ

      https://youtu.be/N_JQo_Amlms

      Hapus
    6. Indon malu ke??? 6.045 triliun... 6.045.....6.045.....6.045

      Hapus
    7. Malondog tak malu ke??? Hutang sudah 100% PDB.. Kah.. kah.. kah..

      Hapus
    8. @rempit
      Januari 2021 18.01
      Ahh yg betul,Jokowi naik Presiden thn 2014 langsung menanggung hutang Rp 2500 Triliun warisan bapak sby wkwkwk di

      Katanya tadi 2014 2.500 triliun. Lha sekarang sudah 6.000 triliun lebih, brt kn ada penambahan lebih dari 3.500 triliun utang di jaman pak anu. Top.

      Hapus
    9. https://www.google.com/amp/s/amp.kompas.com/money/read/2020/10/15/110905326/naik-utang-indonesia-pada-agustus-2020-tembus-rp-6076-triliun

      JAKARTA, KOMPAS.com - Bank Indonesia (BI) mencatat Utang Luar Negeri (ULN) Indonesia pada Agustus 2020 ini meningkat. Tercatat, posisinya meningkat menjadi 413,4 miliar dollar AS atau setara dengan Rp 6 .076,9 triliun (kurs Rp 14.700).

      Hapus
    10. @Iskandar Maho

      Saat Dilantik Jokowi Dapat Warisan Utang Rp 2.700 Triliun

      https://bisnis.tempo.co/amp/894081/saat-dilantik-jokowi-dapat-warisan-utang-rp-2-700-triliun

      Hapus
    11. @Iskandar & @Swandaruw Maho dongok

      Lue baca ini lembaga independen internasional yg membuat ranking peringkat Utang Negara dan GDP

      ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

      Debt to GDP Ratio by Country 2021

      https://worldpopulationreview.com/countries/countries-by-national-debt

      Hapus
  31. Rasanya pengen nempeleng orang sya nih liat komen2 unknown, mohon admin tertibkan akun2 unknown tidak bertanggung jawab

    BalasHapus
  32. Detik. Com. " Menkeu sri mulyani sedih dia sering mendapatkan sindiran raja hutang" ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Astrowani.com "Mantan PM Najib Razak sedih dia sering mendapatkan sindiran Raja Rasuah No. 1 di Malaysia"

      ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  33. Malaysia Defence Review
    10 hrs ·

    Kegagalan Kerajaan Malaysia memenuhi keperluan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melibatkan perolehan aset-aset baharu menyebabkan ATM masih aktif mengunakan aset-aset berusia untuk perkhidmatan ketiga-tiga cabang perkhidmatan ketenteraan Malaysia.

    Ini dapat dilihat Tentera Darat Malaysia (TD) masih aktif mengunakan persenjataan anti-armor M-40 recoiless gun, Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) masih lagi mengunakan kapal peronda KD Sri Johor dan KD Sri Perlis dan Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) dengan helikopter Sikorsky S-61A-4 Nuri.

    Rata-rata aset-aset berkenaan telah menjangkui usia 50 tahun dengan kebanyakannya mula berkhidmat sejak tahun 1960an.

    Beberapa aset-aset baharu sepatutnya diperolehi ATM bermula 2010. Langkah penjimatan, pemotong bajet serta penilaian semula dilakukan kerajaan sejak 10 tahun lalu. Namun ia adalah retorik sahaja untuk menutup kelemahan pengurusan kerajaan dan menguruskan dana dan perbelanjaan kerajaan.

    TD sepatutnya menerima Sistem Armor Artileri Bergerak M109A5 Self Propeller Howitzer (SPH) pada tahun hadapan. Namun pada Februari 2020, Panglima Tentera Darat (PTD) mengumumkan pembatalan perolehan M109A5 atas sebab kos mengoperasikan dan penyelenggaran yang agak tinggi.

    M109A5 SPH berkenaan ditawarkan oleh Amerika Syarikat menerusi Excess Defense Articles (EDA) dengan 30 buah yang merupakan bekas milik Pengawal Kebangsaan Amerika Syarikat (USNG).

    Dilaporkan M109A5 berkenaan akan dinaiktaraf ketahap M109A6/A7 Paladin dikenali M109A5+. Bagaimanapun, kos naiktaraf serta alat gantinya agak mahal dilihat diluar kemampuan kerajaan untuk membiayai dalam tempoh yang panjang.

    TLDM setelah menerima 2 buah kapal frigat Kelas Lekiu merancang untuk menambah bilangan kapal kombatan bagi meningkatkan keupayaan armada TLDM.

    Pada awalnya, TLDM menerima tawaran untuk mendapatkan 2 buah frigat Kelas Jebat Batch 2 iaitu masih mengekalkan rekaan sedia ada kapal frigat Kelas Lekiu namun dipanjangkan dan dipertingkatkan persenjataan.

    Ia melibatkan pengunaan radar dan sonar generasi baharu serta Vertical Launcher System (VLS) Mark 48 yang membolehkan kapal melancarkan misil anti-udara Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM).

    Selain itu, United Kingdom turut menawarkan kapal tempur Type 26 Global Combat Ship (GCS) kepada Malaysia. Namun agak sukar untuk Malaysia mendapatkan serta mengoperasikan kapal tempur sebegitu yang sepatutnya dikelaskan sebagai kapal Pembinasa (Destroyer) dan bukannya kapal frigat.

    Mengikut spesifikasi asas ia akan dilengkapi 32 unit cell pelancar VLS Mark 41 yang mampu melancarkan misil anti-udara ESSM, Standard, misil anti-kapal selam VL-ASROC serta misil kruiser Tomahawk. Selain itu, terdapat 24 cell unit VLS untuk misil anti-udara Sea Ceptor.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Type 26 GCS turut dilengkapi meriam 127mm BAE Mark 45, 2 unit meriam automatik DS30M dan 2 unit Close-In Weapon System (CIWS) Phalanx. Selain itu, Type 26 CGS dilengkapi 8 unit pelancar misil anti-kapal Harpoon atau Naval Strike Missile serta 2 unit berkembar 3 untuk pelancar torpedo MU Impact atau Mark 54 MAKO.

      Type 26 GCS juga mempunyai dek pendaratan yang luas untuk membolehkan helikopter Chinnok mendarat diatasnya selain mempunyai hangar yang mampu memuatkan 2 buah helikopter AW159 Wildcat atau MH-60R Seahawk.

      Namun kerajaan memilih Littoral Combat Ship, kapal frigat Kelas Maharaja Lela yang diasaskan daripada kapal korvet Kelas Gowind dari Perancis yang dilihat sesuai dengan bajet kerajaan. Akan tetapi, 6 buah yang ditempah gagal disiap mengikut waktu ketika ini dan masih bergelut untuk menyiapkan kapal pertama walaupun telah mencapai 80% untuk disiapkan dan diserahkan kepada TLDM.

      Selepas menerima jet pejuang jenis Pesawat Tempur Pelbagai Guna (MRCA) Sukhoi Su-30MKM, TUDM memerlukan Pesawat Sistem Amaran Awal & Kawalan (AEW&C) untuk meningkatkan keupayaan pengoperasian aset-aset udara.

      Pada 2013, Northrop Grumman telah menawarkan E-2D Advance Hawkeye kepada Malaysia dengan kelulusan kerajaan Amerika Syarikat. Pada masa berkenaan, E-2D Advance Hawkeye masih lagi proses percubaan oleh Tentera Laut Amerika Syarikat (USN) dan dijangka dioperasikan menjelang 2015.

      Namun, Malaysia tidak membuat perolehan dan menjadikan Jepun penguna varian eksport pertama dan tunggal E-2D Advance Hawkeye ketika ini yang mula menerima pesawat berkenaan tahun lalu.

      Dilaporkan radar AN/APY-9 digunakan E-2D Advance Hawkeye mampu mengesan pesawat "Stealth" atau jet pejuang generasi ke-5. Selain itu, pesawat berkenaan mampu "memandu" misil Beyond Visual Range (BVR) AMRAAM selepas jauh dilepaskan dari jet pejuang untuk ke sasaran.

      Ia mampu beroperasi selama 8 jam dan jarak sejauh 2000km dengan mengunakan 2 unit enjin turboprop Rolce-Royce T-56-A-427A dengan kelajuan maksimum 650kmj. Ia membolehkan melakukan misi cari dan menyelamat (SAR), rondaan serta pengawasan membantu Kawalan Trafik Udara.

      Kegagalan ATM mendapatkan aset-aset baharu seperti yang dinyatakan dilihat telah menyukarkan pengoperasian secara amnya. Ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM terpaksa memastikan segala aset-aset sedia terus relevan walaupun sepatutnya diganti atau mendapatkan teknologi baharu.

      ATM dijangka terus bergelut untuk membuat perolehan dan aset baharu berdasarkan Rancangan Malaysia Ke-12 & 13 (RMK12 & 13) berikutan penularan virus Covid19 ketika ini.

      Malaysia Defence Review MDR


      Murad Aziz Sangat2 setuju dgn statement admin. Inilah hakikat sebenar kepayahan atm kita utk menjaga kedaulatan negara.
      Abu Muiz Sedih. Kecewa.

      Fizz Zackriez Klo la krajaan ambik type 26 global tu...mau tercedok jiran2 sebelah.

      Madie Fida Setuju tu.. deatroyer 2biji pn ok..

      Sh Zulkifle Jgn kata nak Beli, yg NK Di hibahkan pun tgk mcm tu je terlepas..

      Malaysia Defence Review Sh Zulkifle hibah mmg bg free, nk refit pki semula bukan murah mcm M109A5 kos ratus juta dollar

      Sh Zulkifle Malaysia Defence Review itu la pasal refit pun tak mampu kalau nk beli baru lagi la susah

      Din Dun Malaysia Defence Review better beli yang ceaser france punya tu je.

      Malaysia Defence Review Din Dun Caeser tu dari tahun 1990an, lama2 rasa xberbaloi

      Frederick Tawi Garu kepala je lh tengok kemajuan pertahanan negara kite ni��

      Obi Wan Makan Ubi sedih aku baca

      Ghazali Halim Dulu megah....sekarang tercorot di bawah

      Eddie Zaidi Time ekonomi bagus taknak beli time ekonomi down baru lah nak shopping bagi faham betul doktrin malaysia ini.

      Mohd Azani Jusoh Masa tu kerajaan sedang sibuk membangunkan 1MDB

      Jaz Abd Malik Sad but true

      Fa Mi FahiMi Percayalah...klu ada kapal yg harga rm50....maka yg tu la akan jd pilihan kerajaan..itupun 2 buah..ffbnw..

      Hapus
    2. Kovacs Kuznetsov Patutnya tawaran destroyer patut amik since x banyak pengeluar Akan beri tawaran tersebut.kalau nak dapat destroyer between Kita buat sendiri or joint venture.dah cukup baik tawaran destroyer for LCS
      If RMN amik boleh masuk under LCS with 4 GSC and 8 GOWIND Akan 23th and 24th frigate squadron.

      Malaysia Defence Review Kovacs Kuznetsov sepatutnya 27 NGPV diteruskan dgn 2 buah Type 26/ 2nd Batch Jebat Class

      Tejah Nathan Malaysia Defence Review kalau ngpv ganti dgn lcs 27 buah dgn 12 heavy frigate pergh

      Kovacs Kuznetsov Malaysia Defence Review kalau 27 gunboat pun buat apa.if rasa beban sangat guna jelah NPGV and FAC. 16 MEKO 100 like kedah with 8 fully equipped and 8 gun boat plus 8 MEKO 200 based on sachen class. Many commonality you easy to train sailor and spare part.bentuk 4 skuadron with 3 di LCS and Satu di selat melaka.
      For FAC amik Skjold-class corvette to patrol selat melaka and sea state 3 area along coastal line. Mungkin 8 buah bentuk 2 skuadron, 1 di selat melaka dan 1 dekat ESSCOM

      Aliff Ezmann tahlah min.nak harapkan orang politik ambik kisah pasal negara,memang idakler.diorang ambik kisah pasal kroni jer
      barangkali nak tunggu Malaysia kene serang barulah menggagau nak beli memacam.barangkali nak tunggu ada kapal bergerak atas tanah Malaysia ni cam sultan fateh dulu buat��

      Malaysia Defence Review Alif Zikry program 15 to 5 tu berlaku bila kerajaan amik langkah nk berjimat dan potong bajet
      Pembelian 4 buah LMS adalah contoh, murah, mudah dan janji ada
      Mindef dgn ATM ada jawatankuasa perolehan, permohonan dana atau bajet bukan keputusan MOF tp dari Mesyuarat Kabinet dgn diluluskan Perdana Menteri, Setiausaha Perbendaharaan last Menteri Kewangan
      Mana2 negara mana ada direct boleh dpt dana perlu jln proses yg sama termasuk tender
      Isu campurtangan politik mmg xleh lari kebanyakan GLC dipegang oleh ahli politik dan company swasta oleh penyokong parti politik.Perkara nie pun perkara biasa cuma org kita mungkin baru tau atau baru nk amik tahu sedangln benda nie dh berlaku sejak merdeka ������

      Asrizal Rusli Min, tentang AEWC tu boleh ke kalau TUDM convert je Bombardier Global Express VIP yang sedia ada dalam inventori kepada AEWC dengan pemasangan radar Erieye dan sistem berkaitan kat pesawat tu? Mungkin murah sikit kos. Tapi kalau susah jugak pacak je lah politaik bingai kat atas tu..biar guna mata dan telinga diorang je sebagai pengawasan. ��
      *ayat last tu gurau je

      Muhd Harrith Hnya mampu membaca smbil menyumpah-nyumpah, tgk tawaran2 dri UK untuk kapal pembinasa dgn US untuk AWACS, ATM sepatutnya dh setaraf dgn Singapore Armed Forces. Even klau beli skit2 pun, patut semua aset2 lama ATM dh digantikan sedikit demi sedikit.
      Ada sedikit kepelikan dlm isu pembelian aset2 ATM ni, klau tgk rekod pembelian, Malaysia byak beli aset2 dri pengeluar baru ataupun negara baru, jarang aset2 ATM beli dri batch yg sama

      Haziq Othman Payah min kita semua rakyat sedih sgt bila bab pertahanan di anaktirikan sbb politik.buat projek mega yg besar ada pula duit ratusan billion bB pertahanan nak bagi rm10b pun berkira2 ditambah lg ahli politik yg bebal kata negara nak berperang dgn sapa tu pun satu petanda sial juga tu.patutnya kerajaan kena ambil berat sbb ni jaminan keselamatan pada masa depan yg negara jiram masing2 berlumba perkuatkan pertahanan mereka.yg kita ni ibarat buat relax buat peace

      Hapus
    3. Iejard Iejard Gagal peroleh disebabkan situasi politik yg xpernah stabil sejak 22 tahun yg lepas

      Muhammad Asyraaf Lekiu batch 2 ada 12 cell MK48/56,yang bermakna 24 misil ESSM boleh diisi pada satu2 masa. Last2 kena cancel

      VitaBerapi HotDamn Memalookan isu LCS 6billion sangkut dgn kapal belum sea trial. Hampeh! Itulah. Semua nak buat sendiri......lepas satu, satu jahanam.

      Najib Ibrahim Kerajaan seolah tidak ambil berat akan pertahanan negara...keusangan aset2 makin terlihat setiap kali perarakan hari merdeka...kecelaruan politik negara byk memberi kesan pada perolehan aset baru... Sedih tapi harus d telan. Harap2 perolehan LCA untuk tudm tidak d batalkan.. Jenuh dah dok kaji.. Sampaikan yg menkaji pun dah pencen

      Danial Adam Kalau lah ambik Kapal yg UK offer cmpur Mistarl yg French offer masa tu dah gah TLDM tapi hancur dek politik

      Aiman Thaqif Tawaran aset semua padu2 tp sayang seribu kali sayang

      Fahrulruzi Mohd Jusoh Dah tak rasa apa - apa sebab dah terbiasa dengan keadaan ini.. Seolah ada satu kuasa hitam menutupi mata kerajaan biarpun pernah beralih pentadbiran ,tetapi kuasa hitam itu masih ada..... Percayalah... Kuasa hitam itu amat kuat kerana ianya mampu memicit telur sesiapa sahaja yang menjadi kerajaan di bumi Malaysia ini.....

      Mohd Zairol Fahrulruzi Mohd Jusoh bukan kuasa hitam, tapi kuasa komisen dan up harga... Tak ada benda 2, kira tak jadi beli la...

      Mohd Zairol Fahrulruzi Mohd Jusoh dengan puak2 komisen dan up harga ni, bukan leh berkiasan dah... Kena kata terang2...

      Madie Fida MBT batch kedua pn senyap ja.. Kapal Selam sepatutnya 6 buah (jika ikutkan keperluan) tp sampai skrg masih 2 buah saja.. mmg Kerajaan kita gagal memenuhi keperluan ATM. Satu olahan pendapat yg baik tuan.. ����

      Kchik Evans Tu lahh masa kewangan tengah okayy tak de covid19 tak nak tambah aset2 ,masih berkira-kira haa.. ni bila dh covid19 haa pening mana satu nk diutamakan sekarang..

      Daniell Daniesha Dgn 70 menteri mentabir rakyat 32juta pun payah

      Bukh AZ Type 26 ni mmg xsesuai kn min utk operasi dkt msia ni kn?

      Mohd Azharul Izwan Azhar Bukh AZ mampu berangan laaa... Sbb tu bg ak kekuatan pertahanan bukan sekadar optimum.. Tp maximum... Baru orng nk buli pn pikiaq 2 3 kali...

      Mohd Azharul Izwan Azhar Malaysia Defence Review fuhh kalau laaa kita ada destroyer...tp mampu angan2 mat jenin laaa... Nk perang ngan sapa kan??... Hahahaha

      Bukh AZ Mohd Azharul Izwan Azhar tgk utube td type 26 ni hrga die sebiji usd 350 juta bsmaan 1.4 billion ringgit... Klo jd atm amek dlm rm 8 billion brbaloi do

      Mohd Azharul Izwan Azhar Bukh AZ itu harga dari pengeluar... Nuhhhh yg jerung2 lapaq nk menketedarah pn nk jgk... Pasti akan lebih...

      Hapus
    4. Mohd Azharul Izwan Azhar Bukh AZ kalau gov ikot harga mcm tuan bg tu mmg berbaloi kalau xdak jerung2 masok mengadap...

      Bukh AZ Mohd Azharul Izwan Azhar bese la nk slmt dr jerung brg us je la xtaw la klo british ni mcm us gak kna tya admin

      Malaysia Defence Review Mohd Azharul Izwan Azhar Kelas Jebat Batch 2 nk bg kt Shipyard yg baru nk up mungkin ada harapan jd mcm LCS dgn NGPV sbb yg suggest company tu bukan kaleng2, NGPV gagal dia bg projek baru janji kroni kenyang projel kelaut

      Mohd Azharul Izwan Azhar Malaysia Defence Review xboleh ka upgred kedah class fully weapon???...mngkin modal xtinggi sgt...

      Mohd Azharul Izwan Azhar Malaysia Defence Review aduhhh... Sbb ada perangai mcm ni laa rosak habis semua...bg projek jaa nk komisen...palabana....

      Mohd Azharul Izwan Azhar Malaysia Defence Review pening pikiaq pasal ni...dahla dok kena rogol ngn china... Adoiii...jenuh navy kita dok kuda yg mna dok ada...lg xreban... Lg tu laaa belasah..

      Eddie Zaidi Malaysia tak beli aset pertahanan beli suka beli kereta vellfire tahun depan merc pula..

      Muhammad Nasrullah Maknanya kelas jebat batch 2 mungkin "wujud"?.....ke dah takde sbb ganti dgn LCS kelas maharajalela...?...

      Malaysia Defence Review Muhammad Nasrullah cancel dan pilih LCS

      Malaysia Defence Review Muhammad Nasrullah satu lg 2 biji RM6 Billion BAE mintak

      Muhammad Nasrullah Malaysia Defence Review Mahal nya....xda ke berita yg gembira sikit min?....berita sedih jee...bila laa LCS ney nk selesai....

      ู†ุงู† ู…ุงุช ูŠูˆู†ูˆุณ Kerajaan Malaysia yg harus bertanggungjawab diatas lompong ini.

      Azlan Awang Kechik Slogan kita pakai sampai reput dah xleh pakai kita pakai buluh runcing


      HAKEKATNYA KEMHAN MALON BUDGETNYA CIPUT, TAK DE WANG, TAK DE DUWIT, KERAJAAN BARU MISQUEEN.

      Hapus
  34. Pengamat militer Connie rahakudini akui pembangunan militer indon maju pesat selama zaman sukarno dan SBY sahaja ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mat Sabu cakap SEDAPNYA bau engine NURI.. ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  35. Adakah singapura, Australia akan tertawa guling guling tengok komen halu indon? ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Singapore & Australia pastinya tertawak ngakak guling2 karena Malon sodara FPDA hanya mampu SEWA Heli.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Watper beli kalau fpda dah cukup. Cover pon๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Terus kemana Member FPDA tak ada yg bantu Malon, di perairan BPA yg di kencingin dan di berakin CCG selama 2 tahun..

      ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  36. Malaysia Military Power
    17 hrs ·

    TLDM bakal terima 3 buah helikopter utiliti AW139 keluaran Leonardo.

    3 helikopter ini dijangka akan memasuki perkhidmatan sekitar tahun 2022-2024. Helikopter ini akan ditugaskan di Sabah Timur bagi menyokong operasi ESSCOM untuk tugasan utiliti. Ini akan mengurangkan bebanan yang dipikul skuadron helikopter Super Lynx yang selain memikul tanggungjawab sebagai pelantar peperangan aras permukaan, bawah permukaan, penanda sasaran melangkaui ufuk ia turut memikul tugas utiliti.

    TLDM juga dikatakan sedang merancang perolehan tambahan untuk helikopter anti kapal selam dalam sela masa 2022-2025.

    Helikopter AW139 pertama dijangka tiba dan dijadualkan diserah kpd TLDM pada 30 Oktober 2022, diikuti yang kedua pada 31 Mei 2023 dan yang ketiga pada Februari 2024. Nilai perolehan ini dikatakan berjumlah RM220 juta.

    Tiada rencana penambahan helikopter sedemikian maka dapat kita jangka, unit udara ini memang khusus untuk tugasan di ESSCOM.


    Mu Starr Joo admin sihir versi yg bawa senjata mcm ni mmg padu lah

    Mohd Aqeel Nurddin basic spec je kot

    Malaysia Military Power Mohd Aqeel Nurddin ya itulah

    Mohd Aqeel Nurddin Malaysia Military Power betul. sy jangka sama spec dengan aw139 pdrm. paling gi jauh pun sama dengan apmm

    Mohd Aqeel Nurddin Adam Shah added anti rust protection dengan added floatation aje la kot tn., tugas utama angkut dan utiliti.

    Ahmad Tajuddin D-k admin, dkt malaysia ada fasiliti leonardo, tapi heli tu buat dkt home facility ke?

    Roy Vanessa 3 biji jer

    Danish Dania Roy Vanessa 3 biji AW139, selain itu TLDM juga punya beberapa pesawat Super lynx dan fennec. Total x kurang 10 juga lah helikop

    Zulkarnaen Rosdi Aku dah naik konfius...ni memang TLDM punya ke? Atau yg sewa dari kompeni utk kegunaan TLDM?

    Danish Dania Jika perolehan ini sampai maka TLDM mengoperasikan 3 jenis helikopter di dalam pasukannya. Fennec, super lynx dan AW139.

    Azam Mustafa Zulkarnaen Rosdi yg sewa tu untuk TUDM sbb Nuri dah pencen..AW139 ni TLDM punye

    Asrizal Rusli Zulkarnaen Rosdi tender utk beli helikopter aw139 baru ni 3 buah..tender utk sewa helikopter kat company tu tak pasti la pulak berapa..paling kurang 2 kot heli sewa.

    Asrizal Rusli Zulkarnaen Rosdi Yup..ni TLDM punya..yang ni beli baru dari Italy melalui tender helikopter maritim untuk TLDM...yang sewa dari company tu dalam tender lain pulak...dua program yang berbeza.

    Saladin Siddiq Kat laut Sarawak Luconia Shoal apa citer min? Tak ada penambahbaikan jugak ke? Kapal China selalu je dok ceroboh kawasan laut Sarawak tu siap keluar arahan tembak siapa masuk kawasan laut Sarawak

    Fazlie Mohd Fadzil Malaysia Military Power diam diam bom kan beting tu bagi hilang ok tak?

    Aizat Fahmi Saladin Siddiq betul jgak tu,aq dari semenanjung Malaysia pn risau la, hope kerajaan harini beli tambah aset ketenteraan..

    Vladimir Maxim Teknologi ketinggalan zaman, kalau kena serang dengan kuasa besar ni 5 minit je hancus semua

    Aliff Hakimi Vladimir Maxim jet apa tahun 80an tudm punya?

    Vladimir Maxim Aliff Hakimi diorang punya jet beratus biji, kita punya jet tahun 80an punya tu pun berapa bijik saja.

    Redzuan Othman yg ni kalo bg TD bgs..bantuan sokongan sebelum deploy askar..tp tu la..nuri pn makin tenat pun tak ganti

    Kamov Pakai yg ni trus la Raider-97 utk 2025��

    Hazwan Wan Mc dalam kajian lg tu

    Kamov Malaysia Military Power oh igtkan dh ok dgn doktrin TLDM sbb laju dr heli biasa he3...��

    Amir Sham Sikorsky CH53K la padu

    Kamov tu la, Little Bird yg dh beli pun tak sampai2 lg hu3..��

    Suhaimie RI OK.. Ini berita baik.. Walau pon ciput tapi kalau tiap tiap tahun tambah aset masih lagi berbaloi baloi.. Salute atm

    John Coin Alhamdulillah...ada jugak perolehan...daripada takde langsung

    Alif Aizat Tudm dgn putd nak sewa heli kan Malaysia Military Power

    BalasHapus
    Balasan
    1. BeeJay BeeJay Lambat Lagi tu. Berangan lah dulu yeee��

      Roy Vanessa Malaysia2....bab2 pertahanan memang kedekut nak mampos.jng salahkan Con19 atau Keadaan Economic ��.Beli kapal dari China memang sesuai sangat tangkap ikan Laut Dalam..

      Redzuan Othman dah sampai 1st batch tambah lagi..kurang2 kena ade 6bijik tu..lg bgs dapat 12 or 18 terus

      Zulfadli Daud Yang dicadangkan letak atas LCS model apa pula? . Mesti lengkap dengan ASW .

      RedzOne Peace Aree-Daa Kira ok la ada penambhan.klau kata beli ckit2 lama2 bertimbun ok gak.ikut kemampuan negara

      Hafiz Makri Airforce kita kena angkat extended range dh. jauh nk p patah balik dan rescue ops kalau belah border sana. belah2 disputed tu tau tau saja la. EC725 boleh p patah balik koboi ja la. sy dibagitau fuel reserve x ckup kalau cuaca teruk

      Tg Hasrizul TLDM perlukan 10buah Scorpene, 12buah Long Range MPA ASuW/ASW & 24buah Heli ASuW/ASW

      Roy Vanessa Tg Hasrizul beli Heli pon 3 biji tu pon hampir2 x lepas..penat dah berangan ,nikan pulak SUB,entah apa cite juga yg nak di jaja kalai jd beli

      Muhd At Tg Hasrizul bajet xda..kata menteri kita

      Ayie Azzahari LCA pn x tau apa crita lg.. nk ikut selera TUDM ke selera kerajaan..

      Asrizal Rusli Jadi paling kurang nanti harap LCA adalah FA-50 yang versi upgrade. Block 10 , Block 20 dan seterusnya kalau ada. Boleh BVR, boleh guna pod, boleh guna guided bomb, boleh guna cruise missile dll. Sekurangnya adalah juga 'multirole' disitu

      Azhan Nor Ahmad Asrizal Rusli betul bro. Jadi gap filler sebelum kita pulun dapatkan Super Hornet Block3 atau Advance SH. Masyuk


      HELI VERSI SIPIL TERNYATA, AWOK AWOK....

      Hapus
  37. Oke nak tengok dulu kat youtube, tajuk merinding mendonia, jiran takut ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kegagalan ATM mendapatkan aset-aset baharu seperti yang dinyatakan dilihat telah menyukarkan pengoperasian secara amnya. Ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM terpaksa memastikan segala aset-aset sedia terus relevan walaupun sepatutnya diganti atau mendapatkan teknologi baharu.

      ATM dijangka terus bergelut untuk membuat perolehan dan aset baharu berdasarkan Rancangan Malaysia Ke-12 & 13 (RMK12 & 13) berikutan penularan virus Covid19 ketika ini.

      Malaysia Defence Review MDR

      Hapus
    2. Kegagalan ATM
      Kegagalan ATM
      Kegagalan ATM

      KESIAAAN KERAJAAN GRADE A...


      Hapus
  38. Kesian malaysia .denail dengan ke adaan dan sok paling jaguh

    .negeri bankrup teriak bankrup
    .negeri koruptor teriak koruptor
    .negara gagal teriak negara lain gagal
    .negara melayu memang lah gelap seperti masa depan nya


    Salam malay idiot malaydog

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sampai kebawa halu berkepanjangan, malah terobsesi dgn ex persekutuannya yg real lebih maju.

      Muhd Harrith Hnya mampu membaca smbil menyumpah-nyumpah, tgk tawaran2 dri UK untuk kapal pembinasa dgn US untuk AWACS, ATM sepatutnya dh setaraf dgn Singapore Armed Forces. Even klau beli skit2 pun, patut semua aset2 lama ATM dh digantikan sedikit demi sedikit.
      Ada sedikit kepelikan dlm isu pembelian aset2 ATM ni, klau tgk rekod pembelian, Malaysia byak beli aset2 dri pengeluar baru ataupun negara baru, jarang aset2 ATM beli dri batch yg sama

      Hapus
    2. Wkwkwkwkwkwkkwkw.... Yang bagi maklumat INDON ANTARA PENGUTANG TERBESAR DIDUNIA bukan MALAYSIA... INDON KE 3 KORUPSI terparah di asia pun bukan MALAYSIA ya.. Wkwkkwkwkwkw

      Hapus
    3. Lebih mantap lagi Najib Razak anak lelaki dari mantan Perdana Menteri Malaysia yang kedua, Tun Abdul Razak Dato' Hussein.

      Korupsi/Rasuah gila-gilaan sampai buat Malon Bangkraps tapi tidak Masuk JAIL, cukup bayar uang JAMINAN bisa BEBAS..

      wkwkwkkwkwkwkwkwkwkwk..

      Hapus
    4. masa ribuan PATI INDON sanggup menyusup masuk ke MALAYSIA secara HARAM kalau negara kami bangkrup....wkwkwkwkwkwkw

      Hapus
    5. wkwkwkwkwwk... TOP 3 korupsi TERPARAH di ASIA..TAHNIAH guys....wkwkwkwkwk

      BANSOS saja di korupsi...lobster di korupsi...parah guys...wkwkwkkwkw

      Hapus
    6. BANSOS SABAH, DANA Pendidikan SABAH juga di KORUPSI, DANA pembangunan Sekolah di SARAWAK juga DiKorupsi.. patutlah SABAH & SARAWAK minta MERDEKA.. wkwkwkwkwkkwk

      Hapus
  39. MALAYSIA ada 12 buah EC725 Ni Pun rileks je... Wkwwkkwwkwkwkwkwkw

    Kasihan INDON

    BalasHapus
    Balasan
    1. dan ditambah 3 balon kuning
      wakakakak

      kesian malon

      Hapus
    2. nak tanya EC725 INDON berapa ya operasi...??? wkwkwkwkwkwkw

      Hapus
    3. Operasi semua lah purrr tengok lah tu buat hantar pulang balik dari Mamuju tak tengok kahkah

      Hapus
    4. nak tanya EC725 INDON berapa ya operasi...??? wkwkwkwkwkwkw

      Hapus
    5. Halah paling EC725 MALON dari 12biji, hanya 4 yg bisa terbang, sisa 8 GROUNDED... wkwkwkwkkwkwkwk

      Maklum MALON tak punya uang buat beli Minyak Heli EC725 & Sparepart nya.. wkwkwkwkkwkwkwkwk

      Hapus
    6. Punya Malon dikasih Canon GK?

      Hapus
  40. Keren ya malon dan 3 balon terkenal mendunia
    wakakakak

    BalasHapus
  41. INDON belum jawab saya tanya ni jumlah heli EC725 INDON berapa...??? wkwkwkwkwkwkkw

    BalasHapus
  42. Pertamina Ingkar Janji, Mozambik Tuntut Ganti Rugi Rp39,5 Triliun


    Perusahaan pelat merah, Pertamina kembali diterpa kabar miring. BUMN energi ini dikabarkan mangkir dari komitmen perjanjian jual beli (SPA) dengan Anadarko Petroleum Corporation untuk pembelian gas alam cair (LNG) dari Mozambik LNG1 Company Pte Ltd, entitas penjual bersama yang dimiliki Mozambique Area 1, anak usaha Anadarko.

    Asal tahu saja, SPA ini telah ditandatangani oleh Pertamina dan Anadarko Petroleum Corporation, perusahaan asal AS, pada Februari tahun lalu. Pertamina seharusnya akan melakukan impor 1 juta ton (MTPA) gas per tahun dalam jangka waktu 20 tahun.

    Ibarat siapa menanam dia yang menuai, Pertamina pun dituntut. Mozambik LNG1 Company Pte Ltd disebut-sebut telah melayangkan surat-surat tuntutannya ke perusahaan yang sekarang dipimpin Nicke Widyawati itu.

    Seorang sumber Warta Ekonomi yang akrab dengan masalah ini membeberkan bahwa Pertamina hingga kini disebut "bandel", tak mengindahkan surat tuntutan tersebut.

    "Betul Pertamina mau dituntut oleh Mozambik dan surat-surat dari Mozambik diabaikan oleh Pertamina. Bisa kena (ganti rugi) US$2,8 miliar (sekitar Rp39,5 triliun dengan kurs dolar 14.100)," ungkapnya melalui pesan singkat kepada Warta Ekonomi, belum lama ini.

    Tak jua direspons oleh Pertamina, Mozambik tak tinggal diam. Akhirnya melalui Menteri Energi Mozambik, perusahaan itu mengirimkan suratnya ke Menteri ESDM Arifin Tasrif. Sayangnya, saat dimintai konfirmasi, baik Arifin maupun Biro KLIK Kementerian ESDM, enggan mengklarifikasi kabar tersebut hingga tulisan ini terbit.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Muhd Harrith Hnya mampu membaca smbil menyumpah-nyumpah, tgk tawaran2 dri UK untuk kapal pembinasa dgn US untuk AWACS, ATM sepatutnya dh setaraf dgn Singapore Armed Forces. Even klau beli skit2 pun, patut semua aset2 lama ATM dh digantikan sedikit demi sedikit.
      Ada sedikit kepelikan dlm isu pembelian aset2 ATM ni, klau tgk rekod pembelian, Malaysia byak beli aset2 dri pengeluar baru ataupun negara baru, jarang aset2 ATM beli dri batch yg sama

      Hapus
    2. ATM sepatutnya dh setaraf dgn Singapore ?
      dengan PNG kaleee...

      Hapus
    3. sangka INGKAR BAYAR TUNGGAKAN KFX rupanya penyakit INGKAR bayar ni pun terjangkit pada PERTAMINA...wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    4. Sangka PETRONAS INGKAR BAYAR TUNGGAKAN HUTANG US$32,3M Ke PGN INDONESIA.. bayar ini pun terjangkit pada ECRL dengan SINGAPORE.. WKWKWKWKWKKWKWKWK

      Hapus
  43. EC725 INDON hanya 6 buah ya...??? wkwkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Baru di jangka ternyata:

      Helikopter AW139 pertama dijangka tiba dan dijadualkan diserah kpd TLDM pada 30 Oktober 2022, diikuti yang kedua pada 31 Mei 2023 dan yang ketiga pada Februari 2024. Nilai perolehan ini dikatakan berjumlah RM220 juta.

      Hapus
    2. Lamo sangat, stehun terima satu heli. kehkehkeh...

      Hapus
    3. ditambah merek Super Puma, total heli angkut produksi Eurocopter milik TNI jadi 13 pur.. wkwkwkwk

      Hapus
    4. wkwkwkwkwkwk.... kamu ingat helikopter pesan hari ni esok siap...??? TOLOL ya...??? wkwkwkwkwkwkw

      Hapus
    5. dijangka tiba
      dijangka tiba
      dijangka tiba

      tragis dan parah.....!

      Hapus
    6. plus.. PT DI sudah dapet lisensi rakit ni heli pur.. wkwkwkwk

      malon dapet lisensi tak.. wkwkwkwk

      Hapus
    7. Saya lebih percaya data 2015, contoh nyata NURI dari tahun 2016 - Sekarang belum ada penggantinya.. wkwkwkwkwkwkwk

      1 lagi LCS Maharogol dari Tahun 2012 - Sekarang tak juga cecah air.. wkwkwkwkwkwkwkkwkwk

      Hapus
    8. Little bird pun akan dan akan tiba sampai kiamat

      Hapus
  44. Korupsi, Nepotisme, dan Pemerasan TERPARAH DI ASIA.....wkwkwkwkwkwkwk

    kalau NGUTANG ke 7 TERBESAR DIDUNIA....mantap....wkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Baru di jangka ternyata:

      Helikopter AW139 pertama dijangka tiba dan dijadualkan diserah kpd TLDM pada 30 Oktober 2022, diikuti yang kedua pada 31 Mei 2023 dan yang ketiga pada Februari 2024. Nilai perolehan ini dikatakan berjumlah RM220 juta.

      Lamo sangat, setahun terima satu heli. kehkehkeh...

      Hapus
  45. TLDM bakal terima 3 buah helikopter utiliti AW139 keluaran Leonardo.

    3 helikopter ini dijangka akan memasuki perkhidmatan sekitar tahun 2022-2024.


    Tiap tahun terima sattu heli...kerajaan setaraf Timles baru pantaslah. kekekekek....

    BalasHapus
  46. Foto 11 buah EC725 TUDM....


    https://scontent.fbki1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/13627054_1732817576985271_4277847055475942905_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=EzryyRVv-MwAX8WWZ4i&_nc_ht=scontent.fbki1-1.fna&oh=809bab8809ebe9ffa92703de76833b09&oe=603B4D34

    BalasHapus
    Balasan
    1. TLDM bakal terima 3 buah helikopter utiliti AW139 keluaran Leonardo.

      3 helikopter ini dijangka akan memasuki perkhidmatan sekitar tahun 2022-2024.

      Tiap tahun terima sattu heli...kerajaan setaraf Timles baru pantaslah. kekekekek....

      Hapus
    2. yang ke-12 nya mana pur ? grounded ya ??


      wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    3. cuman punya 11 ec725 pur? gausah di sombongin ke sini malu sendiri lu ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  47. Ada negara halu yg miskin, yg dp 35% gk tuntas2 malah halu AKAN beli 3 unit heli tipe lain,,,ya bakalan datang heli tu tp tahun 2055 sebab ekonomi malon butuh waktu 15 tahun baru boleh pulih ๐Ÿคง๐Ÿคญ๐Ÿ˜œ๐Ÿคช๐Ÿคช๐Ÿคช๐Ÿคช

    BalasHapus
  48. foto 11 heli EC725 TUDM....kalau geng INDON lihat pasti DENGKI...wkwkwkwk


    https://scontent.fbki1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/13775444_1732817603651935_5613092424068645286_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=G5J0xemmPYMAX-4CJVh&_nc_ht=scontent.fbki1-1.fna&oh=861e48899bce33655c964e3c57ba457f&oe=603AC8A1

    BalasHapus
    Balasan
    1. cuman punya 11 ec725 pur? gausah di sombongin ke sini malu sendiri lu ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Tak ada peluncur roket pun

      Hapus
  49. Miskin ya tetep miskin, biar halu di bilik jamban tetep aja miskin,,,kacian
    ๐Ÿคง๐Ÿคญ๐Ÿ˜œ๐Ÿคช๐Ÿคช๐Ÿคช

    BalasHapus
  50. Lha situ beli dr luar caracal nya, indonesia udah dapat lisensinya,,,,dasar guoblokkkkk ๐Ÿคญ๐Ÿ˜œ๐Ÿคช๐Ÿคช๐Ÿคช๐Ÿคช๐Ÿคช

    BalasHapus
  51. ada geng INDON kata AKAN beli 3 heli maritim... halnya heli sudah dibeli dan akan datang bermula dari 2022 hingga 2024... dimana yang AKAN tu...wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  52. MALAYSIA EC725 12 buah...INDON hanya ada 6 buah saja....

    BalasHapus
  53. Yg tolol dan miskin,,kacian deh loe, banyak2 ya berhalu ria di bilik jamban ๐Ÿคง๐Ÿคญ๐Ÿ˜œ๐Ÿคช๐Ÿคช๐Ÿคช

    BalasHapus